Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fefe9

    tag

    válasz bigsee #43650 üzenetére

    Ez tetszik, el is kezdeném, hátha hasznos lesz másnak is, vagy kedvet kapnak hozzá a többiek is.

    1. Milyen rendszerem (váz, objektív, stb) van most?
    - Panasonic GX7 MILC egy 14-42mm II kitobival, + 2 db Helios 44-M, Minolta MD 50mm f 1.7, Minolta MD 28mm f2.8, Pentacon 30mm f3.5. (ezeket kicsit félve sorolom fel, mert tudom, hogy a manuális szekta tagjai közt van olyan, akinek tizen-huszon darab manuál van, nyilván nem biztos, hogy van értelme mindet felsorolni).

    - Fujifilm X20 kompakt másod, és hurcolászós gépnek, páromnak lett véve, de mindenki használja a családban (7 éves fiam is), szinte mindig nálunk van.

    2. Hogyan jutottam ide?
    Röviden: kb. 2 évvel ezelőtt még kis szenzoros kompakttal fotóztunk, aztán karácsonyra fotós barkácsnaptárat akartunk a nagyszülőknek, és rájöttünk, hogy nagyon kevés használható képünk van (bemozdult, életlen viszont rengeteg). A kompakt fórumban szerencsémre a topiktársak (Vond és jjeahh) áttereltek a cserélhetősek irányába, így jött képbe a MILC. Black friday-en vettünk egy Nikon 1 S1 kitet, de éreztem, hogy kevés lesz, főleg a manuálokhoz a kereső miatt. Gyűjtögettünk, aztán tavaly ősszel meglett a GX7 kit helyette, idén nyáron meg az X20.

    3. Mit szeretek?
    A Nikon 1 rendszer autófókusza szvsz. a leggyorsabb, amivel valaha találkoztam, iszonyat sebessége van, tvamos fórumtárs majd megerősít.

    A GX7 ár/érték arányban szerintem egy nagyon jó gép, jó a fogása, a távmérős forma nekem bejön. Van benne minden olyan, ami nekem a manuális obikhoz fontos (peaking, kereső, belenagyítás, még egy kissé kezdetleges szenzorstabi is). Dönthető az EVF-je, kihajtható az érintőkijelzője, van wifi, sok programozható gomb. A videója kategóriájában jó, bár én nem sokat használtam erre. Kismillió natív obi van a rendszerben, elérhető áron. Sokan nem szeretik a régebbi Pana jpeg világát, eleinte nekem sem jött át, de találtam custom beállításokat rá, amivel már nincs gondom. Számomra egyedüli hátránya, hogy a Lightroom-ban nincsenek színprofilok hozzá, csak a Silkypix-ben.
    Itt van pár kép, amit én csináltam vele: [link], itt meg amit mások: [link] (portréban érdemes megnézni ezeket: [link], elég jók szvsz.)

    A Fuji X20, bár nem ebbe a kategóriába való, de le kell írnom róla: nettó szerelem, a kisebb szenzor ellenére abszolúte vállalható képeket készít, öröm használni, igazi retro "sájniszekszi" gép.

    4. Hová lépek tovább és miért?
    Ez egyéni hülyeség, nem szabad követni, kütyümániám miatt időnként kell valami más. Álom a Fuji MILC rendszer, majd egyszer az is sorra kerül, de a realitás a közeli jövőben szerintem az mft marad, Olympus E-M10 Mark II. a stabi, a jpeg motor és a kinézet miatt, vagy Panasonic GX80, mert tetszik, és mégiscsak Pana :)

    5. Mire használom a rendszerem?
    Általános, családi képek kint és bent, rohangáló kis gyerekek, és már pózoló, a fotó kedvéért megálló nagyobbak is vannak a szűkebb családban. Utazás. Hobbiként a manuális obikkal való játszadozás, ami a fotós alapok megtanulására is nagyon jó volt.

    Elnézést, nagyon hosszú lett, de bízom benne, hogy van akinek hasznos lehet.

    [ Szerkesztve ]

    --- https://flic.kr/ps/37w6iv ---

Új hozzászólás Aktív témák