Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hydra SR

addikt

Vettem má' egy ilyen nagy fehér kályhacsövet, tök ciki volt, hogy a Canon felirat alatt fekete obik vannak, az utcán megszóltak a járókelők és a suliban is kiközösítettek, szóval 100-400 4.5-5.6 L IS USM. 269 Mátyás Királyt kellett érte adni használtan, ez a bolti 350 Mátyás Királyhoz képest szerintem korrekt. Íme néhány nemannyira-teszt-jellegű-és-semmiképp-sem-teszt-értékű képződmény (vágva is vannak meg zajszűrve is némelyik, meg persze leméretezve) így első megközelítésből:

Egy pár óra nyúzás után még csak annyit tudok mondani, hogy eléggé azt hozza, amit vártam tőle, ami miatt megvettem. 1-2 dologban azonban még így is igen pozitív meglepetést okozott:
    -a közelpontja szerintem szuper, 400-on közelebbre tudok vele fókuszálni, mint a 200-as Pentaconnal. Közgyűrűvel meg szerintem 1:1 fölött van a leképezés. Éppen sikerült átlépni azt a kritikus határt, amivel már kellően be lehet cserkészni a félénkebb rovarokat, pl. óriásszitakötők, és remélem a kardos- és fecskefarkú lepkék is hatósugáron belülre cserkelhetők de azt még nem próbáltam. Nem számítottam rá, hogy még makrózni is fogok tudni vele, nem arra vettem, de lehet, hogy mégis fogom erre is használni.
    -a képstabijától is rosszabbat vártam, ahhoz képest egész jó, lehet, hogy még használni is fogom pedig egyáltalán nem éreztem, hogy nekem az kell de nem volt IS nélkül csak a fix 400
    -100mm-en F/32-ig, 400-on F/40-ig rekeszelhető. Fogalmam sincs, hogy fogom-e ezeket valaha is valamire használni, de jó tudni, hogy megvan rá a lehetőség. Bár az igazat megvallva kipróbáltam F/40-en és ott azért már bitang gyenge a rajza, de F32-n még korrekt.

Amiben viszont sajnos nem csalódtam: a tolózoom nem lesz a szívem csücske ezt már most látom. Egy nem elhanyagolható előnye azért mégiscsak van: éppen a tolózoom miatt lehet viszonylag kicsire összehajtogatni, vázzal együtt elfér a táskában. Ezt a fix 400/5.6L-ről aligha lehetne elmondani.

Ezen kívül még egy gondolat: hozza azt a Canon obiktól megszokott szép kontrasztos és dinamikus összképet, ami egy csomó képet igazán jól fel tud dobni. Nem tudom igazán definiálni, hogy mitől más, de például a Jupiterrel összehasonlítva azt mondanám: élességre, felbontásra gyengébb valamivel, mégis szebb a képe. Míg a Jupiterrel az élesre fogott téma szinte kivágja a monitort, olyan éles, addig ez valamivel lágyabb de nem életlen, hanem olyan szépen lágy. Valamilyen szinten még a kitobi rajza is emlékeztet erre az összképre, csak nullaszar felbontással ehhez képest. Egyéb dolgokban hozza a kötelező Canon L szintet, fókuszálási sebesség, kialakítás stb. abszolút a helyükön vannak. Kicsit korai még végső következtetést levonni, de eddig elégedett vagyok, illetve amivel nem, arra meg számítottam.

A végére egy képstabi-teszt-jellegű kép, ez már teljes méretben de kissé agyontömörítve, no meg ISO400 de azt hiszem, még így is meggyőző teljesítmény 400mm-en (640mm ekv.) 1/125-ös záridő mellett ez az alig észrevehető bemozdulás, pedig még meg sem szoktam a fogását rendesen. Egyben szerintem jó példa ez a kép a szép összhatásra is, amiről föntebb írtam:

Szerk: ja igen, ez a legutolsó kép egyben a közelpontot is szemlélteti, 400mm-en voltam és már majdnem koppant a fókuszgyűrű alul. Persze ehhez ismerni kell a Jupiter37-A méreteit, de talán a bajonett méretből is látszik, hogy mekkora. Ez a kép nincs vágva.

Új hozzászólás Aktív témák