Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Mi 9T Pro - tizenegyes!
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Távozik az Apple vezérigazgatója
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HwGuru
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, főleg hozzáértőktől.Egy megbízható boltnak minősített webshopból rendeltem az alábbi képeken látható olajokat.
A problémám az, hogy még véletlenül sem olyanok a specifikációi, mint ami a hivatalos Shell oldalán, illetve az árusító bolt oldalán, és egyéb oldalakon is van:
https://www.shell.com/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ultra-0w-40.html
Ezen kívül a címkézése is csak nagyjából stimmel, de mégis eltérő mindkét oldalon, valamint a flakon alján lévő festett azonosító/gyártási számok is kopottak, gyenge minőségűek, szinte olvashatatlanok.
Nekem ennyi dolog után már kérdéses az olajok eredetisége, szerintetek?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
bul07
nagyúr
Aki Eneos olajat használ
Eneos.hu oldalán ingyenes szállítás van, bár azt nem néztem hogy árban mennyire jók -
Qtya123
őstag
válasz
MC Pite
üzenetére
Na igen, ezért bizonytalanodtam el a kézikönyv alapján is. Aszerint ezen az éghajlaton nyugodtan tölthetném bele a 15w-40 olajat is akár.
Pont ez a bajom ezekkel a "hivatalos" gyári megállapításokkal. Hány olyan autó van, aminél megadják a 20-30ezres csereperiódusokat, aztán aki addig használja őket egy olajtöltettel 100-150ezer km után már meghibásodásokba ütközik.
-
szimi57
őstag
Visszaolvasva volt már róla szó és hamarosan olajcsere lesz nálam. Hidegen vagy melegen cseréljük? Kifacsarjuk belőle az utolsó cseppet is vagy leengedés után máris mehet a friss? Eddig ahogy csináltam: Mentem 10 km-t. 1-2 perc előkészület után olaj le, a folyás megszűnése után egyből fél litert öntöttem bele a friss olajból. Megvártam, hogy az is kifolyjon, csavar egyből vissza és ment bele a többi olaj. Közben persze a szürőnél is megtörtént a csere. Percnyi járatás után ellenőriztem a szintet. A két kérdésre így alakult a saját válasz. Egyáltalán ki lehet szúrni a motorral egy olajcserével?
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Aktuális egy Lexus IS200-ban a motorolaj csere (a motorban 210e km van). Eddig mindig Eneos Premium Hyper 5w-30 olajat használtam. Ennek a minősítése API: SN/SM/CF, illetve ACEA: C3, A3/B3/B4
Most csak Eneos Premium Hyper S 5w-30 olajat tudnék venni, ami API: SN/SM/CF, illetve ACEA: C2, A1/B1, A5/B5
Ezen az oldalon leírják a különbségeket a C2, C3 és A3/B3/B4 valamint A5/B5 között, de én nem lettem tőle okosabb: [link]
Az autó gépkönyve csak ennyit ír:

Mehet bele a C3, A5/B5, vagy az nem jó?

-
MC Pite
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
Ez igaz, de a környezeti lábnyomunk sem mindegy.
Van akit kicsit sem izgat mennyi fáradtolajat 'termel'? Inkább veszem a jobbik olajat és szűrőt, és akkor nem 10ezrenként cserélem (mindkét autónkban gagyibb félszintetikus A3/B4-el is engednek 30k/24-et, én 20k/18at tartok 'long life' A5/B5-el és némi odafigyeléssel a használatukkor - bár az enyémnél a 30/12-őt is kipróbálhatnám a használt olajos mérések szerint).
Sajna szemre/szagra biztosan nem tudjuk mikor cserés.
Após meg az olajgyilkos körülmények között kétévente cseréli olcsó félszintetikus A3/B4 5W40-re
, mondjuk a TU5 szerencsére ezt egész jól tolerálja. -
-
Rocky975
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Nekem egyértelműen írja a gyártó b71 2290 psa minősítésű olaj amit csak a C2 tud és 2 év vagy 30 ezer km.
Nálam egy év alatt megy bele 15 ezer kb. tehát évente tuti,hogy lesz olajcsere.
12-15 ezer között.
Ami most bent van C3-as shell pure plus olaj az szerintem a jelenlegi legkorszerűbb és legtisztább olaj. Tehát nem spórolni akarok az olajon hanem a legjobbat akatom a motornak.
Azért kérdeztem amit kérdeztem.
Remélem,hogy lesz belőle psa minősítésű olaj is valamikor.
-
MC Pite
veterán
Nem mindenkinek/minden helyzetben opció, de 10-15km-en belülre nem autóval járok, hanem bringával. Nem
úgy
, mint haverom, aki inkább busszal jár mert olcsóbb mint autózni,
hanem mert a (kis)városban nem lasabb bringával közlekedni, meg nem szeretem ha nem tud bemelegedni az olaj. Ha belefér, Esztergomba (2x25km) is apróságért(ami az 5 literes övtáska) inkább betekerek, az autóval parkolással 20-25p, bringával 45-50p, és némi mozgást is letudok vele.
Anyám vagy após már 20 beindításból max egyszer mennek annyit hogy az olaj bemelegedjen, nekik derogál negyed órát tekerni, és így néz ki az olaj a kocsijukban:
[kép]Rocky975: Utána szoktam több helyen járni a gyári ajánlásoknak és esetleg eltérek a könyvtől, de csak felfelé mert manapság 10-12 ezerért elég korrekt olajakat kapni (plusz azért az olajválasztók szerint is jó legyen, mert pl nejem autójába 20 éve írodott gépkönyvbe nem volt A5/B5, de a Total és mások is ezt is preferálják).
Párom autójába is másfél évig hagyom az olajat, nem megy 15km-nél közelebb autóval, és ha A3/B4es félásványival is 30k/24hót megengednek, akkor a 18hó A5/B5-el meg főleg mehet. Szal értem a keresést, csak nem érdemes szerintem 'lefelé' keresgélni
-
-
Rocky975
senior tag
-
i-sti
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
"99,5% 50km-nél rövidebbre nincs beindítva, ill benzines"
Jó neked.
Édesapám a garázsban beindítja, kitolat (kb 5 méter), megállítja. Berakja az aznapra való szerszámokat az amúgyis túlsúlyban levő autóba, indít, megy 200m a klienshez majd megáll.
És én vagyok az okos, hogy erőltetem, hogy 10ezrenként hamarabb cseréljen olajat, mondván a régi Dácsia is elment így 200 ezret, és a VW jobb szóval úgyanolyan felhasználassal többet fog ez elmenni. -
MC Pite
veterán
Asbee,Rocky975:
A drágaságnál az irónia volt.Tudja a kérdező mi kell bele, nem hogy az előírt minimum, hanem az attól jobb sem drága olaj.
Nem tudom hol írták, elképzelhető hogy több helyen is szerepelt a jobb kenésbiztonság(más paraméterében is többet követel ugyan a PSA szabványa a C3-nál), bár én a magam részéről ezt ilyen mezei utcai motoroknál (az olajkörben 110-115° fölé nem szokott menni) nem értem/hiszem hogy előnyösebb lenne, sőt. Ötödével sűrűbb még melegen is, hidegen még nagyobb a különbség, normálisan működő hűtőkörrel nem hiszem hogy van bármikor előnye a sűrűbb olajnak. Nem szeretem, és nem tartom egészségesnek ha az előírt/tervezettnél lasabban áramlik az olaj (szerintem az a baj, hűtés, kenés, kosz lebegtetés szempontjából).
Illetve ezeknel nem tudom mennyire reális a tízezrenkénti olajcsere, jó olajjal ha egy év alatt (tételezzük fel az autóból kiindulva) főként hosszabb utakka megvan a 20k, addig én simán elengedném/elengedem (nálam ez 8-10 hónap, 99,5% 50km-nél rövidebbre nincs beindítva, ill benzines).
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Rocky975
üzenetére
Az én véleményem az, hogy ha nem ölöd a motort (rövidtávok, hideg üzem, hidegen taposás, forrón leállítás, stb.) és normális intervallumban cseréled, tehát 10, max 15 ezer km-enként (utóbbit tényleg csak az ideális üzem esetén), akkor nagy problémát nem okozol vele. Mivel dízel, pusztán a hths érték különbsége nem okozhatna gondot. Nem hinném, hogy míg a C2-nek mondjuk 3,0, a C3-nak meg mondjuk 5. Valahol 3,6 körülre tippelném. De a viszkozitás index is adhat némi infót (bár sokszor azt az infót is lespórolják)
Normális használatnál és cserénél maximum annyit veszel észre, hogy ha eddig fogyasztott 5 litert, akkor most majd fog 5,3-at. -
Rocky975
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Te miről beszélsz????
Az ineo ICS 11 ezer a 6 liter ami benne van shell 5w30 ect meg 16 ezer.
A földgázos shell szerintem a legkorszerűbb motorolaj és nincs még belőle C2-es.
Meg sok helyen írják,hogy akinek az üzemanyag takarékosság helyett fontosabb a kenésbiztonság az használjon C3-as olajat.
Egyébként Fuchs 5w30 c2-es olajat rendeltem ami tudja a B71 2290-et.
Csak feltettem egy kérdést mert érdekelt a hozzáértők véleménye. -
MC Pite
veterán
válasz
Rocky975
üzenetére
És most mit nyersz a sűrűbb (haverom 1.9 sima AFN TDI-jébe való a C3) olajjal az előírt helyett? Hogy pörögjön a topik?

Bármit beleönthetsz ezen az alapon; vagy azt mondjuk meg mikor milyen baja lesz attól hogy nem az előírtad rakod bele?
Aztán * lesz a PSA mert kokszosodik, meg kicsi meg olajteknő, stb.
Ott az Ineo First ami C1/C2 B71.2312, vagy az Ineo ECS ami C2 B71.2290(2018)... Marha drága olajak. [link] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Rocky975
üzenetére
Igen a sűrűség befolyásolja az áramlási sebességet, ha megnézed mennyi a sűrűsége abból már lehet következtetni, hogy arányaiban mennyivel csökkenhet az áramlási sebesség (lusta vagyok megnézni a két olajod adatlapját sry).
Na de várjuk be BlacSouL-t, biztos egzakatabb válasza lesz nálam.
-
Rocky975
senior tag
Sziasztok!
Régóta olvasom a fórumot.
Véleményekre volnék kiváncsi,főleg BlacKSoul véleménye érdekelne.
Adott egy Citroen C5 2013 2.0 Hdi 163 le.
Ebbe a psa B71 2290 olaj az előírt ami ugye C2-es.
Most a földgázos shell 5w30 C3 van benne.
Okozhat-e valami gondot a magasabb hths viszkozítás?
Ha nem akkor maradnék ennél az olajnál.
Köszönöm!
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Hát, képzeld el, hogy mondjuk egy optimista autóiparos időszakban a terv 320.000 db autó, és a hozzá tartozó alkatrészek legyártása. Ha csak ezzel foglalkoznak a beszállítónál, mennyi ideig tart legyártani, ha folyamatosan biztosítható alapanyag feeddel mondjuk heti 4 karbantartó megállással 2 műszakban gyártják, és a fúvott alkatrész nettó ütemideje mondjuk 90 másodperc. Már ez is necces a 3D-hez képest, .. ha meg mondjuk pici a fröccsöntött alkatrész, akkor legyártanak hozzá egy 30-50 fészkes szerszámot, tehát ütemidőnként 50 db alkatrészt köp ki a fröccsöntő szerszám. Egyszerű alkatrésznél lehet akár 20 másodperc is az ütemidő.
De legyen flakongyártásnál mondjuk az évi igény 100.000.000 db... flakongyártó fúvószerszám lehet akár 1 fészkes 200 literes tartály méretű is,(képzeld el ezt 3D printerrel
) de literes olajflakonnál simán lehet 4-6 vagy több fészek is, amiből szintén kijöhet 40 másodpercenként 6 (18) flakon. 
Szóval igen, minden a darabszámtól, és a szükséges sebességtől függ. A 3D print még mindig leginkább a prototípusgyártásban jó, vagy nagyon kis darabszámra. Vagyis arra, hogy ne kelljen egyedi tömeggyártó szerszámot legyártani 20.000-100.000 Euróért, ami csak egyféle terméket tud gyártani, és a szerszámmódosítás korlátozott, kopás, javítási igény és költségvonzata folyamatos. A 3D-nél minden egyes darab lehet minimálisan áttervezett, és ha a prototípus megfelel, jöhet a megfelelő, igény szerinti tömeggyártási technológia.
Találós kérdés: hogy gyártják az átlátszatlan, de áttetsző szintjelző ablakos olajos flakonokat?
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ha valakit amúgy érdekel és nem gépész végzettségű, akkor itt a háromféle opció:
fröccsöntés, fröccsfúvás, extrúziós fúvás
Öntéssel általában tömör, szerkezeti, funkcionális alkatrészek/termékek készülnek, fröccsfúvással egyszerűbb üreges palackok, flakonok; extrúzióssal pedig bonyolultabb, összetettebb, geometriailag összetett üreges termékek (üreges füles flakonok, tartályok)
Érdekességképp autóiparos kitérő, létezik olyan ablakmosó tartály, amely egyszerű kvázi kocka alakú, és valójában két fröccsöntött félből áll, a felső kicsi, és az alsó nagyobb aztán forrólapos hegesztéssel kerül összehegesztésre, így lesz belőle tartály. És van a bonyolultabb, fúvott tartály, melynek tervezésénél már a szűkített motortéri üregkitöltés is szempont volt. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
-
diegho
nagyúr
No megnéztem az olajszintet. Háromnegyed körül volt... nem tudom minek jelzett, most ráöntöttem 2 decit, majdnem maxon van.
-
freaghill
őstag
Megnéztem, én voltam az ügyetlen. a flakon oldalán van a megfelelő dátum, és az decemberi.
Köszi mindenkinek.
-
freaghill
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
-
MC Pite
veterán
És szerintetek mi az előnye a 40-es olajnak? Kevesebbet fog enni? Bár ha így fogy, ott szinte mindegy amíg meglesz a hiba forrása, bár a sűrűbb olajjal nagyobb a nyomás, blokkból kifelé még inkább megy az olaj.
-
diegho
nagyúr
Na az olajcsere elég aktuális lett. Ma mikor indultam haza volt páromtól, hallottam valami fura hangot a motortérből, mintha a leömlő alól jött volna. Hazafelé villant az alacsony olajszint jelző. Na ezzel az a gond, hogy múlt vasárnap öntöttem maxra és azóta 500km ment bele. Most sötétben nem néztem rá, majd holnap megnézem mit mutat a pálca. Remélem csak a teknőnél ömlik az olaj, már pár hónapja is láttam, hogy szivárog, de gondoltam megvárom az olajcserét vele. A MOL olaj jó tipp, megnézem, köszi!
-
nyemi
csendes tag
MOL Dynamic Prima 5W-40 Ezt ajánlom. Alacsony TBN szám meg minden ami az Opel-nek kell . Mentsd még ami menthető
. -
MC Pite
veterán
Vagy Dexos2-es C2 vagy C3-as 5W30asok, mégiscsak jobban tisztít egy kicsit, vagy pl a keresővel amit BlacKSouL linkelt, onnan Dexos2-esből még Mannolból a 7701-et raknám inkább bele( van szexi fémkannás is), vagy 7715 ha mostohábbak a körülmények (sok bemelegedés nélküli kör, stb), vagy egyel drágább márkából ENEOS Premium Hyper 5W30.
Igazából nem is tudom pontosan milyen 5W40et töltöttél bele, mert kevés belevaló 5W40est hoznak a keresők... -
Fojtószelep, EGR és PCV tisztítás.
Benzinbe injektor tisztítót (leszedi a szelepekről a ráéget olajat)
Olajcsere előtt Xado Vitaflush adalékkal minimum 100km hajtás, hogy a dugattyúgyűrűk rendesen letudják húzni az olajat.
Olajcsere. -
diegho
nagyúr
Sziasztok.
Adott egy Meriva 1.6 Z16XE, a tipikus olajzabáló. 204k van benne, 131-el vettem 5 éve, mindig 10 ezrenként cseréltem benne, eddig Mannol 5W40 ment bele. 2-2,5 litert kér belőle 10k alatt, ami ennél a motornál még jónak is mondható. Mit rakjak bele? Maradjon a Mannol?
-
bul07
nagyúr
válasz
freaghill
üzenetére
Elméletileg zárt csomagolásban felhasználható
Ásványi - gyártástól 2év
Fél szintetikus - gyártástól 3év
Szintetikus - gyártástól 5 év
(Túllépve olajban lévő adalékok veszítenek hatékonyságukból)Kibontva 1év
(Ez viszont számomra szintetikus olaj esetén furcsa mert van olyan cserperiódus hogy 30e Km vagy 2év, na most akkor a megmaradt olajat nem lehetne beletölteni, hát .......
Persze jól lezárva nem napon tárolva) -
kisza25
félisten
Köszönöm srácok, jó tudni, az elmúlt 14 évben csak garis autóm volt, nem kellett ilyennel foglalkoznom

Bárdinál kedvességgel jött ki kb ugyanannyira, mint kauffernél lett volna, csak kauffernél nem lett volna man légszűrő.
2006 óta nem szereltem saját autót, mert nem kellett
Most időm van -
tboldi
nagyúr
válasz
kisza25
üzenetére
A két nagynál úgy vannak belőve az árak, hogy a szerelők tudják megvenni a “normál” áron a 40-50%-os kedvezményükkel. Egyszerű magánszemélyként csak 10-15%-ot tudsz náluk lefaragni.
A kisebb boltok, mint a Kauffer vagy a Fékmester a magánvásárlóknak is olyan áron adják a cuccokat, mint a Bárdi/Unix a 40-50%-os mínusszal.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
kisza25
üzenetére
Ja, a nagykerek még maxi kedvezménnyel sem mindig olcsóbbak, mint egy olcsó webshop. Előnyük a gyors kiszállítás és lokális raktárak
Szerelő nem ér rá 1-2 napot várni, ha nem stimmel a kuplung, stb.Nekünk is van 46% Unix kártya, de inkább csak apró vagy sürgős dolgok miatt, inkább rendelni szoktam.
-
-
kisza25
félisten
Mi a különbség ez és
Ez között, hogy előbbi 2x annyiba kerül
-
MC Pite
veterán
Ez a tönkretétel elég fura. 10W40 az tönkrebassza a mai (30 évnél fiatalabb) motorokat, és általában a szerelők mindenbe is azt raknak. De az minden márkából. Most Elfet töltöttem előzőleg az autóba, ha jól sejtem akkor ugyanaz (már ugyanúgy is hívják az olajakat). Ha valamitől fosnék, az a Castrol olcsó helyen. Elsősorban Eneosozok, jó tapasztalatok vannak vele, de a normális szintet rakom mindenbe, egyik olajjal sem volt bajom, igaz, Castrol/Total/Elf/Eneoson kívül mást nem használtam.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Nincs. Nem tudni, hogy a motorolajban lévő adalékokra hogyan reagál a hozzáöntött cucc.
1: nem történik semmi
2: semlegesíti a motorolajban lévő egyes adalékokat
3: "összeveszik" a motorolajban lévő adalékokkal és kicsapódások keletkeznek -
BUZZLGHTYR
senior tag
Udv! Motorolaj adalekoknak van e valami ertelme? Nem oblitore gondolok!
-
válasz
norrberth
üzenetére
Nekem is az került bele, 100km se mentem még, hála a vírusmizériás szabadságnak és az otthonmunkának...

Mikor hoztam el a kocsit, mondta a szerelő, hogy ő egyszer töltött a saját autójába Total motorolajat, le is engedte 4000 km után, mert nem tetszett a kocsi hangja neki. Végül megállapodott a Motul-nál.
Évenkénti vagy 10k km csereintervallumra meg tök mind1, a nyomatékszegény Pirosba(Altea).![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
norrberth
addikt
Total olajjal vigyázzatok.
Azt mondják már nem a régi.
Van 1 autószerelő ismerősöm, eddig 2 motort vágott haza. 2 éven belül.
Szent meggyőződése hogy az olajtól van.Hát nem tudom, nekem nincs tapasztalatom vele.
Valaki használja évek óta?
Nincs vele gond? -
BlacKSouL
addikt
válasz
MC Pite
üzenetére
[link]
Márka / viszkozitás / gépgyártói jóváhagyás / viszkozitás szerint
Nagyjából pontos, de nem szabad készpénznek venni.
Pl. a Mobil 1 0W20 ami ILSAC GF-5 és GM Dexos 1 G2, az nincs benne a gyártóművi kereső ILSAC GF-5 között, pedig az, de a viszkozitás szerintiben sem, még a sima 0W20 közt sem, csak a Dexos 1G2-k között. -
kisza25
félisten
Ok, köszönöm

Ezzel jobban jövök ki, mert 2,8 liter egy töltet -
MC Pite
veterán
válasz
kisza25
üzenetére
Ahogy a többiek írták 502 vagy 504, de úgy tűnik 505 is jó hozzá, sőt, pl Eneos Premium Hyper [link] , vagy Quartz Ineo Long Life 0W-30.
Topiklakók: gyártói/egyéb paraméterek szerinti itthoni keresőt tudtok? Én általában 2-3 márkánál keresek, nekem elég, de akár ezek közül is hamarább kiválasztható lenne
-
kisza25
félisten
Sziasztok!
2010 Seat ibiza 1,4 16v 86 lovas bxw motorkódos autóba milyen olaj kell? -
XP NINJA
őstag
Sziasztok, váltót kell cseréljek, és a csere darab egy sokat állt bontott váltó. Hogyan érdemes kipucolni? Vegyek 2 adag olajat és pár km után cseréljem is le?
Esetleg valami ajánlott flush adalék hozzá? -
MC Pite
veterán
[Ineo First] illetve [Ineo ECS] adatlapjai. Itt hígabb (főként hidegen) a 0W30, jelen esetben jobbnak mondanám (nem teljesen azonosak ezek az olajak). De ahogy Qru írja konkrét olaj függvénye, mert pl egy 0W30as A3/B4 jellemzően sűrűbb mint egy 5W30 A5/B5 (pl most ebben a sorrendben kapta az autóm az olajat, hozzám félig dínókból készült 5W40-el érkezett 5 évesen, cserélhettem is a vezérlésmódosító kereket
) .Mivel a 207 1.4 VTi-je is BMW-vel közös motor, így ebbe vagy a korábban C2A5/B5 kombót, vagy B71.2312-őt(mint itt az Ineo First) raknék a PSA ET3, EP3 és EP6 motorokba.
Mind a változó szelepvezérlés, mind a himba/vezérműtengely, illetve a GDI(a feltöltöttek) EP6-osonknál ezen túl a kokszosodás(majd ehhez köthetően láncnyúlás) végett érdemesebb. A 'csak' PSA eredetű motorok kevésbé érzékenyek erre (TU és EB család szívó tagjai). -
Qru
MODERÁTOR
Igen, a hidegoldali vizskozitásban különböznek (0W vs 5W). Ettől függetlenül mivel tól-ig értékek vannak a szabványoknál hiába 30-as melegoldali mind a kettő, lehet picit vékonyabb a 0W30 mint az 5W30 melegen. Ehhez meg kell nézni az adott olajok adatlapját, ott fel vannak tüntetve pontosan ezek az adatok.
eTrade: Ezt már megválaszolták látom. Más a szabvány, az ACEA európai az API meg amerikai.
-
MC Pite
veterán
eTrade: Másak. A3/B4 a huszonsok éves motorokba (ill bizonyos turbós, vagy nagy teljesítményű motorba) való főként (bár már a családban is ,ár több húsz év környéki motorhoz is ajánlott az A5/B5). Röviden hígabb, akár tartósabb (általában jobb alapolajból van, A3/B4-ből a legtöbb olcsóbb), kokszosodásra kevésbé hajlamos.
Rengeteg 2000es évekbeli autóba mindkettő mehet, ezesetben jobb az A5/B5. Ha a mai olajkeresők/gyártó olajpartnere sem ajánlja, akkor nem ajánlott bele.
API/ILSAC független az ACEA minősítésektől, de arra jó hogy az SL-es jellemzően olcsóbb alapolajos mint az SN-es. -
MC Pite
veterán
A214: Ez a téli nyári olaj baromság (az egyfokozatúaknál volt különbség). Az olaj 15°on is nagyon sűrű, meg télen se nagyon van -5nél hidegebb. Nem is értem miért lenne rosszabb a 0W mint az 5W. Az 5W rosszabb mint a 0, nyáron kicsit, télen méginkább (nem szűk hanem öt, hanem bőhatszor sűrűbb 40°on mint kellene, azaz hideg motornál még egy kicsit nagyobb a különbség).
Doki16: Melegen szoktam leengedni, de esetedben szerintem jó hidegen is. átlag 30-35Nm-el találkoztam olajleeresztő csavaroknál.
Haynes +1.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macska topik
- BestBuy topik
- Építő/felújító topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Posta, csomagküldés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Energiaital topic
- Parkside szerszám kibeszélő
- A Ubisoft lerántja a leplet az Assassin’s Creed IV: Black Flag remake-ről
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- További aktív témák...
- 269 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285H, RTX 5060 (multitouch)
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Cosmic Orange használt, karcmentes 100% akku Apple garancia 2026
- Lenovo ThinkPad W541,15.6,FHD,i7-4810MQ,32GB DDR3,256GB SSD,K1100 2GB VGA,WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, mondjuk a TU5 szerencsére ezt egész jól tolerálja.

) de literes olajflakonnál simán lehet 4-6 vagy

kedvességgel 12eFt rendeltem, de utólag akadt meg rajta a szemem, akkor jól láttam, hogy nem láttam különbséget