-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
makimano #5464 üzenetére
PROHARDVER! - abszolút kezdőknek
Prohardver súgó(#5469) makimano: Ez mennyiben kapcsolódik a topikhoz? A címe azt mondja:
Milyen cserélhető objektíves gépet? Olvasd el az első hsz.-t!A képeket a szintnek megfelelően az Amatőr fotósok digitális fényképei vagy a Digitális fényképeim topikokban lehet.
-
Mákosmetélt
tag
válasz
makimano #5431 üzenetére
Szia,
nem akarlak lebeszélni dslr gépről
(én is most fogok venni) de amíg jobban bele nem mélyedsz a fotózásba addig talán még egy normális kompakt gép is elég lehet.
2 macro amit a kompakt gépemmel csináltam:Nem mondom hogy szuper képek, de azért az látszik, hogy lehet vele makrózni.
Olympus sp-500uz géppel csináltam.
Jól látszik a mélységélesség és a szép mosott háttér
Komolyabb kompaktokon van manual fókusz (igaz menüből) és választahtó rekesz/záridő. -
Slowman
aktív tag
válasz
makimano #5418 üzenetére
Először nézz körbe taperolj nagyob boltokba ahol kivannak állítva a gépek és nézz teszteket mikor már neked is lesz valós képed a DSLR dologról már könnyebb lesz nekünk is a tanácsadás. Az egyszerűség kedvéért van még pár alternatíva az előbbieken kívül ha már a D5000 szóba jöhet
. Sony A 300X A280Y A330Y A380L A350X A500L, Olympus E-620, Canon EOS 500D csak az egyszerűség kedvéért de innen te is megtudod nézni, hogy kb mit mennyiért: [link] [link] [link] [link] [link] [link]
Egy kis segítség, pár hasznos link:
magyar tesztek [link] [link] | angol tesztek [link] [link] [link] [link] [link]
Csak pár link azért nézz körbe máshol is hirtelen ezeket találtam. Sok sikert az olvasgatáshoz!
Nah jó elsőként ezt és ezt olvasd el, remélhetőleg segíteni fog, és csak utána a többit
.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
makimano #5423 üzenetére
A kompaktoknál egybe van építve az objektív és a gép, így természetesen lehet olyat mondani, hogy ennek meg ennek a kompakt fényképezőnek erős a kromatikus aberrációja. Tükörreflexes gépeknél cserélhető az objektív, így külön kell kezelni az objektíveket és így az objektív hibájából adódó képhibákat, meg a vázat. Tehát olyan nincs, hogy egy xy márkájú tükörreflexes gépnek ilyen meg olyan optikai hibája van.
-
Dorian
félisten
válasz
makimano #5423 üzenetére
A kompakt gépeknek is van objektívjük, csak egybe van szerelve.
Az, hogy a Canon egyik kompaktjánál ilyent láttál, az nem jelent semmit a tükrösökre nézve, de talán egy másik kompakt Canonra nézve sem. Ez a "márkahűség" dolog már évtizedek óta értelmét vesztette, ma már olyan gyorsan változnak a termékciklusok, hogy a márkákon belül is a konkrét típusokat kell nézni. Mindig változik melyik márkának mi sikerül jobban vagy rosszabbul.
-
Dorian
félisten
válasz
makimano #5415 üzenetére
Az egyik egy kicsit ebben jobb, a másik abban. Az egyik kicsit olcsóbb, a másik kicsit több... Nincs "abszoludtértékben legeslegjobb" gép, mert akkor mindenki azt venné és csak azt gyártanák.
Először nézz utánna melyik gép milyen tulajdonságokkal bír, azok mit jelentenek, mennyibe kerülnek. Csak te tudsz dönteni. -
Slowman
aktív tag
válasz
makimano #5398 üzenetére
Bocs figyelmetlen voltam, nem néztem meg előbb a képeid. Ha ismered a géped és úgysem sikerül akkor egy DSLR biztos megoldás, de az a 150k-ba tuti csak használtan fog beleférni, ha szeretnéd ugyanilyen univerzálisan használni. Mert a kittobival nem lehet nagyod alakítani makrózás terén, persze lehet vele fényképezni, csak nem tudod 100%-ig kihasználni a gépedet. A makrózáshoz makró obi kell, az épületekhez, és olyan erdőfotókhoz amiket láttam a galériádba nagy látószögű obi kell, (mondjuk erre ideiglenesen a 18-55mm kitobi megoldás lehet
). 150k-ért a 450D mellett Pentax K-x-et kapsz még, ami lehet a legjobb lenne minden téren, csak abban a macerás fókuszpont választás nem túl előnyös, de ennek tudatában és elfogadásával egy ideális gép. A Nikon D3000-ről meg lövésem sincs, hogy mit tud de Nikonéknál ez van még árba, és a Sony A330, de ennek a gépnek a fogása borzalom, viszont itt van a legjobb LV (kompakttal egyenlő gyorsaságú, a többi gyártóé kicsit "döcögősebb") és kihajtható LCD, makro célra nem utolsó, de ezek nekem nem jönnek túlzottan be, szinte nem makrózom így ezeket a dolgokat nem is használnám, és emellett nekem kicsit műanyagjáték hatásuk van az alsóbb kategóriás Sonyknak
.
-
máyköl
veterán
válasz
makimano #5401 üzenetére
Alapobjektív. Canon-nál, Nikon-nál, Pentax-nál, Sony-nál 18-55mm -es, Olympusnál 14-42mm. F-3-5,6, F-3,5-5,6körüli fényerejük van. Ezzel nem igazán tudsz olyan háttér mosást elérni, ami a képen van, amit linkeltél.
Általában gépváz mellé adják ezeket az obikat.
szerk: Látom megelőztek.
Szten Márs: Mintha olvastam volna, hogy van olyan előtét, ami kimondottan háttérmosásra való. 1-2 ezer huf asszem.
-
Dorian
félisten
válasz
makimano #5395 üzenetére
Bármelyik dslr megfelel erre, itt a fényerős objektív a lényeg. Kitobi nem igazán való ilyesmire (Tele állással, tág blendével esetleg, de az se' nagyon ad ilyen eredményt és be is határolja a körülményeket) Ilyen objektív viszont újonnan önmagában kerülne ennyibe, ezért az csak használtan jöhet szóba.
-
Slowman
aktív tag
válasz
makimano #5393 üzenetére
Szinte akármilyennel
. De ez egy Sony DSC-H7-el készült vélhetően, mivel pisti fórumtárs fotóját linkelted be, és neki az adatlap szerint az van. Ami kell ahhoz, hogy egy gépből ilyet csiholj ki az a fotós tudás és látásmód
. Persze komolyabb géppel és mondjuk egy 100mm-es makró obival mindez könnyebben megy (egy közepes váz és egy 105mm/2.8-as Sigma sacc 300-350k, esetleg több a váztól függ), de látod egy 70-80k körüli géppel is lehet ilyet, és hasonló képeket készíteni. Szóval azt ne várd, hogy ez így kerül ki a gépből valószínű, hogy manuális beállítások és utómunka segítségével lett ilyen. Először próbálkozz valamelyik ismerősöd gépével vagy a családi kompakttal fotózni, mert ismertem olyat aki bele akart ugrani egy DSLR vásárlásba, mert azt hitte, hogy majd úgy jobb képeket csinál mint a kompaktjával
odaadtam neki kipróbálásra az enyémet. Elárulom, hogy jelentős változás nem történt, mert rájött, hogy ő nem akar pöcsölni a beállításokkal (márpedig anélkül nem fog menni), ezt kb 1.5 óra alatt kiderítettük, hogy neki ez nem pálya, és nem is tetszik már annyira ez a fotózás dolog
. Mert mikor elkezdtem mondani neki, hogy ezt ide azt oda tekerje és állítsa, de közbe nyomja emezt is, ha nem akart lemaradni mindenről akkor mondta, hogy "nah köszi ebből nem kér". Mondtam neki, hogy tartsa meg a bridge gépet és inkább fotózgasson vele ötletelgessen, aztán ha jobban belemélyed majd akkor tudni fogja, hogy mit is akar. Aztán van az az eset is - mint én is
- aki egyből bele szert a dologba. Volt egy Panasonic FZ-7-esem és jól megvoltam vele, amíg kezembe nem vettem egy 300D-t aztán már csak az hajtott, hogy az FZ-7-nél komolyabb gépet vegyek. Kezdetben nézelődtem a csúcs-bridge gépek környékén mint akkor volt a Panasonic FZ-50, de hamar feladtam, inkább kikötöttem ott ahova úgy is jutottam volna, és vettem egy DSLR-t, azóta sem bántam meg! Persze én biztos voltam ebben a döntésembe, de számtalan ember adja el alig használt DSLR-jét kihasználatlansági okokból és marad a kompaktnál, mert neki nyűg a nagy masina.
Lehet kicsit elkanyarodtam a témától bocs, de a lényeg, hogy először próbálkozz, gyakorolj, és olvass, aztán látni fogod a dolgot, hogy megy vagy csak azt gondoltad, hogy olyan könnyű lehet ez, meg szép képeket te is szeretnél csinálni és belevágsz, csak azt tudnod kell, hogy hogyan is jutnak el emberek azokhoz a szép képekhez. Hangsúlyozom, hogy a jó képek nagyobb részt a tudástól lesznek jók nem pedig a géptől.
Asszem meg kéne tanulnom rövidebb hsz-t írni
.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
makimano #5393 üzenetére
Itt a lényeg a kicsi mélységélesség és a szépen mosott háttér. Bármilyen tükörreflexes gép megfelel egy fényerősebb objektívvel - ez utóbbi, ha ilyen statikusnak vehető témákat fotózol, nyugodtan lehet manuális, ha a költségvetés minimalizálása a cél. Így egy alap használt DSLR plusz mondjuk egy manuális ötvenes plusz, ha kell egy átalakító, mondjuk hatvan-hetven ezer HUF, ami úgy kb. meg is éri. Ettől persze el lehet térni sokféle irányba és aszerint változik mind az ár, mind a rendszer használhatósága. Az általam felvetett verziónál, főleg egy kezdőnek lehet találni jobb megoldásokat, esetleg némileg drágábban. Pixinfó apróhidetések között Nikonnál vagy egy Nikon D70, 17-70-es Sigma objektívvel, az az összeállítás tökéletesen megfelel a célnak és jól használható, 85, vagy 86 ezerért hírdeditk - már ha azóta nem kelt el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Házimozi haladó szinten
- Kompakt vízhűtés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged