Hirdetés
- CES 2026: Makrókhoz is jó táplálkozáskövetőt jelentett be a Garmin
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Alig nagyobb egy AirPods Pro tokjánál a Baseus 45 wattos power bankja
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Fotók, videók mobillal
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Esetleg a helyi e-digitalt hívd fel, van-e nekik bemutató darabjuk, ha tetszik 4 nap alatt leküldik a bontatlant is.
Még valami: Hány dioptriás a szemüveged, esetleg ez alapján lehetne valami DSLR-t is keresni aminek a keresője tud akkora korrekciót

-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Medikerbe kellett volna menned, ott van raktáron, és a név alapján talán még egy 8GB-s kártyát is adnak mellé (de erre azért kérdezz rá előtte)
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Annél szerintem drágább lesz, olyan 169-200ezer közé saccolom 14-42-es kitobival.
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Ha van időd és pénzed várd meg a G3-at, komoly előrelépés képminőségben, méretben akkora mint a GF1 ha rátennél egy keresőt és kap(na) egy picit jobb fogású markolatot.
-
rumos14
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
csak most csatlakozom a témába, elolvastam az elmúlt napok eszmecseréit, sztem számodra tényleg jó választás egy ilyen tükörnélküli gép. esetelg érdemes lenne megfontolni a még kisebb, keresővel nem is rendelkező gépeket: Panasonic GF1 és GF2, Olympus Pen E-PL1 és Sony Nex-3. azzal mindenképp számolni kell ezeknél a rendszereknél, hogy a kit objektíven felül (jellemzően 28-84mm körüli tartomány) minden egyéb objektív, beleértve egy tök alap tele objektívet (~80-300mm tartomány) meglehetősen drága és a használt piac sem nagyon bő.
én nem érezném magam kevesebbnek a helyedben, ha csak és kizárólag az LCD-t használod. mivel nálam a fő fotóalany a gyerek, az LCD-n való komponálás + az a tény, hogy a kijelző kihajtható, nagyon hasznosnak bizonyult.
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
az M. zuiko 14-42 II-obihoz (de ezt vagy oly kitben vagy külön tudod megvenni) van macro, nagylátó és halszem előtét is, igaz nem itthon kéne megvenni, mert itt drága
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Nagylátót passzolom, de mivel azonos méretű a szenzor esetleg a Olympus-os topicban érdeklődj létezik-e kisebb méretű használható nagylátó előtét amit ajánlanak.
Makróhoz egy Raynox DCR-250 tökéletes választás
Itt az első oldalon ha megnézed a képeimet mind azzal és m4/3-os vázzal készültek (igaz egy 20mm-es fix obival, de ez mellékes, nagyobb gyutávnál a nagyítás is nő)
Amatőrként jól el lehet lenni a 2 kitobjektívvel is, és ha idővel vonzalmat érzel a manuális obihasznált iránt egy 5ezer Ft-os konverterrel szinte bármilyen obi ifelrakható az m4/3 vázakra
ezt a képet pl. egy olcsó fényerős obival lőttem. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Lehet, hogy vannak, de általában erős képminőség-romlással kell számítani a használatukkor...
-
Ijk
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Ezt passzolom, nem tudom milyen előtét opciók vannak arra a kitobira.
-
Ijk
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Sajnos nem igen van ekv. 24mm-ről induló kitobi, a legtöbb 28mm-ről indul és azért van látható különbség. És most így hirtelen nem is tudok olyan opciót amivel relatíve olcsón jutnál autofókuszos nagylátóhoz. A sony NEX-hez van egy nem túl penge rajzú ekv. 24mm-es fix obi, persze az is jobb képminőségben mint a kompakt. Egyébként azt a kis panát megtartod? Bőven jó nagylátós képekhez.
-
Ijk
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
A 14-42-es kitobit szorozd kettővel, mert ezek kisfilmes értékek, neked pedig 4:3-ados számít, ami fele akkora átmérőjű érzékelőt jelent. Minden fényképezőn a kisfilmes értéket adják meg, a kompakt obijára sem 25-xxx mm van írva. Tehát egy 28-84mm-es gyújtótávod lesz, szűkebb nagylátóval, és ami 3x-os zoomot jelent ugyebár.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Lásd Mercutio kollega előző hozzászólását: az objektívkínálattal akadhatnak - még jelenleg - problémák, de igazából egy középtelét még relative könnyen és normális áron be lehet szerezni mellé, egy alapzoom és egy középtele pedig kezdéshez egész jó kis összeállítás. Egyébként nem, abszolút nem csinálnál hülyeséget vele, az, hogy milyen képeket készítesz, ezen a szinten már rajtad múlik, nem azon, hogy D3100-ad, EOS 1000D-d, vagy Panasonic G2-őd van.
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Objektív téren elég szűkös a választék, ami van (és autofókuszos) az szinte mind 100ezer Ft-tól kezdődik, és a használtpiac is eléggé szűkös (hisz csak néhány éve létezik az m4/3 rendszer)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Nem ezen múlik. A legtöbb DSLR-rel igencsak körülményes a hátsó LCD-n komponálni, így ha nem teszem azt makrózik valaki állványról, akkor kényelmesebb a kereső. A keresőnek még annyi előnye van, hogy stabilabb tartást veszünk fel, mintha kinyújtott kézzel az LCD-t néznénk. Viszont attól nem lesz valakinek jobb a látásmódja, jobb ötletei, mert keresőt használ, vagy fordítva.
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
Magas iso-n (800) fölött egy fokkal gyengébb, de cserébe jobb lcd és kereső, érintőképernyő stb. és van jó AF videó alatt, dslr-eknél ha írják is ,hogy van, az gyengusz.
igen, bár nem olcsóak, mint máshol se olcsó a jó obi.
nézd meg MM vagy saturn, edigitál esetleg. -
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
konkrétan? pocsék! főleg ha hátulról süt a nap, alig látni valamit.
de mindegyiken van dioptria korrekció, csak nem poénos le-fel venni a szemüveget. -
Peetry
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Nem igazán tudtam kiigazodni hogy 1000D vagy 1100Dről volt szó (hol egyik, hol másikat emlegettétek, és a linkek is mintha 1000D lettek volna), de 1000D-ben nincs videó tudtommal.
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
Ha szereted a tejfölös pohár anyagminőségét, akkor ok az 1100D egyébként nem

belépő szinten nagyjából azonos a tudása a vázaknak, nézd meg, hogy kényelmes e a fogása, kereső, mennyire állnak kézre a kezelőszervek..stb.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
szőröscica
üzenetére
Még annyit - mert ez meg az én vesszőparipám
- hogy azért a kiegészítőkre is maradjon némi pénzed. Én egy normálisabb táskát, egy-két memóriakártyát egy lenspent és egy körtepumpát biztos, hogy szinte azonnal vennék a géphez. Ezek így együtt még belekerülnek kb 20K-ba.Az élőképes fotózást mindenképpen próbáld ki vásárlás előtt, és ha nem jön be, csak ezért ne a drágábbat vedd meg. Elhiheted, hogy még a kívülálló barátok is hamarabb megszokják hogy a keresőbe kell nézni, mint a (kompaktnál megszokotthoz viszonyítva) iszonyat lassú élességállítást. Tapasztalatból mondom, még anyukám is hozzászokott, pedig ő aztán igazán nem egy fotós alkat....
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Na igen, ez az amit javasolni akartam még. Azt vedd amelyik neked a legjobban tetszik.
És tudod mit? Ne gondolkozz sokat. Annál rosszabb lesz, és elbizonytalanodsz. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Nos először is csak egyéni preferenciám miatt. És továbbra is azért, mert számomra kényelmesebb.
Valójában csak a felbontás ne legyen meghatározó.
Nem láttam még az 1100D-től képeket, de szerintem annak is bőven megfelelő a képminősége. Sőt szinte nincs olyan DSLR még belépő szinten sem, ami ne lenne jó ezen a téren. (ugye írtam, hogy még a égi D40 is tökéletesen használható)
Objektív: Mindkét márka !stabilizált! 18-55-ösét dícsérni szokták, (nikonból a stabi nélküli is jó) hogy ár-érték arányban jó darabok.Későbbi objektívek vásárlása terén nagyon sok lehetőséged lesz, olcsóbbaktól a méregdrágákig. Én nem merem kijelenteni, hogy egyik vagy másik gyártó olcsóbban/drágábban adná hasonló tudású objektíveit.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Olvasd az előző hozzászólásomat. Utólag szerkesztettem mert vétettem egy apró hibát.
Továbbra is D3100 és 18-55VR mellett egy voks, amit látom te is megtaláltál. -
Throme
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
nem akarlak semmire rábeszélni, ezért írtam, hogy az én véleményem.
Ha 1000D hát, akkor ezer dé.erről mi a véleményed?
[link] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Mondjuk ez a liveview nem ugyanaz, mint amikor egy kompakttal komponálgatsz a gép hátsó LCD-jén, kissé körülményesebb, tükörcsapkodós AF és társai. Érteni nem kell semmit egy liveview nélküli géphez sem, bele kell nézni a kukucskalyukba és megy is. Sőt, könnyebb lesz neki belenézni a kukucskalyukba a hátsó LCD helyett, mint egy ilyen liveview-et használni - szerintem.
Frigetrus:
Hol látsz te D3100-at 18-150VR-el 150-ért?
Én konkrétan 180 körülért látom mindenfelé... Arról nem is beszélve, hogy még táska, meg memóriakártya is kéne.Throme: Jobb, persze. De egy határnál meg kell állni. Mindig van kicsit jobb, kicsit drágábban
De azt már persze a leendő vásárló dönti el, hogy hol is ez a határ. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Akkor legyen D3100 18-105VR-el, ha 150 a lélektani határ, csak abban már necces a többi kiegészítő.
Van benne LV, és videó is, és kényelmesebb mint egy 1000D.Szerk:
Szten: közben rájöttem, hogy megviccelt egy netes kép... Árukereső konkrétan...
Van egy kép a D3100 r-ól, meg a 18-105-ről, és mellette árak.. 139ezer 148ezer, stb...
de trükk volt benne, mert nem olvastam lejjebb..
ott csak váz van írva.
Úgyhogy elnézést, én hibám.
Viszont a 18-55-el már van. Az tuti. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Szerintem jó lenne a stabis szett belőle, vagy esetleg a Nikon amit linkeltél. Ahhoz is stabis objektív van.
Én, mivel Nikonom van, inkább azt ajánlanám, mert a Canon belépőknek általában vékonyabb markolata van, ami kényelmetlenebb fogást jelent.Szten:
Már megint géppuska ujjú
És tökéletesen egyetértek veled. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Akár. Mielőtt gépet veszel, menj el egy boltba, fogdosd meg mindkettőt, próbáld ki mindkettőt. A D3000 anyagminőségre, felépítésre (de még némileg keresőméretre is) komolyabb gép, mint az EOS 1000D, de egyébként mindkettő tökéletes tanulógépnek.
Frigetrus:
Ahogy mondod, ahogy mondod. Már évekkel ezelőtt is tendencia volt, de mostanra egészen hihetetlenül ésszerűtlen mértékig brutálissá fajult a gépvázak ilyen-olyan technikai paramétereinek, tulajdonságainak, ISO kismillió melletti zajának elemezgetése.... bőőőven túl a valós igényeken. Néha úgy érzem, hogy többet törődnek ezzel az emberek, mint a fényképezéssel. A fényképek a fejekben, szemekben, kezekben vannak, nem a gépekben. -
Throme
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Mert képstabis a 18-55 a második esetben. "IS".
Nem vagyok canonos, de a 1000D nem nagyon szokták ajánlani.
Az utolsó confignál a teléről sem szoktak áradozni. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
A második (tehát a drágább) képstabilizált objektívvel szerelt. Az elsőhöz egy, a harmadikhoz két gagyi objektívet kapsz
Leginkább innen a második linked a nyerő, vagy az előző hsz-edben linkelt Nikon. -
Throme
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Nem vagyok szakértő, de ezt a konfigot én már nem venném.
Gondolom az anyagiak behatárolják a lehetőséged, de akkor sem. D40 vagy 60 szenzor, 3 fókuszpont, nincs videó (ez sokaknak nem lényeg, de néha szerintem nem árt hogy ha van), magasbb iso-n úgy tudom jobban zajosodik mint az újabb gépek ebben a kategóriában.
A 18-55vr hamar rövid lehet, ha zoomos obit akarsz használni.
Mindez csak az én véleményem.Kérdésedre a válasz - ha mégis ehhez a géphez ragaszkodsz - hogy ennél olcsóbban nem igazán találtam az árgép segítségével.
Az üzletről nem tudok rosszat. -
szőröscica
addikt
válasz
szőröscica
üzenetére
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Aprók szempontjából a Ph és a vatera (előbbi a felhozatal, utóbbi az árak és a kétesélyes megbízhatóság miatt) nem annyira jó választás.
Ahol érdemes még szétnézni:
Index fórum adok - veszek, digitális adok - veszek, Nikon adok - veszek (az a D60 váz 45-ért elég jó ár), Canon EOS adok - veszek (van még Pentax, és Sony/Minolta, valamint 4/3 - m4/3 (Olympus, Pana) is)
pixinfó (Pentax K200D kitobival 65-ért is jó vétel, ha nem lestrapált)
apronet (digi gép 100e alatt, 100-150 között, 150 fölött kategóriák, külön obik, tartozékok, stb.)
express (itt is kategóriánként bontva, de a keresőbe gyártót/típust beírva is szűkíthetsz)Nyilván ellenőrizni kell, hogy valóban az és olyan állapotú-e a termék, mint amit hirdetnek bárhonnan is választod az eladót, illetve ezeken a helyeken a feltételeid (állapot, kor, garancia, tartozékok, konkérét gyártó/típus, ár) megadásával fel is adhatsz hirdetést, hogy mit keresel.
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110308703&t=9189400
lehet érdemes megnézni..
-
Peetry
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
akkor egy cipőben járunk. És még a június vége is stimmel
Én arra jutottam hogy kezdésnek veszek egy új 1000d-t (ha jobb lehetőség nem adódik), gari is lesz, meg nem kell aggódni a zár miatt. fogásával meg tudok barátkozni. Videó nem kell. LV meg pont a családi eseményeken jön jól, ha diplomaosztón, esküvőn, stb kitekert helyzetekben kell lőni. Aztán ha kevésnek érzem pár év múlva akkor lehet váltani.
Bár még mindig várok arra a kérdésre hogy melyik rendszerben olcsóbbak a használt obik, mert azokból nem látom értelmét újat venni. -
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
Hát így szűkös, de nem lehetetlen.
Sok expós xxxD-t nem vennék a helyedbe.
az oly gépeket érdemes még megnézni, elég jó áron mennek.
ami szóba jöhet (de csak akkor, ha jó állapotú és kevés expós)
Nikon D70, D40(x)
Sony A200
Oly 410, 420, 510,520 kitek
Canon 400, 450D -
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
He?
Van elég eladó gép szerintem, de egyszerűbb lenne, ha megadnál egy felső keretösszeget, meg, hogy mire szeretnéd elsősorban használni. -
Peetry
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
én vaterán jópár 400d-t láttam, és ha nem ragaszkodsz a canonhoz akkor itt is van azért jópár. a200, 450d, d3000...
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
Ha canont veszel használtan, akkor camerakft-nél ki kell olvastatni az exposzámot előtte, nehogy meglepetés érjen.
Bár inkább valami újabbat nézzél.. pl 1000D
-
SpongyaBob
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Ez változó. Lehet meghal 20e expo után, de lehet kibír 100-at is simán
Ez a gép kategóriájától is függ..
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Renault, Dacia topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nyaralás topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Horgász topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Itt az
- hogy azért a kiegészítőkre is maradjon némi pénzed. Én egy normálisabb táskát, egy-két memóriakártyát egy lenspent és egy körtepumpát biztos, hogy szinte azonnal vennék a géphez. Ezek így együtt még belekerülnek kb 20K-ba.
Én konkrétan 180 körülért látom mindenfelé... Arról nem is beszélve, hogy még táska, meg memóriakártya is kéne.
ott csak váz van írva.
Leginkább innen a második linked a nyerő, vagy az előző hsz-edben linkelt Nikon.
Mr.Csizmás