- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyurka6
őstag
Sziasztok. Tud valaki olyan programot linuxra (jó eséllyel Debian-ra kell rakni), amivel lehetne szűrni a weboldalakat?
Szempontok:
- legyen valami admin felülete amin white/black listre lehet tenni a dolgokat. A whitelist azért lenne érdekes, mert vannak olyan gépek, amin mindent blokkolni kell, kivéve amin white list van.
- adott tartományt pl. 192.168.99.0/24-et rá lehetne tenni amit szűr, minden mást pedig nem, mert nincs kedvem minden "bossnak" fix IP-t adni, mint pl a boss list megoldásnál.Eddig squid volt használva, de ugye a főnökségnek kell guis admin felület, meg ugye ott boss list van, tartományonként nem ment a szűrés megadása.
Hali!
Ugyan nem teljesen szoftver, de olyan kellene, hogy két monitort jelenítsen meg, az egyik vga csatis, ezt eddigi próbálgatásaim során (ubuntu ,debian,) nem tudtam 12024X760 nál nagyobb felbontásra kapcsolni.
Tehát olyan megoldás kellene amivel menne a libre office(?) és mind a két monitoron 1600X1024-es felbontás legyen (kb). -
Frawly
veterán
Nincs ilyen. A HD Sentinel van Linuxra, az ír hasonlót, de baromságot szokott írogatni, hogy >1000 nap, akkor is, ha 5000-20000 napot is bírná még, meg akkor is, ha „csak” 1001-et.
Senki nem látja előre, hogy egy SSD mennyi üzemórát bír. A vezérlő bármikor elfáradhat, akkor is, ha a NAND még friss, nem volt rajta sok írás.
Erre max. szkriptet tudsz írni, hogy megnézed az adott SSD-n mennyi a garanciális TBW érték, abból kivonod azt a smartctl -a | grep segítségével kinyert írásmennyiséget, ami már rajta van. Ezt elosztod szintén a rajta lévő írásmennyiséggel, és beszorzod az SSD üzemebe helyezése óta eltelt napok számával, így megkapod napra pontosan kivetítve, hogy ilyen átlagos írásütemmel hivatalosan mennyi ideig bírná a NAND.
-
anorche1
őstag
-
Frawly
veterán
Nem csak a böngészősök hülyesége, hanem a tartalomszolgáltatóké is. Egy weboldal most már havarészt grafika, dinamikus elemekből áll. Régen mikor még fősulis voltam, akkor a web alapvetően a lényegi tartalomról szólt. Egy szöveges lynx böngészővel simán olvasható volt szinte minden weboldal.
Ez is igaz, a tartalomszolgáltatók is figyelhetnének, hogy text browserrel is olvasható legyen az oldal.
Már csak pár programból használok GUI-sat, de azoknál megkerülhetetlen sajnos. Meg nyilván játékok még a másik kategória, ahol kell egér, pl. FPS gammáknál. Bajom nincs az egérrel sem, mert van, amikor az hatékonyabb, mikor valamit rajzolni kell, meg méretezni, stb.. De a legtöbb átlag felhasználói és rendszeradminisztrációs progi bőven jobb terminálból.
A Wine nekem is csak nagyon kevés mindenre kell. Lényegében GIB szótár, de azt próbálom kiváltani majd. Meg 1-2 windowsos játék, de lehet ezeket sem fogom Wine-ben futtatni, már jó ideje van erre Win10 telepítésem. Eddig úgy voltam vele, hogy ami játék megoldható Wine-ben is, azért nem bootolok át.
-
Dave™
nagyúr
Egy szóval nem mondtam, hogy buta programokat használok. A távasztali programom is ugyanaz, amit megszoktam (Remmina), a torrent programom is, a képnézőm sem buta, sőt kifejezetten a legjobb programok, és mégse Gnome, vagy KDE-s. Kipróbáltam 3 féle Office programot, és fölénnyel az OnlyOffice program nyert. Minden kritikus doksimat meg tudta nyitni, és a pdf-eket is, ráadásul gyorsabban. Menteni ugyanúgy lehet vele doc-okat pdf-be, excel filejaim is tökéletesen jelennek meg, úgyhogy libreoffice ment a lecsóba.
Amúgy meg olyan egzotikus programokat is használok, mint sacd exctractor (igaz csak terminlos), vagy Flacon (Flac-ek szétbontására javarészt), FF Multi converter (videó konvertálásra is), de ezeket régebben is használtam, és szintén a legjobbak között vannak, nem véletlenül keresgéltem ezeket annyira anno. Xnview meg már Win alatt is a legjobbak között volt, szal attól hogy Openboxozom baromira nem azt jelenti, hogy igénytelen programokat használok. De nem is azt jelenti, hogy minden programot felrakok amit mondanak nekem, aztán egy túlbúrjánzott linuxom lesz. Én kérek elnézést, hogy ésszel használom a rendszerem.Ezt én sem mondtam, maximum te értetted félre (magamról beszéltem, meg hozzákapcsoltam hogy alapból kerülöd a KDE alkalmazásokat a függőségek miatt). Direkt mondtam ezeket példának, mert talán a három legjobb KDE alkalmazás ami számomra simán veri a többit, amivel eddig találkoztam (az Evince pl. borzalom, sokáig volt benne egy limit, amivel ha nagyméretű pdf-et nyitottál meg, nem lehetett belezoomolni, nem tudom azóta megoldották-e). Nem kell elnézést kérned, nincs miért, de szerintem tévhitben vagy, ha ettől többnek érzed a használati módodat. Szinte mindenkinek megvan a maga perverziója, a tiéd most a minimalizmus, az enyém a konzisztens GUI, másnak meg hogy forráskódból fordít mindent. Egyik sem lesz érdemben több a másiknál, csak más.
Frawly: "Egyedül a böngésző, videóvágó, stb. progik azok, amiket nem lehet kiváltani terminálos progammal jelenleg."
Meg bármi, aminek kettőnél több funkciója van. Pl. raszter és vektorgrafika, email kliens, irodai programcsomag, lightroom alternatívák, képnézők stb. Munka során sokat használok terminált, gyakorlatilag egész nap, és sok mindenre az a céleszköz, de ez megint a lónak a másik oldala. Tudom, hogy létezik pl. terminálos email kliens sőt böngésző is, kérdés ezek hol vannak funkcionalitásban és kényelemben egy standard guishoz képest.
-
Frawly
veterán
Egy szóval nem mondtam, hogy buta programokat használok. A távasztali programom is ugyanaz, amit megszoktam (Remmina), a torrent programom is, a képnézőm sem buta, sőt kifejezetten a legjobb programok, és mégse Gnome, vagy KDE-s. Kipróbáltam 3 féle Office programot, és fölénnyel az OnlyOffice program nyert. Minden kritikus doksimat meg tudta nyitni, és a pdf-eket is, ráadásul gyorsabban. Menteni ugyanúgy lehet vele doc-okat pdf-be, excel filejaim is tökéletesen jelennek meg, úgyhogy libreoffice ment a lecsóba.
Amúgy meg olyan egzotikus programokat is használok, mint sacd exctractor (igaz csak terminlos), vagy Flacon (Flac-ek szétbontására javarészt), FF Multi converter (videó konvertálásra is), de ezeket régebben is használtam, és szintén a legjobbak között vannak, nem véletlenül keresgéltem ezeket annyira anno. Xnview meg már Win alatt is a legjobbak között volt, szal attól hogy Openboxozom baromira nem azt jelenti, hogy igénytelen programokat használok. De nem is azt jelenti, hogy minden programot felrakok amit mondanak nekem, aztán egy túlbúrjánzott linuxom lesz. Én kérek elnézést, hogy ésszel használom a rendszerem.Nincs ezzel baj. Ha mégis grafikus alternatíva kell pdf-olvasónak, akkor az Evice is jó, igaz Gtk3, de nem bloat progi.
Majd idővel te is rászoksz a minimalista terminálos programokra. Egyedül a böngésző, videóvágó, stb. progik azok, amiket nem lehet kiváltani terminálos progammal jelenleg. Minden mást ki lehet.
-
Frawly
veterán
Dave™
Szia
Az Okulart ismerem, és használtam is mikor megtérítettél Manjaro-ra
Viszont most már nem akarom használni, mert Openbox alatt vagyok, épp ezrt kerülöm a KDE és Gnome programokat (kivéve 1-2-őt). Ennek oka, hogy belassítják a rendszert, és pl az Okular felrakás nálam 63db függőséget pakolna fel. Akkor inkább Chromium-hoz rendelem a pdf megnyitását 
BoB, Frawly
Úgy érzem félrefogalmaztam. Én igazból nem pdf-et akarok szerkeszteni, hanem hogy ha van doksim (akár rtf, akár doc stb), azt el tudjam menteni pdf-ként is (pont mint MS Word alatt is). Magát a már elmentett pdf-et nem akarom utólagosan szerkesztenem. Legalábbs nagyon ritkán, de arra van online szerkesztők. Archwikit természetesen néztem. Ha gondom van elsőnek mindig ott nézek szét. Nekem mindössze annyi bajom van a Libreoffice-al, hogy a pdf "nézőkéje" borzalmasan xar. 2019-ben kifejezetten cikinek érzem. És számomra az nem kifogás, hogy nem annak tervezték stb. Egy Office csomag legyen képes rá. Főleg ha egy mobilos androidos filekezelő is képes ilyen alapvető funkcióra.
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).Ha csak ennyi az igény, hogy pdf-et akarsz csinálni más doksikból, ahhoz nem kell LibreOffice. Felteszel CUPS-ot, bele egy Generic PDF Printert telepítesz (cups-pdf csomag, amit be kell konfigolni még utána), de talán egyszerűbb módja is van ennek. Így bármelyik normál alkalmazásból, ami egyébként tud simán nyomtatni, csak ráküldöd erre a pdf-nyomtatóra a kívánt dokumentumot, és az előre beállított mappába kinyomja .pdf fájlként.
Pdf nézésére meg továbbra is a Zathurát ajánlom, szinte 0 függőség, minimalista, gyors, sallangmentes, ha a pluginjeit felteszed, akkor a ps, djvu, stb. állományokat is olvassa. Még az egeret is kezeli, de billentyűzetről jobb irányítani.
A LibreOffice-tól nekem is ráng a szemem, keresek helyette könnyebb alternatívát. Úgyis csak a Writert használom belőle, ahelyett meg ott van a XeTeX. Táblázatot csak néha napján csinálok, arra meg vannak más toolok. Már így is évek óta csak azért van fent az LO, hátha kell valami .odf vagy .doc(x), .xls(x) fájlt megnyitni, de olyan ritkán van ilyen, hogy nem éri meg nekem egy ekkora megabloat progit feltelepíteni, ami ráadásul minden héten frissül, és csak úgy hajtja le a többszáz MB frissítéseket.
De a Wine-t is jó lenne elhagynom. Javarészt a GIB szótár miatt használom, de ha azt sikerülne megtörni, onnan már XML-alapú formátumba tudnám konvertálni, amit tudnék saját scripttel is kezelni. Meg 1-2 játék megy még Wine-ból, de azokra meg van működő Win10 telepítésem.
-
Dave™
nagyúr
Azért ezt az összevadászom dolgot kicsit túl hajtod. Először is nincsen nagy vadászat. Eddig is megvolt a KDE alatt is, hogy mely programokat szeretem jobban (KDE alatt se csak KDE programot használtam, sőt. A legtöbb beépített szerinted kész csomag alap programjai sok esetben xarok számomra), így azokat egy scriptbe beírva, elindítva feltelepülnek és kész. Azok programok konfigját még régebbről rámásoltam, így max az ablakmegjelenítést kellett beállítanom, és ennyi. Sőt. Most hogy ezek is megvannak, így még tovább bővítettem a scriptet az azóta használt programokkal, és a köv telepítésnél szintén 1 kattintás, és minden megvan a rendes helyén az előzőleg mentett config fájljaikkal. Egy számomra komplett feltelepített csomagot kapok, ami azonnal használható. És így aztán meg már végképp nincs semmi előnye számomra a KDE, Gnome giga csomagoknak.
Sebességben meg nem akarok vitatkozni. Mindkettőt használtam elég hosszú ideig munkára, és magán használatra is, úgyhogy tudom miről beszélek, és mit tapasztalok.Nem vitatkozom sebességen, mondom biztosan gyorsabb (természetesen az Openbox miatt, a csomagszámnak ehhez semmi köze). Csak számomra semmi értelme egy Dolphinnál, Kate-nél meg Okularnál sokkal butább programot használni csak azért, mert sok csomagból áll. Mert ha jól értem te emiatt ezeket kapásból kizárod, elvi alapon.
-
zoltanz
nagyúr
Dave™
Szia
Viszont most már nem akarom használni, mert Openbox alatt vagyok, épp ezrt kerülöm a KDE és Gnome programokat (kivéve 1-2-őt). Ennek oka, hogy belassítják a rendszert, és pl az Okular felrakás nálam 63db függőséget pakolna fel. Akkor inkább Chromium-hoz rendelem a pdf megnyitását 
BoB, Frawly
Úgy érzem félrefogalmaztam. Én igazból nem pdf-et akarok szerkeszteni, hanem hogy ha van doksim (akár rtf, akár doc stb), azt el tudjam menteni pdf-ként is (pont mint MS Word alatt is). Magát a már elmentett pdf-et nem akarom utólagosan szerkesztenem. Legalábbs nagyon ritkán, de arra van online szerkesztők. Archwikit természetesen néztem. Ha gondom van elsőnek mindig ott nézek szét. Nekem mindössze annyi bajom van a Libreoffice-al, hogy a pdf "nézőkéje" borzalmasan xar. 2019-ben kifejezetten cikinek érzem. És számomra az nem kifogás, hogy nem annak tervezték stb. Egy Office csomag legyen képes rá. Főleg ha egy mobilos androidos filekezelő is képes ilyen alapvető funkcióra.
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).Nem lessaítják be a rendszert. Ha hardveres DE gyorsítás nélküli rendszert használok, én is telepítek KDE-s Gnome-os dolgokat néha és semmi difi.
-
Apollyon
Korrektor
vargalex
MiXplorer. Amellett hogy kiváló filekezelő, egyéb funkciókkal is bír. Pl pdf megtekintő, ftp szerver, http szerver stb. Egyik legjobb.
Amúgy az MS Office tökéletesen nyitja meg. Azzal nincs bajom a munkahelyen.colomb2
Köszi. Ez a függőség hiányzott. Gyorsan be is állítottam, hogy az a program mindig maximalizált állapotban nyíljon meg

Dave™
Miért nyalt volna vissza a fagyi? Azért mert a minimalista desktopot jobban szeretem, mert kézzelfogható előnye van? Nem az Openbox hibája, hogy a Libreoffice megjelenítője vagy rossz, vagy más szempontból nézve nincs is, mert rögtön szerkesztésre nyitja meg, ami user szempontból ugyanúgy rossz, mert nem tudja megfelelően tördelni, de mindegy. Miért kötelehző jó, gyors, kényelmes használathoz minimum 1800db csomaggal dolgozni? Zathura-val gyönyörűen működik, csak a plugint elhagytam, a terminal nem ajánlotta fel, hogy érdemes lenne feltenni (ha pacman-t használtam volna, akkor ott tisztán látszott volna, hogy még kellene).
Amúgy meg Arch Openbox előtt 2-3 hétig (ennyi idő alatt konfigoltam fel az Openboxot, meg néztem utána hogy mit hogyan, és laktam be teljesen) Arch + KDE-t használtam. És bár az Arch + KDE gyorsabb volt, fluidabb volt, mint a Manjaro + KDE, de mindezek sebességben, reakcióidőben, fluidságban messze vannak az Arch + Openbox-tól. Pedig az Openbox már ezeréve nincsen fejlesztve, de olyan kibeba..tt gyorsan teszi a dolgát a gép, hogy egyszerűen nem vágyom a körülményes KDE, Gnome és társaira. És most mondhatod, hogy az erőforrásigányüket simán elviszi a mostani gépek, de mikor egymás mellett vagy után használom, akkor érezhető, hogy igen nagy különbség van. Nem véletlen, hogy bizonyos célcsoportok vagy Openboxot, vagy Tiling-ot használnak. De szerintem ettől még nem hülyék, sőt. Amúgy nekem is simának tűnt a Manjaro + KDE mikor használtam, csak ahogy haladtam előre mindig rájöttem, hogy van annál simább, gyorsabb működés. A hatékonyságról nem is beszélve. Már amikor már jól be van löve a config
Igazából teljesen mindegy, hogy hány csomag van fent, semmin sem változtat, hogy 800 csomag van, vagy 2700.
Ami számíthat sebességben, az az SSD / HDD tempója, illetve a felhasználói felület és adott programok reszponzivitása. Illetve ha kevés a RAM, akkor lassú lehet, de 8 GB jelen pillanatban linuxon mindenre elég, lehet a 3 vagy 4 is.Az pedig, hogy kinek milyen OS, DE vagy WM, illetve programok használhatóak optimálisan, az mindenkinek egyéni preferenciája / saját ízlése, nem pedig bármilyen nemű intelligencia kérdése.
-
Dave™
nagyúr
vargalex
MiXplorer. Amellett hogy kiváló filekezelő, egyéb funkciókkal is bír. Pl pdf megtekintő, ftp szerver, http szerver stb. Egyik legjobb.
Amúgy az MS Office tökéletesen nyitja meg. Azzal nincs bajom a munkahelyen.colomb2
Köszi. Ez a függőség hiányzott. Gyorsan be is állítottam, hogy az a program mindig maximalizált állapotban nyíljon meg

Dave™
Miért nyalt volna vissza a fagyi? Azért mert a minimalista desktopot jobban szeretem, mert kézzelfogható előnye van? Nem az Openbox hibája, hogy a Libreoffice megjelenítője vagy rossz, vagy más szempontból nézve nincs is, mert rögtön szerkesztésre nyitja meg, ami user szempontból ugyanúgy rossz, mert nem tudja megfelelően tördelni, de mindegy. Miért kötelehző jó, gyors, kényelmes használathoz minimum 1800db csomaggal dolgozni? Zathura-val gyönyörűen működik, csak a plugint elhagytam, a terminal nem ajánlotta fel, hogy érdemes lenne feltenni (ha pacman-t használtam volna, akkor ott tisztán látszott volna, hogy még kellene).
Amúgy meg Arch Openbox előtt 2-3 hétig (ennyi idő alatt konfigoltam fel az Openboxot, meg néztem utána hogy mit hogyan, és laktam be teljesen) Arch + KDE-t használtam. És bár az Arch + KDE gyorsabb volt, fluidabb volt, mint a Manjaro + KDE, de mindezek sebességben, reakcióidőben, fluidságban messze vannak az Arch + Openbox-tól. Pedig az Openbox már ezeréve nincsen fejlesztve, de olyan kibeba..tt gyorsan teszi a dolgát a gép, hogy egyszerűen nem vágyom a körülményes KDE, Gnome és társaira. És most mondhatod, hogy az erőforrásigányüket simán elviszi a mostani gépek, de mikor egymás mellett vagy után használom, akkor érezhető, hogy igen nagy különbség van. Nem véletlen, hogy bizonyos célcsoportok vagy Openboxot, vagy Tiling-ot használnak. De szerintem ettől még nem hülyék, sőt. Amúgy nekem is simának tűnt a Manjaro + KDE mikor használtam, csak ahogy haladtam előre mindig rájöttem, hogy van annál simább, gyorsabb működés. A hatékonyságról nem is beszélve. Már amikor már jól be van löve a config
Azért, mert ez a fajta minimalizmus már kontraproduktív szerintem. Engem abszolút hidegen hagy, hány csomag van a gépen, mert semmivel sem lesz jobb számomra ha mondjuk tizedannyi lesz. Biztos vagyok benne, hogy még kisebb a rendszer reakcióideje, meg kevesebb ramot használ, csak ennek az is az ára, hogy úgy kell összevadászni kismillió dolgot kézzel innen-onnan, ami egy Manjaro KDE esetén mondjuk alapból telepítés után rendelkezésre áll. És mivel minden igényem kielégíti sebességben (a Gnome változat pl. nem, az érezhetően megröccen itt-ott), így sokkal többre értékelem azt, hogy minden eszköz rendelkezésre áll gyorsan, egyszerűen, szemben azzal, hogy valamivel még gyorsabb legyen meg kevesebb helyet foglaljon az SSD-n. Értem ezt a ZEN minimalizmust, de ez inkább egyfajta minimalizmusra törekvés megtestesülése, mint valós kézzel fogható előny - legalábbis sebesség szempontjából, és persze csak szerintem.
-
Dave™
nagyúr
Dave™
Szia
BoB, Frawly
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).Mit lassít be?
Nekem az Openbox meg a hasonló minimalizmus már öncélú, és ahogy a példa mutatja itt már könnyen visszanyal a fagyi. Egy 10 éves gépen is vígan fut a Plasma, az erőforrások pedig azért vannak szerintem, hogy használjuk őket. 8GB RAM ma már talán alapnak tekinthető, ennyi van a notebookomban, és virtualizált rendszereket is futtatok rajta, olykor többet is. A Kwin meg a GPU gyorsítás miatt vajsimán fut érdemi CPU terhelés nélkül.Mentésre ott a CUPS PDF, ami gyakorlatilag egy virtuális PDF nyomtató.
-
lev258
veterán
Dave™
Szia
BoB, Frawly
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).A te értelmezésedet használva a LibreOffice képes minőségi pdf mentésre, viszont nincs pdf olvasó/megjelenítő/nézőke funkciója. Amit annak gondolsz, az teljesen más.
-
Rimuru
veterán
Dave™
Szia
BoB, Frawly
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).Libreoffice nagyon szépen csinál pdf-et out of the box...
zathura: nézd meg az opcionális függőséget, pl. zathura-pdf-mupdf
-
lev258
veterán
Dave™
Szia
BoB, Frawly
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).A LibreOffice Draw nem PDF néző, hanem szerkesztő funkciókkal rendelkezik (ha beolvasol vele egy pdf-et, akkor azt elemeire bontja-nem pdf-ként kezeli). Nézőnek van egy rakás program, amik kevesebbet is esznek.
-
vargalex
félisten
Dave™
Szia
BoB, Frawly
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).De pdf "nézőnek" miért egy office csomagot akarsz használni? Soha nem próbáltam anno, de Win-en pl. az MS Office helyesen megjeleníti (ha egyáltalán)? Ezekre cél alkalmazást kell használni. Androidon sem nyitja meg bármilyen egyszerű filekezelő...
-
Frawly
veterán
Sziasztok,
Arch linuxot használok Openbox-al, és az a gondom, hogy Libreoffice-t használva a PDF-eket úgy nyitja meg, hogy a lapról kicsúsznak a mondatok, nem töredezi. Meg persze nem lehet scrollozva nézni, mint mondjuk egy Adobe Reader-ben windows-on, hanem kattintgatni kell a lapoknál, mint ha egy slide lenne. Ha Chromium alatt nyitom meg a pdf-et, akkor tökéletesen megnyílik. Nincs esetleg a LibreOffice-nál jobban Office program, ami rendesen kezeli a PDF-eket, és ne adj isten nem ránt le sok 100 függőséget? Vagy mindenki LibreOffice-ozik?

A PDF nem szerkesztésre kitalált formátum, hanem az egységes, eszközfüggetlen tipográfia és grafikai megjelenítés a célja. Ha szerkeszteni kell egy doksit, arra használj valami arra való dokumentumformátumot. Ha csak az egységes megjelenés a lényeg, akkor PDF. Pont ez az előnye is, ha valamit pdf-ben publikálsz, azt egyben le is véded, mivel nem szerkesztésre kitalált formátum, így ha valaki belegányol, jó eséllyel látni rajta. És ugyanúgy fog kinézni a doksi nyomtatásban, telón, táblagépen, mint a PC-n, nincs az, hogy az egyik gépen szétcsúsznak a sorok, meg átfolyik valami a következő oldalra, nem fér ki egy ábra, stb.. Elsősorban kiadványszerkesztésre tervezték, főleg nyomdáknak, átlag felhasználói körben elég sokára terjedt el a PDF.
PDF nézőből sok van, Evince Gtk3-hoz, Okular Qt5-höz. Meg a kisebbek, pl. Zathura, amit én használok, ami villám gyors, nincs ablakkeret, nincs menü, nincs toolbar, csak a pdf-et látod, és billentyűzetről kell vezérelni, tud lynx-es és vi(m)-billentyűket is. De vannak még minimalistábbak is, xpdf, mupdf. Ezek szerkeszteni nem tudják a pdf-et, legfeljebb a nagyobb progik tudják kommentelni, pdf-es nyomtatványt kitölteni, stb..
Amit esetleg könnyebb szerkeszteni, bár azt sem szerkesztésre tervezték, az a PDF elődje, a PS. Az egy elég jól olvasható, könnyen programozható nyelv, azt akár plain text editorban is lehet buherálni, mint a HTML, XML, (La)TeX formátumokat. Kicsit az SVG-hez hasonló.
De a (La)TeX-nek is az a lényege, hogy valami leírónyelvvel eszközfüggetlen dokumentumot hozol létre, ami egységes megjelenésű, DVI, PS, PDF doksikat állítasz elő fordítás után. Kicsit olyan, mintha programozási nyelven megírt forráskódból binárist fordítanál. Ha meg szerkeszteni akarod, akkor a forrásfájlt szerkeszted, majd újra lefordítod. Bár mondjuk a TeXlive is be tud rántani egy csomó függőséget.
-
BoB
veterán
-
Dave™
nagyúr
Én Okulart használok, mindig tökéletesen jeleníti meg. Ha néha szerkeszteni kell, akkor pedig vagy LO, vagy akár Inkscape.
-
BoB
veterán
Sziasztok,
Arch linuxot használok Openbox-al, és az a gondom, hogy Libreoffice-t használva a PDF-eket úgy nyitja meg, hogy a lapról kicsúsznak a mondatok, nem töredezi. Meg persze nem lehet scrollozva nézni, mint mondjuk egy Adobe Reader-ben windows-on, hanem kattintgatni kell a lapoknál, mint ha egy slide lenne. Ha Chromium alatt nyitom meg a pdf-et, akkor tökéletesen megnyílik. Nincs esetleg a LibreOffice-nál jobban Office program, ami rendesen kezeli a PDF-eket, és ne adj isten nem ránt le sok 100 függőséget? Vagy mindenki LibreOffice-ozik?

Te most csak nézni akarod a pdf-eket vagy szerkeszteni?
A libreoffice-nak sosem volt feladata a pdf-ezés.
-
ubyegon2
félisten
Attól én nem tartanék, hogy a Linux is koszolódna.....valamennyire biztosan persze, de ha ezeket a parancsokat is alkalmazod néha a
removemellett, akkor kevésbé:sudo apt-get purgesudo apt-get autoremovesudo apt-get cleansudo apt-get autoclean -
ubyegon2
félisten
Ebben igazad van, de tájékozódásra mindenképpen szuper az oldal!

Néha én is meg szoktam lepődni, mennyi alternatíva van!
A linkelt saját weboldalakra mindenképp be szoktam nézni.ha nem muszáj, akkor nem telepítek 10-20 progit, hogy melyik lehet megfelelő
Ez elég hangulatfüggő és időigényes, de gondolom, jó kis kincsekre lelhet a zember.
-
ubyegon2
félisten
Igazán nincs mit!
Erről jutott most eszembe, neked is érdemes ezen az oldalon garázdálkodnod, mert sok meglepetésben lehet még részed!Itt épp a Notepad++ alternatíváit listázza az oldal.
Ezzel a notepadqq-val valóban megéri kivételt tenni!

-
ubyegon2
félisten
Aki használt már vagy ismeri a Kate (KDE alap programja) szövegszerkesztőt, az tud helyette valami mást ajánlani? Kate-ben tetszett, hogy gyakorlatilag egy felturbózott Wordpad. Nincs agyon byonyolítva, mint mondjuk a programozóknak szánt Atom, vagy Geany. Egyszerű, és sokat tud. Ilyen kellene nekem GTK-s rendszerre.
Notepadqq is a Notepad++-like editor for the Linux desktop nem érdekel?
[link]Most látom, hogy qt-s, de szerintem ez esetben érdemes elnézned ezt neki. Én is mindenre felrakom, ami GTK alapú, mert kell, például feliratok átkódolása UTF-be, etc.
Build dependencies Qt 5.6 or higher
csak ennyit rak fel pluszban:
aria2 libbrotli1 libc-ares2 libqt5positioning5 libqt5sensors5
libqt5webchannel5 libqt5webkit5 libwoff1 notepadqq-common -
ubyegon2
félisten
Funkcióikban nem hiszem, hogy lenne különbség, nekem a Pix sokkal kényelmesebben kezelhető, a régi Gthumb-hoz hasonlóan. A Pix-nél a két jobb felső ikonra előjöna menü szerkesztéshez, Gthumbban nem találtam meg így.
Az is lehet, hogy nekem jobban kézre áll a Mint-es Pix, mert Cinnamon-Nemo stílusú ellentétben a Gthumb Gnome-os stílusával.
Teljes képernyőn még kényelmesebbnek tűnik a Pix használata.
-
Dave™
nagyúr
Sziasztok. Nem tudom ki ismeri az XnView-t vagy az Irfanview-t. Tud valaki nagyon hasonlóan jó, gyors, és ilyen funkciókkal bíró képnézőt Linuxra, ami GTK-s? Fontos szerkesztési alapfunkciók lennének az átméretezés, fényerő, kontraszt módosítása, kijelölés előre definiált sémákkal (1:1, 16:9 stb).
A gThumb kb. ilyesmi. Alap Gnome képnéző.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Crypto Trade
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- További aktív témák...
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX, 32GB, 1TB, RTX 5060(8GB), FHD IPS 144Hz
- 27% - GAMING PC! 13900K / RTX 4090 / 64GB DDR4 / Z690 / 3TB SSD / 1600w Platinum
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bocsi, az apt csomagkezelés nálad kevéssé használható!![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)