- Poco X6 Pro - ötös alá
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
válasz
Mercutio_ #2078 üzenetére
mármérnem?
Sonynál: kap a júzer egy jó alap zoom-ot (18-55) meg egy jó telét (55-200), de mindegyik megszerezhető használtan is 20-30k között.emellé választhat 35-50-85 fixek közül 45-65k között. újonnan, gyári obik! kezdő szinten ez sztem a Zemberek nagy részének elég is.
ami még számomra baromi nagy versenyhátrány a m4/3-nál, hogy nincs Sigma/Tamron. -
-
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #1944 üzenetére
A hackelt firmwaret te csinálod saját magadnak az eredetiből egy patch toollal. (ptool3 ha jól rémlik)
Te döntöd el, mit akarsz benne módosítani. Ha csak annyit, hogy megszűnjön a videofelvétel mesterségesen korlátozott hossza vagy az eredeti gyári akku ellenőrzése és menjen bármivel akkor csak egy két kattintás, ha a videorögzítés paramétereit is akarod állítgatni, akkor már jó ha érted is mit csinálsz. Lehet olyan paramétereket választani amivel a gép már vissza sem tudja játszani amit felvett és csak gyors kátyára tud rögzíteni ... erre vannak jól bevált kész setupok.
Az nyilvánvaló, hogy egy patch nem fog videokamerát csinálni egy kompakt gépből. A leghasznosabb az akku ellenőrzés kiiktatása :-)
Bármikor visszatöltheted az eredetit is.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #1944 üzenetére
Ha ugyanúgy kell hekkelni, mint a GH1-et, akkor itt sok segítséget találsz.
Egyébként nem menüben lehet ezeket piszkálni, hanem a ptool progiban kell belőni ezeket firmware hack-nél. Mondjuk a GH1-nél azt csináltam, hogy a FHD módban a gyári AVCHD 1080p/60i/17 Mbps-ról átállítottam 1080p/25p/75 Mbps-ra, tehát így 25 teljes képkockám van másodpercenként bika bitrátával.
Sima HD-ban 720p/60p-n volt a cucc, itt 50p-t használok a PAL szabvány miatt, de szintén megnövelt bitrátával. AVCHD-nél a GoP számokkal is el lehet játszani, de a letölthető presetekben általában jól be vannak ezek lőve.
MJPEG-nél is rengeteg beállítási lehetőség van, nekem például a VGA mód át van állítva iPad-hez optimalizált 960*nemtommennyire, de inkább az AVCHD-t szoktam használni, jól meghekkelve tisztább képet ad és a MJPEG csak 30 fps lehet, míg az AVCHD-n full HD-n 24 és 25, 720p-n, 25,30,50 és 60 -
törölt tag
válasz
Mercutio_ #1721 üzenetére
Ez bizony tényleg így van, nekem volt Olympus EP-2 és Sony NEX-5 gépem is. Ezek a gépek képminőségben jelenleg még félúton járnak a kompakt és a tükörreflexes gépek szintje között.
A jövő egyértelműen a tükörnélküli gépeké, és erre nem is kell sokat várnunk! Elég lesz ha a Panasonic kifejleszt egy Nikon D7000 szintű nagy dinamikájú és kis zajú szenzort, és az egész fotós piac radikálisan át fog rendeződni!
-
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #1570 üzenetére
Kedden tudom megmérni, mert a tolómérőm bent van a melóhelyen (de legalább kalibrált
).
Amúgy létezik Samsung gyártmányú NX-PK adapter is, blendeugrasztás van, így az FA és a rekeszgyűrű nélküli obikat is kezeli, AF viszont nincs. Mindez cc. 189 USD. Nota bene, a Samsung 20mm f/2.8 objektívemet egész pontosan 160 GBP áron vettem.
Tehát: Samsung 20mm (160 GBP) vs NX-PK adapter (189 USD) + Pentax 21mm Limited (510 USD). Sok tekintetben jobb a Limited, ez kétségtelen, de nekem pl. ennyit nem ér.
Parci: az adapterezésnek addig van létjogosultsága, míg meg nem jelenik az adott obi megfelelője az adott rendszeren.
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #1572 üzenetére
Akkor másogy fogalmazok, ha lesz a Pentaxnak is APS-C EVIL rendszere a Samu 30/2 féle palacsintával akkor mit választanál, egy 30/2 rendszer obit, vagy ugyanolyan áron egy kicsit nagyobb Limited-et adapterrel rosszabb fényerővel jó esetben pocsék AF-el, de inkább AF nélkül?
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #1566 üzenetére
Csak az adapter önmagában lesz akkora mint a 20/1,7
Ha EVIL-ben gondolkozunk akkor a kistelék okésak, de az alatt nem rúgnak labdába a Limited obik a direkt mirrorless-re fejlesztett palacsintákkal.
Ha APS-C-nél maradunk akkor ott a Samu 30/2, ami nem nagyobb egy konverternél, ellenben sokkal fényerősebb a hasonló Limited-ekhez képest.
A 70-es, meg a 77 ellenben fincsi lehet, ezeket m43-on is szívesen kipróbálnám.
Ami meg a konverterbe épített csavarhúzós AF motort illeti én kizártnak tartom hogy ezt meglépjék.
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #1563 üzenetére
Állítólag lesz APS-C Pentax EVIL is. Viszont teljes kompatibilitás max a fókusz motorral rendelkező obikkal lesz. A hagyományos "csavarhúzós" obikkal tuti nem lesz AF.
A méret érzékeny EVIL kategóriában biztos nem fognak csak ezért külön fókusz motort tenni a vázba is. -
melandri
tag
válasz
Mercutio_ #1469 üzenetére
...hoppá-hoppá valamire rosszul emlékeztem ez tényleg nem rossz kinézetre sem...
Azt szerettem volna hangsúlyozni,h ha már veszek egy ilyen kompakt méretű cserélhető objektíves gépet akkor az legyen egy kicsit más mint a DSLR-em szóval a kereső és a vaku miatti "búb" ne legyen...Jó képminőség+rangefinder look amit szeretnék
-
válasz
Mercutio_ #1414 üzenetére
makrózásnál amúgy is mf-et használ az ember leginkább, de én általános, napi használatra gondoltam (makró azért spéci műfaj). ott megőrülnék, ha állandóan az evf-fel kéne fókuszálni, míg egy törőékes mattüveggel, nagy keresővel igazából még jobban is szeretem, mint az af-et (persze ott sem jó a kötelező jelleg).
-
hegyimorc
senior tag
válasz
A GF1 belenagyításával két bajom van. Kicsit is hosszabb obiknál, mivel nem stabilizált a váz és nem túl jó a fogása, zavaróan remeg a kép. A másik az, hogy ha csak a kép közepét látom, nehezebb komponálni.
A gyakorlatban csak azért nem zavar ez, mert _ritkán_ használom.
(kb 70% 20/1.7, 25% 9-18, 4.9999% 45-200, ... a maradék :-))) más obi ) -
madgie
titán
válasz
Van a PH!-nak mobilverziója?
Egyébként iPhone pont jól tördel, ha a nicked alatti sávba böksz kétszer (pont a párbeszédablak méretére), míg az Androidok nagy része csak a szöveg méretére nagyít ,a nick-et levágja, aztán meg szórakozhatsz pinch to zoom-mal. Ja, és elforgatáskor is megtartja ezt a nagyítást, a Blade-em meg elmászkál.
Egyébként személy szerint utálom a mobilverziókat, ha már egyszerű kezelhetőség, meg átláthatóság (és kevés töltés), akkor a Flipboard-ot kéne megcsinálni jól mobilra is, vagy inkább valami hasonlót, de jobbat
-
válasz
Mercutio_ #1406 üzenetére
biztos, hogy nem az igazi a manuál fókusz, valahogy azt én sem tudom hosszútávon törőékes mattüveg nélkül elképzelni. a belenagyítós-evf megoldások eddig inkább fárasztóak, mint hasznosak voltak, eleve élességet nehéz megítélni így, ide-oda kell tekergetni, és leginkább az életlenedésből látod, hogy "na, akkor most visszafelé kicsit" stb.
a drága leica 25/1,4 helyett viszont a "olcsó" 20/1,7 triviális döntés, fél fényérték különbség van csak köztük, az ekv. 40 mm talán még jobb látószög is stb.
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_ #1403 üzenetére
Á, inkább Rabi Miki 25/0.95-ösét szerezd meg, ha már fényerős fix kell.
Nekem sajna most nincs "kedvem" megvenni.
GF3: miután megvettem a GF1-et, eleinte féltem, hogy a GF2 olyan jó lesz, hogy egy év után cserélni leszek kénytelen. Most, hogy megmutatták a GF3-at, már biztosan látom, hogy legkorábban a GF4 lehet az, ami miatt váltok, vagyis minimum három modellváltást ki fogok hagyni... Na, ezt sose hittem volna!
(Bár, ahogy a trend alakul, lehet, hogy a mostani vázam volt az első és egyben az utolsó a GF-szériából. Ami végülis nem olyan nagy gond, elvégre nem esküdtem örök hűséget a Panának. Az érdekes az, hogy ha pl. egy törés vagy elvesztés miatt újat kéne vennem, hát nagy sz*rban lennék.
Vannak gépek, amik tetszenek, de azok túl drágák... esetleg az Oly EP-2 lenne egyedül, ami szóba jöhetne.)
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #1192 üzenetére
A G3 szenzorát szinte biztos megkapja, ellenben az valószínű, hogy a NEX-ekhez hasonlóan lespórolják a beépített vakut és a normális vaku sarut is. A GF2-höz képest már csak így lehet látványos méretcsökkentést elérni.
Ami azt illeti én nem is bánnám, logikus lépés lenne és elférne a kínálatban egy ilyen végletekig lekicsinyített váz is. Főleg úgy hogy egyre biztosabb, hogy az év második felére megkapjuk az oly rég várt L1 like micro vázat is.És akkor tényleg összeáll a paletta a félmaroknyi GF3-tól a nyálcsorgatós GL1-ig.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #1076 üzenetére
Izgága rovarokat hajnalban kell fotózni, amikor még alszanak :-)
Nekem Sigma 150 volt, ami nagyon szerettem, de egyrészt dög nehéz, másrészt az tényleg csak makrózni volt jó. Lett helyette mikro Nikkor60 AF-S, ami jóval univerzálisabb (és GF1-en úgy néz ki mint valami medveölő tele :-) )
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_ #1076 üzenetére
Áá, csak kívánom, nincs rá annyim
Dehogynem rövid arra. Viszont virágokra, lassú dögökre jó, és főleg "szellősebb" képekhez. 100-asom van, de az már nagyon szűk látószögű (gyakrabban használom az 50 + kgy párost, de azzal nagyon kicsi a használható "munkasáv").Az ideális megoldás a ZD 50 f2+ 85 f1.8+ S. 105 macro volna, de ez így használtan is több, mint 200e.
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #1061 üzenetére
Nem véletlenül linkeltem be azt a NEX-es Limited-es képet. Sokan megfeledkeznek róla, de a méreteket csak így van értelme összehasonlítani.
Hiába nagy a Limited így adapterrel együtt, úgyanis ha Pentax vázra rakod se lesz kisseb. Lehet ott nincs adapter, de ellenben a váz maga pont egy adapternyivel vastagabb, végeredményben tehát ugyanott vagy.Persze akinek Pentax rendszere van annak remek választást jelentenek ezek a Limited obik! Viszont ha rendszereket vizsgáljuk kis méret és fényerő szempontjából akkor az EVIL-ek bizony előnyben vannak.
-
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_ #1058 üzenetére
Persze, vannak olcsóbb obik is hozzá, de ha 350e-ért vennék K5-öt, nem büntetném magamat a 18-55-tel
(asszem a pixinfón szidták legutoljára, milyen gyatra). A 18-135-öt nem ismerem.
Ha már K5, akkor csak kiköhögném a 16-50-et hozzá. De annyiért D7000+17-55 is van (kb., nem vágom most ft-ra az árakat). Igaz, azzal nem mernék (el)merülni dzsungelben
Bár, ha szafarira vágynék, nekem továbbra is az E-5+12-60 a favorit (van vmelyik ismeretterjesztő adón a szőke muki (nem az Irwin), aki fotózgatja az állatokat, amiket először megfogdos; az első évadokban Samu GX10+18-55-ös kitobival nyomta, ha jól emlékszem; jókat röhögtem magamban rajta, a naaaagy fotóson; azóta már vmi kenyonja van).
-
rumos14
nagyúr
válasz
Mercutio_ #1011 üzenetére
Nikonnya már volt/van Parcinak, Pentax még talán nem, azért írta a K-5-öt
mondjuk tényleg elég baba egy váz...
Sigma 50-150-ről több helyen hallottam h decenteres, továbbá vagy az elején, vagy a végén tutira nem pontos az AF. de ha mégis, akkor 100 felett nyitva már eléggé lágyacska. nem értem amúgy, hogy a C/N/többiek miért nem csinálnak ilyen obikat. -
válasz
Mercutio_ #983 üzenetére
no igen. mondjuk az nx10 szenzora elfogadható, nem az igazi, messze nem, de lehet élni vele (ahogy a k-7-tel is lehetett). annál meg ugye csak jobb lesz... evf-től nem félnék, annyira az af-től sem... a jpg motor izgalmas lehet, azt a pana is most csinált (látszólag) jót először.
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #906 üzenetére
Szerintem hozni fogja!
A következő bejelentés meg jöhetne az Oly-tól beígért állítólagos mZD 12/2 fix plusz a szintén régóta a roadmap-on szereplő macro, egy helyes kis mZD 50/2 formájában.
És akkor szép lassan összeáll a rendszer.Na jó, az év vége felé jöhet még az a sokat emlegetett Lumix 12-50/2,5-3,3 OIS is.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #854 üzenetére
"de egy megismételhetetlen esemény után magyarázd meg a családnak, hogy a régi gépeddel miért tudtál "normális" képeket csinálni, az újjal meg nem."
Adott esemény után nyugodtan körbemutathattam volna a lakásban, hogy hová költöttük el azt a röpke háromszázezret, ami a Canon-Pana váltásomkor megmaradt a pénztárcámban
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_ #847 üzenetére
Ennyit arról, hogy "az átlaguser az életben nem megy 1600 fölé", pedig ezek F2.8-as obival készültek, ami m4/3-ra ugye...
Tessék fényerős obit venni, és nem lerekeszelni F3.2-re.
A "best-of" képeimnél az érzékenység 90%-ban ISO800 alatt van. De pl. a tapolcai tavasbarlangban vagy az aggteleki cseppkőbarlangban is készült pár fotó - akkor ez alapján Nikon D3s + 24 F1.4 párost kéne venni, nem csak nekem, hanem az odalátogatók jelentős részének? -
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #782 üzenetére
A 20/1.7 nem tud követő AF-et (ez is milyen már...), vagyis videó alatt csinál valami hasonlót, de bizonytalan és képes rámozdulni a statikus képelemekre is, ami elég zavaró. Egyébként tényleg jó lenne, ha megtanulnám végre, merre kell tekerni, mert MF-fel elég jól elboldogulok amúgy, LCD-n is.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #777 üzenetére
Videónál az a bibi, hogy ha elkezd mozogni a célobjektum (kölök), akkor elkezdem tekerni, szűk fél másodperc alatt ráébred az elektronyika, hogy csinálok valamit, aztán kiderül, hogy rossz felé tekertem. Így mire visszahúzom, addigra van másfél-két másodperc homályos, háttérre élesre állós rész a videón.
Persze tudom, meg kéne jegyezni végre, mikor merre kell tekerni
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_ #773 üzenetére
Az hagyján, de hétvégén először próbáltam MF-álni vele, hátsó LCD-n (mivel más nincs is). Katasztrófa volt. Nagyon vékonka a gyűrűje, és vmi baromi lassú áttétellel tekeri végig a skálán (sokkal hosszabb áttétellel, mint AF közben). Össze se lehet hasonlítani mondjuk az FD 50-esemmel az érzést.
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_ #701 üzenetére
Ja hogy az AF??
Hogy is mondjam: amennyivel gyengébb (esetleg) az AF ilyen helyzetekben, 100x inkább "kompenzálja" a jobb képminőség.
Nyilván ez képzavar, de érted, mit akarok mondani.Auto ISO. Persze, nem így van, ahogy mondod, legalábbis a gyakorlatban. De hogy mit/mivel/mennyire kompenzál (hol van a "kritikus" záridő), azt még nézegetnem kell. Vmelyik nap pont ezt próbáltam, h nehogy szabad téren, jó fények között (csak mert bemegyek az árnyékba) elkezdjen ISO-val bohóckodni. Stabilan alapérzékenységen tartotta.
Az igazi persze az lenne, ha meg lehetne adni egy min. záridőt, amit tartania kellene, és akkor teljes kontroll alatt lehetne tartani (Nikon-vázaknál így működik). -
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_ #694 üzenetére
Gondoltam rá, csak végül kimaradt a döntés.
Az 1-2 mp csak a képmegjelenítésre vonatkozik. Egymás után expót, és sorozatban még nem próbáltam, de majd megtekerem. Ott csúnya lenne az 1-2 mp késlekedés
A GF1-nek amúgy elég gyengus a sorozata (bár gondolom, ezt te is tapasztaltad); nekem Extreme III 30 mb/s-os kártya van, és RAW+jpg esetén kb. 3-4 kép után belassul az egész, és utána is sok-sok mp-ig tart a mentés (ez a 20-25 MB-os RAW-k mellett persze nem csoda; a PL2-nek lényegesen moderáltabb a RAW mérete).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lies of P - Túl a 3 millión
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest