- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
-
Essejó
veterán
válasz
f4lcon #17843 üzenetére
Én vettem 1 üveggel, de többet nem költök rá. Inkább pár zsák érett marha trágya meg némi dolomit por amit őszre beások.
Az tény, hogy ilyenkorra a Primula már kisárgul, most meg olyan mint egy kis kelkáposzta. link
Az hogy a 2 hónapja vízben lévő füge hajtás, a befújást követően hozott két kb 2 cm-es gyökeret meg 1 pici levelet az szép, de lehet hogy fújás nélkül is hozott volna. Kontroll hajtásom meg nincs. A befújt paradicsomokon sem látok érdemi változást a befújatlanokhoz képest. A befújt komposzt sem korhad gyorsabban mint szokott.
A cserépbe ültetett Csicsóka sem virágzott ki tőle, sőt a levelein megjelent foltok, talán lisztharmat (?) sem tűnt el róla. link -
totron
addikt
válasz
f4lcon #17843 üzenetére
Meg is válaszoltad a saját kérdésed. Jó talaj kell, nem csodaszer. Félelmetes egyébként, ahogy a szekta"agy" jelen van mindenütt. Paradicsom fronton is akad ilyen csoport, egy jellemtelen gazdaboltos nő viszi. A meredekségét az adja, hogy teljesen értelmes, átlagon felüli, választékos kifejezés-készséggel bíró híveket sikerült maga köré gyűjtenie. Fókuszban a termékei. Kiterjedt holdudvarral észérvekkel szembe ne szállj, a birkaösztön mindent beterít. Ellenpontként empirikus parasztbácsi-vonal, mint a józanság szava nyilván nincs jelen.
-
Brandynew
őstag
válasz
f4lcon #17528 üzenetére
Ugyanazt mondjuk: nehezen mosódik ki, ezért egyre több lesz. Ha nem teszed oda műtrágyával, nem gyűlik fel egészségtelen mértékben.
Valóban van tapasztalat a nagyüzemi gazdálkodásból, hiszen látjuk azt, hogy mit nem szabad csinálni. A nagyüzemi gazdálkodás élettelenné tette a termőföldeket, ha nem műtrágyázol egy szántőföldi földbe vetett növényt, esélytelen, hogy jó legyen a termése.
-
Brandynew
őstag
válasz
f4lcon #17526 üzenetére
Az ásványi részecskékhez kötődik a foszfor, pont emiatt nő minden műtrágyázással a talaj foszfortartalma. Ez tápanyag-antagonizmushoz vezet, ami azt jelenti, hogy más tápanyagok felvételét nehezíti meg (pl. cink és vas), így újabb műtrágyázás fog kellenni, mert gyakorlatilag túl kell adagolni a tápanyagokat, hogy képesek legyenek elegendő mértékben hozzájutni a növények.
Ez a túladagolás és az egyre nagyobb mennyiségben jelenlévő foszfor a talaj mikrobiális közösségeit rombolja, és a talajstruktúrát rontja (tömörödik).
Összességében a műtrágyázás a legrosszabb dolog, amit el lehet követni egy kerttel, nincs egészséges mértéke, és felesleges, mert sokkal hatékonyabb módszerek léteznek.
-
Essejó
veterán
-
Peetey91
senior tag
válasz
f4lcon #17124 üzenetére
Köszönöm a javaslatot, rámegyek slaggal és feljebb emelem a locsolást, most 5 mm-en van.
@ncc1701
Ez nagyon jó tipp, megfogadom!
@Kalandor kolléga által javasolt magaságyás sem rossz, csak túl nagy terület és a kert közepére lógna,. Amúgy is tervezünk majd egy kiülős árnyékolós részt arra a környékre építeni, addig megpróbálkozom akkor levendulával. :R -
simico
aktív tag
válasz
f4lcon #17142 üzenetére
Leylandi ciprust inkább ne, ugyanaz vár rá mint a tujákra. Nem erre az éghajlatra való, gombás betegség is egyre gyakoribb. Másrészt a gyorsan növésnek csak az elején örül az ember, később már nem. Nekünk több mint 50 méternyi van, csak a gond van vele... néha legszívesebben kivágatnám a fenébe az egészet.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #17134 üzenetére
Soha, ismétlem soha nem láttam még ilyen gyatra állapotban az ártézi kutakat. Van amelyik passzivizálta is magát, tehát már csak szivattyúval lehet kinyerni belőle, de a többit sem választja el sok ettől az állapottól, egyre elhalóbban pisálgatnak, egyre cingárabb sugárban. Félelmetes. A végállapotot meg nem kell ecsetelni, de nem túl sok fejbeni iterációval az is kilátásba kerül, tetszik-nem tetszik.
A vállalkozók/egyenlőtlen elosztás is egy probléma, de nem ezen áll vagy bukik a dolog ott lent már most sem.
A Duna vízhozama meg mindaddig ellenünk dolgozik amíg ugye valamiféle visszaállítás el nem kezdődik.
-
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #17134 üzenetére
Pécel körül konkrétan bsztak új kutat fúrni a régi, bedöglöttek helyett. Plusz lehet nézni az 50 éves vezetékeket, hogy erre miért nem költenek, de ez baromi nagy viktorozáshoz vezetne.
Mindegy, a víznek akkor is oda kell kerülnie valahogy a föld alá, és nem fogsz arról meggyőzni, h feltétlen értelmes dolog ivóvízzel locsolni a földet csak azért, h egy monokultúrát tartson fennt valaki, ami a mi jelenlegi éghajlatunkon is életképtelen. -
Rive
veterán
válasz
f4lcon #17128 üzenetére
...mennyire kell hosszú távon nézni...
A szivattyúk néhol már egy aszályos nyarat is meg tudnak érezni, de ha két-három is jön zsinórban, akkor már nehéz olyan helyet találni ahol ne csökkenne a vízhozam.
És igazából a múlt évek átlag alatti éves esői még mindig látszanak a talajvízszinteken.
Szóval egyáltalán nem valami beláthatatlan időtávokról beszélünk.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #17126 üzenetére
Eleve fúrtra gondoltam. A vízkészletnek aztán édesmindegy, hogy urbánus formátum szerint van-e keretezve a kivétele, a felhasználása vagy sem, ezt felejtsük el.
Kapcsolódó, szuper, fészbukos emlék: külterületi létezés volt taglalva, annak lehetőségei-lehetetlenségei, hogyanjai, költségei. Egyszercsak felcsattan valaki, hogy és a szemétszállítás? Az, na azzal mi van, az kimaradt! Nem maradt ki, odakint nincs olyan, abban, az aszfaltról nézve jól megszokott és szervezett formájában. Nagyon kevesek látják a közszolgáltatás fonákját, a kiszolgáltatottságot. Ugyanígy a lépdelve az egyre elemibb igények, történetek felé is: nem a város adja a vizet a maga díjszabásában, hanem a vízadó réteg, alólunk. A nap végén persze pont hogy a vízmaffiával/háborúval nézünk farkasszemet, de hogy minél inkább kitoljuk ennek kezdetét, okosan kell azt a zöldet is akarni. Ez a napi bölcseletem, ugye milyen jó? -
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #17128 üzenetére
Már most sérült.
Egy rakat pest könyéki településen vízhiány van. Nem a kutakból, hanem a csapból sem jön a víz. Készülj erre inkább, jobban jársz. Nekem 1m3 vizem mindig van otthon tartalékban.Sziciliában olyan aszály van, h tengervíz jön vissza a kutakból, elhajtják a turistákat, mert a budit sem lehet lehúzni. Kicsit nyitott szemmel kell járni.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #17124 üzenetére
Most még lehet az angolgyepmestert játszani, aztán
haamikor majd nálunk is bevezetik az érezhető korlátozásokat vízfelhasználásilag már nem lesz kérdés a kérdés többé. Egyre inkább irreális ráfordításokat igényel a gyepigény. Spanyóliában, a Dél-Olasz területeken is mi van, meg lehet nézni, hogy messzire ne menjünk, de számos a példa.A víztározó fölött egy gyengébb tápanyagtartalom került vissza, illetve vékonyabb rétegből tud gazdálkodni a növény ami nedvességügyileg is egy hátrány - ironikus azért.
Mindezek ellenére érdemes rámenni észszerűen a zöldre, anélkül cseppet meleg van. Mindig a legkisebb befektetés a nyerő, minimális rásegítést és irányvektort adva a természetnek, összefésülve igényeinkkel. Az nem megy, hogy mindent is beáldozunk/kizsigerelünk a konvenció miatt.
Íródtak már, de gyűjtsük csokorba a mostantól szóba jöhető zöldeket.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #16873 üzenetére
Azt fontos megérteni, hogy nem csak fejőgép van, hanem kézzel is lehet fejni. Ez csak a mai, fogyasztói emberben kelt felháborodást, muszáj valamit változtatnunk, a fenntarthatatlanság szó már előkerült és el is csépelt, viszont van létjogosultsága. Tömegtermelés szintjén nyilván igazad van. Nem látom az out of the box gondolkodást nálad sem és ez a legnagyobb probléma. Látod a fától az erdőt? Nem ment fel minket az, hogy a fogyasztóiságba szocializálódtunk bele. Kényeskedő 5 évesek vagyunk, akinek minden is kell, csőlátással, fasza.
(#16872) ncc1701, hát te nem is tudtad? Mindig jó reklám médiakompatibilisen megőrülni. Bár lehet, hogy simán csak a bevett tengelyen való sikertelenség okozta dac, büntetni kellene. Eltolódott agyi kémia/keserv mellett is ugyanúgy fennáll az élelmiszerpazarlás ténye. Amikor a termelő is képtelen már megfelelően súlyozni, mert csak a dollár (forint)jelek pörögnek a szemében. De kívülről nézve sem számít ez, mivel hát túltermelés van, körbeértünk..
A média - közönség relációjában meg tipikusan se füle se farka történet az ilyen esetek leközlése; van egy kis sajnálkozás a fotelekben, meg máshogy kellenézés és felejti is. Ironikusként is lehetne értékelni a gépezet hibájára adott pazarlást.(#16874) Stylewars_kp, forgatásos... De minek változtatni.
Rive, még mindig várom a választ az egyenlő, "igazságos" elosztásra a túltermelésből fakadóan. Miért olyan nehéz ezt a paradoxon-göcsörtöt kiegyenesíteni?
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon #16859 üzenetére
Minden tiszteletem neked és a cégnek , ti könyebben át profilálódtok , de mi erre tettünk fel mindent , határos keretek között próbálunk hatékonyabban dolgozni ( malmi búza ) de annak is az ára anyi hogy ha elmegyek a boltba venni egy kiló kenyeret 8 és 10 kiló közti malmi búza árát kérik el tőlem , ez már nagy baj
, de vannak itt még nagyobb bajok is , amit csak az lát aki benne van !! És mit csináljak adják el mindent és menjek el műkörmösnek
, vagy egy céghez majd csak találnak nekem valami munkát , nem egyenlőre bízunk , hogy hejre zöken a dolog mert ehhez érték , ezt szeretem és ezt tudom csinálni , csak hagyják, mert még erre az egészre jön a sok eus agyament követelmény !!
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #16863 üzenetére
Szerintem elbeszéltek egymás mellett most. Igaza van nagyon a diverzifikáció fontosságában.
Egyébként mire nyargaljon át egy földműves?
(#16861) Stylewars_kp, persze hogy nem smafu, ezért irtam, hogy tarthatatlan, bár takarja a problémát az EU-tagság ténye és a működő világgazdaság/áruszállitás. Lesz itt még visszanyaló fagyi, még akkor is, ha az már rég elolvadt.
-
User_2
tag
válasz
f4lcon #16859 üzenetére
a Te érdeked, hogy Ő ragaszkodjon a gazdaságához.
ha Ő nem tartja meg a gazdaságát, egy sokkal hatékonyabb "gazda" - talán ismered névről is - fogja átvenni a gazdaságát, és ne legyen kételyed monokultúrás hatékony termeléssel fogja hasznosítani a földet.
onnantól kezdve agyő diverzifikált gazdálkodás, minden élelemed szó szerint minden élelmed attól a "nagyon hatékony" "gazdától" fog származni, aki több tízezer hektáron "gazdálkodik" "állami" támogatás segítségével.minél több ember kezében van a termeléssel kapcsolatos döntés, annál biztonságosabb a termelés, mégha ez ma nem is így látszik.
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon #16856 üzenetére
" szóval aki gazda, és nyíg annak annyit tudok mondani, hogy csinálja jobban és ha nem megy, adja el a földet. NEM KÖTELEZŐ ezzel foglalkozni, senki nem kényszerít rá. "
Ez azért nem ilyen egyszerű
, amikor egy élet munkáját beleteperted , gépek , traktorok , kombájn ,tárolók stb , azt nem adod fel csak úgy , és hidd el ennél jobban ahogy csináljuk nem lehet , itt csinálhatom ahogy akarom ,ha az árak úgy vissza estek , hogy egyszerűen nem jössz ki vele mert ugye a vetőmag , vegyszerek , alkatrészek stb azok nem estek le , sőt az egekben vannak , de nem akarok itt konteozni , de ez most másról szól , itt ki akarják ( fogják ) készíteni a gazdákat , én belülről látom a dolgokat nem úgy mint egy kívülálló, nektek fogalmatok se nincs ,hogy egy , egy alkatrész mibe kerül , irreális árak vannak !
Külömben a gabonát a parlament elé, az öreg Karsai vitte Battonyáról , de kiöregedett és már nem gazdálkodik ( felszámolódott ) , pedig egy anyira rendes , egyenes ember , hogy sokan tanulhatnának tölle !! -
btraven
őstag
válasz
f4lcon #16755 üzenetére
Neked a gömbkőrised mennyire hajtott ki a törzsén? Ott nem Mecsek alany van, hanem valami más, virágos kőris stb.
Videón látszanak ezek a dudorok, a korábban lemetszett ágak helyei. Nekem állandóan megjelenik új hajtás, azokat kézzel letöröm. 2 hónapja volt elültetve, 12 TK-s, tehát már több éves fa volt ültetve. Csak már észre vehetné a fa hogy ott nem szabad hajtania -
F_Gergely
őstag
válasz
f4lcon #16755 üzenetére
Köszönöm, elkezdtem kutakodni, és találtam olyat, hogy oltott fák, amik esetében a törzs magassága nem fog nőni egy megadott méretnél. Nem is tudtam, hogy van ilyen.
Ez lesz az amit én keresek, gömbjuhar és akkor ebből egy oltott verzió 200-as magassággal. Bár azt nem tudom a lombkoronáját, hogy lehet majd ennek nyírni vagy mi rá a módszer. -
Dorian
félisten
válasz
f4lcon #16650 üzenetére
Rossz hasonlat, ugyanis a minőségi különbség éppen fordított.
Egy monokultúrás, csak dizánjfűből, mm-re ugyanolyan szálakból álló felület esztétikailag valóban tetszhet valakinek, de szvsz csak dög unalmas. A monokultúra, alacsony magasság és állandó vegyszerezés miatt pedig egy ökológiai sivatag, ami minden csak nem mimőség. -
G@ben
addikt
válasz
f4lcon #16574 üzenetére
Biztos nagyon jó, de ha lehet, inkább irtanám az állományt. Annyi van, hogy tegnap hazafelé be kellett futnunk a házba, mert felhőben rajzottak körülöttünk.
Bár azt nem tudom, hogy ha ezt az elektromosat kiviszem a kertbe, akkor teljesen elviszi mellőlünk a szúnyogokat és lehet mellette dolgozni vagy sem. -
válasz
f4lcon #16322 üzenetére
lemértem, 5 centire nyírja a gép, ez mióta megvan a gyepszőnyeg (2022 november) azóta ennyi télen-nyáron
el kell gondolkozzam azon, hogy más magasságokat hagyok az eltérő időszakokra
idén átálltam a heti 4 öntözésre, most szektoronként 45 percet megy (kb 7mm) tavaly minden nap locsoltam szektoronként 25 percet (kb 4mm)
a talaj nagyon homokos sajnos -
eldoble
aktív tag
válasz
f4lcon #16059 üzenetére
Néztem ezt a linkeltet, nekem is van egy hasonló is (mint fentebb írtam, csak ez félre van téve ...).
"kovácsolt alumínium nyél" ezt írják, ezek keverik az öntést a kovácsolással, de valószínű a MUA-nal is, az ugyan acél, de szerintem az is acélöntvény, bár az még süllyesztékes kovácsdarab talán lehet, de ez biztos, hogy öntött alu. -
User_2
tag
válasz
f4lcon #16066 üzenetére
hát akkor lehet hogy idén nem vagy döntési helyzetben,
vízes lesz a levele és közben meglátod mi lesz, próbálsz védekezni.
ha rezisztens fajtáid vannak, lehet észre se veszik a levelek az ilyen gombaveszély nagy részét.használhatsz felszívődő gombaölőt, ha nagyon akarsz, persze ez ugye mindenképpen valami méreg lesz, nálam az ilyen nem opció.
következő évre viszont áttervezheted a metszést és a termőágak elhelyezését, hogy magasabban legyenek.
-
User_2
tag
válasz
f4lcon #16064 üzenetére
milyen magas a tőke?
azaz ha leszeded az alsó leveleket, amiket most az öntöző minden nap összevizez,
akkor mennyi level marad még?ha marad még elegendő levele, kb 1m magasságig felcsupaszíthatod nyugodtan, szokták is. van ahol a lugasnak nincsen oldalt levele, csak a "tetőn"
-
User_2
tag
válasz
f4lcon #15886 üzenetére
éppen lehet az is, személyesen még nem láttam.
tafrinás torzulást nem ágcsúcson véltem látni, hanem egyedi levelél közepénnálam tavaly ilyenek voltak a moníliás elhalt ágak a meggyen, szilván, őszin.
tavaly nem sikerült elkapni a moníliát,
viszont idén a tafrinát nem sikerült. -
its_grandpa
tag
-
User_2
tag
válasz
f4lcon #15876 üzenetére
nálam tervezéssel, takarással, szellőzési lehetőséggel.
hogy az esővíz ne érje direktben, ha mégis akkor a mozgó levegőnek legyen lehetősége száratíni.
talajról felcsapódó víz ellen tégla van egymásra pakolva 40cm magasan, mindenféle kötőanyag nélkül, csak a a gravitáció tartja a helyén.
ez kb 10 éve, száraz minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- További aktív témák...
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest