Új hozzászólás Aktív témák
-
Wesder
titán
Semmi nem lett ráderőszakolva, pusztán arra lett reagálva hogy a többkonzolosság nem megengedhetetlen dolog, nem kell ahoz tele lenni hogy valakinek egynèl több konzolja legyen otthon.
Ezèrt írták hogy pl pont a Ninti a legolcsóbb, ha valaki mègis rámenne csak a Zelda miatt.
-
Bad Pritt
félisten
Szóval tolod a dumát, hogy az emberek elfogultak, sznobok, szopkodják felfele, stb., de kipróbálni nem akarod, hogy releváns ellenvéleményt tudj megfogalmazni, vagy neadjisten belásd, hogy valami tényleg van a Nintendóban (Zeldában), ami miatt rajongani lehet.
Nagy szarrágó a Ninti, szvsz. a legcsicskább cég az egész játékiparban, de azért vannak olyan címeik, amikbe még én se állnék bele így. -
Moby
veterán
>Teljesen szemellenzősen, semmilyen kritikával látják az egészet, főleg a Zeldát.
Fun fact: Wesdernek volt egyetlen mondata a Zeldáról. Mindenki más arról írt, hogy hogyan tudod kipróbálni. Ha writeonlyban nyomod, nem csoda, ha semmit nem értesz abból, amit mások írnak, de ilyenkor (ahogy a vicc is mondja) nem az összes többi autó megy szembe az autópályán
-
.LnB
titán
happy end lett az, mindháromszor.
Csak mindig rövid ideig tartott nálunk. Most nincs is. És meg is fogadtam, hogy negyedjére már biztos, hogy nem veszek.
Mostanra az a hw iszonyat öreg. Egyszerűen már gáz. Persze ettől függetlenül a játékok jók. Biztos jó ez az új Zelda is, de engem már nem tudott behúzni.
Ez a topik/fórum meg nem reprezentatív. A BG3 PC-n is tarol. Ez pedig egy konzolos topik. -
F-ECT$
titán
Hát a szórakozás már csak ilyen: pénzt kell rá áldozni. Van amire kevesebbet, van amire többet, de ha nem ész nélkül költekezel, akkor a konzolos gaming még mindig a tök olcsó hobbik közé tartozik.
Pl egy 1 hetes búvártúra a Vörösön (ami az egyik legolcsóbb hely) 1500€. És ez 1 hét, amibe még bele se számoltam, hogy végzett búvárnak kell lenned, és nem árt hozzá saját felszerelést venni, ami szintén pár ezer €.
De mondhatnám azt is, hogy egy jobb DJI drón 6-800e Ft (persze, lehet venni 40e Ft-ért is, de ha ez a hobbid, akkor gyorsan kinövöd).
Vagy ha audiofil vagy, akkor csak egy fejhallgató több százezer forint (ami még mindig olcsóbb, mint hangfalakkal elérni hasonló szintet).
Arról ne is beszéljünk, ha mondjuk az autózás érdekel vagy a magashegyi hegymászás, mert ott meg a milliók kezdenek el azonnal röpködni. -
Moby
veterán
-
F-ECT$
titán
Nagyon túlgondolod.
A switch tényleg fillérekért vehető használtan, végigjátszod azt a 2-3 játékot, ami érdekel (azt is használtan veszed), aztán max 10-20e Ft bukóval eladod.
A PS meg 270e-nél jár, de ha megunod, akkor a gépet garival elviszik 200e körül, ha vége lesz a 190e Ft-os akciónak. És 70e Ft 3/4 év szórakozásért azért ne legyen már sok. Ennyibe kerül 1 éjszaka egy szállodában...
-
Moby
veterán
Gagyi kormányt nincs értelme venni. Az csak pénzégetés. Próbálkoztam én is T150-ekkel, meg Logitech G92-el. Felejtsd el. Rá kell szánni azt az 500-800 eurot amibe egy belépő DD szett kerül. Úgysem fogsz megállni ott, de az már tényleg ad élményt. Meg sok múlik a szoftveres hátteren, de a szim az továbbra sem konzolos felségterület sajnos. PC kell hozzá. vagy legalábbis előbb-utóbb úgyis ott köt ki aze ember. Meg kell a hely, az biztos. Hiába veszel mindenféle összecsukható állványt. Kétszer fogod összecsukni, aztán felejtő. Úgymarad az is örökre, "holnap úgyis megyek vele megint!" felkiáltással
-
Moby
veterán
Ez nem az országtól függ. Ha valakit érdekel valami, és van rá kerete, áldoz rá. Nyilván ahol többet keresnek könnyebben áldoznak rá, de én azt tapasztalom, ez sokkal inkább azon múlik, hogy mennyire érdekli az ember. Én is MO-n élek, viszont engem eléggé érdekel a géming. Ezért van switchem zeldával. Is. meg már van pár dolgom, mondjuk úgy, hogy mindenből valami, ami valamilyen szinten érdekel a gémingből.
Nálam ebben a pillanatban így néz ki a gémerrészleg. [link] Elférnek ezek egymás mellett, és egyiket sem hordom olajcserére -
Moby
veterán
Mit kell azon fenntartani? Elviszed olajcserére?
Veszel egy használt LCD-s 1. gent olcsón ha tv-n akarod nyomni, vagy ha a hordozhatóság kell, akkor egy lite-ot, plusz megveszed a játékot és örülsz.
Lite-ot ilyen 50-60 környékén már lehet lőni. Persze túl is lehet bonyolítani, ami pláne akkor hasznos, ha az embernek üres a zsebe, de ez csak felesleges helybenfutás, nem egyéb. -
-
hombre[EU]
veterán
jó a de cp2077 olyan volt mint elmenni csernobilbe körbenézni...katasztrófa turizmus
én is végigjátszottam és szerintem,ha nincs ennyire elb***va akkor felénél ott hagyom,mert nem volt egy jó játék ott mélyen legbelül sem. az vitt elōre,hogy nézzük meg mi a következō,amit elcsesztek/rosszul kódoltak/félbehagytak
-
Bogyi007
veterán
Sosem játszottam a sorozattal, a frissen beszerzett Ps5 konzolon előtte kicsit az Astrot próbáltam csak ki.
Komolytalannak és gyerekesnek tűnik? 43 éves vagyok és én baromi jót játszottam a játékkal és egyetlenegy trófea hiányzik a platinához is belőle. Van benne magyar felirat is ami sokat tesz a történet megismeréséhez is ha nem vagy jó angolból.Egyáltalán nem bántam meg hogy ez volt a Ps5 legelső játéka nálam amivel komolyabban foglalkoztam.
-
opr
nagyúr
Ezt pont neki probalod mondani?
PS csinal egy kurvajo jatekot, Moby: A rohadek alja szemetek a penzre mennek!
PS csinal egy kozepes jatekot, Moby: A rohadekoktol csak ennyi telik!
PS csinal egy szar jatekot, Moby: Latjatok, megmondtam, az egesz ceg kuka, megy a sullyesztobe, kalap szar az egesz!
PS nem csinal jatekot, Moby: Mekkora rohadek ceg, semmi ertelme megvenni barmilyuket!En mar csak rohogok a dolgon. Nem tudom, milyet lokte le a polcrol egy PS markaju macska, de nagyon faj neki.
-
opr
nagyúr
Amúgy igen, ez a hülye japán csakazértis széllel szembe hugyozunk marhaság már annyiszor döfte seggbe őket, hogy nem igaz. Vagy ha nem őket, akkor másik patinás japán márkát, pl Panasonic ugyan ezekbe a hibákba futott és fut is állandóan. Nem igaz, hogy nem tanulnak belőle...
-
ρσгτσ
addikt
A profi fotós azért mondja ezt, mert egy viszonylag olcsóbb gép is felmossa a padlót a mobilfotókkal. Nem azért, mert mondjuk 7 milliáért vett objektívet.
Te is például átlátod, hogy egy minőségi konzolos játék mennyire átfogó élményt nyújthat. Csak az az igazság, hogy ez sok embert marhára nem izgat.
Ezzel együtt viszont továbbra sem csak ilyen játékokkal vannak tele a mobilos áruházak, de ilyenekre van igény. Tehát választás ott is lenne. Illetve attól, hogy ezek egyszerűnek látszanak nem mindegyik az.
Szerk.:
Az meg hogy mi unalmas nagyon egyén függő. Nekem például ilyenek, mint az RDR, AC...stb. Pedig nincs gondom az open world játékokkal. De előbb leülök kártyázni, mint hogy azokkal kelljen sok órát játszanom. -
ρσгτσ
addikt
A megközelítés rossz.
Egyrészt attól, hogy egy játék nem mászik le a képernyőről még nem jelenti azt, hogy egyszerű, mint a faék.
Másik pedig az, hogy az emberek többsége nem atom gamer és nem is akar az lenni.
Ez olyan, mint amikor egy profi fotós meg akarja magyarázni, hogy nevetséges dolog mobillal fényképezni nyaraláson.
-
consono
nagyúr
Hát, mivel nem kenyérre kel, pont ezért nem adom el se a PS4-et, se a Switchet, még ha ritkán is vannak bekapcsolva, a lehetőség legalább megvan. Meg ezért veszek leárazáskor, online, nekem nem megy az a seftelősdi
Mondjuk új PS-t én is csak a generáció vége felé tervezek, mert tényleg nem nagyon van olyan, ami csak ott van és játszani akarnék vele...
-
-
l.skywalker
titán
Nekem van 1-2 játék még ami tetszik is (pl. KOTOR első részét androidon is és iOS-en kijátszottam), de úgy en-bloc az IAP rendszertől tudok falnak menni. Clash of Clans-t toltam még mielőtt aktívan visszatértem volna a konzol/PC világba és ami ott ment, az arcodba tolták a vegyélvalamit.
-
opr
nagyúr
Az egesz mobil gaming egy borzalom ugy, ahogy van sajnos. Pedig a harwdare adott, a felvevopiac adott, minden adott... Azt kiveve, hogy napi szinten tobb ezer jatekot adnak ki a lehuzos/atveros kinai jatek-sorozatgyarto studiok, igy konnyu elveszni a tomegben.
Szerintem az van, hogy a jelenlegi piaci korulmenyek kozott egyszeruen nem eri meg.Bar, tudja a picsa. Egeszen a fenti codos adatig ugy tudtam, hogy a mobilosok az egyszeru, passziansz - candy crush - angry birds jellegu vonalon mozognak, esetleg par autos jatek meg tower defense mellett es kesz.
Szoval igazabol kezdek rajonni, hogy azon kivul, hogy borzalmas, loszart se tudok a mobil gamingrol.
-
l.skywalker
titán
Nem véletlen, hogy az MS a Zynga után az ABK-ból a Kinget vette célba. És ugye ott a Game Pass-hoz az xCloud is. Valójában mint mindig, nem is a PS-el akarnak ők versenybe szállni a már telített konzol piacon hanem új piacot akarnak uralni. Csak ugye a felvásárlás ezen keresztül vezet.
-
Moby
veterán
Ez a VR jelenlegi állapotában totális bukta. Szerintem nekik is, és a vásárlóknak is. Ha csak ki nem vakarja valakia szarból az egészet ütős címekkel (ami eléggé valószínűtlen, hiszen bejelentve sincs semmi), itt karácsonyra féláron fogják őrizgetni a boltok a szetteket.
-
Moby
veterán
>Ezt a Sonyt már nincs az az MS ami megolhetne.
Akkor javaslom a konzoltörténelem könyvek sűrű lapozgatását, hogy a kimonddhatatlanul sikeres PS2 után hogyan álltak bele a földbe egy szemvillanás alatt, csődközeli állapotba
És ehhez nagyon külső segítség sem kellett nekik. Ez a "már minden el van rendelve" dolog na ez a világban nem létezik. Hitték már ezt a nokiára, a blackberryre, az ms-re, vagy éppen sonyra is. A valóság meg ilyenkor akkor taslit ad, hogy a fal adja a másikat.
-
hombre[EU]
veterán
egyszerūen irigyek. PR-nak sem tesz jót, és nem akarják,hogy a riválisuk növekedjen,bármekkorát.
spencer jól látja, hiába csinálnak 10/10 játékokat, lehet bármilyen bestbuy a rendszerük (mint most) az emberek akkor is nintendot és playstationt fognak venni...mert nincs az xbox márkának presztízse. és a jelenlegi hozzáállásukkal nem is lesz,mert az államokon kívül nem tesznek érte semmit -
Moby
veterán
>Mint üzleti cég, rohadtul nem így van!
LOL Egy elbukott generáció után odalökték nekik a világ összes pénzét felvásárlásokra. Annyit, amit a nintendo sem tudna visszaforgatni ésszerű időn belül. Szerinted mennyire lehet ott szar a helyzet?
Annyi a pénzük, hogy inkább költik olyanra, amivel kevesebbet buknak, mintha leadóznák nyereségként. Az egész nem szól másról, csak egy olyan reményről, hogy ha egyszer mégis bedurran a cloud géming, akkor ők legyenek a legnagyobb név, és a 20 évnyi feleslegesnek tűnő munka 3-5 év alatt visszajön. És ha nem, az sem akkora targédia. Le se szarják, hogy mennyi bevétel van egy starfieldből, vagy bármiből. Ez csak ilyen cirkusz a frontenden, hogy a brand fennmaradjon. Sajnos. Pedig ennyi pénzből egy jobb vezetéssel lehetne ezt sokkal jobban is csinálni. Csak nem számít. Semmi nem számít. Egy redfall bukás sem számit. Valójában semmisem. -
ρσгτσ
addikt
Az a baj, hogy túl sok a "szakértés" Microsoft-Xbox témában (úgy általában értem), de nagyjából senki nincs képben semmivel. Lehet az Xbox -nál sem mindenki, de ez a lényegen nem változtat.
Páran próbálják felvázolni az Xbox jövőjét minden lényeges információ hiányában. Ezek közül páran már nagyjából az Xbox létezése óta temetik a márkát. Oké, az Xbox 360 időben nem voltak ennyien.
Szimplán amiatt írták ezt feljebb, mert töménytelen mennyiségű pénzt tesznek bele az Xbox -ba, és ennek fejesek elmondása szerint később sem lesz vége. Ennyit nagyjából tudunk. De sem a valós előfizetői összetételről, sem a valós eladásokról, meg úgy igazából semmi másról nem tudunk.
Az viszont alapvetés, hogy amibe ilyen mennyiségű pénzt pumpálunk, azt nem mostanában akarjuk bezárni és tökre hosszútávon gondolkozunk.
-
-
Moby
veterán
Nemtudom feltűnt-e, de ezek 20 éve ezt csinálják
Volt pár jó évük, de azon kívül... Most mi alapján kezdetetek el pánikolni? Nemhogy a kedv nem fogyott el, de egyre többet tolnak bele. Ennek a halottlátásnak nincs semmi tényszerű alapja.
Don't fos. Senki nem fog bezárni semmit. Bezárni a sony szokott stúdjiókat, elég nagy lendülettel. -
negyven2
veterán
Viszont sokan meg rossz oldóról közelítik meg az egészet. Ugyanis az általad leírt felfogás szerint miképp lehetséges, hogy egy kvázi küszködő (legalábbis egy PS-hez képest) Xbox, vagy inkább egy Microsoft Game divízióhoz csak úgy hozzávágnak ennyi pénzt? Az ABK tavalyi nettó nyeresége olyan 1,8 milliárd volt, de átlagban olyan 2 milliárd körül van. Ezt ugye önmagában olyan 30-35 év alatt termelné vissza nekik, ha tartaná ezt a bevételt.
De ez egy optimista felfogás, mert a játékpiacon azt lehet tapasztalni, hogy egyre többe kerülnek a játékok és egyre több idő őket megcsinálni (AAA játékok esetében mára az 5 év már átlagosnak számít, de egy AAA+ esetén ez még több idő). Vagyis ezt a ~70 milliárdot nem egyhamar fogja visszatermelni. De nem is ez a cél. Ahogyan a Zenimax se túl hamar fogja azt a 8,5 milliárdot. Pluszban többször nyilatkozták az MS-nél, hogy az ABK felvásárlása esetén se fognak leállni az aktivációkkal. Vagyis még többet öntenek a sokak által haldokló gaming részlegbe.
De ott van a másik dolog, amit sokan felhoznak, hogy ebből a rengeteg pénzből miért nem saját játékok fejlesztésébe ölik? Nos, ott van az Amazaon, akik valószínűleg ezt teszik és láthatjuk mekkora sikereket érnek el vele! Pusztán végtelen pénzből még nem készülnek jó játékok. Ezt már régóta lehet tudni, hiszen már többször elfordult ez a felfogás a játékiparban, hogy ha van rengeteg pénzünk, akkor abból csak jó játék jöhet ki. Nos, tehetséges csapatok, fejlesztők nélkül ezt nem igazán lehetett megcsinálni. Felhozhatnám a Star Citizen-t is, de az a téma sajnos egy aknamező!
Vagyis bár az MS-nek megvan a végtelen pénze, de kellenek nekik mellé azok is, akik ebből a végtelen pénzből eladható és sikeres terméket is csinálnak! Ezért kellett nekik a Zenimax, ezért kell nekik a ABK, és ezért szeretnének még több csapatott, stúdiót, kiadót felvásárolni! Ők jelenleg elég sok helyen piacvezetők, vagy meghatározó szereplői az adott piacnak, és ez a tervük a jelenleg leggyorsabban fejlődővel, a gaming piaccal is. Max legrosszabb esetben dobják az saját konzolt, és átállnak pusztán játékkiadóvá. -
ρσгτσ
addikt
2-3 év az semmi, annyi idő alatt nem sok minden derül ki. Eleve, mire lezárul ez az egész felvásárlás az is még lesz egy év. Már ha eljutnak odáig.
Temetni még jópár évig felesleges az Xbox -ot, mert ahol ennyi pénzt égetnek el, ott nagyon hosszútávon gondolkoznak.
Egyébként nem kifejezetten az Xbox -nál, hanem úgy egészében a Microsoft -nál volt leépítés. És bár soknak számít a 10 ezer fő, de COVID után azért volt pár nagyobb leépítés máshol is. 2019 és 2022 között közel 60 ezer fővel nőtt a létszám a Microsoft -nál, és 190 ezer körül voltak év végén.
Tehát COVID alatt elég durván megnőtt a Microsoft létszáma.
-
Wesder
titán
A játèk megtèrülèse max akkor kell hogy èrdekeljen, ha befektető, vagy rèszvènyes vagy.
Na meg nekem mèg mindig fura hogy 6-7 èv alatt nem sikerült megèrteni hogy a Microsoft gaming nem csak a konzol eladását jelenti.
A Sony sem vèletlen viszi PC-re a játèkait. Most hogy ez kapzsiság, vagy már tènyleg nem elèg csak konzolra gyártani a saját játèkokat, azt nem tudjuk meg valószinüleg.
-
Moby
veterán
>Hogy ad a Micro a Bethesdanak megint sok száz milliot sok évre pl egy új Elder Scroll játékra ha a Starfield alig hozott pénzt.
Úgy, hogy végtelen mennyiségű elkölteni való pénzuük van másból, amit ha nem erre, akkor elköltenének valami más hülyeségre. A Sony a playstationből él, az MS meg nagyon nem az XBOX-ból él. Hobbiprojekt ha úgy jobb. Ezért fognak mindig többet adni egységnyi pénzért mindenből. Nem ennek kell a profitot termelnie.
-
l.skywalker
titán
A Live Service játékok között a korai Halo és most a Destiny is azért kiemelkedik azt lehet mondani. Sokat szidjuk a Destiny-t de a maga nemében páratlan. Nem a játékkal van baj, hanem inkább a tartalommal. Nagyon sok az újra felhasznált cucc benne, sok az indokolatlanul kivett content és mióta F2P lett az alapjáték azóta azért rendesen tollak az arcunkba az IAP-t. Most történt meg először a játék történetében, hogy nem jött az új 21. szezonban olyan Armor Ornament szett, ami ingame valutáért megvehető lenne, csak valódi pénzért. És persze ebben a szezonban a fizetős szett a PS-es:
Pedig a Csucsimás warlock nagyon tetszik -
ρσгτσ
addikt
Ez nézőpont kérdése, mert nekem például a PS+ nagyobb értéket képvisel. Ennek az oka pedig az, hogy jópár évet tudok pótolni vele, ami kimaradt a saját címek közül.
Más szempontból viszont én jobbnak tartom a Game Pass -t. Vagyis ha követtem volna mindkét oldalt, akkor azzal többre mentem volna. PS -re meg elég lett volna az Essential is.
Szerk.:
A Premium -os előfizetést viszont így utólag már teljesen feleslegesnek érzem. Igaz, hogy nem sokkal drágább, mint az Extra, de nem igazán használom ki. -
ρσгτσ
addikt
Ez az éve (naptári) már most erősebb az Xbox -nak, mint a PlayStation -nek. Nyilván nem konzol eladásban, hanem játékok megjelenésében, illetve Game Pass day 1 tartalomban.
Tavalyi évet például jelentősen elvitte nálam a Sony, idén pont az ellenkezője van. Ha nem lenne a Baldur's Gate 3, akkor nem sok kilátás lenne nálam a kék oldalon. Ráadásul egyszer az is meg fog jelenni Xbox -ra. Csak nem igazán haladnak a fejlesztéssel. Vagy legalábbis nincs róla semmi hír.
Szerk.:
A Redfall -t én meg kb. annyira vártam, mint a Forspoken -t. Ilyenek nem tudom minek jelennek meg, amikor ennél jobb állapotú félkész játékokat is kukáznak. -
Wesder
titán
Most zárnak majd èvet hónap végén. Következő èv erősen indul, Starfield/Motorsport kombóval.
A mostani èvük is viszonylag jó volt, ha a Redfall-t nem számítjuk.Mèg mindig csak konzoleladásban gondolkozol, ami PS-nèl mèg èrthető, de Xboxnál már règ nem ez az ami eldődlegesen fontos.
-
opr
nagyúr
Nem hat, MS-nel egyertelmu melyebb problemak vannak, nem csak gaming teruleten.
Viszont arra, hogy penzzel se lehet mindent megoldani, mindig az a valaszom, hogy penz nelkul pedig semmit sem.
Viszont az mar, hogy van penz is, talent is, eroforras is meg ido is, aztan megse megy, az kivalo pelda arra, hogy teljes cegen belul hatalmas problemak vannak, alapjaiban van elbaszva a ceges kultura. Egy ekkora mammutnal ezen nem tudom, hogy lehetne segiteni.
De errol nyilvan tudnak, valoszinu ezert volt az az otletuk, amibe belebukott a Redfall is, hogy ok, akkor ok csak a penzt adjak, de azt korlatlanul, aztan nezzuk meg, abbol mi lesz. Hat, kiderult. Valami a ketto kozott kene.
De kiserletezgetnek szepen, az akarat nagyon ugy tunik, hogy bennuk van, szoval en tovabbra is bizok bennuk, elobb-utobb meg fogjak talalni a mukodo receptet, onnantol meg siman lehet, hogy uthenger lesz.PS is elegge tart a dologtol, ez nagyon latszik, pl abban is, hogy mozdulnak valamennyire a live service fele. Ez a 70 milliardos deal ugy megijesztette oket, hogy a szar is vigyazzban all bennuk. Marmint, amikor az anyaceged, chipestol midnenestol, veled egyutt osszesen er 123 milliardot, a konkurensed meg csak ugy alapon odatalicskazik 70 milliardot, az baromi ijeszto tud lenni. Egy ilyen ellenfel elol csak elore lehet menekulni, ami meg sajnos csak ugy megy, ha elkezdesz meg sokkal tobb penzt keresni. Remelem nem fog teljesen el-EA-sedni a PS, de meg az is benne van a pakliban, hogy annyira megijednek, hogy de. De csak nem tan.
Tovabbra is tartom, hogy ezek a folyamatok mindket oldalon a kovetkezo generaciora ernek be, akkor fogunk mar tenyeket is latni ugy igazan.
Kovetkezo generacio baromi erdekes lesz, mar varom. -
.LnB
titán
Igen, ezért is váltottam én is gyorsan PS5-re. Mert ott nincs b*szakodás. Na meg azért a nagy 4K-s tévé elé is jobb érzés volt leülni.
Én az irányítástól nem féltem. Ez a játék már inkább készült konzolra, mint PC-re. Látszik is rajta.
Igen, az én gépem már nem éppen friss. Nem volt nagy gond, ahogy futott a játék. De gyorsan kellett döntenem, mert közel voltam a 2 órás gameplay határához. És inkább választottam a biztosat. Még ha jóval drágább is.
Azért vicces volt, hogy aznap közel 60ezret költöttem Diablo IV-re.Aminek egy része majd persze visszajön, de belegondolva durva azért. Én voltam a hülye tudom.
-
ρσгτσ
addikt
-
opr
nagyúr
En pont az ellenkezojet latom. Szepen, lassan, de terjed az. Quest3, plusz az erosen arcsokkentett Quest2 egy nagyon eros ajanlat. Sokaig kerdes volt, hogy beall-e a VR moge eleg nagy ceg, illetve ha igen, kitartanak-e eleg ideig ahhoz, hogy sikere lehessen hosszutavon. Most ugy latszik, hogy erre a valasz az, hogy igen.
PSVR2 draga, mert kell hozza egy PS5, raadasul eddig rohadtul nem olyan a tamogatasa, mint amit mi VR szereto PS tulajok szeretnenk latni. Tele van quest minosegu olcso fossal, gagyi jatekmenettel, fos grafikaval. Ha meg valakinek eleg a gagyi jatekmenet meg a fos grafika, akkor mi a picsanak akarna PSVR2-vel szivni, plane ilyen aron? Vesz egy quest2-t kozel felaron a PSVR2-hoz kepest, aztan drot nelkul, szabadon jatszik ugyan azzal.
htc vive meg egyeb baromsagok szvsz a fun, de konzumer szempontbol eleve halalra itelt kategoria voltak mindig is, mert egyreszt onalloan is rohadt dragak, masreszt kell hozzajuk kulso bazisallomas, harmadreszt kell hozzajuk a PS-hez kepest is mocsok draga PC.Szoval jelenleg ugy nez ki, hogy ugy lesz a piac, hogy:
- Ha a szokasos Apple forgatokonyv bejon, akkor 5 ev mulva a nep fele azt fogja hinni, az apple talalta ki a VR-t, aki bo 7szeres aron fog adni egy a konkurenciaval kb megegyezo termeket (sok szeompontbol jobb, sok szempontbol rosszabb), de az elterjedesnek adhat egy hatalmas lokest, hogy almas logoval is van mar VR.
- Quest le fogja tarolni a piacot, meg jobban, mint eddig.
- PSVR2 meg tovabbra is attol fugg, hogy fogjak-e tamogatni exkluziv tartalmakkal. Ha igen, lesz ertelme. Ha nem, akkor max annak lesz ertelme, aki tenyleg csak PSVR-ozni akar valamiert (mondjuk meg virtualis kijelzonek is hasznalja vagy valami).Meglatjuk, nincs itt eldontve szinte semmi a quest tarolast kiveve, mert az kb adott. A tobbi meg majd kiderul. De hogy halott lenne, vagy tavolodna az elterjedestol, annak pont az ellenkezojet latjuk.
-
Moby
veterán
Én nem látom, hogy távolodna. Sőt. Szerintem a Quest3, ha nincs benne valami orbitális elkúrás, amit most nem látunk, eléggé sikergyanús, marhajól árazva (olcsóbb, mint a PSVR2). Elterjedni sosem fog olyan szinten, mint a mai konzolok, de egyre nagyobb szeletet fog kihasítani ebből a tortából, ahogy egyre jobbak, és hordhatóbbak lesznek.
-
Moby
veterán
>holott egyik legjobb játék lehetne mai napig...
Én ezt nagyon nem adom. A világa, az atmoszféra zseni, de játékként nagyon gyér. Ennyire fos bossfightokat ma már nem lehetne eldani, meg kb bármit nézek benne, rettenetesen túlhaladott a világ már az egészen. Ez egy borzasztóan elagott játék már, amit nagyon szépen tálaltak a mai gépekre, de ezt maximum folytatni lehetne új világokra, az meg megtörtént a történelemben, csak más neveken.
-
Bad Pritt
félisten
Jahm, nehéz ügy, nagyon rövid az egész, meg hát az sem segít, hogy a bossok jelentős részéhez valami gimmick tartozik és/vagy elképesztően érzékenyek valamire, szóval egykettőre le lehet rendezni őket. Ami számomra nagyon látványos volt, mert szeretem az agilis, back stab-re kihegyezett karaktereket, hogy mennyire szűk minden játéktér, alagutak, barlangok, folyosók, szűk lépcsők mindenhol, GS R1 gyakorlatilag használhatatlan a játék jelentős részében, mert mindig lepattan a falakról.
Meg azért az se segít, hogy irányítás is ősi, nincs charged R2 meg leap attack, viszont az íjakat ebben a játékban éreztem legjobbnak, végre van helyük meg feladatuk a játék során. Az olyan bullshitekről viszont örülök, hogy leszokott a From, mikor földre kerülsz és pont úgy indul az ellenség animációja, hogy már sebez a következő támadása, mikor kelsz fel, de még nem tudod kikerülni.
Az viszont hihetetlen, mennyire eszement látványosak a varázslatok, visszamentem Elden Ringbe segíteni egy ismerősnek és a Comet Azuron kívül minden más kis pukinak tűnt a Demon's Souls spellekhez képest.Rezeg, zörög, csattog a kontroller, sziporkázik a TV és full érzed, hogy az a csávó veled szemben most tényleg szénné égett a kezed által, kegyetlen látványos.
-
-
opr
nagyúr
Nagyon jo kerdes, tippelni se tudok. Nem tudom, mennyi ideig szoktak csinalni, hanyan, milyen az atlag fizu arra, szoval kb semmit. Az biztos, hogy a ceges kultura olyan szempontbol pozitiv es jo, hogy engedik kiserletezni a nepet, hagyjak kreativkodni a dolgozokat, kulonben nem lenne olyan a jatek, amilyen. De ezen felul teljesen a sotetben tapogatozok.
-
l.skywalker
titán
-
opr
nagyúr
Tulora: Olyan jatekfejlesztorol en meg nem hallottam, akinek lett volna olyan, hogy fizetett tulora.
Altalaban vagy az van, hogy lecsusztatjak, vagy semmi. Ez alol a ritka kivetel az, amikor akkora botrany lesz a modszeres kiegetesbol meg agyonhajtasbol, hogy kb rakenyszerul a ceg, hogy fizessen, de olyan meg mocsok ritkan van, es altalaban csak akkor, ha mar ongyilkossagok lesznek belole meg ilyesmi.Amugy igen, nyilvan a jatek merteketol is meg sok minden mastol is nagyon fugg a dolog.
Az 1 milliardot meg igy is tulzasnak tartom, de mondjuk egy 500 millas koltsegvetest a legnagyobb cimeknel el tudok kepzelni.Rockstar amugy pl ugy gazdalkodja ki ezt az egeszet, hogy a legfelsobb szintek alatt mindenkinek baromi szarul fizet. Anno megkeresett valami HR-esuk, hogy akarok-e odamenni, de olyan szamot mondtak, hogy majdnem felrohogtem. Az amugy is jatekipari fizetesemnek (tehat fejlesztoi szemmel eleve alacsony szamokrol beszelunk) kevesebb, mint a 2/3-at mondtak a telefonban. Es ez meg az elso szakmai kor elott, az up-to szam volt, tehat a vegso ajanlat valszeg meg annyi se lett volna.
De megtehetik, mert az emberek igy is olik egymast egy Rockstaros meloert, mert lehuzol ott 2-3 evet, lehetoleg olyan idoszakban, hogy legyen valami ujonnan megjeleno jatek, amikor meg ott vagy, amiben benne figyel a neved, es kinyilik a vilag, mehetsz barhova es ugy mar jo penzekert. Nem szimpatikusan, de ugyesen csinaljak, na. -
Bad Pritt
félisten
Amit Kotick kivesz a cégéből az nem költség, hanem osztalék.
A 200 milliót nem vitatom (mondjuk átlagnak erős, inkább felső határnak gondolom), főleg ekkora játékoknál, mint a Ragnarök. Pont most néztem asszem az IGN interjút Chris Judge-dzsal és három éven át foglalkoztatták a színészeket, na most képzeljük el, hogy egy hollywood-i sztár Keanu Reeves vagy Idris Elba mennyit kérhet.
Viszont a másik oldalról meg olyan dolgokat is figyelembe kell venni, mint adójóváírás, adókedvezmény, bármilyen egyéb támogatás, vagy trükközés, amit kaphat egy cég vagy akár adott projekt.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen pénzromlás volt az elmúlt években, ez egyértelműen lecsapódik a szórakoztatóiparban is.
-
opr
nagyúr
Szamoljunk kicsit (veletek egyutt fog szamomra is kiderulni a mivan, en se tudom, mik lesznek a vegeredmenyek, kalandozzunk egyutt - a berezes nem hasrautesszeru, ezt konkretan tudom, hogy ennyi az annyi):
Egy atlag AAA studio/csapat 50-100 fo kozott mozog, legyen ez most akkor 75.
Egy atlag jatekfejleszto 80-140k usd kozott keres mostanaban. Ertelemszeruen elobbibol joval tobb van, mint utobbibol, legyen ez 100k/ev. Ertelemszeruen nem csak fejlesztok vannak, de az artistok kevesebbet keresnek, a managerek tobbet, szoval legyen ez az atlag. A 75 foben mar ezek is benne vannak.
Egy atlag jatekfejleszto ~2-3 evente kap uj szamitogepet ~4-5000 dollar ertekben. Legyen ez a koltseg evi 2500 dollar.
Ezen felul bejarastol fuggoen vannak egyeb koltsegek (iroda, usa-ban egeszsegbiztositas, mashol nyugdijpenztar, egyeb juttatasok), legyen ez mondjuk 500 usd/fo/ho, tehat 6000/ev.Egy atlag AAA jatek 3-7 evig keszul, szamoljunk most ottel:
Tehat 75 (ember) * ( 100.000 (fizetes) + 2500 (eszkoz) + 6000 (egyeb juttatas) ) = 8.137.500 dollar/ev a fejlesztes.
8.137.500 * 5 = 40.687.500Legyunk borzaszto pesszimistak, es mondjuk, hogy 50 millio. Ennyibol nullarol ki kell jonnie a teljes fejlesztesi koltsegnek egy atlag AAA jateknak. Persze vannak egyeb dolgok, amikkel ez a szam az egekbe tolhato, pl draga szineszek + motion capture es a hatar a csillagos eg, siman tudja duplazni ezt a szamot. Ha nagyon tultoljak (khm naughty dog khm khm), akar negyszerezesrol is beszelhetunk, mert nem csak felvenni/megcsinalni nagy melo, hanem utana feldolgozni is, mennek a koltsegek az egekbe.
Szoval 50-200 millio attol fuggoen mit es hogy csinalunk. Es akkor most tartunk ott, hogy maga a jatek kesz.
Erre jonnek ra a marketing koltsegek, terjesztes, egyebek, plusz a jatek kiadasa utan meg minimum fel evig lehet szamolni teljes csapattal, utana ~1-2 evig meg egy kisebb csapattal patch/support vonalon.Az 1 milliard az teljesen agyament szam ezek alapjan. Ertem en, hogy marketingre el lehet kolteni a vilag osszes penzet IS, de azert ~800 millio az nekem teljesen irrealisnak tunik.
-
Bad Pritt
félisten
Az az 500M Halo Infinite esetén fake news volt. Most rákerestem és megbízható infók szerint (tehát nem pletyka meg becslés) a Cyberpunk a legnagyobb büdzsével rendelkező játék 174M dollárnyi zloty értékkel. El tudtok képzelni bármit, amire hatszor ennyit elszórnának?
Egy dolog jut eszembe, a Star Citizennél lehetséges, hogy a kombinált befektetői tőke és a crowdfunding az elmúlt évtizedben elért valami orbitális összeget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpársportok
- Hardverkemping június végén
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Microsoft Edge
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen monitort vegyek?
- Sorozatok
- További aktív témák...
- PS VR V2 + 2 db PlayStation Move motion controller + PS VR Aim controller + ajándék dockoló
- Dual Sense Kontroller - Death Stranding 2: On the Beach Limited Edition
- PS4 játékok garázsvásár sok kedvezménnyel
- Új, bontatlan dobozos Nintendo Switch 2 Mario Kart World játékkal, 2 év gyári Nintendo garanciával
- 2 db PlayStation Move motion controller + PlayStation Eye kamera
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest