- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Petyás
tag
válasz
koko52 #54799 üzenetére
Csak az elemet szedtem ki, mert nem volt kéznél a manual és szemre nem találtam meg a jumpert.
De akkor majd megpróbálom.
Illetve visszaállítok mindent ezek előtt a BIOS-ban a régi rammal.
Elvileg garanciás a RAM, de még nem kaptam gari papírt.Dragon3000: emlékeim szerint 5.30, de majd otthon megnézem.
Sajnos a Ryzen topkiban nem nézelődtem, csak a RavenRidge-ben, ott nem rémlik, hogy lett volna ilyen "ajánlás".Köszönöm az eddigieket.
-
Tamagocsi123
tag
válasz
koko52 #54762 üzenetére
Igen minden a helyén integralt vga van 2200g proc. Semmi nem lett piszkálva csak a regi ram lett kiszedve új berakva,gep bekapcsol csak jel nincs multor nekem is ugyan ezt csinálta ram cserénél de én kivettem az alaplap ellemet 10mp utanna vissza és utanna egybol volt jel. Azt mondtak hogy ezt meg kell csinálni bios reset. Viszont nala ez nem vált be!
-
klaca1978
tag
válasz
koko52 #54761 üzenetére
Elvileg be sem kellene kapcsolni az XMP-t mert az i7 8700 2666Mhz ig kezel ramot, de valamiért csak 2133-on van auton. Ezt nem értem, egy bios frissítésre gondoltam, de az csak ha minden kötél szakad. CPU-t nem piszkáltam, csak érdekes, hogy ha az XMP profil be van kacsolva, a proci beállításait is módosította..ha jól láttam.
-
klaca1978
tag
válasz
koko52 #54758 üzenetére
Bekapcsoltam, de nem engedte 2666-ra állítani, beállt 2727-re. és a listában a standard MHz-k is mind megváltoztak. A gép is kétszer felpörög, majd csak ezután indul el. Most visszaállítottam autora. Ez az XMP most kicsit zavaros mit miért csinál, hogyan is kellene. Ennek utána kell járni alaposan.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
koko52 #54735 üzenetére
Más fórumon olvastam, hogy többeknek elkoszolódott vagy sérült csatlakozó okozott ilyet, úgyhogy kipróbáltam, hogy mi van, ha csak a másik két (ezidáig üresen álló) slot-ba teszek memóriát, de úgy is működött, tehát nem koszos, nem hajlott.
Aztán betettem a két újat is mellé, és csodák csodájára működik.Lehet, hogy tényleg kosz volt, és a ki-be rakosgatás segített?
Vagy számíthat az, hogy más sorrendben tettem most be? (eddig úgy próbáltam, hogy egymás mellé tettem a párokat, most meg pepitában van benne...)
Remélem ezzel nem lesz több gondom...Köszi a segítséget!
-
Perseus871
tag
válasz
koko52 #54676 üzenetére
Minden tesztet lefuttattam már! Memtest szerint minden ok! Átraktam a játékot ssd-re, most már pick-pack betölt, de most is fagy!
Diagnosztika szerint jó a hdd, de a Hardisk Sentinel mégis írja hogy van pár hiba a kapcsolatban! Összes sata kábelt cseréltem már.
Lehet megpróbálom kikötni a hdd-t, aztán meglátom! -
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54663 üzenetére
Oks ,akkor jól értelmeztem az írásokat. Így legalább tudom, hogy nem feltétlen kell nekem drága és magas mhz ram, természetesen az ár/érték arányt figyelembe véve.
(#54664) Scorp2011: Tehát AMD-nél szabadabb az ember egy kicsit, jobban engedik a tunnigot.
Köszönöm az infókat.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
koko52 #54538 üzenetére
Amúgy amire hivatkoztál, ott pont a fizikai ramra írtam, meg alapvetően erről indult a beszélgetés, csak utána jött hozzá a vram is. Ahol FULL HD-ről beszéltünk, amúgy egyre több játék kér ezen a felbontáson 4GB felett ezért se vennék új vga-t 6GB alatt, mivel 2560*1080-ban játszom mindennel.
-
junior11
veterán
válasz
koko52 #54497 üzenetére
Köszi, vagyis akkor nem gond ha az új 4GB 1,35V / 1,5V az Aida szerint, a régi pedig csak "1,5 V". Csak megijedtem, nehogy az alaplapnak baja legyen ez miatt, bocsi, ha hülyeséget írok. Amúgy SK Hynix mindkettő, annyi változtást láttam még az Aida szerint, hogy a régi 4GB (2 rank, 8 banks) az új pedig 1 rank, 8banks. Ez mit jelent, ez sem gond? Kb. félórája cseréltem, azóta fut a Windows 10 rendesen, csak néha pár másodpercre a tálcán lévő ikonok - az egész alsó sor olyan mintha kicsit vibrálna, nehéz megfogalmazni, olyan, mint pl amikor a desktopon az ikonok frissülnek. Ennek köze lehet az új RAMhoz vagy vmi Windows anomália lehetett (csak fura, mert korábban nem volt)?
Ez az új:
Ez pedig a régebbi:
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54488 üzenetére
Igen tudom, hogy nekem kell dönteni, csak nem egyszerű. Persze idővel váltani fogok, csak ezt nem lehet tudni, hogy mikor. Mostani álláspont szerint még odébb van, de nálam sose lehet tudni.
Na mindegy agyalok még rajta (lehet fölöslegesen), azért köszi az infókat.Jah és ha még a ram meg cpu árakat nézem, lehet nem fogok most megint beleölni plusz pénzt a 10%-15% teljesítmény növekedésért.
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54486 üzenetére
És ha 7 Gb felett, akkor már inkább érdemes? Ha esetleg azt nézem, minél tovább ki akarom húzni ezzel a konfigommal, akkor idővel úgy is kellene a +8, meg az i7. Csak ugyebár nem biztos, hogy megéri költeni rá. Bár ha a felhasználásomat nézem, akkor bőven elvagyok vele még pár évig. Net és film a 80%-a, maradék 20 a játék.
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54483 üzenetére
nyilván addig nyújtózkodik a win is, ameddig van hely. Csak most filózok, hogy kell-e nekem az a 2x8 vagy beérjem a 2x4-el. Mivel nem mai a vas sem, max i7-4770/90 ami még belemegy, de elvagyok az i5-el is. VGA meg gtx1050Ti van, de mivel egyre kevesebbet játszok lehet RX460 4Gb maradna majd.
-
Majka26
csendes tag
válasz
koko52 #54462 üzenetére
Szia, még nem jött válasz a garanciális ügyintézéssel kapcsolatban. Viszont nagyon bosszantó a dolog, nem egy olcsó darab ez a ram fajta, nem gondoltam, hogy megszívom vele. Sajnos nem tudom kipróbálni másnál.
De akár lehet a lap is? Ott akkor nem az lenne, hogy el sem indul a win?
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54455 üzenetére
A modul nem támogatja az XMP-t, így nem is tudom aktiválni.
Kézzel növeltem a feszt 1.3-1.35V-ig de továbbra is hibák jeletkeznek.
Adtam nagyobb feszt a memória vezérlőnek= ez sem segítettManuálisan megadtam és változtattam is az időzítéseket = így is hibába fut
A 2x4GB modulok hiba mentesek.
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54447 üzenetére
A 2 db 8GB modul Singleben is hibázik nem csak dualban, sőt az tesztelt Memoria listában is benne vannak amit a Giga kiadott.
Valamiért nem csodálkozom, hogy ilyen inkompatibilitásba ütköztem, ez az én szerencsém ezzel a fejlesztéssel.
Sajnos nem tudom kipróbálni másnál.
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54442 üzenetére
Sokáig úgy tűnt, hogy minden jó lesz, de a 11 és a 13-as tesztnél elhasalt Single mdban is. (4 hiba összesen)
Van még itthon 2 db 4GB RAM modulom ennek a tesztelésével tudom szűkíteni kifejezetten arra, hogy nem a RAM modul a rossz?
Tudom valahogy otthoni körülmények között szűkíteni a hiba forrását? Gondolok itt az alaplapra vagy CPU?
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54440 üzenetére
Próbáltam felcserélni a modulokat és másik slotba rakni is. Ha 2 van bent, hibák halmazát kapom a teszteken.
Teljesen alap értéken vannak a ramok 2400MHz, nem is voltak húzva.
CPU 8700K szintén alap értéken. Ma frissítettem Biost a Z390 Aorus Master lapban, default BIOS beállításokkal, semmi változás, hibákat dob a memtest. (7 és a13-as Testben)
Lefutattam az Intel Processor Diagnostic Toolt is, de ezen a téren minden rendben.
-
max-sys
csendes tag
válasz
koko52 #54339 üzenetére
sajnos semmi.
Így el sem indul.
4 pittyegés és reset magától.
Dr debug 55: The Memory could not be detected. Please re-install the memory and CPU. If the problem still exists, please install only one memory module or try using other memory modules.
Memórák rendben, 3-4es foglalat rendben, de a kettő együtt sehogy sem megy.
Próbáltam más memóriával ott is ugyan ez a probléma.
Létezhet hogy win telepítéskor történt valami hiba? -
max-sys
csendes tag
válasz
koko52 #54337 üzenetére
1-be hűtő miatt nem tudom
2-be berakom pittyeg és nem indul el a gép.
3-4ben volt eddig is, single módban.
Ha csak a 3-asba teszek egyet elindul.
Ha csak a 4-esbe teszek egyet elindul.
De ha mind a kettő benne van akkor csak a 4-est látja.
Ami feltűnt még, hogy biosban nem tudok xmp-t állítani, pedig előtte volt, és max 1600MHz-t enged, eddig meg 2200 mehetett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- PlayStation 5
- Magisk
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- 24 gb Corsair vengeance DDR3 tuning ram
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- SK Hynix 16GB / 32GB 5600MHz Laptop RAM!
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest