- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5443 üzenetére
Vagyis ha homályos hátteret akarunk akkor az F szám kicsi legyen, ha pedig azt szeretnénk, hogy az egész kép kontrasztos-éles legyen, akkor az F szám nagy legyen.?
-
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #5441 üzenetére
"A gyújtótávolságot annyiban kevertem ide,......"
A gyújtótávolságot természetesen és is azonosnak vettem, azért is mondtam, hogy azt most tegyük félre.
" Minél szűkebb a blenderekesz (minél nagyobb az F melletti szám), annál nagyobb a mélységélességünk."
Ezzel én is tisztában vagyok és egy adott objektiv esetén ezt így is használom, csak az nem volt tiszta, hogy ez hogy viszonyul egy másik obi rekeszértékeihez és az azzal elérhető mélységélességgel.
Köszi. -
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #5439 üzenetére
Most még nem értem egészen:
A gyújtótávolságot most ne keverjük bele, adott két 50-es alapunk, az egyik 1.2 a másik 2.8 kezdő fényerővel. Mikor lesz azonos a két objektiv mélységélessége, ha mind a kettő teljesen nyitva (1.2 ill 2.8), vagy ha mind a kettő 2.8-ra van állítva (vagyis az egyik még teljesen nyitva, míg a másikat már rekeszeltük)? -
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #5394 üzenetére
"Itt a lényeg a kicsi mélységélesség és a szépen mosott háttér. Bármilyen tükörreflexes gép megfelel egy fényerősebb objektívvel"
Miért kell a fényerős obi?
Én eddig úgy tudtam, hogy a nagyobb mélységélességhez kell jobban rekeszelni, ergo ahhoz kell a fényerős obi, hogy az erős rekeszelés után még mindig maradjon némi lyuk a fénynek belépni.
A kis mélységélességhez nyitott blendét nem mindegy milyen fényerős objektivvel használom? -
makimano
tag
válasz
Szten Márs #5432 üzenetére
No comment
-
makimano
tag
válasz
Szten Márs #5425 üzenetére
Megértettem, köszönöm.
-
makimano
tag
válasz
Szten Márs #5421 üzenetére
Amikor vettem a TZ7-et, a másik lehetőség a Canon SX200 IS volt és pont ennél a tesztnél láttam ezt a kékeslilás dolgot a Canonnál, pedig az egy kompakt gép.
-
sanyixXx
senior tag
válasz
Szten Márs #5408 üzenetére
de hát ez nem mos, hanem elken
-
makimano
tag
válasz
Szten Márs #5402 üzenetére
Egy kezdőnek, mint amilyen én is vagyok, milyen géppel érdemes próbálkozni, legalább elkezdeni? Hogy legalább megjöjjön az önbizalmam, hogy tényleg tudok hasonló fotókat készíteni - ha nem is profit - aztán majd lehet tovább lépni. De ez a jövő.
Seeegííítsééég ! -
makimano
tag
válasz
Szten Márs #5394 üzenetére
Én mindenképpen újat szeretnék.
A keretem kb 150ezer. Ezért már lehet kapni ilyen tudásut?
-
Slowman
aktív tag
válasz
Szten Márs #5386 üzenetére
Jó valószínű azért ez a véleményem az 500D markolatáról mert elég sűrűn, alkalom szerűen használom (szóval nem 1 óráig használtam, hanem havi szinten majd egy egész napon keresztül, sztem ez elég a viszonyítási alaphoz
) , ami ugye sokat nyom a latba, hogy nem a kittel hanem egy 17-55/2.8 IS USM-el használom és hát az nem 2g. Szvsz azzal az obival már nem kényelemes a fogás, eléggé kicsavarja, ha egy kézbe fogja az ember. Akkor meg meg sem merek fogni egy 350D-400D-t ha az 500D-n pozitív változások történtek
. Jó, az 1000D-nek nem csak markolata gagyi hanem az egész úgy ahogy van sztem. Az csak annak jó aki majd idővel el akarj jutni egy komoly Canon rendszerhez csak most nincs pénze rá.
A lényeg, hogy akármikor visszaveszem a kezembe a K10D-t az 500D után mindig egy kicsit fellélegzem. 2 tárcsa hatalmas előny, hogy nem kell gombot nyomkodni és kicsavarni az ujjam egy fókuszpont választásnál (de lehet idővel meg tudnám szokni) ami engem ettől függetlenül zavar, hogy nem én lépkedek a fókuszpontok között, hanem körbe kell haladnom rajuk, hogy elérjek egyik pontból a másikba. Az, hogy az 500D tulajdonosa is mindig meglepődik, hogy az ő keresője milyen kis lyuk és "fehér fátyolos" (pentatükrös, legalábbis ez a tippem, hogy ezért a Pentaxomé meg pentaprizmás), a régi gépénél 300D sötét kicsi keresőjénél jobb egy fokkal az 500D az tény. (minden más tekintetben egy lapon sem említhetőek, azért látszik az a 6 év fejlesztés, tudják a dolgukat Canonék is
). Szvsz a szenzorán kívül semmi előnyét nem érzem a gépnek a 2MP nem mérvadó és a HD videózás nem érint. Azt a barom jó obit meg Pentaxba, és minden más márkánál egyaránt megtalálom szinte ugyanazon az áron, amitől ugye gyorsabb is az AF, de ezek az obik már Pentaxnál is SDM-e és vannak ilyen gyorsak (van egy 50/1.8-a is és az nem gyorsabb mint az én 50/1.4-em), szóval nekem többet ér, hogy időjárásálló a gép és van státuszkijelzőm sok dedikált gombom stb. asszem ezt nem neked kell bemutatni
. Jó az is igaz, hogy van akinek a K10D már túl nagy és kényelmetlen, talán olvastam is ilyet itt valahol, és el is tudom fogadni mert kinek ez kinek az
. Kicsit hosszúra sikerült, most már visszafogom magam
.
Az 50mm azért használható, akiknek nincs pénzük 80mm-ese obikra, és én speciel nem szeretnék 35mm-es obit kifejezetten mert az nekem használhatatlan, legtöbbször félalakos portrét csinálok amire jobb szeretem az 50mm, fejportréra meg 135mm. És elboldogulok, persze jól esne egy 77/1.4
. Én inkább tele tartományba szeretek fényképezni, mint normál vagy nagylátóba. De ez ízlés dolga, nincs az, hogy használhatatlan vagy nem jó, kinek mi jön be az lesz a megfelelő crops és FF váztól függetlenül
.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5386 üzenetére
Ezt írta: "a d5000-nél számomra felesleges a HD videó és a kihajtható kijelző"
-
Ybron
senior tag
válasz
Szten Márs #5231 üzenetére
Én is így vagyok ezzel. Ha kamarázni kar az ember akkor vegyen kamerát.
-
sbazsi
veterán
válasz
Szten Márs #5213 üzenetére
jaja, egyéni preferenciák.
jó dolog a ferrari, csak nem családi autónak... -
nesa
veterán
válasz
Szten Márs #5203 üzenetére
Ok biztos jol szamoltal, en viszont a szememnek hiszek magassagra allig lattam kulonbseget csak ugye az aranyok masok, de 1 a lenyeg az eos 3000 kereso 1 pattanas az A1 hez kepest, en nem szamolgatok csak belenezek azt jovan... az erzeseim nekem tobbet ernek mint a szamok .
Azert meg annyit hozzateszek hogy a pentaxot csak kiprobaltam es akkor meglepoen nagynak tunt a kereso... de hetek teltek el igy lehet csak az emlekek voltak tul szepek a pentaxrol.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #5195 üzenetére
Mivel a kérdező fórumtársunk azt írta, nem nagyon ért a fotózáshoz, szerintem az a szenzortisztítás dolog és az expósorozat nem nagyon fog prioritás lenni a választásnál.
Egyébként a koszolódásról nekem az a véleményem, hogy ha egy jó utazózoomot felcsavar az ember, és azt nem is nagyon veszi le hetekig, akkor elhanyagolható. Több cserélgetés esetén is meg lehet oldani körtefecskendővel, nekem az elmúlt 1,5 év és 16000 expó alatt még nem volt szükségem szervízlátogatásos tisztításra, pedig mostanában nem nagyon vannak fenntartásaim az obicserélgetéssel kapcsolatban. Bár mégegyszer mondom, volt, hogy 2-3 hónapig le sem vettem a 18-105-öt. Nekem a fókuszmotor hiánya a legfájóbb pont, mióta bepróbáltam Cayman kolléga 50 1,8-át (eléggé heves birtoklási vágyat ébresztett bennem...), amivel elég nehézkes a pontos manuálfókusz. De Nesát is megértem, mert ha neki a HDR-ezés a fontos, akkor meg az expósorozat hiánya a fájó pont.Én, mióta a Nikon mellett döntöttem, és már nagyjából felépítettem a rendszerem, nem nagyon törődöm vele, mit nem tud a D40. Szerintem egy amatőrt családi fotózáshoz, szárnypróbálgatáshoz és útkereséshez maximálisan kiszolgál.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5162 üzenetére
Sajna messze vagy
(Bihar).
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5160 üzenetére
Ok gyakorlok, és jelzem mire jutottam.
Egy félórát rászánnék a jövő hétenPuszta kíváncsiságból melyik megyében laksz?
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5157 üzenetére
Igen szabadban nagyobb távolságból sikerül (ott se mindig, persze ez még beleférne saját tapasztalatom alapján).
Ha az AF segédfényt bekapcsolom akkor villogtatja (nagyon hosszan), de legtöbb esetben nem segí, a gyerek szeme viszont kifolyik. -
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5152 üzenetére
"Szóval ne menj távolabb, a legnagyobb nagyítást a legkisebb tárgytávolság és a legnagyobb gyújtótávolság kettősével tudod elérni."
A probléma (még mindig) az, hogy rossz fényviszonyok között (borult idő - mint ma, lakásban), az auto fókusz nem jó (tegnap ezért raktam fel minta képeket).
"Neked is azt tudnám javasolni, amit pulsar kollegának, történetesen, hogy mielőtt DSLR vásárlásába vágod a fejszédet nézd át alaposan a fotózás alapjait"
Ezen már túl vagyok, a javaslatok szerint megvettem az e520-at.
(ajándékba megy, emiatt szeretném 100%-ig biztosan tudni, hogy én vagyok ennyire kezdő, vagy tényleg a gépnek van hibája). -
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5149 üzenetére
Köszönöm.
Term. úgy gondoltam, hogy az adott objektívvel együtt 30 cm.
Konkrétan a 14-42 obi legkisebb tárgytávolsága 25cm.
És a nagyobb távolságról való zoom-ot, annak kompenzálására gondoltam, hogy közelről a fókuszt nem találja a gép.Egyébként ez van megadva:
1:3,5-5,6 -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5130 üzenetére
na miattam ne vesszenek össze az urak
én spec nem vetnék meg egy ~30 körüli fixet, de Sony-ra sajnos nem vagyunk jól ellátva ilyenekkel. egy használt Minolta 28/2 100k felett van, és amúgy sem akarja senki sem eladni, marad a Sigma 30/1.4, ami finoman szólva sem tökéletes a képszéleken. ugyanígy sajnos 85/1.8-as obink sincs. -
válasz
Szten Márs #5127 üzenetére
hát abszolút alapnak elolvastam itt a logout-on a fotosuli kezdőknek 1-et.. de úgy látom kevés volt.. a könyvtár már nekem is eszembe jutott, úgyhogy ezt szerintem meg is játszom!
Köszi azért a sok infót! -
válasz
Szten Márs #5123 üzenetére
hát mert szeretnék egy komolyabb gépet.. szeretnék éjszakai képeket (is) csinálni és ha már veszek, akkor kihagynál a félkompak meg egyéb gépek kategóriát, és egy dSLR-re gondoltam.
aha, így már értem, köszi...
jó érv a 620-as mellett... -
válasz
Szten Márs #5121 üzenetére
bár nem tudom elképzelni de elfogadom, és talán picit értem is
kösziszerk:
vagyis akkor ez azt jelenti, hogyha a kép közepét választom ki fókusznak akkor az a kép közepén legyen, ha a jobb oldalát, akkor az a jobb oldalt legyen, stb? -
válasz
Szten Márs #5113 üzenetére
hát én a tele miatt szavaznék az 520-ra. a fogással nem volt bajom, meg valahogy azt nem tartom annyira fontosnak...
nord_ ezt most nem értem.. azért mert nem oda fókuszál ahova akarom azért adhatom szervízbe? ezt úgy képzeljem el, mert nem a kép közepére fókuszál azért?
szerk:
ja, látom. tehát ki tudom választani X pontból, hogy mi legyen a fókuszban?egyébként nem tud valaki egy olyan oldalt ahol össze lehet hasonlítani az objektíveket? mámrint a nagyításukat.. tehát hogy van egy kép, az kb az amit szemmel látsz.. aztán van amit 150mm-essel csináltak, meg 300-assal...?!
-
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #5106 üzenetére
Most megnéztem a d50-en és csakugyan van ilyen mód a tárcsán
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #5106 üzenetére
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5056 üzenetére
Egyetértek.
Zárhibáról topik?
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5052 üzenetére
350D-nél jelenleg 327 adat van. Azt hiszem, ebből már le lehet valami következtetést venni, csak feltételezem, hogy sok hamis adat van fent a honlapon. Nem tudom, honnan rémlik ez a 65ezres átlag, mintha egyik gépnél lett volna. Majd ha több időm lesz, utánajárok, melyik lehetett.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5039 üzenetére
Leírom, hogy mire gondoltam az "átlag" alatt: Azt, hogy a 350D-knek a záruk legtöbbször 90%-ban 65ezer expo környékén halt meg (környékére azt értem, hogy 2-3ezer expo híján 65ezer), és a a maradék 10% vegyes, van benne 4.000expo, 20.000expo, 100.000expo, 350.000expo, és 1.000.000expo is. Erre mondtam, hogy átlagban 65ezer környékén mennek tönkre.
-
válasz
Szten Márs #5044 üzenetére
A hegyirendőrség bernáthegyije kavart be. A németjuhász súlya ki is jött volna a 20 hóban rekedt rendőrrel együtt!
-
válasz
4-6t egy elefánt, néhány dkg lehet egy egér...
Láttál már 2-3t-s kutyát? -
taxy
csendes tag
válasz
Bizony Szten-nek van igaza. Ezek találgatások.
Máyköl, amit hallottál, azt úgy hívják pletyka. Bedőltél neki. Megesik az emberrel...
-
johnjohn
addikt
válasz
Büntetésből pedig rajzoltatunk vele 50 díszítősornyi katicabogarat, meg Yetit napernyővel,mert amit írt az tényleg nem egy hülyeség ! Az egy marhaság !
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5008 üzenetére
Nem, nem tudok mutatni hivatalos forrást.
Azt írtam, hogy pl. egy 350D átlagban 65ezret megy. Tegyük fel, hogy tényleg 50.000 -re jelentette be a Canon. Ami azt mutatja, hogy átlagban, 15ezer -el többet mennek, mint amennyire be van jelentve.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5002 üzenetére
Köszönöm Szten (sajna inglisül nem sokat tudok).
Az E520-ban a firmware verziót csak a Pc-n a saját szoftverrel lehet megnézni?
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #5015 üzenetére
A panaszkodók is konkrétan a Camera Kft-t említették és ott gariban beállították az objektívet. Ez jó. Csak beleéltem magam, hogy a vásárló fülig érő mosollyal viszi haza az új szerzeményt, majd kipróbálva sehogy sem tudja élesre beállítani a kiválasztott témát. elé vagy mögé fókuszál a cucc. Szerencse, hogy némi utánajárással orvosolható a probléma.
Ezek szerint ebben a technológiában ekkora a tűrésmező, hogy esetenként nem passzolnak össze az eszközök, annak ellenére, hogy a fényképező vázhoz dedikált objektívről van szó.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5017 üzenetére
jól titkolod!
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #5013 üzenetére
Mát megtapiztam ezeket a gépeket. Persze ahol volt lehetőség (mm és társai) már egyiket se lehetett bekapcsolni, így maradt amit a lencsén keresztül láttam, de azt nem nevezhetjük fotózásnak. Abban is igazad van, hogy az 1000D igénytelenebb, mint pl a 450D, mivel lespórolták a durvább felületű gumi borítást. Nem hiszem hogy az az 1 - 2 dolcsi számítana... de számított..
Az ideális az lenne, ha megkapnék kb 5 gépet meg 8 obit, valamint lenne 1 hónap extra szabim és akkor lehetne "tesztelgetni"
.
A pakliban benne van, hogy mondjuk egy Nikon D3000 megvásárlása után x idővel úgy fogom gondolni, jobb lett volna egy Dxx. De addig is élvezni fogom minden pillanatát a belépő gép használatának.
Újabban a kompaktoknál adnak 1 gombot amivel 2-4 funkciót (wb, iso, felbontás...) gyorsan el lehet érni. Valahogy mindkét tábor vesz 5leteket a másiktól, hogy kvázi megújuljon.
Bár a Sony A330-nál lehet látni, hogy tükrös gép ellenére csökkentették a hátlapon lévő gombok számát, és menüből lehet előszedni az elődön még gombbal előhívott funkciót.Én a teljesen hétköznapi felhasználó vagyok. Kicsit olyan mint a japán turisták
lövök mindenre
. Ok ez túlzás. Nyaralásnál, túránál ha látok szép fákat erdőket dombokat, hegyeket .. akkor máris veszem elő a gépet. Művészfotókat meg portrékat nem. Ez már egy felsőbb kategória. Nagyon ismerni kell a gépet és jó téma meglátás is kell hozzá.
Néha megnézem a fotozz.hu-n a képeket. Ott sok "retusálva" van. Én nem nagyon akarok ps előtt gubbasztani. Igen ez lustaság isEzért is preferálom jobban a jpg-t. Bár még nem volt szerencsém RAW-hoz, de ha jól sejtem ott több az utómunka....
Az ultrazoom géphez vettem kis állványt és így városban este és templomban is tudok képet készíteni. Persze korlátozott a lehetőség, mert max 4s mindössze amíg nyitva lehet a blende, de ez azért elég...Tehát a képességeim és témáim miatt bőven jó a belépőkategória a tükrös gépekből.
Ha igaz az - már pedig igaz - az állítás, hogy a belépők képminősége jobbak, mint a csúcs kompaktoké, akkor én teljesen elégedett vagyok!
Obik terén meg szeretném ha nem kéne cserélgetni azokat. Ezért céloztam meg a 18-125 zoomátfogást. De lehet ha megtetszik a kitobi, akkor inkább 18-70 lesz belőle. Ezért sem akarok az elején egyből + obit venni. Majd adja magát.
Azt is olvastam (na majd kapom a reakciókat...
), hogy egyes 450D tulajok befürödtek obi vásárlásakor, mert front, vagy back fókuszosak voltak. Csak egy speckó cég tudott segíteni akik összelőtték a gépet az obival. Ez kicsit "megrémít" mert egy obi is árban annyi, de sokszor több, mint egy teljes ultrazoom kompakt. Én értem, hogy olcsó obi nem az a nagy minőség, na de ennyire... OK, hogy van garancia, de ez akkor is gáz ha tényleg van ilyen. Nem?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs #5010 üzenetére
Persze, az a másik véglet amit írsz, de ha valaki átgondoltan olvasgat akkor tudja, hogy pl. az 1000D/450D/500D nem csak az ergonómiában, hanem kezelőszervekben, AF-rendszerben, CMOS pontos típusában, képfeldolgozó SW-ben, és hasonló dolgokban is eltér egymástól így nem ír olyat, amit lentebb olvashattunk.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4951 üzenetére
A belépőkategóriák 50ezer expora vannak tervezve, a Canon-nál. Igaz általában 65ezret mennek, a Canon-nál kb. mindig 15ezer expoval megy többet a zár, mint amennyire be van jelentve, átlagosan. Tudtommal.
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #5000 üzenetére
Én simán odaraknám az 1000D-t a Sony A500 vagy Canon 450D, 500D mellé
.
Sőt a cameralabs összehasonlításában a 450D volt a legrosszabb képminőségben az 1000D és 400D gépek mögött.A kompaktoknál mindig szapulják a kis érzékelő chipet. Ott azt mondják, hogy ugyanazon a lapkán több MP nem jó mert rosszabb, zajosabb képet produkál.
Az említett tükrös gépeknél a chip egyforma méretű csak MP-ben térnek el.
Tükrösnél nem él ez a szabály? Ugyan az a chip, több MP zajosabb kép...Tudod (ha már így beszélgetünk), nekem kicsit az az érzésem, hogy először a gép típusát nézik meg sokan és utána mondanak róla véleményt.
Például anyagminőség: 1000D gagyi, de mondjuk az A550 vagy az 500D jobb.
Mert? Merek fogadni, hogy ugyan abból a granulátumból (PS, ABS, PC...) fröccsöntik az alkatrészeket ezeknél a gépeknél. De ugyan úgy az A230 - A580-ig hasonló lehet a helyzet. A 230-as felső része nincs színre fújva...ennyi.
Az 500D erősen hajaz a 450D-re külsőségekben. Ok van eltérés (pl mikrofon nyílások, esetleg gombok a video miatt) de nem jelentős.
Nem tudom biztosra, de elképzelhető hogy a 40D, 400D, 1000D CMOS-a is ugyan az.
Vagy most az 500D-be is lehet került 50D cucc.
Ott spórolnak a gyártók ahol tudnak, és nem fejlesztenek minden géphez külön-külön.
Átmentik a dolgokat ezzel is csökkentik a fejlesztési költségeket (nagy db szám).
Ahogy említed a 40D sokkal frankóbb mint az 1000D. Ugyan az az obi esetén képek alapján csak a gyakorlottabbak és a profik tudják megmondani a különbséget. Hobbifotós nem biztos.Valaki itt vagy másik fórumon bedobott egy linket ahol 1 srác 3 különböző kategóriájú géppel készített 1 képet, ugyan arról a témáról. Ha jól emlékszem ugyan azt az obit használta mind3 géphez! És feltette a nagy kérdést, hogy melyik melyikkel lett elkövetve. Hát mentek a találgatások...
Mivel nincs se tükrös gépem sem objektívem, (csak internet előfizetésem
, így okoskodásnak hat a fent leírtak. Ne is törődj vele
.
Lényeg, hogy megvannak a saját szempontjaim amik alapján döntést hozok, és nem fogok csalódni a belépő gépekben.Hogy a kérdésedre is válaszoljak - végre
- igen, alapobis gépet veszek és később mikor kiismertem akkor jobban tudok majd dönteni az új obiról.
Én is pénzből élek és megér nekem 10-15k-t egy pl 18-55-ös IS objektív. -
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #4997 üzenetére
Dehogy kell elnézést kérni, én köszönöm, hogy foglalkoztok az általam felvetett témával is itt a fórumon!
Géppel kapcsolatban csak a "belépő szint" volt említve, obiknál a 90 rugós határ (de már látom a 18-125, az 95k). Gép esetében nem szeretnék 150k fölé menni. És nem 1xre lesz gép + objektív vásárlás.
A párosítással nem teljesen értek egyet (mondom ezt úgy, hogy egyelőre se gép se objektív
, szóval ne bántódj meg).
Az 1000D, 450D, 500D mind CMOS lapkát használ a speckók szerint, csak az 500D-jére rápattintottak még +5MP-t (a 450D-re meg asszem +2MP-t), hogy ez jó vagy sem az más kérdés. Lehet csak a profibb obik használják ki, az olcsóbbaknál ugyan olyan lesz a képminőség csak nagyobb a felbontás.
Vagy nem így van?Amiben jobb lehet a Sony A500 vagy Canon 500D az a képfeldolgozás.
-
Slowman
aktív tag
válasz
Szten Márs #4961 üzenetére
Hát akkor meg abszolút oda az az előny amit az eladó mondott
, mert még csak azt se lehet mondani, hogy kompenzálja azt a 2 fényértéket. És csak a zaj meg a mélységélesség bukta.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #4954 üzenetére
Nem igényel bővebb kifejtést.
Sajnos nem csak a media-val van rossz tapasztalatom. De nem karom őket zapulni, úgysem vagyok vele előrébb.A fényerőröl írhatsz még, ha van kedved.
Vagy ha tudsz (nem tesztoldalakon) képeket ugyanolyan beállítással kit obival, és nem kit-el, azt megköszönöm. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
A mondat végét ügyesen lehagytam, de szerintem mindenki rájött, hogy úgy végződne, hogy "ki a fenét vesznek fel?"
Ijk: persze, ez így van, de azért nem kevés ember van, aki úgy gondolja, hogy ha már egyszer műszaki áruház, akkor oda megy be műszaki cuccot venni, és ha már műszaki áruházban dolgozó eladók mondják az okosságokat, akkor csak tudják, hogy mit beszélnek. És talán elvárható lenne, hogy így is legyen. Lényeg a lényeg: kíváncsi lennék, hogy éves, vagy akár havi szinten hány embert visznek el az erdőbe, és hány ember vesz végül sokkal rosszabb terméket, mint amit a "szakképzett" eladók segítsége nélkül venne. És persze, az a ráadás, hogy mindezt ráadásul még gyakorta jelentősen drágábban kapja meg, mint bármilyen szakboltban.
-
Ijk
nagyúr
válasz
MM-ban csak akciós termékeket éri meg venni. Ami nem akciós, pl. fényképező, az sokszor drágább, mint szakboltokban, a kiszolgálás pedig -1. Nulla akkor lenne, ha tudom, hogy mit akarok venni és nem pofáznak bele. El kell felejteni ezeket az áruházakat komolyabb műszaki cikkekkel kapcsolatban. Tessék szaküzletben vásárolni, én mindenkinek ezt javaslom.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #4951 üzenetére
Köszi.
Azért ezt már jobb hallani. -
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4928 üzenetére
Mindenképpen.
De a D50 kb. a 350D-vel egyenlő, nem a 300D-vel.
-
Dorian
félisten
válasz
Szten Márs #4912 üzenetére
Dehogynem hallottam, azért is kérdezgetek inkább itt. (Én is láttam tesztet a Sigmáról)
Akkor marad az, hogy máshonnan veszem, aki tud hozzá Pentax 50-200-at adni.
A 220 Voltban a WR-es teleobival van duplakitben, ugyanannyiért, mint máshol (pl. Extrem Dig.) az DA-L-essel. (189ezer) Ugyan nem vízálló a váz, de az egyéb különbségek miatt -ha ugyanaz az ár- mégis megéri azzal venni, ugye? -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4893 üzenetére
persze, egy teszt nem teszt. amúgy én szeretem a photozone teszteket, még a grafikonokat is, mert azért nem mindegy, hogy egy obit mennyire kell lerekeszelni, hogy jobb legyen az élesség, képszélek hogyan viszonyulnak a képközéphez, erről hasznos infót tudok szerezni. de természetesen van szórás, az ottani különböző bajonettes Sigma 10-20 tesztek pl. totál eltérő adatokat mutatnak, ezt én is meg tudom erősíteni a nálam megfordult két példányból, az egyik sokkal jobb volt mint a másik.
a pixelpeeper képekkel óvatosan kell bánni, nekem az a tapasztalatom, hogy pl. Tamron 17-50-nel sokkal jobb képeket csináltam, mint amiket ott láttam. elcseszett raw konverziók, túl alacsony iso miatt bemozdult képek szép számmal előfordulnak.
megnéztem pl. a linken a pelikános képeket, hát, egyik szarabb mint a másik, vszleg a fotós hibájából. -
Dorian
félisten
válasz
Szten Márs #4893 üzenetére
Ez a teszt a "sima" 55-200-ról szól, nem az L-esről, amit a Kx-hez duplakitben adnak? Van lehetőségem duplakitben az L-es helyett a simát választani ugyanannyiért (elvileg az jobb) de most elbizonytalanodtam...
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4880 üzenetére
én az 50-essel szinte csak a gyereket fotózom, 1-1,5 évesen nem váom el tőle, hogy betonfixen álljon, így a MF esélytelen.
-
Byk01
őstag
válasz
Szten Márs #4873 üzenetére
Köszönöm
Akkor jó eséllyel ma tulajdonossá válok -
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs #4880 üzenetére
doktor manuál
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4878 üzenetére
hoppá, tényleg. számomra ez komoly érvágás lenne, de ez csak én vagyok.
(emlékszem, amikor ízlelgettem az első tükrös gépemet, az 50/1.7-es adta leginkább azt a fílinget, hogy na igen, ezzel olyan képeket tudok csinálni, amit egy kompakttal soha.) -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4865 üzenetére
namostakkor a Sony A500 a besztbáj vagy a K-x?
-
Byk01
őstag
válasz
Szten Márs #4871 üzenetére
Max 4-5 db.
A képeket egyébként jpg-ben csináltam, abban látszik. Gép jpg motorjának nem kellene ezt kiszűrnie?
Kicsit akadékoskodónak tűnhetek, de ez tudatlanságból fakad -
Bdanyy
addikt
válasz
Szten Márs #4852 üzenetére
Én azt vennék erre, de nem nekem lesz, és kompaktról lesz a váltás
Szal konkrétan eddig azért nem lett lecserélve mert egyikkel sem lehetett videózni.
-
Gerisz
addikt
válasz
Szten Márs #4838 üzenetére
Tuti bekattanok, visszaviszem hétfőn és beleverem az eladó fejébe!
egyébként egy karcolást nem találni a gépen, gyönyörűen néz ki.
De akkor ne piaci áron már. Mondja meg és hagy döntsem el, hogy nekem úgy kell-e vagy nem. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #4800 üzenetére
Az biztos így van, viszont ahogy néztem, a régi Nikon belépőket (D40, D40x, D60) már végképp nem lehet kapni sehol... Mondjuk ezek az EOS-ok is már eléggé utolsó darabok lehetnek.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4735 üzenetére
Pff. Bocs. Megszoktam, hogy kompaktnál EVF.
Természetesen a keresőre gondoltam.
-
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #4761 üzenetére
SLR-nél nem volt jellemző, mert az obi sapka véd. A kompaktnál viszont csak behúzott állapotban van takarva, az pedig, hogy minden exponálás előtt be-, utána kikapcs. az sok idő és zabálja az aksit (standby-ban, LCD nélkül sokkal kisebb a fogyasztás), ezért kitolt obival nyakban, vállon lóbálva kirándulás, városnézés, eskűvő stb. Értenyúlsz és már meg is történt. Ha ezt user errornak lehet nevezni akkor bevállalom.
-
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #4741 üzenetére
Ha UV szűrőt ne, akkor mível lehet megvédeni a frontlencsét?
Az SLR-es korszakomban én használtam, a mostani compaktomnak állandóan van valami a lencséjén (pl. belenyúlok) és a sok pucolástól már kezd lekopni a szinezés, és a DSLR-hez is terveztem venni.
Degeczi: GGS üveget hol lehet 1.5E-ért venni? Kéz alatt is min 3E. -
válasz
Szten Márs #4737 üzenetére
Tudom, hogy Te tudod...
Nemrég, mikor belenéztem az FZ7-esem EVF-ébe, majdnem rosszul lettem! -
válasz
Szten Márs #4735 üzenetére
Kompaktoknál EVF, de itt már optikai...
-
válasz
Szten Márs #4720 üzenetére
hát inkább utóbbi.
leszálló repülő fénye, meg városkép, meg csíkot húzó autóegyébként egy ilyet néztem ki:
OLYMPUS E-520 DZ Kit + 14-42 + ED 40-150 mm -
válasz
Szten Márs #4718 üzenetére
és éjjeli fotózásra mit ajánlanál?
-
válasz
Szten Márs #4714 üzenetére
árban ilyesmiben gondolkodom. Mit ajánlanál helyette?
-
válasz
Szten Márs #4709 üzenetére
Szia!
Pont egy ilyen gépen gondolkodom. szeretnék néha messzire fotózni, illetve szeretek éjszakai képeket gyártani. Erre szerinted megfelelő a gép?
-
Siiiiix
tag
válasz
Szten Márs #4709 üzenetére
Hmm kössz a korrekt leírást és a gépet, meggondolandó
-
Siiiiix
tag
válasz
Szten Márs #4707 üzenetére
Hát főként új gépen gondolkozom.
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #4701 üzenetére
Igazad van, rossz, és fárasztó napjaim voltak,nem így kellene lecsengetnem,valószínűleg ez az oka, hogy kötekedem ! Rumos kollégától is elnézést, egy üveg Vodka és kialszom !
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #4699 üzenetére
Szent egek, kivívtam a márkahű testvérek haragját ! Nem akartam senkit megbolygatni, sorry !
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Szten Márs #4638 üzenetére
Azért kíváncsi vagyok, Pentax vonalon mit lehetne a fentiek alapján összeállítani.
(#4639) Slowman: elárulod nekem is?
Egyébként tényleg van egy prioritási sorrend, az objektívek nagyjából megvannak fejben, de ugye nem is az a topik címe.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Szten Márs #4635 üzenetére
Semmi alapja nincs, valami előítéletféle. De gondolom megoldható a kérdés a másik 3 márkából választva is. De ha megteszed, és összeállítod azon a fronton a rendszert, nagyon szívesen veszem, és még az is lehet, hogy azt választom.
(#4636) Slowman: nem kövezlek meg, csak mondtam.
Olympussal többek között az a bajom, hogy azért az E-520-as nem feltétlen egy kategória a többi preferált géppel, viszont az E-30-as már túl nagy ugrás lenne. És így nyílván drága is. Meg a szegényesebb objektívpark, a kis kereső... Csak Parci néhány HSZ-étől úgy ráizgultam az Oly-ra.
Ja, és RAW-ban lőnék, de gondolom ez nem gáz, az minden gépből kb.-ra ugyanúgy pottyan ki. -
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #4570 üzenetére
Én tudom, hogy a DOF nem egészen arról szól mint amit én keresek, így hát vissza az eredeti kérdésemre: a kompaktok LCD-jének a tudását megtalálom DSLR LV-jában?
-
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #4551 üzenetére
"Ez már magában teljesen más feeling. Szerintem összehasonlíthatatlanul jobb, viszont itt nyilván nem látja az ember a változtatásokat a keresőben - maradva az előbb felhozott példánál, mondjuk azt, hogy milyen hatása lesz a képre, ha fehéregyensúlyt változtat."
Az LV-vel rendelkező DSLR-k kijelzőjén tudom ellenőrizni a vátoztatások hatását még az exponálás elött? -
Hobbbyt
őstag
válasz
Szten Márs #4551 üzenetére
Ez-Ez annyira nehéz döntés
Lelkesedés van.. Igény van... pénz nincs(vagy legalábbis arra nincs ,hogy csúcs obikat vehessek.. )
-
hibavissza
veterán
válasz
Szten Márs #4415 üzenetére
Szerintem nem ellentétes amit írunk, csak más és más az amit megfelelőnek tartunk. Két lehetőség van. Vagy a dp review képei vannak úgy torzítva, hogy a d5000 mutassa a legjobb eredményt, vagy az én szemem lényegesen jobb, gyakorlottabb a képi hibák felderítésében. Még egyszer: nem azt írom, hogy ezek a kitek rosszak, csak azt, hogy a hibáik már közepes formátumban jól láthatók. Persze minden kiállításnak, nyomdaterméknek meg van a fogyasztói bázisa, szinvonala, így ez csak egy vélemény.
Nemrég egy ismerősöm ajánlotta az ismerőse weboldalát, hogy milyen kitűnő amatőr fotós és ezt meg kell néznem.....ritka okádék fotók voltak ott...pedig a témákban még fantázia is volt. Alapvetően még azzal sem volt tisztában, milyen eljárással kell egy fényképet megjeleníteni a weben.
Alapvetően nekem is az a problémám a tesztképekkel amit írtál. A dp review oldalon nem derül ki számomra, hogy az összes képet ugyan az az ember, ugyan azzal a szoftverrel gyógyította a webre. Így valóban fenn áll annak esélye, hogy a következtetésem hibás és ezek a kitek tökéletesek bármely továbbfeldolgozásra kis/közepes méretben.
-
hibavissza
veterán
válasz
Szten Márs #4412 üzenetére
Nem szeretnék vitatkozni, ez az én véleményem. Azért írtam le, nehogy valaki azt gondolja (mint én), hogy ezek a gépek a kit obival alkalmasak professzionális továbbfeldolgozásra 100% minőségben.....nyilván alkalmas, csak kompromisszumokkal és ügyes feldolgozással.
Jesszusom...kérlek hidd el a digitális képállomány feldolgozásához értek picit. -
Mr.White
senior tag
válasz
Szten Márs #4398 üzenetére
Hát konkrétan azt hogy mint kezdőgép klasszisokkal jobb a Nikon és Canon...
Példát nem nagyon mondtak, ezért is akartam utána járni. Szerintem ezt csak azért mondhatták mert ők ezeket használják és ezt az igét akarják terjeszteni.
Valaki azt is mondta hogy gari szempontjából is más a helyzet.Úgy tudom hogy a pentaxokra csak 1 év garancia van.Bár ez lehet hogy csak üzletfüggő, szerződésfüggő, de visszaemlékezve én is csak 1 év garit kaptam rá. -
Mr.White
senior tag
válasz
Szten Márs #4368 üzenetére
A 16- 50 nem elírás, az általad leírtról van szó, viszont a 60-200 nyílván elírás csak mire javítani szándékoztam volna, addigra erre már nem volt lehetőségem.
Mint írtam tényleg csak a véleményekre voltam kíváncsi, és ha esetleg úgy gondoltam volna hogy változtatok gyártót, minden infót szerettem volna figyelembe venni.Azért is gondoltam a gép váltáson, mert napról-napra fejlődik ez a piac is.A gépet nem adtam még el, jelenleg is használom, és meg vagyok vele elégedve.Korlátok?Talán tényleg mint az előttem író is megjegyezte a CCD rendszer az ami zavaró néhány esetben, bár annyira nem probléma.Pár apró problémám még van az akksival de ez sem olyan nagy gáz.
Mindenesetre időm még rengeteg van arra hogy átgondoljam a dolgokat, és döntsek. -
jeni
félisten
válasz
Szten Márs #4353 üzenetére
én csak a 200e.Ft kategóriákból írtam és az újakat, ami ebből a tavalyi leves a Nikon D90
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4346 üzenetére
Igen, értem én. Én is most a gépvásárlásomnál során, elég sok gépet megismertem. Milyen anyagú a váza, livewiev van-e benne, hol van képstabi -ja, obiban vagy vázban, stb., stb., és már egy ideje valamennyire tudok én is segíteni másoknak gépet választani, de én is csak most kezdem tapasztalni, hogy mindig ugyanazt kell leírni általában mindenkinek, ezért most már kezdem a hsz.-okat linkelni.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4340 üzenetére
Téged még nem is láttalak kérdezni?
-
Byk01
őstag
válasz
Szten Márs #4324 üzenetére
Akkor nem is érdekelnek tovább az AF motoros obik
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #4340 üzenetére
technikailag nem tudom hogyan valósítják meg, de tény, h a CCD-nek kiadnak egy parancsot, ami leállítja a töltésgyűjtést, így elméletben ugyanaz a hatása, mint ha attól a pillanattól kezdve egy zár mechanikusan eltakarná az érzékelőt, és az nem kapna több fényt
a gyakorlatban ez nem mindig megy így: ha nagyon-nagyon erős a megvilágítás (pl. ha a Nap is ott a képen), a parancs ellenére is túlcsordulnak ott a cellák, ami látható "megfolyást" okozhat, amin csak a beérkező fény tényleges csökkentésével lehet segíteni - azaz erős rekeszeléssel, vagy ND szűrővel (mert a záridő csökkentése valójában nem csökkenti a CCD megvilágítási idejét: az min. 1/125-ig tart. Vagy 1/250-ig, mert még erről sem találni pontos adatot)
ez lényegében az elektronikus zár egyetlen igazi hátránya
az előnye viszont nagy: a vakuszinkron így lényegében tetszés szerint rövid lehet, az egyetlen káros jelenség csak a vaku látszólagos teljesítménycsökkenése lehet (hiszen ha a vaku teljes villanásának időtartama mondjuk 1/1000 mp, akkor 1/2000-al exponálva csak a vaku teljesítményének fele fog érvényesülni, hiába villant szegény teljes időtartamra), olyan sosem fordulhat elő, mint a hagyományos redőnyzárnál, h a kép bizonyos része egyáltalán ne részesüljön a villanásból
ezért a már alapban is nagyon rövid, jellemzően 1/500 szinkronidőt egyszerű trükkel (D70 esetén a vakupapucs adatérintkezőinek leragasztásával, h ne tudjon kommunikálni a váz) bármilyen rövidre föl lehet tornázni
mindenesetre a lényeg, h a régi 6 Mp-es Sony érzékelő még alkalmas volt ilyen elektronikus zár megvalósítására, a későbbi 10 Mp-es vmiért már nem, ezért minden modellben hagyományos zár van, ami olyan érzékelőt kapott
(fordítva nem okvetlenül igaz: attól még, h az a 6 Mp-es érzékelő volt egy vázban, nem biztos, h elektronikus zárat kapott, csak a Nikon modellek esetén. Pl. asszem a Minolták hagyományos zárral használták ugyanazt a CCD-t, így ott a szokásos, 1/160 volt a szinkronidő) -
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #4336 üzenetére
zárpara inkbáb ami előhozta (D40x-et néztem ahol kb 20k-t írtak [link]) de sztem ua a zárja, mint a D40-nek... azért a 20k elég hamar meglenne, jövő ilyenkorra már nem lenne gépem...
pont azok vonzottak, amit írtál
kérdés mennyit érhet a vázam?80k-ért láttam expressen.
90-100-110 között vannak D80-akértem én a grafikont
ezeket néztem:
Average number of actuations after which shutter is still alive: 20,764.1
Average number of actuations after which shutter died: 19,113.5 -
Byk01
őstag
válasz
Szten Márs #4300 üzenetére
Egyelőre még nem tudtam tesztképeket keresgélni, így jók a hallomásból szerzett infók is: Az, hogy nem magasztalják az égig a képminőséget, csak annyit jelent, hogy nem kiemelkedő, vagy azt is, hogy átlag alatti?
-
Hobbbyt
őstag
válasz
Szten Márs #4284 üzenetére
5 éven keresztül hallgattam a magyartanárom lelkesítő beszédét.. "a nyelvtan érettségire a nevedet se írd fel.. a helyesírás miatt úgyis megbuksz" de megvan,átmentem
Szóval.. az adó miatt inkább Uj gépben gondolkodok
(De ha valaki jópénzt fizet érte.. szivesen eladom a lábaimról a kisujjat.. azokkal úgyis csak a baj van.. akaratom ellenére mindig megtalálják a széklábak)
rumos14 Igazából nem rosz ha van.. talán túl sokáig használtam kompakt gépeket, és hozzászoktam. Nem is igazán tudom ,hogy ebben az árban még milyen alternatívák lehetnek. De ezt a gépet megfogdostam körbenéztem emelgettem stb.. és úgy megtetszett.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4279 üzenetére
hmm... nem kizárt, hogy hülyeséget írtam. pár perc gugli alapján nincs egyértelmű igazság.
(amúgy nem biztos, hogy olyan óriási jelentősége van, a korábbi szenzorral is nagyon jól teljesít a Nikon.) -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4236 üzenetére
A K-x-be még biztos hogy nem az A500/550-ben debüzáló 12/14mp-es szenzor van, hanem a korábbi 12 mp-es, ami az A700-ban volt, Nikon vonalon pedig D300/D90/D5000-ben. persze ez nem jelent semmi rosszat.
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #4267 üzenetére
Az a baj, hogy nem elsősorban a gépnek, hanem inkább a kezeteknek kéne ergonomikusabbnak lenni
-
máyköl
veterán
válasz
Tény, hogy borzasztó fogású, de meg lehet szokni. Pár percig próbálgattam egyet, és egyből megszoktam, bár az első képeknél úgy éreztem, hogy mindjárt kiesik a kezemből.
-
fezsoo
aktív tag
válasz
De az ócska kompakt után maga volt a paradicsom
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #4261 üzenetére
Bocs, elbaltáztam aztán meg nem figyeltem
Szerintem is ez így eléggé jó szerelés...
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #4247 üzenetére
Próbáltam már mindkettőt, arra emlékszem, hogy az egyik baromira műanyagnak tűnt, de nagyon. Teljesen úgy rémlett, hogy a 450D volt az, de most elbizonytalanítottál.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #4236 üzenetére
Egyébként szvsz érdemes körülnézni a használt piacon is. Pl. D40-et szoktak árulni nagyon jó árakon. Én legalábbis próbálnék minél többet spórolni a vázon, mert egy új szett árából kijön egy használt több obival, esetleg vakuval is. Mondjuk néhány dologra érdemes odafigyelni, többek között, hogy mennyire koszos az érzékelő, ill. a lőtt expókra, de ezek nem olyan bonyolult dolgok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged