- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
compi.hu
senior tag
válasz
kristof_ #10291 üzenetére
A tengelyek, amin a csapagyak siklanak forognak is. Bármilyen apró egyenestől való eltérés korigálhatatlan hibához vezet, mert míg egy "normál" lineáris tengely esetén ezt ki tudod korrigálni korrekciós mátrixszal, itt az hogy magasabban, alacsonyabban vagy beljebb vagy kijjebb lesz épp a fej a haljás miatt az attól függ, hogy a fej a másik tengelyen hol áll. Igen komoly minőségellenőrzés van nálunk a gyárban a beérkező tengelyekre, nem véletlenül.
A csapágy meg azért nem egyszerű mert sima LMXU csapágy nem tolerálja a forgást. Mindenképpen siklócsapágy kell. A közhiedelemmel ellentétben Igus Drylin nem használható egy az egyben LMXU csapágyak helyett (nyomás alatt kell legyen kívülről hogy ne lötyögjön) úgyhogy kb marad a(z) (esetleg grafitkenésű) bronz. -
blountex
senior tag
-
Saccco
nagyúr
-
izisz
senior tag
válasz
kristof_ #9232 üzenetére
Egy mart aluprofilról beszélünk, amin műanyag görgő fut
a vetőkártya szerint se nem komoly ipari, sem nem írtó precíz megoldás, de nyomtatóban pont jó
Ömlik kínából a V-profilos megvezetett nyomtató hadsereg és a kerekeket jól beállítva, nincs azzal gond. (bár legalább kerekekből érdemes lehet PC alapanyagút beújítani idővel, az alap verziós kerekek azért szép lassan kopnak).
Amúgy a linkelt motedis bolt jó ötlet, a szállítás, ami cseppet húzós hozzánk max.
A Caxtool meg a türelmetlenek magyar Shenzen-je -
quby
őstag
válasz
kristof_ #9226 üzenetére
Én mikor simulator cookpitet akartam époiteni akkor eléggé körbejártam az aluprofil kérdéskört. Akkor arra jutottam hogy magyarországon nem nagyon van csak ipari mennyiség esetén. Itt viszont érdemes lehet szétnézni
(#9229) Holleanyo Köszi kipróbálom. Bár holnap nekem is itt a tükör.
-
izisz
senior tag
válasz
kristof_ #9224 üzenetére
A görgős játékhoz V-profil kell. Az U profil minden másra (építőanyagnak) jó.
Az U-ra tudtommal nincs görgő, annak a horonyfala/széle sem úgy van megmunkálva, hogy azon görgő fusson.
Esetleg a sima felületen futtathatsz görgőt (oda nem kellene spéci görgő), de ezt a felhasználási módot még nem láttam eddig, nincs oldaltartása akkor, csak ha eleve úgy tervezed meg a kocsit, sok görgővel, hogy több oldalon is fussanak párhuzamosan. -
janek69
senior tag
válasz
kristof_ #8986 üzenetére
A filament átmérő is azt befolyásolja,sőt a flow is. Én most szénszálas PETG-vel nyomtatok és addig amíg a PLA-nal inkább növelni szoktam a flow-t, ennél ott járok,hogy 95%-on van és lehet,hogy még vehetném lejjebb.Tegnap egy alkatrészt 92%-on nyomtattam és az is tökéletes lett. Szerintem az extrudert érdemes pontosan beállítani,aztán a flow-val játszani.Nem véletlen,hogy a filament profilban be lehet minden profilhoz állítani a flow értékét.
-
odiepapa2
tag
válasz
kristof_ #8980 üzenetére
WOW. Na ilyet még nem csináltam, de teljesen jogos, hogy minden filamentet meg kell mérni. Legalább volt értelme megvenni a digitális tolómérőt. Anyway, Wanhao cura slicerben nem találtam Diameter multiplyer mezőt, lehet simán a Diametert kellene módosítanom 1.75-ről a megfelelő értékre.
Köszi a videót, holnap megmérem és korrigálok.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
kristof_ #8933 üzenetére
ideaformer store tőlük rámoltam be mindent. venti, nozzle, cső, stb. minden van.
-
odiepapa2
tag
válasz
kristof_ #8890 üzenetére
@Kristóf: A raftnál én azt vettem észre, hogy amíg friss, addig puhán le tudom szedni valahogyan, viszont amint megkeményedik, utána nem hogy egyben lejönne, hanem körbetörik a tárgy körül és a többi rajta marad. Onnan már csak a csiszolás marad.
Hogyan kell skirt-öt tenni rá? Az ugyanaz lenne mint a brim?
Egyelőre az original mágneses tálcára nyomtatok, teljesen jól tapad, de ez az aceton nagyon jó ötlet!
@Imy: PLA-t 75 fokos tálcán nyomtatok, de sztem a 60 is simán elég lenne, illetve HIPS-et hideg tálcával ragasztóstifettel. Próbáltam 110 fokra melegíteni a nyomtatót, de 95 után elment gondolkodóba és sosem jött vissza közénk, csak egy jóképű hardreset után
-
kulu22
aktív tag
válasz
kristof_ #8827 üzenetére
Nem is az igénybevétel, hanem a pontosság ami miatt nem javaslom. Volt, hogy vettem 2 kocsit külön, rá sem ment a vezetékre. Vagy kb. 3 hónap után érezhető játéka volt a Tarantula bed-en, pedig ott aztán nem éri olyan nagy gyepa (más kérdés, hogy az MGN széria eleve kis terhelésre van tervezve) Ráadásul a kínai verzió szerintem hangos is.
A mostani Tronxy X5S-en meghagytam a görgőket, semmi bajom velük, az épülő HCEvo-n pedig Misumi csapágyak vannak, ezek tologatva hangosak (cserébe baromi finoman járnak), majd meglátjuk hogy üzem közben mit produkál.
Egy biztos: az eddigi tapasztalataim alapján a kínai lineáris kocsi/sín szerintem nem jó alternatíva. -
kulu22
aktív tag
válasz
kristof_ #8825 üzenetére
Nagy a szórás, én nem ruháznék be rá. Főleg nem itthoni forrásból, többszörös áron. Alin 20-25USD-ért kapsz 3500-400mm-es sínnel együtt. [link] Az enyémek "röcögnek" szinte kivétel nélkül, a minőségi gyártótól származóval nem lehet egy lapon említeni őket.
De, kinek a pap... -
kulu22
aktív tag
válasz
kristof_ #8420 üzenetére
Igus nem biztos hogy jó, legalábbis én kínlódok vele egyenlőre a kocka építésnél. Nem annyira feszesek mint a görgősök és ha erre esik a választás olyat rendelj ami házban van, mert a nyomtatott házba ha belepaszírozod, szorulni fog. Német Ebay-en elég baráti áron hozzá lehet egyébként jutni.
-
izisz
senior tag
válasz
kristof_ #8364 üzenetére
adaptive layer - tudtommal cura csak ennyit tud
S3D-ben lehetne megadni különböző processzeket, azokkal lehet teljesen manuálisan álíltani, hol milyen magasságban milyen layer height legyen. -
energy4ever
addikt
válasz
kristof_ #8154 üzenetére
En ha a Tarantulat osszekotom PC-vel USB-n, valamint ha a Tarantula tapja kivan kapcsolva, akkor ugyan az a villogzo kijellzos hiba van nalam is. USB-n keresztul venne fel aramot, es ugy akarna mukodni, de keves jut neki abbol amit szeretne, igy felsikereben ezeket produkalja...
-
kristof_
tag
válasz
kristof_ #8153 üzenetére
Ha jól gondolom az arduino nem kap áramot a ramps-en keresztül. Mivel, ha az arduino usb-n áramot kap és a ramps-re rá van kötve táp akkor megy minden szépen, vezérli a motorok, fűt...Holnap ennek még utánaolvasok, de ha van ilyesmivel bárkinek tapasztalat szívesen meghallgatnám, mert finoman szólva hülye vagyok az elektronikához.
-
izisz
senior tag
válasz
kristof_ #8123 üzenetére
A RAMPS-on gyárilag 1 db csatlakozót tudsz használni tárgyhűtő ventinek - a képen a kék. (vagy 2-őt, ha nem akarsz fűtött asztalt használni) Ezen csatlakozón van FET + PWM vezérlés az arduino irányából, ami kell a fordulatszám szabályozáshoz.
A piros furatok direktbe vannak kötve a PCB-n a 12V-os ágra, ezért oda is kötheted a hotend FAN-t vagy külön 12V-ra, igazából tök mindegy, csak a lényeg, hogy ennek a ventinek nem kell (feltétlen) fordulatszám szabályozás mert úgyis kell a teljes venti teljesítmény a hűtéshez. (ez alól kivétel az a szitu, ha szeretnéd szoftverből, gkóddal ki/be kapcsolni az extrúder hűtőt is, de ehhez már kell extra mókolás, +FET és egy szabad I/O láb, pl. a szervó PIN-ek).
Ha nincs elektronikai alapismereted, akkor ajánlom figyelmedbe a "FAN extender" kifejezést.
Ha van, akkor házilag is össze tudsz rakni egy ilyen egyszerű áramkört. Ekkor már több ventillátort is tudsz szabályozni kedved szerint.
(#8117) Imy: TPU-hoz sem kell temperált box. És !talán! nem is nyír ki hosszabb távon, mint pl az abs. -
Saccco
nagyúr
válasz
kristof_ #3806 üzenetére
Greg-Wade extruder-t váltott, teljesen elégedett vagyok vele. Ennek sem okoz gondot a szál messzebbről való húzása. Befűzni sokkal könnyebb, mint a Wade verziót. Viszont a Wade nagyon badass azzal az óriási fogaskerékkel.
ssid3956:
Kell neki új kocsi. Szerintem az E3D heatblock (0,6$) és nozzle (0,6$/5db) éri meg. Ezeket csak fel kell szerelni. Kisebb a kiálló rész, jobban ellenáll a hőingadozásnak. A block-nak meg sokkal jobb a patron befogatása.
Nekem bevált eladó: Ali-n Anycubic. Minden nozzle furata tökéletesen közepén volt.A patronok általában 6x20mm-esek.
Szerk.: úgy nézem megdrágult az Anycubic boltja.
-
Vasshammer
tag
válasz
kristof_ #2328 üzenetére
Szia,
Nem próbálkoznék a hosszas megfogalmazással, itt leírják miért lehet jó.
Dióhéjban: Mivel a PLA is érzékeny a lassú lehűlésre (azaz megfolyhat, ha hűtik elég jól), ezért fontos, hogy legyen egy kis fuvallat belül és hatékonyabban tudja hűteni az anyagot a venti az extruder után.
Ez (#2329) is jó megállapítás szerintem, köszi! -
Ribi
nagyúr
válasz
kristof_ #2328 üzenetére
Nyomtatáshoz ugye 200+ fokra kell melegíteni az extrudert illetve esetenként az egész asztalt 60+ fokra.
Ezeket bezárod egy viszonylag kis dobozba, akkor ott gyorsan felszalad a hőmérséklet ami ugye elég sok dologban tud kárt tenni.
Mintha a számítógép házadon nem lenne egyáltalán ventillátor, de lyuk sem. -
Flowtation
őstag
válasz
kristof_ #2245 üzenetére
Az az igazság, hogy általános iskolában dolgozom (kettőben) és ide gondoltam, elsősorban mint a technológia, illetve általánosságban a technikai fejlődés megismerésére, bemutatására. De vidéken vagyunk, sajnos nem nagy létszámban, abban is benne lennék, hogy a két sulinak legyen egy...Személy szerint engem is nagyon érdekel a 3d nyomtatás, nem titkoltan ez is a háttérben van.
Valószínűleg én kezelném.
layerke:
Köszi a választ. A jövő héten szét fogok nézni mindkét suliban, aztán meglátjuk lesz-e valami arra érdemes nyomtató, hogy feláldozzuk a fejlődés oltárán. -
Saccco
nagyúr
válasz
kristof_ #2176 üzenetére
Nekem az üveges azt javasolta, hogy sima üvegből legyen inkább 4mm vastag. Bagatell összegért kapható . Egyébként a boroszilikátos nem annyira elérhető. Kandallóüveget kaptam volna 5.000 Ft körül, simából meg kettő volt 500-1.000 Ft (20×20cm).
(#2177) speed471:
Nekem is tetszik a 3in1 gép. Esetleg nézz rá még a Wanhao gépeire.
Viszont bármelyiket is veszed, mindenképpen bele kell tanulnod bizonyos dolgokba. -
Saccco
nagyúr
válasz
kristof_ #2050 üzenetére
Nekem is a szobába jutna, de pont ezért fogom kifúrni az ablakkeretet, majd a lyukon keresztül egy ventilátorral kifújatom a levegőt. A nyomtató házából egy csövön keresztül jut majd ide a levegő.
A nyomtató háza meg egy igen népszerű megoldás lesz, IKEA LACK asztal.A tápot érdemes hűteni, illetve rétegventillátort mindenképpen kell feltenni.
-
Vernyhul
újonc
válasz
kristof_ #1952 üzenetére
Szia,
Akkor tisztánlátás végett leírom most már ezt nyomtatófej kérdéskörét.
Az olcsó kínai "fém" fejek problémái a következők:
- Összevissza gyártanak mindent és az elmúlt fél évben förtelmes minőségben
- Mivel a gyári E3D fej rajzai szabadon elérhetők ezért lemásolták a tervek alapján és ahol macerás volt legyártani ott belegányoltak.
- A heatbreak (átvezető cső) a legnagyobb problémájuk és ez a lelke ezeknek a fejeknek, saválló acélból kell gyártani, hogy minél rosszabb legyen a hővezetése a hűtőborda felé ez még menni szokott nekik, viszont az alu fűtőblokkba M6-os ment van gyárilag a hűtőbordába pedig M7-es , a kínaiak fogták és M6-osra cserélték ezt is mert gondolom könnyebb gyártani, tehát nem tudod eredetire cserélni az átvezetőt mert nem stimmel a menet a kínai bordával.
- az átvezető cső belső felületének tükörsimának kell lenni különben elakad a szál(főleg a PLA), ezt gyárilag polírozással érik el. A kínaiak ezt a lépést kihagyják vagy nem megfelelő minőségben csinálják, ezért van az, hogy a teflon cső nélküli gányolt fejekbe megragad a szál. Tehát mivel macerás polírozni a kínaik raktak bele tefloncsövet de annak az illeszkedése a fejbe is elég nagy tűréssel sikerül általában tehát marad a fejben egy kis perem és ott előbb utóbb elakad a szál nyomtatás közben. Tehát érdemes szétszedni az új fejet és alaposan megvizsgálni, hogy jól illeszkedik-e benne minden.
- Mivel tefloncső van benne 250 fok felé nem szabad vinni ezeket a fejeket mert a teflon kilágyul.
- Sajna amit láttam kínai fejeket az elmúlt fél évben rettenetes minőségben sikerült legyártaniuk, az átvezetőcső furata nem középen van, már nem csak a borda felőli részen van tefloncső belerakva hanem végig aminek még a végét sem sikerül egyenesere levágniuk stb.- A fúvókák is pontosságban elég problémásak nem sikerül pont a hegyébe fúrniuk és a furat sem stimmel vagy pedig ovális.
- Az alublokk, fűtőpatron és termisztorral nem szokott probléma lenni.
- Az, hogy E3D V6-os fejet rendelsz nem jelent semmit sem a hossza sem a borda átmérője nem szokott egyezni a gyárival, vagy pedig a V5-ös fej bordájához hasonló van rajta.Tehát kb. 50% az esélye, hogy egy vacak fejet fogsz kapni Kínából, amivel szenvedni kell, hogy rendesen nyomtasson elakadás nélkül (Magyarul vagy jó fejet kapsz vagy nem).
Van egy full fém alternatíva amit a kínaiak még nem gányoltak meg a hexagon hotend, viszont ez annyiba kerül mint az eredeti E3D fej és az pedig itt van pár nap alatt Angliából.
Konklúzió:
Ha nem akarsz szívni és minőséget akarsz akkor eredeti fej az E3D-től.
Ha kísérletező kedvedben vagy akkor kínai fej de mivel már 5 dollárért kapsz egy komplett fejet én rögtön 3-at rendelnék 3 különböző gyártótól és akkor a nagy számok törvénye alapján egy működő fejet össze lehet legózni belőlük. -
Saccco
nagyúr
válasz
kristof_ #1949 üzenetére
A Tarantula nagyon nincs kész, de értem.
Ahogy olvastam inkább az a lényeg, hogy a heatbreak részen legyen hibamentes a belső felület. A nozzle is számít, de nem annyit, mint felette. Értelemszerűen azért a komplett V6 a legjobb.
Ezeket nem első kézből mondom. Egyelőre nekem elég a Tarantula és beállítgatása, de kacsintgatok egy V6 felé.Tápod van már? (tipp ATX PC PSU)
(#1950) Zsolt74:
Meg az buktató, ha nem ér le a teflon a nozzle tetejéig, akkor is dugul. -
Saccco
nagyúr
válasz
kristof_ #1947 üzenetére
Azt írják, hogy egy MK8-hoz képest is visszalépést jelenthet egy klón, egészen addig amíg nem veszel hozzá egy eredeti heatbreak-et.
Amit linkeltél az heatblock.
Nem tudom mennyire ugrottál bele az építésbe, esetleg nézz ár a TEVO Tarantulára (aliexpress hivatalos link, akciós is). -
adatfalo
senior tag
válasz
kristof_ #1821 üzenetére
Én kb 10 éve kezdtem foglalkozni ezekkel a szoftverekkel, akkoriban a 3DS Max-hoz volt a legtöbb tutorial (ami manapság is így van), illetve akkor még jóval elmaradottabb volt a Blender és társai. Manapság már azt kell mondjam, hogy minden hasonszőrű programban meg lehet csinálni ugyan azt, én azt ajánlom, hogy azt a programot használd ami leginkább kézre esik (nézz videókat, trial verzióban minden progi letölthető), ha megtanulod a modellezés alapjait (nem a mérnökit, hanem a polygon modellezését) akkor onnantól könnyű lesz váltani a programok között, csak a UI-t kell megismerned.
-
adatfalo
senior tag
válasz
kristof_ #1818 üzenetére
Organikus testek, animációk és textúrázott látványtervek modellezésére és elkészítésére polygon modellező rendszerek a megfelelőek (ilyen az ingyenes Blender is). Míg a profi (akárcsak CAD rendszereknél pl: CATIA):
3DS Max és MayaVannak még úgynevezett "gyúrmázó" programok, amikkel főleg a részleteket szokás elhelyezni egy-egy modellen: Zbrush vagy Mudbox
Röviden annyit ezekről, hogy a (film/játék)iparban a 3DS Max-al modellznek Maya-val animálnak (mindkettővel lehet mindkettőt profi szinten, de ez a módi), a modelleket általában topologizálják ezen programokban (elhelyezik a nagyobb tömegeket) majd a már szintén említett Zbrush-ban antropometriai pontossággal kicicomázzák(elhelyezik a bőrredőket, finomítanak a vonásokon stb.). Ezeket a részleteket a játékipar normal map-es textúraként használja fel, de ugyan ez a displace map is.Ez arra jó, hogy a rendermotornak ne kelljen hatalmas polygonszámokat mozgatnia, hanem a textúrák segítségével generálja le a kitüremkedéseket (részleteket) Persze a 3D nyomtatáshoz a Zbrush/Max/Maya stb. által meggyurmázott részletes modellt kell kimentened .stl formátumba.
-
layerke
aktív tag
válasz
kristof_ #1816 üzenetére
Embere válogatja kinek mi jön be vagy mit tud legkönnyebben használni. Leggyorsabb és legegyszerűbb modellezéshez az online tinkercad jó lehet. A komolyabb modellekhez pedig ha műszaki irányból közelítjük meg, akkor Google SketchUp vagy Solidworks, ha művészi irányból, akkor Blender. Ezek nagy része ingyenes és oktatóvideók is fellelhetők hozzájuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest