Keresés

Aktív témák

• Joczek

tag

válasz Pgraph #6464 üzenetére

Pgraph, de hiszen a NEC 2490WUXi2 is wide-gamutos! :) Bár elhiszem, hogy sokkal jobb egy feleannyiba kerülő monitornál, ahogyan a HP Dreamcolor LP2480zx is kiváló annak ellenére, hogy sok színt használ.

Épp a Logout.hu NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 tesztjében olvasható amúgy, hogy "Ugyanakkor, bár eléggé megközelítette, nem érte utól az U2410-est az sRGB színtér szinte tökéletes szimulációjában. (Igaz, nem is használt hozzá mást, mint a színtér "sima" átszámolását.)" Számomra az sRGB is fontos, ezért eddig a Dell a nyerő.

Külföldi fórumokon próbálok tájékozódni, de még mindig nem tiszta a kép. Aztán arra gondolok, hogy nyugaton rengetegen használnak Apple-t film- és fotószerkesztésre és bizony az Apple Cinema Display is wide-gamutos a maga nyűgjeivel. Nagyjából azt a panelt tartalmazza, amit a Dell U2410 is. Szóval ha nekik jó...

De való igaz, a személyes nézelődés és teszt lesz az igazi. Már csak a hibalehetőség miatt is. De még várok kicsit, milyen hírek jönnek az új HP-ról.

• old_artist

addikt

válasz Pgraph #4504 üzenetére

Üdv!

Ha gondolod, akkor öszefuthatunk, és láthatsz több EIZO-t is egyszerre (pl. SX2461, Foris FX2431, S2242, S2232, EV2333W vagy éppen egy S2031W) HP, Dell, LG - IPS vs.*VA környezetében! Ha írsz egy privit, megbeszéljük! :K

• dezz

nagyúr

válasz Pgraph #4498 üzenetére

Én sem láttam még őket egymás mellett...

Az S2433W VA (S-PVA?) panelos. Az tényleg egyéni dolog, hogy valakinek a VA-k vagy az IPS-ek tetszenek-e jobban (ezokból van az Eizo több monitorának VA-s és IPS-es változata is).

Az adatok alapján nem zárnám ki, hogy az SX2462-ben valójában ugyanaz a panel van, mint a Dellben (azért ezt ne vedd készpénznek, csak az utóbbit tudtam közelebbről szemügyre venni). Azonban, az Eizo rendelkezik egy bizonyos DUE-vel, ami a TFT-LCD paneleknél előforduló, kisebb homogenitási problémákat hivatott eltüntetni. Ezen kívül alapvetően jobban oda is figyelnek a minőségre. (Viszont nem vállalnak pixelhibamentességet, és nem könnyű garantáltan pixelhibamentes modellhez jutni.) Hogy ez megér-e neked kétszeres árat, ezt is neked kell tudni...

A CG222W 22"-es és VA-s.

De a Dell is teljesen jó grafikus felhasználásra -- végülis részben éppen erre készült. (Vásárlás előtt persze érdemes lehet szemrevételezni az adott darabot.)

Köztes megoldás lehet az NEC 2490WUXi2, hasonló panellal, de ez nem Wide Gamutos, csak az sRGB-t tudja, de pl. ebben is van Uniformity (kb. mint a DUE).

ThorsHUN: Itt találsz egy rövid összehasonlítást. (Bár van benne 1-2 kisebb hiba, lásd lap alja.)

• old_artist

addikt

válasz Pgraph #4392 üzenetére

Üdv!

Igen, a vallatásnál "fény" derül sok mindenre, de abban biztos lehetsz, hogy a "dezz" szakmai hozzáértése alapján, rendesen "kivesézi" a monitort!

.., én is vallatásra bírom majd az EIZO Foris FX2431-et, amit jelenleg is nyúzok, de első megdöbbenésem a feketéje ritkán látott mélységén legeltetem a szememet! Olyan a feketéje, amit a CRT-ken tapasztalhattunk, na de nemsokára készítek róla egy kis összefoglaló értékelést!

• old_artist

addikt

válasz Pgraph #4383 üzenetére

Üdv!

Igen, sikerült a "dezz"-nél megszemlélnem "kutyafuttában a monitort, szvsz nem rossz - nem rossz! :K
    Ahogy a "dezz" is tömören megfogalmazta:
    "- Sok tekintetben az Eizo FlexScan SX2462W-hez hasonlítható, nagyjából fele akkora összegért. (Bizonyos fínomságokban azért vannak különbségek.)"!
    szvsz nagyon nyerő ár/érték/tudás színtü monitor, a 12bit-es belső színszámításával (színfeldolgozásával), a 100%-os sRGB-lefedettségével és a 96%-os AdobeRGB-lefedettségével kielégítheti a grafikai alkalmazásokban dolgozók igényeit is!
    ... na, de erről majd a "dezz" készít majd egy összefoglaló logoutos cikket (most elszóltam? :W ), amiben szvsz minden információt (képekkel, ábrákkal fűszerezve) megkaphatsz majd, s ahogy őt ismerve (a hsz.-aikat olvasva), egy remek tesztre (beszámolóra) számíthatunk! :K

• bluobluo

aktív tag

válasz Pgraph #4303 üzenetére

Ez teljesen így van!
    Elég jó arány lenne, de mivel az én monitoromon még egyet sem látok, (leszámítva, hogy bántja a szemem) és ezt 2002-ben vettem.......háát most erre mit mondjak? :DDD

• Nyugdíjas

nagyúr

válasz Pgraph #4224 üzenetére

Hát igen...
    De ha azt nézed az ismert prémium márkák hazai forgalmazói egyébként sem nagyon állnak a helyzet magaslatán (NEC, EiZO). A többi cég disztribútorai meg (HP, Dell, stb...) el vannak foglalva az egyéb termékeivel az adott gyártónak.

• Nyugdíjas

nagyúr

válasz Pgraph #4222 üzenetére

Eddigi tapasztalat szerint ilyen helyekre is csak a kommersz gyártók szoktak menni. Ha egyáltalán...

• old_artist

addikt

válasz Pgraph #4178 üzenetére

Üdv!

Abban biztos lehetsz, hogy ilyen olcsón IPS paneles 24"-os monitort nem igazán forgalmaznak majd kishazánkban - újonnan, számlával, sőt pixel garanciával!
    Mivel még nem volt a kezeim között, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni róla, de paraméterei alapján nem lehet rossz, de mindig a tesztek döntik el, hogy mennyire és mire elég egy monitor! A gradiensek, homogenitás és majd a vezérlő egység és panel kompatibilitása dönti el, hogy mennyire megfelelő grafikai munkákhoz is - pl. egy EIZO-hoz képest vagy belépő színtű jobb *VA vagy IPS monitorokhoz képest, mivel vannak összehasonlítási alapjaim, ezért elég keményen fogom észrevételezni, természetesen az ár/érték/tudás színten, hogy ne érje csalódás a leendő vásárlót, és mire számíthat grafikai feldolgozás szinten is - elfogulatlanul!
    szvsz nézd meg azért az oázisban a választottadat, mivel vannak ott összehasonlítási lehetőségek monitor és monitor között - ez még nem kerül semmibe sem! :K
    Ahogy megjönnek a monitorok, rögtön írok róluk, már én is várom őket! :K

• Nyugdíjas

nagyúr

válasz Pgraph #4159 üzenetére

Feldobnék én egy labdát, hogy "bezavarjak" a dolgokba kicsit ;]

És a jó öreg NEC? :D

2690WUXi2
    2490WUXi2

Szerintem a 26"-os főleg igencsak szóba jöhetik számodra, és az ár is olyasmi, amire gondoltál. Oázisban leszend is jövő héten, meg tudod vizslatni, megfelelőek-e, aztán ha nem akkor keresgélsz CG vonalon tovább.

De majd az öreg menten véleményezi, hogy jól-e gondolom :B

• old_artist

addikt

válasz Pgraph #4152 üzenetére

Üdv!

Először is talán a legfontosabb, ha grafikai és képszerkesztési munkákhoz használod majd a leendő LCD-TFT monitorodat, akkor a leges legfontosabb a minél nagyobb színszámítási (színalkotási) pontosság, és a min.10bit gamma korrekciós lehetőség, sőt ezáltal a színárnyalatok minél nagyobb megjeleníthető szín-skálából való "kiválogatása", hogy a 16,7millió színárnyalatokat minél jobban meg tudja jeleníteni!! Fontos, az AdobeRGB min.95-97%-os színtér megjeleníthetősége!
    Fontos még megjegyezni, a közvetlen háttérvilágítás egyenletessége és a homogenitása (különösen) nagyon fontos szempont, ami megfelelően nagy és kiváló fényerő képességekkel felvértezve a fent felsoroltakkal együtt érdemes figyelembe venni!

A választottaidat, ha ezek értelmében sorrendbe állítanám akkor én ezeket a monitorokat ajánlanám, venném figyelembe a munkádhoz:
    - EIZO CE240W - 8ms g2g, 24"-os WS Samsung S-PVA (LTM240M2) paneles
    és csak utána jöhetnek a következő jelöltek:
    - Lacie 324 - 6ms g2g, 24"-os WS Samsung S-PVA (LTM240CS) paneles
    - NEC MULTISYNC 2490WUXi² - 8ms g2g 24"-os WS H-IPS A-TW Pol (LM240WU2) paneles
    - Dell 2410FWP - 6ms g2g 24"-os WS LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLB1) paneles

Esetleg még különösen ajánlanám, ha kb. az EIZO CE240W árkategóriájában gondolkodsz, akkor az
    - EIZO CG232W monitorját, ami már jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a felsoroltak, és a megszokott "CG"-s kiváló minőséget adják! - én ezt ajánlanám! :K

További kérdéseidre a válaszok:
    - "Kalibrálás után melyikük mennyire hosszú ideig marad színhű?" - általában, ha a fent felsoroltak közül választol, és fontos számodra a mindenkori színhűség, akkor, ha kiváló kolorimérterrel és spectralfotometerrel kalibrálod (kalibráltatod) a monitort, akkor elég kb. 1000-1500-2000 óránként kalibráltatni, vagyis ellenőrző kalibrálást végeztetni!
    - "A 10 és 12 bites LUT-tal dolgozó monitorok között mennyire egetverő a különbség (nyilván látni kéne...)?" - igen, látnod kell, de nagy a különbség, különösen a gradienseknél és az "esetleges" sávosodásoknál!
    "- Az az igazság, nem nagyon van tapasztalatom LCD-fronton, az utánhúzás mennyire zavaró CRT után?" - ezeknél a monitoroknál nem igazán észrevehető az utánhúzás, de érdemes a neten kutatni utánuk, mert a tesztekben sokszor ezeket is vizsgálják!
    "- ... egy 24-es LCD-t milyen messzire "érdemes" rakni, hogy jellegében hasonló hatása legyen?" - szvsz min.1-1,2m, hogy teljes "láthatóság" legyen
    "- Esetleg milyen jó minőségű (de semmi extra), silent kártyát ajánlotok?" - szvsz egy 24"-os monitorhoz, hogy "akadás mentesen" dolgozhass rajta, valamivel jobb VGA szükségeltetik, pl. ATI HD4850, vagy nVidia GTX 260+, én pl. csak Matrox-ot használok a színbontáshoz és DTP-re is!

Remélem, egyenlőre (talán) útbaigazításnak ez megfelelő lehet, de majd más is biztosan hozzáteszi a véleményeit!

Aktív témák

Hirdetés