- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Hová lett 1000 mAh?
- iPhone topik
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
Aktív témák
-
Sareth
senior tag
válasz
Dany007 #4609 üzenetére
Nagyon szépen köszi. Számomra (mivel nem vagyok a dologban jártas) ez elég is. Dezz szerintem félreértett de ez mindegy végül is hisz csak egy megerősítést vártam hogy nehogy beválasszam a tutit, aztán utólag verjem a fejem a falba. Még egyszer köszi a türelmet és a segítséget. Mély tisztelettel
Dzsano - neked is ezer köszi. Ahány ember annyi alternatíva és ez a jó ebben. Én hajlamos voltam egy szemszögből nézni a dolgot némi sztereotípiával de a válaszotok és megközelítésetek segített. Respect.
-
dezz
nagyúr
válasz
Dany007 #4582 üzenetére
Az 50 ezres és az 500 ezres között van még néhány lépcsőfok... 150k-ért is van már elég jó monitor. 170-ért meg kaphatsz 10/12 bites H-IPS-est. (Lásd pl. itt -- a bitekről is olvashatsz, ha nem mondanának semmit.) 24"-esekről beszélünk. Na persze nem is olyan rég még milliós tétel volt egy ilyen kvalitású monitor... Sőt kisebbek.
Mint szó volt róla az előzőekben, ez erősen fizetések kérdése, mi a drága... Persze nem több ezer dollárosokra gondolok (pl. Eizo kimondottan grafikus monitorai), azok kint sem számítanak éppen olcsónak.
Nos, hogy én miért nem vennék sosem TN-t?
1. Az egy dolog, hogy kisebbek a szögei, és mind színben, mind fényességben változik, de (ebben a tekintetben) az idegesít a legjobban, hogy függőlegesen a legkisebb mozdulatra is ezt teszi, hiszen közvetlen egyenes arány van a kontraszt és a nézőpont magassága között. (Nincs legalább egy kis "holt tér", ahol ne változna a mozgásra.) Ebből következően mellesleg a kép teteje és alja is más.
Az IPS-eknél megvan ez a "holt tér", és utána is csak fokozatosan kezd változni a kontraszt, a szín meg ott sem. Pl. most egy 24"-es H-IPS-es NEC előtt ülök, és kb. fél méterre a paneltól elvihetem a fejem a jobb-bal-alsó-felső szélekig anélkül, hogy észrevehetően változna a kép. Mintha egy CRT lenne.
2. 3x6 bit + FRC-s a legtöbb TN. Az még egy dolog, hogy így kicsit egybefolynak a színek világossági fokozatai, no de kiveri a szemem az FRC villogása-bizsergése, illetve a látszólagos oldal irányú mozgása. (Sokan ezt közvetlenül nem látják, csak érzékelik, hogy nem olyan "nyugodt" a kép. Szóval öntudatlanul is fárasztja a szemet, agyat.)
3. A világos részek jóval vakítóbbak TN-en, mint más panelokon. Ezzel is fárasztja a szemet. (Éppen azért kisebbek a szögei, mert kevésbé szórt fényt ad, mivel a háttérvilágítás nagy részét egyenesen előre engedi.)
4. Mesterkéltebbek a színei. IPS-en sokkal inkább olyanok a képek, mintha egy valódi fényképet néznék (már ha maga a kép amúgy jó).
5. A TN-es monitorok (az Eizo gyártmányok kivételével) kizárólag 3x8 bites belső feldolgozással rendelkeznek. (Lásd a fenti cikket, hogy ez mivel jár.)
Most így hirtelen ennyi. Szóval, a TN tele van kompromisszumokkal, amit az ára "feledtet". Ha nem lenne akkora árkülönbözet, mint most, és többször láthatnák az emberek szépen egymás mellett a különféle paneltípusokat az üzletekben, szerintem jóval kevesebben választanák ezt. (Persze biztos lennének, akik akkor is ezt vennék, ha 10k-val drágábban már egy más panelost vehetnének.)
ps. az, de az utóbbi 2-3 évben kb. 2x jártam arra.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Dany007 #4578 üzenetére
Tiszteletben tartom a véleményedet, de azt gondolom te is tudod, hogy azért bőven van olyan felhasználási terület ahova nem sznobizmus, vagy kivagyiság, esetleg geekség megvenni eg y komolyabb monitort (nem a fél millió forintos ColorEdge EiZO-ra gondolok, hanem egy 200k körüli monitorra, ami megfelelő minőségű munka mellette szerintem ésszerű, vállalható időn belül kitermelhető egy olyan ember számára akinek valóban kifizetődő (értsd, hogy produktívabb, kevesebb hibával dolgozik igy)). Csak mert mintha egy kicsit én azt olvastam volna ki soraidból, hogy ugy gondolod abszolút nem éri meg a többlet pénzt egy ilyen, mert nem jelent előnyt a napi munkában.
Ha rosszul értettem én kérek elnézést.
Aktív témák
Hirdetés
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged