- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magával a update && upgrade-del nincs semmi gond:
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
winbind.service
és asmbd.service
indítása ütközik valami gondba, ha érdekel ez, akkor ezzel meg tudod nézni:systemctl status winbind.service
ez van még a végén a kimenetnek:
függőség problémái megakadályozzák a libnss konfigurációjátSajna semmilyen hálózatos dolgot nem használok, így csak ezeket a látható tényeket tudtam veled ismertetni.
-
-
-
válasz
scabiosa82 #10302 üzenetére
de szerintem akkor ilyen alapon a linuxot használókat is.
Teljesen igaz, ha snobphone-t használnak! Sok mindennek lehet nevezni a Linuxot használóknak, de snobnak nehéz lenne, talán a MAC használókra igaz lehet ez. Az egyik rendszer nulla forint, ez ugye kizárja, hogy snobnak nevezzük a felhasználóit.
Nekem a szifon-ról olvasva ez a kifejezés ugrik be, persze nem igaz ez sem, mert a Tkom topik is tele van olyan hsz-ekkel, hogy veszik részletre az új XR vagy mifene telókat! Magánügy, de az nekem érdekes, hogy sokszázezres telókat vesz, akinek nincs rá pénze, így akkor én csóróphone-t használok, mert még 40 rugó sem volt a Xiaomi 4X.
ha már....
ahogy nyargalnak a droidos árak is a csillagos égigEgy éve használom, nekem tökéletes, amire kell, de nem is ezen töltöm az egész napomat, ezt tegyük hozzá. Most pont 1 éves és még jön hozzá egy rendszerfrissítés, aztán kifújt. Most majd talán veszek egy A2 Lite-ot, így 5-6 évig mindig a legújabb alsóközép kategóriás mobilom lesz, ugyanennyi pénzből kijön egy szifon. De nem a felhasználókat minősítem, ezért is írtam, hogy az én céljaimra megfelelő ez a 4X, szerencsére már nem kell strapamobilokkal güzülnöm.
A képformátuma meg jobb. Tessék szépen kipróbálni, utána véleményezni.
Ezt én nem is nagyon vitattam, de nem kellett volna a Linux szemére hánynod, hogy le van ebben maradva. Nincs, egyáltalán az, hogy valami kezeli Linux alatt, már jó.
Kipróbálnám én amúgy, mert amit a múltkor írtam, azt le kéne tesztelnem, mert a dolog logikája nyeklett meg, ha egy kifejezetten kétirányú megoldás csak egyik irányba működik, a DropBox-ra gondolok itt.Mondj egy jó képlelőhelyet ehhez a kétnevű fájlkiterjesztéshez és kipróbálom.
A jpeg-ről én is olvastam, hogy le lesz cserélve, de nem ugrik be pontosan hol....Azt nem vágom, miért foglalkozzanak a fejlesztők inkább a droidos rendszerekkel, ez is egy vélemény, nincs is vele részemről semmi baj.
Gondolom a nyílt forrású rendszerek okán írtam ezt. Valamiért csak nyögvelelős ez a hiec vagy mi.
de saccra olyan 30/70 % lehet az ios vs droid arány, ami azért nem csekély.
Értem, de ehhez amúgy mi köze van a Linuxhoz, mint említettem, nincsenek egy platformon az IOS-szel. Nem rosszindulatból írtam én ezt sem, egyszerűen logikalag így jön ki, ahogy említettem. Nem tudom a MAC-esek mennyit segítenek a Linuxos fejlesztőknek, hogy a képformátumukat lehessen a rendszerük alatt használni.....tippelnél erre?
Örülök, ha segített a prezis link, anno találtam jó prezis dolgokat Linuxról, már amit így lehet prezentálni egyáltalán.
Ja és tuti, hogy fogsz találni olyan disztrót a laptopodra, ami teljesen elnyeri a tetszésedet!
Ez 1000%,mert mire mindet kipróbálod, kijön 100 új disztró......igaz a laptopod leamortizálódik addigra! -
válasz
scabiosa82 #10299 üzenetére
Azért ez nem olyan nagy dolog ha azt vesszük, hogy 2013 óta létezik ez a formátum
Mac nem kezeli? Az, hogy a Linux kezeli-e vagy sem, szerintem rendkívül marginális kérdés, egy opensources rendszernek nem is annyira feladata snobphone formátumokkal foglalkozni, maradjanak csak a nyílt forrású rendszereknél.
Azzal meg hagyjon a jónép, hogy miért kellett nekem iphone, illetve állítsam át a formátumot, vagy konvertáljam jpg-re.
Szerintem valami mobilos topikkal kevered ezt a topikot, itt szerintem kutyát nem érdekli, ki milyen telót használ, a Linuxos fejlesztők is inkább androidos rendszerrel foglalkozzanak.
-
válasz
scabiosa82 #10294 üzenetére
Most tudtam ránézni, nem kellett volna semmilyen regisztráció, csak beilleszteni, kreálnio egy linket, de már nem érdekes.
A listád egyből UEFI gonddal nyit
roblem loading UEFI:db X.509 certificate (-65)
Ehhez gőzöm sincs, nem használok UEFI-t, amúgy nem látok olyan hibát, amit azonosítani tudnék.az alábbi nVidia nyílt meghajtó, azt sem ismerem, miket bugzik.
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 612004 [ IBUS ]alapból Flatpak-ból semmit nem rakok fel, ha van tárolóban is, de ez is lehet egy olyan próbálkozás, ami fogja a rendszert akár, de valaki hátha mond ezekre valami okosat.
Ha jó neked a Gimp tárolós verziója, én javaslom szedd le a Flatpakost és telepítsd tárolóból.
-
válasz
scabiosa82 #10290 üzenetére
Ebben a kimenetben nem látható az ok, ami miatt azt a fura jelenséget kéne produkálnia a rendszernek Cinnamon alatt.
Ezeket a terminal kimeneteket érdemes megnézni még:
(ha berakod ide a kimenetet, mindenképpen ezzel tedd be: pastebin)● journalctl -b - az utolsó bootolás kezdetétől rögzített systemd naplót mutatja meg. Ilyen formában lehet leszűrni, hogy csak a hibákat tartalmazó sorokat mutassa: journalctl -b -p 3
-
válasz
scabiosa82 #10288 üzenetére
Ha időm is annyi lenne, mint elszántságom, már azt is érteném, hogy miket írsz
Emiatt kár aggódnod, először az elszántság legyen meg, akkor tutira össze fog jönni a dolog!
A mai nap egyébként kissé elbizonytalanodtam a Cinnamonnal kapcsolatban, mert többször olyat művelt, hogy xy alkalmazásra kattintva nem indult el elsőre.
Ez nem Cinnamon features, várnod kéne még a lecserélésével, sok ok lehet még itt a háttérben a Cinnamonon kívül.
Sokat még mindig nem tudunk a gépedről, kivéve a marketinges fantázianevét.
inxi -Fxxx
kimenet menne? (így kijelölve lenne super és rányomva a Programkód gombbal)ubyegon@ubymint19cv2:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubymint19cv2 Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: N/A
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-)
arch: Piledriver rev.1 cache: 8192 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 30551
clock speeds: min/max: 1400/3800 MHz 1: 1776 MHz 2: 1847 MHz 3: 2006 MHz 4: 1987 MHz
............
........... -
válasz
scabiosa82 #10283 üzenetére
Nem lenne amúgy elvetemült ötlet először megnézni a disztrót saját, már telepített alkalmazásait? Minden alapdologra van fenn program.
Ha már Kate még YouTube-os pali, megnézted már az általam folyamatosan emlegetett Xed szövegszerkesztő programot?
Linux Mind Zoli a videón KDE disztrót használt szerintem, de ezt nem is titkolta egy percig sem.
Ha neked Cinnamonos disztród van, miért nem a Mint Cinnamon videóit nézegeted? Ezt most komolyan nem értem. Egész informatív az a videó is, ahhoz képest, hogy nem ismeri azt a DE-t.
No meg itt van mindjárt a Témaösszefoglaló.....te abban sem találsz semmit. Értem.
A KDE qt alapú programokat használ, emiatt hoz magával sok mindent, ha egy gtk alapú asztali felületre telepíted.
Benéztél már a Cinnamon inditómenüjébe? Meglepő kategóriák vannak benne.😉 -
válasz
scabiosa82 #10275 üzenetére
Egyébként úgy gondolom a választás lehetősége inkább ajándék, mint probléma.
Bizony, emiatt is van sok DE asztali kezelőfelület és még több WM, ablakkezelő, a választás bőségesen adott.
Én ara utaltam, hogy ha már felraksz egy kiválasztott asztali felületet, miért nem használod annak saját GUI-s programjait, például a XED, mint szövegszerkesztő szerintem szövegszerkesztésre kiváló, ahogy a Nemo is. Nyugodtan rakd fel, ami neked tetszik, de ha valaki minden programot KDE-sre cserél, célszerűbb KDE felülettel szerelt disztrót telepítenie....úgy variálom ahogy akarom, és ettől “szerethető”. Ha ez a pozitívum itt nincs meg, szólj légyszi vagy szóljatok, mert akkor nem is erőltetem a dolgot.
Nem, nincs meg ez a pozitívum, ha arra gondolsz, hogy teljesen szabadon irkálsz a rendszert működtető fájlokba, ami neked szimpatikus!
Itt sajnos be kell tartanod a rendszer szabályait, azért javasoltam, hogy kutyulj GUI-s felületen inkább.
70/30 arányban azért a redszer legyen értem, ne én a rendszerért.
100%-ban a rendszer lesz érted, de csak a működő rendszerre igaz ez, a működésének alapjait meghagyva persze.
Veszel egy automobilt, 100%-ban az van érted, de annak a működésében is tartanod kell azt a pár szabályt, amit az a rendszer megkövetel. Beülhetsz éppen hátra is, ha mész valahová, mert úgy tartja kedved, de a járművet csak abból az egy pozícióból fogod tudni irányítani. Ha nagyon meg akarsz állni, szerintem akkor se sokat variálsz, csak egyetlen egy pedált tudsz használni, hiába szeretnéd a kürt ritmikus nyomkodásával megoldani ezt. Sokszor legalábbis nem próbálgathatod.....
Nyilván kell tanulni (bár nem tudom honnan és mit)
Eddig nem nagyon akartál tanulni, inkább saját ötleteid alapján akartad működtetni a rendszert, lassan belátod, hogy mindennek tanulni kell a működtetését!
Gondolom neked is van okostelcsid, rajta alapvető alkalmazásokkal, amit te sem feltétlen használsz, hanem a saját ízlésednek és igényednek megfelelőt.
Először megismerkedem a rendszer saját programjaival, különben honnan tudnám, megfelel-e az igényeimnek.
-
válasz
scabiosa82 #10272 üzenetére
Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be.
Ez nem érzékenység, egyszerűen a rendszert működtető fájlokat célszerű pontosan módosítani, ha több particiót is ugyanazon névvel látsz el vagy a fájlrendszert átbecézed.....ez egyébként Winen is gondot okozna, ha nem GUI-ból csinálnád. Neked igen erősen ragaszkodnod kéne Linux alatt is a GUI-s megoldásokhoz, ráadásul a rendszer épp aktuális asztali kezelőfelületének saját GUI-s megoldásaihoz. Ahogy látom már telepakolod a Cinnamonos disztródat KDE-s programokkal, nem is értem miért nem jó ennek a saját kétpaneles fájlkezelője (Nemo) és szövegszerkesztője (Xed).
Ha így kutyulsz mindent, te magad sem fogod kiismerni mit hogyan, nemhogy a családdal megkedveltetni!
-
válasz
Frawly #10268 üzenetére
gen-fstab
-bal legalább annyit bűvészkedsz szerintem, amennyit egy FTSAB szerkesztésével kéne. Különösen, hogy ~time és discard oprciókat is berakja, úgy amblock át kell mazsolázni az általa generált default értékeket.A nem auto módban csatolt meghajtókhoz is egy kattal hozzá tudok férni, igaz ez DE függő. Ha ugyanezt el akarom érni a módszereddel, akkor még külön jogosultságokat is kell szerkesztenem.
Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.
Emlékeim szerint pont így működik, ahogy írod, ha nincs kiiktatva
nofail
FTSAB opcióval x partició ellenőrzése, akkor kiírja, hogy 's' gombbal tudod átlépni, legalábbis anno még így volt, mikor hopperkedtem, gyakorta fordult ez elő.Ha meg valaki nem akar FSTAB szerkesztéssel vesződni, van GUI-s lehetőség is, disks is az talán.
-
válasz
ubyegon2 #10266 üzenetére
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ...UUID=3121cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valamit elkalibráltam.
(#10265) Frawly
Mint-nél, ha autocsatolással oldasz meg valamit, akkor nem kell root a hozzáféréshez. Mondjuk érdekes is lenne, ha a torrentek partició így működne! Gondolom az Arch működik ilyen felhasználóbarátságtalanul!
-
válasz
Frawly #10260 üzenetére
Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot.
Mert az Arch az kitalálja, melyik particiót akarom auto módban csatolni!?
No, az mándöfi!
(#10264) scabiosa82
A Nemo fájlkezelő nem látja ezeket a meghajtókat/particiókat? Ha igen, akkor ne nagyon nevezgessük szerintem, mert ott egyértelműen megállapítható a helyes elérési út is!
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=c6fd972b-1a02-4efd-8120-15fc1848a805 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0UUID=966741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f066f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 [B][L:ez%20az]/media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0[/L][/B]
UUID=3166cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache -
válasz
scabiosa82 #10217 üzenetére
Ha nézegetni akarod az elkészült képeket, arra van egy közös pont, a Dropbox. Van szerintem kliens vagy filemanager plugin(ez van XFCE, Mate és Cinnamon fájlkezelőjéhez is),
de ha nincs akkor böngésző.
DB-ben meg lehet nézni a hiec/hief kiterjesztésű képeket. -
válasz
scabiosa82 #10205 üzenetére
Örülök, hogy csak sikerült így vakon összehozni! (úgy értem, hogy nekem nincs nyomtató, scanner, etc...)
Kicsit szokni kell, sok minden más, mint Windowson, de nekem anno nagyon hamar megtetszett.
A Mint 18.x-ek alapja az Ubuntu 16.04 míg a Mint 19-nek már az Ubuntu 18.04, emiatt a fő verzió különbség miatt nem kompatibilisek a driverek. Gondolom ezek a verziószámok is elég furán hatnak még neked, de hamar meg lehet szokni! Ismerkedj a rendszerrel, próbálgasd, ha elakadsz, valaki csak tudja a megoldást!
A rolling hívószóra egyelőre inkább ne is figyelj oda!
-
válasz
scabiosa82 #10192 üzenetére
imagescan-bdle-linuxmint-18-1.3.38.x64.deb
Itt van a gond nálad! Mint 19-re akarod feltenni a drivert, de ez Mint 18-ra van (az 16.04 alapú)! Nincs Mint 19-re(ez 18.04 alapú), de nem is kell, mert ott az Ubuntu 18.04 drivere, azt töltsd le és telepítsd az előbbi módon! itt egy direktlink hozzá
Telepíteni úgy a legegyszerűbb(ebben az esetben legalábbis), ha a letöltött linket hagyod megnyitni és a benne lévő mappát is megnyitod, majd a Core mappában lévő fájlra duplakatt
és bejön a Gdebi telepítő, ez felrakja neked automatikusan, ha beírod a jelszavadat! Ha elakad függőség miatt, akkor gyere újra. -
válasz
Frawly #10199 üzenetére
Nem film vagyis nem tudom, valami régi amerikai kisváros, igazából szerintem nem is hátteres oldalon találtam. Megnéztem azt az említett kisvárost, de nem ismertem rá. Dereng már, hogy valami művészeti oldalon voltak jó festmények, ott találtam. Merthogy ez sem kép, hanem festmény!
Megnyugtat a képről lejövő hangulat.
Volt mikor ez nyugtatott!
forrás -
válasz
Frawly #10196 üzenetére
Néha valami megtetszik, aztán felrakom, ami nálad van, ez a pálinka alapanyag wallpaper sem rossz!
Amúgy nem annyira bw az a kép, csak a terminal alatt.
interfacelift.com és alphacoders.com - köszi, ezeket mindig elmentem, de mindig csak akkor találok jó képeket, ha valaki épp felrak egy ilyen oldalt! Ha elkezdem nézegetni ezeket, akkor jól elmegy vele az idő....
(#10192) scabiosa82
Sajna semmilyen perifériám nincs az alapon kívül, nem nagyon van ötletem, amit linkeltem, azt a megadott tipusra keresve találtam.
-
válasz
#33164544 #10184 üzenetére
Nálam nem csinált gondot.
Majd fog!
Ezek a GUI-s rendszerkarbantartók azért veszélyesek, mert azt hisszük nekünk laikusoknak készülnek......
Bleachbit-nél is csak akkor szabad használni a rendszertisztítást, ha valaki tisztában van vele pontosan, mit hajt végre a program adott opcióval, főleg igaz ez a root módra.A Windows-szerűt arra értettem, hogy ott sem akarják, hogy a felhasználó értse ami törpénik.
-
válasz
Frawly #10180 üzenetére
Az Xfce fullosan olyan 300 MB alatti memóriát eszik
Manjaro-val nekem dupláját ette, kb ugyanannyit mint a Cinnamon!Erősen gépfüggő ez, ha több a memória, többet eszik a rendszer. A Manjaro egyébként tetszene a kollégának, mert ott még a XFCE is kicsit csilivilire van szabva, alapból a kinézettel hódítanak, ellentétben a Mint visszafogott és nem harsány színeivel.
De ezt már párszor megrágtuk, sokat jelent nagyon, ha boot után az egyik 300MB a másik 600MB-ról indul, használat során eltűnnek ezek a különbségek. Persze 2GB memó esetén nem mindegy ez sem.
(#10181) Supernova8
Jó szutyok ez a stacer, a sysinfonál még a DE-t se sikerült kiírnia! Direkt használsz ilyen WIndowsos hülye rendszerpiszkáló programokat?
ccleaner
- óvatosan használd a rakéta és seprű ikonokkal!Milyen felületet használsz amúgy, mert a képen bármi lehet, annyira nem jön le róla?
-
válasz
paatrick #10179 üzenetére
No pont az a rész elég.....mindegy, mivel nincs gazdája a topiknak, így nem is lesz karbantartva, pedig eléggé ráférne már.
A barátságos Linux cikkben szerintem jól leírják a DE-ket ..........
"Melyiket válasszuk?
A Linux Mint támogatja a 32 és 64 bites rendszereket is. Általánosságban: minden gépen, ahol 4 Gigabyte vagy annál kevesebb memória van, a 32 bites operációs rendszert ajánlott feltenni. Ha a gép memóriája bővíthető 4 Gigabyte-nál nagyobbra is, vagy már eleve több van benne, akkor érdemes a 64 bites verziót telepíteni.
A felhasználó szempontjából a legfontosabb és talán legnehezebben eldönthető kérdés, hogy milyen asztali környezetet használjunk. Mivel ez erősen ízlés kérdése, erre nyilván nem lehet általános tanácsot adni. Viszont a különféle környezetek és a hozzájuk való ablakkezelő hardverigénye eltérő, így a telepítés céljául választott számítógép képességei is befolyásolhatják döntésünket. Általánosságban elmondható, hogy a KDE és a Cinnamon asztali környezetek rendszerigénye a legnagyobb. Ezeket legalább 2 Gigabyte memória esetén ajánlható. Ha a rendszer memóriája kevesebb mint 1 Gigabyte akkor a Xfce az elsődleges ajánlat, valamint 1 Gigabyte-tól a MATE is megfelelő sebességgel fut majd."
................
......... folyt......és az említett YT videocsatornán is van kifejezetten ezzel foglalkozó rész, ott akár láthatod is.
Linux Mind #09 - Asztali felületek alapozó*****************************************************************************
- ez ennyit fogyaszt, ennyi ramot eszik
- ebben csillivilli animáció van, a másikban meg nincshalkan jegyzem meg, hogy az alábbi szavak azért valamit sugallnak:
intuitív és elegáns
egyszerű és kis gépigényűAz, hogy kinek mi a csilivili, egyéni preferenciáktól függ, ráadásul rendkívül jól testreszabható minden DE, így ha akarod egyszerű kinézete lesz, ha akarod csilivili. Ez nem Windows, hogy így néz ki ezt kaptad!
A RAM-fogyasztás is sok mindentől függ, de annyit azért már csak kilogikáztál azegyszerű és kis gépigényű
-ből, hogy az eszik kevesebb memóriát! -
válasz
paatrick #10171 üzenetére
Sehol nem találtam értelmesen leírva, csak hogy ez erre épül a másik meg arra
Azt nem tudom, hol van az a sehol, de ennek a topiknak az Összefoglalójában kifejezetten közérthető szöveges leírás is és részletes bemutató videó is van linkelve mind 4 asztali kezelőfelületről.
Minden benne van az Összefoglalóban, persze rá kell szánni az időt, hogy átnézd, nem fogja senki elolvasni helyetted.
-
válasz
scabiosa82 #10168 üzenetére
Értelek. Jók ezek a videók, csak nem mindig derül ki belőlük, hogy van a bemutatott állapotban jobb is, no meg újabb.
A linkelt oldal alján van egy rész linkek, ami a scannerrel kapcsolatos. Kicsit fura, mert a mondat eleji szóra rejtették a linket.
Amúgy meg Cinnamon nem csak, hogy elég neked, az a legjobb!
Ha a gép is bírja persze, itt most nem konkrétan a te gépedre gondoltam.
Van amúgy valami általános scanner driver, valaki megmondja mi a neve, most nem ugrik be.
Vuescan talán a neve. -
válasz
scabiosa82 #10165 üzenetére
Nem talál hozzá drivert, amit ajánl az nem müködik jól.
Mi nem talál és mi az ami ajánlott valamit? Ilyenkor nem lehetne konkrétabban leírni, miről van szó? Rohadt régen nyugdíjba ment már innen a javasasszony!
Ezt nézegesd meg, hátha....:
Linux Mint How-to Download & Install Epson L380/L382 Printer Drivers, Software & Quick-Start Scanningtouchpadot
egyébként már jó régóta jól kezelik az Ubuntu alapú disztrók is, de semmi nem indokolta gondolom, hogy pont a 18.2-t próbáld ki, ha van több friss verzió is.Lenovo ideapad 320
- ez egy fantázianév, ha gondod van, legközelebb pontos disztró és hw adatokat írj, ha nem gond. -
válasz
Black&White #10153 üzenetére
Egy próbát megérne, a kilistázott függőségeket is írd be a mint-meta-cinnamon után szépen egyesével.
-
válasz
Black&White #10149 üzenetére
Mint 18.3 van most fent.
Ez tiszta telepítés volt vagy frissítetted 18-ról?
ráadásul mentés hiányában kezdhetném újra bekonfigolni az egész rendszert.
Van /home-od külön, így ha azt csatolod majd az új telepítésez, akkor a konfigolás jó részét megúszod. Én még soha nem alkalmaztam külön /home-ot, valaki majd leírja mi a célszerű menete a telepítés után a csatolásnak, mivel az általad telepített programokat is fel kell raknod telepítés után. Logikusan én ezt tenném először és utána írnám felül a konfigokat a /home csatolásával.
A /home-on kívül olyan fájlokat érdemes menteni, amikben eszközöltél változást, például FSTAB, sources.list, főleg a PPA-k miatt.
xdg-utils
is most frissült, az is megkavarhatta nálad a dolgokat, ha mdm van fenn....nehéz megállapítani a hiba okát, mivel a képen látható javaslatban is írt helyen lehetne bővebbet megtudni.Elméletileg ez a parancs kilistázza a telepített programokat, de hogy ezt egy az egyben lehet-e alkalmazni úgy, hogy új telepítés után beírod a
sudo apt install
után......
(fogalmam sincs, de ha van kedved próbáld ki, persze tiszta telepítés után, akkor sok gondot csak nem okoz)cat /var/log/dpkg.log |awk '/ install / {printf "%s ",$4}'
ezek is listázzál a telepített és törölt programokat:
grep " install " /var/log/dpkg.log
grep " remove " /var/log/dpkg.logSzóval a helyreállítás elég kétesélyes, érdemesebb talán újratelepíteni.
-
válasz
Black&White #10143 üzenetére
Ha van külön /home, akkor nincs sok gondod az újratelepítéssel. A telepített csomagokat kilistázod esetleg puskának.
Mint-nél az édeskevés, ha a meta-cinnamont vagy más csomagot reinstallozod. Eléggé ráépül a rendszer a DE-re.(plusz pár kritikusat szintűt: firmware, systemd.ezeket nem telepítettem)
Ezeket ezentúl ne hagyd ki.
Igazából Romeo-n kívül mindent bepipálhatsz.
-
válasz
beci43 #10130 üzenetére
Szia!
Bocs, de nem értem, mire gondolsz pontosan.
De GPT formátumban vannak az SSD-im formázva.
Ez nem formázás, hanem particióséma, akármelyik sémára van inicializálva, MBR vagy GPT, ugyanúgy lehet formázni mindkettőt EXT4, NTFS vagy akármire.
Van rá mód,hogy a linux saját telepítőjéből lecsípjek 30-40 gigát a rendszer számára?
Arra gondolsz, hogy az SSD-ből lecsípsz x GB-ot a Linuxnak és EXT4-re formázod és telepítesz rá?
Erre igen lenne a válasz!(#10129) Supernova8
-
-
válasz
Frawly #10124 üzenetére
Egy tárolóból táplálkoznak, a Mint csak a saját fejlesztésű csomagjait tárolja külön, szóval ugyanaz minden rendszer alap.
Nemrég raktam fel egy Ubit, most meg is néztem a kedvedért_ubyegon@bionic-HP-EliteBook-8570p:~$ inxi -Fxxx
System: Host: bionic-HP-EliteBook-8570p Kernel: 4.15.0-38-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Gnome 3.28.3 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) info: gnome-shell dm: gdm3
Distro: Ubuntu 18.04.1 LTSGraphics: Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0166
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) driver: i915
Resolution: 1600x900@60.03hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile
version: 4.2 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
válasz
lev258 #10120 üzenetére
Tapasztalta még valaki azt jelenséget, hogy a videók megakadnak néha? Legfrissebb mint.
Gép: HP elitebook 840 g1Igen, tudom, hogy ezt szoktátok javasolni, de a kolléga leírásából meg abból, hogy ugyanezt a rendszert nemrég 3 különböző Elitbookra is felraktam, nekem kizártnak tűnt olyan gond, amit live-val ki lehetne szűrni. Talán ha nem ilyen gépről van szó....de egyébként valóban igazad van a live-val!
(#10119) Tesla93
(#10121) Amazonas
Bárkinek lehet jó ötlete, amire más nem gondolt éppen! Több szem többet pislog.
Egyébként van a Cinnamonnak is
Energiakezelő
beállítója, de mint írtam is, GUI-s megoldással ezt nem nagyon lehet kezelni. -
Sajnos volt ilyen sejtésem. Most még olyan gyanúm van, hogy valami energiagazdálkodással kapcsolatos konfigolásra lesz szükséged, erre a meglévő GUI-s beállítások nem adnak ebben lehetőséget.
Használd, ismerkedj a rendszerrel és ha érzel elég erőt, elő kell venned a nemrég linkelt TLP csomagot, abban lesz a megoldás.😉
Ha csak valaki nem mond addig valami jobbat! Szinte biztos, hogy valami rendszerkonfigban is lehet àllítgatni ezeket a dolgokat, de ez nekem kínai kissé! 😀 -
de ha megy a film, akkor a laptop kijelzője le van hajtva.
Ez akkor lehet gubanc okozó, mivel alapból alvóba megy a gép, ha lehajtod a tetejét, lehet az is, hogy a meghajtó csak később és memóriából próbál lejátszani.....csak ötletelek, mert nem tudom.
Annyi tippem van még, hogy próbáld meg nem lehajtva is, ha úgy jó, akkor ez szerintem letiltja a
suspend to ram
-ot:Disable suspend (suspend-to-ram)
- ezt a fejezetet nézd meg és hajtsd végre, amiket ír.A kilépés gomb-ra kattintva a kisablakból eltűnik az első radiogomb.
-
-
válasz
ubyegon2 #10109 üzenetére
sudo inxi -FGmxxx kimenet lenne az igazi, mert a sudo nélküli nem mutat semmit a memóriából.
Amit eddig elfelejtettem mondani, hogy dp->hdmi alakítóval van a gép a tv-re kötve.
Ez kicsit talán belekavarhat a dologba valóban, bár normál esetben nem kéne neki. Csak gépen nézve is akad?
Megpróbáltam felrakni a i965-va-driver mellé felrakni a i965-va-driver-shaders-t, de a kettő együtt nem lehet fent.
Gyanítottam, hogy a kettő nem megy egymás mellett, gyakorlatilag ugyanazokat a kártyákat hajtja meg mindkettő, nem hiszem, hogy valami változna a másikkal, főleg a fentiek fényében.
Esetleg vga monitorozásra van valami mód?
Ez alatt mit értesz pontosan? Az adapter működik, csak nem tökéletesen, ezt nehéz lesz monitorozni, erre nincs tippem.
ezeket a terminal kimeneteket talán meg lehetne nézni, hátha ír ki valami hibát:
journalctl -b -p 3
dmesg
cat /var/log/kern.logEzek hosszúak lehetnek, pastebin-nel rakd be ide.
-
Ez már nekem gyanús, hogy nem driver gond lesz, amúgy minden lejátszóval akad? Milyen kódolású filmek akadnak? Monitorozni kéne valóban lejátszás közben.....
IO-t a glances is mutat alapból:
az iostat parancs talán jobb erre a célra, fel kell raknod a
sudo apt install sysstat
paranccsal a sysstat-ot:ubyegon@ubymint19cv2:~$ iostat
Linux 4.15.0-38-generic (ubymint19cv2) 2018-11-01 _x86_64_ (4 CPU)
avg-cpu: %user %nice %system %iowait %steal %idle
9,71 0,03 2,88 0,61 0,00 86,77
Device tps kB_read/s kB_wrtn/s kB_read kB_wrtn
sda 7,29 58,64 142,58 2787626 6778400
sdb 19,80 3027,24 65,22 143920296 3100556
sdc 0,01 0,34 0,00 15984 0
sdd 0,01 0,18 0,00 8363 0Az inxi Network alatti része lemaradt az előbb, ott látnánk a meghajtókat.
(#10108) Supernova8
Bármikor!
-
-
válasz
Benjami #10101 üzenetére
A fenébe, látod azt mindig el is felejtem, amúgy szinte bármilyen gombra előjön. TAB vagy le/fel gomb és ott van integrity check is a memória ellenőrző sor előtt! Ez a hátránya annak, ha sosem kell használnom ezeket! Úgy látom ilyenkor sem tölti be a kernelben lévő megjelenítő drivereket, a nomodeset-hez hasonlóan.
Nem vagy elveszett ember a Linuxban, ha ezt így megtaláltad!(#10102) Tesla93
Az is jó egyelőre, kicsit Windowsos, de majd kevés lesz neked is előbb-utóbb. -
Most így netezés alatt már nem hűt. Csak filmezés alatt kezdett el pörögni. Mindegy, filmezés alatt úgy se ezt fogom figyelni.
Az úgy akkor elfogadható, de annyit még tegyél meg, hogy filmlejátszás közben ellenőrizd a VLC-ban vagy az Smplayerban, hogy mit használ lejátszáskor, nekem a gyenge gépen anno át kellett állítani:
Nálam az automatikus helyett a vdpau/vaapi-val kevésbé használta a procit. (Intelnél a va-api van porondon, ha jól tudom) Desktopon nem nagyon próbálgattam, mert ez az AMD APU nem foglalkozik sokat azzal, mi van beállítva, elég erős ilyen alaphasználathoz.
Office alatt itthonra csináltam magamnak 1-2 komoly Excelt, illetve dolgozok is vele (év végéig), és azokat megse mertem vele nyitni.
Ezekhez nem tudok hozzászólni, nem használom szerencsére már.
Laptopon könnyű volt átállni Linuxra, asztalin már nehezebb lenne, így most leginkább csak ismerkedek a Win mentes élettel
Ezt majd meglátjuk 1-2 hónap múlva!
....és nagyon szívesen próbáltam segíteni!
ja igen, ha nézed film alatt a terhelést, a top parancs terminalban elég jó ehhez is:
amikor bejön a top a terminalban, az 1, t, m, billentyűket még lenyomom, így jobban mutatja a procik terhelését.
Vagy van a glances, ami elég jó rendszer monitorozó program. (ez is benne van a tárolókban)
-
Csak megvolt nyitva...
Nem éppen a proci használatot érzem, hanem hogy nem áll le a hűtés
Sokaktól olvasom, hogy kevesebb ideig bírja az akku, jobban pörög a hűtés, ez is egyedi és gépfüggő (hw és sw) nagyon, felhasználásfüggő is roppantul.
Ugyanazon feladatot a HP8570p-vel csendesen végeztem el, míg a 8560w-vel ment a hűtés is rendesen.Még a tlp csomagot érdemes megnézni, persze ezt nem fogod egyből konfigolni. [link]
Én egy régi laptoppal azt vettem észre, hogy a tlp felrakása után mintha optimalizált volna a gépen alapkonfigon is. (lehet, hogy csak placebo...)
A vainfo jónak tűnik.
A Wint ne sajnáld, Office helyett ott a LibreOffice, persze itt lehetnek kompatibilitási gondok....
Ha ennyi minden működik alapból, nem lesz vele gondod, túl nagy és sok biztosan nem! -
Egyébként ez azt akarja jelenteni hogy a vga-hoz nem rakott fel drivert alapból?
Nem teljesen így van, hanem ami a nyílt driver, az a 2D megjelenítéshez van, a videók lejátszásához kell a vaapi vagy vdpau driver, lejátssza ezeket a legtöbb esetben a fenn lévő driver szoftveresen, a va driverek meg hardveres meghajtást használnak, lehet emiatt érzed a több proci használatot, igaz nem procival kéne megoldani ezt, hanem VGA-ból. Ezek szerint a gépednél a szoftveres nem elég, ez fura, de ez van.
Nem értek én sem ehhez a megjelenítéssel kapcsolatos dolgokhoz, csak már elég sokat olvastam ezekről a topikokban és egy része megmaradt. Nem ez a legegyszerűbb része a desktop Linuxoknak, ha valami VGA probléma van akármivel is.
(hozzáteszem, hogy én eddig majd minden telepített gépnél minden egyéb driver felrakása nélkül tudtam használni mindent, amihez megjelenítő kell)driver=i915
Ha ez fenn van és használja a hardver, nagyon nem lehet több gond.Ez a jelenség akkor van, ha másik csomagkezelő is aktív:
sudo apt install vainfo hatására pedig ezt az üzenetet kapom:
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?Szerintem a Synaptic még használatban volt nálad, mivel az az apt csomagkezelő frontend programja, így terminalból értelemszerűen nem tudtad használni az apt-ot!
Ha a Synaptic van megnyitva, abból is felrakhatod, ami benne van a tárolókban. Rákeresel a program nevére és bepipa, aztán végrehajtás.....
-
válasz
ubyegon2 #10089 üzenetére
Kimaradt egy dolog, a
vainfo
terminal kimenete is hasznos lehet, ha még mindig nem működik:telepítened kell terminalból először:
sudo apt install vainfo
a kiemelt érték akkor jó, ha nem -1, hanem returns 0
ubyegon@ubymint19cv2:~$ vainfo
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exitez jó kimenet Intelnél:
ubyegon@taracin-HP-EliteBook-8570p:~$ vainfo
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_1
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Ivybridge Mobile - 2.1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointEncSlice
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLDMég egy parancs kimenete jöhet:
sudo lshw -c video
-
-
[Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása
FF-nál a fenti írás szerint járj el.
A radeon dologról meg ugye annyit, hogy a gépedről amit leírtál, az alapján 60 féle hardverrel szerelt változat van.
Nálam nincs külön VGA a HP 8570p-ben, Inteles és nem akad semmi rajta.
Szerintem meg kéne nézned a Synaptic-ban fenn van-e az
i965-va-driver
és ai965-va-driver-shaders
csomag, ha nincs rakd fel először az egyiket, ha nem jó még mindig a lejátszás, akkor a másikat is.
Utána ezzel a paranccsal nézzük meginxi -Gxxx
(ua, mint az előző, de ez már csak a grafikus részleteket írja ki)
-igaz az én HP-men is kb ugyanezeket írja ki.....még ezt is ellenőrizd, hogy telepítve van-e:
gstreamer1.0-vaapi
Synaptic indítása:
1. beírod terminalba a
synaptic
szót és Enter, kérni fogja a jelszavadat, de nem fogod látni, ha beírod!2. Menü-ben beírod a keresőbe a synaptic szót.....jelszó, etc.
-
válasz
Benjami #10084 üzenetére
Valószínű amúgy, hogy ha a normál telepítést frissíted, akkor ugyanúgy működött volna a 4.19-es kernelt felrakva, mert ahogy látom a xorg és a mesa értelemszerűen ugyanaz a verzió.
Előfordul ez is, hogy egyes kernel verziók épp nem lesznek jók valami miatt, az előzőek meg a újabbak viszont igen. Ez akár normálisnak is nevezhető, ha gond van valamivel, írják is, hogy rakj fel új kernelt, de az előző verziót is hagyd meg, mivel ha nem indul rendesen a rendszer, bootkor ki tudod választani az addig működő kernelt.
Ukuu-val vigyázz, csak a stabil verziókat használd, ha lehetséges! Be is lehet állítani, hogy ne mutassa a beta/RC verziókat.
-
"Rakj be ide léci egy inxi -Fxxx terminal kimenetet."
Ha nagyon kezdő vagy, akkor célszerű leírni a gép főbb hw-eit és azt is, mit használsz. Mivel gyanítottam a kezdőséged, ezért kell a fenti kimenet!
2 egyszerű út van a terminal előcsalásának:
1. a panelen látsz egy fekete kisablakot,
rákkattintasz, bejön a terminal, bemásolod ezt a sort(nem beírod, mert azzal hibázhatsz):[CODEi]nxi -Fxxx
2. óvatosan lenyomod a Ctrl+Alt+t billentyűket, bejön a terminal
és bemásolod a fenti sort, nyomsz Entert - ez mindkét esetben jó ötlet és a kimenetet berakod ide hsz-ba!
ilyesmi amit kapsz:
Ne képet rakj be te is, hanem szöveggel másold ide!
A radeontop az nálam nem játszik, nem radeonos a gép, hanem igp-s.
Nekem meg AMD APU.....
Szóval....
-
Nekem ezeket javasoltál a filmlejátszáshoz:
libvdpau-va-gl1 (0.4.2-1build1)
mesa-vdpau-drivers (18.0.5-0ubuntu0~18.04.1)
vdpau-driver-all (1.1.1-3ubuntu1)
vdpauinfo (1.0-3)
vdpau-va-driver (0.7.4-6ubuntu1)és célszerű a VLC-vel nézni a filmeket vagy Smplayer-rel, mert valami miatt a beépített lejátszó nem annyira jó. Meg tudod nézni a
radeontop
-val terminalból az erőforráshasználatot.Bár nálad már lehet, nem is a radeonsi dolgozik. Rakj be ide léci egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet. -
válasz
Frawly #10080 üzenetére
A normálisabb disztrók már fél éve 18.x-es Mesát használnak. Ezt nem értik meg a LTS/CentOS/Debian hívők, hogy a frissesség fontos.
Mit kéne itt amúgy megérteni?
System: Host: ubymint19cv2 Kernel: 4.15.0-38-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm Distro: Linux Mint 19 TaraGraphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
válasz
CsengődiGeri #10037 üzenetére
Hozzáértőktől kérdezném - ők nem Mint-et használnak!
Én nem vagyok az, ezért használom, messze van már az a kiforratlanságtól, utóbbi negyedévben a dektopomon és egy HP8470p, 8570p és 8560w-re raktam Mint 19 Cinnamont és remekül működnek. Szerintem rakd fel, napokon belül itt az új alverziója is.
Ha valami gond van, jelezd!
Az, hogy inkább ez javallott-e vagy a Mate, azt a géped hardverei alapján lehetne tudni.
-
válasz
#33164544 #10033 üzenetére
nVidia kártyás gépet egy hétig látam Mint Cinnamonal, de nem tearingelt. Ezt a hsz-t nézd meg, ezek a beállítások elméletileg megoldják a tearinget.
Ha nem menne a 410-essel, indulj el visszafelá, 396-ot raktam a Quadro1000 VGA-ra 2 hónapja.
-
válasz
J.C.G. #10020 üzenetére
Igazán nincs mit! 😉 Sajnos az elején van ilyen, én legalábbis sokszor belefutottam.
Gondoltam rá, leírom, hogy talán egyszerűbb újra telepíteni, de nem akartalak befolyásolni, úgyis csak akkor kínlódik az ember, ha van rá energiája, később meg ebből profitálhat is. Én az ilyen szívásokból tanultam sokat....🙂Valamelyik régebbi hsz-ben írtad ezt a külső hangkártyát, ezek szerint azt már kidobtad!
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Kaveri HDMI/DP Audio Controller driver: snd_hda_intel
Card-3 C-Media driver: USB Audio [link]Azért ezeket a dolgokat raktározd el a hanggal kapcsolatban, mert valami miatt a hardvered hajlamos ezzel problémázni!
-
válasz
J.C.G. #10018 üzenetére
Anno volt problémád valami külső hangeszközzel és az smplayer-rel is, most nem lehet, hogy megint bekavar valamelyik? Akkoriban javasoltam a
paman
felrakását, de most valahogy kimaradt a 18.04 alapúakból, 18.10-ben már újra ott van. Én most 19 Cinnamonra felraktam a Debianos verziót, felmegy gond nélkül. Ha minden alsa és pulse csomagot újra felraktál, akkor utánuk tedd fel ezt is.Ha még mindig Cinnamont használsz, úgy látom kicsit beépült a DE-be az alsa vagy a pulse, ezért csak azt lehet csinálni, hogy Synaptic-ban kijelölsz újratelepítésre minden alsa és pulse csomagot és a cinnamon és mint-meta-cinnamon csomagot is, eztán szapora imák és reboot, ha még mindig nem működik a hang, akkor az előbb paman felrakása.
Amúgy én azt a C-media USB-s hangeszközt most kivenném és soha nem is raknám vissza.
Nálam ezek az alsa és pulse csomagok vannak fenn:
Csekkold le nálad fenn vannak-e ezek és ha igen, akkor jön az újratelepítésre jelölésük, vigyázz nehogy leszedd és úgy telepítsd, hanem kifejezetten csomag újratelepítését jelöld!
most nézem, a reinstall parancsra is újrarakja a két hangcsomagot, akkor először ezt próbáld meg:sudo apt reinstall alsa-base pulseaudio -s
A következő csomagok lesznek ÚJRATELEPÍTVE:
alsa-base pulseaudio
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 2 lesz újratelepítve, 0 lesz eltávolítva és 1 nem fog frissülni.
Az archívumból 1.315 kB letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva.
Csomagokat fogok letölteni/telepíteni/eltávolítani.(az -s a parancs végén nálad ne legyen ott)
Ha ez nem jó, akkor csináld a többit!
-
válasz
J.C.G. #10015 üzenetére
A sudo apt remove csomagnév amivel törölnöd kell, de a pulseaudio-equalizer-rel az a gond, hogy így a frissebbet akarja telepíteni mindig!
Neked Synaptic-ból kell ezt a telepítést megcsinálnod! Az egyik linkelt hsz-ben ez van éppen levezetve! Nem teljesen van ez levezetve, szóval Synapticban előbb kényszeríteni kell a PPA-s verziót, telepítés után meg zárolni ugyanazt a verziót, hogy ne frissítse a rendszer a tárolós verzióra. Ezután kell a panelen jobbgombos kattra előhívni a kisalkalmazások hozzáadása-t és felrakni au Equalizer applet-et. Nekem csak újraindítás meg egy-két próbálkozás után működött együtt mindkettő.
sudo apt autoremove
- ezt is futtasd le, mert vannak függőségei a pulseaudio-equalizer-nek!
Igaz jó részét asudo apt remove pulseaudio-equalizer
parancs leszedi. -
válasz
J.C.G. #10012 üzenetére
Skype-ot nem használok, de mintha olvastam volna, hogy hajlamos belebarmolni a rendszerbe, talán éppen a hangba.....
Mielőtt tovább megyünk, érdemes a pulseaudio-equalizerrel kapcsolatban ezt a pár hsz-t átnézned és leszedni a tárolóban lévő equalizert, de valószinű, hogy a pulseaudio csomagot újra kellene telepítened! Vagy a PPA-s equalizert vag a hsz-ben lévő alternatívát próbáld ki, ha már visszaraktad a pulse csomagot. (sajna a hanghoz nem nagyon konyítok, ennél kevésbé már csak az nVidia VGA-hoz....)Az intel név az jó ott, nálam is az van:
ubyegon@Mint19C:~$ inxi -xx -A
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2 chip-ID: 1022:780d
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1 chip-ID: 1002:9902
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-36-genericRemélem ezzel a sykpe, kernel csere pulseaudio equalizer 3-as megkavarásával nem kutyultad meg annyira a rendszert, hogy ne legyen hangod ezután!
Szerintem szedj le szépen mindent, ami hanggal kapcsolatos, a skype-ot is és építsd fel szépen elölről! A teljes rendszert felesleges újrarakni emiatt. reméljük -
válasz
J.C.G. #10009 üzenetére
Így hát, tökéletesen erről van szó! Ebből a linkből látja, aki ért hozzá, miket hajtott végre az apt csomagkezelő, bár ha nem te voltál és nincs automata frissítés beállítva, akkor nem nagyon lehet benne semmi érdemleges.
Átmazsolázom én is a listát, de kicsi az esélye, hogy az én hozzáértésemmel látok valamit, de reményeink szerint valaki csak ért hozzá és kiszúrja a gondot!most ugrott be, még ezeknek a parancsoknak a kimenetét is rakd be egy külön pastebinbe, azt hiszem az egyik lesz csak hosszú (most így hirtelen nem tudom melyikhez kell sudo a parancs elé) :
lspci | grep Audio
aplay -l
aplay -L
lsmod | grep snd
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/card0/codec*
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.confinxi -xx -A
lehet, hogy átfedés lesz, de ezt isAzt nem említetted, hogy ma délután hang-gal kapcsolatok csomagokat telepítettél!
Log started: 2018-10-16 12:47:53
A korábban ki nem választott pulseaudio-equalizer csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 807139 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../pulseaudio-equalizer_1%3a11.1-1ubuntu7.1_amd64.deb ...
Kibontás: pulseaudio-equalizer (1:11.1-1ubuntu7.1) ...
Beállítás: pulseaudio-equalizer (1:11.1-1ubuntu7.1) ...
Log ended: 2018-10-16 12:47:54
Log started: 2018-10-16 12:48:48
A korábban ki nem választott pamix csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 807146 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../archives/pamix_1.5-1_amd64.deb ...
Kibontás: pamix (1.5-1) ...
Beállítás: pamix (1.5-1) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.8.3-2) ...
Log ended: 2018-10-16 12:48:53
Log started: 2018-10-16 12:49:23
A korábban ki nem választott pavucontrol csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 807155 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../pavucontrol_3.0-4_amd64.deb ...
Kibontás: pavucontrol (3.0-4) ...
Beállítás: pavucontrol (3.0-4) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.60ubuntu1) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.23+linuxmint3) ...
Aktiválók feldolgozása: bamfdaemon (0.5.3+18.04.20180207.2-0ubuntu1) ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.8.3-2) ...
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-11ubuntu1.1) ...
Log ended: 2018-10-16 12:49:28 -
-
válasz
#47205632 #9966 üzenetére
Linux DE/WM memória fogyasztás
Érdekességnek jó már csak ez a friss írás is, mivel már az új Gnome is csökkentett az étvágyán, a cikkben szereplő Cinnamon meg már ekkor is jóval kevesebbet fogyasztott, persze ezek az értékek az iménti hsz-ban telepítés utáni értékek. Egy belakott Mint Cinnamon 600-700MB körüli memóval éri be, de nincs igazi jelentősége, mert ahogy használni kezded a rendszert, eltünnek a különbségek.
Gyanítom, hogy RAM szűkében nem fog szenvedni a gép, ha tárolásra is SSD-t használsz.
Amúgy szerintem is szabadulj meg az NTFS-től.
Bár gondolkoztam rajta, hogy átköltözök a 240-es SSD-re és a 64-est dobom a szekrénybe, mert gyorsabb lenne. Akkor viszont particionálni kell mindenképp, mert közös hardverre kerülnek a fájlok és a rendszer.
Nem akarok beleszólni, de ezen már nem érdemes gondolkodnod! Ez a közös meghajtó a rendszernek és adatoknak teljesen normális dolog. Az nem lenne az, ha egy öreg 64-es SSD-re raknád a rendszert a 240gigásat meg tárolásra használnád!
-
-
válasz
Dani_kp #9955 üzenetére
sudo apt-get install pulseaudio-equalizer
Ez a parancs mindig a legfrissebbet fogja felrakni!!! Synapticban ki kell választanod a verzió kényszerítést a Csomag menüpontnál!
Most felraktam és működik, előtte le volt szedve a friss bionic verzió persze és egyből kijelöltem synapticban a PPA-s verziót. Viszont felraktam a panelre is az equalizer kisalkalmazást. Elindítottam egy YT music-ot és most lehet állítgatni és eddig még jó, a panel kisalkalmazással is lehet állítani.
A panel kisalkalmazást kell utólag felrakni, valamint felraktam ezt a fil-plugint is, nem tudom ennek van-e valami köze hozzá:
ettől független dolog, de inkább a sudoapt
-get helyett használd asudo apt
csomagkezelő parancsot. -
-
válasz
herdsman12 #9952 üzenetére
A2DP Bluetooth-nál érdemes ezt választani valóban. Debian alatt néha küszködni kell a hang-gal. (viszont csak egyszer kell belőni-remeljük.....)
Visszatérve erre: (#9951) ubyegon2
Elég sokat írnak erről a problémáról Mint-es topikban. can't run Pulseaudio equalizer
Most kipróbáltam a PulseEffects-et....eddig semmi, terminalból indítva csak ennyit ír ki:
ubyegon@Mint19C:~$ pulseeffects
Szegmentálási hiba (core készült)plusz előugrik egy kis ablak igen - nem választással, mindegy neki mit nyomok!
(ez ment a levesbe!)
Nincs mese, Synapticban kiválasztottam ezt a verziót,
2.7.0.2-5~webupd8~xenial0
visszafejlesztette a
1:12.2-5~bionic1
verziót utána rögzítettem Verzió zárolás opcióval. -
válasz
Dani_kp #9948 üzenetére
Sokan emiatt használták a pulseaudio eqaulizer-t,
de mintha az új 18.04 alapon már valami miatt nem működne a legfrissebb, így több helyen olvastam, hogy aPulseEffectskezdi kiváltani. Nem fentiek miatt váltja le.....update
Próbáld ki ezeket, megy az eqaulizer is, én inkább azt használom az egyszerűsége miatt.......No, megvan mi volt a gond, Mint 19-re felrakva az equalizert, egyszerűen eltűnik, így az első linkben lévő módszerrel tettem fel, az a verzió működik rendesen a saját tárolóssal szemben:
ez a PPA-ja:sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install pulseaudio-equalizerA PulseEffects-et fentiek miatt még nem használtam.
******************************************************************frissítés
Most nézem, hiába van rögzítve a PPA-s csomag, mégiscsak eltünt ez is!
# Hang Linux alatt - equalizer, pulseeffects
-
válasz
Dhampir #9949 üzenetére
Ha a "gyökér" felhasználóra gondolunk
Én azért ilyen sarkosan nem szoktam fogalmazni......
(egyébként amire most válaszoltál, elképzelhetően poen lett volna)
Transmission - fapadosnak említed, de ez azért van, mert inkább GUI-tlan rendszerekhez célszerű használni. Fabrikáltak ugyan GUI-t hozzá, de valóban a qBit az igazi, főleg ha valaki már egy előző életében is torrentezett, volt Winen valami nagyon népszerű qBit-hez hasonló..... hú de rég volt
-
válasz
Dhampir #9942 üzenetére
Lehet, hogy érzékeny adatokra ez fenyegetést jelenthet, de adatmentés szüksége esetén nagy segítség lehet a könnyű hozzáférés.
Adatmentés? Azt oldja meg jelszóval, aki olyan lusta, hogy nem csinál fontos adatokról biztonsági mentést! Akkor ezzel a live móddal való szabad behatolással akár át is írhatja bárki a jelszavát a rendszernek. Na jó, persze lehetne titkosítani is a meghajtót.
(ezt azért más okokból nem nagyon szeretném)
-
válasz
Dani_kp #9938 üzenetére
6-7 év alatt sokat könnyült a desktop Linux a kezdők szerencséjére.
Téglázni valóban nem lehet a rendszerrel, de néha elég fejvakarós helyzetek adódnak, ha kiestél a ritmusból.
Home user célra tökéletes a Linux Mint szerintem is, mindenkinek ezt szoktam felrakni, aki menekül a Wintől.
A qbittorrent jó választás valóban, a transmissiont viszont szedd le, hogy ne az ugorjon fel alapértelmezettként mindig. Én qbit használok szintén.
sudo apt remove transmission*
célszerű így leszedni, mert több részből áll
-
válasz
Dani_kp #9930 üzenetére
Alakul ez azért szép lassan! Az fdisk -l parancs csak úgy működik, ahogy leírtam, kiadhatod a
sudo
nélkül is, de akkor azt kapod, amit most.A HDD-s sorába még mindig célszerű az UUID számsort megadni, nálad a PARTUUID vigyorog ott. Megtévesztő a számsor rövidsége NTFS-nél.
(ezer éve használtam NTFS-t így csak reménykedünk, hogy jó lesz a dolog)defaults
-ra cseréljük le most a nosuid, nodev, nofail sorokat/media/user/Samsung F1
Ez csípi még a szemem, mert a Samsung után van egy szünet és azt a rendszer másképp értelmezi, mint ahogyan te. Vagy egybe kéne lennie vagy egy _ jel kéne a két szórész közé.
Ilyet se csináltam jó ideje, de szerintem a Gparted vagy a Lemezek alkalmazás át tudná nevezni...
(gparted már nincs fenn alapból, de asudo apt install gparted
parancs felrakja)Próbáljuk ki a fenti instrukciók alapján.
A Gparted-del kipróbáltam, telepítsd fel azt, azzal egyszerű átnevezni a meghajtót, a képen látod a szükséges sort hozzá:
-
Tényleg nem tűnt fel, bár így nem nyúltam még másik rendszerbe, mindig egy másik disztróból javítottam/változtattam rendszerfájlokat, de akkor kellett jelszó...ha jól emlékszem.
Ehhez képest a Debian alatt még a nem automatán felcsatolt meghajtóhoz sem lehet hozzáférni jelszó nélkül.
Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Ezt azért jelszóval is meg tudnám tenni, live alatt túl könnyű ez.
(ezért jó nekem, ha segítek másoknak, mert én is tanulok így folyamatosan)
-
Annyira azért nem elképesztő.
DE, mégiscsak az! Ha valaki egy telepített rendszeren mindig jelszóval fér hozzá a védett részekhez a saját gépén, akkor nekem az elég durva, hogy bárki meg simán hozzáfér mindenhez ez pendrive-val!
Az adataim biztonsága már más kérdés, ahhoz nem is kell e gépem elé ülni, hogy megszerezzék. Legfeljebb abban bízom, ha én alig találom meg a fontosabb dolgokat, amikor kéne, akkor másnak se megy majd könnyen!
-
Akkor csak nekem volt új, de akkor is elképesztő, hogy a saját rendszeremben csak jelszóval tudom szerkeszteni a fontosabb fájlokat, de live alól gyakorlatilag bárki belenyúlhat!
Eddig nem foglalkoztam ezzel a titkosítással, de ma is tanultam valamit, köszi az infót!
(#9920) Dani_kp
Ebben reménykedjünk!
-
válasz
ubyegon2 #9918 üzenetére
Valami igen furát tapasztaltom, live alatt rákattintottam a rendszer meghajtójára, simán felcsatolta,
de ami kicsit félelmetes, az az, hogy jobb gombos menüben simán tudtam
Open as root
-tal indítani a Nemo-t és az fstab fájlt is engedte szerkeszteni......Szóval live alól simán jelszó nélkül szerkesztheted GUI-s programokkal is az éles rendszer fájljait!
-
válasz
Dani_kp #9917 üzenetére
Live alatt is tudod szerkeszteni, ha megvan, melyik fájlt kell átírnod. (talán így egyszerűbb kezdőnek, mint a recovery konzolból)
(ezt nem kéne így használni, mert elég favágó módszer)
Live alól megnyitod a szövegszerkesztőt a rendszer jelszavával és szerkeszted, mented, majd próbálsz bootolni róla.
Nemo-ban látod a megfelelő particiót, a szerkesztendő fájlra rá tudsz keresni, ha nem tudod hol van.
--inkább a Nemot nyisd meg rendszergazdai jogokkal és a megtalált fájlt így egyből szerkesztheted.Mert mar ff-ba megcsintaltam a konyvjelzoket, illetve a jelszavak menteset, nem sok kedvem van ujra megcsinalni.
Ezt célszerű a Sync-kel menteni, ha sűrűn megölöd a rendszert.
A felhasználónév majdnembármi lehet, csak engem zavart meg......
-
válasz
Dani_kp #9915 üzenetére
A fene vigye el, valamibe beletenyereltél.
Nem baj, az elején ez előfordul mindenkivel. Ilyenkor annyira hosszadalmas lenne megállapítani, mit toltál el, hogy érdemesebb újratelepíteni a rendszert.
Ha megvagy ezzel, akkor rakd be ide a
blkid
kimenetét meg asudo fdisk -l
kimenetet is és megcsináljuk az FSTAB csatolást. Ja és a pontos elérési utat is másold be!Valami más felhasználó nevet válassz.
Egyébként emergency módban is meg lehetne nézni akár az FSTAB-ot is, sőt szerkeszteni is lehetne, kezdő koromban ízzadtam vele párszor, de sokkal célszerűbb az új telepítés, mivel nincs belakva még a rendszer.
-
válasz
Dani_kp #9913 üzenetére
Ha nem jól csináltad a csatolást, akkor 1:30 sec bootkésleltetés lenne, de a nofail opció ezt is megakadályozza.
Nézd át újra a csatolást, mert nem jó amúgy sem a media utáni rész, ha csak nem user a felhasználó neved.
kommenteld ki a sort és úgy próbálj bootolni, ha úgy sem megy, akkor valami más a gond.
# - egy ilyet beraksz a sor elé, akkor abban a sorban lévő utasítás nem kerül végrehajtásra.
kb ennyi az FSTAB lényegi része, nem baj, ha nincs másolatod:
ez még érintetlen gyári FSTAB:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=1a066a10-95f9-4613-a2b7-0f04eb53f099 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
ubyegon@taracin-HP-EliteBook-8570p:~$A blkid paranccsal ellenőrizd le a meghajtók UUID számait.
-
válasz
ubyegon2 #9908 üzenetére
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valami konvertálási hiba volt és már nem tudtam szerkeszteni az előbbi sort.
Ha valamit nem értesz, segítek még.
(elsőre kicsit zűrösnek nézhet ki ez így)
Rakd be majd ide az FSTAB-ot, amit csináltál.
(#9906) Amazonas
Amúgy nem volt egyértelmű, de a két meghajtó típus miatt nekem logikus volt, mi a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged