- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Az iPhone hajthatatlanságán gúnyolódik a Samsung
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- iPhone topik
- Végre bemutatkozott a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #6588 üzenetére
Ezt, hogy az OpenVPN és a TCP nem igazán jó párosítás, mondjuk egy nagyon igazi szakember tanította, a magyar internet létrehozásának az egyik nagy öregje. Nem azt mondta, hogy hülyeség, hanem azt, hogy ritka, és nagyon indokolt esetben alkalmazandó, ha nagyon pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk, és arra miért van szükségünk.
A SOHO-környezet szerintem mondjuk nem ez (bár én aztán nem csak hogy nem tudom, hogy mit miért csinálok, de az ellenkezőjét sem...), de átolvasva pár száz oldalnyi Mikrotik-fórumot azért lehet ennek alapja. Több mint tíz éve megy az anyázás az OpenVPN/UDP-ért, nem ritkán egészen komoly indulatok közepette -- visszatérően azt kifogásolva, hogy a Mikrotik a jelek szerint nem is nagyon reagál erre az igényre (akárcsak az SHA256-éra).
Én mindenesetre tettem egy próbát, és kísérletileg átálltam TCP-re, a következő eredménnyel:
OpenVPN-kapcsolat, Asus (HGG) routerek közt, TUN, az utolsó szakaszon mobilnettel, rálátással a kb. 2 km-re levő toronyra:
UDP: stabil 8-10 Mbps
TCP: átlag 4 Mbps, ami 0 és 6 között ugrál, a fájlátvitel rendszeresen megszakad, volt, hogy pont tizedikre sikerült áttolnom a 10 MB-os tesztfájlomat.Ez így ugye nem olyan biztató, viszont, amennyire tudom, a OVPN/TCP esetén a hibák exponenciálisan lassítják az átvitelt, úgyhogy feltételezve, hogy a Mikrotik stabilabb kapcsolatot tud létesíteni, mint a jelenleg nem túl acélos Asus/D-Link páros, nem is biztos, hogy olyan rossz a helyzet. A VPN-kapcsolat eleve nem "élesben" menne, hanem főleg a háttérben. A lényeg kb. annyi, hogy szó szerint bár Byte/sec meglegyen, amire azért elég jó az esély.
Ahogy olvasgatok erről a Mikrotikről, egyre jobban tetszik, meg aztán a ROS7-ben már állítólag lesz OVPN/UDP...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- NVIDIA® driverek topikja
- Gyúrósok ide!
- Autószerelők, autószerelés
- Vizsgálat indult, a Meta chatbot gyerekekkel folytatott romantikus beszélgetést
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- További aktív témák...
- Eladó Ryzen 7 7700X, 7800 XT, 1Tb M.2, 750W, 32Gb DDR5, AM5 gamer pc!
- MINI PC HP PRODESK 600 G2 G3 G4 G5 i3 és i5 6-9. gen gar. Budapest MPL Foxpost
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Asus P8H61-M LX R2.0 LGA 1155 alaplap, + Quad Core i5-2500 CPU
- LEGO Technic - Bugatti Chiron (42083)
- 3 db érhető el (130/131/132) - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy A20e // Számla // Garancia // Ajándék töltő //
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest