- Milyen okostelefont vegyek?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
JMP
kezdő
Ha HA ra gondolsz, csinálj előtte nagy mentést, ha tavaly óta nem frissitettel. Nekem Hacs frissítés odatett pár addont szét szedett amik már nincsenek frissítve vagy akkor meg nem voltak, kvázi kezelő pult teljesen leállt ))) de ahogy jöttek a frissitesek úgy állt helyre minden. Utolsó frissitesem február elején volt. Nem tapasztalok nagy hibát a rendszerben csak az energia műszerfal UI nem lett a leg kezelhetőbb de az nem hiba csak még javíthatják, hogy user barátabb legyen.
-
dbius
veterán
GPS be kell legyen kapcsolva (folyamatosan), valamint a telefonra telepítve kell legyen a HA applikáció, engedélyezve, hogy hozzáférjen a helymeghatározási adatokhoz.
Valamint a telefonon lévő app beállításaiban (ott van egy olyan menüpont, ami gépen nincs - mobilalkalmazás) az érzékelők menüpontban engedélyezni kell azokat, amiket szeretnél ha továbbítana telefonról a HA host gépre.
-
Degeczi
nagyúr
Van olyan olcsóbb változata is, gondolom innen a kavarodás (de persze lehet, h csak a szokásos kínai precizitás)
-
vkp
aktív tag
A villanyszerelés rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, mind a technológia, mind a fogyasztói szokások változása miatt. Én még bontottam olyan házat, ahol a méretlen ment végig a padláson, arra volt szobánként felakasztva az egyszem lámpa. Fogyasztásmérő nem volt, a szobákban taláható lámpák száma alapján fizettek.
Utána sem volt sok fogyasztó, lámpák, rádió, a gazdagoknál hűtő, tv. Később már jött mosógép, centrifuga, stb. Sok helyen 1-2 áramkör volt csak, ezért minden konnektornál, kapcsolónál és lámpánál muszáj volt kötni. Földelés csak a fürdőszobában és a konyhában a hűtőnél volt, stb.
Ma egy korszerűnek mondott házba nem terveznek kötéseket, minden végpont külön csőben megy az elosztó(k)ba (épület méret függő.
Ez persze az ideális állapot, a tervező hozzá nem értése, vagy a megrendelő szegénysége (itt nem feltétlen a majdani tulajdonost értem, hanem a beruházót) beleszólhat abba, hogy mit és hogyan építenek be. -
ViZion
félisten
új építésű háznál kellett kapcsolóval (2-es, váltóként is köthető) variálni. Minden sötétszürke. Mondom ha van vmi terv, az segít. Nevettek, esetleg a szerelő fejében van, ilyen nincs
Megoldottam, csak így tovább tartott, mert a gazda már próbálta, az eredeti bekötéshez köze nem volt.
-
vkp
aktív tag
Az öt fekete az nagyságrendekkel jobb, mint az 5 piros, vagy az öt zöldsárga.
A zöldsárgán (régi színe piros) fázist vinni azért szigorúan tilos, mert védővezető, pont az a célja, hogy azon ne legyen fázis. Még a villanyszerelőt is meg tudja zavarni, hát még a laikust. Sajnos látni azt, hogy a bárhol is kapható okosotthoneszköz dömpingnek az az eredménye, hogy rengeteg az önjelöltöngyilkosvillanyszerelő, aki amelett, hogy magára gyújtja a házat, megöli a családját is... -
de, külön vannak.
végülis ez lett most a megoldás:így most mindent tud, amit akartam.
- ha felkapcsolom a kapcsolót, azonnal világít a lámpa 3 percig.
- ha ezután nincs mozgás, lekapcsol
- mivel a fizikai kapcsoló ekkor aktív, életbe lép a mozgásérzékelős automatizmus (amit a fentebb linkelt sablon ad), így ha a fenti 3 perc végén van mozgás (30 másodpercig aktív a "volt mozgás" jel), akkor a lámpa égve marad további 3 percig
- ha a 3 perc után nincs mozgás, kikapcsol és vár a mozgásérzékelő jelére
- ha lekapcsolom a fizikai kapcsolót, azonnal kialszik a lámpa és minden automatizmus leáll. -
Ezt a részt nem értem, a kapcsoló azonnal lekapcsolja a lámpát
nem kapcsolja le, most szét van választva a Shellyben az input és az output, tehát önmagában a kapcsoló átkapcsolása most nem csinál semmit, azon kívül, hogy jelez a HA-nak.
(persze, lehet, hogy arra fogok jutni, hogy összekötöm újra őket)hogy csak akkor kapcsoljon automatikusan ha a kapcsoló be van kapcsolva, ha ki van akkor viszont ne kapcsoljon magától a mozgásérzékelő?
pontosan.
nem akarom hogy éjjel a ház körül rohangáló macskák miatt kapcsoljon. ez a lámpa a bejárati lépcsőt világítja meg, 99%-ban akkor használjuk, ha elmegyünk itthonról és tudjuk hogy sötétben érünk haza, vagy vendéget várunk, és nem akarjuk, hogy a sötétben kelljen feljönni a lépcsőn. ezt a két esetet leszámítva teljesen fölösleges, hogy bármire is kapcsoljon, így jobb, ha lenyomom. -
végül találtam egy jó HA automatizmust, így már az alapvetően elvárt működés megvan, tehát ha a kapcsoló fel van kapcsolva és érzékel az érzékelő, akkor világít 2 percig a lámpa.
már csak a "ha felkapcsolom a kapcsolót, akkor mindenképp világítson két percig a mozgásérzélőtől függetlenül", illetve "ha lekapcsolom, akkor azonnal kapcsoljon le a lámpa" extrákat kell megoldani és boldog leszek.
szerencsére a fenti automatizmusban van bypass rész, valószínűleg az lesz a megoldás, csak még meg kell értenem -
Degeczi
nagyúr
Tegyél nyitásérzékelőt az ajtóra, és onnantól nincs mozgáshiány miatt lekapcsolt villany, hiszen ha egyszer mozgást érzékeltél a WC-ben csukott ajtó mellett, onnantól az ajtónyitásig biztosan van benn vki, nem szabad lekapcsolnia.
Pont ilyesmikkel több az okosotthon egy buta mozgásérzékelős világításnál, hogy többféle érzékelőt is figyelembe véve okosabban lehet dönteni, vezérelni. -
-
ViZion
félisten
PVE bal oszlop: Home Assistant VM kiválaszt. Középen Summary kiválaszt, kicsit még jobbra a summary ablakban az IP résznél van a more.
Simaliba.
Hmmm... akkor nem nagyon van más lehetőség, mint kizárni valahogy az okot.
Serverben ramok rendben, SSD rendben, más PVE vagy VM nem fagyogat?
HA újratelepítés is lehet opció, jól helyrerakja magát mentésből. Előtte mentsd el a VM-et azért. -
ViZion
félisten
nem USB-s ZB dongle-d van? Annak a port-nál au USB portot kellene megadni.
Nem az eszközt/USB portot adtad át Proxmoxban a VM-nek?
Vagy ez LAN-on van?
Ha jól olvasom, akkor Nálad ez egy ESP-s wifis ZB koordinátor. Lehet a YB power-t lejjebb kell venni és a wifi helyett kábellel próbálni. Mondjuk ettől a ZB-nek kellene szétesnie szerintem, HA lefagyjon az ehhh.... FW az friss gondolom?
Debug mode és bővítmények tiltása/törlése lehet a következő. Tailscale, Get HACS, VSCode... ezek biztosan. Alexa okozott ilyesmit [link]A 172. akármi címek a HA-ban a dockerek címei, Proxmoxnál az IP-nél a more-ra kattintva ki tudod listázni, ha a guest agent fut. VM-en változtatni futás közben nem tudsz, illetve csak elmenti és leállás után módosítja.
-
ViZion
félisten
Látom ma nem volt segítség... ejj.
Nem kell foglalkozni az eszközzel, az csak warning. Az error a fő csapásirány...
Beállítások/bővítmények/zigbee2mqtt/konfiguráció, szerkesztés yaml-ként és másold ide. Milyen HACS és HA bővítményeid vannak? Esetleg kipróbálhatnád, h a ZB dongle-t hanyagolod egy fél napra. Ha úgy stabil, akkor a ZB rész fele lesz a gond, azzal korábban is volt baj Nálad, ha jól emlékszem. -
zseko
veterán
[32m2024-12-14 15:06:28.873 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token[0m
[33m2024-12-14 15:11:02.510 WARNING (MainThread) [supervisor.addons.options] Unknown option 'disable_led' for Zigbee2MQTT (45df7312_zigbee2mqtt)[0m
[33m2024-12-14 15:11:02.510 WARNING (MainThread) [supervisor.addons.options] Option 'advanced' does not exist in the schema for Zigbee2MQTT (45df7312_zigbee2mqtt)[0m
[31m2024-12-14 15:14:59.374 ERROR (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Timeout on call http://172.30.32.1:8123/api/core/state.[0m
[33m2024-12-14 15:14:59.374 WARNING (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Watchdog missed an Home Assistant Core API response.[0m
[31m2024-12-14 15:17:30.375 ERROR (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Timeout on call http://172.30.32.1:8123/api/core/state.[0m
[31m2024-12-14 15:17:30.375 ERROR (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Watchdog missed 2 Home Assistant Core API responses in a row. Restarting Home Assistant Core![0m
[32m2024-12-14 15:17:30.378 INFO (SyncWorker_0) [supervisor.docker.manager] Restarting homeassistant[0m
[33m2024-12-14 15:22:04.407 WARNING (SyncWorker_0) [supervisor.docker.manager] Can't restart homeassistant: 500 Server Error for http+docker://localhost/v1.47/containers/d3c76ef2f2c087e9a73166a8fdbae28b873e00f461cb35c76e226da072853026/restart?t=260: Internal Server Error ("Cannot restart container d3c76ef2f2c087e9a73166a8fdbae28b873e00f461cb35c76e226da072853026: tried to kill container, but did not receive an exit event")[0m
[31m2024-12-14 15:22:04.407 ERROR (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Home Assistant watchdog reanimation failed![0m
[31m2024-12-14 15:24:35.376 ERROR (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Timeout on call http://172.30.32.1:8123/api/core/state.[0m
[33m2024-12-14 15:24:35.376 WARNING (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Watchdog missed an Home Assistant Core API response.[0mHonnan tudok rájönni egyszerűen hogy ez melyik eszköz? >
45df7312_zigbee2mqtt
-
Degeczi
nagyúr
Sima Zigbees Tuya hőmérő (ez a fajta) bevált a fagyasztóban, lassan egy éve van benne és még nem kellett az AAA elemeket cserélni. A változás sebességétől függően 5-10 percenként jelent, monitorozásra teljesen jó.
-
ViZion
félisten
Hmmm... állítgasd át a lentire és nézd meg, h változik-e valami:
Q35 chipset szerencsésebb, ha PCI passthrough is lenne majd, de ez nem kellene, h gond legyen.
SCSI controler: VirtIO SCSI single
cache: ez is megteszi, de no cache (default) esetleg?
IO Thread: be
Options:
Hot plug: HDD és network vedd ki
RAM használat volt téma sokszor. Az OS (itt a HA) Cache-ol, nem dobja ki azonnal a memóriáből amit már nem használ, előtölt, stb. De a Cache az törölhető, tehát szabadnak mutatja. PVE-ről nézve az a mennyiség is foglalt. Melyik a helyes? Mindkettő és egyik sem... De ha nem akad ki maxon folyamatosan, akkor OK.
Nálam opnsense: 0,9 GB / 5,3 GB... ha ZFS-t használsz, akkor meg maxnak fogja látni a PVEPVE-nél melyik kerneled van és melyik PVE verzió? PVE summary oldal.
-
zseko
veterán
Ezt folytatva:
Jelenleg 0.2° eltérést állítottam be kapcsoláshoz, -17,8°-nál bekapcsol, -18°-nál meg kikapcsol.
Csak hát lehet hogy akár 10 perc alatt eléri a -18 fokot (vagy mondjuk 32 perc alatt, de így, hogy ez meg csak félóránként jelent (pedig amúgy random jelent gyakrabban is, tehát nem is értem), feleslegesen megy +20 percet.Más, ez is érdekes, más ramfogyasztást mutat a proxmox és mást a HA:
[kép] -
tradeelek11
aktív tag
Van
De nálad isott van a Xiaomi Mija.
Többünknél fűtés vezérlést is szolgál.
Csak nem véletlenül próbáltam leírni háromszor,
hogy nem biztos hogy a gyári firmwarevel az igazi.
(De ezt te tudod)
Nálam percenként jelent vagy 0,1 fok változásnál,
ez látszik a logban is! [kép]Tisztelettel
-
-
ViZion
félisten
Az egyik lehetőség az entity-filter card. Itt manuál fel kell vinni, h melyik entitásokat figyelje. És akkor lehet - condition: state state: "unavailable" a szűrés tárgya.
Másik a custom:battery-state-card, ne tévesszen meg a neve, sokkal több dologra képes. -
ViZion
félisten
próbáld ki, h a koordinátor közelébe reset és újra konfigolod a blitz cuccot. ha a közelében is jelentkezik a hiba (tapon meg nem), akkor nincs mentsége...
esetleg töröld az eszközt is, add hozzá újra.
Valahol olvastam, h a fancy nevekkel is baja lehet, de lehet esphome-nál. mindegy én kerülöm a sok szavas, ékezetes elnevezéseket mindenhol. -
-
tradeelek11
aktív tag
Majdnem mindegy hogy milyen csak ESP32 legyen ( a2866osokban nincs Bt.)
Igazából a meglévő custom érzékelőimet használtam:
Az illatosító automatizálásokban C3 mini van: [link]
A voice assistanthoz S3 N16R8 : [link]
az Air Qualitykben D1 : [link]
Arra van felvéve amelyik az adott hőmérőhöz
a legközelebb van, esp32_ble_tracker-rel.
(ez miatt számomra már nem kell üres board)Tisztelettel
-
sambenez
addikt
-
tradeelek11
aktív tag
-
LouiS22
veterán
Egy kis visszaolvasást követően kiderült volna, hogy az amúgy 1 milliószor előkerült téma mögött mi van. By design ilyen, megveheted a "neves" gyártót (ők is pont ugyanúgy Kínában gyártatják, jó eséllyel ugyanazon a szalagon). Valahol spórolni kell az elem üzemidőn. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy percenként adatod legyen, akkor - ahogy azt már ajánlották - 433mhz-es mérő, vagy fogsz egy megfelelő BT-s cuccot és ATC/pvx firmwaret flashelsz rá. Ott állíthatod a riportálási iintervallumot - ez persze kihatHAT az elem élettartamára is.
-
-
Cyberbeni
addikt
Nálunk ilyen van a nappaliban: [link]
A szellőztetés csövének a tetejére van rakva, naplementétől 50%-on van, késő estére lemegy 20%-ra. Majd kikapcsolás után mozgásérzékelés alapján 10%-on bekapcsol, ha nincs mozgás, akkor egy darabig 2%, majd újra ki.
Ha Jellyfinről megy a TV-re a stream, akkor kikapcsol, ha leállt, akkor újra be.
Plusz azon is gondolkodtam, hogy a kikapcsolt állapot piros szín 1%-on legyen és akkor kevésbé gond, ha nem mindenhol kapcsol autómatikusan, hanem mondjuk a wc-ben lekapcsolod, de még nem értél be a mozgásérzékelő hatókörébe, akkor ne vaksötét legyen.Arra bőven jó, hogy amikor áthaladsz a nappalin, akkor ne kelljen villanyt kapcsolni. Ha meg a nappaliban akarsz bármit csinálni, amihez fény kell, arra egy bármilyen buta ledes világítás okoskapcsolóra kötve jobb.
-
BlackJack21
tag
Ez a rejtett led világítás szerintem már lefutott téma( ingatlaneladós oldalakon kifejezetten ciki jelzővel illetik). A megvilágítás erősségét tekintve csak hangulatvilágításnak jó. Itt régebben írtam a kálváriámat az RGB WLED-es projektemmel kapcsolatosan, ott el kellett menni a 120LED/m szalagig, hogy kevesebb, mint 1 méterről a szabványos értéket tudjam mérni az asztal felületén, emellett, meg jelentősen melegszik, 50°C körüli a profil. A tökéletesen fehér fényt nem is tudtam rendesen kikeverni, kicsit kékesebb lett. Náluk a nappaliban 4500LM-es panel van, ez épp elég fényt ad. Ennél kevesebb már hangulatvilágításnak minősülne ( a konyhában meg 6500lm-es lámpa van, de oda kell is.).
A nappaliban gondoltam némi upgrade-t erre.
-
ViZion
félisten
Helyiségtől függ, h mi mire elég. Étkezőbe, konyhába kevés sztem. Vannak ilyen táblázatok, amik segítenek belőni az értéket: [link]
Színhőmérséklet is egyéni dolog, mi itthon nem szeretjük a 3500 K alattiakat. 4-6000 K aminél lehet látni. Alatta az hangulatvilágítás. Kollégám meg utálja a hideg fehéret... Ő azokat cserélte le, én meg ezeket a ronda sárgákat...
A csillagos ledes cucc is csak dekor, rendes fényre kell valami mellé. Ez pl. ilyen sárgásban a TV nézéshez jó lehet. Alis linken a 3 mm-re annyi, h ha régebbi, nem SMD ledes billencsed van, akkor abban ezek világítanak. Ez ~110 led ca. 22×50 cm-en.
Ez nem a teljes fényerő, de ott sem csapja ki a szemed... dekor fény. Holder verzióban sztem ki lehet piszkálni a tartóval együtt, de ki kellene próbálni pár darabbal.
-
ViZion
félisten
Igen, akkora táp elég neki. Azért tegyél egy szívességet későbbi önmagadnak és kábelezz be a plafonba "rendes" 230 V világításnak is. Nem nagy összeg most (ha épp átalakításban vagy), de ha a led mégsem elég, akkor csak veszel egy lámpát és kész.
Az ilyen dekor világításoknál nem a led, nem a driver és nem a vezérlő reszeli el a projectet... hanem az alu profilok.
Ha jó a polisztirol szegély, akkor olcsóbban kijön, de ott meg a lednek nincs hűtése, sűrű lednél az élettartamot csökkentheti. Ez az elmélet, de láttam már olyan tákolt ledet forró helyen üzemelni, h tényleg nem tudom, ebben mennyi a marketing.
-
Szia!
Pont most vagyok egy projektben: szoba világítás/hangulatvilágítás zigbee-s/HA megoldással. A megvalósítást követően majd megosztom a tapasztalatomat...
Sajnos itt a fórumon még senkitől sem kaptam segítséget ezzel a témával kapcsolatban, így magam tanulom a "szakmát".16 méter LED-hez legalább két tápegységre lesz szükséged, hogy ha csak a fehér szín árnyalatait akarod a szobában (meleg fehér/ természetes fehér/ hideg fehér), vagy akár csak az egyik árnyalatot. RGB esetén lehet, hogy többre.
120 LED/méter felett már biztosan egybefüggő fényt fogsz kapni. Tehát ilyen LED szalagokat kell nézned. De akár két ledsort is rakhatsz egymás mellé.
Ajánlom ezt a weboldalt és ezen a linken található az oldal alján két videó, amit ajánlok figyelmedbe! [KLIKK] Továbbá van még tápegység választással kapcsolatos videó is.
Innen sok információt megtudhatsz, aztán jöhet az aliexpressA Led szalaghoz szükséged lesz egy Zigbee-s vezérlőre, amit akár alkalmazásban, akár távirányítóval is használhatsz.
Ezt követően szükséged lesz egy Zigbee átjáróra, pl. ilyenre [KLIKK], amivel Zigbee2MQTT vagy ZHA-n keresztül aZigbee-s eszközöket kezelni tudod majd akár HA-ban is. -
Degeczi
nagyúr
Nem azon múlik "Blitzwolf"-e (ami egyébként sem gyártó, csak a Banggood márkaneve különböző beszállítók termékeire címkézve), hanem a Zigbee-s eszközöknek nincsen saját felülete, nem tudsz rajtuk NTP-t állítani - márpedig saját óra nélkül hogyan tudnának ilyet számolni?
De pár napja erről már szó volt (és akkor is te vetetted föl a kérdést), h pofonegyszerű utility meter rákötésével olyan időszakokat számoltatni, amiket csak szeretnél. -
dieselgti
csendes tag
Én is jártam úgy, hogy nem tudtam törölni. A megoldás az lett, hogy nem a segédentitások között, hanem a "sima" entitások fülön kikerestem. Törölni azért nem tudtam, mert le volt tiltva (ne kérdezd, hogy miért).
Szóval az entitások között megkerestem - úgy hogy listázza a letiltottakat is -, engedélyeztem, aztán már lehetett is törölni.Remélem másnak is segít...
-
JMP
kezdő
Hátha valamelyik segít
ChatGPT - csak óvatosan azért ezzel
A Home Assistantban néha előfordulhat, hogy egyes segédentitások (helpers) nem törölhetők egyszerűen a felhasználói felületen keresztül. Az ilyen problémák megoldásához az alábbi lépéseket követheted:
1. Ellenőrizd az entitások forrásátNézd meg, hogy az érintett entitások honnan származnak (pl. melyik integrációból jönnek).Ha a segédentitásokat nem lehet törölni, valószínűleg egy YAML-konfigurációban vagy adatbázisban rögzített bejegyzés akadályozza a törlést.
2. Törlés azhelpers.json
fájlból
Ha az entitás egy segédentitás, amit a GUI-n keresztül hoztál létre, akkor a konfigurációt ahelpers.json
fájlban találod.
Lépések:
Lépj be a Home Assistant fájlrendszerébe:
Használj egy fájlkezelőt (pl. Visual Studio Code, File Editor) a Home Assistant belső fájlrendszeréhez való hozzáféréshez.
Keresd meg ahelpers.json
fájlt:
Ez általában a/config/.storage/
könyvtárban található.
Szerkeszd ahelpers.json
fájlt:
Nyisd meg a fájlt, és keresd meg a törölni kívánt entitást (pl. az entitás nevét vagy egyedi azonosítóját).Távolítsd el az adott entitásra vonatkozó bejegyzést.
Mentés és újraindítás:
Mentsd el a fájlt, majd indítsd újra a Home Assistantot.
3. Törlés YAML-konfigurációból
Ha az entitást YAML-ben hoztad létre, akkor azt is ott kell törölni.
Lépések:
Nyisd meg a konfigurációs fájlokat:
Keresd meg aconfiguration.yaml
,sensor.yaml
, vagy más releváns fájlokat.
Keresd meg a problémás entitást:
Töröld vagy kommenteld ki a beállításokat, amelyek az érintett entitást definiálják.
Újraindítás:
Ellenőrizd a konfigurációt (Settings > Check Configuration
), majd indítsd újra a Home Assistantot.
4. Hibaelhárítás az adatbázisban
Ha az entitás nem segédentitás, hanem valamilyen adatbázishoz kötött maradvány, akkor lehet, hogy manuálisan kell törölnöd az adatbázisból.
Lépések:
Hozz létre egy biztonsági mentést:
Mielőtt az adatbázist szerkeszted, készíts biztonsági mentést.
Nyisd meg a Home Assistant adatbázist:
Az alapértelmezett adatbázis a/config/home-assistant_v2.db
.
Használj egy SQLite editort:
Nyisd meg az adatbázist egy SQLite-kezelővel (pl.DB Browser for SQLite
).Keresd meg az entitásra vonatkozó bejegyzéseket, és töröld őket.
Indítsd újra a Home Assistantot:
Az adatbázis módosítása után indítsd újra a rendszert.
5. Végső megoldás: Hard reset
Ha minden más kudarcot vall, és biztos vagy benne, hogy az entitások már nem szükségesek:
Töröld az érintett segédentitásokat a fenti módszerek valamelyikével.Készíts egy újrakezdési mentést, majd állítsd vissza a Home Assistant konfigurációját egy tiszta verzióra. -
Istv@n
aktív tag
Így történt minden.
A mosquitto broker már fent volt, mert használok mqtt eszközöket. Az adapterből beillesztettem a konfigurációs beállításokat, szóval elvileg minden jó. Az mqtt-ben nem is látom, hogy próbálna csatlakozni egy eszköz... (az mqtt beállításokban is meg van adva a broker címe, felhasználó név, jelszó)
A ZHA-val pedig ment minden elsőre..... -
Degeczi
nagyúr
A "pillanatnyi" az csak teljesítményfölvétel.
A teljes összfogyasztás az energia fülnek helyből megfelel, a saját utility meterrel ebből előállított napi (óránkénti, heti, havi, éves - ami kell) érték pedig azért jó, mert biztonságos (kezeli a kinullázódást) és pontos, lévén a HA-s gép órája alapján dolgozik. -
dbius
veterán
Csak pontosítás céljából: A pillanatnyi érték, amit látsz az valószínűleg a power conumption, vagyis pillanatnyi teljesítményfelvétel. Ezt át tudod számítani Wh-ba: riemann sum használatával. Az össz érték pedig summation delivered, azaz az összfogyasztás kWh-ban.
Ha a recordert nem finomhangoltad (ez rögzíti valamennyi entitásod
statisztikaiadatát, majd kerül át a historyba), akkor az rögzíti ezeket az értékeket is alapból. Innentől kezdve olyan statisztikai kimutatást vagy kártyát készítesz, amilyet szeretnél, rengeteg lehetőséged van: [link] [link]Később meg jöhet egy Grafana, hozzá meg Influxdb vagy Mariadb
.
-
dbius
veterán
Na, a BW-SHP15-tel vigyázz, nehogy meglepetést okozzon, ha magas a hálózati feszültség. Keress vissza itt a topikban. Nekem pl. olyan példányt sikerült kapnom, ami rendszeresen kikapcsol 250v körüli vagy feletti feszültség esetén, automatizmust kellett készíteni, hogy ilyenkor visszakapcsolódjon.
Hátha a tied már nem ilyen, de ha fontos helyre kerülnek akkor előtte teszteld vagy készíts automatizmust értesítéssel kikapcsolás esetére.
-
tradeelek11
aktív tag
-
jézusom
addikt
-
ViZion
félisten
házilag kalibrálni úgy tudod, h egy jobbféle hőmérőt kinevezel etalonnak. Utána ehhez állítod a többit.
mind máshogy mér, ráadásul nem lineáris az eltérés (lehet, h 0-10 C csak 1 fok eltérés, 25-nél meg 3...), ezért javaslom a kívánt érték közelében "kalibrálni".
Párát is hasonlóan, de ott pl. az energiatakarékosság miatt lehet, h ritkábban mér, adj neki időt. -
jeni
félisten
-
Degeczi
nagyúr
Ezt a fajta kijelzős működik, de még óránkéntire szűkített jelentéssel is max. ha fél év elem-üzemidővel, noha 3 AAA van benne.
-
gorbep
senior tag
EZ pl Choice-ban 1000 -1500 Ft között szokott lenni. Nekem HA ZHA-ban 1 mp alatt felismerte... fél éve bent "remeteszexel" a fagyasztóládában, igaz, hogy azóta folyamatosan 15%-os töltöttséget mutat, de még nem szakadt le, simán mér... IKEA LADDA AAA-s akkuk vannak benne...
-
ViZion
félisten
Proxmox legyen az alap. A linkelt scripteket nézd át, a CasaOS is benne van. Persze lehet ubuntu vagy debian serverre is telepíteni, de a "kész" cucc ott van a helper között.
Home Assistantnak saját VM jobb, 120 GB-on bőven elfér a maga 25-30 GB-jával (ez nem lesz tele, nálam a belakott rendszer adatbázissal, mindennel együtt nincs 20 GB). -
ViZion
félisten
Ezeken nevetgélve elvan minden, nem olyan gyengék.
Proxmox lenne az első, igen, mindenkinek ajánlom, engem megvettek teljesen
Ingyenes, telepítésről, beállításról rengeteg infó van a neten. Ez egy supervisor, ezen fognak futni a virtuális gépek, LXC-k (ezek kb. a docker megfelelői, kis erőforrással, egyszerű feladatokra amolyan mini virtuális gép, nagyon rugalmas, de vannak korlátai).
Proxmox tudja menteni és visszatölteni a cuccaidat, nyugodtabban lehet kísérletezni. Vagy pl. működő virtuális géped klónozod, elbabrálod, törlöd. Az eredeti meg közben futott.CasaOS csak egy példa volt, ez kezeli a dockereket, de rengeteg féle van és nem is biztos, h szükséged van (egyelőre) erre. Proxmoxhoz van egy script oldal, ahonnan 2 kattintás 1 gombnyomás és HA virtuáélis gép, Plex LXC, meg egy halom bármi telepíthető. Megnézed, kipróbálod.
-
ViZion
félisten
a docker az kb. olyan, mintha lenne egy tucat virtualboxod. de ezek nem teljes virtuális gépek, kevesebb joggal, stb. Viszont egy-egy, esetenként több feladat is rábízható. Van egy virtuális géped pl. CasaOS-el, ami kezeli a dockereket, akkor csak feltelepíted a plexet, adguard home-t, stb. mint egy alkalmazást. de külön futnak, egy elrontott beállítás, frissítés nem borít meg mindent.
Elsőként tudni kellene, h milyen gépen lesz, miket fogsz futtatni. Lehet a vasra közvetlenül a HAOSt telepíteni, de jobb, ha van egy proxmox alatta és virtuális gépbe rakod. Innen már van mentésed, lehet mellette más virtuális gépekkel kísérletezni, stb. -
Cyberbeni
addikt
HA és ESPHome ajánlott docker-compose.yaml is úgy kezdődik, hogy "priviliged: true", többször is volt már olyan, hogy node-red vagy hasonló nagyobb addon eltört. Úgyhogy szerintem ajánlottabb a linuxserver.io docker imageből kiindulni és addonok helyett is a megfelelő docker konténert fellőni.
-
Degeczi
nagyúr
-
ViZion
félisten
ja, értem, azt hittem, hogy a router usb-be dugod, mert az inkább samba meg nyomtató szokott lenni...
Igen, a legtöbb cuccnak van linux docker változata, vagy vm-be pl. egy debian serverre felhúzható, alapból kb 0 erőforrás a rendszer. HAnak is van vm változata, akkor abba rakja az addonokat, nem kell külön docker. Plex az mindenre is van, sztem még szorobánra isHa nem akarsz vele filmeket átkódolni, akkor a docker egyszerű. Ha vga-t is kapna, akkor vm-nek könnyebb átadni, jogosultságok, stb. egyszerűbb. Próbáltam proxmoxon, idle VMek vs VM leállítva, a fogyasztásban nem volt mérhető eltérés.
-
4D4M
senior tag
Úgy vélem ha az SLZBM-06M a lanon már fent van, akkor csak elérhető lesz a hálón keresztül, és akkor be is lehet állítani, és nekem ez az Ethernet csatlakozós dolog volt a legszimpatikusabb
~
ZigStar lan gateway-t használok: működik. -
ViZion
félisten
jajj, virtualbox? Ha server, akkor stabilabb, kevesebb erőforrást igényel a linux. Ott is van minden is.
igen, ilyen független, nem gyártói zb koordinátor kell. HAnak átadva működik, a routerbe dugva nem vennék rá mérget...
De szinte minden fix tápos zb eszköz range extender is, így jobb sztem, ha a szerverbe dugod és pár zb mérős aljzattal kitolod a határait. Nálam is ez van, frankón felépíti magát a hálózat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Segway ninebot max g2e - még 2 év gyári garanciával
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest