Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Joy001 #5143 üzenetére

    "ha az E520-nál a legkisebb tárgytávolság 30 cm"

    Ez a mondat így nem stimmel. Egy váznak nincs legkisebb tárgytávolsága, egy objektívnek van. Minden objektívvel, amit ráteszel az E-520-ra más és más lesz a legkisebb tárgytávolság. Így mondjuk úgy fogalmazhatunk, hogy "ha xy objektívvel, a legkisebb tárgytávolság 30cm..."

    "hogy nagyobb távolságról rá zoom-olok a témára, azt a nagyítást lássam amit eredetileg kigondoltam?"

    Nagyobb távolságról? Egy objektívnek a teljes zoomtartományon szokott x cm lenni a tárgytávolsága, így ugyanarról a tárgytávolságról zoomolhatsz, és természetesen, ebben az esetben növeled a téma nagyítását :K

    Egyébként minden objektívnek megvan adva egy adata, amit maximális nagyításnak, max. magnification-nak, vagy max. magnification ratio-nak hívnak és egy tört formájában adják meg - gyyakorta ennek a törtnek a nevezője is tört, bár ez esetben azt már tizedes tört formájában írják. A számláló szinte mindig egy. Néha a tört perjele helyett osztás jellel lehet találkozni. Ez a legnagyobb nagyítás mindig a legnagyobb gyújtótávolságra, vagyis a maximális zoomállásra vonatkozik.
    Pl: max magnification: 1/5,2 vagy 1:5,2
    Ez a nagyítási arány azt jelenti, hogy ami az életben 1cm, az objektív legnagyobb nagyításánál 1/5,2 = 0,19cm lesz az érzékelőn. Az 1:2 nagyítás azt jelenti, hogy egy 1cm-es élhosszúságú tárgy képe 0,5cm-es élhosszúságúnak képződik le a szenzoron, stb stb. Ez utóbbi már egy kifejezetten combos nagyítás, átlagos objektívek legjobb esetben is 1:3 körült tudnak, de inkább roszabb nagyítást.

    Az Olympusok szenzorának mérete 17,3x13mm, avagy 1,73x1,3cm. Így egy 1:5,2-es nagyítású objektívnél (nem véletlen az arány, ez a 14-42-es kitobi nagyítása) egy ennél 5,2-ször nagyobb élhosszúságú tárgy fogja kitölteni a teljes képkockát, tehát egy 9x6,76cm-es tárgyat tudsz úgy lefotózni, hogy az teljesen kitöltse a képmezőt. 1:2-es nagyításnál már egy 3,46x2,6cm-es tárgy is kitölti a teljes képmezőt. Stb stb ugye. AZ igazi makróobiknak 1:1 nagyításuk van, így pont akkora tárgy tölti ki a teljes képmezőt, amekkora az érzékelő mérete.

Új hozzászólás Aktív témák