Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz Pista0001 #62833 üzenetére

Persze van átfedés, vannak ITX házak, amibe kisebb mATX alaplapok is beleférnek, de attól az még mATX gép.

Én is csak ritkán és többnyire off-mATX vonalon tévedek be ide, de ez a téma megfogott. Különösen ez a mondat. Én asszem már 10+ éve raktam be az első mATX lapot ITX házba. Rendes, hivatalos mITX ház volt. Nem érzem, hogy ne mITX-et építettem volna, sztem minden más DIY sem rontja el ezt, ha faragni kell, ahogy itt is centizni kellett előre tervezve, meg távtartókat intézni, stb...

Viszont elvi síkon én sem itt választanám ketté a témát, hanem a "kicsi vs nagy" ház/konfig mentén. Szerintem a topic erőssége is ebben van, ebben van itt a know-how és azért jön ide mATX-es kérdéssel is az ember, mert itt mindenki 5 megoldást vág rá arra a problémára amit az összes másik topicban nem is értenek, hogy miről szól. (Nem fér bele? toronyház... Nem hűti le? 8db 14-es venti... Visszaveszed az órajelet?!? 5.4-re kellett volna üveghangra tuningolni 1.4V-on. Vagy nem létezik a probléma vagy nem értelmezhető abban a közegben. Mindenhol maximalizálás folyik, itt minimalizálás, de leginkább optimalizálás. Adott mérethez, ill. lehetőleg minden komponens együtt alkosson optimális, harmonizált egységet.
    Így nekem egy 25x25x20-as kockába berakott mATX, ámde erre hangolt konfig. Pl. mini gamer, de uv-zett cpu, dvga, hozzá minimalizált táp, vagy akár NAS-nak 3-4xHDD behekkelése, cserébe mondjuk paneltápos konfig, hogy beférjen dvga nélkül. Eleve dvga nélküli konfig minimalizálva (És épp ezért lógnak ki nekem kicsit a nagy dvga-s konfigok nagy házakban innen. Értem, hogy megoldható 2-300W is kis házban, meg ott is a hely/hűtés lesz a fő gond... de az nekem már kicsit megerőszakolása az elveknek.), amit már elvisz a paneltáp, stb... ezek mind ide tartoznak nálam, hiába nem hivatalos mITX. A problémakör és a megoldások, praktikák 95%-ban ugyanazok lesznek... míg egy alaplap/cpu/vga/normál konfig topiccal szinte üres halmazt fognak alkotni a felmerülő kérdések.

• phulee

tag

Igazad van jó részt és bár nálam is főleg ITX komponensek vannak, de mATX alaplapot használok. Elsősorban az ára miatt. Viszont azt is gondolom, hogy itt meglehetősen jó a közösség és ebben méretben komoly tapasztalat gyűlt össze, ami sok mindenben hasznos segítséget ad. Amiért én nagyon hálás vagyok. Főleg, hogy mATX topik nem igazán van és igény se nagyon rá.

Ha szigorúan vesszük a leírást, akkor valóban kilógunk jó páran az ITX definícióból, de talán éppen a mini házakból adódó egyedi kihívások és problémák miatt talán mégiscsak beleférhet ennyi engedmény. De elfogadom, ha ez már nagyon kitágítaná a fórum kereteit. :R

• Hanok

senior tag

A kompakt kicsi méretet mindenhol meg kell/kellett fizetni a világban, régen sem volt más ahogy mondod. Emlékszem még amikor kitalálták a sulinet akciót hogy mindenki tudjon gépet venni mert egyébként a kéthavi komplett fizetésem sem lett volna elég egy gépre. És az már lassan 20 éve volt.
    Az meg hogy drágult itt is a piac az teljesen rendben van, mint ahogy minden más is a duplája lett vagy akár a háromszorosa. ITX gépet építeni mindig fájdalmas hobbi volt, inkább csak voltak évek a válság előtt vagy után amikor annyira szar volt a kereslet hogy jobban megérte vásárolni annak akinek volt pénze és munkája..

Én egyébként pont ezért szeretem ezt a topicot még ha nehéz is újat mutatni, vagy új dolgokról beszélni vagy akár csak olvasni ITX témában azért mindig van mit csemegézni.
    Ha itt tömegesen jönne a mATX akkor fogyna csak el igazán az ITX téma szerintem. Amennyi meg van az most még szerintem elmegy..

#62831HUN_Sector Szerintem is nagy, pedig milyen ideális de egyszerűen már 12-13 liter fölé menni is olyan hogy jó jó de azért mégsem olyan kicsi már ami esztétikailag WoW kategória, na meg ugye a kihívás is elvész ami azért lássuk be itt a topik lakók egyik legnagyobb drogja.. :K

Szerk: Mondjuk én annak is örülök hogy ez a topic nem csapott át az azonnali hibafeltárós topicnak..amiket követek napi szinten abban meg már csak az van hogy nem indul a gépem mit csináljak..mind1 hogy VGA, Alaplap, vagy Proci topic...És ez azért van mert teret engednek neki..

• rxmiss

tag

kicsit en is csalodott vagyok, nekem sokaig az nfc s4 mini classic volt az etalon. ezert is vigasztal kicsit az a24, mert kelloen kicsi, raadasul pcie riser sincs.

• Francia91

veterán

Én meg elvagyok az NR200P-be épített kis gépemmel, pár játékot játszok vele, meg szerkesztgetek videót. Arra bőven elég :).
    Nem történik semmi, nem írok semmit :)
    Lesz rajta fejlesztés, remélhetőleg még ebben az évben, a tervek szerint kap egy Ryzen 5700X-et és egy 3060 Ti videokártyát, a modernizálás jegyében, azzal kapcsolatban lesz majd irományom úgyis. Amúgy nálam is főleg gamer és videó/fotószerkesztés feladatokat lát el a konfig, meg a 6 Tb-os HDD-n vannak tárolva adatok és filmek
    A kábelezést a belsejében múltkor újrarendeztem, találtam egy-két jobb elvezetési megoldást pár kábelnek, így talán picit jobb a kinézet, ha nem is hibátlan :)

Párom Sakura NR200P projektje egyelőre szünetel, az AsRock B550 ITX-es lap és a Ryzen 5 5500-as megvan, de házat vettem, Ő meg jár vezetni B kategóriára, legjobb esetben jövőre tudjuk folytatni a projektet

• hoffman_

nagyúr

én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy az ITX most lett mainstraim és jobban előtérben van, mint valaha - még úgy is, hogy csökkennek a lehetőségek és hardverek a területen. szerintem topicátnevezés öngól lenne, akkor elég lenne egy alaplapfórum az összes gyártónak és méretnek :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés