- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archanon
őstag
válasz
04ahgy #46248 üzenetére
Köszönöm a választ!
Igen, a jelenlegit mindenképpen el szeretném adni, lehetőséget adva a dual channelnek. 2x4 gb-os kit vásárlása esetén az említett Fury-ból van sokféle, 1-200 ft-os árkülönbséggel, illetve a Savage. Kérdés, hogy ez, eez és ez meg ez között van számottevő különbség a színükön kívül? Illetve a Savage megéri-e a +2ezer Ft-ot? Ez ugye CL9, a többi CL10 (ami ugyan nem tudom mit jelent, de sokszor olvastam, hogy a CL9 a jó...
).
-
attilav2
őstag
válasz
04ahgy #46240 üzenetére
Nos a helyzet az hogy még EZ módban is látszania kellene a DOCP-nak, egy A88XM-PLUS-ról készült bios képen láttam a DOCP állítási lehetőséget, EZ meg Adanced módban is. Ezzel szemben az A88x-plus biosában nálam semmilyen memóriaprofil állítási lehetőség nem jelenik meg!(Pedig a legújabb bios van rajta) Persze lehet hogy csak akkor jelenne meg ha erre képes memóriát raknék bele nem tudom, most 1333-as Geil-ek vannak benn, ez gondolom nem támogat semmilyen profilt. Nincs még 2133-as memóriám, lehet hogy kölcsön kéne kérnem egy AMP/XMP képes modult hogy lássam megjelenik e az állítási lehetőség. De lehet hogy Gigabyte lap lesz ebből. Egyébként más téren elégedett vagyok a lappal, van egy dvb-c tunerkártyám és korábban amíg am3-as 88G-s lapban üzemelt állandóak voltak a kissebb akadozások kb fél / 1 percenként HD adás meg kockásodott bár még tűrhető volt. Most ebben az új lapban vajsimán mennek a tv adások hd/sd is, sőt talán még a kép is jobb lett egy leheletnyivel pedig a vga-m nem változott.
-
attilav2
őstag
válasz
04ahgy #46237 üzenetére
Tűvé tettem a biost de sehol sem láttam memóriaprofil állítási lehetőséget, pedig a legújabb bios van rajta.
(Láttam a88-xm-plusról képeket ahol ott volt a profil állítás lehetősége, ez csak a microatxben tér el az én lapomtól, furcsa hogy a sima a88x-plusban ilyen lehetőség nem jelenik meg).
Lehet hogy elhamarkodott döntés volt az a88x-plust választani, mert a honlapon a leírásában nem szerepel hogy támogatná az xmp-t, valamilyen memória profilozást támogat a leírás szerint, de semmilyen memóriaprofil állítási lehetőség nincs a biosbanVagy lehet csak akkor jön elő ha amp vagy xmp képes memóriákat rakok be? Most 1333-as Geil ramok vannak, de 2133-as ramokkal jobban kihasználható a 860k.
Manuálisan persze be lehet állítani a ramfrekvenciát (2133-ig) meg a feszültséget. Kérdés hogy jár e valamilyen hátránnyal ha a lap nem támogatja az xmp/amp-t?
Lehet hogy rossz döntést hoztam a lapválasztásnál, de akkor még nem tudtam hogy az xmp támogatás meglétére is figyelni kell. A kb ugyanannyiba kerülő Giga GA-F2A88X-D3H lap támogatja az xmp-t, eggyel kevesebb pci slotért cserébe, lehet hogy váltok arra vagy a88x-gamer-re, ha valamilyen komoly hátrányt jelent az xmp hiánya. -
-
haerer
csendes tag
válasz
04ahgy #46220 üzenetére
Szia!
Értem persze oksa! Ha esetleg nem lenne jó, akkor élek ezzel a lehetőséggel, de reméljük jó lesz!
Az üzletekben valóban ez lehet, de ha a kérdést egy hozzá kevésbé értő olvassa és nem tud érdemleges választ, akkor gondolom az üzletben valakit meg kellene kérdeznie aki csak tudja, hiszen ilyet árulnak! Szerintem ez lenne a legjobb hozzáállás!
Köszönöm az információkat és a segítséget!
-
haerer
csendes tag
válasz
04ahgy #46218 üzenetére
Szia!
Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Tudod írtam több üzlet felé is emailt, ők viszont eddig vagy nem érdemleges választ adtak vagy semmilyent!!
Szerintem ez a piacnak nem tesz valami jót, nem is értem őket!! Így vásárlókat vesztenek.....Nah de mindegy!
Neked nagyon szépen köszönöm a választ, így már megmerem venni a memóriát, mert féltem, hogy esetleg nem lesz kompatibilis és kidobok annyi pénzt!
Akkor a CL9-es választom! Köszönöm szépen a választ és a gyorsaságot is!!! -
Mister_X
nagyúr
válasz
04ahgy #46209 üzenetére
Nem a RAM-nak van gondja: 7 pass, 0 error - ennek örülök is meg nem is. Örülök, mert nem hibás, nem örülök, mert így nincs meg a hibás elem.
A memtest mindent kimutat? Még gyanakodok, hogy mégiscsak valami inkompatibilitási hiba merülhet fel, ami miatt terhelésalatt száll el. Hibás processzort még nem láttam, bár ezekről az integrált cuccokról (APU) még nicns tapasztalatom.
-
Mister_X
nagyúr
válasz
04ahgy #46202 üzenetére
Nyomtam az F12-t, ennyire béna nem vagyok. De akkor mond meg, hogy mi okozta, hogy egyik alaplapi USB slotból se akart F12 használatával elindulni, annak ellenére se, hogy a bootsorrend mindhárom lehetősége USB-valamire van rakva? Aztán meg úgy voltam vele, hogy feladom és inkább használom a gépet, elindult magától, F12 nélkül. Hoppá. De persze, az user a hülye.
És köszönöm a témába vágó megjegyzést azért. Sajnálom, ha érzékeny pontot érintettem a Gigabyte szidásával.
Legközelebb inkább ASRockot veszek, nem ASUS-t, ahogy eddig is, mert azzal nem volt ilyen gondom, boot menüben egy darab USB, elsőre elindul bármi, amit előkészítettem, stb. Csak most éppen Gigabyte volt elérhető - és egyébként ezzel se lenne gondom, mert elég szabad kezet ad, csak épp volt ez a kis "user error" vele.
De ez már nagyon off, majd azért a topic segítségére fogok támaszkodni a memtest eredményeknél.
-
-
Patrick
addikt
válasz
04ahgy #46157 üzenetére
Okés, rendben.
Na most bent van mind a két ram és felismerte a másikat is és 2000-re lett állítva mind a két ram. XMP 1.3 volt beállítva és max 2000-et támogat, na erre állította és most azon megy. Lövésem sincs miért nem ismerte fel a kettőt együtt és hogy most miért lett jó.
Valami itt az órajellel, vagy nem tetszett a lapnak, nem tudom, de most jó, jöhetnek a tesztek és ha bírja, akkor fain.
-
Patrick
addikt
válasz
04ahgy #46155 üzenetére
Hali!
No most az van, hogy 1 db van bent, 1600-ra állítva és megy, már beállítottuk az ssd-t is, driverek fent vannak, stb, egyenlőre minden ok és már újraindítás után is visszajön a monitor, mert eddig készenlétbe kapcsolt, franc tudja miért és nem jött vissza.
Megpróbáljuk majd, hogy a másikat is betesszük és azt is 1600-ra állítjuk.1333-on sem ment együtt igen.
bekapcsoltuk, elindult a gép, de a biosig nem jutott el, nem volt kép sem.
Nem futtattunk memtesztet még, ma lett meg a gép. -
-
-
enyan
tag
-
enyan
tag
válasz
04ahgy #46096 üzenetére
Bocs, megint én. Szóval megpróbáltam biosban beállítani ezt az xmp-t, de ahogy néztem átállít valami bclk-t autoról 100-ra + erölteti ezt a multicore enhancementet. Ezek mik lehetnek? Mint ahogy mondtam nem vagyok egy nagy szakértő, de ha próbálom értelmezni a tweak, overclock, extreme kifejezéseket, számomra nem hangzanak túl bizalomgerjesztően főleg úgy, hogy mindennemű tunongolást próbálok nagyívbe elkerülni. Vagy megint vakvágányon vagyok?
Köszi!
-
enyan
tag
válasz
04ahgy #46093 üzenetére
Az én lapom asus z97m pus. Itt a bios alapbeállításával az xmp-s ram cl11-gyel fut. A pnp-s gondolom menne alapból cl9-cel. Azt nem értem hogy kerül a képbe cl11-gyes időzítés cl9-ces ramnál. Biztos van oka, csak azt nem tudom. Persze azon kívül, hogy a leírásban szerepel.
-
enyan
tag
válasz
04ahgy #46089 üzenetére
Eddig én is eljutottam, de más esetben miért CL11? Van olyan ram, ami tudja jedec profillal a CL9-et, nincs is xmp profil. Mi értelme ennek az xmp profilnak? Ad valami pluszt, vagy csak annyit, hogy CL11-es ramokat lehet árulni vele CL9-esnek. Azt azért szögezzük le, hogy nem igazán értek az ilyesmihez, csak próbálom megérteni.
-
válasz
04ahgy #46041 üzenetére
Szervusz Kedves Uram!
Nagyon köszönöm becses segítséged.
Kérlek bocsáss meg,mert a fotó beillesztéséhez SÜLTHAL vagyok.
Engedd meg,hogy leírjam.
Ennél több nem szokott lenni az üzenetben.A számítógép problémát észlelt,ezért újraindul.Összegyűjtünk
néhány hibainformációt,aztánújraindítjuk a rendszert.(0-100%-ig elszámol)
További részletekért keressen rá később az interneten a következő hibára: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTIONEgész pontosan ez látható.
Köszönöm szépen.
Isten áldjon!!! -
A_ScHuLcZ
addikt
-
Vole
aktív tag
-
-
válasz
04ahgy #45972 üzenetére
Köszönöm fáradozásaid !
Igen, mindenki azt mond amit akar, mert mondani lehet bármit, de amit te is mondasz, ezek tényeg és a valóság!
Ami a legegyszerűbb (részemről és hardverek adta szempontból) az, hogy 10x CPU szorzó , 250 FSB , 4x -es HT és 200 MHz -s RAM frequency -vel (gyári időzítés és 2.75v feszültség) és mindjárt meg is van a 250 / 500 -as RAM Frequency (kereken) és 2500 MHz CPU és 1000 HT Link Speed /így korrekt is/továbbá 4-es HT-n és 12x Ratio (CPU) a proci ügye 3000 -n megy és a RAM Frequency 200 -on akkor helyes, hogy RAM is kerek 250 / 500 -on megy ? (már belekavarodtam ebbe)
Ez a végeredmény az említett értékeken: (3GHz / 250 FSB 12x szorzón 4x HT -vel 200MHz RAM Frequency)
CPU , RAM /úgy gondolom, hogy 12x -es szorzón (250FSB) a RAM -nak nem 250 -en kéne mennie , ha 10x szorzón 250 FSB -nél 250 -en megy, mert az egyértelmű, hogy annyin is kell mennie 4x HT változatlan/ vagy csak az a 250 -es FSB szól bele ? (de akkor a CPU-Z már CPU/12-t ír és nem CPU/10 -et az FSB : DRAM értéknél, ebből gondolom, hogy a 250 / 500 MHz az nem jó.../vagy valamit nagyon rosszul nézek.. és már belegabalyodtam, de rendesen/
/több kérdésem nincs és köszönök mindent!/
L
-
válasz
04ahgy #45967 üzenetére
Most kaptam választ és azt mondta az illető, hogy ő csak a RAM -ot állította 500-ra és CPU-hoz egyáltalán nem nyúlt, és érdemes megemlítenem, hogy nála a RAM KIT (2x1GB) 1-3 DIMM -be volt (tehát Single) nálam 1-2 DIMM (Dual) a Modul KIT elhelyezés !
Ez másfelől közelíti meg a végeredményt, vagy semmit sem befolyásol adott helyzetet nézve ?L
-
válasz
04ahgy #45963 üzenetére
Gyártói oldalon nézve [link] a RAM fesz 2.75v , viszont CPU-Z 2.50v -ot ír (SPD) [link] és ha azon van használva akkor előfordulhat blue screen ezáltal? (és ajánlott 2.75v -ra rakni a feszültséget?)/én természetesen CPU-Z "SPD" -ben írtak szerint használom/
viszont "OC" esetén (amin kerek 500-at megy gyári időzítés alatt) néha előfordul Blue Screen ezért gondoltam, hogy rákérdek.Közbe rákérdeztem annál akitől a lap+cpu+ram párost vettem, hogy nála úgy ment-e a konfig ahogy azt a legelején linkeltem (képekben) és amire azt mondtad, hogy nem mehetett a CPU 2400-on a RAM 250 MHz -s társaságában - teljesen gyári értékekkel, CPU/8 -as értéken az FSB : DRAM jelölés (arány) /még nem jött rá válasz/
L
-
válasz
04ahgy #45961 üzenetére
Akkor az (eredeti képen) található 251.3 MHz (CPU/8) miként jöhetett ki ?/érdekelne a kivitelezése
/
(200x12) CPU FSB szorzóval /ami a gyári/ nem is kivitelezhető a 250 MHz -s RAM sebessége per module ?"Olvass utána a K8 memóriakezelésének" --> esetleg tudsz linkel szolgálni? (nem mai technology)
L
-
válasz
04ahgy #45957 üzenetére
FM2A88M Extreme4+-om valóban melegedett egy kicsit, de raktam volna a VRM-re bordákat, csak aztán ITX-re váltottam. Egyébként ez elég gyakori probléma más gyártóknál is: ugyanolyan kategóriás lapokra Intel chip esetén raknak VRM-bordát, AMD-re legtöbbször nem. Nem igazán értem a koncepciót, pedig elvileg nagyobb az áramfelvétel + a hőtermelés...
Z87M Extreme4 vs. FM2A88M Extreme4+
GA-B85M-D3H és GA-H97M-D3H vs. GA-F2A88XM-D3H
-
-
ÁdiBá
veterán
válasz
04ahgy #45730 üzenetére
Azzal tesztelem. Pendrivera telepitette. Beállitottam bootnak majd ujrainditás utan három csipogas követően elkezdte csinálni mem testet. Bár irta nyomhatok f2 valami ssp nek vagy minek, meg f1 arra is valamit de mire elolvastam már csinalta. Ez egyszerre az egész memoriat ellenőrzi?
-
Bati0501
őstag
válasz
04ahgy #45705 üzenetére
Feltettem az itt feltett kérdésemet az azonnali kérdések topicban is,ott olyan segítséget kaptam,h teszteljem le ezzel a Memtest86 progival a rendszert.
Még ezt nem tudtam megcsinálni,mert lebetegedtem,de azok után,h valószínűleg neked is ugyan ilyen problémád volt,h látod,van értelme megcsinálni a tesztet?
Illetve az tényleg "nagy" baj,ha a második ram nem a fehér slotban van,mint az első ram?
Mert még ezt a tanácsot is kaptam,h tegyem át.
(Át fogom tenni,csak sajna ma elfelejtettem,de korábban próbálkoztam,h egyik ram itt,másik ott,de nem változott semmi...) -
Bati0501
őstag
válasz
04ahgy #45686 üzenetére
De örülök...
Köszi szépen a segítséget!Egy pár éve már megvettem a kit-et,akkor 10500-ba került,most ahogy nézem a bolt honlapját Kingstonból 24e-be kerülne...becserélni gondolom nem lehet,ráfizetni meg nem fogok 15e-et,eladással nem szeretnék "bajlódni",itthoni másik gépbe meg sajnos csak ddr2-es ram-ok kellenek,oda mehetett volna pedig...
-
attikatm
csendes tag
válasz
04ahgy #45700 üzenetére
szia!jelenleg 1400mhzet látok 9-9-9-24 időzitéssel.A CPU 3,6ghz-en megy stabilan.lényegében ha feszt adok neki akkor menne feljebb is?jelenleg ha 1600at választok ki a windows nem tölt be.ha valahogy meg lehetne oldani örülnék neki.na meg ha egyáltlán van értelme a jelenlegi helyzethez képest.qx9770 aranyáron van és szinte elérhetetlen.x5460-as xeonnal esetleg?
-
Vladi
nagyúr
válasz
04ahgy #45623 üzenetére
"Az 1333Mhz jó, annyit támogat az AMD procid alapból."
Valóban, erre nem figyeltem fel eddig.
"A CPU-Z Memory fülön tudod az időzítéseket ellenőrizni."
Ez az, amit soronként ír?
cas latency cl, így kezdi: 7-7-7-24-33."Az alaplapon frissítettél BIOS-t (már ha a 2102-nél régebbi van rajta)?"
Nem.Még a 2009-es van fenn. A 2102 ahogy néztem, a legutolsó.
"A RAM-ot egy-két nap Memtest86+ 5.01-"
Erre a 4.20 is jó? vagy mindenképpen 5-ös kellene?A héten átrágom ezeket, megnézem. Aztán látjuk. Remélem lehet valami hosszú távú megoldást találni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- 24 gb Corsair vengeance DDR3 tuning ram
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest