- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Mobilhasználat külföldön
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
addikt
Hát most mit értesz azalatt, hogy WIN alatt?
Nem volt egyértelmű amit kérdeztél. Általános használatra, netezésre, filmnézegetésre, semmi értelme, akár Windows-t használsz, akár mást. De ha megtennéd hogy visszaolvasol pár hsz-t, már kb. 500-szor kiveséztük, hogy mi alatt van értelme. Hadd ne írjuk már le 501-edszer!
A vezérlőkről meg az a véleményem, hogy "ahhoz hogy a Win kicsit jobban kapkodja a lábát" - nos, ehhez untig elég egy alaplapi vezérlő is, szvsz ha nem használod ki komolyabban, akkor mindkét 3ware csak "pénzkidobás". A lényegbeli különbséget meg gondolom le tudod szűrni a specifikációkból, vagy...mire lennél még kíváncsi? -
xGP
csendes tag
Először is RAID 0-t használok. A boot nem lett gyorsabb, sőt, szerintem lassabb lett, mert most már a RAID betöltődését is meg kell várnom POST után. Mikor nagyobb fájlokkal dolgozok, azért megérzem a különbséget. Másolásnál úgyszintén. Igazából egy hátránya van (de javítson ki valaki, ha tévedek, de másról nem tudok / nem vettem észre); 2x annyi az esély, hogy elszáll az egyik winyó, de szerintem ígyis oly kevés esély van erre, hogy ez teljesen mind1.
-
brd
nagyúr
Inkább memóriát vegyél a gépbe, ha csak 1-2 GB van csak benne (ez különösen javasolt, ha Vista, vagy újabb OS-t használsz), továbbá egy gyorsabb HDD-vel (az SSD-ről nem is beszélve) általában többet nyersz, a Win sebességét tekintve, mintha kettő-három HDD-t összekötsz RAID-be.
A topictárssal ellentétben szerintem a CPU-nak marhára nincsen ehhez köze (ilyen szinten legalábbis). Legfeljebb akkor, ha szegénynek a sok spyware-t, vírust is futtatnia kell.A windows erőforráspazarlása leginkább a memória mennyiségének növelésével, ill. a HDD sebességének növelésével (de elsősorban nem a szekvenciális átvitelt tekintve, hanem inkább a véletlen elérést) tartható karban. A CPU gyorsítása csak nagyon szélsőséges esetekben számít észrevehetően.
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
Ez a gigabyte vezérlő voltaképp egy jmicron jmb36x vezérlő, próbáld ki az itt lévő legfrissebb drivert, hátha... [link]
Itt mindig újabbat találsz, mint a gigabyte oldalán, ők csak átírják a nevet, és nem frissítik olyan gyakran.
Ha tudod, teszteld le az Everest 5.50-es háttértároló tesztjével is is, a puffert legalább 512kb-osra állítva, lineáris olvasásban.
-
Csorbi
addikt
Itt leginkább a következő tényezőket kell figyelembe venni:
1. Érdemes olyan lemezekből összeállítani a raid 0-ás tömböt, amelyek külön-külön is gyorsak (mint pl a Samsung F3-as széria)
2. Raid 0-nál a csíkméretet szerintem érdemes a default 128k-n hagyni HDD-knál.
3. A sebességtesztek elég nagy szórással működnek, csupán egyre nem érdemes alapozni, az is számít, hogy mekkora puffert állítasz be a tesztekben.
4. Driverek nem árt ha a legfrissebbek, beleértve a BIOS-t is, és a op.rendszer frissítését is..
Sima DS3-asban neked hogy van raid? Tudtommal csak az R végződésű lapokban van Giga P35-ösknél...természetesen az intel vezérlőre értve.
-
radi8tor
MODERÁTOR
http://support.microsoft.com/kb/324103/hu szerint:
STOP: 0x0000007B (1. paraméter, 2. paraméter, 3. paraméter, 4. paraméter)
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICEIndítószektor-vírusok - Ez gondolom nálad nem téma
Eszközillesztőkkel kapcsolatos problémák - Lehet hogy nem megfelelő drivert használsz. Próbáltad saját lemezről megadni neki a drivert?
Hardverrel kapcsolatos problémák - Nem tudom ez van-e nálad
Egyéb problémák
Másik fórumban ezt írják:
1. On start up (Dell logo), press F2 to enter BIOS
2. Expand the "Drives" section
3. Go to "SATA Operation"
4. Change this from "RAID Auto/AHCI" to "RAID Auto/ATA"
Van nálad ilyen a BIOS-ban?
-
Sunzi
aktív tag
Azt én tudom, hogy IDE módban egyenként látja a diszkeket, ezért kérdeztem
Jól értem, hogy AHCI módban egy diszkre telepítéskor is kékhalál van? Ha igen, akkor ugye rögtön nem raid problémáról van szó..Azt nem is gondoltam, hogy ide módban kellene használnod, de azt igen, hogy amíg nincs jobb ötlet, ki lehetne próbálni, hogy biztosan simán települ-e? A biztos, hogy felmenne, az azért nem olyan biztos. Ha viszont igen, akkor viszont közelebb kerülünk a probléma forrásához.
Bios a legfrissebb? (11/17/2008)
F6-os floppy-s driver beadással is kipróbáltad?
XP telepítőben a legfrissebb ide vonatkozó ahci és raid driverek vannak integrálva? (8.9.0.1023 vagy újabb) ha nem, akkor mindenképp javasolnám a floppy-s megoldást.Illetve még egy kérés, próbáld még ki a telepítést 1 diszkkel is, RAID módban. A Matrix storage lehetővé teszi, hogy ha így telepíted, akkor miután rásugod a többi diszket, létrehozz raid tömböt OS újratelepítés nélkül...
-
Sunzi
aktív tag
Javaslom kipróbálni az eszközök letiltását, és a memtest-et, hogy legalább azokat ki lehessen zárni. Volt már 1 esetem ahol tényleg a mem volt a hibás, pedig amúgy futott rajta z XP...
Szimpla diszkre felmegy az XP? Mondjuk sima AHCI módban? Ha nem, akor IDE módban?
Kékhalák képernyő olvasható, vagy rögtön el is tűnik? Ha olvasható, akkor mi a hibaüzenet?
-
Sunzi
aktív tag
amikor az alaplapival próbálkozol, akkor benne van az adaptec kártya?
memtest?
Videokártya? Ha integrált, tiltsd le, ha nem, akkor próbáld ki másikkal.
Próbáltál minden integrált eszközt letiltani a sata vezérlőn kívül? (ethernet, hang, stb..)
Sata kábelek rendben vannak?
XP sp1? -
Sunzi
aktív tag
Ettől a kártyától ne várj nagyon többet, Ennyit tud. Egy ősrégi 80303-as IO proci van rajta, ami ráadásul elvileg csak 66MHz-es, de lehet hogy 133, már nem emlékszem. Mindenképp kevés
De már az előtét Silicon Image vezérlők sem sejtetnek sok jót.
Mi a 2810-est használtuk, biztonságilag elégedettek voltunk, pusztult ki alóla diszk, a szolgáltatásai is a profi megoldásokkal egyenértékű, csak a sebességgel van gondja..A problémád is ismerős, telepíteni én tudtam rá, de lefagyasztotta a gépet. Kiderült, hogy a kártya által használt PCIx buszon van az integrált gigabit kontroller, és azzal összeakadt.
Adaptes és Supermicro egymásra mutogattak, hogy ki a hibás. Nem derült ki, valószínű az adaptec kártya. Másik slotban szépen ment. Szóval a javaslatom, hogy olyan buszra kösdd, amelyiken nincs más eszköz, ha van, akkor tiltsd le. Megpróbálhatsz egy telepítést SP1 es XPvel is...
A másik javaslatom, elfelejteni a kártyát. A 2420-as már gyorsabb, de az sem sebességbajnok. Az annál is újabb generációkkal viszont tényleg nincs gond.
Harmadik javaslatom: Szoftveres raidet csinálsz az adaptecen levő diszkekből. Úgy már egész gyors lesz, ha jók az emlékeim... -
Geller72
veterán
Ha jól értelmezem finom eleganciával ívelt hsz-ed nyelvtani nehézségekkel teli tartalmát - (Volt Japán csajszi ismim is összeszedettebben írt ennél..
. De biztos elfojtottad magadban a hétfői bánat keservét néhány Zlaty Bazanttal..
) - akkor neked a RAID bios mindent frankón lát, csak Seven alatt nem megy a dolog. Akkor valszeg win driver probléma van.
Ahogy látom, kimondottan se Vista, se Seven (sem Server 2008) alá nincs kifejezetten drivere. Jobban Unix, linux alá és W2k3 alá tervezték még anno. A biost és a drivert frissíthetnéd alatta. Próbáld meg elsőnek sima XP alatt, hogy mit mutat. Ha ott ok, és más rendszer alatt is, akkor a seven nem szereti. van ez így. Ha nem lenne linux és xp-m itthon, a Vista miatt (ez még, ami jogtiszta az xp-n kívül) fél utánfutó hardverelememet kidobhatnám az MS miatt. Szal sztem teszteld más rendszer alatt is. (Ha nem erőlteted a Sevent, halkan megsúgom, hogy a 2003-al sokkal jobban jársz, főleg, ha arra akarod használni a rendszert, amire én gondolok az aláírásod alapján...) Bár én Linuxszal oldanám meg valszeg..
.
-
Geller72
veterán
Ez nem ilyen egyszerű. Nem azt jelenti, hog ynem használhatod. A RAID-ben ez nem ezt jelenti. Az is használat, ha mondjuk van egy biztonsági tartalékod. Az is használat, ha van egy vinyód, amely azt tárolja el, hogy a másik hármon, hol, mi volt, és ha egy meghal, egy új hdd felcsatolásával felépíti az eredeti állapotot. Egy sima tükrözésnél sem két, hanem egy hdd-d van. Csak éppen, ha valami gebasz van, te nyugodtan vigyorogsz a sarokban..
. Ez már önmagában megér ennyit. A RAID-et nem azért találták ki anno, hogy csóró single userek hizlalják a malacperselyt a következő hdd-re, vagy vezérlőre, hanem hogy egy rendkívül megbízható struktúrájú, gyors kiszolgálású rendszert felépítsenek. Gondold el, milyen szar lenne, ha egy franko oldal webszerverét azért nem érnéd el, mert nem bírja kiszolgálni az az egy darab vinyó a sok százezer embert? Ezért többszörözni, biztosítani kell az elérést. Vagy FTP szerver, tök mindegy..
-
Sunzi
aktív tag
Hát, ez sajna így működik.
Egy új raid vezérlőt általában napokig szoktam tesztelni (ha van rá idő), még akkor is, ha már előre tudom a végleges beállítást, hogy képben legyek, milyen beállítással, mit tud.
Amikor kész, akkor megy rá a végleges os.
Abban nem vagyok biztos, hogy a kisebb stripe megszépíti a az átviteli görbédet, de az biztos, hogy os alá túl sok a 128, és valahol a 16-32-64 tartományban van az ideálishoz közeli érték. -
Sunzi
aktív tag
Én levenném 64kb -ra, és kipróbálnám... ha ráérsz, kipróbálhatod 32-vel is... egyébként a 128-al sem kellene gondnak lennie, de ezt inkább nagyobb file-ok tárolására használjuk..
Oprendszer alá amúgy is a kisebb stripe ajánlott. Ha a második partíción többnyire nagyméretű file-okat tárolsz, akkor megfontolandó 2 partíció helyett, 2 eltérő stripe-al létrehozott tömböt használni. (matrix raid)A másik, amire gondoltam az intel matrix storage managerben megtalálható beállítások, különös tekintettel a tömbszintű gyorsítótárra (write-back cache), amiről a kolléga épp nemrég említést is tett [4756] -os hozzászólásában.
Én nem használok ICH alapú raid megoldást, tehát a driver egyéb javasolt beálításairól nincs több információm.Ja, még annyi az oprendszer alatt a 128-at mindenképp csökkenteném...
-
Sunzi
aktív tag
Az, hogy régi, az megmagyarázza, hogy miért alapvetően nem gyorsabb, de nem magyarázza, hogy miért tök egyenes a grafikon eleje.
Ennek a grafikonnak kb. 120-130 MB-tól kellene indulni, és egyre jobban görbülni, míg a látható ívben végződne.
Ez nyilván akkor fordul elő, ha a diszkeken kívül valami más a korlátozó tényező. Nekem egy lassú-régi raid vezérlővel volt ilyen esetem. De, ilyen eset lehet még pl a túl kicsi stripe size.
Plusz érdemes lenne megnézni az ide vonatkozó ICH beállításokat, amikról találhatsz info-t a fórumon.. -
Geller72
veterán
Driver kell, a többi eljárás ugyan az, mint itt pár hsz-el feljebb a kolléga írta. Megjelenik a kártya a post screenben, nyomni kell neki azt, amit kiír. Ha bejött a kari biosa, akkor ott létre kell hozni egy tömböt..xp installnál, amikor bekéri a 3rd partner drivert (F6) akkor odaadod neki a drivert...etc...szintén feljebb az egyik hsz-emben van két link. Azt olvasgatni..
.
Persze segítek, ha vmi gebasz van..
-
Geller72
veterán
SCSI:
Hát ha a hozzávaló SCSI U320-as kártyád van, akkor igen szépen mennek raidban az Atlasok.
Elvileg 10k rpm-esek.Ezt tudják:
* Data Transfer Rate: 89MB/sec
* Spindle Speed: 10000 RPM
* Average Seek Time: 4ms
* Buffer: 16MBMondjuk egy mostani kiadású sata vinyó is tudja ezt már.És nem seekel 10k rpm-en..
.
De megoldható. Szal mehet a rendszer SCSI raidről. A post screennél ki lehet választani a kari beállítását.
SATA:
A lap úgy látom, önmagában nem támogat sata raidet, csak ide-t. tehát amit te szeretnél, azt valszeg úgy tudod faján megoldani, hogy veszel itt a ph-n egy olcsó 2 portos PCI-os sata raid karit. cca 2500 huf-ból megúszhatod..
. Otthoni felhasználásra is megéri, én úgy vélem.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple asztali gépek
- Elektromos cigaretta 🔞
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vicces képek
- Medence topik
- PlayStation 5
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest