- Milyen okostelefont vegyek?
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- MIUI / HyperOS topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
OddMan
őstag
A Gigabyte GA-D510UD lapja megbízható?
Esetleg tudtok ajánlani ehhez hasonló lapot, amelyik megbízható és szintén duplamagos Atom D510 procit és 4db SATA2-es port-ot tartalmaz?
Szeretnék építeni egy 4 hdd-s NAS szervert linux-al és ehhez keresek mini-itx alaplapot és dual Atom procit a gyors adatátvitelhez.
Találtam egy Lian-Li PC-Q08B Mini-ITX házat is hozzá, nem a legolcsóbb, de jóval olcsóbb még így is ez az egész, mint egy gyári NAS szerver (pl. QNAP), ami amúgy igen hasonló alkatrészekből van megépítve.[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
A gyors cpu nagyon fontos, mert gigabites átvitelnél nagyon le tudja lassítani a cpu egy szoftveres raid5 sebességét.
Amúgy olyan NAS-t szeretnék építeni, amelyik 4 hdd-s raid5-ös tömbre gigabites hálózaton keresztül képes legalább 60-70MB/s-el írni.Intel DG45FC Mini-ITX alaplapról mi a véleményetek?
Ebbe 775-ös C2D procikat lehet pakolni. Sajnos Atom-ot nem.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
-
-
OddMan
őstag
válasz user137 #2724 üzenetére
A QNAP TS-509 PRO-ban egy nagyon gyenge Intel Celeron 1.6GHz-es proci van. Nézz meg egy QNAP TS-449 PRO vagy TS-559 PRO tesztet. Ezért írtam fentebb, hogy nagyon fontos a gyors processzor. A régebbi gyenge cpu-s QNAP NAS-ek azért lassúak, mert a proci eléri a 100%-os terheltséget és ez megakadályozza a gyorsabb adatátvitelt.
Amúgy van egy pár qnap a kezem alatt a munkahelyen és jónak is tartom a termékeiket, de csak azokat, amelyekbe már az új Intel Atom (dual-core) proci van szerelve. Az egyetlen baj a qnap-el, hogy igen csak drága. Nekem legalább egy 4 hdd-s változat kellene, ami kb. 215e ft. körül kapható a legolcsóbb helyen.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Hát igen jó lenne egy DualAtom, de az ilyen alaplapokon lévő mini cpu ventillátorok nem néznek ki valami meggyőzően. Sajnos amelyik meg passzív, azon meg nem DualAtom-os cpu van.
Félek, hogy esetleg hangosak lehetnek ezek a ventillátorok, és ha tönkremennek talán nem is igen fogok tudni beszerezni hasonlót.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Szerintetek a Gigabyte GA-D510UD alaplapot Micro-ATX kompatibilis házba is be lehet építeni?
-
OddMan
őstag
Az Atom D510 és az Atom 330 procik között van valami komolyabb különbség?
Úgy látom mind a kettő duplamagos és az órajelük is szinte megegyezik.Amúgy azért kérdem, mert az Asus AT3IONT-I is eléggé jó választásnak tűnik. Ezen is 4 sata port van és gyors duplamagos atom proci. Az egyetlen baj vele, hogy majdnem 2x annyiba kerül, mint a gigabyte.
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Intel oldalán azt írják, hogy a 330 8Watt-ot, a D510 pedig 13Watt-ot fogyaszt.
A D510 pár százalékkal tényleg gyorsabb lehet, mert 60Mhz-el gyorsabb az órajele. Viszont fogyasztásban a fentebbiek alapján a 330-asnak jobbnak kellene lennie, mint a D510-nek nem?''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
válasz adalbert1 #2741 üzenetére
Én most ezzel a Sharkoon házzal szemezgetek. Tudom nem ITX-es csak Micro, de ITX alaplap is belemegy és kicsit több mint 10e ft.-al olcsóbb, mint a Q08. Ráadásul ebbe is 4db 3.5"-os és ezen kívül még 2db 5.25"-os meghajtó is befér. A házba opcionálisan 2db 120mm-es halk ventillátor is beépíthető. Az elmúlt napokban rengeteg házat megnéztem, de sajnos nagyon kevés olyan ITX vagy Micro ház létezik, amelyikbe legalább 4db 3.5"-os hdd befér.
-
OddMan
őstag
Tüzetesebben megnéztem ezt a Q08-at, és ennél is eléggé gyengusznak tűnik a hdd-k felfogatása. Gyakorlatilag a hdd keret lóg a levegőben, csak a tetejénél van rögzítve. Szerintem ez még szarabb felfüggesztés, mint a sharkoon-é.
Lehet maradok a sharkoon-nál, annyira übergagyi csak nem lehet?[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
A Raidmax IceCube ház szerintetek jobb lehet, mint a SHARKOON Temptation?
Kísértetiesen hasonlítanak egymásra.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
A Lian Li PC-V351B ház szerinted jó minőségű?
Ez szerintem jó lenne nekem, ha beszerelhető az 5.25-ös helyre egy olcsó kb. 300ft.-os szerelőkeret, ami a 3.5-ös hdd-t rögzítené.
Optikai meghajtó nekem úgysem, kell a NAS-ba.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
Igen szem előtt lesz, és nem akarok egy unalmas hagyományos házat venni.
A Q08 nem rossz, de úgy döntöttem, hogy inkább egy designosabb MicroATX házat veszek. Így ha valami miatt a későbbiekben a MiniITX-es alaplapomat le akarom cserélni, akkor lesz lehetőségem akár MicroATX-es lapot is belepakolni.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
A Lian Li PC-V351 háznak mindkét oldalán van 5.25-ös meghajtó hely?
Gondolom, egyszerre mind a 4 helyet nem lehet használni vagy igen?
A másik kérdésem, hogyha berakom a szerelőkeretet, akkor fogom tudni rögzíteni az 5.25-ös előlapokat? Azért az eléggé csúnya lenne, ha ott tátongana egy szép nagy rés.
Amúgy a 3.5-ös hdd-k egy részét arra az oldalra szeretném beépíteni, amelyiken a 3.5-ös hdd helyek is vannak. Így talán a hátsó lapon lévő hdd ventillátor egy picit húzná a levegőt az 5.25-ös helyre épített merevlemezektől is.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
válasz vitar100 #2803 üzenetére
Vitar100: Látom neked is Lian Li PC-V351 házad van. Ha nem túl nagy kérés lefényképeznéd nekem, hogyan is vannak rögzítve a fekete 5.25-ös előlapok?
Az 5.25-ös helyekre én 3.5-ös hdd-ket szeretnék beépíteni, de lehet, hogy nem lehetséges, mert akkor nem tudom visszarögzíteni a fekete előlapokat. A Lian Li oldalán találtam néhány képet, de nem látom pontosan, hogy az előlap tartókerete elfoglalja-e a sin azon részét ahova a 3.5-ös szerelőkeretet menne vagy sem. Amúgy ha jól láttam, akkor a ház elején és a ház hátulján is van kettő-kettő 5.25-ös előlap.
Köszi![ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Találtam egy nagyjából használható képet és azon pirossal bekarikáztam a kérdéses helyeket.
Szóval azt szeretném tudni, hogy amikor a fekete 5.25-ös előlapok fel vannak szerelve, akkor a bekarikázott részeken a furatok foglaltak?
A ház elején az alsó 5.25/3.5-ös gyári átalakító miatt látom foglaltak a furatok, de a ház hátulján lévő részt már nem látom rendesen. Ha a hátsó 5.25-ös előlapok rögzítéséhez nem használják az általam pirossal bekarikázott furatokat, akkor jó is lenne nekem ez a ház.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
De a tartófedél oldalsó vas lemeze nem nyúlik be a két kis furathelyig úgy, hogy eltakarja az 5.25-ös keret belső oldala felől a kis furathelyek között lévő ovális furatrészt?
Hát ez durva mondat volt, de ennél jobban nem tudom megfogalmazni.
Azért kérdezem, mert szerintem oda kellene majd rögzíteni a 3.5-ös szerelősin egyik felét.
Beraktam egy képet is arról, hogy melyik ovális furatra gondolok.
Amúgy meg köszi a segítséget.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
Azt akarom kérdezni, hogy a képen pirossal berajzolt részig nyúlik be a takarólemez oldala és ez eltakarja a sárgával bekarikázott furatokat?
Ha így van, akkor nem lehet berakni a 3.5-ös hdd szerelősínt, mert a sárga karikák jelzik azokat a furatokat, ahol a csavaroknak át kell menni, hogy rögzíteni lehessen a hdd szerelősínt.Bocs, hogy ennyi képet linkelek, de sajnos máshogy nem tudom elmagyarázni.
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Az Asus AT3IONT-I alaplap képes usb pendrive-ról boot-olni?
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Szerintetek Intel Atom D525 (Dual Core, 1M Cache, 1.80 GHz) procival szerelt Mini-ITX alaplapokat mikortól lehet majd kapni?
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Olyan létezhet, hogy egy táp nem működik rendesen, ha túl kicsi a terhelés?
Egy 400watt-os FSP400-60THN táppal nem indul el egy Gigabyte E350N mini-itx alaplap + 1db ssd meghajtó.
Egy 300 watt-os codegen táppal ugyan ez a konfig szépen működik, de ez a táp eléggé vacak és többet is fogyaszt, mind standby, mind rendes üzemben, mint egy minőségi komolyabb táp.Persze az is lehet, hogy megdöglött az FSP táp, csak akkor azt nem értem, hogy miért indulnak el a ventillátorok, miért világít a hdd led és a power led.
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Az alábbi 3db gigabyte alaplap között van valami különbség? Én már széttúrtam a gigabyte oldalát, de nem találtam semmit a bios-ok eltérő verziószámán kívül.
- GA-E350N (rev. 1.0)
- GA-E350N (rev. 3.0)
- GA-E350N WIN8 (rev. 1.0)[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
AMD Kabini E1-2500 vagy E2-3000 APU-val szerelt mini-itx lap elérhető már valamelyik gyártótól?
HTPC-hez való lapot keresek, de E-350 APU-s lapot már nem akarok venni.[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
válasz radi8tor #17703 üzenetére
Az E-450 régi architektúrás Bobcat.
Egy KBN-I/5200 Kabini APU-val szerelt lapot szívesen vennék, de úgy nézem nálunk ez nem kapható.
A prohardver is írt erről a lapról: KBN-I/5200.
[ Szerkesztve ]
-
OddMan
őstag
Intel D510MO alaplapomon van 1db Mini-PCIe x1 rev 1.2-es slot-al. Rendeltem hozzá egy delock 2x sata miniPCIe adaptert, de sajnos hiába illesztem a helyére, nem történik semmi, nem ismeri fel az alaplap, nem jelenik meg az új hardverek között az eszköz. Próbáltam Linux-al és Windows-al is, de semmi. Esetleg tudnátok segíteni, hogy mi lehet a probléma? Az alaplapomon a legfrissebb 0542-es BIOS van. Lehet, hogy inkompatibilis ez a kártya a lapommal?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM memória kit
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS MAXIMUS VII HERO Alaplap - INGYEN POSTA!
- Újszerű - GIGABYTE H410M H LGA1200 alaplap + Windows 11 Home digitális licensz
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs