- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bb.bocs #41655 üzenetére
Nem is gondoltam, hogy ilyen intelligens a nyomtatód.
Ennyi szenvedés után én már néznem a következő nyomtatót.
Becsülöm a kitartásod.Esetleg nézd meg a mikrokapcsolót. Sajnos az ilyenek nem biztos, hogy mindig ugyanott kapcsolnak, így elmehet az első réteg.
Esetleg érdemes nézni egy BLTouch módosítást rá. De kérdés, hogy ki tudod e nyomtatni vele az adaptert. -
haxiboy
veterán
válasz
bb.bocs #41653 üzenetére
Automata szintezést használsz? (BlTouch vagy hasonló)
Szintezést , Automata/Manuális felfűtött bed mellett csinálod?
Z-offset-et meleg bed és hotend mellett állítod?
Bed Mesh?
Esetleg szappanos víz tud segíteni, de az is lehet hogy nem egyenletesen melegszik fel a bed, én ezért M190 után még, ha nagy tárgyat nyomtatok és a bed szélét is használom akkor G4 P60000 -el várok még egy percet, csak ezután indul az adaptive mesh.Lekopogom, minden first layerem tökéletes, függetlenül attól hogy mire nyomtatok.
Most az új kedvenc a jól bevált texturált PEI mellett a G10 lap -
fabula
őstag
válasz
bb.bocs #41649 üzenetére
Üvegre mindent lehet nyomtatni, mondjuk eddig a nejlont még nem próbáltam, de PLA-t, PETG-t, ABS-t és ASA-t igen és működött.
Én PETG alá szoktam kenni egy vékony Nebuló lila ragasztóstiftet, hogy könnyebb legyen leszedni és ne törje ki az üveget, a többi tapad rá és hidegen levehetők.
Amúgy szerintem a legjobb az acéllemez alapú mágneses texturált vagy sima PEI lap, pl. a Voronokhoz is azt használják jellemzően. A P1P-hez azt használom mindenhez és bevált. Régebben is ilyet használtam az ezt megelőző nyomtatómon, szintén jó volt.
Nem tudom, hogy a te nyomtatódhoz van-e megfelelő méret, utána kellene nézni a nyomtató fórumjain. -
fabula
őstag
válasz
bb.bocs #41647 üzenetére
Az üveg sokkal egyenesebb, mint az alu lap alatta. Kapton szalag minek az üvegre?
Ha tiszta, akkor arra simán tapad a PLA 200-220 C fokon, a 50-60 fokos asztallal. Ennyi PETG-nek kellhet, bár nekem az is 70 fokon tapadt üveghez, annyira, hogy le sem akart jönni. PETG alá nem árt egy kis ragasztó, mert annyira ragaszkodhat az üveghez, hogy ki is tör belőle darabokat (velem előfordult).
A hotend 250 C fok is kicsit sok szerintem, a PETG-t általában 230-235 között jó nyomtatni, feljebb nem annyira, olvass utána. A 250 fok max speciális PETG-nek lehet jó, de enyin már ABS-t nyomtattam.
A PLA-nak kell a tárgyhűtés, méghozzá sok, de az első rétegnél ki kell kapcsolni, majd úgy beállítani a szeletelőt, hogy az 5. rétegnél érje el a tárgyhűtés a 100%-ot és utána így nyomtatni tovább. Nálam ez működik.
A PETG-t szintén hűtés nélkül kezdem el nyomtatni, és hasonlóan növelm a tárgyhűtést olyan 30-40%-ig.
Ahogyan már mások is írták, mindennek az alapja először is a jó szintezés, és azt én is mindenféle nyomtatón normál fénymásoló papírral csináltam húzósra és több körben (legalább 3) utánállítva.
Azt se felejtsd el, hogy minél nagyobb az alu asztallap, annál jobban görbül hő hatására (mert. pl. a fűtés sem egyenletes). Én általában 60 C fokra melegítve szoktam szintezni a papírral. Én a hotendet is felfűtöm 180 C fokra a szintezéshez, mert a meleg hatására minden tágul. -
rokapet
tag
válasz
bb.bocs #41645 üzenetére
Csak arra nem válaszolsz, amit már többedjére kérdezek: Tárgyhűtés beállításai a slicer-ben?
Letapadás probléma esetén alapvetően a szintezés szokott probléma lenni (és/vagy a domború/homorú asztal, ami miatt a nozzle a kelleténél közelebb/távolabb van az asztaltól), de ez fentebb már ki lett vesézve. ABS esetében ehhez hozzájönnek a hőfokok (jó meleg asztal kell neki a nyomtatás teljes ideje alatt), illetve mivel kihűlés közben relative sokat zsugorodik (ettől tud felhajlani), ezért fontos, hogy nyomtatás közben mennyire van meleg bent a nyomtatótérben, illetve mennyire hűti a tárgyhűtő ventillátor.
-
rokapet
tag
válasz
bb.bocs #41624 üzenetére
Nincs az asztalban valamekkora görbület? Nem látszik teljesen jól fotón, de mintha nem lenne ugyanolyan a teszt nyomtatás a sarkokban és középen. Vonalzót az ágyra, és meglátod hogy mindenhol felfekszik-e, vagy valamennyire domború/homorú.
Amúgy meg ha PETG, az szálaz. Ahogy consono írta, a retract hosszával és sebességével lehet játszani.
-
rokapet
tag
válasz
bb.bocs #41601 üzenetére
prusa slicerben nincsen olyan mint curában, hogy a lap köré csinál egy rohadt nagy csíkot hogy letapad e meg iylesmi?
Print Settings -> Skirt & Brim -> Skirt
Ha ilyesmire gondolsz... Nem annyira azért, hogy letapad-e (bár ennek az ellenőrzésére is jó), hanem hogy épüljön fel rendesen a nyomás a nozzle-ban, meg pucolódjon ki ha valami van benne, mielőtt elkezdi a tulajdonképpeni tárgyat nyomtatni.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bb.bocs #41601 üzenetére
A PrusaSlicer is tud mindent, amit a cura. Először nekem is idegen volt egy kicsit, de ma már inkább a cura az idegen.
Először be kellene lőni a szintet. A4-es nyomtatópapír és ahogy írták, éppen karcolja. Ha húzod a lapot a nozzle alatt, akkor minimális ellenállása legyen. Remélem ehhez a szintező opciót futtatod a gépen. A videóban névjegykártyát említ, ami egy kicsivel lehetne vastagabb, mint a nyomtatópapír (kartonpapír?), bár ahogy hajlik, kérdéses.
A Slicer-ben pedig nem szabad Z offset-et állítani. Ha jól van beszintezve, akkor jónak kell lennie.
Ja igen, ami ilyenkor még ki szokott maradni, hogy meleg ágynál kell ezt csinálni. Ha hideg ágynál csinálod, akkor felmelegítés után már nem lesz meg a kb. 0,2. Lehet, hogy ezért csinálja kicsit vastagabb papírral.Szeletelésnél érdemes megnézni a beállításokat. Az első pár rétegen nem mindig szokott menni a tárgyhűtő a jobb tapadás miatt. Lehet, hogy nem árt bekapcsolni hamarabb.
Az első réteg magasságát sem árt ellenőrizni a szeletelőben.
0,4-es nozzle-val inkább a 0,2 rétegmagasság a jó. De van, amikor a netről letöltött profil 0,3-ra állítja. Vissza kell állítani.
Sebesség terén a 15 nem tudom, hogy mennyire jó. Vagy, hogy eleve milyen alacsonyról állítottad át.
A Prusa 50-nel nyomtatja. Az Anycubic-ot is 50-re állítottam és működik. A Bambu is 50-nel nyomtatja az első réteget.Érdemes nyomtatni egy hőtornyot is. Lehet, hogy túl meleg a filament és azért olyan ronda. Meg még lassan is megy a fej.
Ha nagyon nem megy, akkor lehet, hogy érdemesebb egy automata szintezős (ABL) nyomtatót beszerezni.
-
2thletme2day
őstag
válasz
bb.bocs #41601 üzenetére
Érdekes.. Ezt eddig még sehol nem láttam. Mindenki fénymasolópapírhoz állítgatja a bedet szerintem de lehet, hogy a craftbot ebben más mint a többi gép. Amikor szintezel, nem lehet, hogy valamennyi filament van a nózin és amiatt nem jó a távolság?
Tudnál közelebbi képet készíteni az első rétegről?
-
icemad
nagyúr
válasz
bb.bocs #41579 üzenetére
Fűthető a lap? Fórumok alapján a maszkoló szalag segít a tapadásban. Én még sosem próbáltam, mert nekem új a gép, szóval tapad hozzá az anyag rendesen. Ha van otthon, akkor esetleg próbáld meg azzal. Sajnos én is totál kezdő vagyok a témában, pár hete van nálam a gép, de ezt a topikot, kb elejétől a végéig átolvastam. Nem volt egyszerű.
Szóval gyakorlati tapasztalatom nem sok van.
-
icemad
nagyúr
válasz
bb.bocs #41575 üzenetére
Szia. Kínai petg+-t használtam tegnap. Az oldalára 210-230c hegy hőmérsékletet írtak. Fűtött tálcához 55-78c-ot. Ennek ellenére nekem 235c és 80c vált be. 50mm/s sebességnél. Talán segít, ha emeled a hőmérsékleteket. A szálazást meg úgy kerültem el, hogy enable retraction pipa, z hop when retracted pipa. Csak én cura programot használok, USB nyomtatással. Valószínűleg prusa slicerben is van hasonló lehetőség, de azt csak egyszer használtam egy faék egyszerű modellhez.
-
daninet
veterán
válasz
bb.bocs #36884 üzenetére
az nem speciális, 100k univerzális thermisztor
3d jake-ről tudsz rendelni ha nem találsz pesten -
Demo07
aktív tag
válasz
bb.bocs #30487 üzenetére
Az a gyári réteg pár nyomtatást kibír kb, de ha utána rendesen lepucolod az üveget akkor hamar leszedi az isopropil sajnos, nekem is carborundum üveg van. Hajlakk eléggé jól bevált, nyomtatás után is könnyű leszedni, és még spaklival sem kell szenvedni. Meleg üvegre viszont ne fújd rá a hajlakkot, mert utána nem jó pucolni!
OFF:
Vettem hozzá 3DLac-ot az viszont ködölve is annyira tapad, hogy spaklival kell levenni a nyomtatást, miután kihűlt, de sok esetben úgy sem jön le rendesen, mert volt hogy sérült az első réteg amikor nem volt RAFT! 3DLac-ot csak nagyon hosszú nyomtatáshoz fogom én használni. -
Scallion
senior tag
válasz
bb.bocs #30484 üzenetére
sima üvegnek szerintem kell a 65 fok. az üveget addig tisztítsd amíg nem érzed hogy ragad rá a papírtörlő amivel tisztítod.hogy az asztal miért mozog fogalmam sincs.creality üveglappal jobban jártál volna azon van tapadást segítő bevonat.Ha mégis crealityt vettél ahhoz kellene hogy tapadjon 50 fokon is.
-
bb.bocs
őstag
válasz
bb.bocs #30013 üzenetére
kinyomtatva a kockát az alján vastagabb a legalján picivel. magasság 20, a többi meg attól függ hogyan mérem, első pár réteget is beleveszem e vagy sem... találtam egy magyar leírást, de foggalmam sincsen mi van
hol van az a 80 alapérték a gépen, illetve milyen mérést vegyek alapú, a teljes aljával lévő kockát, vagy sem mivel más az érték így és más úgy :D túl egyszerű lenne ha lesőre értenék mindent is
-
Atamano
csendes tag
válasz
bb.bocs #30011 üzenetére
Oldalakon keresztül lehetne írni róla,hogy mit hogyan kell beállítani,de a youtube sokkal jobb anyagok vannak erről:
https://www.youtube.com/watch?v=rp3r921DBGI&t=909s
Persze ezek angol nyelvűek,de szépen ,tisztán és lassan beszél vagy,ha nem szimpatikus,akkor még jó pár egyéb csatorna van,ahol foglalkoznak ezzel a témával.
-
bb.bocs
őstag
válasz
bb.bocs #30007 üzenetére
most esik le a fila adagolás pontossági beállítását anno megcsináltam(mértem számoltam stb
) , annyit tol ki amennyit kell a filamentből. temp az 210 fok 195-220 között mozoghat ha jól rémlik ennél a filánál.eléggé új vagyok a témában ,nem tudom mit kellene még tennem, megpróbálok majd leírásokat nézni hátha okosabb leszek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Ivqkzy-: 2. gépem
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Háztartási gépek
- Mesterséges intelligencia topik
- Filmvilág
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest