Hirdetés
-
Mobilarena
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
eagleberg
aktív tag
Látom most épp a Gosund fogymérőkről is beszéltek. Én nem olvastam utána, találomra vettem ilyen mérőket. Én a GOSUND SP112-őt vettem. Nem tudom mi a különbség az SP1-hez képest?! Én eleve a Tuya appot tettem fel. Ez baj szerintetek? A tuya dev accot megcsináltam, meg a cloud projektet, meg összekapcsoltam az appot a dev accountal. Így most megy a vezérlés és a mérés a Home Asssitant-ba. Ez így jó szerintetek, vagy valamit másképp érdemes csinálni?
-
cOxeR
Ármester
válasz
LouiS22
üzenetére
Van hátránya értelemszerűen, de többnyire ha nincs net, akkor áram se, 3 év alatt ritkán volt olyan, hogy ez a kettő nem párosult egymással.
Lehetne valami kilincses pin kódos megoldás is, csak kültéri okos kilincs, elég húzós, meg feleslegesen drága a teljes védelemhez mérten, vagy csak én nem láttam rá olcsó/megfelelő megoldást.
Lehet csak sima fém ajtó is, amit egy beton "doboz" építménybe teszek kívülről. -
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
Kültérre szeretnék csinálni, egy távolról nyitható fém szekrényt (benne levő tartalom kültéri használatú - elektromos autó töltő kerülne bele, a szekrény belső oldala még lehet nyitott is lenne, csak a külső hozzáférést akarom korlátozni), úgy szeretném megcsinálni, hogy lehessen hozzáférést adni, hogy ki nyithassa, vagy én tudjam távolról nyitni, illetve logikusan ezek a jogosultságok könnyen kezelhetőek/adhatóak/elvehetőek legyenek, vagy akár pinkódos nyitást tudjon. (kerítés nyomvonalba szeretném építeni, áram és wifi jel is van)
Mivel oldanátok meg? Simán egy mágneszár, meg egy Shelly? Szekrényt még keresem, ami alkalmas lehet rá.
Köszi!
u.i.: töltő használat is korlátozva lesz, tehát dupla lépcsős biztonság a cél -
libus
őstag
Sziasztok!
Vettem egy Sonoff POW R3 készüléket. Megnnyomom rajta a bekapcsoló gombot 7mp-ig, hogy a párosításra váltson, ekkor 3x villog is rajta a LED, de az eWeLink app nem találja!
Pedig 2,4-es hálózaton van a telefon..
Valaki tudna ebben a párosításban segíteni?
-
fradi81
veterán
Köszi, S-es méretről levéve egyel kisebbre már jó, de akkor amiatt nem hagyom úgy
-
mikk2000
őstag
válasz
fradi81
üzenetére
A betűméretet írták alább, de elég béna ez így "okostelefon ügye", írhatna mindent alapból két sorban, vagy lehetne magában az appban betűméret állítási lehetőség, vagy beépített help vagy bármi.
Máshol közben megtaláltam hogy az első az a mA, de akkor meg mi a melette levő?
-
-
-
ócó okosgombra van vmi ötletetek? Tényleg többe kerülnek, mint a villanykapcsolók, konnektorok? Vagy csak nem jól keresek...

Tuya zigbee lenne az ideális. Köszönöm!fradi81: az a pillanatnyi áramfelvétel, mA -ban, elvileg.
-
fradi81
veterán
link
hali, ez az érték mit jelöl a gosund appban? -
Degeczi
nagyúr
válasz
evitiguF
üzenetére
Fogyasztásmérésre igen, évek óta megbízhatóan mér nálam ilyen pl. mosógépet (persze még a régi, ESP-s verzió Tasmotával, de elvileg más nem változott benne, csak a vezérlőchip)
Azonban ennyire nagy teljesítményt kapcsolgatni már necces, idővel valszeg tönkremegy a reléje.
-
layerke
aktív tag
válasz
anonym147
üzenetére
Mert az nem elég, meg kell szorozni a power factorral is, amit a PF jelöl. Úgy már annyi lesz.
Magyarázat:
A teljesítmény nem u*i, hanem u*i*cosφ, mert fontos a fázisszög is a feszültség és áram között, ebből derül ki ugyanis a hatásos teljesítmény. Van valami olyan fogyasztód, ami túl induktív vagy túl kapacitív, ami eltolja a cosφ-t. -
lipido
senior tag
válasz
Geo19870322
üzenetére
A sima verzio tokeletes az sp1-bol. Nekem van belole (mind a 2 verzio). Ha dupla is jatszik, akkor nalam sp211 szolgal minden gond nelkul

-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Geo19870322
üzenetére
Itt nemigen használunk ilyeneket, de valszeg helyes a következtetésed: csak Apple-kompatibilis lehet a "C" verzió.
Hogy egy webshop mit ír, az teljesen lényegtelen, ők is csak átveszik valahonnan a jellemzők listáját, nem értenek hozzá, nem használják. -
Geo19870322
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Rendeltem egy Gosund SP1-C okoskonnektort fogyasztásmérésre. Meg is érkezett szép, okosnak néz ki meg minden, de az istenért nem tudom csatlakoztatni a wifi hálózathoz. Elvileg 5ghz helyett a 2.4ghz wifi kell neki, sokat szórakoztam vele, sikerült is a wifin bekapcsolni a 2.4ghz-t de nem találja az eszközt... Reseteltem ahogy kell, kéken gyorsan villog, de semmi.
Olyat is olvastam, hogy ez ios rendszerhez van de a webshopban azt írták, hogy támogatott OS android vagy ios...
Mit nem csinálok jól? Androiddal is mennie kéne nem?
Android 12 fut a telefonon s10+...
Pls help
-
Degeczi
nagyúr
Gondolom az időpontja is adott, akkor a trigger
platform: timea kívánt időpontra, és template feltételbe teszed épp milyen nap van. Pl. április elseje (ilyenkor nálam "kioldózott a cipőfűződ" és hasonló köszöntéssel kezdte a reggeli üdvözlést)- conditions:
- "{{ now().month==4 and now().day==1 }}" -
ojb
tag
Van valakinek tapasztalata [ezzel] (pontosabban: ilyen) ZB hőmérővel?
Kérdeznék... -
vkp
aktív tag
Automatizálásban hogyan tudok hónap napját beállítani? Tehát minden hónap 1. napján kapcsoljon be, minden 15. napján kapcsoljon ki egy switchet.
-
evitiguF
senior tag
Sziasztok,
egy fogyasztásmérős okoskonnektort szeretnék venni a [bojler] fogyasztásának rögzítése céljából, illetve meg szeretném szabni azt is, hogy csak bizonyos időszakban kapjon áramot. (~23-05)
Androidos eszközzel használható legyen.
A keresőt használtam, de elvesztem az ajánlások között, és nem vagyok abban sem biztos, hogy amit kinéztem, megfelelő lenne-e. pl [Gosund SP1] megfelelő lenne erre a célra.
Out of the box tudja ezt? mókolni nem szeretnék, ha nem muszáj...
Köszi!Amennyiben ez megfelel, a logolás hogy történik? Ha pl egy további darabot vennék ebből az SP1-ből, amivel meg napi szinten megnézném más-más fogyasztását (hűtő, pc, tévé stb...) az elkülöníthető a programjában? Esetleg nullázhatóak az értékek?
-
Kispósi
aktív tag
Sziasztok!
Home Assistant-ban szeretnék MQTT sensort hozzáadni, de sajna nem megy. Adott napelemes rendszer miatt EON-os mérőóra P1 porttal (Holley DTSD545) Wemos D1 mini-re tettem Tasmotát, küldi az üziket MQTT-be: [link]
Ez az üzenetek formátuma:
16:39:51.085 MQT: tele/P1_smart_meter/RESULT = {"SerialReceived":"0-0:1.0.0(220725173952S)\r"}
16:39:51.095 MQT: tele/P1_smart_meter/RESULT = {"SerialReceived":"1-0:1.8.0(001572.412*kWh)\r"}
16:39:51.109 MQT: tele/P1_smart_meter/RESULT = {"SerialReceived":"1-0:1.8.1(000795.416*kWh)\r"}
16:39:51.124 MQT: tele/P1_smart_meter/RESULT = {"SerialReceived":"1-0:1.8.2(000776.996*kWh)\r"}Ebből ki szeretném szedni pl hogy 1.8.0. 1572.41 kWh
Tudnátok segíteni a configuration.yaml -be mit írjak hogy jó legyen? -
anonym147
csendes tag
OK, akkor jo igy ahogy van
es a fogyasztas kb az lesz amit a villanyoran is latok.
Meg csak 1 napja van fent, de majd megnezem egy het mulva mennyi lesz az elteresResetelni lehet az ertekeket vagy csak full resetet van es ujra be kell allitani mindent?
-
blg
senior tag
Sziasztok,
Most vettem egy 4 db-os Gosund SP1-es okoskonnektor csomagot. Már épp meg akartam dicsérni, hogy milyen jó: sikerült őket beüzemelni, működik a fogyasztásmérés stb., amikor:
Az egyik konnektorra egy túlfeszvédős elosztót kötöttem, amibe a TV, házimozi erősítő, mélynyomó, set top box, LCD óra, switch stb. van dugva. Fél órát bírtam tévézni, eközben kb. 6-szor kapcsolta ki az eszközöket és kapcsolta azonnal vissza őket. A házimozi erősítő minden esetben ki-bekapcsolt, a TV ebből kb. 2-szer indult újra ki, az STB és az óra nem kapcsolódott ki.
(nincs semmi időzítés vagy feltétel megadva, 200 W volt a pillanatnyi fogyasztás, volt, hogy azközben indilt újra, miközben hangerőt növeltem az erősítőn)Van valami tippetek, mi ez?
A másik három dugaljra háztartási gépeket kötöttem. Hűtő, klíma, mosógép. (a mosógépet ki sem próbáltam, csak hétvégén akarok mosni) Azokon nyilván nehezebb lenne észrevenni egy ilyen ki-bekapcsolást, és nem is vettem ilyet észre.
Most azt fogom csinálni, hogy rákötöm a mosógéphez rakott aljzatra, és kipróbálom azzal a TV-t/erősítőt.
De még ha azzal jó is lesz, lehet, hogy akkor a mosógép fog majd ki/bekapcsolni (már ha azon észre lehet venni egy ilyen gyors ki bekapcsolást)
Nyilván nem szeretném, ha tönkretenné a tévét, a házimozi erősítőt vagy a mosógépet... -
Degeczi
nagyúr
válasz
BlackJack21
üzenetére
? Elhanyagolhatóak az eltérések mindhárom fázison... valszeg csak onnan adódik, h a kiírt értékek két tizedesre vannak kerekítve, míg a teljesítmény számolás egy hosszabb törttel történik.
-
Jonesy84
tag
válasz
anonym147
üzenetére
Nem sokkal feletted pont erról volt ebben a hozzászólásban. A PF tényezővel még be kell szorozni és akkor jön ki a valós teljesítmény. Ha csak egy sima Izzót kapcsolnál rá aminek 1 a tényezője már egyezne a 2 érték.
-
fo_di
őstag
én a saját mushroom dashboardomat irdatlan mennyiségű template carddal töltöttem fel
egyébként aki fogékony a yaml-re, a mushroom a minimalist ui alapján készült
-
válasz
its_grandpa
üzenetére
hmm, köszi, nem láttam. Hirtelen itt hsz cunami volt reggel.

ehh, nem relé kell, hanem falba szerelhető villanykapcsoló. 1 vezetékes is, mert egyik helyen olyan van. Ilyesmit gondoltam, de ez nem Tuya kompatibilis elvileg.
-
blackfly
tag
Aki használ appdeamon t. Hogyan kerülnek be HA alá az elvileg működő app adatai? Dockerben fut a HA. Appdeamon csatlakozik a futó HA hoz és az MQTT hez is. Köszi.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Idézőjelek nélkül muszáj, h numerikus legyen (de továbbra sem a sablonszerkesztőben, max ha lecsupaszítod a nyers kifejezésre!)
Mondjuk az sem érthető, az áramot miért egészre kerekíted, hiszen ott nagyon fontos szerepe van legalább 2 tizedesnek, de ez csak az eredményed rontja el, a típust nem befolyásolja. -
lipido
senior tag
válasz
mikk2000
üzenetére
2 verzio van. A sima es a homekites. A homekites csak az ios otthon alkalmazassal megy. Se tuya se smart life se gosound app nem ismeri fel. A masikat pedig az ios home alkalmazas nem ismeri fel. Lehet ios-en hasznalni (tuya smartlife, gosund appal) csak a homekit integracioba nem lehet betenni. Egyik kizarja a masikat. Ha homekit felismeri, akk mas nem fogja (tapasztalat, van mind a 2 verzio itthon)

-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
- ez csak a sablonszerkesztő, ahová beírtál egy nagyon hosszú szöveges kifejezést (ami persze, h string, hiszen azzal a szöveggel kezdődik, h "template"). A valós szenzornak ehhez nincs köze, az csak a kifejezést tartalmazza
- a tényleges kiértékelendő kifejezés köré viszont idézőjeleket raktál, így magad kéred, h tényleg string legyen annak végeredménye is -
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
De miért gondolod / hol látod, h string?
-
blackfly
tag
Sziasztok!
Próbálta már valaki az Eon okos mérőjét integrálni HA alá? Ha igen, hogyan? Nem P1 portra gondolok, hanem az online adatokra. -
its_grandpa
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Ha Smart Life akkor Tuya ha nem értelek félre.
GOSUND SW3 - 2.590.- , GOSUND SW9 4.590, ezek 10 amperig. Van mindkettőből, pár napos beszerzés, ezek még ESP chippel szereltek, mehet rá Tasmota (még nem csináltam meg).
GOSUND SP1 - 3.291.- 16 amperig de ezek már RTL chipesek, jelenleg TUYA only. -
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Azt végzi a
| float(0)filter, a paraméterként átadott tizedesjegyű lebegőpontos számra alakítja át, tehát itt egészre.
Viszont mivel nem garantált az ilyen sablonok kiértékelési sorrendje, mindenképpen célszerű előtte a teljes átalakítandó részt zárójelek közé tenni. -
-
amit wattban ír, az wattos fogyasztás.
én a shelly 3em-et egy időre ugyanoda kötöttem, ahova a solaredge inverter modbus mérője van.
pár watt különbség volt csak köztük, úgyhogy én megbízom bennük
a képen egy shelly 3em értékei láthatók.
ahogy az előbb írtam a számításokat, ez alapján is kijön.
tehát amit wattban mutat, az annyival tekeri a villanyórát -
Gh0sT
addikt
válasz
gya/352
üzenetére
Az még beüzemelésre vár és talán azt pont olvastam is, hogy tudja.
Igazából az egyszerűbb Shellyk esetén érdekelne, hogy akkor amit kijelez az most micsoda?Szerk: Rosszul írtam, a Shelly 3EM vár beüzemelésre, és valóban az EM tudja, csak eddig még nem tűnt fel, mert nem nézegettem a felületét, csak HA alatt használom, annak viszont nem adja át az értéket.
-
Gh0sT
addikt
Köszi mindkettőtöknek!
Viszont egy Shellyben ezt hol találom? Mondjuk egy 1PM, 2.5, esetleg Plug S kijelzi a power factort, vagy amit nekem kiír, annyival tekeri meg az adott fogyasztó az órát, és azután fizetek?
-
mindegyik tud, legalábbis, amivel én találkoztam.
shellyk, sonoffok.
mivel a meddő teljesítményt lakossági fogyasztóknál nem nézik, meg kell tudni állapítani a 'wattos' teljesítményt.
az egyenáramnál ismert u*i, az váltakozóáramnál az ún. "látszólagos" teljesítmény, mértékegysége: VA.
az ohmos terhelés, az u*i*cosfi (ez a teljesítménytényző), mértékegysége: W
a meddő terhelés, az VAr (voltamper-reaktív), ami gyk csak a vezetéket melegíti.
ezeket vektorosan lehet ábrázolni egymáshoz képest, tulajdonképpen pitagorasz tétellel számítható.
a VA az átfogó, a két másik a két befogó. -
Gh0sT
addikt
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Több soros yaml szintaxis: [link]
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Az a YAML "folded style" sortörés, ami azt eredményezi, h a következő sorokban a sortörésekből szóköz lesz az értelmezés során. Szinte mindig ezt érdemes használni hosszabb szövegek (mint pl. egy bonyolultabb template) előtt HA YAML-ben.
-
Gh0sT
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Szia!
Én Shelly 2.5 reléket használok viszont buta redőnymotorjaim vannak. A vezérlést nálam Home Assistant és Appdaemon végzi egy script segítségével, amit magam írtam.
Elég sokat foglalkoztam az árnyékolás automatizálásával és nagyjából a következőkre jutottam:
- tudnod kell milyen magasan jár a nap
- szükséged lesz a nap azimuth szögére
- a külső hőmérséklet és a benti beállított hőmérséklet különbsége lesz a fő trigger
- napfelkelte, naplemente is fontos, ami megmondja mikortól indul az automatizáció
- időjárás adatokból az aktuális égkép (gyengén felhős, napos, esős, stb).Én ezek kombinációjából raktam össze egy elég komplex automatizmust, aminek hála napközben teljesen automatán állítódnak a redőnyeink.
Megoldottam, hogy külön állítható legeyen a Home Assistant felületéről redőnyönként, hogy mikor emelkedjenek reggel:
- napkelte + idő eltolás
- fix időpont
- telefonon beállított ébresztő
- manuálisAhogy egyre magasabban van a nap és melegszik a levegő egy bizonyos hőmérsékletnél elkezdenek a redőnyök záródni. Alapvetően a hőmérséklet befolyásol sok mindent, 36 foknál pl. teljesen lezárnak. Ha esetleg napközben beborulna, akkor az égkép szenzor felülbírálja a kinti hőmérsékletet és felemelkednek a redőnyök. Az még fontos, hogy mivel tudjuk, hogy éppen hol jár a nap, csak azokra vonatkozik az automatizmus, amiket éppen direktben süt a nap, így világos marad a lakásban, nem összes redőny megy egyszerre fel és le.
Este ahogy közeledünk a napnyugtához nagyon gyakran magas még a hőmérséklet, de már nincs ereje a napnak. Ilyenkor jön képbe az, hogy tudom milyen magasan jár a nap, mert ez felülbírálja a kinti hőmérsékletet és elkezedenk szépen lassan emelkedni a redőnyök.
Érdemes még az egészet megsépkelni ajtó, ablak nyitás szenzorokkal. Ez többek között azért is jó, mert egy esti partinál ha nyitva van a terasz ajtó, akkor nem zár ki a rendszer. Vagy pl. ha éjjel szellőztetnél, és bukóra rakod az ablakokat, akkor a redőnyök automatikusan beállnak 20%-ra, nappal meg 40%-ra.
-
-
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
na megjött

az előző próbálkozásoknál viszont jó volt a zárójelezés.
ami különbséget látok, az a
state:után a "> "
az mi célból van ott? -
igazatok lesz.
ezt találtam:
Invalid config for [template]: invalid template (TemplateSyntaxError: unexpected '}', expected ')') for dictionary value @ data['sensor'][0]['state']. Got '"{{ states(\'sensor.semb.ac_current_a\' | float(0) * states(\'sensor.semb_meter.pf_a\' | float(0) * states(\'sensor.semb.ac_voltage_l1\' | float(0) }}"\n'. (See /config/configuration.yaml, line 24).
-
szat8
tag
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
A
states('részeknek zárójelének nem kéne zárójel bezárva párjainak is lenni valahol?
Nekem valahogy nem kerek az a template.
Szerk.: Pont ezt akartam írni, de kolléga megelőzött.
-
Gh0sT
addikt
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Szerintem rossz lesz nálad a states zárójelezése.
state: '{{ states('sensor.semb.ac_current_a') | float(0) * states('sensor.semb_meter.pf_a') | float(0) * states('sensor.semb.ac_voltage_l1') | float(0) }}' -
-
Gh0sT
addikt
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Lehet, hogy meg kellene próbálni egy tök egyszerű templattel.
Megnézed ezt?template:- sensor:- name: "Azimuth"unit_of_measurement: "°"state: >{{state_attr('sun.sun', 'azimuth')}}Kell hozzá a sun integráció, ha még nincs benne a config fájlban, akkor azt is rakd bele:
sun: -
Smart Life appal kompatibilis ócó kapcsolót, okos gombot (wifi és/vagy zigbee) tudtok ajánlani?
Broadlink, Woox, vagy más?
Smartwis és sonoff úgy tudom nem kapcsolódik hozzá...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- 2026.09.04-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
- Eladó Huawei P Smart Z 4/64GB zöld / 12 hónap jótállás
- 27% - ÚJ Samsung Odyssey G5 S27FG506SU QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest