Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
Aktív témák
-
Heimosuk
csendes tag
FSBt kicsit meghuzod semmi baja nem lesz

-
Docci
senior tag
-
Pukkka
csendes tag
Sziasztok!
Tudom visszakéne olvasni ,de most többszáz oldalt had ne =(
Szóval adott egy :
MSI 865 PE-Neo2 PS (MS-6728 v2.0) alaplap
Intel Pentium 4HT 2.6 Ghz Northwood proci + gyári hűtés
2*256 PC3200 DDR
Ha esetleg tudtok valamit mondani arra hogy hogyan huzhatnám kicsit feljebb igy gyári hűtő melett? -
woodpaul
őstag
Nem volt nyugtom, kicsit még buzerálni akartam a RAM-ot. Olvastam itt, hogy a szikron mód az igazán üdvözítő, így ebből akartam kihozni a legtöbbet.
Az eredmény jobb lett, mint vártam: a memóriák is bírták a 240-es FSB-t, így most 480MHz-n futnak, egyelőre stabilan, hiba nélkül.
A Performance Mode-ot vissza kellett állítanom Standardra, valamint az időzítéseket az SPD által meghatározottakra. Sajna még 3-3-3-7 esetén is istentelen fagyást produkált (azaz el sem indult a masina). Az időzítések tehát 3-4-4-8.
Eredmények:
Everest (Aida32):
Read: 4836 (előtte kb. 4300)
Write: 1392 (előtte kb. 1180)
Sandra:
5145 (előtte kb. 4700)
5160 (előtte kb. 4700)
Látható, hogy kb. 10%-os növekedést értem el. -
woodpaul
őstag
Hopsz, csináltam egy kicsit merész húzást, kipróbáltam a 2-2-2-5 memóriabeállításokat... Nos, akkorát fagyott a gép, hogy még ki-bekapcs, automatikus bioshelyreállítás után sem akart elsőre elindulni. Másodjára sikerült (term. default beállításokkal), de addigra a szívbaj kerülgetett!
Bevallom, egy kicsit elvette a kedvem ez a kísérletezgetéstől (igaz, türelmetlen voltam), ezért kipróbált, stabil beállításokra lenne szükségem!
Várom azon emberkék tapasztalatait, akik 865PE-es alaplapon SAMSUNG RAM-okat használnak! Köszönöm!
[Szerkesztve] -
LLKobe
veterán
Jóemberek!
Valakinek van tapasztalata az 1.7Ghz-s P4-ek tuningolásával kaccsolatban?
Ha igen ossza meg velem! -
Robi_73
őstag
válasz
woodpaul
üzenetére
#1885 vs #1886
ASUS vs ABIT
Az Asus lapok több, az Abit lapok a névlegesnél kevesebb feszt adnak a prociknak.Mondjuk lehet, hogy néha azért mennek adott procik az Asus lapokban jobban, mert belekalkulálják, hogy terheléskor az alaplap fesz stabilizátora nem tudja ellátni a procit a kivánt feszültséggel és ezért rákalkulálnak,de lehet mérési pontatlanság is.Aki ért hozzá kimérheti a lap megfelelő kivezetésein a valós feszültségeket.Terheld le a procidat és úgyis nézd meg a feszt. -
woodpaul
őstag
Miért van az, hogy a BIOS-ban 1.55V-ot adok a procira, míg a CPU-Z-ben a voltage-nél 1.6V jelenik meg?
-
Docci
senior tag
válasz
Hondafan
üzenetére
Megértelek,de lenne itt pár dolog:
1:A Zalman felmegy az amd socket 939 illetve a 754 re is,tehát a zalman 1 befektetés is 1ben.(az igloo nem)
A te általad említett hűtőn 7cm-es venti van ,ami elégtelen a nagyteljesítményű p4 ek hűtésére alacsony fordulaton.Nagy fordulatszám mellett meg marha hangos.
2.A legjobb hűtő a piacon.
3.Mi van ha pont szerencséd lesz és tuning p4 et fogsz ki és a ramod miatt nem tud majd a proci kibontakozni?
Az adata ramok jó minőségüek.
Van róla topic!
Szerintem az lenne a legjobb megoldás,ha vennél 1 2.8 as p4 -et
hozzá 500mhz ramot,így a ram biztos elég lesz,ráadásul elég jo időzítésekkel tudod majd használni.+ 1 Zalman 7000alcu-t.
Nagyon szar érzés amikor a gépet a ram fogja vissza ,pl nálam.
Vagy 3.0ghz p4+466 ram,de mindenképp zalman legyen.
Van teszt a iglooról itt a ph! ott majd te is meglesheted,hogy nem mondok balgaságokat. -
Hondafan
csendes tag
Valamin spórolni kell, főleg ha nem akarom vagy nem tudom 230-as fsb fölé húzni.
Akkor miért lenne értelme megvenni jó drágán az 500-as ramot? Ha nem bírja a proci, akkor nagyot szívtam az 500-as ram ára miatt.
Valószínű az lesz, hogy az esetleges szívás miatt most megveszem a 466-os adata ramokat meg az igloo-t, aztán ha menne, de nagyon melegszik 3.4 körül, akkor megveszem a Zalman alcu-t és az igloo ára miatt viszont nem szívok akkorát. Megnéztem Gianni topicját, nem nagyon vannak tesztelve a procik, inkább csak általában igaz, hogy tuningolhatóak a P4-ek, de ahogy elhangzott, semmi nem garantálja, hogy nekem milyet sikerül kifognom.
Viszont sajnálnám, ha beleölök rengeteg pénzt az 500-as ramokba és a Zalman alcu-ba, aztán alapon megy csak a proci.
Ugye az Adata ramok jó minőségűek? -
Robi_73
őstag
válasz
üzenetére
''Sajna ez nem EE, de még csak nem is a herélt EE. (Annak a magnak eleve Gallatin a kódneve nem Northwood de ez már csak részletkérdés, a többit lásd előző hozzászólásomban).''
Szerintem ez akkor derülne ki 100%-os biztonsággal,ha valaki levenné róla a sapkát.Én úgy tudom, a Gallatin magos P4-es procik magja nagyobb.(+cache)
-
woodpaul
őstag
Basszus, most látom, hogy a PAT nincs bekapcsolva!

Ha húzom a procit, automatikusan kikapcsol P4P800SE esetén? -
törölt tag
válasz
üzenetére
Még annyit, hogy csúcs procik, nagyon király meg minden, itt is elmondom, hogy nem a biznisszeket akarom rontani itt senkinél, csak legalább legyünk tisztában a dolgokkal.

Sajna ez nem EE, de még csak nem is a herélt EE. (Annak a magnak eleve Gallatin a kódneve nem Northwood de ez már csak részletkérdés, a többit lásd előző hozzászólásomban). -
törölt tag
válasz
Gorneck
üzenetére
''Szerintem nincs sok koze az EE-s sorozathoz, mert eleve mas
a CPUID-je is, a magja is.
Ajanlom tanulmanyozasra a Pentium4 Specification Update-et:
http://www.intel.com/design/pentium4/specupdt/249199.htm
Ebbol en azt veszem ki, hogy az SL6WK magja mas, mint az EE-s valtozatoke
(SL7AA, SL7CH, SL7GD). Bar valoban letezik EE magos L3 cache nelkuli
Pentium4, de azok az SL6Z3 es az SL6Z5, rendre 2.4 es 2.8GHz
orajeluek. Ergo szerintem az a pletyka, hogy ezek a procik EE magosak,
csupan varosi legenda...
Lattam Costa Rica-i SL6WK-t is, es mas volt az alja. Nem 5x6-os, hanem 5x4-es matrix volt az ellenallasokbol, es nem is volt minden pozicioban. Az viszont
igaz, hogy az EE magos P4-eken hasonlo 5x6-os elrendezes talalhato,
valoszinuleg innen jott az elgondolas. Viszont a mag stepping-je nem
egyezik, es ez az, ami lenyeges.''
Nos, ezért nem EE.
Egyébként Gianni-s proci, 3.6-on stabil alapfeszen, csak tápom lenne hozzá elég ugyanis nekem kicsit resetelget stb... 400W táppal megy szó nélkül. -
törölt tag
válasz
Gorneck
üzenetére
''Nem! EE nek készült, de le lett benne tiltva a cache!''
Az soha nem indult EE-nek
De ezt már levezettem a HWSW-n is az emberkéknek.
Az előző hozzászólásra nem értettem mit mondtál, amikor írtam, hogy 3.0c @ 3.0 ugyanis ez is az ''EE'' magosnak becézett nem-EE nem-cache tiltott SL6WK Northwood proci tele bigyóval az alján.
peace.
-
-
woodpaul
őstag
válasz
Gorneck
üzenetére
Köszi a választ!
Szóval az én 240 MHZ-s FSB-m sima Samsung RAM-ok mellett, 1.55V feszültségen jónak mondható? Próbáltam 245 ill. 250 MHz-n is, de nem volt stabil, feszültséget meg nem nagyon akarok már emelni (max.terhelés mellett már így is eléri néha az 55 fokot). 240 MHz mellett a RAM 384MHz-n ketyeg. -
Hondafan
csendes tag
Köszi a válaszokat!
Ha nekem menne 225-230-on kőstabilan, akkor már nagyon elégedett lennék, hiszen az a 15-ös szorzó miatt 3.4Ghz körül lenne, ami nekem elég lenne és akkor spórolni is tudnék, hogy nem DDR500-ast vennék, hanem DDR466-ost, abból is mondjuk a nagyon jó árban kapható AData-t 2x512-őt.
Ily módon a 230-as max FSB tökéletes is lenne és nem is húznám nagyon túl a procit, ami miatt talán stabil is lenne nagy biztonsággal.
Viszont a problémám, hogy csendet is szeretnék, amit az Antec táp és a tervezett HIS Exclaibur R9800 Pro-ból az ICEQ modell, illetve a passzív hűtésű P4P800-E Deluxe biztosít is, ezért ezt a vonalat követve egy Igloo 4360 Light-ot tervezek a maga 20 dB-jével, csak nem tudom, hogy elég-e a 3 --> 3.4 tuninghoz.
Szóval nektek mi a véleményetek? Elég ehhez az Igloo 4360 Light?
Gondolom ez függ attól is, hogy az alapfeszt mennyire kell emelni a sikeres tuninghoz, amit viszont szintén a proci milyensége határoz meg. Nem? -
woodpaul
őstag
AGP ill. PCI busz emelésével (66-ról 72, ill. 33->36MHZ) érhető el számottevő teljesítmény-növekedés?
Nekem 2.8-as Norhwood-om van (Costa Rica), P4P800SE-ben stabilan 3.36MHz-n (FSB:240) futkározik! -
Docci
senior tag
válasz
Hondafan
üzenetére
Üdv.
Persze,hogy lehet tuningolni,ez nem is lehet kérdés!(Akkkor nem lenne ez a topic)
A 2.8-as p4 et is ugyan ugy tudod tuningolni,mint a 3.0-sat ,bár a végeredmény más lesz.
Szvsz min 400mhz minden p4-ben benne van,de a 500-600mhz az átlag.
A tápod meg nagyon klafa szóval minden adott lesz hozzá. -
Gorneck
legenda
-
Hondafan
csendes tag
Sziasztok!
Újonc vagyok, de már régóta figyelem a fórumot.
Most állok gépbővítés előtt.
Ami fixnek tűnik: Antec Sonata 380W Truetype S táppal, hogy stabil legyen a cucc és P4P800-E Deluxe.
A kérdésem az lenne, hogy nem volt türelmem ennek a topicnak a több, mint 1000 hozzászólását elolvasnom, de kiváncsi lennék, hogy mennyire lehet bízni a fenti alaplappal abban, hogy húzni tudom mondjuk a P4 3.0 Northwood-os procit.
Azért veszek inkább 3.0-ásat a 2.8-as helyett, mert mi van ha nem megy a tuning egyáltalán, akkor sem szeretnék elégedetlen lenni nagyon.
Szóval próbálgatni nem fogom tudni, veszek egy 3.0-ás procit és kész, aztán bízom benne, hogy valamennyire lehet stabilan húzni. Erre a ''valamennyire'' lennék kivéncsi, ha egyáltalán van rá válasz. -
Gorneck
legenda
válasz
oettinger01
üzenetére
Használd légyszi a válasz-t!
-
oettinger01
őstag
én a helyedben letennék a táp tuninjáról. ha elcseszed még pénzt sem kapsz érte egy esetleges cserére gondolva amire ha tolsz még akkor vennél egy olyat ami kényelmesen elviszi azt amire neked szükséged van.......

-
leCSoo
csendes tag
Lehet olyan szar a tápom, hogy egy minimális tuningolást se bir ki és csak BiOS törléssel lehet rábirni az elindulásra?

-
oettinger01
őstag
visszatérve az elixir ramjaimra tényleg egy nagy rakás szarok tuning szempontjából

most gondolkodom rajta, hogy veszek 2x512 hynix d5-öst.
-
oettinger01
őstag
olyan jó figyelni a ''nagy okosokat'' ahogy osztják egymást

teccik nekem........
hájrá fiúk, mert soha nem lesztek PH! Nagyúr-ak
persze biztosan hamarabb eléritek ezt a szintet mint én

-
leCSoo
csendes tag
hali! Ti milyen tápot ajanlotok a p4-es tuninghoz? És a már meglévö tápot lehet egyáltalán házilag,némi forrasztgatással nagyobb teljesitményre birni??
-
Docci
senior tag
válasz
oettinger01
üzenetére
Tiningban tényleg nem jók! max 30-40 mhz ,de már ez is marha nagy mák
DE
Ha cl3-as,akkor simán viszi a 2.5-3-3-6-ot 2.6v-on.
Ha cl2.5 a matrica rajta,akkor 2-3-3-5. -
MarKoo
addikt
válasz
oettinger01
üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de az Elixir ramok sajna nem tuningramok.

Szerk.: Tapasztalatból mondom. Volt 2 db 512/400-as modulom amit alig lehetett tuningolni.
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
oettinger01
üzenetére
Cpuz megmutatja!
-
oettinger01
őstag
köszi a segítséget! legalább most már tisztában vagyok vele, hogy milyen gépem van

a memória időzítéseket azt honnan lehet tudni, hogy mennyi? azt is valami ''okos'' progi mondja meg? nekem everest home edition van a gépen de eddig még nem találkoztam sehol ezekkel az adatokkal
egyébként elixir ram-ok vannak a gépemben 2x256 400-asok. nem tudom ezek mit bírhatnak
esetleg valakinek valami tapasztalata
-
Gorneck
legenda
válasz
oettinger01
üzenetére
Ha HT akkor 800as! Tehát 2.4c!
-
t_ferenc
őstag
válasz
oettinger01
üzenetére
szerintem a te procid p4c
-
t_ferenc
őstag
www.cpuid.com innen letölthető a cpuz nevű progi
amennyire én tudom a c jelzés a 800-as fsb-t jelzi a b pedig az 533-asat. de lehet, h rosszul tudom
bár ez nem videókari tuning oldal de sikerült azon is húznom:
connect3d ati radeon 9600xt gyárilag 500/600 - 565/690 gyári hűtéssel. tuti menne jobban is, de nincs kedvem hűtőért rohangálni...
a ramom 440-en fut 2,5 3 3 7 -es időzítéssel. -
oettinger01
őstag
megnéztem az everest-el...... azt írja, hogy Intel Pentium 4 HT, Northwood Hyper Threading,D 1, x86, MMX,SSE,SSE2
erre varrjak gombot.........
na most akkor mondja meg legyen szíves valaki, hogy milyen a procim!?
Köszi......
-
oettinger01
őstag
és honnan tudok ilyen progikat letölteni

-
dante3
addikt
válasz
oettinger01
üzenetére
erre én is kíváncsi vagyok,mert nem rég óta van p4-em,előtte athlonom volt!
Az aida valami D1-et ír a 3.0 intelre! -
Gorneck
legenda
válasz
oettinger01
üzenetére
bios és 200fsb!
Vagy everest vagy sandra cpuz megmondja!
[Szerkesztve] -
oettinger01
őstag
Nekem is 2.4-esem van de mit jelent az, hogy c vagy b???
Ez mitől függ? Honnan tudom az enyém milyen? -
t_ferenc
őstag
hi
sikerült nekem is húzni egy picit a gépen
abit ai7 bios v1.7
intel p4 2.4c@3.3
spire easystream III
1 db hynix 512mb ddr400
gyári abit nb hűtő
tökéletesen stabil
Fecó -
attka
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Ok! Megfogattam 2.75V-re állítottam, most arról irok és a proci fesz 1.575V! Egyébként e fölé magamtól sem mentem volna feljebb!
Akkor most tesztüzem egy ideig!
Kösz a segitséget srácok!
[Szerkesztve] -
attka
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Az müxik!
azt szoktam is nézni! Mennyi feszt adjak óvatosba a memóknak?
[Szerkesztve] -
attka
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Az a vicc, hogy már rég fent lenne de nem tudok használni speedfan-t mert rögtön kifekszik fagyással startup-on! Úgy tűnik mintha akadna a hangkártyával valamije mert eszméletlenül visit és úgy fagy ki! úgyhogy az kilőve

[Szerkesztve]
Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Playstation 4 Slim 1 TB kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Gamer/streamer mikrofon, állvány és USB HUB kitűnő árakon!
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest