Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacc
aktív tag
válasz
tordaitibi #734 üzenetére
"Valaki segítene, a képen mi a video-linux és a video-mesa?" - az nem video-mesa, hanem video-vesa a vesa interface utan - nem a fali konzolok szabvanya!
.
video-linux (es hozza kapcsolodik a video-vesa) a Manjaro sajat opensource vga driver implementacioja (az eredetit nagynak tartottak ezert jottek ki egy kisebb MB verzioval, de ez fejlesztesbeli gondokat okozott), a video-vesa meg hozzajott, mert bajok voltak a video-linux-xal, ironikus. Amikor a Manjaro-t hasznaltam es utana olvastam a sok bug-nak, akkor feltunt, hogy a video-linux drivert foleg a Radeonosok hasznaljak.
Megjegyzes: Ubuntu/Debian era viszont ezt a xorg-video-vesa package fejlesztest abba hagyta jo nehany ever, mert performancia gondok voltak vele. Nem tudom hogy milyen kapcsolat van ekozott es a manjaro fele fejlesztes kozott.
-
kzs
tag
válasz
tordaitibi #734 üzenetére
Köszi a välaszt Neked és csixy-nek is.
Megoldàs még még nincs, de probalkozom: nouveau driver volt, most lecseréltem video-nvidia driverre... tovabbra sem megy.csixy ötlete alapjan néztem mediainfo-val egyik nem lejatszhato fajlt. Ilyeneket latok:
Format : Matroska
Format version : Version 4
Writing application : mkvmerge v26.0.0 (master: 2421163 / deflate: bf61384) [X86_64]
Writing library : libebml v1.3.6 + libmatroska v1.4.9
Video
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings : CABAC / 9 Ref Frames
Audio
Format : E-AC-3
Format/Info : Enhanced AC-3
Commercial name : Dolby Digital Plus
Codec ID : A_EAC3Ez persze csak részlet, de nekem semmi gyanus (de nem értek hozza). libebml + libmatroska mindkettö telepitve van
Probalkozom tovabb, de ha vannak még ötletek, konkrétan mit kellene megnéznem, szivesen veszem -
válasz
tordaitibi #729 üzenetére
Ha esetleg kipróbálnád valamikor az elementary OS-t, lemérhetnéd a fogyasztását annak is, kíváncsi lennék rá! Lehet egyébként, hogy csak nincs telepítve valami kodek, aztán procierőből oldja meg, azért fogyaszt többet.
-
zoli62
addikt
válasz
tordaitibi #727 üzenetére
Manjaro XFCE ami igazán erőforráskimélő.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #725 üzenetére
A Manjaro Cinnamon community változat, ezért érdemes kiemelni, hogy arról van szó.
-
válasz
tordaitibi #724 üzenetére
Ha esetleg valaki belefut Intel socon az egérkurzor nyavajába, megoldottam.
A linux driver gyalu, csak a mesa és a 19 helyett 18-as kernel. Atomstabil a kurzor.
De sajnos megy a Manjaro a levesbe, érdekes módon többet fogyaszt mint a W10 vagy a Linux mint.
Megy visza a Mint 19 Tara. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #722 üzenetére
Ezt majd az okosabbak megírják. Nekem is van olyan telepített linuxom, hogy a görgetés annyira szélsebes, hogy csak az oldalsáv pöcögtetésével, vagy nyilakkal tudok boldogulni. Megoldását nem tudom.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #720 üzenetére
Ha a biosban a legacy mód is meg van engedve ugye az egyszer kell neki. Indításkor a bootolható eszközök között a pendrájvod két külön eszközként fog szerepelni az egyik az UEFI és a másik az MBR-es és ezt az MBR-est kell elindítani.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #717 üzenetére
etcher, google 1. találat.
Kicsit bonyolult lesz utána vissza alakítani a pendrájvot fat 32-re , de , ha nem megy majd segítünk.
-
válasz
tordaitibi #714 üzenetére
Rufus-szal DD módban próbáltad?
-
kamuintro
csendes tag
válasz
tordaitibi #714 üzenetére
Probáld meg, hogy leformázod fat32-re és az etcher-rel készítesz egy bootolható pendrive-ot.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #691 üzenetére
"kert egy kulon EFI particiot Fat32-re formazva"
Már ez fura, mert ha az SSD-n az 500 MB-os partícióból ítélve BIOS-MBR módban lett telepítve a 10-es, akkor normál esetben a Manjarot is annak megfelelően kellett volna. Nem pedig EFI módban, ugyanis ESP is nyilván az utóbbinál kell. Oké hogy a Linuxoknál lehet akár ilyen "keresztbetelepítéssel" is szórakozni, de nem jó keverni a kettőt, pláne egy dual-boot megoldás és azonos rendszermeghajtó esetében.
Az pedig nem kicsit izé, hogy legyalulta az adatpartíciót annak ellenére, hogy másik lett megjelölve ESP-ként, plusz a másik OS rendszerindítását is tönkrevágta...
Az utóbbinál a telepítőjével ezt a módszert lehetne megpróbálni a rendszerindítás javításához legacy módban, ha maguk a rendszerpartíciók nem lettek összegányolva. Na meg legközelebb előtte majd nem ártana mentést készíteni a rendszerről és az adatokról...
Egyébként a 900 GB-os partíción az adatok nem feltétlen ugrottak végleg, mert ha csak normál törlés és gyorsformázás történt, majd az ESP létrehozásánál pár 100 MB ráírva, akkor adatmentő programmal jó esetben még lementhetők róla az adatok. Akkor problémás, ha NTFS-nél az MFT teljesen felül lett írva, illetve akkor nem lehet, ha lassú formázás történt, vagy új fájlokkal teljesen tele lett másolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Hálózati / IP kamera
- UHD filmek lejátszása
- Macska topik
- Steam Deck
- Fegyencedzés - calisthenics - street-workout
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Napelem
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Bomba ár! Lenovo Miix 510-12IKB : i5-7G I 8GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest