- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
elvakúlt
csendes tag
válasz
Flowtation #2268 üzenetére
Üdvözlet!
Speciel nekem nem a 3d nyomtató készítés a kihívás, hanem a CNC marók építése.
Az alapok, ugyanazok csak a méret változik. Az első fontos lépés tervezéskor, hogy mit szeretnénk elvárni a masinától, mert az határozza meg milyen anyagokra-alkatrészekre lesz szükség. A nyomtatónak gyorsmozgásúnak kell lennie, ezért törekedjünk a minél kisebb mozgatott tömegekre.
- rezonancia mentes masszív váz
- kottyanásmentes lineáris vezetők (CNC esetén orsó hajtás kizárólag golyósorsóval! A nyomtatónál a trapézmenet is elegendő.) Ha köracélból készíted a lineáris vezetőket, akkor a kéregedzett köszörültet keresd (ez sokkal simább), nyomtató esetén (persze csak a kialakítás függvényében) nem szükséges a csapágyat választani, lehet perselyes megoldás is.
- Ha szeretnéd, hogy a masina ne csak nyomtatásra legyen alkalmas, hanem Pl.: ceruzával rajzolni, vagy gravírozni is lehessen vele (lézerrel vagy gravírtűvel) vagy bélyegzőkészítés, esetleg plotterkéssel is lehessen telefonfóliát kivágni, vagy akár nyákbeültetésre is képes legyen...
A felsoroltak esetében a főbb funkciók ugyan azok X-Y-Z tengelyek! Egy jól megtervezett mechanikával többet kilehet hozni a masinából.
Ha megálmodtuk, hogy mi(k)re legyen alkalmas akkor fontos a motorok megválasztása, nem az ár, hanem a teljesítmény függvényében!!!
Egy CNC gép nem csak az eddig felsoroltak alapján lesz pontos, hanem az átételezés vagy a mikrolépés…
A motorok után tudjuk csak, hogy milyen motorvezérlőkre (hány ampert kell tudnia és a mikro lepéseket is jól kezelje) lesz szükség és ennek tükrében egy megbízható tápegység.
Dióhelyben ennyi elég a kezdetekhez, és utána jönnek a szakmai kérdések -
Saccco
nagyúr
válasz
Flowtation #2279 üzenetére
Egy komplett készletből is bőven lehet tanulni. Ráadásul mindegyikből lehet jobbat faragni, illetve egy készlettel simán tudsz gyártani magadnak alkatrészeket is.
-
ProfBako
tag
válasz
Flowtation #2270 üzenetére
Ja igen szállítás és vám meg az áfa.
Kicsit drágábban van európai eladó is arra csak minimális szállítás jön.
Én konkrétan ezt a szettet vettem ettől az eladótól [link]
Ő német telephelyről küldi és kompletten csak 4600Ft a szállítás(nincs vám és áfa sem). -
feket663
tag
válasz
Flowtation #2274 üzenetére
igen
-
feket663
tag
válasz
Flowtation #2272 üzenetére
Egy szót se értek németül, mégse okozott olyan nagy problémát a dolog, a képek, linkek beszédesek, a többire meg ott a google...
-
feket663
tag
válasz
Flowtation #2270 üzenetére
Azért ettől a készlettől jóval olcsóbban is be lehet szerezni a dolgokat....
Én ezt a tervet valósítottam meg, december közepe óta most jött el az idő, hogy az első kalibrációs kockát tegnap sikerült vele kinyomtatni...
[link]alkatrészlista csavarok nélkül (linkek is vannak, bár azok sem a legolcsóbbak, kínából egyenként rendelve a vámtól se kell tartani):
Nyilván a köszörült rudakat nem Kínából szereztem be, arra ott a hazai forrás is.
-
ProfBako
tag
válasz
Flowtation #2268 üzenetére
-
elvakúlt
csendes tag
válasz
Flowtation #2243 üzenetére
Üdvözlet!
layerke sem most kezdhette a tapasztalataiból ítélve, pontosan így igaz… Én 2000 tavaszán találkoztam először a CNC maróval hobby szinten. Akkoriban az már jónak számított, ha A4-es felületet 0,1-0,05mm pontossággal megtudott munkálni. :-) Akkor a valamirevaló léptetőmotor vezérlők (Fettekkel szerelt unipoláris…) és a 1Nm-nél combosabb motorok nem mentek olcsó számban. Akkoriban engem motivált, hogy a nyomtatóból kiszerelt motort a saját hozzá optimalizált vezérlőjével mozgassam. (A mai világban a 150W-os szervomotortól sem sajdul meg az ember szíve).
Ha foglalkoztat a gondolat, hogy 3d nyomtatót szerkessz a veterán nyomtatók alkatrészeiből, én, óva intelek. A 4 vagy 6 kivezetéses motorok közül a termetesebb befutó lehet, de az kevés! A kinyerhető alkatrészek egy megbízható nyomtatómasina készítéséhez messze nem 100%-os megoldás. De pl.: robotkarnak, plotter gépnek vagy egy diódalézer gravírozónak annál inkább. -
kristof_
tag
válasz
Milyen iskolának lenne a nyomtató? Középsuli, egyetem, illetve műszaki suli? Ki használná a nyomtatót? Tanár, diák, esetleg egy külön kör foglalkozna vele. Mire lenne használva? A végeredmény-e a fontos vagy megismertetni a diákokkal egy 3D nyomtató működését? Nagyon sok mindentől függ szerintem ez. Bár én személy szerint, teljesen láttatlanban inkább a craftbot mellett döntenék suliba.
-
layerke
aktív tag
válasz
Az első felére tudok válaszolni, általánosságban elmondható (saját tapasztalat), hogy a régi mátrixnyomtatók (lehetőleg nagyobbak, akár A3 vagy még nagyobb méretűek) jó minőségű léptetőmotorokkal voltak szerelve és kis szerencsével ami probléma még megoldódhat az pl a köszörült rúd kérdése, amin a szánok mennek, mert némelyik ilyen nyomtatóban igen komoly átmérőjű és jó minőségű köszörült rudak vannak. Általában bronzpersely van rájuk húzva, ahelyett azért jobb egy mostani modern műanyag (vagy golyós) lineáris csapágy , de akadnak használható alkatrészek, mint ahogy más is említette a tápot vagy léptetőmotor végfokokat - bár abból azért szerintem jobbak a mai modern végfokok.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Flowtation #2234 üzenetére
freedee-nek volt anno ilyenje, nekünk is így van az egyik nyomtatónk
-
fape
senior tag
válasz
Flowtation #2192 üzenetére
Pont ugyan ezeket kérdeztem én is pár napja: [link].
Ezek szerint nem löttem nagyon melléMég próbálom puhitani a tarantula eladóját, hogy lehessen a Német raktárból a Magyarországra is rendelni.
A facebook csoportban mások is próbálkoznak, együtt hátha összejön -
fpeter84
senior tag
válasz
Az A8-at EU-n belülről meg lehet kapni 165-170EUR-ért szállításal együtt, filamentet szintén EU-n belülről olcsóbban láttam mint kína. Az összerakása tényleg jó móka - kiraktam nagy tv-re a két videóját, billentyűzet mellettem, space-el pause/play és állandóan meg-megállítgatva kb 6 óra alatt összeállt a rendszer... Utána még 1-2 órá elvoltam a finomhangolással, és jöhetett is az első pár próbálkozás...
Gyakorlati tapasztalatom még minimális vele - pár szép PLA darabot már kinyomtattam vele, ABS-el éppen xopok, ahhoz fejleszteni kell rajta ezt azt...
-
layerke
aktív tag
válasz
Üdvözlünk,
Először is javaslom a topik olvasgatását, mindenképpen hasznos a kezdőknek is az a rengeteg információ, ami fellelhető. (Összefoglaló készülőben - könnyebb lesz majd eligazodni)
Másodszor, az EU határán kívülről behozott (22 euro érték feletti - pontosabb adatért a www.posta.hu/vam oldalt olvasd át) termékeket és szállítási díjait is sújtja vám és áfa, ami nagyjából 1,3X-es szorzót jelent a végösszeg tekintetében.Én kész vagy kit nyomtatókról nem tudok nyilatkozni, a többiek segíteni fognak, általánosságban elmondható, hogy az elérhető árú FFF nyomtatóknak mindnek van valamilyen gyengesége, amit több-kevesebb utánajárással és műszaki érzékkel ki lehet javítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Crypto Trade
- PlayStation 5
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Google Pixel topik
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Gamer laptop
- 120" 4K HDR Házimozi (Optoma UHD 51 + 120 olasz mozivászon)
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS - 2x E5-2650L v2 - 96GB ECC - 2x10Gbit + 2x1Gbit
- Microsoft Surface Book 2, Sérült, 13,5 (3000x2000), i5-8350U, 8GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA!
- Asztali PC , R7 8700F , RTX 3070 Ti , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest