- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- Milyen GPS-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brandynew
őstag
válasz
Dorian #21396 üzenetére
Azt egyébként nem értem, amikor valaki damilos fűkaszát használ. Mit gondol, hová megy az a rengeteg műanyag? Nem zavarja, hogy egy idő után műanyagon fog lépkedni?
100 négyzetméternyi terület levágásához évi 28 vágással számolva (heti egy, 7 hónapon keresztül) kb. 15 méter damil megy el.
Ha valaki több, mint 100 négyzetmétert vág, akkor nyilván több, számoljunk 300 négyzetméterrel: 45 méter damil kerül a földbe egyetlen év alatt.
10 év alatt 450 méter, 40 év alatt 1800 méter.
1,8 km műanyag damil.
-
-
eldoble
aktív tag
válasz
Dorian #21373 üzenetére
Nálam 4 éve nincs gyom, egyedül pár borostyánt kell kihúzni, meg a szélén ahol a szegélykő van, ott vannak azért gyomok, de persze, teljesen elkerülhetetlen, hogy ne legyen gyom, minden terület más, nincs két egyforma.
Ez a szakszerű mulcs lerakás, de nem kell ilyenekhez ragaszkodni, mindenki saját maga dönti el a végén, hogy legyen. -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #21340 üzenetére
Itt most olvasztotta le a nap a kocsiról a deret , kint a kertbe még tiszta dér minden , de itt már szinte nincs ami efagyon
, nem tudom , hogy a repcekböl mi lessz , ki is megyek rájuk nézni , a búzák is stresszesek , de ők ezeket a fagyokat jobban bírták , pedig jól megvannak indulva ( ijenkor már árt nekik is a fagy ) !
-
Gabesz87
veterán
válasz
Dorian #21266 üzenetére
Tudom, hogy van telekhatártól (kerítésről ill. saját ingatlantól) előírt távolság, de most őszintén, ezt szerintem senki nem fogja ellenőrizni. Úgy 2 éve kivágattunk hivatalosan, engedéllyel egy nagy fenyőt, ami jó ferdén nőtt. A pótlás díját kifiizettük, tekintve, hogy új fát szabályosan nem igazán tudtunk volna sehová ültetni, ami megfelel a távolságoknak, kivéve talán egy ponton, a nem túl nagy füves területünk közepén. Nyilván szóba sem jött, úgyhogy tejeltünk. Szomszédot meg max megkérdezem, hogy nem zavarná-e. Meg nyilván direkt olyat keresek, ami nem okoz neki sem bosszúságot. Magasságra nem tudom, van-e korlát, de nyilván nem akarok olyan magasat, ami a ház tetején is túlnő. A hátsó, közvetlen szomszédunk (kép jobb oldalán lévő épület) házának tetején napelem van, úgyhogy nem szeretném neki leárnyékolni. Ezért is írtam, hogy egy max. 4m-es növény elég volna. Feleségem odavan a magnoliáért, ezt néztük ki: [link] Ha ez ilyen tuja formájúra nő/formálható, akkor ez szerintem teljesen megfelelne. Megnéztem közben a rendeletet is, ezt írja:
A lakóépülettől vagy ingatlan határától
a) a 2 méternél alacsonyabbra megnövő cserjét, illetve sövényt legalább 1 méterre,
b) a fa termetű örökzöldeket, a 2 méternél magasabbra megnövő cserjét, illetve sövényt legalább 1,5 méterre,
c) fát legalább 3 méterre
A fenti magnolia talán a b) állításnak felel meg, így talán még a 1,5m kivitelezhető is, és akkor szabályos lesz.#21267 Chris0321:
Szerintem de. Jobb oldalon ott a hátsó szomszéd háza, bal oldalon meg az oldalsó szomszédunk kertjében a tuja sor, ami látszik a képen, baromi magas! Úgyhogy igazából csak a tuja és a ház sarka közti rést kell árnyékolni, erre meg egy tömörebb, de nem terebélyes lombú növény szerintem megfelelő. -
-igu-
veterán
válasz
Dorian #21259 üzenetére
Sajnos en a nedvesseget nem tudom kikerulni - az udvar 2/3-a folyamatos arnyekban van, mohas is rendesen.
Nagyon surun kene ahhoz vagnom (hetente 2x szerintem), hogy ne okozzon gondot.
Most egy hasonlo meretu, de akksis makita-t hasznalok, nagyjabol ugyanazt tudja, csak epp a zsinorral nem kell bohockodnom.
Neha en is gyujto nelkul hasznalom, de iden akkor surubben teszek igy. -
Chris0321
veterán
válasz
Dorian #21196 üzenetére
Már alapból benne van a földben és a talajvízben is. A fa amire ennyire vigyáz, hogy direkt ha komposztálót épít, már rég tele van mikroműanyaggal. Így a gyümölcs is amit megeszik.
Én sem vagyok hajlandó állandó rettegésben élni mikor épp mi öl meg, mert már a lélegzéssel mérgezem magam, arról nem is beszélve, hogy amit megeszem akármi is az pedig rákkeltő. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #21191 üzenetére
Nem megy tönkre semmi jó 5-10 évet. Fogsz 3 raklapot, teszel rá dróthálód, beszóród a matériát, elejét megcsinálod nyithatóra. Colos fenyő zsalu deszkából. Elég soká bírja. Ha azt akarod, h tovább bírja, akkor desznyó perzselővel adsz neki, pont 10 perc meló.
A műanyag komposztálóval van egy másik elvi hiba, miszerint ha valamit meg lehet csinálni természetes anyagból, ami lebomlik, nem szennyez, természetazonos, akkor mi a pék f@száért használna bárki is műanyagot? Tudom, szemlélet kérdése.
Ad abszurdum, az is működik, h ásol egy ásónyom mély gödröt, beszórod a cuccot vegyesen, és otthagyod. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #21187 üzenetére
Tudod, mikor megvoltak fizikában a newton törvényei, akkor kimondták, h már mindent tud a tudomány.
Mikor kitalálták, h a nap körül forog a föld, nem fordítva, akkor megégették az emberkét.
Mindkét esetben ugyanolyan emberek voltak biztosak az igazukban, mint te.
Közben meg nem tudunk lófaszt sem. Nagyon irígylem az egyszerű életszemléleted, mert az számodra egy biztos pont. Sajna nekem ilyen nincs. -
Z_A_P
addikt
válasz
Dorian #21187 üzenetére
Uptake and transport of micro/nanoplastics in terrestrial plants: Detection, mechanisms, and influencing factors
Meg kep is van hozzaSZERK: hehe, most nezem ugyanazt hozta marcra is
-
Balázs Z.
tag
válasz
Dorian #21185 üzenetére
Így kerül bele: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8618759/
1. Talajon keresztüli felvétel
A műanyagrészecskék elsődlegesen a talajba kerülnek különböző forrásokból, például műtrágyákból, komposztból, szennyvíziszapból, hulladéklerakóból vagy közvetlen műanyag-szennyezés révén. Innen a növények gyökerein keresztül képesek bejutni a növényi szövetekbe.
A nanoméretű részecskék (<100 nm) különösen veszélyesek, mivel képesek áthatolni a gyökér külső rétegein.
Ezek a részecskék az apoplasztikus úton (a sejtfalak közti térben) haladnak, mígnem elérik az endodermiszt. Itt a Caspary-csík megakadályozhatná a továbblépést, de ha a NP-k elég kicsik, átjuthatnak.
A xilém (vízszállító edénynyaláb) révén eljuthatnak a szárba, levelekbe és más növényi szervekbe.
2. Levélen keresztüli bejutás
A levegőben lebegő mikroműanyagok a levelek sztómáin (gázcserenyílások) keresztül is bejuthatnak a növénybe.
A sztómákon keresztül a levelek belsejébe kerülve ezek a részecskék tovább terjedhetnek a növényen belül.
A levegőből származó szennyezés elsősorban a városi vagy ipari környezetben jelentős.
3. Sebzéseken keresztül
Mikroműanyagok bejuthatnak a növénybe akkor is, ha a gyökerek vagy levelek megsérülnek (például mechanikai behatás, rovarrágás vagy betegségek miatt kialakuló sebek révén).
4. Kockázatok és hatások
A növényekbe bejutó mikroműanyagok fiziológiai stresszt válthatnak ki: gyökérnövekedési zavarokat, oxidatív stresszt, víz- és tápanyagfelvételi problémákat okozhatnak.
A fotoszintézis gátlása is előfordulhat, amely csökkenti a növény teljesítményét és terméshozamát.
Mivel ezek a részecskék a növényi szervekbe beépülhetnek, továbbjuthatnak az élelmiszerláncba, az emberi fogyasztásra szánt növényeken keresztül. -
ncc1701
veterán
-
6030D
addikt
válasz
Dorian #21103 üzenetére
Azért ha valaki végigolvassa az elmúlt két hét hogyan permetezzek kommentjeit, akkor nem az jön le belőle, hogy ez egészségesebb, mint a bolti.
Anno megmondta a mg-i szemlézéssel foglalkozó "nagybátyám" is, hogy a piacon a bácsinál kapható zöldségben lehet, hogy több a méreg, mint a boltiban, mert a Pista bácsi csak egy kupaknyit löttyent a háti permetezőbe abból, amiből a nagy gazda kimér 3 decit egy hektárra... utóbbinak biztosan sikerül a helyes keverési arány, az előbbinek meg lehet, hogy a szomszédban sem lesz kártevő 2 évig.
-
H-Zol
senior tag
-
Balázs Z.
tag
válasz
Dorian #20988 üzenetére
Ez sem rossz felhasználás, próbáltam, finom:
https://gyogyfuveskertem.hu/tyukhur-pesto/ -
den89
tag
válasz
Dorian #20950 üzenetére
Azért ez nem kicsit túlzás, hogy fagyon kívül mindig lehet metszeni. Kajszit, őszit pl. egyáltalán nem ajánlott, nem szerencsés télen metszeni, sokkal nagyobb rá az esély, hogy elkapja valami betegség (pl. gutaütés). Ezeket pirosbimbós állapotban ajánlott (esetleg virágzás környékén), vagy a szüret utáni/nyár végi metszés is jó. Sőt valaki szerint pl. a kajszi esetében még jobb is.
Azért egy almát, körtét sem metszenék karácsonykor, még akkor sem, ha 15 fok van. Szerencsésebb azokat is tél végén, február-március körül.
Valamint ugye van a zöldmetszés is, amelyiknél szükséges (pl. őszibaracknál). -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #20914 üzenetére
340 méterre a kulcstartó lámpám világít
, de komolyra fordítva a szót én használom is őket , az melett , hogy hobbi , és egy kicsit túl szaporodtak
[kép] a két literes pepszis palack a méretviszonyitás kedvéért van a sorba ! Este a földeken , tanya , sokszor migránsok olalkodnak a földeken tanya körül , vadak kihajtasa a napraforgó táblákból stb , de ezek a lámpák már okosak ( komolyabb programok is futnak nemeiken , nem a méret számít , egy kis falat lámpa is csodákra képes , de ennek van topija , ez [kép] egyik kis kedvencem Wurkkos TS11 névre hallgat és egy állat ahogy világít [kép] a telefon antenna 250 méterre van , de akit érdekel a zseblámpák vikaga itt [link] mindenki megtalálja a magának valót !!
-
v-man
őstag
válasz
Dorian #20926 üzenetére
Csak érintem a hsz. témáját, nálunk az összes gyümölcsfa (szilvák, cseresznyék, barack, meggy) megindult már, de az alma (Egri piros) továbbra se mocorog
Ez még csak a 2. tele volt nálunk, így sok tapasztalatom nincs vele, de kicsit aggaszt, mert tavaly előbb indult, mint a körte, ami most már zöldel picit és kb egy hete is már látszott h felkelt...
Akiknek van, hol tartanak az almafák? -
H-Zol
senior tag
-
soldi3r
veterán
válasz
Dorian #20837 üzenetére
Egy cirka 20 ev koruli Oleo Mac van a szoloben, eddig nem sok baja volt. Igaz, nem sokat van hasznalva, 1000m2 az egesz. A fukasza miatt nekem tuzeloanyagot keverni kell mindenkepp. A minap neztem helyette egy SR430-ast, de 230 ezer plusz 52 a szivattyu. Mivel azert eleg kenyelmetlen, foleg a takaritasa, igy erosen gondolkodom, hogy a 40V-os Makita lombfuvora teszek egy porlasztot es rakotom az akkus permetezot.
-
totron
addikt
-
Z_A_P
addikt
válasz
Dorian #20732 üzenetére
En is szeretek komposztalni, mindig sirok mikor egy almacsutkat kidobok a kukaba, de egyszeruen MIT?
Fuvet nyirok es zoldhulladek zsakba gyujtom amit elvisznek. Na az mennyiseg.
De ezen kivul nem tudnek mit beletenni, nincs mas kerti hulladekom. Agak vannak, de azokat ledaraltatom es elvitetem (onkormanyzat evi 2x ingyen)
Te mit dobaltok bele? Nyilvan van almacsutka, paprika csutka. Kb ennyi a konyha zold hulladek. Ja talan heti 1x repa/krumpli pucolas. De ezek semmik.
Avokado, banan, narancs-hej, ezek nem mehetnek bele. -
Essejó
veterán
válasz
Dorian #20731 üzenetére
Ergo ha veszek egy 1 méter szélest, és el akarom felezni hosszában. Akkor a vágás helyét megfújom hőlégfúvóval, úgy hogy két oldalról 1 - 1 deszkával takarom a nem kezelni kívánt részt. Aztán a 600 C°-os hőkezelés után ha még foszlani tud, akkor átkeresztelem MacGyvernek.
-
-
v-man
őstag
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #20368 üzenetére
Nekem sem a mennyiség fontos, hanem a minőség.
Alig eszem gyümölcsöt, ilyen napi 50 grammot maximum, és azt is csak bogyósból. Úgyhogy nem fogy sok.
Ezt nekem anno egy öreg bácsi mondta, gyönyörű volt a portékája, és elképesztő finom. Nála félárnyékban volt.
Egrest kéne ültetnem.
Hétvégén elkezdtem az 1 éves komposztot rostálni, ennyi rózsabogár lárvát még életemben nem láttam, az ment a frissebb komposzt halomra vissza.Úgy néz ki, 3 talicska komposzt kell minden 5 méter ágyásba. Még jó, h csak valami 40 méterem van.
Veszünk csirkehálót, ráterítjük az ágyásokra, mert a saját macsek már öreg, nem tudja védeni a területet, és valami 10 macsekot már összeszámoltam a kertünkben, budinak használják az ágyásokat, mikor nincs bevetve, és szabadon van. -
m3ss
veterán
válasz
Dorian #20341 üzenetére
van nekem is kozepen jarolap, csak el van most temetve.
80 nm? az brutal. en is gondolkodok nagyobb kerten.
meg malnat akarok kerites melle vegig ultetni. abbol milyen fajtat erdemes? vettem tavaly jofogason valakitol par tovel es zero termese volt, pedig azok arnyekban voltak..
ha nem arnyekos helyen van akkor is teremni fog? -
m3ss
veterán
válasz
Dorian #20341 üzenetére
van jo sok fu, sztem vagy 500 nm. pont most vettem damilt ilyen celbol
a felasnam alatt mit ertetek? felforditom a foldet aztan kiszedegetem a gyokereket amiket talalok, ugye? vmi ilyesmi volt az eredeti terv
komposztba gazat erdemes tenni?
ha agroszovetezek palantaknal nyilvan tudom ultetes elott, de magrol ultetesnel hogy? majd ha kinottek epitsem kore?
hany l marhatragyat vegyek 15 nm-re? gondolom ezt miutan kigazoltam. utana ezt is forgassam bele, vagy csak szorjam szet, vagy csak a novenyekhez rakjak vagy hogy celszeru?
mentatol megorulok, ultettem egyet es a harmad kertet overtakelte -
m3ss
veterán
válasz
Dorian #20332 üzenetére
kosz mindenkinek!
nezek akkor marhatragyat.
fu van rengeteg, azzal tudok mulcsolni, erre nem is gondoltam. mehet a sorok koze frissen vagva? milyen vastagon?folia nem is kell akkor gondolom.
a jelenlegi gazhelyzettel akkor nem tudom mit kezdjek, igy nez ki, tavaly nem volt kert csak gaztenger. a derekig eroket kiszedegettem kezzel. kapaljam fel a maradekot? es a felszinrol tavolitsam el? de a gyoker miatt akkor is ki fog noni. bar ugye ha beleforgatom akkor is. langszorom nincs
zoldesegeket magrol mikor ultettek? bar gondolom ez is attol fugg milyen zoldsegrol van szo.. -
Z_A_P
addikt
válasz
Dorian #20312 üzenetére
Köszi
Viszont bokrot (babermeggy) már lehet ültetni (1m magas) , mert fagyni elvileg nem fog, nem?
Valaki tanácsolja semmit se adjunk neki csak a kiasott földet vissza, mert különben a gyökere nem lesz elég erős, ellesz az alá rakott tapanyaggal. Más meg mindenféle cuccal indítana. -
totron
addikt
válasz
Dorian #20277 üzenetére
Érdekes, soha nem láttam még támrendszerrel, kerítés mellett már igen. Az öntartó burjánzás működik, igaz, lehet fajtafüggő.
#202786030D, az áfonyának savanyú talaj kell, mint megannyi bogyós történetnek, tartós lótrágyázással előállítható a kívánt alap. Érdemes ezt olyan részen csinálni amit aztán nem akarsz másra használni, elég távol áll az ilyen talaj kémiája a bármi másra használhatótól, legalábbis haszonnövény terén.
Köszméte/piszke/egres és ribizli egy fokkal egyszerűbb történetek. Megköszönik azért ők is az előkészített talajt. -
eldoble
aktív tag
válasz
Dorian #19992 üzenetére
Igen, ez ilyen, mi ezt nem tudjuk megtenni, mert mi eladásra termeljük a cseresznyét és nálunk a termés a fontos, persze mi is szoktunk vágni belőle és mondogatjuk, hogy kevesebb lesz, de legalább nagyobb szemű.
-
totron
addikt
-
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19964 üzenetére
Haver kb ennyit ivott, évekig járt szakemberhez, mint alkoholista.
Azt is írtad, h nem lesz bajod alkoholtól, pedig de, mivel idegméreg. Hivatalos, h nincs minimális biztonságos mennyisége. Ha ma találnák fel, kapásból tiltólistás lenne, csak azért engedik, mert kiváló a jövedéki adó rajta. Gondolom ha a faterod alkesz lett volna, nem lennél ennyire liberális a témában.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #19895 üzenetére
+1 , nállam soha egy kutya sem volt megkötve , volt amikor sok kutyám volt ( megöregedtek ) , most csak kettő van ( ithon ) de azok bentlakásosak
, van két kutya ajtó és közlekednek , nyári éjszakákon az egyik szinte csak kint tartózkodik ( figyeli a kertben közlekedő macskákat , és sünöket
) !!
-
its_grandpa
tag
válasz
Dorian #19832 üzenetére
>> az esővizet vezetjük bele, ahol elszikkad a talaj felé.
Ez itt szigorúan tilos, kötelező zárt tartályban gyűjteni az esővizet (talajmechanikai oka van).
>> .. a födéme felett meg 80 cm talaj van ..
Nem semmi födéme lehet 1 m3 föld ~ 1.2-1.3 tonna, a 80 cm megvan ~ 1 tonna. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19782 üzenetére
De azt azért teoretikusan el tudod fogadni, h a télnek van haszna? Vagy ezt is tagadod?
Részemről szeretem, amikor télen kemény minuszok vannak. A -10 fok már alakul. Anno voltunk télen erdélyben, ahol befagyott a -19 fokos téli szélvédőmosó a kocsiban. Gyúrós haverral van is képünk, ahol felmentünk valami hegyre, és gatyára vetkőzve pózoltunk párat. Fasza volt.Asse most volt, vagy 20 éve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged