- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
válasz
adika4444 #17305 üzenetére
Szia
Nekem ez nem volt világos az address-prefix kérdés, azt hittem valami gond van, mert amikor bepipáltam a dhcp-client elemnél, hogy címet is kérjen, nem kért. Viszont prefixet egyből kap.
Az egyes interface-eket szükséges v6-tal címezni? (pl ether1, ether2, stb) Jelenleg csak fe80-as címek vannak hozzájuk rendelve. Ha igen, mi ennek a menete?
Köszönöm előre is. -
user12
őstag
válasz
seqwel #18338 üzenetére
Akár még ez: https://hardverapro.hu/apro/mikrotik_router-ek_vegyesen/hsz_1-200.html is jó.
-
user12
őstag
válasz
Monkey #18131 üzenetére
Ez pl jó lehet: https://hardverapro.hu/apro/mikrotik_hap_ac2_wifis_router/hsz_1-200.html
Anyósnál ilyen van. 1000/300-as digis netet két fix vpn tunellel hibátlanul viszi.
Igaz nincs agyon hajtva, alap dolgokra használja, facebook, messenger, meg ha mi ott vagyunk onnan toljuk a melót, de még sose volt vele gond. -
user12
őstag
válasz
Reggie0 #17427 üzenetére
Ezt:
"A gateway IP címet írom be és OK/Apply után átírja erre.
Ezért nem nagyon értem.
Sőt azt se, hogy mi alapján van az, hogy valahol átírja és van ahol meghagyja a beírt IP címet (pl a középső elemnél)."Mondjuk ezeket még rá is lehet fogni bugra, ahogy írtátok, hogy még koránt sem tökéletes a 7-es verzió
Igazából az érdeklődésem középpontjában a % jelölés áll, hogy ez mit takar. -
user12
őstag
Sziasztok
Az IP route táblában mit jelentenek az egyes interface nevek vagy IP címek előtt a % jelek?
Kerestem volna róla infót, de sehol nem találtam.
Valamint: 7-es verzió esetén másnál is fennáll a következő anomália: tetszőleges route módosítása esetén eltűnik a bejegyzés a web gui-ról, de kilépés-belépést követően újra ott van.
Köszönöm előre is.
-
user12
őstag
válasz
GNorb15 #16008 üzenetére
Nem biztos, hogy rossz
Ha gyenge a vétel, nagy az interferencia vagy szimplán csak annyit tud a wlan kártya, akár jó is lehet.
Valamilyen wlan scanner programmal tudod megnézni, hogy mennyire vagy körbevéve wifi hálózatokkal. Töltsd le egyet az alkalmazásboltodból és futtasd le.
praktikus a saját csatornáidat olyan értékre állítani, ami a környéken nincsen vagy csak gyengén fogható. Az is jelenthet pár mbps-t pluszban. -
user12
őstag
válasz
Zsolt_16 #14985 üzenetére
Szia
Ha erről a switchről van szó, akkor semmit, mert ez csak (1) gigabites SFP portokkal rendelkezik
A 10G-hez SFP+ port kell. -
user12
őstag
válasz
adamthebrave #14762 üzenetére
+1 mrzed
És előtte nézd meg, hogy Single Mode kábel köti-e őket össze. (a kábelen jelölve van sm azonosítóval) -
user12
őstag
válasz
devil-k #14077 üzenetére
A routerrel nem variálnék, a 4011 egész korrekt.
Ha ennyit szánsz switch-re, miért nem ilyet veszel: [link] ? Gondold át, hogy kell POE támogatás vagy (bár szerintem praktikusabb ha van, nem kell külön tápfeladó access point-nak, kamerának, stb). Ha ebben gondolkodsz, tervezd meg, hogy mit szeretnél és az szerint válassz switch-et, hogy a per port teljesítmény/power budget elég legyen.
Kábelnek Cat6a elég szerintem.
Mesh/wlan rendszernek capsman vagy Ubi - amelyik szimpatikusabb -
user12
őstag
válasz
devil-k #14045 üzenetére
Hello
Igaz nálunk "csak" az 1000/1000-es csomag van bekötve és csak ketten vagyunk, de nincs gond a sebességgel senkinél.
Én is saját routerrel használom a tűzfal jobb konfigurálhatósága miatt.Megy a le/feltöltés nálam is, nassal, ami éjjel/nappal tolja. Én úgy állítottam, hogy max le/feltöltési sebesség 700/700 legyen - azt gondolom több, mint elég. Ezt, mivel nem SSD-s az eszköz, még nem is használja ki, 4-500 MBit/s körül megáll a történet.
Így még bőven megmarad legalább 1-200 Mbit/s az egyéb forgalomra, pl online video nézés, netezés, mobilon, laptopon, munka otthonról, stb.
Az se mindegy, hogy a mobil eszközök milyenek, ha pl "csak" javarészt n-es szabványt tudnak, vagy ac-t tudnak (és persze az AP is) -
user12
őstag
válasz
Ejelhar #13953 üzenetére
Szia
Lenne két kérdésem. Javíts ki (vagy bárki más) ha tévednék.
Ez:
/interface bridge vlan
add bridge=bridge-LAN tagged=ether3,ether4,ether5,bridge-LAN untagged=\
ether2-IPTV vlan-ids=10
Nem azt csinálja, hogy az ether 3-5 és bridge-lan portokat trönkként, míg az eth2 portot access-nek definiálja? Tehát a 3-5 portokra még ültetni kell 1-1 menedzselhető switchet.
Valamint natolásnál nem tesz különbséget a vlan10 és a vlan nélküli hálózat között. IPTV nem szeresse a natolást, én úgy tudom. Nekem úgy volna logikus, hogy a vlan10 natolás nélkül bridgelve kapcsolódik ahhoz a hálózathoz, ahová az ether1 van kötve? -
-
user12
őstag
válasz
Richard #12955 üzenetére
Nincs
De pl az omada helyett akkor inkább már cAP ac vagy bármilyen más MT access pointot-t vennék. Nemnagyon ismerem a TP link megoldásait, de ha jól tudom ahhoz is fog kelleni valami kontroller
1: Ebben az esetben nem árt részletesebben is érteni a beállításokhoz ha távolról is rá akarsz nézni a kamerákra (bár nem tudom, hogy a hiki milyen megoldást alkalmaz).
2: Teljesítményben az UDM pro messze jobb + ezzel ergo centralizálva tudod kezelni a wifit és a kamera rendszert és az Asus után hamarabb "összebarátkozol" a beállításokkal.
Attól, hogy nagyobb a MP szám, nem biztos, hogy a funkciók, látómező, éjszakai mód, stb is jobb.
A második variációval kapcsolatban kérdezz itt és lesz, aki megosztja a saját tapasztalatát is. (vagy akár javasolnak más alternatívát) -
user12
őstag
válasz
Richard #12953 üzenetére
Azt nem tudom megmondani, hogy az AiProtect hogyan és mitől véd.
Rákerestem, láttam, hogy szép, mutatós grafikus felülete van, de, hogy a felület alatt milyen szabályok futnak azt kellene tudni (és nyilván gyakorlatban ismerni).Én azt mondom, hogy minimum ugyanannyira biztonságos, de inkább jobban.
-
-
user12
őstag
válasz
minimumgame #12774 üzenetére
A két sávnak azonos az SSID-je?
-
user12
őstag
válasz
asd6274533 #12743 üzenetére
Szia
Az Edgerouterek jók, egyszer felkonfigurálod és megy - de ez igaz az MT-re is. Jelen álláspont szerint már nem jön ki új Edge eszköz, hanem az UISP vonal váltja őket.
Az antenna tekintetében én is az Unifit javaslom. Én személy szerint használt cAP AC-t, majd később Unifi AP AC-t, az utóbbi a nyerő.
Switch tekintetében szerintem mindegy, de ha POE-t akarsz, ellenőrizd, hogy milyen szabványt támogat a kiszemelt eszköz (passzív/aktív, Poe vagy Poe+, esetleg már tudja a bt szabványt is, stb) és, hogy neked mire van szükséged. -
user12
őstag
válasz
Core2duo6600 #12685 üzenetére
A fortiról, mint rendes tűzfal tudnék mesélni
Vegyél nyugodtan ha van fölös 600 euród évente licenszt hosszabítani
Legszívesebben kivágnám mint macskát sz*rni, de sajnos céges.... -
user12
őstag
válasz
ratkaics #12666 üzenetére
Ha az alábbi címeket akarod használni, akkor a primary ntp serverhez írd be a 148.6.0.1, a secondary ntp-hez meg 193.225.190.4
A server dns name-t vagy kitöltöd, ahogy jerry is fotózta vagy nem.
A lényeg, hogy bármelyiket is adod meg, nézd meg, hogy le tudja-e kérdezni a szervert. Ha az alábbi mezőkben nincsenek értékek, nem éri el az ntp szervert. -
user12
őstag
Szia
Olyan esetben mi van ha exportálunk "A" eszközről egy konfigot és importáljuk "B"-re, ám B-nek van nincs olyan funkciója, ami A-nak igen (pl 5 GHz wifi, eth2, stb).
Ha ilyen parancs is van benne, akkor hibával megáll az import vagy továbblép és kihagyja a nem releváns dolgokat? -
user12
őstag
válasz
hackeeeee #11837 üzenetére
Ha a szolgáltatói telefonszolgáltatásra gondolsz, akkor az működik internet és/vagy tv előfizetéstől függetlenül is.
Javaslataim:
- tedd vissza pppoe passthrough módba a hgw-t
-rakd vissza a pppoe kliens-t (az előzőekben "telekom" néven hivatkoztál rá)
-az első képen (dhcp network) lévő ablakban a dns szervert töröld ki (nyomj rá a beviteli mező utáni két nyíl közül a felsőre)
- a második képen (nat rule) az out interface-t állítsd át a pppoe-ra (telekom)
- a harmadik képen (dns settings), a "Server" bejegyzést szintén töröld (dhcp-n kapja a szolgáltatótól a dns címet, alatta a dynamic servers-ben fog látszódni) -
user12
őstag
válasz
hackeeeee #11826 üzenetére
Szia
ez: ..... átállítottam ether1-ről Telekom-ra, de nem megy.
Mit jelent? Hol mit állítottál át? (a nat szabályban, dhcp interface, stb?)
Ha nagyon összekavartad a dolgokat, ajánlott :
1. factory reset
2. ha újraindult guiban vagy winboxban a menü tetjén: quickset
3. válaszd a home AP vagy basic AP-t
4. beállítod a LAN ip címet és a pppoe felhasználónevet, jelszót
5. nat, firewall pipaHa így működik, akkor lehet tovább finomítani a beállításokat.
-
user12
őstag
Pl ilyen [link]
Az apró csatlakozót rádugod a board-ra, a másik csatlakozóba bele kell csavarni egy szabványos wifi antennát (érdemes odafigyelni, hogy milyen kábelt veszel (rp-sma vagy sma) és az szerint kell az antennát is választani, néha az üzletben sincsenek képben
)
-
user12
őstag
válasz
KaiotEch #11680 üzenetére
Szia
Az AC3-nak jóval nagyobb a nyeresége a két nagy böszme külső antenna miatt
A lefedettséget ki kell próbálni, az teljes mértékben elhelyezés és környezetfüggő (távolság, falak, interferencia, stb)
A wifi ki-be kapcsolást egy egyszerű script-tel és az ütemezővel lehet megoldani: [link] (MT)
Ubinál a controllerben kell állítani az Advanced szekcióban: [link] -
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #11410 üzenetére
+1 a Mártonéknak
Én és a cég is mindig tőlük vásárolok, csak ajánlani tudom mindenkinek. -
user12
őstag
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #11328 üzenetére
-
user12
őstag
45 dolcsiért teljesen korrekt
Én csak gyors rágugliztam a típusra és kiadta a konkrét típust, darabja 100e forint volt -
user12
őstag
Komoly
Ha úgy gondolod, hogy 10Gigabites hálózatot szeretnél otthonra, akkor ok. Esetleg ha akarsz, a kártyákkal tudsz spórolni kicsit, vannak olcsóbb sfp+ pcie kártyák is az asztali gépekbe.
Viszont vedd figyelembe, hogy a routeren a switch chip és a cpu között "csak" 2,5Gb/s a max. Ha nagyobb vagy több neted lesz routert cserélni kell vagy össze kell fogni a két switch modult, bár ilyen tempónál már cpu terhelés is lesz szerintem jócskán.
Teszt: [link]
-
user12
őstag
-
user12
őstag
Nekem hosszú távon még nem igazán jöttek be az ebay/aliról rendelt elektronikus kütyük. Beleértve az IT cucctól kezdve a telefontöltőig amit csak el tudsz képzelni.
Persze az is lehet pusztán én fogom ki mindig a gagyit, benne van az is hogy szerencséd lesz és bejön, évekig hiba nélkül elmegy. Viszont lehet, hogy pont olyankor fog megállni, amikor valami fontosat másolsz.
Átszámolva ez most úgy 4500-ra jön ki, egy UF-MM-10G 9000 ft. Ha már egyszer ki kell cserélni a kínai kütyüt, akkor pont 0-ra jössz ki.
Nem akarok kampányolni egyik mellett se, át kell gondolni -
user12
őstag
válasz
runner 125 #9916 üzenetére
Ezek szerint a kábeles kapcsolat rendben van
- kap IP címet a switch-en lévő eszköz?
- a router elérhető (lehet pingelni, be lehet lépni a konfigurációs felületre)?Esetleg még arra tudok gondolni, hogy a switch-re csatlakoztatott eszközök hurkot okoznak és a Mikrotik letiltja a portot. Tehát ha a fentiekre nem a válasz, azt még ki lehet próbálni, hogy a switch-be csak azt az egy kábelt csatlakoztatod, ami a routerhez megy és mellé bedugsz egy számítógépet és megnézed, hogy úgy van-e netkapcsolat.
-
user12
őstag
válasz
runner 125 #9904 üzenetére
Szia
A portra ahova rádugtad a Tp-link switch-et, ott volt csatlakoztatva korábban valami eszköz? Az működött rendesen?
A link rendben van? A switchen a bal oldali zöld lednek kellene villogni. -
user12
őstag
Ha nem tudod vagy nem akarod a tiltó szabályt törölni, úgy is megoldható, hogy a két IP cím (vagy MAC address, ami biztosabb) között a kommunikációt engedélyező tűzfalszabályt készítesz (de ez esetben az engedélyező szabály meg kell előzze a tiltót a listában).
Konzolról ha kilistázod (/ip firewall export) és beírod ide, akkor valaki egész biztos, hogy tud segíteni benne. -
user12
őstag
válasz
daninet #3958 üzenetére
A beállítások jók, viszont az üfsz-on érdemes lenne utánakérdezni, hogy engedik-e a "gyakran használt" portokat (szolgáltatói oldalról) vagy nincs-e natolva az IP címed.
Akár ettől függetlenül is kipróbálhatod, hogy a dst-port helyett megadsz egy másikat (pl. 52484) és azzal megpróbálod. Nekem a T-nél ilyen módon (nem ezzel a portszámmal) működik. -
user12
őstag
Sziasztok
Valakinek sikerült már Telekom PPPoE kapcsolattal beállítani a multicast proxy-t úgy, hogy nem a HGW-n keresztül megy az IPTV, hanem a Mikrotik mögül? -
user12
őstag
válasz
bakonyip95 #3504 üzenetére
A hap nem kap IP-t vagy az ap?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- SSD kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- LEGO klub
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox Series X|S
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Gamer Asztali Számítógép Eladó i5, GTX 1050, SSD + HDD!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest