Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pista0001

addikt

válasz hoffman_ #62834 üzenetére

Szerintem még mindig messze van a mainstreamtől. Kevésbé ritka, mint 10-15 éve, az tény. Nem tudom, milyen topikokat követsz, meg milyen gépek vannak a környezetedben, én nem látom, hogy mainstream lenne. Én úgy látom, hogy teljesítményorientált gépnek a többség a mai napig full ATX-et épít teljesen indokolatlanul. A több GPU kihalt, a hangkártyák kihaltak, hálókártyák kihaltak, egyéb I/O kártyák kihaltak, USB kártyák kihaltak, Firewire kártyák kihaltak,... Mi van még, ami már nincs a gépekben?? A többség bepattint 1 VGA-t meg 2 RAM modult, és ezért megveszi a bazi nagy házat, meg a sokszor még mini-ITX-nél is drágább alaplapot.

15 éve a többség még csak nem is tudott a mini-ITX-ről, a mATX-et meg az olcsó vacakkal azonosította. Ez maradt meg a köztudatban a 2000-es évek elejéről, amikor az olcsó S370-es mATX lapokon még AGP se volt, rendes VGA-t se tudtál bele tenni. Ja, hogy S1366-hoz meg már volt 2 valós 16-szoros PCI-E csatolós mATX lap több GPU támogatással (SLI és CF is ha jól rémlik) és 6 RAM foglalattal, 3 csatornával... (totojáztam, lemaradtam egyről nemrég :O :O :O )

Vicces, hogy a számítástechnika milyen iszonyúan gyorsan fejlődő iparág, mekkora pénzeket ölnek egyes felhasználók, hogy a gépük up to date legyen, és közben mégis 20+ éves elvek szerint építenek gépet, valójában mégse követik a fejlődést. A mATX se lett igazán mainstream szerintem DIY gépként, pedig ha valami, hát az megérdemelte volna.

Nézd meg a brand gépeket, akár az üzletieket, akár az otthonokba szánt modelleket! Akár a Shuttle gépeket, akár az Acereket, HP-kat, Delleket, Lenovokat. A legnagyobbak mATX-esek, de inkább kisebbek, 2 bővítőhelyesek. Ez sem új találmány, van egy Socket A-s (S462) Asus Terminatorom, 180×310×295 mm (szél.×mag.×mély.), 2 bővítőhellyel! Meg 2 5,25-ös és 2 3,5-es (1 HDD, 1 floppy) hellyel! 20 éves gép... A munkahelyemen meg a legújabb eresztésben már csak USDT-ket vettek, és igazuk is van. A 4. generációsok mind MT-k (mATX) voltak IGP-vel, gyárilag 1, fejlesztve 2 RAM modullal, gyárilag 1 HDD-vel (fejlesztve 1 SSD-vel). Foglalta a bazi nagy doboznyi levegő a helyet...

#62835HUN_Sector
    Hidd el ATX-ben is ez a helyzet. Meg se merem nézni, a csúcs alaplapok mennyibe kerülnek. Mondjuk JayzTwoCents-nek volt egy klassz videoja, amiben rég bazi drága alaplapokat mutogat. Valami 400 dodó körül indít 10+ éves holmikkal, ha jól emlékszek, de hamar eljut 1000 dollár környékére.

#62837Francia91
    Nálam is hasonló a helyzet, a "gémer" elvan a Kolink Rocket Heavy-ben, a filmes a Chieftec IX-ben most épp szopat, és lefagyogat, de amúgy nincs változás, nagyon nincs miről írnom. Hozzáteszem, ez a topikbéli kihaltság is azt erősíti, hogy az ITX nem lett mainstream, régen hetente jött új a kérdéseivel, nagyon pörgött a topik. Az elmúlt pár hónapban gyakorlatilag mindenki mATX kérdésekkel jött...

Új hozzászólás Aktív témák