- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pethob
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59659 üzenetére
A két váz közül nekem a Canon a szimpatikusabb, elsősorban azért, mert a Canon JPG színeit jobban szeretem mint a Sony-ét, és utálom az utómunkát. De (hazai új) árban a Canon sokkal drágábbnak tűnik, annyival többet nem ér. Minden esetre a két váz közül szerintem a Canon a jobb.
Ahogy már valaki írta, Canon E10-re nem érdemes adapterezett EF-S 10-18-at tenni, mikor ott van a rá való RF-S 10-18, amivel a váz és az objektív együttműködésének minden előnyét ki tudod használni, és nem kell hozzá még pluszban egy kb. 50eFt-os átalakító...
Sony E 10-18 vs Canon RF-S 10-18
A Sony fix fényereje miatt is, és valós látószöge miatt is jobb objektív. Ugyan mindkét objektív 10-18, de a Sony 1.5x és Canon 1.6x szorzója miatt a Sony FF ekv 15mm-ről indul. Itt a széles végen jól jöhet az az 1 mm, ha nincs hova hátrálni, mert ott van mögötted a fal. Ezért optika alapján a Sony-t választanám.
Összességében azt gondolom az általad vázolt feladatra mindkét kombó egy jó megoldást, válaszd azt, amelyiket szívesebben veszed kézbe!
Csak hogy kicsit mindig elbizonytalanítsalak: én a Fujifilm XF 10-24-et még mindig jobb objektívnek tartom, mint a Sony E 10-18-at vagy a Canon RF-S 10-18-at. A Fuji is konstans F4. van benne képstabi és FF ekv. értékben 15mm-ről indul, de a másik vége 24 (36) mm-el már nem széles látó, hanem benne van a normál látószög tartományban. (Van aki egy életet elfotózgat FF ekv. 35mm-en!) Így bár a 10-24 széles látó objektív mint a 10-18-ak és elsősorban táj/ingatlan fotózásra jó, ha nincs más és csak ezt vitted magaddal a nyaralásra vagy a kerti partira, még mindig lehet vele normál látószögű, "torzításmentes" képeket is lőni. (A fényereje miatt este szenved, de az mindegyik itt említett optikára igaz.)
Ha a Fuji 10-24 alá most mindenképp új vázat szeretnél, akkor a legolcsóbb megoldás Fuji X-T30 II, ami simán felveszi a versenyt az általad választott két vázzal. Árban most (akciósan) a Sony közelében van, 323eFt. A 10-24-re meg továbbra is ott van egy használt opció 169-ért a 220-ban...
Természetesen lehet úgy is gondolkodni, hogy a normál látószögre majd úgyis veszel másik optikát, hisz pont ezért vettél cserélhető objektíves gépet. Akkor a Fuji 10-24 és a Sony 10-18 között nem sok különbség marad... -
yle_greg
aktív tag
válasz
Hasznaltan egy Pana G8, G85, GX8, vagy ugyanez 8 helyett 9-es szammal 100 ezer korul van, cirka 80-130 ezer kozott mozog az aruk.
Hozza egy Pana 7-14 hasznaltan 140-170 ezer korul mozog, es neked mas nem kell, ez a szett boven jo.
Ezzel a teljes ar min 220 ezer, max 300 ezerre jon ki. Ha lenyeges az ar, akkor inkabb ezt a vonalat javaslom.
Most van az apron egy G80 + 14-140 + 25/f1.7 szett 250 ezerert, ha a 16MP nem problema, akkor ez messze tobbet tud hasonlo penzert mint a fenti szettek, atfogasban mindenkeppen, ez a szett mar mindenre is jo, nem csak ingatlan fotozasra, hanem a mindennapokban is tudod hasznalni tenyleg nagyjabol barmire.
MLZ-nel talalsz rola tesztet.
De ha talalsz 9-es gepet, ott mar nincs kecmec, az mindenkeppen jobb. Legalabbis szerintem. :-) -
haruspex
aktív tag
válasz
Én elengedem ezt a dolgot, de sztem kicsit olvass utána mielőtt eltapsolsz 400k-t.
Ha mégsem Neked egy r50 (250 az MM-ben) bőven elég a
különbözetből meg kijön a natív új 10-18, és szerintem Sonyból a zv-e10 is, de a Te pénzed. -
MrChris
nagyúr
válasz
Összekevered a közgyűrűt az adapterrel. Canon r10-re egy Canon Mount adapter EF-EOS R kell hogy fel tudd tenni az EOS EF csatlakozású DSLR objektíveket.
Közgyűrű a makrózáshoz szükséges olyan neked nem kell.
Adapterből létezik olyan amiben van egy lencse, 0.71-es optikai szorzóval, de neked olyan sem kell. -
haruspex
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59645 üzenetére
Igen fel tudod tekerni apsc sonyra is, és ott 15mm-ről kezd. (Szóval minek) Viszont sztem annak az obinak nincs AF-e ha jól emlékszem.
-
haruspex
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59643 üzenetére
A mm ami megvan adva, az a gyújtótávolsága az objektíveknek. Abből fakad egy pár fizikai tulajdonság pl. a mélységélesség ezért ezt adják meg, de csalóka. Valójában a legtöbbször a látószög jelzésére használjuk leginkább, (és persze egyszerűbb lenne ezt megadni, de így alakult)
A klasszikus filmkocka leica 35mm (ez is mm), ez az iparági standart. A full frame ezt jelöli.
A különböző gyártók különböző nagyságú érzékelőt használnak, és ezt szorozzuk fel, az ekvivalencia miatt, a méretük szerint, de még egyszer, ez csak a látószögre vonatkozik, az objektív többi tulajdonságára nem.
Az összes mft: 2x-es szorzó,
apsc: 1.5x
Canon Apsc 1.6x
A full frame a teljes méretű lapkát jelöli ezért itt a szorzó 1x. (Annál vannak nagyobb szenzorok is.)VAn az aprón lx100 II nagylátó adapterrel vedd azt, remek kis gép, vagy egy 24mp-s tükrös canont pl 200d és az olcsóbbik 10-18 at elég lesz. (A g100, és 7-14 f4 is overkill Neked,, az nem egy belépő obi nem tudom miért kezdtél el feljebb lépegetni, esetleg egy gx80 a dual is miatt, hogy ritkábban kelljen állvány.)
-
pethob
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59625 üzenetére
A Tamron és a Sigma obik általában ugyanabban a felépítésben léteznek Fuji X mellett Sony APS-C csatlakozókkal is.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59622 üzenetére
Nem, MFT gep eseten a 12 mm az ekv. 24 mm, ez nem eleg szeles egy kis szoba "belatasahoz". Neked Ultra Wide kell, ami cirka 10 alatti ertekeket jelol.
A 12-rol indulo obi egy altalanos celu Wide obi, egy tarsasag csoportkepe jol belefer, arra tokeletes, mert ott hatra tudsz lepni 3-4 metert. Egy kis furdoszobat lefotozni mar nem az igazi, 2 meterrol a szembe fal elott levo kad mar nem lesz meg egyben, csupan a fele-haromnegyede fer bele a kepbe. Az meg hulyen mutat.Telefinon kiprobalgathatod, hogy a kamera appban milyen latoszog/mm milyen kepkivagatot ad, az lehet, hogy hasznos lenne, jobban meg tudnad itelni, hogy a mm-ben megadott szamok mit jelentenek a gyakorlatban.
-
simes
csendes tag
válasz
Olympus E-M5 III vagy E-M1 III alá nem adnám, a szenzor jobb és idojarasalloak,ha erre nincs keret, akkor Fuji.
A Fuji kepek tenyleg hangulatosak, Sony nal még a full frame vazak sem kepesek normalis megjelenitesu jpg re de nekem a raw sem tetszik, hiaba szerkeszted agyon,éles, reszletes, csak epp hangulata nincs, nincs benne elet. Ha csak Sony lenne a vilagon, szerintem analogot hasznalnek.
Facen a Sony csoportba sok kepet tesznek fel de nagyon műanyag az egész, persze valaki ezt nem latja.
Aki analogon nott fel az biztos .
Amugy sajnalom mert nagyon sok obi van hozzá es volt szerencsem olyanhoz amit legszivesebben atszereltem volna Fuji vagy Pentax bajonettre annyira tetszett. -
pethob
aktív tag
válasz
Írtad a Fujit, annak a széleslátó obija a Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS? ezeket nézegessem, ha arra esik a választás? Vázból amit találtam emészthető áron, az a Fujifilm X-T20.... nagy különbséget takar, hogy nem x-t2 hanem 20?
Igen, a Fujinál az XF 10-24 az olcsóbbik széles látó zoom, a 8-16/f2.8 a megfizethetetlen.
A 10-24-ből van új változat, de az eredeti használtan bőven jó választás.
A már említett Tamron 11-20 és a Sigma 10-18 a 3rd parti gyártók lehetőségei. A Sigma a legolcsóbb.
X-T20 a X-T2 némileg kicsinyített változata. A szenzor és a képfeldolgozó rendszer ugyan az, a kamera kezelő szerveiben és méretében van különbség. X-T20-on pl nincs ISO tárcsa, menüből kell az ISO-t állítani. A képernyője picit gyengébb, de érintő képernyő, cserébe nem fért el a joystick a váz hátulján. A keresője is kisebb az X-T20-nak. Nincs 2. (backup) SD foglalat. De alapvetően egy nagyon jó váz a T20 is, a méretbeli előnye főleg akkor jön elő, ha kis méretű optikákkal (F2 fix sor) használod. Az általad felvázolt feladatra tökéletesen megfelelő lehet. -
Varoz
addikt
válasz
"nagy különbséget takar, hogy nem x-t2 hanem 20?"
Alapvetően nem. Ugyanaz a tudás van bennük, csak a X-Tx0 széria nem időjárásálló, nem két kártyás, meg némileg kisebb, mint az egy számjegyű tesója.
De ugyanaz a szenzor, autofókusz minden. -
simes
csendes tag
válasz
zsolt19900 #59616 üzenetére
Attol fugg mit fotozol.
Gyenge fenyviszonyok, magas iso, dinamika:
valami joféle full frame.Szinek, testreszabhatóság: Fuji, Pentax, Olympus.
AF gyorsasag, Sony Apsc. A6100, A6400, A6700, ez esetben utomunka kell, borzalmas a Sony jpg.
Canonbol, Nikonbol kiszalltam, az ujakat nem ismerem.
-
simes
csendes tag
válasz
zsolt19900 #59612 üzenetére
Az m4/3 vonalat egyetlen szolgaltatas miatt erdemes fontolora venni, ha statikus temat fotozol inkabb.
Az Olympus nehany vazaiban van magas felbontasu mod.
iso1600 ig allvanyrol 80 megapixelt kapsz, iso6400 ig kezbol 50 et. Az eredmeny elkepeszto, zaj nulla, reszletesseg pazar, dinamikatartomany kivalo.
Van egy cikk a neten, FF vazzal hasonlitottak ossze es bizony kicsit nyert is bizonyos szempontok alapjan.
Az egyik legjobb FF vazam van itthon, en is hasonlitgattam es tenyleg brutalis az eredmeny, mert amugy nem vagyok megelegedve az m4/3 kepminosegevel de így más megvilagitasba helyezi a megiteleset.
Nem kis hatranya, hogy ha mozog valami, akkor kuka a kep, még levélzizeges sem lehet.
A Fuji ha reszeletesseget nezzuk, az xtransal sajnos nagyon elcseszi. Az amugy nagyon jo jpg szineket a magas iso tures altal tonkretett zajszures elrontja, elmossa a reszleteket.
iso6400 as sotet erdoben keszult csaladi fotoktol sirva fakadtam, ezert cipelem az FF vazat. -
csacsi77
senior tag
válasz
zsolt19900 #59601 üzenetére
Akkor konkrét leszek.
Váz: Canon 700D
Objektív: Canon 10-22
Vaku I: Canon 580EX
Vaku II (ez új): Godox TT685
Állványhoz nem nagyon értek, ne a 10 eFt-os kategória legyen.Objektívből használtan a Canon 10-18 is jó lenne, az kb. 50-60 eFt között van. Ez most nem volt a 220voltnál, de rendszeresen előforful.
-
Neck
veterán
válasz
zsolt19900 #59601 üzenetére
A Sony 10-18 f4 mellett a Tamron 11-20mm f2.8 is játszhat ha szürkén veszi az ember. Amennyiben sikerül egy a6000-et olcsón lőni, a kettő együtt beférhet a keretbe, és állítólag az egy elég jó obi...
-
csacsi77
senior tag
válasz
zsolt19900 #59598 üzenetére
Valószínűleg filléres obit jelent.
Kérlek fogadd meg a jótanácsokat és keress egy hozzáértőt személyesen, mert óriási buktába navigálod magad.
Tényleg csak a jószándék vezérel. -
haruspex
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59596 üzenetére
MAgadat szivatod, szerintem. HA költeni akarsz rá, akkor előbb szerintem ásd bele magad a fotózásba kicsit, és akkor kb tudni fogod mit szeretnél. Ha csak csinálni pár képet lakásokról, akkor vegyél vmit olcsón ami megfelel.
AZ a6000 felejtős. Ha full frame-zni akarsz, akkor inkább egy hasznát eos RP, arra olcsón rá tudsz adapterezni bármilyen files ff obit.
Zoom objektívet nézz inkább azzal könnyebb dolgozni, a fényerő Neked nem fontos, úgy is rekeszelned kell a mélységélesség miatt.
A westendes MM-Ben a a canon r100 kit éppen155 ezer, csak amúgy, ha vki olcsó gépet keres. -
pethob
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59588 üzenetére
"Panasonic Lumix 12-32mm + Panasonic Gx9K lehet megfelelő páros?"
Ha tágasnak akarod láttatni "a panelben a 3.5 m2-es fürdőt" akkor FF ekvivalens értékben 20mm alatt kell maradnod. Minél inkább alatta vagy, annál jobb, feltéve hogy egyenes tartó az objektív (nem halszem) és minél kisebb a torzítása. (Vagy legalább korrigálja a torzítását szoftveresen a váz.) Kb. a FF ekv. 15-16 mm az ideális.
Egy picit nekem úgy tűnik, hogy nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy a képkivágás látószöge hogyan függ az érzékelő méretétől (is). A FF ekv. értéket APS-C szenzor esetén 1.5-1.6x szorzóval, M4/3 (Oly, Pana) esetén 2x szorzóval lehet kiszámolni.
Olympus és Panasonic M4/3-ad esetén tehát kb 7.5-10mm fókusztávolság tartomány a hasznos ingatlan fotó szempontjából, APS-C-n 10-14mm, Full-frame kamerán a 15-20mm.
(A széles látó végen minden mm, sőt minden fél mm is nagyon számít, a tele oldalon (70-80mm felett vagyunk teleobjektív tartományban) 5-10mm ide vagy oda is tökmindegy.)"vagy pl. Canon EOS M10 váz + 50-60ért láttam hozzá széleslátó obit.... "
A Canon felhagyott az M-es gépek és optikák gyártásával. Helyette van az R.
A logikus az lenne, hogy a Canon M értéke esik miután bejelentették, hogy megszüntetik, de lett körülötte egy hype, ami miatt egész jól tartják az árukat a Canon M-es cuccok. Így nem olcsóbb annyival, mint bármelyik más használt piac, hogy emiatt lenne érdemes M felé mozdulni. Magán vélemény, de szerintem Canon M-et venni nem érdemes, ha lenne ilyen cuccom most vagy eladnám amíg relatíve magas értéken eladható, vagy használnám, amíg kielégíti az igényeimet bevállalva, hogy a végén fabatkát fognak érni.
Ha valami extrém olcsót találsz használtan, akkor is ott vagy, hogy a feladatot ugyan megoldod rövid távon, de pár év múlva tovább akarsz lépni, akkor teljesen új objektíveket is kell vegyél. Ezért én nem vásárolnám be magam egy megszűnt rendszerbe, hacsak nem tudom pontosan, hogy miért pont azt szeretem! -
csacsi77
senior tag
válasz
zsolt19900 #59590 üzenetére
Én egy szót sem szóltam az adapterezésről.
Én azt javasolnám, hogy élőben beszélj valakivel, aki hozzáértő és nem akar téged átvágni. És tud tanácsot adni, mert most úgy látom csak kapkodsz ide-oda és a kérdésekből leszűrhető, hogy fogalmad sincs a fotózásról.
Ebből a pozícióból csak veszíteni lehet. Ajánlom figyelmedbe a Fotoptix oldalt, itt Dávid tud neked gépet, objektívet adni garanciával és biztos segít is tanácsokkal. Nyilván drágább lesz, mintha a hardeverapróról néznél valamit, de legalább biztos tanácsoakt és jó vázat-obit kapsz tóle garanciával. -
csacsi77
senior tag
válasz
zsolt19900 #59588 üzenetére
Rengeteget számít. A Panasonic m4/3-os szenzora miatt a 12-32 ekvivalensen 24-64 mm.
A Canon 10-18-a pedig ekvivalensen 16-29 mm.
Nagylátó oldalon óriási a különbség minden egyes mm-nél.
Költséghatékonyan ez a lakásfényképezés még mindig a legjobban és a legolcsóbban egy hasnált Canon dslr-el és a Canon 10-18-as obival oldható meg. Kell egy plafon felé fordítható fejű vaku és egy stabil állvány. Ezzel minden feladat megoldható és alacsony a költségkeret. -
p_adam
addikt
válasz
zsolt19900 #59580 üzenetére
Egy átlagos hobbi gépben maximum az akkumulátor képes elhasználódni (főleg, ha utángyártott), de ez pótolható. Ha nem esküvő-, rendezvény- vagy sportfotós hirdet 50000+ expo feletti vázat (vagy a kereskedő, akihez ilyen gép kerül), akkor nincs túl nagy valószínűsége, hogy gond lesz vele (és igazából akkor se biztos, hogy problémás, sok gép elmegy 200000+ expot is, csak kicsit nagyobb a kockázat, amit azért el lehet kerülni.)
Ha van egy funkció, amire nem tudod, hogy szükséged van-e - akkor nincs.
(Ha "kinövöd" a vázat, akkor még mindig tudsz venni drágábbat.)
Az említett objektívek valamelyike, mögé egy (olcsó) váz, aztán majd egy állvány és egy jobbfajta vaku egy kioldóval, ezekre van szükség. (Ha mondjuk van wi-fi is a gépben, és jól vezérelhető okostelefonról, az se hátrány, de kicsit sem létszükséglet).
Ezek után meg lehet böngészni az ingyenes videók tömkelegében, amik segítenek megtanulni jól használni, de a szükséges alap funkciók mindegyikben relatíve könnyen elérhetők. -
p_adam
addikt
válasz
zsolt19900 #59577 üzenetére
Inkább a fordítottja igaz: az újabb fiatalabb, de szimplán pénzpazarlás erre a célra, semmivel sem megbízhatóbb, mint egy régebbi, hobbi célra használt gép (használattól függ, nem az életkortól), és szimplán nincs akkora különbség képminőség tekintetében.
Pl. az előző ajánlathoz hasonlóan egy Canon 600D + 10-18mm is ugyanúgy tökéletes a célra, mint a többi alternatíva, csak az utóbbi optika sokkal könnyebben megtalálható, mint a Nikon, a TCSTV össze is vetette a kettőt.
A részemről egy EOS M5-öt vettem EF adapterrel és ugyanezzel a 10-18mm objektívvel új állapotban nevetséges pénzért, ahogy nézem ennek eléggé megkérik mostanában is az árát, hiába szűnt meg ez a rendszer, a piacot nem érdekli. De mindig lesz jó vétel, csak ki kell várni - és nem kell egy dolgot kiszemelni, hanem ami jön. -
pandur99
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59568 üzenetére
Nem leszek népszerű a tippemmel, de egy Nikon D5300/3300-tól felfelé + egy Nikkor AF-P 10-20 VR erre a célra pontosan megfelel, és biztosan belefér a keretedbe.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59574 üzenetére
MFT vonalon gondolkozva egy Pana GX9 + Pana 7-14 + konnyu allvany (min 35, max 100 centi magas) + vaku osszesen 1417 grammot nyomott a konyhai merlegen, es terfogatban is keveset foglal, ami hasznos amikor ezer helyre kell hurcibalni, mindenfele mas (papirok, stb) mellett.
Hasznaltan ki lehet fogni a megadott keretben maradva. (Kis kitero: Ez a szett igy messze tobbre jo mint ingatlan, nemreg skociaban tajfotora es street-re is ezt hasznaltam a nagyon tag es a nagyon szuk helyekre. Egy 14-140 turistazoom meg egy 20/f1.7 volt meg nalam, utobbi a sotetebb pubokban volt jo. De a 7-14 meglepoen hasznos volt, elozetesen azt hittem, hogy a 14-140 lesz sokat hasznalva, de a lott kepek 80% -a a szeleslatoval keszult.)
A GX9-ben van belso RAW szerkeszto, egy csono alap funkcio ott helyben elerheto, kiemeles, arnyek, szinhomerseklet, foto stilus, kontraszt, szincsatornak, zajcsokkentes, elesseg, stb mind kameran belul utolag modosithato, ezzel akar a megrendelo elott is lehet villogni, hogy milyen hangulatu kepet szeretne egy-egy beallasbol.
Dontheto a kijelzoje es a kukucs is, bar utobbi szerintem csak extrem eros napsutesben hasznos (de akkor nagyon).
A Panasonic Image App androidon lehetove teszi, hogy vezereld a gepet. At lehet hozni a telefonra a kepeket, bar eleg lassu azon bongeszni, de ha nincs keznel noti, akkor sem vagy meglove.
Negativum: A GX9 zabalja az akksit, de akinek telik majomra annak teljen bananra is, szoval legyen nalad egy plusz akku.
Van ugyan beepitett vaku, de a 7-14 belelog a normal fenyutba, igy siman hasznalva nem jo. Bar fel lehet billenteni, es deriteni vele, szoval ez nem biztos, hogy valos negativum.En azert ajanlom ezt, mert ezt ismerem. Canon vonalon nem mozgok, igy azt nem tudom, hogy annal a szetnel ez jobb vagy rosszabb-e. En szeretem a sajatomat, az biztos. :-)
-
MrChris
nagyúr
válasz
zsolt19900 #59568 üzenetére
A Canon EF-S 10-18mm nem megy fel közvetlen az R50-re, kell közéjük egy adapter, vagy az RF változatát veszed, ami drágább, méretben, súlyban és lehet képminőségben is különböznek.
haruspex: már november van.
-
pethob
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59560 üzenetére
ezek a gépek mennyire "automaták"?
Mindegyikben lesznek automata és félautomata üzemmódok. Azokat jó megtanulni használni. Ugyanakkor mindegyik rendszerben lesz egy csomó menü beálltás, amiben kezdőként el lehet veszni. A belépő szintű kamerákban általában vannak téma üzemmódok is, és mondjuk egy "food" az legtöbbször jó ingatlan fotóra is. Így a finom beállítások is a helyükön lesznek, illetve ezek a téma módok általában felül írnak minden más beállítást. Ezek a funkciók nagy segítség lehetnek a tényleg kezdőknek, illetve egy idősebb rokon esetén, de a fotózás tanulásához szerintem inkább csak útban vannak.Ha melóra kell, akkor a munkafolyamatot nézném. Pl. melyik rendszerben jobb/gyorsabb/megbízhatóbb az alkalmazás amivel könnyen a telefonra tudom tölteni a képeket? Melyik rendszer az, aminek JPG/HIEF outputja utómunka nélkül is jó ingatlan fotóra?
Az állvány miatt is, de nem vennék olyan vázat, aminek nincs kihajtható kijelzője. (Canon R100 itt vérzik el szerintem.)
(Canon vázakról egy összefoglaló video itt. Előre tekertem arra a részre, ami érdekes lehet...)
Ha videó is szóba kerülhet, akkor vagy az optikába akarnék képstabit (IS/OIS) vagy a vázba (IBIS).
A figyelmed szeretném felhívni rá, hogy az általad választott két objektív még a Canon tükrös gépekhez készült (EF-S csatlakozó), amihez adapter kell, hogy felmenjen az RF-S csatolós tükör nélküli Canon vázakra. Ezt mind árban, mind méretben hozzá kell adni!
A Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-et egyébként használtam Canon 60D vázon és amúgy egy optikailag is nagyon jó minőségű objektív. De azért egy idős objektív, EF-S csatlakozóval, Te meg nem tükrös DSLR rendszert akarsz építeni. (Nem is javasolnám azt.) És nincs képstabi (IS) se benne. Ha most olcsón meg kell oldani az ingatlan fotózás feladatot, továbbra is ezt venném használtan az eddig szóba kerültek közül, de ha hosszú távra tervezel, akkor a tervezett rendszerre való objektív kell, amit nem kell adapterezni.
Az APS-C érzékelős Canon R vázakra ez a széles látó zoom: Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM
Ebben a videóban megnézheted milyen amikor az EF-S 10-18-az adapterezni kell...
Sosem használtam, távolról ügyes kis objektívnek tűnik. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy optikai minősége elmarad a EF-S 10-22-től, vagy a már ajánlott Fuji XF 10-24-től. Ezek az optikák ugyanis optikailag korrigáltak, és a képszéleken is élesebbek, mint az RF-S 10-18. (vagy akár az EF-S 10-18) Ha tucat munkára kell, ha mobilon fogják nézni az ügyfelek, akkor mindegy (én továbbra is telefonnal csinálnám), ha mondjuk valami nyomtatott termék a kimenet A4-et elérő vagy meghaladó méretben, akkor a különbség azért eléggé jól látszódna.
Canon RF/RF-S-re én most ezt az egy opciót látom reálisnak széles látó zoom-ra. De majd kijavítanak, akik jobban ismerik a mostani Canon felhozatalt!
Én továbbra is a Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS objektívet ajánlom a feladatra! (Teszt, minta video) Ebből az optikából is létezik "old" verzió, amit egyébként 2012-ben dobtak piacra. Az újabb optikailag ugyanaz, csak időjárás álló lett, és javítottak kicsit a képstabilizáláson (2.5 stops vs. 3.5 stops) Ingatlan fotóra tehát bőven jó a régi verzió is, használtan 150-170eFt-ért ki lehet fogni jó minőségű darabot. (A 220-nál épp van bent egy...)
Tekintettel a keretre, amit írtál, egy X-T2 vázat vennék hozzá. Ez a Fujinak a 2016-os csúcs váza, 24Mpix kifogástalan képminőséggel, nagyon jó ergonómiával, a mai sztenderdekhez képest kicsit lassabb autófókusszal, ami pont az ingatlannál úgysem szempont. (Ha nem sportot vagy más gyorsan mozgó dolgot fotózol, akkor minden másra bőven jó. Én is egy T2-t használok mind a mai napig annak ellenére, hogy már T5-nél járunk...) Használtan 200eFt alatt kelnek el a T2-k manapság, facebook-on is, itt a hardver aprón is vannak fent eladóak.
Ha már nem csak a munka a fontos, akkor egy XF 23/2 vagy XF 23/1.4 optikát vennék hozzá, meg esetleg a 18-55 eredeti kit zoom-ot. De ez már egy másik történet...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
zsolt19900 #59560 üzenetére
valami jobb mft, uwa obival. gx9 talán?
-
pethob
aktív tag
válasz
zsolt19900 #59558 üzenetére
Ha sok ingatlan fotó készítése a cél, és a kimenet általában az internet, akkor én egy iPhone-t vennék. (Még csak nem is kell a legújabb, mondjuk 13-tól felfele bármi...) A fényképezőgép csak lelassítja a folyamatot.
(Valószínű vannak erre alkalmas, jó széles látószögű optikával rendelkező Androidos készülékek is, én azokat nem ismerem.)
Ha ragaszkodsz a fényképezőgéphez, akkor a linkelt obik bármelyike alkalmas a feladatra, inkább egy jó állványt néznék mellé és F8-ra rekeszelve tűéles képet fogsz kapni bármelyikkel. (Vedd a használtat, ár-érték arányban az lesz a legjobb.)
A márkát úgy látom már eldöntötted, ha Canon felé húz a szíved, miért ne. Bármelyik márka alkalmas rá. Mindkét objektív APS-C, szóval APS-C vázat nézzél hozzá.
(Ha nekem kell ajánlani, akkor Fujifilm X-T5 + Fuji XF 10-24/F4, később ha már belejöttél egy XF 8mm/F3.5 WR objektív beszerzését javaslom. Azért mert szerintem a Fujival a legjobb élmény a fotózás, és mert az az XF 8mm objektív nagyon különlegesre sikerült. De ez már olyan egyéni preferencia, aminek egyrészt ára van, másrészt egyéni. Mint írtam, bármely márkán belül fogsz találni a feladatra széles látó zoom-ot.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Renault, Dacia topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- 3D nyomtatás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest