- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Fotók, videók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mirman
őstag
válasz
Lex Icon #49766 üzenetére
Teljesen új termékek , garancia viszont csak bolti. Tehát vagy vissza kell nekik küldeni a terméket , vagy pedig oylat is szoktak hogy kifizeti ka szervíz árát és mondják hogy itthon vidd el. Áfa és vám nincs , nekem hollandiából jött a cucc jelenleg. Fontos hogy EU oldalról kell rendelni , nem UK -ről már.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #49758 üzenetére
Igen azért írtam én is, hogy méginkább a Nikon saját progija, mert ott nekem is rémlik valami, hogy talán alapból amikor megnyitod a nyers képet, alkalmazza a gépen belüli beállításokat. De mondom, szerintem ez tipikusan olyan probléma aminek a megoldásához a gugli visz a legközelebb (vagy hogy kiprobálod a Nikon saját progiját...
).
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #49754 üzenetére
Értem, hogy ez a cél, de ezt nem tudom hogy lehetséges e. Szerintem azokat a beállításokat csak a preview jpeg tartalmazza, maga a raw nem. Bár ezt nem tudom, csak gondolom, hogy így van. Nem rémlik olyan beállítás a LR-ban, ami a gépi beállításokat alkalmazná a nyers fájlokra. Esetleg valamelyik másik raw converter, vagy méginkább a Nikon saját progija. De ha van ilyen abban is a gugli lesz a barátod, hacsak nincs itt valaki akinek már volt dolga vele és tudja biztosan mit lehet és mit nem.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #49752 üzenetére
Ja hogy a preview jpeg-et kinyerni a nefből? Na ezt nem tudom nem próbálkoztam még ilyennel. De gyorsan rákerestem már csak úgy kíváncsiságból is, talált a gugli pár dolgot. Ezeket végigpróbálni melyik működik, viszont már a te feladatod lesz.
Szóval elvileg van rá megoldás.
-
pergabb
senior tag
válasz
Lex Icon #49745 üzenetére
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006043&lang=hu
Én csak nem értem, ha elvileg a veszteségmentesen tömörített ugyan az, mint az egyáltalán nem tömörített, akkor minek van ilyen lehetőség a vázamban.
-
válasz
Lex Icon #49738 üzenetére
Passz, nem emlékszem hogy az utóbbi hat évben lőttem-e valaha jpeget ... de gondolom ez javarészt attól függ, hogy Picture Control alatt milyen "recept" van beállítva kontrasztra, szaturációra, élesítésre, stb.
Mindenesetre irfanban van a batch convertnél "Use advanced options...", ott lehet játszogatni ilyesmikkel.
-
válasz
Lex Icon #49732 üzenetére
"A 35mm lehet, hogy 20 éve megfelelt, de azóta az alap a 18(27) lett és erről visszaváltani már nagyon frusztráló lenne."
Mondom - nem megtéríteni akarlak, ha neked tényleg kell a nagylátó vége is, akkor a Sigma egy teljesen valid és jó választás lehet (nálam is elég sokat lóg a vázon).Csak szólok, hogy 16MP-ből vágni, mert 70mm éppen kevés lett, az egy kicsit necces lehet néha. De ha megtartod mellé a 70-300at olyan alkamakra, akkor mindenes walkaround lencsének a Sigma abszolút frankó DX-re, és szerintem képileg sokkal jobb, mint bármelyik 18-200 superzoom.
De mondtunk már elég sok alternatívát pro és kontra... innentől a te döntésed.
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49727 üzenetére
Jesszosz. Ilyen vacak lencséket használunk? Még csak nem is közepes.
#49726anaqer
Ebben az összerakási minőségben lehet valami. A sigma 10-20 lencsém zoomja nagyon szépen és simán fordul. A 18-105 és 70-30VR obik tubusa kezdetben picit darabos volt (a 70-300 még inkább feszesebb), most meg nagyon könnyen járnak, túl könnyen. 18-140 elég jól tartja magát. -
válasz
Lex Icon #49729 üzenetére
OK - kicsit más a kettőnk hozzáállása, de ez önmagában nem baj.
Én csak RAWozok, aztán ha nem tudok abból kihozni valami olyat, amihez legalább közelitőt akarnék kiadni a kezemből, akkor marad itthon a raktárban. (Nyilván így is kimegy sok olyan flickr-re, amit mások visszadobnának... de ez az én hobbim, szeretek a magam kedve szerint elpöcsölni a válogatással meg buherálással, aztán max valakinek nem tetszik az ízlésem... hát, szerencsére nem megrendelésre csinálom.)
De kösz az infót!
-
válasz
Lex Icon #49727 üzenetére
"Mivel a fotóim többségét jpg-ben használom (családi esemény fotók tucatszám) és csak a jól sikerülteket, érdekeseket szerkesztem raw-ban, így számít az obi hiba."
Tolmácsot kérnék, mert ez nekem atom katyvasz...
Ha jól értem, RAW+JPEG et lősz, a JPEGet kiszórod hamar és csak otthon, Lightroomban (vagy amit használsz) jössz rá, hogy a D7000 firmware már nem elég friss az adott lencséhez...? Mert akkor lehet, hogy a workflow-odon kellene kicsit dolgozni.
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49724 üzenetére
Jah, hát látod.... D200-zat kell venned, mert azon kisebb a 18-105 CA, mint a D7k vázon a 18-140
Azon az oldalon én az élességet szoktam megnézni. A 18-140-nek a szélei nem olyan jók , mint a másiké, de középen élesebb. Persze az a példány, amit teszteltek.
Ha raw-ban fotózol és olyan sw-t használsz, ami felismeri a lencsét, ott észre se veszed, és már korrigálva van a torzítás és a CA.
Én most hirtelen nem is tudom hogy pixel szinten a CA különbség mit jelent, ét obi esetében. Pláne hogy alakul ez egy 12MP (talán a d200 annyi), 16MP, és 24MP-en.
Ezt majd lehet itt megmondja valaki.Ilyenkor jönne jól egy fotós tali, ami kb 10 éve volt, és ott kipróbálhatnál több lencsét. Otthon aztán pixelkukkolhatnád.
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49720 üzenetére
Hol nézted ezt a CA differenciát?
Nikont használva én már nem mennék vissza 18-140-ről az elődjére
Vázzal jpg-t "gyártasz", vagy RAW-ban készülnek a képeid?Neked tényleg egy apró, olcsó, penge 10-300 f1.8 VRVCOSIS obi kéne
Mondjuk nekem is
Ilyen sajna nem leszMinél tovább törpölsz ezen, és minél több tesztet, videót nézel meg, annál bizonytalanabb leszel
A kompromisszumot nem fogod megúszni.szerk: VR nem fogja helyettesíteni a fényerőt
-
bandigno
senior tag
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49707 üzenetére
Hogy mi lett a végeredmény?
Micro 4/3
Persze hazudnék, ha a sigmára fognám. Gyerek mellett egy kisebb szett előnyösebb.
Mondjuk m4/3 rendszerben nem kapok 150-170k huf körül végig f2.8 zoom lencsét.Szerintem a 18-140 mindenben jobb, mint a 18-105. Építési minőség, kapott a bajonett köré szigetelést, elméletileg már az újabb szenzorokhoz is jobban passzol, mint az előd.
Nekem a 18-105 tubusa már nagyon könnyen jár, és a zoom gyűrűt borító gumi is megnyúlt kissé, míg a 140-essel nincs semmi gond.
Nem tudom miben lenne rosszabb?!Kb nekem is ugyanezek a lencséim vannak, mint neked, csak a sigma 10/20-ból a "sötétebb" verzió. 70-300 VR pl nagyon jó szolgálatot tett repülőnapon (persze ez volt a belépő ott, ettúl csak nagyobb ágyukkal fotóztak....), ott egy 18-140-nel nem sokra mész. Állatkertben is jól jött. Az biztos, hogy kevesebbet használtam, mint a 18-140-et.
A 16-85 biztos jó lencse, de anno 2x 18-105 volt az ára, annyival tuti nem jobb.
A 16-80 már fényerősebb, de az ára is magas, ahogy magad is látod.Amit még írtak, a tamron 18-200 VC egész jó lencse (mondjuk megosztó, van aki inkább szidja). Havernak van , én is próbáltam, és láttam a képeit.
Engem az beszélt le a sigma 17-70 obiról, hogy átfogásban nincs ott, mint a kitobi (18-105 és felette), fényerőben 1 FÉ sincs köztük, és a mai vázak már egész jól kezelik a magasabb iso-t.
Beltérben vakuzok, sötét éjszakában nem fotózok fekete párducok futóversenyét.
Ha hátteret akarsz mosni, akkor f2.8, vagy ennél tágabb rekesz kell neked.
Itt megnézheted hol fogy el a fényerő:
[link]
Az f4 azért nem fog kihúzni a sz@rból, persze valamivel jobb, mint az F5 a kitobinál, 70mm-en...Nekem egyedül a "C" vagyis a dokkolhatósága, ami tetszik.
Tükrös rendszerben nem árt, ha több pozícióban is tudsz fókusz kalibrálni.
A vázad csóró 1 db állítási lehetősége nem fog kihúzni a slamasztikából. Még fix-ek esetén is ot van az, hogy különböző rekeszértéken is lehetnek eltérések, hiába fix 35mm.
Ráadásul a d7k + 35mm fix combó eléggé elhíresült itt a fórumon anno, hogy nem passzolnak igazán össze.Bemozdulásnak nézz azért utána. A lencséket ekvivalens fókusztávra számolva vedd a reciprokát, és ezt is csak statikus témáknál (és ez a minimum érték!). Mozgásnál ez is felejtős.
Bemozdult kép inkább user error.
Sokan szidták a 24MP éra beköszöntét. Egyből upgrade-eltem egy d7100-ra, és ennél a 7200/7500 csak jobb lett (bár lehet az utóbbi már a D500 szenzorát kapta, de az is 20MP, nem 16)
Nem csak a szenzort frissítik.
Nem tagadom, hogy jobban oda kell figyelni, na de mennyivel?!Sokan 18-200, 18-300 f2.8 obikról álmodoznak, olcsón, kis méretben, de nem lesz ilyen sokáig. Szóval fényerős zoom kategóriában f2.8 fölé nem mennék.
Mindez szvsz természetesen!
-
-
marci06p
csendes tag
válasz
Lex Icon #49708 üzenetére
Szia!
Én annó az af-p 18-55 kit obit cseréltem le egy sigma 17-70 f2.8-4 (C) obira. Nem bántam meg, igaz hamar elfogy a 2.8 (mondjuk az f4 is jobb, mint a kit obi értéke), de szebb és jobb a rajzolata, mint a többi hasonló, vagy alacsonyabb kategóriájú af-s objektíveknek. 5,6-on pedig már végképp jobb. d7500 vázzal használom.
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49704 üzenetére
Egy 18-140 obi 24-50mm szakaszán f3,8-4,8 a rekeszértéked. Ez a sigmánál f3,5
Szerintem hátteret nagyon nem fogsz a 17-70 obival mosni.
Ha pl portrézol, akkor azt nem 17mm-en fogod megtenni. F3,2-4 rekeszen, és 70mm alatt nem tudom mennyit tudsz mosni. Pl egy "sötét" telével (akár 55-200), elfogadható fényviszonynál jobban elkened a hátteret szerintem, mint a sigmával.Sajnos a konstans fényerőt adó zoom lencsék nem képviselnek nagy átfogást, kb ilyen 3x-so zoom-ot tudnak. 18-35, 17-50, 24-70, 50-150.... stb.
A sigma OS-e nem tudom mennyivel jobb a VR-nél. Stabiban a tamron tud jobb eredményt felmutatni (VC).
(de a tamron 17-50 f2.8 VC típust pont nem szokták ajánlani)Nem akarlak semmiről lebeszélni. Ezeket a köröket anno én is lefutottam.
Egy sigma 17-50 "C" verzióra nagyon vártam és vágytam, de asszem a mai napig nincs ilyen (csak a sima).Ha fényerő kell akkor f2.8 fölé szerintem ne menj.
Ha kimondottan portré érdekel, akkor 1 vagy 2 fix-el lehet jobban jársz, mert azok már f1.8 rekesszel bírnak. -
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #49699 üzenetére
Miért szeretnéd egyébként lecserélni?
Átfogás közös tartomány részén nincs köztük 1 fényérték különbség. Közel van, de nincs meg teljesen.
Alul van 1mm különbséged, de felül azért több.
Szerintem inkább egy 17-50 f2.8, ha a fényerő nagyon kell.
Oké, még a sigma 70mm-en tud némi makrót is...Nem esküdnék meg rá, de ezek a "C" sigma obik kompatibilisek a nikon vázakkal, probléma mentesen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Microsoft Excel topic
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Trollok komolyan
- Goddess of Victory: Nikke
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest