- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Mobil flották
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szia!
Nézd át ezt az írást, hátha nincs bekapcsolva a flash vagy nem a legfrissebb, bár erre kisebb az esély:How To Get Flash And H.264 To Work In Vivaldi Browser (Ubuntu, Linux Mint)
a frissítéshez, ha az szükséges:
Install Flash Player for Vivaldi
How to install flash player? vivaldiwikiIgazából Mint-hez szerintem a synaptic-ból telepítsd az adobe-flashplugin csomagot vagy terminalból add ki a
sudo apt install adobe-flashplugin
parancsot.
-
Sejtettem és elég szörnyű is.
fel se ismerném a cinmanót, ha nem mondod Viszont ez nálad valami docker megoldás lehetett, most meg már itt a vertikális panel junittyfanoknak! Sleepet gépnél nem használok, csak magamnál, de igen nehezen jövök ki belőle hajnalonta.
(#6991) lev258
Valóban, hiánypótló lenen egy ilyen profilú topik, hiába többen nem akarják. Persze ők nem játszanak, tilingeznek és a programokat is csak cli-seket használnak.
(#6992) Syl
Desktopmutogatós topik már valóban létezik, de tele van wines asztalokkal....
-
Szia!
Ezek a leírások visszajelzések szerint win10 dualosítása esetén is működnek. Nézd át őket és ha még mindig homályos egy-két pont, mindenképp kérdezz a telepítés előtt.
Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé
Képregény - Windows mellé Ubuntu
Amúgy a Linux nem szokott a Wines partíciókba bepiszkítani, mint az fordítva szinte biztosan megtörténik, de azért oda kell figyelned, mert te le tudod azért gyalulni a wint, de ahhoz nagyon dinnyének kell lenni.
-
válasz
Dr.FantastiK #6945 üzenetére
Na látod! Ez most még normális, majd kialakul.
(#6942) ubyegon2
.....tudomásul veszem, hogy pár hétig rosszcsontkodik majd, de előbb utóbb stabil lesz. -
válasz
growler #6943 üzenetére
Nem nagyon érdekel ez a casper, csak az iso-n ebben a mappában volt a programok verziószáma, amiket össze tudtam hasonlítani. Semmi más célom nem volt a megnézésével, beolvastam az iso-t és végigpörgettem a listákat.
A telepített rendszeren nincs is rajta a casper, ha jól láttam, de igazából annyira nem kerestem.
-
válasz
Dhampir #6941 üzenetére
Amúgy én nem szoktam csalódni ezekben, bétában főleg, még a megjelent hivatalos verzióban sem, tudomásul veszem, hogy pár hétig rosszcsontkodik majd, de előbb utóbb stabil lesz.
Nézegetem most a Casper mappában a filesystem.manifest nevű fájlt, hogy mely csomagok frissebbek, a 18-hoz képest....
ha valaki mazsolázni akar és lusta kikeresni a két verzió iso-jából:
-
válasz
Dr.FantastiK #6939 üzenetére
Mit vártál?
Nem csak úgy kérdezem, hanem hogy konkrétan tudtad, mi lesz az újdonság és azért vártad vagy csak vártad, mert újdonságokat reméltél tőle!?
vertical panel?
xorg 1:7.7+13ubuntu3
Ami jó lehetne, az mindkettőben ugyanaz.
-
válasz
growler #6935 üzenetére
Tényleg, az a Frissítéskezelő nekem még elég új, 17-ben nem volt ilyen, igaz nem annyira használtam ezt a pajzsos módszert frissítésekhez. terminal gyorsabb, jobban kézre áll
Ezt a képet akartad berakni amúgy? Nekem egyébként nincs az az alsó panel, ez már a 18.1-ben lenne?
Ha ez a 18.1 csak a Cinmanó frissítését jelenti, ahogy lev258 ft említi, akkor még kihagyom a frissítést, a Cinmanó nagyon frissen mindig csinál valami galibát.
A linkelt oldalon végre látható a jó hír, amiért sokat vinnyogtak a junittyosok, hogy miért sz*r a Cinnamon, no itt a vertikális panel, jaj de hiányzott!!! Végre át lehet alakítani junittyos kinézetűre a Cinmanót....
Akár el is lehet nevezni az új kinézetű DE-t Jumanó-nak vagy Cinitty-nek!
Jumanó, Cinitty -- egész jól hangzik mindkettő..........
A Menüben én nem vettem észre az újítást...még attól a 14 mp-s animációtól sem ájultam el.
Gyakorlatilag a 18-ra is most tértem át kb 2 hete, szerintem csúsztatom majd a 18.1-et is. ettől még nem bírom ki, hogy fel ne rakjam kipróbálásra
-
Mi a fenét lehet csinálni az alvás és leállítás problémákkal
Igazából azt is le kéne írnod, hogy mit szeretnél elérni? Kikapcsolni ezeket vagy mit? Nem biztos, hogy kitaláljuk, mire gondolsz.
grub konfigot buzeráltam stb
Ez persze elég hatékonynak hangzik, főleg akkor, ha teljesen össze akarod kutyulni a rendszered!
amit szakik javasoltak fórumokon
Írhatnál ezekről, hogy ne ugyanezeket írják le itt is totál feleslegesen. Ha segítséget kérsz a topikban, kis energiát bele kéne feccölnöd, hogy az itteni szakik tudjanak segíteni, az nem opció, hogy beírnak x megoldást és te visszaírod, hogy ezt már mondták, nem működik!
-
"Megoldható"
De mindenképpen előkészület kell hozzá.Ez egyértelmű.
"a Linux telepítő/partícionálója elvégzi a többi szükséges műveletet"
Azért jobb, ha már Windows alól elkészíti azt a partíciót. Többen jártak már úgy, hogy a telepítőre bízva (és nem figyelve) formázták a Win-t.Hol ezt mondják, hol azt. Ha valaki abszolút nem olvas előtte telepítési helpet vagy egyszerűen nem figyel oda, mit csinál, akkor bármi történhet. Minden épkézláb leírásban ott van a kézi partícionálás módszere is, persze az sem annyira könnyű annak, aki soha nem csinálta. Aki viszont egy totál ismeretlen oprendszer telepítésére nem szán annyi időt, hogy utána olvasson az alapoknak, az ne is telepítsen Linuxot!
Ha fórumtársunk belevág, akkor biztosan kap itt segítséget az első lépésekhez.
Vagy akár itt is.
-
Szia!
Én a helyedben ugyanúgy fognám fel az SSD-t, mint a HDD-t, mert mindkettő meghajtó.
Aki ismeri a Wint, azt mondja, hogy csak a helyet kell meghagyni a meghajtón, ezt követően a Linux telepítő/partícionálója elvégzi a többi szükséges műveletet. Fájlrendszer legyen ext4.Illetve ha feltelepítem rá a Linuxot akkor látni fogom az SSD win7 partícióját (win7 alól a Linux partícióját?)
Linux látja a Win partícióját, fordítva nem igaz, bár van segédprogram az ext fájlrendszer win alóli kezelésére.
Ha mindent vissza akarok állítani mert mégsem tetszene a dolog akkor az az SSD teljes formázása és a win7 újratelepítése nélkül megoldható?
Megoldható. Azt a partíciót törlöd, amelyiken a Linux van. Ilyenkor gondolom win boot recovery szükséges utána. Ha viszont csak ki akarod próbálni, akkor live módban is kipróbálhatod a Linux disztrók jó részét.
Ebben az írásban találsz az SSD ellenőrzéséhez terminal parancsokat és linkeket az SSD optimalizálásához.
-
válasz
growler #6909 üzenetére
Köszi, azt a linkelt ablakot már láttam valahol.
(értsd, nem most látok először Mint-et)
Nem annyira akarom frissíteni, csak annyiszor olvastam megrovó említéseket a Mint frissítési metodikájáról vs Ubuntu, hogy tudni akartam, mire érdemes most 18-on frissíteni, 4.4-nél feljebb semmiképp nem akartam. Jessie is jól elvan a 3.16.x kernellel. Mint is mindig működött megfelelően, de néha nem árt, ha tanulok is valamit, mostanában nincs időm olvasgatni a Mint saját blogját.
Kernelt főleg nem hajhászok, inkább azt mondanám, hogy nem is érdekelt eddig nagyon, mi van fenn, nekem a Mint frissítési metodikájával se volt bajom eddig. Elég sokan használják a disztrót kezdők is, haladók is, annyira rossz nem lehet, hogy ezt választották a Mintesek. Arra is kockázatot mondanak, ha frissítek, arra is, ha nem.
Eddig hajlamos voltam elfogadni a fejlesztők módszereit, valami oka csak van, hogy viszonylag jó helyet foglal el a Mint a DW tabellán, ha nem is első...
-
-
válasz
#50751744 #6852 üzenetére
Az Összefoglaló végén lévő linkeket olvasd át, abból kiindulva simán megoldhatod.
Javaslom, ha kérdezel, ne ilyen gyüjtőnevekkel operálj, mint a Linux és Win, nagyon nem mindegy milyen disztrókról és verziókról van szó.
Ezt az Összefoglalót is fusd át, hogy közelebb kerülj kicsit a témához. Ha már érted, miért nem elég annyit megadni, hogy Linux mellé Wint akarok telepíteni, akkor már tudsz megválaszolhatóbb kérdést is feltenni!
-
válasz
IstvánLászló #6763 üzenetére
Szia!
Nézegesd a blogjukat, minden érdekes/friss hír fellelhető ott is. Itt van például a Serena beharangozása.
-
válasz
IstvánLászló #6761 üzenetére
a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúció
Sajna, annak, aki nem követi napi szinten a frissüléseket, kicsit megtévesztő lehet. Nincs még 18-as cikk, azért van a 17.3-as.
Ha neked új volt, lehet, hogy másnak is az lesz és pont tőled értesül a friss disztróról!
Az, hogy most csúsztál az infóval pár hónapot, ne vegye el a kedved, rengeteg sokkal haszontalanabb hsz is kerül be a topikokba, mint a tied!
Őrizd meg a lelkesedésed és kitartásod és sok sikert az új disztróhoz.
-
válasz
H.Istvan25 #6669 üzenetére
Itt is egy hasonló eset. Nehéz szülés volt, de a végére megoldódott!
-
válasz
H.Istvan25 #6669 üzenetére
Hirtelen eszembe jutó kérdések a telepítési próbálkozásodról:
Milyen eszközre? HDD, SSD
Melyik telepítési módszerrel? auto v. kézi partícionálás
Üres meghajtóra vagy más oprendszer mellé?Telepítettél-e már Linuxot? Ha nem, olvastál-e már valamilyen leírást ennek menetéről vagy csak durrbele!?
Melyik Mint verziót telepíted, mire írtad ki az iso-t? -
válasz
Just_Reboot #6615 üzenetére
Jól van na, nem akartalak lemorogni !
Igazából fogalmam sincs a második kérdésedben szereplő beállításokról, nem használom az XFCE változatot, csak felraktam egyszer. Az Y témát viszont tudtam, hogy fenn van azon is.
Ettől, hogy néha morog valaki, mint a bolhás kutya, kérdezz csak nyugodtan.
Reméljük tényleg lesz valami hozzáértő ft is előbb utóbb.
-
válasz
Just_Reboot #6609 üzenetére
Már nem tudom megnézni, csak egy pillanatra bootoltam át.
Nem gondoltál még arra, hogy elkezded nézegetni a Beállításokon belüli almenüket? ( a kép alapján most már megtalálod )
Sokkal érdekesebb lenne számodra és számunkra is, ha nem külön-külön kérdezgetnéd meg ezt a párszáz beállítási opciót!
-
válasz
Just_Reboot #6607 üzenetére
-
válasz
donmackó #6595 üzenetére
Nem tudod elrontani a Mint-et, hacsak nem arra a partícióra telepíted a Windowst.
Ha nem formázza le a Win azt a partíciót, akkor ott lesz a Linux a helyén, a GRUB frissítés meg menni fog, végső esetben van valami Grub-rescue gui-s program is, még nem használtam, de sokan javallották már itt is.
-
válasz
donmackó #6593 üzenetére
A GRUB-os résztől kezdve nincs benne hiba, a Windowsos részt nem olvastam.
sudo nano -w /etc/default/grub
ez a sor gázos lehet, ha valaki nem nano-t használ, de egyszerűen be kell helyettesíteni a nano szót az általunk használt szövegszerkesztő nevével
Ebben is ugyanazt írják lényegében a GRUB rescue-ra.
Ebben meg két soros terminalparancs teszi ugyanazt.
-
Igazad van, nem is figyeltem fel erre!
Így az általam javasolt módszer nem ér semmit, az csak akkor használna, ha normálisan lenne felrakva a PPA.
(#6584) lev258
Valami kimaradt ezek szerint, no ma még pihennem kell kicsit.
sudo apt-add-repository --remove ppa: PPA neve
ezt kellett volna inkább, sorry!
-
Szia!
Szerencse, hogy nincs ilyen mint4win.exe fájl a dvd-n.
Ne is akarj ilyen módszerrel telepíteni win alá, mellé telepíthetsz vagy kipróbálhatod live-ban vagy virtuálban.
Mielőtt nekikezdesz, gördülj fel az Összefoglalóhoz és olvasgasd át, az ott lévő linkeket nézd meg, főként a linuxmint.hu-s leírások, cikkek nagyon hasznosak lesznek!
lev258 TG fórumtárs épp megelőzött
-
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
-
-
válasz
#93794560 #6311 üzenetére
Szia!
Látom nem kaptál még választ a kérdésedre. 14.04 óta már működik az auto TRIM, de nem minden SSD tipusnál volt ez kiforrott.
Sajnos az Összefoglalóban lévő link halott, de az alábbi írásba bele lett dolgozva az is:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Olvasd át. Elég sok hasznos ellenőrző parancs van benne, amiből a TRIM működése is kiderül majd.
-
válasz
hódmaci #6136 üzenetére
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
forrás:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek isSSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint 18, Ubuntu 16.04 and Debian
Az Összefoglalóban is benne vannak ezek a linkek.
-
válasz
kislaci #6118 üzenetére
A hibernálás elmenti a rendszer jelenlegi állapotát a rendszermeghajtóra, esetedben az SSD-re, alkalmanként cc. 2-3 GB adatot írhat rá. SSD-nél nem használunk hibernálást.
Indítás előbbiek alapján értelemszerűen lassabb az alvó állapotból való visszatérésnél.
a képen láthatod, hogy be kellene kapcsolnod !
-
válasz
Just_Reboot #6108 üzenetére
Remélem nem az oprendszert raktad újra !?
A 18 is a Gnome terminal-t használja alapból szerintem, én azt írtam, hogy Synapticból telepítsd újra. Bár már mindegy....
Azért vagyok terminal ügyben bizonytalan, mert a 18 nekem hol elindul, hol csak black screen van egérmutatóval, nincs időm megoldani a gondját.
Amúgy meg tök mindegy milyen terminal emulator-t használsz, van sokkal jobb is, mint ami fenn van, de az legalább egyszerű.
-
válasz
Just_Reboot #6101 üzenetére
ha nem megy a Ctrl+Alt+T, akkor Synapticban töröld és telepítsd újra a Gnome terminal-t vagy nézz más terminal emulator-t
-
válasz
Dr.FantastiK #6071 üzenetére
Sajnos itt valamiért e nem elérhető link van az Összefoglalóban, nem a fenti, amiben két írás van egyben.
1 %-os kondícióval már nem nagyon kéne rendszert futtatnod, meg TRIM-melgetned...
lev258 Topikgazda fórumtársunk! Légy szives a halott SSD-s linket cseréld le a fenti linkre! köszi
-
Nem lehet gond, ha telepíted a 17.3 helyére. Legfeljebb lefuttatod a grub frissítést a dual boot miatt telepítés után, ha alapból valami miatt nem lenne jó a boot menü.
a szükséges parancs:
sudo update-grubezzel meg újra tudod telepíteni a GRUB2-t:
sudo grub-install /dev/sda(az 'a' a meghajtó betűjele)
(#6055) Dr.FantastiK
Arra még várnod kell, hogy a Win ezt überelje ! Sokan ezt el sem tudják hinni a winfanok közül, hogy nem órákig tart egy oprendszer telepítése.
-
& (#6034) King Unique
Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de lehet a mintupdate frissítése is számított, már rég volt.
Mindenesetre nekem, a Mint-tel soha semmilyen gubancom nem volt. Talán a gépemnek ez fekszik mindíg a legjobban, minden mással voltak nyűgök, ezzel nem.
A 18-at nem tudom telepíteni, mert eltűnt a Linux telepítő penem, a többi meg nem akarja az igazságot.
EZ is fura, hogy az Ubuntu már kevésbé nyűgös, mint a Mint. :-) -
válasz
King Unique #6031 üzenetére
Nekem 17-ről van most a 17. 3, de ha kernelt nem is biztos, de a xorg-ot tuti, hogy frissítette, most az van fenn, amit a 17. 3-nak tartalmaznia kell.
-
Szia!
Erős a gyanúm, hogy csak a catalyst control centerben lehet ilyen beállításokat végezni, így fel kell raknod a zárt drivert és hozzá a CCC-t is.
Az fglrx és a fglrx-amdcccle csomagok kellenek hozzá. A fglrx lassan le lesz cserélve, de most még jónak kéne lennie.
terminalban kiadva a parancsot ezt írd be:
sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle
ill. a Synapticban rákeresel és onnan telepíted.
-
válasz
OldAkita #5386 üzenetére
Lehet hogy az a baja hogy a telepítés után még az alaplapi drivereket se tettem fel hanem azonnal kezdtem a Linuxot telepíteni? Na mindegy max újra megcsinálom az egészet.
Ha amúgy elindul a Windows, akkor már fel tudod telepíteni az alaplapi drivereket szerintem, minek újra megcsinálni az egészet? Ha USB 3-as portjaid vannak, azt a W7 nem ismeri fel, külön kell hozzá letölteni drivert.
Ha nem akarsz egy nap 5x telepíteni, akkor meditálj 10 percet és utána gondold végig a helyzetet és már nem is kell minden apróság miatt újra telepítgetni!
-
válasz
Mtbsrác #5374 üzenetére
Kár! Akkor ide egy hangguru kéne!
Ez volt nálam Debianon, az első hsz-ban vannak terminal parancsok, amiket lefutathatsz és berakod ide vagy a kezdő topikba (mert jobban pörög) pastebin-nel! Hátha valaki rájön a hiba okára!
Mint látod, ha gond van, az nem egyszerű hang esetén sem!
-
válasz
Mtbsrác #5372 üzenetére
pavucontrol-lal jóval több beállítási lehetőség van, akkor ott hiányzik más is még, nem ismerem az UbiMate-t sajna, de akkor nézd meg, hogy a pulseaudio csomag fenn van-e, lehet, hogy az alsa kavar be valamit.
Ilyenkor szokták javasolni, hogy le kell szedni az alsa-t, ha nem megy, akkor a pulse-t és alsat visszatenni. Igazából most nem vagyok túlzottan képben, mert csak egy disztrónál volt eddig hang gondom, így nulla tapasztalatom van ezirányban.How to Resolve no sound problem on Ubuntu 14.04, 13.10, 13.04 and Older versions
Install Pulseaudio With Built-In System-Wide Equalizer In Ubuntu
Eleve Mint Mate-t rakahattál volna fel, ha ennyire bejön a felület, mégiscsak Mint saját fejlesztése a Mate! Most már ne add fel, Debianon egyszer nekem se volt hang, pár óra alatt helyrehoztam hozzáértők segítségével, itt azért könnyebb dolgod van kicsit.
Flamewar - amikor a táborok egymás kedvencét égetik, Win-Linux, Unity- másik DE
-
válasz
#54715584 #5365 üzenetére
Szia!
Ma délután ez az egy frissítés volt csak!
Alapból be van állítva az 1-3 szint, de megnézheted a Frissítéskezelő/Szerkesztés/Beállítások/Szintek ablakban.
Ha terminalban csinálod sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade-el, még ennyi lesz a frissítés:
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
libtorrent-rasterbar7
Ezt az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
hexchat-common
1 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 662 kB.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
-
válasz
nemurea #5347 üzenetére
Látod, csak érdemes volt kinlódni, ha egyből kipróbálod spammer ft javaslatát, lemaradsz egy csomó új infóról!
a kérdéseidre itt a válasz ebben,
csodálnám, ha az Összefoglalóban nem lenne ott ez-benne volt, csak nem direktben, de már úgy is láthatóTán a mesa-vdpau nincs konkrétan benne, de az az amire gondoltál a hw gyorsítást végzi, he érdekel, hogy fenn van-e nálad, megnézheted a VGA adatait:
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa -
válasz
Mtbsrác #5333 üzenetére
IOMMU nincs, nem baj, ez csak kicsi esély lett volna, Persze, hogy nem használja a swapot, a dmesg-ben is látszott, hogy több, mint 4,5 h kellett a megtelítődéséhez!
Ahogy a kolléga is mondta, memória gondok lehetnek, memória tesztet érdemes lenne GRUB-ból indítani, amikor nem akarod használni egy ideig. Az ntfs kapcsolódásokat is kiiktatnám egy időre, hogy e nélkül is jelentkezik-e ez az anomália!
A weather station-hoz érdemes nézned egy Linuxos programot, egy WeeWX-et találtam, de biztosan van más is.
Amelyiket írtál, annál a Linuxos verzió nem támogatja a WDL konfigurátort, azt írja. -
válasz
Mtbsrác #5328 üzenetére
Alap kernellel telepítsd, talán 3.19-es. Ez a sor, ha jól értem, nem szimpatizál a kernellel ill. az a nvidia driver verziójával.
[ 10.414662] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
Aztán elkezdi a virtualizálást és ide jut
[17093.704049] [ 2637] 0 2637 [B]1304927[/B] 389058 2554 8 [B]912562[/B] 0 mount.ntfs
Nem vágom nagyon de az első az a virtual memo betöltés a másik meg a swap betöltés. Ezután ki is lövi a vboxot. Létezik, hogy 4,5 óra telik el, mire kilövődik?
BIOS - IOMMU bekapcs, ha lehet és default kernel ! ! !
Mondjuk ugyanezt leírtam reggel is, de valahogy elsikkadt...
-
válasz
Mtbsrác #5326 üzenetére
Programfordítás – Könnyen is lehet by Vladi
vagy ez rövidebb
./configure
make
make install# Csomag telepítése forrásból.
# A parancsot abban a mappában szükséges kiadni, ahova lett másolva az adott program
http://www.letix.hu/
A letöltött csomagot kitömöríted egy mappába és azon belül kell a parancsokat kiadni (terminal-root joggal), a readmi-t el kell olvasni előtte!
ezeket is megnézném a helyedben
-
válasz
Mtbsrác #5321 üzenetére
Lehet, hogy nem hw hiba lesz, bár ez nem csak a vinyót jelenti.
Már beugrott, elég sokat kutyultad a kerneleket, a TV Time-al is gondok voltak, virtualizálsz is IOMMU nélkül, tényleg a bios-ban nem tudod bekapcsolni az IOMMU-t?
[ 24.088607] vboxpci: IOMMU not found (not registered)
[ 24.295310] init: plymouth-stop pre-start process (1808) terminated with status 1
[ 32.507493] UDF-fs: INFO Mounting volume 'StorageLabs UDF Volume', timestamp 2016/02/22 19:42 (103c)
[ 304.377126] capability: warning: `VirtualBox' uses 32-bit capabilities (legacy support in use)Ebben a teszt esetben jobb lett volna a default kernel, de hátha így sem lesz gond.
Egy új dmesg-et csinálhatnál pastebinel. -
válasz
Mtbsrác #5319 üzenetére
Ez nem jó, de sajnos a Linuxnak nem sok köze lesz hozzá, hw hiba lesz inkább, de ne legyen igazam!
dmesg- et se tudtad megnézni vagy a kernel.log-ot?
Ha sikerül újratelepíteni, mert a hw hiba elég hektikusan jelentkezik többnyire, akkor mindenképp mentsd el a fenti két logot!
-
válasz
OldAkita #5316 üzenetére
Nincs mit!
Majd meglátod, sokkal jobb kis olvasgatás után nekikezdeni, utána még úgyis rengeteg kérdésed lesz, de majdnem mindent meg szoktunk oldani!
Ebben az Összefoglalóban találsz nagyon jó és hasznos leírásokat az SSD-ről!
alignálás, TRIM, etc.
De előbb a telepítéssel törődj, a Mint már jól kezeli az SSD-t, nem lehet vele gondod, legfeljebb ellenrizni kell pár paranccsal és kicsit optimalizálni az SSD Linux írás alapján, de ha valamiben nem vagy biztos, inkább kérdezz!
-
válasz
OldAkita #5312 üzenetére
Először ezt az írást olvasd át!
Egyébként marhaság az egész, mert mi van, ha valakinek egy új SSD-je van? Tesz fel egy Wint, hogy azon partícionálja? A Linux Mint telepítője jól fogja partícionálni, de a linkelt írásban van ellenőrző módszer az alignálás helyességére is, egy parancs beírása teminalba az egész.
Valamint globálisan a telepítés menete jó lesz úgy ahogyan a wincsire lehet telepíteni, tehát először a Windows, utána a Linux?
Ez a helyes sorrend pontosan. A Linuxot viszont ne automatikusan a telepítés másik oprendszer mellé opcióval telepítsd, hanem a valami más opcióval.
Nézd meg az Összefoglalót, a végén van 2 írás linkelve, ami segíteni fog. -
válasz
porthamt #5288 üzenetére
Szia!
A PPA felvételétől és a frissítés után mitől lenne legújabb codec-ünk egyébként?
Örülünk, hogy segíteni akarsz, de értelmetlen beírásokkal ezt nem könnyű elérni!Azt javaslom, hogy ha találsz olyan kérdést, amire tudod a megoldást, akkor azt írd le, de ne ilyen profi módon!
-
válasz
#54715584 #5255 üzenetére
Szivesen segítünk minden potenciális Linuxosnak!
Neked azért nem lesz nehéz dolgod belejönni, legalábbis hozzám képest. Ha én nulla informatikai tanulmánnyal és előélettel 3 hónap alatt elértem egy használható abszolút kezdő tudásszintre, most már stabil kezdő szinten leszek lassan. Ehhez mérd a helyzeted, hamar tisztán fogsz látni!
A téma linkje épp itt volt, mert újra kell öltöztetnem a tegnap felrakott LMDE2-t (épp a Ceti2 téma látszik a felrakott képeken is-illetve ez nem is téma igazából, csak ablakkeret és a vezérlőelemek), az alaptémák csökkentek amúgy, a régebbi disztrókban több volt, de rájöttek, hogy elég néhány kezdésnek.
Jó olvasgatást!
-
válasz
#54715584 #5252 üzenetére
A Rendszerbeállításoknál a Kisalkalmazások alatt vannak jó kis appletek, például az Energiakezelő, amit említettél az előbb.
Érdemes spammer ft javaslatát megfogadni, az Összefoglalót innen is tényleg érdemes átolvasni, még így is fura lesz eleinte, de hamar megszokod! Emellett az említett Rendszerbeállításokat is tanulmányozd, nem csak a kisalkalmazások miatt, de rengeteg beállítási lehetőséggel szembesülsz majd!
Ha a témák, ikonok érdekelnek még pluszban, akkor javaslom a noonbslab-ot.
-
válasz
#54715584 #5250 üzenetére
Desktopot használok, így a fényerőhöz nem tudok hozzászólni, a játékokhoz sem, az alul lévő linket megnézheted.
A Rendszerbeállításoknál a Hardver/Hang alatt tudod beállítani a rendszerhangokat a felső csúszkával, vagy kikapcsolod:
A hardvereket az lshw, sudo dmidecode terminal parancsokkal is meg tudod nézni. Van valami GUI-s is, de most friss rendszeren vagyok, nem ugrik be a neve.
Terminal használat megy valamennyire?
-
válasz
zenwalk #5247 üzenetére
Szia!
Ha az abszolút kezdőben már feltetted a kérdést, inkább ott kérdezz rá, mert láthatóan elfelejtődött. Ne rakd be egy másik topikba, mert az esetleges válaszok szétszóródnak! Ráadásul szinte ugyanazok az emberek mindkét topikot látogatják!
Abszolút kezdőben már rá is kérdeztem az illesztőre, ott folytassuk!
-
válasz
growler #5222 üzenetére
Igen, ez jó kezdő link, a (#5221)-ból kiindulva legalább 15x van már linkelve!
(#5224) nemurea A Linux akart jót!
Ez tetszik, de az fstab- ba azt rakja bele, amit telepítéskori partícionálás során a telepítést végző saját maga csatol! Azt kénytelen a Linux helyettünk elvégezni, különben nem indulna a rendszer.
-
válasz
VaniliásRönk #5220 üzenetére
Pont így nem ismerkedik a rendszerrel, ha minden fél perc alatt megoldható dolog miatt újra telepíti a Linuxot!
Itt az fstab szerkesztése, pofon egyszerű egy ntfs sort kiszedni belőle. Kéne már csinálni egy jól áttekinthető fstab ismertetőt.
Itt meg az Abszolút kezdőben minden segítséget megkap egy kezdő a problémák megoldásához, sok esetben a keresővel is találni jó megoldásokat. Hirtelen ennyit találtam csak tőlem az Ubuntu topikban az fstab szerkesztéséről.
Mindent nem lehet megoldani újratelepítéssel. -
válasz
Unamuno #5180 üzenetére
Én is örülök, hogy rendben van a gép, de annak is, hogy fárasztottál most ezzel! Mivel nem használom egy ideje a dropboxot, XFCE-t is ritkán, így a problémafelvetésed mindenképp hasznos volt!
Szokott lenni időnként egy-két tükör szerverrel gond, de akkor inkább az egész nem használható.
Bármi szokatlan probléma van, írjál csak nyugodtan, mi antiguruk ilyenekből is tanulunk!
Meg aztán akár mással is előfordulhat/ott akármilyen probléma, amire így találunk megoldást közösen.
-
válasz
Unamuno #5176 üzenetére
Örülök, hogy a linkek indirekt módon ugyan, de segítettek!
Ravaszul megoldottad a problémát és ebből ki is derült, hogy valami oka kell, hogy legyen a mintupdate szokatlan viselkedésének (valami köze lehet esetleg a túlzott óvatosságához, ami nagyon kezdőknek jól jön ugyan, de sokak szerint felesleges). A szintek beállításával is kapcsolatban lehet!
Ha legközelebb frissíti magát a mintupdate, nézd meg terminalból is, hátha mutat valami érdekeset az abból való még frissítendő csomagok listája!
Nem tudtam már reprodukálni a dolgot, mert épp tegnap jártam az XFCE-n és frissített mindent, kivételesen a mintupdate-t használtam, hogy lássam, miket hagy ki a terminalos frissítéshez képest.
Jó, hogy említed ezt a tükör dolgot, bár Cinmanón is az energotel van beállítva, de még nem vettem észre a jelenséget, amit írsz. Megyek vissza és ránézek, a karneval ad-e valamit, amit az előző tükör nem!? -
válasz
Unamuno #5173 üzenetére
Érdekes dolog, de legalább valamennyit értek a linkek!
dropbox status parancs ezek szerint azt írta, hogy nincs ilyen?
Kipróbáltam XFCE-n ezt a dropboxot, telepítés után nem volt ikon, viszont a Glances-ben látszott, hogy működik, létre is hozta a mappáját. Csináltam neki egy indító ikont a panelra, de arra hiába kattintok, viszont a daemon fut a háttérben, ilyenkor az indító ikon művelete egy pár másodpercre látszik a Glances-ben, de a Feladatkezelőben is látszik, hogy benn van aktívan a daemon és ott is beugrik egy időre a dropbox start -i parancs. Még a Nemo fájlkezelőben is működik a pluginnal.
Elméletileg a mintupdate frissítése nem okozna ilyen jelenséget, tárolót meg biztosan nem rúg ki.
Maga a dropbox mappa megvan egyébként? Ha igen, böngészőből próbálj valamilyen mozgatási műveletet csinálni, hogy abban a mappában történik-e változás!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged