Hirdetés
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
danih
veterán
Igazából nem értem mi történik, beraktam a repókat de tököm tudja tényleg honnan szedi le...
root@proxmox:~# apt-get install r8168-dkmsReading package lists... DoneBuilding dependency tree... DoneReading state information... DoneThe following packages were automatically installed and are no longer required:proxmox-headers-6.8.12-4-pve proxmox-kernel-6.8.12-4-pve-signedUse 'apt autoremove' to remove them.The following NEW packages will be installed:r8168-dkms0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.Need to get 0 B/106 kB of archives.After this operation, 1,436 kB of additional disk space will be used.Selecting previously unselected package r8168-dkms.(Reading database ... 155877 files and directories currently installed.)Preparing to unpack .../r8168-dkms_8.051.02-2_all.deb ...Unpacking r8168-dkms (8.051.02-2) ...Setting up r8168-dkms (8.051.02-2) ...Loading new r8168-8.051.02 DKMS files...Building for 6.11.0-2-pveBuilding initial module for 6.11.0-2-pveError! Bad return status for module build on kernel: 6.11.0-2-pve (x86_64)Consult /var/lib/dkms/r8168/8.051.02/build/make.log for more information.dpkg: error processing package r8168-dkms (--configure):installed r8168-dkms package post-installation script subprocess returned error exit status 10Processing triggers for initramfs-tools (0.142+deb12u1) ...update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.11.0-2-pveRunning hook script 'zz-proxmox-boot'..Re-executing '/etc/kernel/postinst.d/zz-proxmox-boot' in new private mount namespace..No /etc/kernel/proxmox-boot-uuids found, skipping ESP sync.Errors were encountered while processing:r8168-dkmsE: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
-
danih
veterán
Köszi. Ezeket a megközelítéseket már próbáltam. Találtam jó sok cikket és semmi sem jó. Repo check, r8169 blacklist, satöbbi satöbbi. Sokan régi kernelt pineltek emiatt - én nem fogok.
A legfrissebb driver (alig egy hónapos) nem megy fel egy dependencia miatt - proxmox alacsonyabb verziót használ - szóval itt várni kell (megint).
Régebbiek meg elszállnak make.log-ban halmozódó hibákkal
-
Universe repo, non free repo, hátha.
Mentést csinálj előtte.
Meg ilyesmik:
[link]
Tényleg, milyen repóid vannak?
Nálam ezek:
-
zebrasügér
csendes tag
Köszönöm a válaszokat, sikerült. A routerem adminfelületéről kimásoltam a primary DNS címet, azt beillesztettem a Proxmox DNS Server 1 részhez. A Shell-ben beillesztettem a Helper-script kódját, de sajnos nem támogatott a nálam futó verzió.
Lehet frissíteni a rendszert 8.1 verzió fölé anélkül, hogy újra kellene telepítenem vagy bármilyen adatvesztés lenne? -
-
danih
veterán
Na szóval még mindig nem tudom működésre bírni azt a retkes integrált realteket
Lspci output:03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 2b)Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet ControllerFlags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 255, IOMMU group 14I/O ports at 3000 [size=256]Memory at 80b04000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]Memory at 80b00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]Capabilities: [40] Power Management version 3Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+Capabilities: [70] Express Endpoint, MSI 01Capabilities: [b0] MSI-X: Enable- Count=4 Masked-Capabilities: [100] Advanced Error ReportingCapabilities: [140] Virtual ChannelCapabilities: [160] Device Serial Number 01-00-00-00-68-4c-e0-00Capabilities: [170] Latency Tolerance ReportingCapabilities: [178] L1 PM SubstatesKernel modules: r8168
Gyanúsan hiányzik az utolsó előtti sor "Kernel driver in use"
Mi a tökömet csináljak? -
válasz
zebrasügér
üzenetére
Amúgy ez az egész elkerülhető lenne ha DHCP-t használnál.
-
danih
veterán
válasz
zebrasügér
üzenetére
Menj a gepeden, ahol megy a letoltes, a halozati beallitasokhoz es nezd meg mik vannak a halokartyan beallitva... gateway, dns / ezeket masold at oda is.
Es ahogy irtak adhatsz meg tobb DNS-t is: 1.1.1.1, 9.9.9.9 ezek is jok -
tasiadam
Topikgazda
válasz
zebrasügér
üzenetére
Adj meg neki egy google dns cimet es joccakat, de csak addig, mig felrakod, amugy meg az otthoni DNS cimed kene, mert ha nem a router, akkor mas a baj, vagy a routered tul van hajtva, es nem tud valasozlni
-
paizinho
tag
válasz
zebrasügér
üzenetére
Amargo által javasolt lxc-t bátran merem ajánlani. Előző docketes unifin konfig ment, új lxc-n betölt és megy tovább az élet, nem kell Ubuntuval még megfejelni.
És ahogy a többiek is írták, az eléresek helyes beállítása mindenre jó hatással van.
-
zebrasügér
csendes tag
Átírtam, így néz ki most (a router IP-je valóban 192.168.0.1):
A DNS menüpontba is beírtam a router IP-jét:
Sajnos így sem működik sem a Helper-script, sem a template letöltés, ugyanaz a wget hiba van. Bár most már sokkal tovább gondolkodott mindkettőnél, ha ez számít valamit
-
danih
veterán
válasz
zebrasügér
üzenetére
Úgy látom a Gateway a saját IP... Oda kéne a router IP-jét tenni, gondolom 192.168.0.1

Utána menj kettővel lejjebb a DNS menübe és nézd meg mi van ott... Legalább a router IP legyen DNS server 1-ben
-
zebrasügér
csendes tag
Köszi, ezt próbáltam már korábban is, de nem működik. Beillesztem, amit kell, nyomok egy enter-t és semmi nem történik:
@ViZion: köszi a választ neked is! A böngészőből elérem a linkelt oldalt, tehát akkor gondolom a DNS-sel van gond. Tudnál kérlek ennek a beállításában segíteni? Ezt látom a Network menüpontban:
-
válasz
zebrasügér
üzenetére
Ahogy a kolléga írja, a névfeloldás nem sikerült.
[link] ezt megnyitja a böngésződ?
Ha igen, akkor a Proxmox nem látja a DNS kiszolgálót valamiért, pl. a network részen nincs gateway (lehet enélkül nem enged menteni), vagy rossz a címe, esetleg azon a porton nincs kábel, Te pedig a manage/console NIC-en éred el.Ha a böngésződ sem nyitja, akkor valami (pihole, AGH, akármi) szűri azt az oldalt, a kivételekhez kell adnod. Cégnél pl. a PH! a gambling között van, nem tudjuk miért...
-
amargo
addikt
válasz
zebrasügér
üzenetére
Használd ezt: [link]
Amúgy nem tudta a wget feloldani a címet, így valamilyen DNS gondod van.
-
zebrasügér
csendes tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni az alábbi témában: minipc-n fut a Proxmox 7.0-11 verziója, ide szeretném áttenni a Unifi controlleremet. Egy leírás alapján először egy Ubuntu-t kellene letölteni a CT Templates menüpontban, de ezt a hibaüzenetet kapom:
TASK ERROR: download failed: wget: unable to resolve host address 'download.proxmox.com'
Próbáltam utánaolvasni, hogy hogy lehet ezt a hibát orvosolni, de elakadtam, nem tudom, hogy milyen hálózati beállítást kellene megváltoztatnom, hogy jó legyen.
Tudna valaki segíteni, aki ért ehhez? Köszönöm előre is! -
azokkal nincs is gond, shared tárhely, pve kezeli. CasaOS használ smb-t és a Home Assistant. Casa felbontása is inkább a biztonság és az lxc-k kevesebb erőforrás igénye miatt érdekes. HA alatt a kamera akadós, keresem az okot, éjjel az smb sebesség is jó ötletnek tűnt, de igazad van
-
Magnat
veterán
válasz
tasiadam
üzenetére
Na ok, de érted, hogy itt az SMB multichannelt mutatja be h mire jó, nyilván nem azoknak lesz nagy truváj, akik már csináltak LA-t, hanem akik nem tudnak, pl mert nem minden háztartásban van tele az asztalfiók managelhető switchekkel

Mondjuk nekem pont van, csak sajnos az uplinkje is gigás, szóval nem sokra megyek vele ha a 2.5-ös switchez csak gigán csatlakozik
A port kiesést meg ez is tudja. -
tasiadam
Topikgazda
Ezen a synologys peldan szerintem nonszensz ami van. Ha van 4 tyukbelem, csinalok egy ether channelt (link aggregation), es lesz belole egy darab logikai 4 gigas. Ha kiesik 1 port, akkor lesz belole 3 gigas. De ezt a NIC kell lekezelje, es a switch alatta, nem a storage
-
Majd tesztelgetek, van sok leírás. Csak ez prio 100, előtte van pár bármi, amit meg kellene oldanom, pl. frigate streamek, telefonok hisztiznek nagy file másolásnál a NAS-ra, meg ilyenek.
A VM-VM sebesség nálam fontosabb. Részben áthidaltam, az LXC-k shared tárhelyet kaptak, de van VM, ami SMB-t használ. Kár, h VM alá azt nem lehet behúzni. Már gondoltam rá, h a Dockeres VM-et átalakítom több LXC-re, de az is idő. -
Magnat
veterán
Nekem a nason van beröffentve, ami egy freebsd alapú rendszer, az újabb DSM verziókban amire még lusta voltam átállni már menüben lehet lehet aktiválni, de a 6.2.2-ben ami nekem van fent még az smb confot kellett ssh-n tákolni, ezt kellett beletenni:
server multi channel support=yes
aio read size=0
aio write size=0Az alsó két sor az aszinkron írást és olvasást tiltja le, ami elméletben visszafoghatja a rendszert, de a stabilitás miatt jobb, ha jól tudom.
-
Hát, nekem ehhez szerény a vasam, mondanám, h tesztelem, de nincs mit igazán. Csak azt linkeltem, amit a neten hirtelen találtam. A windows határozottan állítja, h itthon nincs multi, ezek szerint igaza van.

Nálam az smb.conf-ban sincs a multira utalás sem, pedig friss minden is, az alap conf lett átírva/kiegészítve. de nincs benne
...azt sem néztem, h milyen sebességgel érem el
lehet megérne egy tesztet azért.
Ha megvan a megoldás, h hogy lehet 1 + 1 GLan között multit kreálni, van-e értelme, akkor azt megoszthatnád
-
Magnat
veterán
Közben kicsit Guglizgattam és pl itt is azt írják a posztban h nem műxik Mac-en, és aztán a kommentek között írja vki, h Windows klienssel működik neki ahogy nálam is, illetve itt pedig a Synology bejelentése az SMB multi bevezetéséről, ahol szintén pont ezt a példát mutatja (csak 4 csatolóval, de az mindegy).
-
Magnat
veterán
Közben megnéztem Wiresharkkal is, a nasom a 192.168.1.246 címen van mountolva network driveként, a másik csatolója pedig 247. Csináltam egy sima copyt Total Commanderben. A gépem 250, és szépen látszik is, h a 250-es ip a 246-tal és a 247-tel is kommunikál (pedig a 247-ről hivatalosan nem is tud mint network drive címe):

Lehet ezt be is dobom a hálózatos topikba, biztosan van rá magyarázat ...
-
válasz
tasiadam
üzenetére
TrueNas leírást találtam, de sztem az nem segít most...

Mivel lehet lekérdezni, h amúgy működik-e server oldalon a multichannel?
Win szerint nem műxik, de abban nem bízok.
Jah, nálam tárgytalan:
Requirements
At first, multi-channel ist only available if two hosts (e.g. server and client) are interconnected with more then one NIC and all interfaces provides the same network speed. -
Magnat
veterán
Igazából csak tesztelgetek, arra meg tökéletes és így nem a host lokál tárhelyén foglalja a helyet ... ha ki tudná használni a multichannelt, tudja hozni egy diszk sebességét a hálózat (a PVE 2.5Gbe-n beszélget).
Egyébként enterprise környezetben is szoktak ilyet csinálni, csak ott inkább 10Gbe vagy még gyorsabb hálózaton

-
-
-
Magnat
veterán
Üdv,
csináltam egy smb storage csatolást, első kérdésem az lenne, h jól értem amit erről olvastam, h a GUI-n nem lehet smb multichannelt beállítani?
A második problémám az, h egy VM-et úgy raktam össze, h a boot partíciója az egy a local storage-on lévő img (pár napja volt itt szó a Xpenology legalitásról és gondoltam, h tesztre összedobok egy ilyet Proxmox alatt), de az adatok egy a nasomon lévő smb megosztáson keresztül vannak tárolva egy vmdk állományban . Aztán a kész rendszerben csináltam egy smb megosztást és pc-ről teszteltem, h milyen sebességgel tudok rá másolni és a kezdeti viszonylag normális sebesség után visszaesik a képen látható értékre és végig így is marad. Ez vajon mitől lehet?
-
sziszi-fuszi
senior tag
Igen. Kifejezetten ilyeneket. NAS-okhoz és épített szerverekhez is. Van olyan is köztük amely önmagában kezeli a RAID-et.
Ami azt illeti, hogy fekvő vagy álló az tök mindegy. Úgy használod őket, ahogy tetszik. Van ugyan gyárilag valamiféle gumiláb, de nagy jelentősége nincs. Igaz nálam sehol nem számított a "zaj". -
danih
veterán
Másik kérdésedre még nem kaptál választ: CT vs Docker.
Alapvető dolgok mint pl proxy, DNS jó ha külön CT-ben vannak, könnyen megadhatod hogy ezek induljanak először. A kisebb dolgok pl a homepage meg az a speed test (ha azok amikre gondolok) simán jók dockerbe is, nem érdemes szerintem külön CT-ben tartani...
Látom a tteck szkripteket használod, van ott egy alpine-dockeres, nagyon tudom ajánlaniAmúgy usb-n nem tennék szeróra semmit ami 7/24-ben megy.
-
kisskd
tag
válasz
sziszi-fuszi
üzenetére
Örülök, hogy van akinek bejöttek! Nem állítottam/gondoltam, hogy reprezentatív a felmérésem, de nem 1 eszköz tapasztalatait írtam le.
Volt köztük Raidsonic, Sharkoon, noname, meg még ki tudja milyen, sima külső keret, dokkoló, stb., valahogy egyikből sem lett nálam az a típusú eszköz, amit beállítok, és nem kell bizgerálni később. Ami bejött, és működik, az a 3,5-5,25 helyre beépíthető, fiók szerű modellek. Azért hogy ne legyen mit elhagyni/szerelni + szellőzzön, ezekből a fiókmentes, fém megoldásokat preferálom, ha pakolászni kell a HDD-t.
Te kifejezetten ilyen többfiókos, fekvő, NAS-nak álcázott modelleket használtál? Ilyenhez még specifikusan nem volt szerencsém, lehet teszek egy próbát.
-
sziszi-fuszi
senior tag
Kénytelen vagyok megcáfolni az általad leírtakat. Nekem több darab, ehhez hasonló külső rack működik több éve (RAIDSONIC) 7/24-ben. A megbízhatóság 100%. Akár USB-sről, akár külső SATA csatisról beszélünk.
-
kisskd
tag
Második kérdésre a nem túl egzakt válaszom az, hogy ugyan a képről nem egyértelmű, hogy ez egy nagyra nőtt USB3 mobilerack, vagy vmi más, de a lényegen nem változtat: linux, szóval bármi is megoldható. Viszont "lelkiismereti okokból" nem tenném, szubjektív, kísérleti körülményeket mellőző empirikus tapasztalataim alapján ezek a külső vinyós megoldások szuperek mozgatni dolgokat, esetleg a heti backup idejére bekapcsolni, de 7/24-ben nekem még mindig zűrösebb volt, és több HDD-t/adatot gyilkolt, mint a beépített társaik (mind1, hogy USB2/USB3/eSATA, Win/WinServer/Ubuntu/openWRT stb.)
-
petiwr
senior tag
Sziasztok!
Viszonylag elég új vagyok a proxmoxban. Lenne pér kérdésem hathya okosabb leszek.

Vettem egy (ACEMAGICIAN AM06 Pro Mini PC, AMD Ryzen 7 5825U (8C/16T),32GB DDR4 ) ez a szerverem ezen fut a proxmox
most egyenlöre ezek vannak. Érdemesebb lenne az összes CT egy gépre rakni és ott dockerböl futtatva?Második kérdésem az az hogy sajnos ebbe a mini PC be csak 2x2 TB lehet beletenni. Az úgy müködne ha egy ilyen külsö hhd házzal össze kötöm a mini PC-t?

-
Ezeket találtam:
Dec 04 23:46:29 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Down
Dec 04 23:46:32 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Up 10 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
Dec 04 23:46:34 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Down
WTF volt ez?
Dec 05 00:24:01 pve CRON[885683]: (root) CMD (if [ $(date +%w) -eq 0 ] && [ -x /usr/lib/zfs-linux/trim ]; then /usr/lib/zfs-linux/trim; fi)
Dec 05 00:24:01 pve CRON[885682]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895429]: pam_unix(cron:session): session opened for user root(uid=0) by (uid=0)
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895430]: (root) CMD (cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895429]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Ez a helper scriptekből van elvileg, eddig nem volt gond vele. Utána nincs bejegyzés, a következő ez:-- Reboot --
Dec 05 06:54:52 pve kernel: Linux version 6.11.0-1-pve (build@proxmox)
Innen megint minden OK
Opnsense-ben semmit nem találtam, túl kicsi log méretet adtam meg, mert hittem a net népének, h sz@rrálogolja az SSD-t
-
válasz
tasiadam
üzenetére
este ránézek, köszönöm!amargo: nekem csak a kliensekkel volt bánatom, nem tudtak folyamatosan lejátszani, nem csatlakoztak. A Plex meg működött instant. De ez nem most volt, 3-4 éve, szal. ez lehet, h változott. Nekem ez olyan, mint az autó, h kb. mindegy mi, csak tegye a dolgát. Szal. nem egy filmfüggő véleménye, nem is használom ki a lehetőségeit egyiknek sem, az is biztos
-
amargo
addikt
-
Napi horror:
reggel szól a gyermek, h nincs wifi... fain. Természetesen a Tenda AP ha elveszti az upstream-et, akkor felélednek router génjei és kreál egy hálót a semmibe. Ez megszokott dolog, néha az upstream visszatérésekor sem áll helyre, kell egy restart. Cserélném, de a wifi baCCott erős és ritkán fordul elő.
Viszont a Zigbee hálón az automatizmusok nem futottak le... vagyis nagy a baj. Server működik, zigbee pöcök zöld.
PVE-t nem értem el a belső hálón... wtf...
OK, használt SSD-k vannak, lehet kiesett a VM SSD és eltűnt minden is?
Mivel indulni kellett volna, így csak egy restartra futotta. Minden elindult, működik.
Log olvasásra most nem volt időm, de nem hagy nyugodni, h mi történhetett.
Ha az opnsense megáll, attól még a PVE elérhetőnek kellene legyen. Ha a NIC vagy SSD meghal, azt a restart nem hozza vissza...
Ha csak a Zigbee/HA meghal, akkor még van wifi, de nem volt...
Arra gondoltam, h opnsense vagy a PVE lehetett az ok, automatizmusoknak meg a kieső NTP lehetett a baja (nem tudom mennyi időnként nézi, de a lokálisként egekbe magasztalt Home Assistant többet jelent haza és jobban igényli a netet, mint a Xiaomi telefonok...).Alaplapi LAN port a WAN, azt a kapkodásban nem néztem, h a modem látja-e csatlakozva az opnsense-t. Pedig segített volna leszűkíteni a hiba okát.
A serveren a vidáman pislákoló HDD led nem pislákolt, szal. lemez IO nem volt a restart előtt.
Nálam csak a HW hiba van fejben (alaplap, NIC, SSD), de ezek egyike sem olyan, h helyrehozza egy restart.
Marad a PVE és az opnsense, de a Zigbee automatizmusok külön vannak HA-ban, nem futottak reggel, ez sem segít szűkíteni az okokat.
Volt már olyan, h a PVE megállt "csak úgy" valakinél?
Tippek, vélemény?
-
-
danih
veterán
Az a bajom a plex-szel hogy szaglászik. Kösz nem, pont ezért ugrottam a self-hostingba hogy ezeket elkerüljem...
Amúgy semmi gondom nincs a jellyfinnel, semmi kényelmetlent nem tapasztaltam. Minden kliens megtalálta a szervert gond nélkül. Transzkódolás megy hibátlanul. Semmit nem tapasztaltam abból amit leírtál - használok webes, mobilos, android tv-s klienst is. -
Külseje?
Borítók vannak, nálam nincs semmi skin vagy ilyesmi. De a servert nem is kell nézegeni. R pi Zero W kliensel frankón lejátszik fHD mindent is. Asszem Jellyhez kellett kodiba valami kieg, de az sem akart vinni mindent, kezelése macerás volt, eldobta a servert, stb. Monduk ez vagy 4 éve volt, lehet, h jobb már. -
amargo
addikt
nekem semennyire nem tetszik a plex, pedig próbálkoztam, van lifetime license-em is.. de maradok az emby-nél sokkal jobban az én világom. A jellyfin-t is jobban szeretem, de emby mellett felesleges. Mindenre van kliense az emby-nek és jók.
szerk: tudom jól, hogy sokan nagyon szeretik a plex-et, amúgy a core része nagyon jó, de a külseje nekem nem tetszik ez sajnos egy szubjektív dolog..
-
mi más?
Jellyfin aranyos, de kliensekben a plex verhetetlen, ahogy kényelemben is. A kliens pikk-pakk megtalálta a servert, azt sem tudtam, h hol lehet beállítani...
A többi ezt sajnos nem tudja dlna meg minden fancy feature ellenére. A kliensek hulladékok sajnos, a lejátszás akadozik, hang elcsúszik, etc. -
-
paizinho
tag
Szia !
A Duplicati-t érdemes lenne megnézned. Szerintem minden amit leírtál támogat. Docker-ben telepíthető.
Én ezt használom a telefonokról Syncthing-l mentett képek Onedrive-ra (tikosítottan!) mentésére. GUI-s, sok beállítása van.
Itt javaslom az olvasgatást, remélem a Te vasadra is felmegy.
"Duplicati is a backup client that securely stores encrypted, incremental, compressed backups on local storage, cloud storage services and remote file servers." -
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor
üzenetére
Tegyük fel a kérdést máshogy. Mit tud a synology (xpenology), qnap, asustor (és társai), amit ne lehetne megoldani ingyenes, nyílt forrású szoftverekkel?
-Nem neked kell minden héten/hónapban nekiülni és simogatni, amikor épp valami leli, vagy törik az egész. Mindél több mindened lesz mindenhonnan, annál fájdalmasabbá válik. Ubuntu VM volt nekem eddig a samba + jellyfin + torrent + onedrive backup szerverem, de mindig volt valami gondja, meg kinlódás volt. Van a community, akik megoldják az egészet, én rányomok hogy frissítés és kész. Ettől függetlenül az OMV is jó lehet, de egyéni preferencia miatt én az xpennél maradtam, mert később akarok NAS-t.
Látszólag azt tudja, hogy megveszed és használod.
- És emiatt kéne is egy
csak a mostani szerverem erősebb, mint bármelyik elérhető árú NAS
Majd egyszer eljön a támogatás vége, és onnantól kezdve orosz rulett egy neten lógó eszköz.
- Nálam nincs neten semmi itthoni service -
tasiadam
Topikgazda
magnat és markus: írok egy emailt a main synology-nak, és megválaszolják, a fr annyira valid számomra, mintha a magyart kérdezném.
Agyérgörcsöt kapok, hogy mindig átdob a magyar kontaktokhoz... -
markussandor
senior tag
válasz
tasiadam
üzenetére
"Nem illegalis"
De az, lásd az xpenology nyitó lapját:
The water is a bit murky here, but the consensus is that Xpenology is not legal. Why? Xpenology is a bootloader for Synology’s operating system DSM. It runs on a custom Linux version developed by Synology, where the community has edited the code to work on non-Synology devices.
Doing this is illegal, as you are accessing it for free instead of paying for the Synology DSM. If you are using Xpenology for personal use, chances are you won’t get caught, and it should run as normal. But if you are using it for business or anything other than personal-lab projects, we would recommend avoiding using Xpenology.
It might not be as reliable as Synology DSM and could land you in some hot water if you are caught using an illegal system to run your business. Synology has stated that Xpenology is illegal and violates their intellectual property, cautioning you to avoid using Xpenology on another server. Synology warns that you can face legal action using Xpenology.Updatelik
Stabil
Minden service benne van, amire szukseg van
Ingyenes
Elmegy krumplin is
Nested virtualizaciot tud
Vagyobb a communityje, mint a proxmoxn
ezek az "érvek" semmiben sem befolyásolják az illegális mivoltát :-)
Tegyük fel a kérdést máshogy. Mit tud a synology (xpenology), qnap, asustor (és társai), amit ne lehetne megoldani ingyenes, nyílt forrású szoftverekkel?
Látszólag azt tudja, hogy megveszed és használod.
Majd egyszer eljön a támogatás vége, és onnantól kezdve orosz rulett egy neten lógó eszköz.
Én meg röhögök a markomban, és lényegesen olcsóbban használom az általam épített rendszert, amíg ki nem döglik alóla a vas. Sőt, még utána is, csak átrakom a meghajtókat egy új gépbe. -
Magnat
veterán
válasz
tasiadam
üzenetére
Itt van. Persze nyilvánvalóan főleg személyes felhasználásra nem kell retorzióra számítani. Régebben valahol olyasmit is megtaláltam, h beágyazott rendszert alapvetően nem legális a hw résztől elkülönítve használni v vmi ilyesmit, más oldalakon meg a Hackintosh-hoz hasonlítják (mármint h pont amiatt nem legál, amiért az sem).
De nem akarok erkölcscsőszt játszani, én is telepítettem már tesztre jópárat, mondjuk van Syno nasom meg nvr-em is, tőlem aztán mindenki azt telepít amit akar
-
markussandor
senior tag
-
tasiadam
Topikgazda
inkább akkor szürkezóna. Vannak olyan szoftverek, amit ingyen odaadnak, tojnak rá hogy használod, és vannak ugye az openszósz megoldások, amik based on whatever, pl az xpen is ilyen. Ha pénzt keresel vele, illegális, ha nem keresel vele pénzt, nem az.
Közben túrom a google találatokat, és én sehol nem látom ezt a google statementet, csak egy összefoglaló, csak proofot nem találom. -
Magnat
veterán
válasz
tasiadam
üzenetére
Ha rákeresel Googleban, h "Is Xpenology illegal?", az első találat ez:
"Synology has stated that Xpenology is illegal and violates their intellectual property, cautioning you to avoid using Xpenology on another server."
Az meg, h nem foglalkoznak vele, ebből a szempontból irreleváns.
-
-
danih
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Ez pont az amit keresek, de már tíz éves az utolsó release, nincsen gondod legújabb OMV-ben sem vele?
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor
üzenetére
Nem illegalis
Updatelik
Stabil
Minden service benne van, amire szukseg van
Ingyenes
Elmegy krumplin is
Nested virtualizaciot tud
Vagyobb a communityje, mint a proxmoxnak -
markussandor
senior tag
Én erre rsnapshotot használok, ami rsync-et használ. PVE fölött fut egy OMV, hozzád hasonlóan csak az OS diszket mentem PVE alól. Majd OMV-re feltettem az rsnapshot modult, és webes felületen beállítottam, hogy a megfelelő mappát mentse.
Különben pedig nem kell a NAS-odra semmit sem telepíteni. Ha az OMV alá fel tudod csatolni a NAS mentendő mappáját, akkor OMV alól tudsz rsync-el menteni. Pl: rsync -avP /mnt/NAS/mentendomappa /BACKUP/NAS/mentendomappa
Ha már felmerült az Xpenology, a többiektől kérdezem, miért is ajánlgattok egy warez szoftvert?
-
danih
veterán
Eszembe jutott hogy van egy mindig futó pihekönnyű Win10 VM-em... Berakok valamit service-be és nem kell szívnom
Komolyan mondom nem tudom miért nem tudok egy felmerülő kérdést teljesen végiggondolni... -
danih
veterán
Kéne kis help backuppal kapcsolatban.
Proxiban minden mentés rendben megy, kivéve egy dolog: az OMV VM-hez van hozzárendelve a 2TB-s adat disk, ami normál proxmox backupból ki van hagyva (csak a rendszer diszket menti). Ezt az adatot szeretném valamivel menteni, vagyis csak a fontos részét (nextcloud adata van itt).
Ideális esetben olyan backup kell amihez van webgui (ne CLI legyen ha lehet), tud inkrementális vagy differenciál backupot készíteni, shared folderről shared folderre.
Rsync sajna kiesik mert a NAS-ra nem tudom feltenni. Azt hiszem Syncthing-nek is kell kliens szóval az is. Nekem egy app kell ami kliens nélkül működik. -
code1005
senior tag
Sziasztok,
a cluster-hez adnék egy negyedik node-ot, de nem sikerült, megjelenik a cluster-ben de nem tud infót lekérni.
Volt már valakinek hasonló problémája?
-
Pista0001
addikt
Nálam nincs bind mount, meg a torrentezésre nem konténer van, hanem szintén VM (Debian), azon qbittorrent daemon. Az OMV nálam 2 mappát oszt meg, mindkettőt smb-n és nfs-en is. Utóbbit használom a másik VM-hez, simán fstabba beírtam, felcsatolja induláskor. Azért 2 mappa, mert az egyiket figyeli a kliens, ha új torrent kerül bele, azt automatikusan elindítja, a másik a letöltés mappa. A smb megosztást a hálózat többi gépe éri el, így tudok a figyelt mappába bemásolni torrentet, illetve a letöltött tartalmakhoz így férek hozzá. Gyanítom, hogy teljesítményigényesebb egy kicsit így egy kicsit, de kényelmesen viszi a Celeron 847, úgyhogy nincs gond.
-
kutga
félisten
válasz
markussandor
üzenetére
Pár éve sokat használtam omv-t de miután jobban megismerkedtem a Linuxszal, áttértem a Debian/Ubuntu server vonalra, azóta nem igazán követem mi a helyzet arrafelé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Július 9-én jön az Assassin’s Creed: Black Flag Resynced
- Bluetooth hangszórók
- E-book olvasók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Vírusirtó topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4567
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMER PC! Intel Ultra 245 / RTX 5070 / H810M-X WIFI / 32GB DDR5 / SSD 512GB / 700w! BeszámítOK!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

most egyenlöre ezek vannak. Érdemesebb lenne az összes CT egy gépre rakni és ott dockerböl futtatva?