Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique
    titán

64G ssd, 3 particio, rajta egy win10 a szokasos 500M ntfs es egy 40G ntfs particion. A maradek 20 G a linux probalkozasoknak fenntartva ext4. Van meg egy 1T hdd 2 particioval, egy 900G adat es egy 60 G a linuxoknak, ezt szoktam megadni /home particionak (kicsi az ssd-n a hely).

Eddig ez tokeletesen bevalt, a win 2 eve bekesen elvan, azota tobb proba disztro megfordult a konfigon, zommel a Mint verziok. Ma megprobalkoztam egy Manjaroval.
    A telepitesnel olyat irt ki amit meg.sose lattam, kert egy kulon EFI particiot Fat32-re formazva. Mondom legyen ahogy akarod, az ssd-n a 20 gigabol lecsiptem 500 megat, megformaztam neki fatra es beallitottam efi/boot neven. A maradek 19,5 giga lett a / csatolasi pont ext4, az 1 teras hdd-n meg a 60 gigas a /home. Ahogy mar tobbszor is.
    Namost felment a Manjaro, es a hdd-n a 900 gigas particio lett az efi/boot, azaz ugrott az osszes rajta levo cuccom... Ez meg felejtheto, zommel filmek, nem gond. De miert csinalta ezt?
    Valamint, a linux Mint verziok a telepites utan bar nem lattak a win10-et, de egy sudo os-prober es egy sudo update-grub parancs szepen beirta a w10-et is a grubb-ba es bootolasnal maris valaszthato lett az is. Most ez is eredmenytelen, ugrott a 900G adatom, ez oke, de ugrott a w10 is?
    Valami otlet esetleg?

"kert egy kulon EFI particiot Fat32-re formazva"

Már ez fura, mert ha az SSD-n az 500 MB-os partícióból ítélve BIOS-MBR módban lett telepítve a 10-es, akkor normál esetben a Manjarot is annak megfelelően kellett volna. Nem pedig EFI módban, ugyanis ESP is nyilván az utóbbinál kell. Oké hogy a Linuxoknál lehet akár ilyen "keresztbetelepítéssel" is szórakozni, de nem jó keverni a kettőt, pláne egy dual-boot megoldás és azonos rendszermeghajtó esetében.

Az pedig nem kicsit izé, hogy legyalulta az adatpartíciót annak ellenére, hogy másik lett megjelölve ESP-ként, plusz a másik OS rendszerindítását is tönkrevágta... :U Az utóbbinál a telepítőjével ezt a módszert lehetne megpróbálni a rendszerindítás javításához legacy módban, ha maguk a rendszerpartíciók nem lettek összegányolva. Na meg legközelebb előtte majd nem ártana mentést készíteni a rendszerről és az adatokról... :D

Egyébként a 900 GB-os partíción az adatok nem feltétlen ugrottak végleg, mert ha csak normál törlés és gyorsformázás történt, majd az ESP létrehozásánál pár 100 MB ráírva, akkor adatmentő programmal jó esetben még lementhetők róla az adatok. Akkor problémás, ha NTFS-nél az MFT teljesen felül lett írva, illetve akkor nem lehet, ha lassú formázás történt, vagy új fájlokkal teljesen tele lett másolva.

Új hozzászólás Aktív témák