- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
daninet
veterán
válasz
body007 #53422 üzenetére
először az EDIT gombra kattintasz és létre kell hozni az esphome konfigban a kapcsolót.
Ha rövidre fogod ennyi is elég, beilleszted az aljára:switch:
- platform: gpio
pin: GPIO5
inverted: true #opcionális
name: "Kapcsolo"Természetesen kell egy relé csatlakoztatva legyen az adott PIN-re a mikrokontrolleren.
Feltöltöd (akár vezetéknélkül) ezt a konfigot az eszközre,, újraindul majd.Utána Beállítások/Eszközök és Szolgáltatások és meg fog jelenni az új eszköz amit hozzáadhatsz egy kattintással. Csak ez után lesz elérhető mint kapcsoló HA alatt
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #53149 üzenetére
ESP8266 lesz az.
Manual download, új formátum és az ESP weboldalán lehet telepíteni az USB-n rádugott kütyüre. -
daninet
veterán
válasz
body007 #51852 üzenetére
Folyton variálnak valamit, janujár óta törölték a generic camera típust, aztán nemrég az időjárás modul változott. 5 havi frissítésben 2 breaking change volt. A HAOS kiegészítőkről pedig ne is beszéljünk, ott is megy a variálás sokszor.
Nem szabad automatikusan frissíteni. -
fo_di
őstag
válasz
body007 #51852 üzenetére
én nem tenném meg, időnként azért (bár egyre ritkábban) előfordulnak breaking change-ek, amiket nem frissítenék automatikusan
én mindig megvárom a .1 rilízt, csak azután frissítek rá, aztán amikor úgy kiadja az időm, akkor a továbbiakat is mondjuk .4-.5 körül (hacsak nem szeku frissítés, vagy olyan miatt, ami eltört, nem kritikus minden frissítést azonnal felrakni azért szerintem) -
sambenez
addikt
válasz
body007 #36409 üzenetére
Értem.
Annyit azért hozzátennék, én kipróbáltam, hogy csak akkor kapcsolom be a klímát amikor hazaérek, de azt tapasztaltam, az első 1-2 órában 900W körül fogyasztott, majd lassan csökkent, a 2.5-ös gree, 24 fokra állítva miközben ha egész nap ment akkor 130W körüli átlagot produkált. Mindezt egy 15nm körüli szobában. -
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #36405 üzenetére
- nem above: '26', hanem above: 26
- azzal tisztában kell lenni, h a numeric_state trigger ilyesmire nem praktikus, mert csak a köszöb átlépésekor aktiválódik. Ha már most 26 fok fölött van, akkor nem.
- ha úgyis minden nap szükség van rá, nem kell fölsorolni a hét napjait
- igen, minden feltétel ÉS kapcsolatban van egymással, így ha nincs otthon állapotban a telefonod, nem aktiválódik -
Janaboy
veterán
válasz
body007 #36382 üzenetére
Nekem ez így néz ki:
alias: "Klíma be 26 fok nappali felett "
description: ""
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.nappali_hofok
above: 26
condition:
- condition: time
after: "22:00:00"
before: "04:00:00"
weekday:
- sun
- sat
- fri
- thu
- wed
- tue
- mon
action:
- device_id: db59a775f8bb602bac44xxxx
domain: climate
entity_id: climate.daikinap56xxx
type: set_hvac_mode
hvac_mode: cool
mode: singleKi:
alias: Klíma ki 25 fok alatt
description: ""
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.nappali_hofok
below: 25.3
condition:
- condition: time
after: "21:00:00"
before: "06:00:00"
weekday:
- sun
- sat
- fri
- thu
- wed
- tue
- mon
action:
- device_id: db59a775f8bb602bac446bb67dxxxx
domain: climate
entity_id: climate.daikinap56xxx
type: set_hvac_mode
hvac_mode: "off"
mode: single -
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #35745 üzenetére
Ez alapján nem a logolást akarod állítani, hanem a jelentési gyakoriságot - ami viszont nem a HA-ra tartozik, hanem az eszközre, és nem mindegyiken állítható.
Mindenesetre pont ilyesmi miatt fontos, h ne normál SD kártyára dolgozzon a RPi, hanem vagy vmi kimondottan erre szolgáló nagy élettartamúra vagy SSD-re, és akkor nincs probléma belőle. Rövid távon (általad beállított recorder purge időtartam, jellemzően pár hét) hasznos tud lenni, ha sűrű, precíz adatok vannak, hosszú távra pedig a statisztika úgyis óránkénti átlagot, min. és max. értékeket tárol el. -
-
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #29269 üzenetére
De azért gondold meg, wifiset szeretnél-e, mert régen még nem volt választás, manapság viszont a legtöbben használunk Zigbee érzékelőket, és azokhoz praktikus, h hatótávnövelő routerként viselkednek a hálózati tápról működő Zigbee eszközök, mint egy ilyen redőnyvezérlő is, és a firmware-rel sem kell foglakoznod (meg nem utolsósorban a ZB eleve jobb az ilyenekhez, mint a wifi)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #29256 üzenetére
Nem gáz, de sokkal egyszerűbb, ha már eleve azzal kéred. Most meg nem mondom, h a Redőnydiszkont vagy a Redőnyoutlet, mert mindkettőtől rendeltem már (és rendben is voltak) pl. popszegeccsel rakja össze az oldalfallal, így azt le kell fúrnod utólagos motorosításnál.
Rádiós amúgyis felejtős, mert szinte kivétel nélkül nem vezérelhető vezetékesen, RF-el pedig nem praktikus otthonautomatizáláshoz (főként a pozícióra állítás/visszajelzés miatt, és amikor egyszerre többet kell vezérelni). Az annak való, aki nem tervez ilyet, csak távvezérlőt akar használni.
-
válasz
body007 #29256 üzenetére
A tengelytől, illetve annak a rögzítésétől függ hogy bele lehet tenni a motort. Mostanában nem láttam olyan megoldást, hogy ne lehetne beletenni, hacsak nem nagyon régi a tok/tengely/stb...
Viszont nem vagyok redőnyös, csak a sajátjaimat szereltem mindig (immár a 3. ingatlanon), ezeknél az eredeti (a legrégebbi ~20 éves volt) kialakítás is képes volt motort fogadni. Ennél több rálátásom viszont nyilván nincs, mivel nem volt releváns számomra, hogy milyen tokok meg megoldások vannak/voltak egyéb helyeken.Motorból butát vegyél, arra olyan vezérlést teszel amilyet akarsz, rádióssal csak szívni fogsz.
-
fo_di
őstag
válasz
body007 #29058 üzenetére
mondjuk a fiókvilágításhoz van buta megoldás is, pl az ikeánál is, de valóban nem vészes bonyolultságú probléma, ami jó gyakorlásnak is
-
ojb
tag
válasz
body007 #29043 üzenetére
Talán a fenti kép szemlélteti legáttekinthetőbben a GPIO használhatóságokat
Ebből látszik is, hogy megkötésekkel ugyan, de összesen 7 db Digitális GPIO használható. 5db input ill. 7db output "Odafigyelés nélküli" szabad GPIO-ból csal kettő van!!! (4 ; 5)
A megkötések (fetételek) az alábbi képen:
A feltöltött firmware-től függ a HA független működés.
Talán a legegyszerűbben az ESPEasy használható ilyen célra, de a Tasmota is tökéletes választás lehet.
Összességében egy db ESP nagyon sok eszköz vezérlésére is képes különböző "port bővítők" alkalmazásával. -
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #28790 üzenetére
A felsorolt feltételek közt van az aktuális verziójú Debian is, szerintem így elég szigorú... nem az a fő kérdés, h fölmenne-e, hanem hogy működne-e a Supervisor, hiszen annak közvetlenül kell a host gép erőforrásaihoz hozzáférnie, és itt érthető, ha nem akarnak többféle környezetet lekezelni.
Ha nem akarod a másra is használt (már ez önmagában a Supervised telepítés ellen szól!) rendszered lecserélni, ott jobban jársz, ha virtualizálva rakod föl alatta. -
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #28759 üzenetére
A nyers Core-nak természetesen mindegy (és az persze megy is bármilyen Linux alatt futó Dockerrel), de a Supervised változatnak érhető, h a doksiban összefoglalt szigorú feltételei vannak, hiszen annak szorosan együtt kell működnie a host rendszerrel.
Nincs értelme kísérletezni mással (leszámítva persze a virtualizált futtatást), Debian a támogatott. -
fo_di
őstag
válasz
body007 #28754 üzenetére
ha a telepítőszkriptet újrafuttatod, akkor nem fogja kitörölni a rendszered, annyit tesz, hogy újra beállítja a supervisor jogait és azt esetleg újra letölti
valóban jogosultságprobléma, de ezt a telepítőszkript megoldja (egyébként az igazi megoldás az, hogy támogatott telepítési módot választasz, vagy egy kizárólag erre a célra dedikált gépet a legújabb debiannal vagy home assistant os-sel, vagy pedig virtuális gépben home assistant os-t)ubuntuval ne is csodálkozz, már kb egy jó fél éve nem ajánlott az ubuntu új installhoz pont ezek miatt (nem is támogatják hivatalosan, csak a community)
-
fo_di
őstag
válasz
body007 #17506 üzenetére
a kötelező feltételeket feltoltad? (bash, stb.)
raspbianon elvileg a docker csak külön scripttel megy fel, nem megy a repóból: https://docs.docker.com/engine/install/debian/#install-using-the-convenience-script
és a rendszer típusát (-m) a megfelelő pi verzióra kell állítanivalószínűleg ezért is szüntetnék meg a támogatását
-
fo_di
őstag
válasz
body007 #17503 üzenetére
ez volt a sima generic installer, amivel sima linuxra fel lehetett tolni a hassiot (home assistant supervised): https://github.com/home-assistant/supervised-installer
a git szerint deprecated, de valójában mgegondolták magukat egyelőre még, így feltelepíthető (utána a snapshottal visszaállítható egy hassos rendszeren is) -
-
haxiboy
veterán
válasz
body007 #15790 üzenetére
Kicsit megkeveredtem a nevezéktannal. Tehát a Home Assistant (Core) az a python alapú mindenen futó változat, a hass.io pedig a különböző hardverekre megírt standalone megvalósítás?
FreeNAS-alatt jail-be melyik telepíthető? Illetve a Core vs hass.io funkcionalitásba mennyire tér el, mert ezt elfelejtették részletezni.
Edit: Közben megtaláltam. Így marad a hass.io az addonok miatt
A FAQ-ban leírják hogy csak a hass.io-n vannak addonok, a home assistantban nem használhatók külön.(#15792) fecus : A Docker nem fogyaszt különösebben több erőforrást. Napi szinten használok dockert, tény, nem gyorsabb mint egy VM, viszont a host OS erőforrásait/libjeit használja így elég hatékony. A performance vesztés nagy előnyöket is hoz magával.
-
válasz
body007 #15790 üzenetére
+1
Erre én is kíváncsi vagyok.
Most virtuális szerveren, dockerben fut a HA, de attól még nem tudom használni a hass.io kiegészítőket (Pl. Let's Encrypt and DuckDNS)
Külön-külön meg tudom csinálni, de nem tudom használni az egyszerű add-on-t.
A végleges fizikai szerveren nem szeretnék dockert. Felesleges erőforrás zabáló. -
LouiS22
veterán
válasz
body007 #15160 üzenetére
pl így?
https://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/delete-files-older-than-x-days-on-linux/
és az egészet berakod crontab-ba.
-
LouiS22
veterán
válasz
body007 #15031 üzenetére
Az első hely, ahol keresned kell(ene): https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=24654
-
guess.who
senior tag
válasz
body007 #14981 üzenetére
Nem teljesen okosotthon, de ha van rá lehetőséged, akkor javasolnám, hogy az alapbeállítású port(ok) helyett inkább használj valami felsőbb részeken levőt (mondjuk harmincezer felettit), amit külön port forwardolhatsz a routerben a Pi felé. Az alacsony és nagyon triviális portokat (pl. távoli asztal: 3389) előszeretettel szkennelik mindenféle olyan alakok, akiknek amúgy semmi keresnivalójuk a hálózatodban.
-
Yoshida
aktív tag
válasz
body007 #14981 üzenetére
egész véletlen ahonnan próbálkozol, az nem valami céges hálózat?
nekem pl. melóhelyről nem megy, talán az alap portot szűrik, még nem foglalkoztam vele, hogy mi a gond.
Ezért tolom mobilról, mobilnetenszerk: ja igen, a másik hogy a routereden a vpn portját a pi-felé meg kell nyitni, az megvan? ha nem állítottad el, akkor 1194-es port
-
Yoshida
aktív tag
válasz
body007 #14977 üzenetére
a pi-re tegyél pivpn-t, a távoli gépre meg openvpn klienst. be tudsz így jelentkezni a pi hálózatára, és a távoli gépre be tudod írni azt az ip-t. (feltételezem a pi is valami 192.168.1.x ip-vel redelkezik)
vnc-vel csak ugyanoda jutsz, hogy belépsz a pi asztalra, és chromiumod lesz.
pivpn előnye, hogy mobilra is van openvpn, és vannak ipkamera kezelő appok, amikkel szintén el tudod érni a kamerát, és a vpn miatt továbbra is biztonságos csatornán keresztül.
szerintem
-
enesbcs
tag
válasz
body007 #14001 üzenetére
Pontosan ugyanazt az "MQTT Client Gateway"-t és a "Dummy"-t kell felvenni, amit ESPEasy-hez és Tasmota-hoz is kell.
https://bitekmindenhol.blog.hu/2017/07/31/domoticz_alapokhttps://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/Tutorial_Domoticz_Switch
https://www.domoticz.com/wiki/MQTT#Add_hardware_.22MQTT_Client_Gateway.22
-
guess.who
senior tag
válasz
body007 #13875 üzenetére
Egyébként simán távoli asztallal is elérhető a Pi, én kizárólag úgy használom helyi hálóból: xrdp-t kell feltenni rá és annyi.
http://www.circuitbasics.com/access-raspberry-pi-desktop-remote-connection/
De a linken van leírás a net felőli eléréshez is. -
válasz
body007 #13878 üzenetére
a kérdés, hogy mi az igazság.
ja és még valami.. én is az apró-n vettem és szerencsére ez V3 verzió.. V3+-ban fizetős pár dolog.. install után feldobja, hogy frissíts, de nem kötelező és nem is szabad..
vs
Viszont, a V3+ tud par olyan funkciot, amit a V3 nem. De itt jon a csavar! A V3 egy egyszeri osszegert felupdate-elheto V3+ ra, igy tudni fog mindent amit az, viszont nem kell havidijjat fizetni!
úgy nézem, hogy a geo-t és a ablaknyitást előfizetés nélkül csak push üzenetként jeleníti meg a v3+, az előfizetés ahhoz kell, hogy ezeket az eseményeket felismerés után automatán le is kezelje.
-
LouiS22
veterán
válasz
body007 #13852 üzenetére
A 6144 "gyárilag" más célt szolgál: ha mondjuk valahol a saját hálódban van egy másik Pi és azt akarod összekötni a domós Pi-vel.
Ha nem változtattad meg a gyári 8080-at, akkor a külső 8080-at feleltesd meg a belső 8080-nak és készen vagy.
A Dataplicity "csak" arra lesz jó, hogy a CLI felületet elérd.
-
guess.who
senior tag
válasz
body007 #13844 üzenetére
Attól, hogy nyitva van a routeren a port, még nem biztos, hogy el is jut a Pi-ig, a routereden port forwardolni kell az adott portot. A legjobb, ha a 6144-es külső portot a Pi felé a 8080-as portra továbbítod – ha meg a Domoticz alapbeállításán nem változtattál, akkor máshogy nem is fog menni.
-
guess.who
senior tag
válasz
body007 #13583 üzenetére
Az, hogy a kazán elektronikája modulál, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a modulációt kívülről tudod vezérelni – márpedig ilyesmire nem láttam utalást a linkelt leírásban. Ha pedig nem tudod, csak a relét kapcsolgatni, akkor minek a Tadora költeni csillagászati összegeket (pláne úgy, hogy van már egy Honeywell termosztát)?
-
-
Veron
addikt
válasz
body007 #13509 üzenetére
Sejtettem, hogy van hiba a teóriában. :)
És hol a logika, ami képes okosan vezérelni? A rPi, a termosztát vagy kell egy kazánvezérlő HW?
Bocs a triviálitásért, azt nem értem, hogy kommunikációs csatorna ide vagy oda, mi képes okosan vezérelni a kazánt? Mint a Shelly a redőnyöknél, azt már megértettem. -
Veron
addikt
válasz
body007 #13498 üzenetére
Eztaz Aristont és Immergast, de egyikre sem írja az openthermet, se az ebust.
Javítsatok ki, ha tévedek, de én a következőképp gondolok a kazánautomatizálásra.
X db külső trigger, pl. hőmérő jele, alapján valami logika alapján előállítom az inputot a kazánnal. Az input lehet a "fűt" és a "nem fűt".
Magyarul a kazánnal csak fűteni kell ill. valahogy venni az aggregált hőmérsékleti értékeket, amit gondolom egy szabványos termosztátbekötési bemenetről megtehet. Így semmilyen okos funkció nem kell rá, azaz a legegyszerűbb kazánt is fel lehet okosítani így.
Nem jól gondolom??? -
válasz
body007 #13325 üzenetére
Ezeket a moes cuccokat lehet használni?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #13291 üzenetére
Igen, ezt írja ő is, h elég kötött formátum (abból az időből, amíg használtam úgy rémlik, csak 44 KHz és sztereó lehet a file) és főként, h előbb kézzel föl kell tölteni rá, amitől hamar unalmas lesz mindig ugyanazokat hallani.
Nekem egy darabig a vezérlő gépre volt kötve aktív USB-s hangszóró (a kis Genius 160 erre nagyszerű, meglepően jó a hangja is a méretéhez képest), aztán egy ideje már Google Home Mini (pont ez az egyik előnye az Amazon Echo Dot-tal szemben, h lehet wifis hangszóróként használni), mert így berakhattam a HUB-omat a spájzba.
-
szat8
tag
válasz
body007 #13256 üzenetére
Köszi, már felvettem, jelenleg még azt használom a zigbee-s érzékelők felismeréséhez.
De ha jól tudom, a saját hangok használata elég limitált. Kötött a formátum is, és fel kell rá tölteni a hangfájlokat.
Egy picit rugalmasabb megoldás lenne jó, de ha nem találok, marad ez.
Vagy le tud valahogy játszani külső hangfájt is wifin keresztül? -
vampire17
addikt
válasz
body007 #13141 üzenetére
Hany fokra van allitva most a melegviz?
Lehet magasabban volt manualisan beallitva (ugye a tado bekotesekor felulirodnak a kazan vezerlojen bealliott ertekek). A hullamzo melegviz homerseklet az atfolyos kazanok sajatja. Ezt ugy szoktak kompenzalni, hogy felnyomjak jo magasra (pl 70 fokra) a melegvizet, igy kevesbe hulik ki/hamarabb melegszik, mikozben engeded. Persze ilyenkor tobb hideget kell hozzakeverni.
Tarolosnal nem kell ezt csinalni, sot ott alacsonyra (50 fok korulire) allitjak be alapbol a beuzemelok, pont azert hogy ne kelljen annyi hideget hozzakeverni (hiszen az pazarlas, hutod azt, amit egyszer felmelegitettel...)
-
válasz
body007 #12939 üzenetére
őszintén mi fázunk - főleg a feleségem fázik - 24 fok alatt én elvagyok 21 körül... viszont így a csalásokkal 21 fokon lent el tud lenni mert a padlófűtés meleg
illetve a klíma kicsit túlfűt és a fürdőszoba padló is meleg így a hőérzet más... így kb olyan a hőérzet nálunk mint mikor 22-23 fok között volt állandóan a gáz termosztát
, tehát a játékkal nem a 21-hez képest nyerek, hanem a 22-23hoz képest és úgy, hogy közben a hőérzet jobb...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
body007 #12935 üzenetére
Teljesen ház- és fűtésrendszerfüggő, nincs értelme általánosságban konkrétum értékekkel beszélni róla.
Mindenesetre ha gyorsan föfűthető, tipikusan könnyűszerkezetes épület radiátorokkal, akkor megérheti alacsonyabbra állítani. Ha viszont lassan fölfűthető, vastag és nehéz falak, pláne padlófűtéssel, akkor aligha.
Másrészt ha jó a hőszigetelés, akkor úgyis viszonylag keveset csökken napközben a hőmérséklet, így inkább elutazás idejére érdekes mindez. -
válasz
body007 #12935 üzenetére
nálunk az vált be, hogy amikor nem vagyunk otthon akkor 0,5 fokot engedünk hűlni s fél órával mielőtt haza szoktunk érni emeli vissza a rendszer... (padlófűtéssel és klímákkal fűtünk)
20,5 van otthon amikor nem vagyunk otthon 21 amikor otthon vagyunk
Tehát hétköznap 6:45-kor indul a gáz fűtés (7-7:15-kor kelünk) - míg a klímák 7:00-kor
(mert azok gyorsabban indulnak)
7:45-kor leáll a fűtés visszavesz fél fokot
18 órakkor lesz újra felkapcsolva a kazán 21 fokra este 10-ig
18:30-kor indul a klíma és a klíma 22 órakkor vált át éjszakai módba (min fogokozat de fűt)Tavaly még állandóan ment a klíma ... kíváncsi vagyok így mennyi különbség lesz a villany fogyasztásban
-
vampire17
addikt
válasz
body007 #12819 üzenetére
Igen, alacsonyan kell tartani, nekem os 50-55 korul van.
Most nalam xarakodik a tado... Bekavarnak az uj emeleti szelepfejek.... elveszitik a kapcsolatot... Reggel, hogy "triggereljem" es visszajojjon a kapcsolat, foltekertem 25-re. ezt meg is kapta a kozponti egyseg, viszont amikor mar letekertem, azt sztm mar nem (bar az appban latszott...). Ezert azt hitte, 25 ot kerek. mivel mar nem volt kapcsolata a fonti termosztattal, azt erzekelte, hogy hiaba kuldi a meleget, nem no a homerseklet. a vegen mar 72 fokos vizet kuldott... a nappaliban 24.7 fok van jelenleg...
Valamit ki kell talalnom, a gateway-t kell valami olyan helyre tennem, ami mindenhez kozel van... Csak mivel vezetekes nem wifis, nem lesz olyan egyszeru a dolog...
-
vampire17
addikt
válasz
body007 #12782 üzenetére
Igen, ha a Tado vezerel, akkor minden "lokalis" parancs, igy az eloremeno futoviz homerseklete is ki van kapcsolva.
Ezt a hofokot, akarcsak a modulaciot, a Tado sajat algoritmusa valtoztatja dinamikusan, attol fuggoen , hogy milyenek a korulmenyek (belso, kulso homerseklet, etc...)
Nalam a minimum 5 fok. (dafault) de ez nem azt jelenti, hogy ennnyire allitja be, hanem hogy ez a minimum amit beallithat. nalam most nincs othon senki es 21.2 re allitotta be. (alapbol 23-on van, a babó miatt)
-
vampire17
addikt
válasz
body007 #12776 üzenetére
Na tok jo, gratula!
Bar azt nem tudom, mit befolyasol a tap, de ok
Igen, akkor a jo, amikor a kazan vezerles teljesen leall (nekem is ez van, amikor a Tadoval megy) es mindent a Tado vezerel.
A Junkers (Bosch) nem OpenThermet hasznal. Meg kell nezni, hogy a kazanod tud-e buszos vezerlest. Ha igen, itt a leiras (nemet nyelvu sajna...)
https://www.tado.com/start/manuals/st/101962_E-ST01IB01-INSTALLER_MANUAL_PART1-TA-DE-03.pdf
Szerk:
Ket bekotest talaltam, a bal oldali a reles, a jobb oldali (ha jol ertelmezem, de erositsetek meg) 24V-os analog. Utobbival kell(ene) tudnia modulalni is. Digitalis bus vezerles sztm nincs a kazanon. Ebben a leirasban van benne, elv ilyen a te kazanod is: [link] -
válasz
body007 #12750 üzenetére
Az enyém jóval régebbi ugyan, de d.09-en hasonló dolog van:
d.09 A külső szabályozó előírt előremenő hőmérséklete
És változik is itt az érték, ha állítgatom a Tado-n a hőfokot fel/le.
Nálam D kódból, még talán egy van, ami külső eszköz állapotához köthető, az pedig ez:
d.90 Időjárásfüggő szabályozó 1 = felismerte, 0 = nem ismerte fel
Ez nálam 1-es állapotot vesz fel, amikor rajta van a Tado, amit nem értek, mert az időjárásszenzor egy külön két pines bemenet a kazán vezérlőpaneljén (és nincs rajta szenzor). A szobatermosztáttól elvileg nem jöhet ilyen adat, mert arra nem köthető ilyen szenzor (mármint az eredeti Vaillant termosztátra).
Hibakódokban is egy db ebus-os van, de azt gondolom már dobta volna ha vmi nem tetszik neki.
Azért ebben ne legyél biztos, ha egyáltalán nincs ebus kommunikáció, akkor miért dobna hibakódot? Szerintem ez arra van, hogy HA amúgy működik az ebus link a termosztát és a kazán között ÉS valamilyen probléma van vele (szakadozik, hibás jelek jönnek, stb..), akkor dobná. Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest