- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- One mobilszolgáltatások
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
Bozso68 #6301 üzenetére
Sziasztok!
Irányvektorokkal akad egy kis fejtörőm, iránymutatásnak örülnék
2D koorináta rendszerben van az X tengellyel 10 fokos szöget bezáró vektorom, meg 80 fokos szöget bezáró vektorom. Ezekből vannak végtelenül pici darabjaim, és azokat összegezve kell eljutnom egy pontba, ami az origótól X tengellyel bezáróan 50 fokos irányban van. A számokat a példa kedvéért adtam meg, az elvet kellene megértenem. Persze indulhatok visszafelé, és kereshetem radiánok összegzésével a közelítő "közös többszöröst" - vagy akárminek nevezzem - de nem lenne rossz, ha lenne erre kiforrott matek.
A tippeket előre is köszönöm.
-
kovisoft
őstag
-
kovisoft
őstag
válasz
Bozso68 #6285 üzenetére
Nekem a szögfüggvényes rész nem világos. Ha jól értem, egységnyi sugarú gömbnek tekintjük a Földet. De akkor a sin(radián(KH)) és cos(radián(KH))-ból kapott Px és Py koordináták az egyenlítő mentén érvényesek. Ha ezekhez még hozzávesszük a sin(radián(ÉSZ))-ből számított Pz-t, akkor már nem a gömb felszínén lévő (Px, Py, Pz) pontot kapunk, hanem az egyenlítőtől érintő (azaz a Föld forgástengelyével párhuzamos egyenes) mentén mérjük fel a Pz-t, tehát egy jócskán űrbéli pontot kapunk. Valahol a Px, Py-nál hiányolok egy cos(radián(ÉSZ))-gel való osztást, hogy visszakerüljünk a gömbfelszínre. Vagy rosszul látok valamit?
-
axioma
Topikgazda
válasz
Bozso68 #6289 üzenetére
Betoltam excelbe a 3 radianos koordinatat, de elegge korlatos a pontossaga ugye, a solver ennel nem tudott jobbat:
0,951501866 0,307906023 0,726566977
ahol a tavolsagok
0,004499634
0,004499642
0,004499633
ez sztem neked mar pont tul nagy pontatlansag. Azert 64 biten valoszinuleg lehet jobbat...szerk. Python pl. [link] (nem hasznaltam de a scipy -t be lehetett volna elore is tippelni hogy tud ilyet).
-
axioma
Topikgazda
válasz
Bozso68 #6287 üzenetére
Ezt talaltam, van megoldas (sugar hasonlit a heron-keplethez, kozeppont szamitasara is irtak vmit), de nekem eleve gyanus volt hogy ez azert nem feltetlen jon ki egyszeruen)
[link]
Amugy nem lehet hogy ezeket eleg lenne siknak tekinteni, olyan kicsi me'g ekkora tavolsagnal a gorbulet?Szerk. Ah, megtalaltam a szorzatot! De ahhoz elobb kell a 3 pont sikjanak normalisa. De ez is ott van a linken.
En - ha ez nem hazi feladat amihez levezetes kell - siman megprobalnam hogy a wolframalpha-nak be tudom-e adni, talan szelsoertek-keresest lehet csinalni azon hogy R sugaru gombok kozul amik atmennek a 3 ponton melyik minimalis sugaru (4 ismeretlen 3 egyenlet, negyzetes tagok kiesnek, hat nem tudom ki lehet-e hozni hogy az R az egyik fuggvenye...)
A programozo enem meg irna egy egyre finomodo keresest a kulonbseget valami nagy szorzoval sulyozva, a sugarat meg siman, hm, lehet hogy az excel celertek-keresese is tudhatja... -
axioma
Topikgazda
válasz
Bozso68 #6285 üzenetére
A kivonasnal a vegpontbol vonjuk ki a kezdopontot, az biztos forditva van felirva, de most ennyibol meg nem mondom hogy csak ez-e a hiba. Nem ertem hogyan jon ide a vektorszorzas, de 3D miatt inkabb nem mondok semmit, nagyon reg volt.
(Bocs, kozben szerkesztgettem, inkabb nem hagyok itt hulyeseget...)
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 1 / 2
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Battlefield 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Könyvajánló
- Arch Linux
- További aktív témák...
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Apple iPhone 14 Pro Max (USA Model) / 256GB / Gyári függeteln / (CSAK E-SIM) / 12 Hó garancia
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest