- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Nálam is egyszerű a dolog, switch kábelt átdug modem/router LAN-ba, ott DHCP-be (wifis cuccok egy része még igényli), a routeer címét átállítom, mert akkor ez lesz a gateway, kész.
Nagyobb baj az -amire a Home Assistant csoportban hívták fel a figyelmet-, hogy a családnak ezek csak működnek és kész, még a fiaimat sem érdekli alaposabban. Sebaj, ha meghalok, akkor legalább őszinték lesznek a könnyek... -
Longeye
tag
Ezek szerint egyformán gondolkodunk. Fontos az energiatakarékosság
Én sem vagyok Mikrotik guru. Tavaly vettem még egy hapci2-t és a gyártó honlapján lévő leírás alapján bekonfigoltam a mesh funkciót. El se akartam hinni, hogy elsőre sikerült. Nem biztos, hogy mégegyszer menne.
Azt sem tudtam, hogy tud backup-ot készíteni. Ezt megnézem, jó ötlet!
Régen nézegettem már, lehet csak failover kapcsolatot tud és arra emlékszem, cluster-be meg nem köthető. Ezt nem tudom.
-
-
Longeye
tag
Ebben lehet valami!
Az egyik tűzfalat egy "felturbózott" munkaállomásra tettem eredetileg és a WAN lábát az alaplapi portra tettem. Rögtön el is veszítettem az átvitelis sebesség 30%-át. Migráltam ezt a tűzfalat a szerverre (ott is az alaplapi kártyán van a WAN, de ez szerver vas) és vissza is kaptam rögtön az elveszett átviteli sebességet. Az nem jutott eszembe, hogy kipróbáljam: mi van, ha a WAN lábat külön kártyára teszem.
Köszi az ötletet!Ezt még ki fogom próbálni. Sokat törtem már a fejem, mi lehetett az oka a sávszélvesztésnek.
Viszont mindkét esetben bridge-elve voltak a hálókártyák. -
ViZion
félisten
+1
brand gép van fillérekért. Enyém overkill lett a jelenlegi feladatra, de kap még
OMV simaságát határozottan kedvelem, gyakorlatilag sajátgép feeling a hálózati tárolón. Az mondjuk fura, h ha Inventorra fuSSa (ha nem fussa, akkor a tűzfalat konfigold fel rendesen, mert küldik a csekket pár hónap adatgyűjtés után), akkor ez miért így van megkerülve. -
inspiroyhome
senior tag
Proxmox beallitas kerdese lesz, mert az egyik kartyat le kell foglalnia a VM szamara.
Kifejezetten ilyen leirasrol nem tudok. A neten (2 gamers 1 PC) leirasokat lehet erdemes keresni, mert hasonlo a terv itt.
Amint megvan a 2 VGAd, az egyiket atadod a VMnek, a masikkal meg kezeled a host gepet es az azon fuyo proxmoxot. Itt megjegyeznem hogy a proxmox is sima qemut hasznal, amit ugyanugy feltudsz rakni, viszont akkor nem lesz webui, csak local GUI (virt-manager).
Illetve tanacsnak meg annyit, hogy erdemes elolvasni a proxmoxos pci passthrough leirasban szereplo "kartya-ajanlot". Pontosabban azt a reszt, ahol leirjak melyik szeria mukodik jol, melyik kevesbe.
Ha lesz idom kesobb, kivancsisagbol megnezem hogyan mukszik gnome desktop debian alatt egy proxmox telepites.
-
r4zer0919
tag
Igen, próbáltam ezt [link] a megoldást is de amikor a vGPU s telepítést végigcsináltam utána már a grafikus kezelőfelület nem jön be. Se ez, se másik.
A 2db VGA-s megoldásra lenne szükséges egy részletese leírás.
Amiből az egyik pl csak a host futtatására van.
A másik, a combos pedig a guestek futtatására.
Erre kellene megoldás, leírás... -
r4zer0919
tag
Megpróbálom leírni még egyszer, hátha értelmezhető lesz.....
Adott 1db számítógép.
Abban van 1db CPU, 1db VGA és 16GB RAM.
Erre a gépre a Proxmox van telepítve, ez az ISO "proxmox-ve_7.3-1.iso"
Nincs semmi másik operációs rendszer, semmi csak ez a Proxmox fut rajta.
Ezen megoldottam már a GPU passtrough-t, hogy egyidőben több virtuális gép is tudja használni az 1db VGA kártyáját a gépnek.
Példának okáért fut rajta egy win10 guest és fut rajta egy win11 guest-is egyidőben.
De csak úgy tudom használni ez a rendszer ha erre a gépre egy másik géppel csatlakozok.
De nem szeretnék másik géppel csatlakozni erre a gépre, hanem ezen a gépen szeretnék mindent megoldani.
Olyat is csináltam már, hogy a proxmox mellé telepítettem egy gnome desktopot is, az mindaddig működött amíg a GPU passtrought drivereit nem kezdtem el telepíteni.
Utána már a gnome desktop grafikus felülete nem jött be.
Tehát azt szeretném, hogy van 1 gép a fent említett paraméterekkel, amit bekapcsolok bejön rajta a Proxmox egy grafikus felülettel ami teljesen mindegy nekem, hogy micsoda, és azon keresztül be tudjam hívni a virtuális gépeimet.Ezt hogyan lehet megoldani?
Mi kell még a gépbe, esetleg még 1 VGA kártya?egyéb infó:
A vGPU-t ennek [link] a leírásnak az alapján csináltam meg. -
r4zer0919
tag
Egy gépen szeretném megoldani a Proxmox gépvirtualitzálást.
Tehát bekapcsolom a Proxmox szervergépet, betölt egy grafikus felület, elindítok egy böngészőt rajta és ott hívom be a virtuális gépeimet amik szintén ezen a gépen lennének/vannak.
Amit elengedhetetlen, hogy a GPU passtrought egyidőben több virtuális gépen is tudjon működni.
Pl.: Az egyik ablakban egy win10 fut a másikban pedig egy win11.
Nem szeretnék külön egy szervergépet és küldön egy másik gépet amivel kapcsolódok a szervergéphez.
Egy szervergépet/wörksztésönt/munkaállomást szeretnék. -
tasiadam
Topikgazda
Am nem is értem ezeket a szolgáltatói router/modemeket, hogy kb semmit nem tudnak. tudsz megadni 1-1- wifi jelszót és csók, amúgy meg egy haszontalan hulladék. VodaFone connectbox pl nem tud bridget, szóval esélyesm sincs arra, hogy értelmesen ki tudjak vinni dolgokat a netre
-
kenand
veterán
Egyelőre maradok, a Debian+ Supervisednél, de mentek és ha variálnak az egész rendszert viszonylag könnyen át tudom költöztetni, próbából átettem a Xpenology Virtual Machine alatt futó Supervised HA-t Pxoxmox Debain alá, és HassOS alá is, egyedül a BT vezérlőt kellet újra társítani.
-
kenand
veterán
De használok Monocle gatewayt, Docker alól elég nehéz felrakni, Linux alól könnyű. Az is futhatna a proxmox Debain alapján, de elegánsabb egy VM Debian alatt.
Monocle gateway-jel az IP kameráim képét ki tudom tenni egy Amazon Echo show-ra -
kenand
veterán
Debian 11 nem lesz unsupported, max ha kijön a 12, akkor lehet upgardelni. Pont arra lehet Supervised módban telepíteni. (ubuntu 18.04 tényleg unsupported lett )
Nekem szimpibb, hogy bizonyos dolgokat tudok telepíteni ha kell. Pl tönkrement a BT kártyám a gépben, elővettem egy régit de alapban -Realtek- nem volt driver, Debian alatt tudtam hozzáadni Realtek támogatást.Intel NUC 8265-ös Wifi+Bt kártyához sincs alapban driver, de Debian alatt fel lehet küzdeni.
Tény proxmox alatt elég ha a Proxmox Debian alapjára felteszem.Fentiek miatt nekem szimpibb a Debian+Supervised HA, mint a HassOS
-
amargo
addikt
Látszólag ez a megoldás sem volt problémáktól mentes, nem tudtam a proxmox-ra be ssh-ni, gondolom nem tett jót, hogy az egész dev-et oaadtam egy container-nek.
Végül így is odaadtam a container-nek azaz readonly-ban és csak bizonyos disk-eket:lxc.mount.entry: /dev/sda dev/sda none bind,optional,create=file,mode=0444
De látszólag ez sem volt tökéletes..
Végül az lett a megoldás, hogy a pve host-on egy cron job legenerálja az xml-t, amit felmountoltam a container-nek és ott már tudom azt parse-ni..A host-ra csak a bináris került le az is mentődik automatikusan és a cron job-is.
-
noorbertt
őstag
Megnéztem telon ( bar sokat nem tudok nézni ha proxmox rol van szó mert a gui érdekes )
Es ott is úgy van megoldva hogy az a LXC Priveleged, szóval valószínűleg ott is megadtam az igpu helyét.
Igen van ott is Frigate konténer ami nincs kész teljesen, helyette fel dobtam onnan egy sima docker LXC-t és egy portainert. -
noorbertt
őstag
felrakom LXC-be is elvileg abban is benne van minden, de miért ne használjak passthrough-t? A proxmox alaprendszerét teljesen "tisztán" szeretném tartani.
Proxmox rendszere ettol fuggetlenul tiszta marad, sot igazabol ha nem adod oda a VM-nek ilyen miatt, akkor ha beut a szar monitorra tudod kotni. Legalabbis iGPU eseten ezt fontosnak talaltam. Foleg azutan hogy egy NIC kartya csere utan nem ertem el sehogy a halozaton+VM-re szerintem csak a fontosabb dolgokat erdemes pakolni: pl opnsense, HomeAssistant
Frigate LXC-nel en csak a coralt csatoltam be usb-n es annyi. Nem piszkalom, mert szerencsere nalunk max a szomszed macskaja jarkal
Plex-re meg fizess elo es varj egy lifetime akciora. Nincs surun es persze pont akkor jott anno, amikor volt aktiv elofizetesem.. De megerte.
-
noorbertt
őstag
Szia,
Mar nem találom, de hasonlóan csináltam anno én is:
https://ashu.io/blog/media-server-lxc-proxmox/
VM helyett konténert próbálj és ne passold le a gput.
innen két perc alatt kész is a Ubuntu konténered :
https://tteck.github.io/Proxmox/, You need to use a Priveleged container for this.
jah és érdemes a plexet megvenni, néha van akció és akkor kell lecsapni egy lifetime előfizetésre. Én pl a plexen keresztül is jelolom hogy mit szeretnék nézni és tölti is le a Sonarr, radarr páros.
https://support.plex.tv/articles/universal-watchlist/
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Bezámítás! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest