- Samsung Galaxy A12 - idén sem erősebb
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- iPhone topik
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
amaximus
csendes tag
válasz
RAiN91 #45416 üzenetére
A HA Transmission integráció egy meglévő Transmission serverhez tud csatlakozni és mindenféle Transmission-nel kapcsolatos sensort/switchet tud létrehozni HA alatt. A HACS-ben lévő kártya meg ezen szenzorokat és switcheket teszi ki a UI-ra.
Hogy a fent említett Transmission server egy külön laptopon fut vagy a HA szerveren HA installációtól függően Add-Onként vagy HA-tól teljesen függetlenül telepítve az a fentieket illetően mindegy.
Pl. HA Core-ban nincsenek Add-Onok, így Trnasmission servert magadnak kell manuálisan telepítened.
-
v.attis
őstag
válasz
RAiN91 #45416 üzenetére
Akkor nem jól értelmezed az egészet! Maga a kliens nem a laptopodon fut, hanem a HA gépen! Oda telepíted oda töltesz le, samba megosztással akár onnan is nézed, hallgatod a letöltött anyagot!.
A laptopot egyetlen dologra használom: böngészőben megnyitom a HA gépen futó transmissiont, hozzá adom a torrentet, oszt jóccakát. Igaz, ez mind megoldható egy mobilról is.
A laptopról töröltem is a torrent kliens programot, teljesen fölösleges. Soha többé nincs seed gondom, hisz a HA kliens 0-24-ben seedel. -
LouiS22
veterán
válasz
RAiN91 #45418 üzenetére
közben szerkesztettem, mert félreérthető voltam.
Nem futtatok HA-ban transmissiont, nálam NAS-on fut, de az elv ugyanaz lehet. Transmission telepít és ide irányítod a letölteni kívánt torrenteket, azok meg lecsorognak. Ahogy nézem, pont ugyanaz, mint a syno-s csomag.
Szóval valszeg csak valamit nem állítottál be jól.
-
LouiS22
veterán
-
kenand
veterán
válasz
RAiN91 #38935 üzenetére
Nem.
De Futtathatsz Xpenology-t az NAS, azon mehet Entwareből Qbitorrent és mehet Dockerben HA, de sokkal jobb, ha egy Virtual machine megy az Xpenologyn és virtualis gépen fut a Hassio. Virtual Machinenak vannak követelményi 4 GB RAM, BTRFS fájlrendszer (Intel gépeket szereti) De nem kell nagy igény nálam egy régi Gigabyte Brix-en fut. Transmission megy Entware nélkül is, telepíthető Synology appként, de a Qbitorrent sokkal jobb, főleg ha legalább 2 magos a CPU
1.5 éve Virtual machinera Ubuntu 18.04-et telepítettem, arra HASSIO-t de már nem jó úgy, 18.04 nem támogatott inkább ezt a leírást kövesd -
Fall-N
veterán
válasz
RAiN91 #34594 üzenetére
Sonoff Dualt venném meg, így a két dugalj külön vezérelhető lesz. Nálam ugyanezt a feladatot egy Sonoff S26 konnektor végzi. Előtte hasonlóan csináltam egy DIY mini "hosszabbítót" Basic R3-mal.
A Poco X3 Pro gyári gyorstöltő 1 óra alatt tölti fel az akksit, így 1 óra múlva lekapcsol nálam az S26. Persze ha feltettem lefekvés előtt a töltőre akkor manuálisan kapcsolom be az időzítést.
-
koala69
tag
válasz
RAiN91 #34461 üzenetére
Szerintem a host/hdmi/tv parositas nem biztos, hogy mukodokepes - zenet vlc-vel tudsz lejatszani a host-on, de hdmi/videoban nem vagyok biztos.
a plex/jellyfin abban az esetben hasznalhato, ha van a tv-re kliens.Lehet jobb megoldas lenne beszerezni egy kulso lejatszot, amit a tv-hez kapcsolsz hdmi-n, es esetleg a HA-rol megosztod a filmeket. -
koala69
tag
válasz
RAiN91 #34176 üzenetére
Szia -- ha media tartalmat, pl zenet, filmet szeretnel a HA-rol streamelni , akkor nem kell semmi addon, ezt a "Media" menubol meg tudod tenni, csak ki kell valasztanod, hogy a halozatodon melyik - erre alkalmas - eszkozre akarod kuldeni a stream-et. Ha a TV-d alkalmas erre, akkor ott nezheted.
De ha android tv-d van esetleg, akkor nezd meg, hogy aJellyfin klienst fel tudod e tenni, mert a HA-ra telepitheted addon-kent a servert, es akkor egy a Plex-hez hasonlo feluleten valogathatsz a neznivalo kozul.A HA-t futtato host-ban levo hdd-t termeszetesen samba addon-al el tudod erni, ott pl a Media konyvtarba feltoltott file-okat a HA latja, es tudja streamelni.
-
koala69
tag
válasz
RAiN91 #34173 üzenetére
Szia, ha az a celod, hogy a HA-t hostolo gepen tudj pl filmeket nezni --- hat nem tudom, ez jo otlet e, es mi az ertelme. Ha ugy gondolod, hogy a HA-ban addon-kent futtatott torrent kliens tolt le filmeket, es ezeket el tudd erni egy latoprol, ahol megnezed, az biztosan mukdokepes.
A HA-n levo media tartalmat, pl filmeket tudod streamelni, akar arra alkalmas eszkozre, pl tv-re, akar egy laptopra. -
LouiS22
veterán
válasz
RAiN91 #33289 üzenetére
A Shellynek is van kapcsolója. Abba olyan relayt teszel, amilyet szeretnél (lehet nulla nélküli is), és nyomógombos. Mondjuk ahogy látom, éppen hiánycikk a saját oldalukon is
Érdemes lehet körülnézni disztribútoroknál, hátha valaki zsákolt be belőle. Ezzel teljesülne az EU-ban is kapható kritérium is.
-
koala69
tag
válasz
RAiN91 #33227 üzenetére
sajnos tasmota-ban nem vagyok jartas, de vannak itt sokan, akik hasznaljak, biztos, hogy vki ir majd ra megoldast.
Ha megsem, vagy surgos, ajanlom, probald ki az esphome-ot, nativan tamogatott HA-ban, en erre a celra hasznalom, pont mint amire te is akarod - egy ventillatort kapcsol be, majd le 501-es PIR-el. -
koala69
tag
válasz
RAiN91 #33221 üzenetére
szerintem nem "lehuzasra" kapcsolnak, hanem te allitod arra hogy a gpio negativ potencialon legyen, ne "lebegjen" a ket allapot kozott. Ha erre a PIR kapcsol 3V-ot, akkor ezt a gpio erzekeli, es latod, hogy mozgas tortent.
bar a tasmota-t nem ismerem, de ez altalaban igy mukodik, pl esphome-nal is -
-
canniball
nagyúr
válasz
RAiN91 #31250 üzenetére
Annyira még én sem, én is most ismerkedek ezzel a világgal. Csak azért írtam a zb-t mert ez volt itt a javaslat amit kaptál, de biztos van belőle wifi-s verzió is.
Amúgy ha zb akkor kell egy adaptert venned a pi-hez, azzal tud kommunikálni."Kis zb összefoglaló" vampire17 kolléga tollából.
-
canniball
nagyúr
válasz
RAiN91 #31238 üzenetére
Itthon én az okosotthon.boltban láttam a legnagyobb kínálatot. Van billenős+csak fázisos+zb-s kivitel is. Hogy mennyivel drágább mint kintről rendelve azt nem tudom, de ha gyorsan kell csomó minden van raktáron náluk. Viszont 4 gombossal még sehol sem találkoztam, a 3 gombos volt a "legnagyobb".
-
Degeczi
nagyúr
válasz
RAiN91 #31238 üzenetére
A Sonoff pont nem igazán ajánlható, mert csak azt az idétlen érintőkapcsolós megoldást erőltetik.
Kínai oldalakon pl. "Lonsonho" néven találsz bevált billenőkapcsolót, akár wifiset, akár még inkább Zigbee-set (ami ide különösen célszerű, mert kiterjeszti a ZB hálózatot, és fw-t sem kell cserélni rajta). EU-ban fene tudja, de ilyen kapcsoló általában úgysem egyik napról a másikra kell, ráér az egy hónap körüli szállítás. -
simico
aktív tag
válasz
RAiN91 #30686 üzenetére
Igen, működhet így. Az 1L-en a második bemenet típusát "detached switch"-re kell állítani, így nem a saját reléjét fogja kapcsolni hanem csak jelzést ad, illetve parancsokat is tud direktben adni más eszközöknek (azaz még HA sem kell). Természetesen a távoli lámpánál is kell lennie valaminek ami ténylegesen kapcsolja azt a lámpát.
-
pch
senior tag
válasz
RAiN91 #30693 üzenetére
ha jól értem:
Egy helyről akarsz "csillárkapcsolást" meg egy "egy áramkörös kapcsolást" viszont vezetékelve csak a csillár van az egyáramkörös az teljesen máshol van.
Megoldás:
3 gombos kapcsoló + egy "aktor" A 3 gombos 2 gombját a csillárkapcsolóba bekötöd a 3. gombját csak a HA-ba ahhoz hozzárendeled az aktort.
Ha nem jól értem és csak 1-1 lámpa van akkor ugyanez a felállás csak nem 3 gombos kell hanem 2. Ebből az egyik megy a meglévő lámpához a másik gomb kimenete nincs bekötve az csak a HA-ba látszik. Ahhoz rendeled a lámpába berakott "aktort" Ez az aktor bármi lehet.
Nekem a SonOff MiniZig van. De bármi megfelel csak ismerje a HA és kapcsoló legyen. -
bisti79
tag
válasz
RAiN91 #30686 üzenetére
Az sw az csak kapcsoló jel bemenet. Abból egy is elég, az állapotát lejelenti az eszköz. A probléma az, hogy a két lámpa nincs összekötve fizikailag. Vagy azonos kapcsolt fázis kell mindkettőhöz (tehát vezetékkel kell összekötni), vagy két okos kapcsolóeszközt használsz (amik logikailag vannak "összekötve"): az egyik lejelenti a kapcsoló állását, a másik pedig annál a lámpánál ami nincs összekötve vele elvégzi az átkapcsolást.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
RAiN91 #30683 üzenetére
Sokféle többgombos Zigbee fali kapcsolót lehet kapni, amit bárhová fölragaszthatsz falra, elemről évekig elketyeg, és bármilyen, máshol lévő relét vezérelhetsz vele az okosotthon rendszeren keresztül. Csak egy példa
-
bisti79
tag
válasz
RAiN91 #30680 üzenetére
Ha jól értem, akkor akkor egy lámpát akarsz két helyről kapcsolni. A Shelly-t a hagyományos kapcsolóra kell kötni, így annak is tudni fogod az állapotát. A trükkös rész ezután jön: kell valami rendszer, ami kezeli az egészet (pl HA), és abban írni egy automatizálást, hogy alternatív kapcsolásként működjön...
-
fo_di
őstag
válasz
RAiN91 #19270 üzenetére
ha már úgyis kivéseted a vezetékezés miatt a falakat, akkor pont hogy érdemes lenne a drótos opciókat favorizálni (lehetne behúzni cat6ot megfelelő helyekre is, de legalább a csövezést megcsináltathatod a hálózathoz egy-egy befűződróttal)
hőmérőknek, ajtószenzoroknak, mozgásérzékelőknek tényleg kérdezz utána riasztósoknál, akiknél van, vagy akarsz riasztót (talán a paradox integrálható rendszerbe, de keress utána a topikban), mert így kettő az egyben lehetne, működnének a riasztóval is és te is tudod használni őket vezérlési funkciókra
kapcsoló mögé lehet tenni okos reléket/dimmereket (pl shelly, fibaro, qubino, stb.), ilyenkor nem maga a kapcsoló kapcsolja fel a villanyt, hanem az okos relé, de ehhez célszerű nem hagyományos bistabil kapcsolót, hanem monostabil (csengőgomb/nyomógomb stílusú) kapcsolót tenni, mert akkor ha vezérléssel kapcsolod át a villanyt, nem fog a kapcsoló állása megfordulni (ezeknek az okos reléknek sem árt nullavezeték és mély falidoboz). ez praktikusan azt jelenti, hogy érdemes olyan villanykapcsoló családot keresned, aminek van nyomógombja is, hogy ha egyszer teszel be okosítást, ne üssön el a többitől -
fo_di
őstag
válasz
RAiN91 #19253 üzenetére
a szereléssel kapcsolatban:
- a villanykapcsolókhoz minden kapcsolónál legyen nullavezeték is és lehetőleg mély falidobozt kérj, hogy minden beleférjen kényelmesen (ezzel sok további kényelmetlenséget meg tudsz előzni)
- a kamerák helyére húzz ki hálózati kábelt és 230at is, vagy ha poe képes kamerát nézel, akkor elég a hálózati kábel, csak akkor legalább azokhoz poe képes hálózati infrastruktúra is kell
- a redőnyökhöz húzz be 230at, és célszerű egy kapcsoló helyét is kialakítani
- a hálózat célszerű, ha központi helyen fut össze, oda lehet tenni a vezérlést is
- a szenzorok egy részét szerintem a riasztósok is be tudják kötni (pl ajtószenzorok, mozgásérzékelők, valószínű hőmérők is), elvileg vannak olyan riasztók, amiket mindenestől integrálni lehet okosotthon rendszerbe (talán mintha valakinek a topikban lenne összekötve home assistanttal riasztója)
- én amit lehet, dróttal oldanék meg, ha már felújítasz, ha wifin akarsz, akkor minőségi access pontokat érdemes szétszórni, hogy mindenhol legyen jó lefedettség, ahol kell
- amiből csak lehet, érdemes felhőfüggetlen opciót választani, az utóbbi években is volt jópár példa arra, hogy cégek mennek a süllyesztőbe és papírnehezékké váltak az akár méregdrága, felhőhöz kötött okoseszközök ismagával a rendszerrel kapcsolatban:
- ha van rá bőven pénz, érdemes megnézni a knx rendszert, az profi és időtálló, cserébe zsebbe kell nyúlni
- ha knx-re nem akarsz költeni (érthető), akkor legalább a kábelezést tedd meg és később összelegózod a rendszer
- a rendszer tekintetében, ha nem akarsz vele időt tölteni, akkor valamelyik gyári rendszer, azzal együtt, hogy csak az adott ökoszisztémába tartozó eszközöket tudsz rákötni, cserébe némi pénzmag fejében veszed meg azt, hogy nem igényel túl sok befektetett energiát a rendszer összerakása és üzemeltetése (érdemes megnézni, melyik rendszer milyen eszközöket kezel, milyen árcimke mellett)
- ha hajlandó vagy vele foglalkozni, akkor a diy rendszerek közül home assistantot ajánlom, az tűnik a legaktívabban fejlesztett rendszernek, a legszélesebb felhasználóbázissal, így jóval nagyobb eséllyel működik bármi eszköz, mint egy másik fajta diy rendszerrel (domoticz, openhab, stb) -
enesbcs
tag
válasz
RAiN91 #13008 üzenetére
Ha HTTP-n akarod vezérelni a Domoticz-ot, több dolgot is meg kell vizsgálni: Milyen porton érhető el a HTTP API a szerveren? Böngészőből eléred-e? Tűzfal nem tiltja-e az adott portot? Beállítottad-e hogy a helyi hálózatról ne kérjen jelszót a Domoticz, vagy megadtad-e a Domo jelszavát az ESPEasy "Domoticz HTTP" vezérlőben és jól állítottad-e be a portot?
-
vampire17
addikt
válasz
RAiN91 #12956 üzenetére
Amit en ajalnlok:
- Domoticz (Machinon theme-el) Szep UI "latvanyos" kapcsolok, stb...
- Node-RED: alkalmas arra, hogy az esetlegesen nem supportalt hardvert bevidd domo ala, illetve automatizald a folyamatokat. keves prog. tudassal is hasznalhato, szemben a Yaml, Python, LUA, Dzvents -el.
A Domo. beepitett grafikus programnyelve (Blockly) csak nagyon-nagyon alap dolgokra jo...
Szerk:
ha viszont "Minden egyben" cucc kell, alapbol sokkal komolyan hardvertamogatassal, supportal (forum) akkor Home Assistant. Itt viszont vagy python, vagy Yaml kell... (Ahogy Degeczi irta fontebb)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
RAiN91 #12956 üzenetére
Egyértelműen Home Assistant: az abban használt Python eleve az egyik legbarátságosabb nyelv, könnyen tanulható, és rengeteg más helyen is hasznát veszed (de még a kevésbé barátságos yaml formátummal is sok helyen találkozhatsz) és a rendszer is áttekinthető, egyszerűen módosítható.
Szerk: Nodered az valóban jó ötlet, HA mellett is sok mindenhez hasznos, az UI viszont szerintem szintén HA melletti szempont: alapban is szép, és nagyon könnyen testreszabható.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
RAiN91 #12828 üzenetére
Nincs erre mód, az csak hanginterface, nem otthonvezérlő központ. De összerakhatsz magadnak ilyet vmi ingyenes, nyíltforrású vezérlőszoftverrel (Home Assistant, Domoticz, OpenHab) és ahhoz hozzákapcsolhatod az eszközeid, így olyat is vezérelhetsz hangparancsokkal, amit egyébként nem is lehetne gyártói megoldással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Projektor topic
- Samsung Galaxy A12 - idén sem erősebb
- Milyen autót vegyek?
- Változik az internet, pénzt csinálhatnak a weboldalak az AI miatt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest