- Google Pixel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hová lett 1000 mAh?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
Akkor nem mindegy, ha egy HA update hoz magával DB-struktúra módosítást, az órákig is elkínlódhat ekkora DB-n, közben megugró proci és memóriaterheléssel (az SQLite meglehetősen memóriaigényes)
És ahogy LouiS22 is említi: pár hét után már tényleg nem számít a perc pontosság (ill. nem kell ilyen idő távlatából debugolni, melyik esemény mikor történt, miért nem futott le vmi), bőven elég a long-term stat táblákban szereplő óránkénti min/max és átlag értékek.
-
HUNited
őstag
Ha tudja az ip címed akkor megpróbálhat betörni a hálózatra, vagy indíthat szolgáltatásmegtagadásos támadást. Nem hiszem hogy én lennék a célpont, de ugye vannak erre automatizált eszközök amelyek célja pl. botnet hálózatba kapcsolni a készüléked. De pl. a szervert ami a munkámhoz kell (rendes szerver valamelyik szerverteremben, nem itthoni) rendszeresen próbálják törni. Csak ennek a megakadályozása nem az én dolgom hanem a szerverszolgáltatóé. Némelyik ügyfelem oldalai ellen viszonylag komoly támadásokat indítanak.
-
Cyberbeni
addikt
Hogy érted azt, hogy nem pont ugyanúgy vannak bekötve a fázisok?Tehát amit 1-es fázison mérsz feszültséget, ahhoz nem az 1-es fázison átfolyó áramot társítod? Ilyenkor ugye 120 fokkal el lesznek csúszva, ami ugye közelebb van a 180-hoz, mint 0-hoz. A leírásod alapján mindhárom áramot fordítva méred, de mivel két fázis fel van cserélve, ezért azoknál pozitív lesz a kijelzett érték, ami meg jó fázishoz van kötve, ott meg negatív.
-
Doki16
addikt
Olyan töltő kell amihez vagy adnak smart metert (DLB box) és úgy kommunikál a töltővel vagy olyan amiben már magában a töltőben van az egység és az áramváltókat kell rátenni a villanyórától három bejövő fázisra. Tehát a villanyóra és a ház lakáselosztója közé kell kerülnie az áramváltóknak.
-
4D4M
senior tag
Ha a szolgáltatói mérőre gondolsz, az egy ettől teljesen független történet. A töltőnek dedikált mérője van. Illetve még annyival lehet extrázni, hogy amennyiben napelem termelésed van, akkor azt hozzá lehet adni a rendelkezésre álló teljesítményhez.
(tehát ez még rájönne a 3×20-ra, de esetedben ezzel a töltővel ez irreleváns) -
Yocee
aktív tag
Igaz. Annak idején, mikor elkezdtem a ház felújítását, kaptam egy 5 milliós ajánlatot Loxone-ra, teljes tervvel. Azon úgy elszontyolódtam, hogy végül a villany tervet sem az ő instrukcióik alapján csináltam meg. Aztán ahogy jöttek az ötletek, megoldások, az elektromos védőcsövek kevésnek bizonyultak. Valahogy kellene még áramot vinnem a pincébe, hogy ne azon az szegény 5x2.5mm2 vezetékkötegen menjen a fél ház.
-
vampire17
addikt
-
amargo
addikt
Értem, tehát a probléma egy része ugyan az marad (ugye a fejlesztő bármikor növelheti a sorszámot, de közben töri a kompatibilitást), viszont tény, hogy ebben az esetben plusz egy adminisztráció szükséges frissítés esetén és meg van az esélye, hogy megnézi a user, hogy mi történt.
Gyorsabb fejlesztés, lassabb dependencia/frissítés kezelés (nem hiába nem elterjedt).Ami szerintem előre mutató lenne, ha egyszerűen csak nem lenne latest tag vagy nem ezen lenne alapból (!) és már is kezelhető a major verzió váltása, mivel ugyan azaz elve, mint amit írtál, de még is megmarad benne a semver logikája (a legtöbb nagy image pont így működik). Sokan használják, hogy főverzió egy név, de utána semver megtekerve.
-
amargo
addikt
Alapvetően a nagyobb cégek sokkal kevesebb erőforrást raknak a tesztelésre, mert a piac elmenne mellettük. Viszont még ennek tükrében sem tartom tévedésnek a semver használatát (conventional commit-al is egyszerű vezérelni), rengetegen használják kisebb nagyobb sikerekkel (nuget, npm, pip stb).
A fő üzenete pedig egyértelmű, fő verzió váltása (esetleg) valamilyen inkompatibilis új funkció miatt történik, az hogy minor esetén is történik ilyen, az mindig előfordulhat. Viszont ennek segítségével lehetőség van dependencia frissítésre (akár renovate-el) és itt alapvetően elválik, hogy kinek mi a szempont én azt mondom helyzet és project függő, hogy mikor érdemes frissíteni vagy minél lehet automatikus frissítést engedni minor, patch esetére.A mostani példa is jól szemlélteti, hogy főverzió váltást automatikus frissítésre hagyni nem jó dolog, mert az egyértelmű jelzés azért.
Viszont, ha ez eltévedés, akkor mi az alternatíva? Mert egy HA esetén is 10e függőségi nagyságrendről beszélünk csak sok esetben a fejlesztőre bízzuk.
-
11hh
tag
Még nem látom teljesen, hogy pontosan mire lehet használni a rendszert. A klímám és az inverterem majd kapcsolható hozzá, és gondolom, tudok hozzá venni okos konnektorokat is. Vannak Xiaomi eszközeim, de úgy gondolom, ezek nem integrálhatók, mivel egy külön rendszerhez tartoznak. A napelemes rendszerem bruttó elszámolásos, így az lenne a cél, hogy minél több energiát helyben használjak fel. Ezért érdekel a téma. Elnézést, hogy nem olvastam vissza az elejére.
-
-
peti85
senior tag
Köszönöm és #55602 Szirtimorc-nak is!
Úgy látom Aqara M3 hub-ot használsz és meg vagy vele elégedve. Kicsit borsosnak találom az árát, de nyilván az új szabvány (Matter) támogatása és megbízhatósága miatt megérheti. Van más hasonló hub ami szóba jöhet ha Matter és Zigbee eszközök is lehetnek a házban, vagy ez a legjobb ár-érték arányban?
Ezek nagyon gagyik?
- Moes Tuya MZHUB-MS
- SONOFF Zigbee Bridge Ultra
- Zemismart M1 -
JMP
kezdő
Szia!
Minap keresgéltem én is, de annyira még nem merültem bele. Nekem régi a rendszer ami vezetékes és azt szeretném majd lecserélni egy okosabbra és ami HA alá integrálható.
- Risco LightSYS 2 vagy Agility 4
- Konnected Alarm Panel - ebbe nincsen kamera rendszer ahogy nézem
- Ajax Systems
- Abode Security -
Steady74
addikt
Nem zavaró, hogy ébresztő előtt már mennek fel a redőnyök, vagy arra nem kelsz fel? Én megőrülnék, hogy ha 6kor csörögne az óra és 5:55kor már mennének fel a redőnyök
reggel ha megyek le az emeletről (vagy aki az első 6 óra után), akkor indulnak az automatizmusok, konyhapult világítás felkapcsol, redőnyök felmennek, ilyenek.
Kültéren a kapu nyitására kapcsol fel a bejárati ajtónál lévő lámpa és világít 2 percig amíg beérünk, plusz a lábazathoz tettem ledszalagot, ami most karácsonyi többletfényként muzsikál, illetve ha megyek hátra szépen folyamatosan kapcsolja fel a szegmenseket. -
Kobe
veterán
NY-ban főleg apartmanokban dolgoznak, többnyire felhőkarcolókban Manhattanben.
Amiről konkrét számokat tudok meg láttam a projektet is élőben, az pl egy Columbus circle melletti 200nm közötti lakásnak a modernizálása (kapcsolók, világítás, zár/riasztórendszer, leak detector, redőnyök, szinkronizált házimozi rendszer - appleTV-kkel dolgoznak + remote assistance.
Ami "fancyzés" volt hogy motion sensor alapján a lakásban a plafonba épített hangszórók - valami high-end cucc, darabja 800 usd körül, és volt vagy 20-25, szobánként 3-4 db - kövessék az embert ha a lakásban mászkál és adott helyiségbe kapcsolgassa a zenét (klasszikus zenét imádó ügyvéd, aki egész nap a dolgozószoba meg a többi helység között császkál)
na kb ez ugyanez a nagyságrend volttöbb M USD nagyságrendű vagy több éves projekteket pl sokszázas hotelekre és hasonlókra visznek, de nem NY-ban, de ha szobák vagy alapterület szerint levetítjük lehet ott is barátibb ár jönne ki
meg pl felhőrakcolók közös tereinek felújítása - a lakók által bérelhető moziszobák, showroomok stb - ott sem nagyon hallottam hogy 100K fölött lenne, pedig oda áltlaában többkijelzős display rendszereket vagy profi 4K projektort visznek
PS: ők sem Loxone-al dolgoznak, hanem egyéb márkákkal és saját rendszerük van a menedzselésre, a költségek jórésze az anyag és szerelés, max kis programozás és konfig a helyszínen, utána mindent remote tudnak már állítani ha kell (pl ütemezések, stb)
nem meglepő h ezeknél a smart home cégeknél az appleTV-s megoldások bazi elterjedtek, amelyik nem komplett ökoszisztéma értékesítéssel foglalkozik legtöbbjük, apple frameworkön keresztül csinál mindent
-
Kobe
veterán
kicsit off, de.....a 25M az kb. 65ezer USD. Ismerős US-ben hivatásból csinál ilyeneket, okosotthont és high-end házimozit / vetítőszobákat, full kivitelezést tervezéstől remote assistance-al és hozzá tartozó előfizetéses support & upgrade modellel.
OK, nem a teteje, de 65K USD-ből már new york és miami neves részein is olyan fullos rendszereket gurít ki olyan featureökkel, amiről idehaza még a kivitelezők sem biztos hogy hallottak....
ennek fényében azért a 25M, hát.....faxom fizetné ki magyar vállalkozónak -
Kobe
veterán
váltókapcsoló darabja mennyi ? 3-4ezer ? egy házba hány darab kellhet belőle ? max 3-4, ha pl közös helyiségek két végén akarsz egy-egy kapcsolót előszobai villanynak, meg a hozzá vezető kábel
de helyette kell akkor valahova valami combosabb kötődoboz amiben elférnek a kapcsolók, annak a kábelezése, illetve a rejtett kapcsolók
én meg lennék lepve ha a végén 0-nál nagyobb spórolás jönne ki vele
-
Kobe
veterán
nem a hálózatról esik le, hanem az a külön device amit a betterthermostat hoz létre az integráció alatt, unavailable státuszba kerül - ebből kifolyólag az összes dashboard elem ami rá épült, üres lesz, illetve az automation sem fut rá
z2mqtt-ben teljesen jól látszik és működik, sőt a "sima", nem BT-s direkt device is elérhető a dashboardokon és adja az adatot, míg a BT párja 'unavailable'szerencsére a device újrakreálása BT alatt megoldotta és még szerencsére ugyanazt az entity_ID-t is osztotta ki újra neki, ami korábban volt, így a scripteket sem kellett updatelni
Csak ez 1 eszköznél még OK, ha van 10-15 és neadjisten az entity_ID is változik akkor hajad kihullik mire rendberakod
Ez amúgy egy elég nagy faxság a HA-ban hogy minden integráció és HACS komponens ugyanarra az eszközre külön ID-t hoz létre és dashboardok alatt sem látod külön kumulálva hogy melyik melyik fizikai eszközhöz tartozik, vagy nem filterezhető fizikai eszköz alapján, neadjisten lenne egy YAML where-used kereső és 1 kattintásból minden helyen frissíteni lehessennekem ugyanarra a TRV-re már lenne kb 4-5 device nevem, ha elfelejtem bejelölni a zigbee2mqtt-ben a refresh entity id opciót....de így csak 4, ugyanannak van a z2mqtt device neve, a betterthermostatban egy külön, a schedulingben ugyanannak egy külön, és még a hiszterézis korrekciós automationben is egy negyedik, a nyers zigbee-s address....
na ha ebből van 10 mondjuk db, az 40-50 ID....ha eldobja őket egy update után, próbálj nem belezavarodni mire kibogarászod
-
lord.lakli
őstag
-
lord.lakli
őstag
Köszi a válaszokat.
Ha VPN-t indítok, akkor minden forgalom a lakás routerén keresztül fog kimenni ha jól gondolom. Normális routereken tudom, hogy van lehetőség egy-egy adott forgalmat VPN-en keresztül küldeni, de gondolom ez mobilon nem megoldható.
21. században Csudapest XX. kerületében csak Telekom van garantált 4Mbit/s-es kimenő forgalommal. Digi út másik oldalán van, be tudná húzni csőbe a házig, de ahhoz a Telekom oszlopra kellene csatlakozni amit nem csinálhat. Így maradt a Yettel Otthon Net-je ami mobil net, de több kimenő forgalmat ad mint a Telekom. Persze ha nem esik nagyon az eső és szakadozik.
#54335 ViZion Köszi neked is a választ. Olvasgatom tovább a weboldalt, de kicsit hiányos a tudásom és sok példát átnézve sem világos teljesen, hogy ha csak HA-t szeretném elérni első körben kívülről, akkor mi a teendőm. NAS lesz majd később, de ahhoz nem gond a VPN, mert ritkán fog kelleni.
-
lord.lakli
őstag
Nagyon szépen köszi a választ.
Van saját domain cloudflare-nél. A HA-t szeretném elérni mobil appból, hogy ne kelljen VPN-t indítani. Gondolkodtam a Cloudflare Tunnels-en is, de mint új dolog és jövőben több lehetőséget tartogató megoldásként kezdtem el nézni a Tailscale +Nginx kombinációt.
Taliscale alatt Funnel-el kezdtem el játszani. HA alá volt telepítve minden először és azt próbáltam meg lecserélni külön álló komponensekre. Nginx-el a portok elfedése miatt (egy gép, több port más-más szolgáltatás) kezdtem el játszani és ha már játszok, akkor legyen normális tanúsítvánnyal a HTTPS.
#54329 ViZion ez a külön álló rész érdekelne.
De első körben csak HA-t szeretném elérni, de úgy, hogy ne kelljen VPN-t indítani érte. Vagy ha Tailscale kliens fut a mobilon, akkor csak az a forgalom megy arra a többi marad a hagyományos úton?
-
Asztee
aktív tag
Thread Border Router-ként is látja a HA ? Elvileg az M3 azt is tudja.
Van egy Nanoleaf égőm, aminek kellene egy border router a csatlakozáshoz. Vettem miatta már egy Echo 4th Gen-t is. Ahoz hozzá tudtam adni az égőt, de a HA-hoz meg nem lehet hozzáadni az Echo 4th-t, mint Thread Border Router. Látja, hogy van egy ilyen a közelben, de nem haverodnak. -
-
vampire17
addikt
Cikkek alapjan amit olvastam, a termek nem rossz (sokan ugy emlegetik, mint az okosotthon rendszerek egy uj lepcsofoka) csak meg eleg kiforratlan. (Mint ahogy a matter/thread is az) de ez remelhetoleg par frissites utan kialakul.
fl4der:
Satus
Hiaba a 2 rele, kvazi "ket koros" futest nem tud vele csinalni. En ezt par helyen ugy oldottam meg, hogy a radiatoros kort, amit a kazan belso szivattyuja vitt szabalyozta a tado receiver, a padlofutes szivattyut pedig a wired thermostat. a radiatorokra termofejet raktam, a badlofuteses szobaba meg wireless termosztatot. A receiver a kazannal OpenTherm el kommunikalt, a nappali wireless receiver volt a homero, a vezetekes termosztat meg ennek a homeronek a Heat/off parametere alapjan kapcsolta a szivattyut.
-
dbius
veterán
Köszi, én magam nem használok dockert, nem is ismerem, a Home Assistant használ dockert az egyes addonokhoz és azok futnak dockerben.
Közben annyit találtam, hogy ssh-n keresztül:
docker container ls
listázza a HA-n belül futtatott docker konténereket, és
docker exec --help
pedig megmutatja, hogy miket lehet ezekkel kezdeni. Tovább nem merültem bele, nem akarom szétbarmolni a működő rendszert.
-
ViZion
félisten
nem, nem hiszem, h a kamera kép sokakat érdekelne. Viszont ez egy kapu a belső hálózatra, ahol lehet (a legrosszab esetet hozom, nyilván nem általános) észrevétlenül fertőzni és pl. DOS attack-nál a hálózatod is aktívan résztvesz, stb... TV okosítóknál volt anno, h voltak rajta "dolgok" amik egyelőre semmit nem csináltak, de nem derült ki, h mire jó. Nem vírus volt, valszeg egy backdoor eszköz, amivel akár egy vírus vagy bármi is telepíthető. És a kína FW-k nagy részénél ott volt.
-
4D4M
senior tag
legtobb allami es enterprise teruleten ezek mar tiltottak
~
Ez az állam szerintem egy másik állam lesz, mint amiben mi lakunk (: -
daninet
veterán
A nest esetén igaz, hogy minden termosztátnak saját ütemezése és saját hőmérsékletei vannak, nem globális. Az az indoklásuk, hogy mivel tanulnak mindegyik más ütemezést tanul meg, más kell a hálóban és a nappaliban. Ha mondom a google homenak hogy állítsa mindet x hőmérsékletre akkor átállítja.
Ez a tanuló funkció valakinek bejön, van akit idegesít. Leginkább akkor jó ha az átlag salaryman életutat követed, hogy reggel elmész és délután hazaérsz. -
daninet
veterán
Igen, ezek zónánként egy termosztát logikájúak. Nekem 4 nest van itthon a 4 zónámhoz, szobánként egy az ajtó mellett. Szobákból nyíló fürdő stb az ugyanaz a zóna.
A 4 darab Nest volt 200k ahogy kolléga is költekezett, de cserébe a klímákat is indítja meg a szellőztetést is. Tudom, hogy itthon ez nem annyira divat, ettől függetlenül azért furának tartom, hogy mindenkinek van otthon klímája már de nem akarja ugyanazzal a termosztáttal vezérelni.Ez a todo ráadásul ránézésre pont annyit tud mint egy aliexpresses termosztát amit esphome-al okosítasz. Cserébve drága és még előfizetés is kell valami funkciójához
de okosítsatok ki, ha nem látom miért jó cucc ez a matter-t leszámítva. Baromira túlárazottnak tűnik.
-
daninet
veterán
z-wave előnye hogy lehet több gateway, zigbeenél csak egy. Ha zigbee gateway megáll akkor nem megy semmi. z-wave esetén lehet több gateway és ha egy megáll akkor megy tovább minden. Cserébe drágák a z-wave gatewayek.
Z-wave alacsonyabb frekivencián működik, nagyobb falakon is könnyen átmegy a jel. Viszont az alacsony freki miatt alacsony az adatsűrűsége így nem fogod tudni az egész házadat z-wave alapon megoldani mert lesznek dolgok amik egyszerűen nem megoldhatók vele pl kamerás kapucsengő és hasonlók. -
fo_di
őstag
a zwavenek van annyi előnye, hogy a 800 mhz környékén kevésbé telített a spektrum, mint 2,4 ghz-en, de ha más zwave-ed nincs, zigbee viszont van otthon (vagy tervezel pl ablakérzékelőt, hőmérőt, stb), akkor jobban jársz a zigbeevel, mert a kapcsolóid nagy valószínűséggel (ha nulla is van rajtuk) tudnak routerként is viselkedni, így növelik a hatótávot
-
Bathalsar
aktív tag
-
Bathalsar
aktív tag
Szerintem csak ízlés kérdése. Nekeme jobban tetszik, hogy nincs sorolva. Külön állnak, van 2-es és 3-as csoport is, utóbbi ráadásul függőlegesen. Igaz, ezeket Tasmotásított Tuya érintős "szörnyek", így Wi-Fi-sek, de cserébe teszik a dolgukat.
Ha újra nekifuthatnék, akkor biztosan valamilyen Zigbee megoldást választanék, de maradnék érintős vonalon (pont elég a relé kapcsolásának hangja).
-
daninet
veterán
Ezt hogy érted? Gyárilag kicsit kényelmetlen mert termosztátonként kell állítani az ütemezését nem egy egységes felületfől. Nekem 3 zónám van 3 termosztáttal. Mindhárom hűt/fűt. Egyszer beállítottam, most teljesen érintésmentes minden.
Ecobee is egy termosztát/zóna. Ezek arra lettek kitalálva, hogy a meglévő buta tekerős fali termosztátod leveszed a falról és felrakod ezt. -
amargo
addikt
Én csak kérdezem mi igényli a radiátor+padló kombót? A nem elegendő mit takar? Nálunk a fürdő(k)ben elektromos törölközőszárító van.
Továbbá nálam alsó szinten csak padló felsőn pedig csak radiátor. Ma már fentre is inkább padlót raknék. Igaz nagyon-nagyon ritkán kell ott fűteni, mert csak halók + egy fürdő van ott, így bőven elég, ha 20-21 fok van ott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged