- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha már teló a téma, végül is ez csak nem off, ha Linuxon akarjuk frissíteni......
Egy Redmi 4x-et vennék és nem tiszta, melyik Miui ROM lesz rajta, ugye kínai telóknál ez változó. Ha nem global lesz rajta, akkor ezeket a Miui-s telókat lehet Linux alatt frissíteni?
-
válasz
#45553408 #8340 üzenetére
Szia!
Üdv itt körünkben! A Mint topik mostanában elég kihalt amúgy, a Kezdőben zajlik inkább az élet (ez volt is téma anno) :-) A lényeg, hogy egész rutinosan vetted az első akadályt, ebből már látszik, hogy Te már nem fogsz visszarohanni a WinX-hez! Mindig öröm eggyel többen lenni! Én örülök, ha tudtam segíteni!
-
Még jó, hogy csak most olvastalak, mert már szerkesztettem a /boot-ból a grub.cfg-t, mondjuk muszáj is volt, mert enélkül el se indul a laptop.
Ezt pedig igencsak bánnám, mert vettem az öreg Toshibába egy használt Fury 120GB-os SSD-t és 6 perc alatt felugrott a Mint és viszonylag jól is bootol vele:
linux /boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=c68058b3-04e1-4afb-8bd3-6cf016e7c1aa ro quiet splash processor.nocst=1 $vt_handoff
-
Van egy 18.2 Mate a laptopon és emlékszem, hogy amikor felállt a rendszer, de nem volt net, akkor nálam is kikerült a listából a routerem, de ennek vissza kéne kerülnie, ha be van kapcsolva a Kapcsolatszerkesztő általános fülnél az
Automatikus kapcsolódás ehhez a ....
Ezt ellenőrizd! Ha nem ez a gond, akkor a kapcsolatoknál nézz körül:
Ha itt is minden OK, akkor valaki elszipkázza a wifidet! Változtass jelszót. Ez már csak találgatás szint volt, de sose lehet tudni.
-
Kicsit többet elárulhatnál a használt rendszerről, DE-ről.
Milyen gépen fut a rendszer.....
Mit csináltál, frissítettél/telepítettél, ami után ez a jelenség jelentkezett?(#8320) Ibituba
sudo apt-get remove gnome-keyring-s
Ha nem használod súrún a terminalt, akkor szólok, hogy a -s csak ottmaradt, azt ne használd, azzal csak szimulálja, hogy mi lenne, ha.....
-
válasz
Ibituba #8320 üzenetére
Desktopon még nem jött ez elő, de laptopon pár hete csinálta ezt, pedig beállítottam, ami használta, talán Chrome szokta alkalmazni ezt. Leállításkor viszont feljött, így leszedtem óvatosan. Ha nem használod, inkább szedd le, minek fusson a háttérben.
sudo apt-get remove gnome-keyring
Az alábbi csomagokat is leszedi magával:
sudo apt-get remove gnome-keyring -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
evolution-data-server gnome-keyring python-ubuntu-sso-client seahorse
0 frissített, 0 újonnan telepített, 4 eltávolítandó és 27 nem frissített.
Remv evolution-data-server [3.18.5-1ubuntu1]
Remv python-ubuntu-sso-client [13.10-0ubuntu11]
Remv seahorse [3.18.0-2ubuntu1]
Remv gnome-keyring [3.18.3-0ubuntu2] -
Intel driver update ugrott be nekem is a dologról, az még 1 hónapja is ugyanezt csinálta, anno próbáltam átírni a lsb-release-t, de valószínűleg rossz helyen, mert nem működött az IDU.
ezt most találtam az /etc/upstream-release mappában:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=16.04
DISTRIB_CODENAME=xenial
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04 LTS"erre kéne átirni az /etc-ben lévő lsb-release fájlt vagy a GRUB-ban?
(#8288) Bici Reméljük nem ütközöl több problémába, annyira előrébb a rollinggal sem leszel egyébként, bár lehet......
-
Érdekes, nem tudom mit hiányolt a Mint ebben az esetben, mert mint látod, az Ubuntus repokat használja alapból, de biztosan van valami saját Mint-es függőség a dolog mögött. Amúgy amin variálni kell, azzal mindig csúszik a Mint az Ubihoz képest. Mondjuk ez logikus is.
Szépen kiírta, hogy Unsupported OS.
Kár, hogy csak ezt írta ki, mert kíváncsi lettem volna a valós problémára.
Ettől függetlenül lényeg, hogy legalább Ubuntuval működik, amit szeretnél.
-
Ezek szerint lejönnek az Ubuntu LTS-es csomagok mint-re is.
néhány le, igen
itt egy serena sources list, a hivatalos:deb http://mirror.inode.at/linuxmint/packages serena main upstream import backport
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partneraz első sor a saját repo, ennek a tartalmát meg tudod nézni, itt vannak azok, amiket átalakítottak:
http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Serena
ha ezt oszehasonlitod a xenial csomagokkal, pontos képet fogsz kapni, de azokba a driverekbe tuti nem nyultak bele.
bocs, de a billentyúzet egy része nem mukodik ezen a ketyerén -
Igazán nincs mit, remélem valamelyik tipp segíteni fog, az MTU érték változtatását is javasolták itt, ahogy látod. Nekem egyszerűen a 3. telefonálás után valóban átrakták publikusba és utána minden működött, mint azelőtt.
Sajnos a szolgáltató itt is lehet sunyi, letagadhat, hazudik és még fel is hívhatja a figyelmünket arra, hogy a hibajavítás ideje 72 óra. Pedig ott a hiba inkább az volt, hogy nincs keréknyom a homlokán az ilyen ÜSZ-esnek! Nekem kicsit elszakadt a cérna, mikor ezt belemondta a telefonba a hölgyemény! -
Szia!
Hirtelen 2 tippem van laikusként. Győződj meg róla, hogy valóban levették a NAT-olt IP-t, mert nálam is egy nappal később adták vissza a publikus címet!
Igaz nekem semmivel nem hozott be https oldalakat, kivéve a 17.3-mal. Ha nem NAT-olt már az IP, akkor még érdemes megnézni a FF ESR 52-es verziójával. Az még használ javát.Ezeket a hsz-eket fusd át esetleg, kaptam pár tippet, miket nézzek meg, amikor hasonló gondom volt.
-
válasz
Lasersailing #8261 üzenetére
Igazából a mostani /home-ot is megpróbálhatod integrálni, nem biztos, hogy pontosan sikerül minden programmal. Viszont ha nem, akkor már érted is, miért nincs sok értelme, csak abban az esetben, ha valami oknál fogva pont ugyanazt a verziót telepíted újra.
Amúgy a levelezések és mások miatt én már megpróbálnám a 17.3 home-ját alkalmazásba venni. Nem volt még külön /home-om, de ettől függetlenül ezt javallom. -
válasz
Lasersailing #8259 üzenetére
Szia!
Ha már mindenképpen kíváncsi lettél a 18.2-re, nyugodtan felteheted, a kezdeti gubancok már rég nincsenek. Elfogyott a /home? Ez nem történik meg, ha nem csinálsz, egyszerűen felrakod a maradék helyre a Mint-et, majd kezeli ő rugalmasan a /home-ot, de ha mindenképpen akarsz külön partíciót neki, akkor jó ez a felosztás. Manuális particionálást válassz telepítéskor mindenképpen. -
válasz
PistiSan #8246 üzenetére
Valami hardver tutira nem OK, de ne feledd kipróbálni másik pennel vagy DVD-vel sem, mert az is elég gyanús, főleg, ha a HDS szerint nincs gond a HDD-vel! Mondjuk egy részletes önteszt a valóban megbízható, az akár javíthat is meglévő hibás területből adódó helyzeten. Roppant kíváncsi vagyok, mi a fene lehet ennek a jelenségnek az oka. Igazából még ki sem tudsz hagyni semmilyen lépést, mert a telepítő figyelmeztet ilyenkor.
Ha semmi nem változik, akkor memtest következik. -
válasz
PistiSan #8244 üzenetére
Már csak arra tudok gondolni, hogy másik pennel próbáld ki vagy dvd-vel. 11 GB csak nem kevés a rendszernek, de az is lehet, hogy az a particionálatlan terület okozza a galibát, bár nem lenne logikus, vagy mégis van azon a hátsó lemezterületen valami gond, valahonnan ki kéne emelned 15 gigát és ott próbálni, de ha MBR partíció séma van, akkor mindenképpen csinálnod kell egy extended partíciót a 4. elsődleges helyett! Valószinű, hogy a 4. partícióról le kell mentened az adatokat és a 3-4.-et meg kell szüntetni, csak úgy tudod megcsinálni az extended partíciót, amit utána már oszthatsz nyugodtan logikai részekre. Szilvás, de szerintem ezzel tudsz tovább menni.
-
válasz
lajos0001 #8231 üzenetére
Ha azt a parancsot adod ki, amit írsz, akkor olvasd el még párszor, mit irt neked a kolléga!
upgrade
vs
updateEzután 64 bites mint 18.2 xfce live pendriveról bootolva reinstalláltam a grubot a hard disken
ez a parancs újratelepíti neked a grub-ot, nem kell hozzá live-ból futtatás:
sudo grub-install /dev/sda (az a az változhat)
utána futtasd le azért a sudo update-grub-otAmúgy mit ír ki az a bootup, ami zavar?
-
Szia!
HDD mellé bőven elég a 120 GB-os, nekem is így vannak a dolgok a gépen, Linuxnak a mindennapi használatban lévő az 20 GB-os partición van, de ha nagyon akarod, adhatsz neki 25 gigát, nagyon bőven elég, időnként ha már megtelik a /var, azt kitisztítod és 15 gigánál soha nem lesz nagyobb a Linuxod.
A böngészőnél állítsd be az elején, hogy a letöltések a tároló meghajtóra menjenek és ha nincs még ötleted, nézz be a Milyen SSD-t vegyek topikba.
Van egy SSD-s írás a blogjaim között, majd ellenőrzéshez hasznát veszed a benne lévő parancsoknak.
Ha majd valami nem lesz egyértelmű az SSD-d beüzemelésekor v. utána, akkor meg írj!
...............................King Unique szaki, jól megleptél most, csak pislogtam, mikor rányomtam az OK gombra, mondom magamba, ezt nem is írtam......akkor láttam, hogy egyszerre irtunk!
Ár/érték arányban igazad van, de ha semmi másra nem fogja használni darazzs, akkor...... -
Persze, modernebb a GPT, de nekem is mindig belakott meghajtóim vannak, így értelmetlen foglalkoznom vele, MBR-rel soha nem volt bajom, igaz már nincs 12 oprendszer fenn egyszerre, de ezek se panaszkodtak a GPT hiányára.
A Gparted rendkívül jól oldja meg a dolgokat, időnként simán átmásolom vele SSD-ről HDD-re a régebbi disztrókat, legutóbb igen hasznos volt a 17.3, mert csak azzal jöttek be bizonyos oldalak a NAT-olt IP címem miatt.
Jó sokáig elleszek még az MBR-rel szerintem.
Ez a swap file mindig kimegy a fejemből, valóban ott van az is és jobb is, mint a swap.
-
Úgy érzem, mint ha az extended partícióra haragudnál, mert azzal aztán semmi baj nincs. Ha már így járt a fórumtárs, pont jó, hogy először ajánlottad neki, hogy csak elsődlegest csináljon, utána beszélsz a GPT-ről.
Jó lenne tisztázni, hogy az MBR-rel semmi gond nincs, figyelni kell, hogy ne szorítsa be magát az ember, ezért még időben érdemes már a 3. particiót extendedre késziteni és abból gyakorlatilag akármennyi logikai particiót csinálhatunk. Két előnye van a GPT-nek, 2 TB feletti particiókat is kezel és nincs limitálva az elsődleges particiók száma. Az MBR is tökéletes, ha előbbiekre odafigyelünk, az emberek jelentős része még mindig használja.
-
válasz
zambozoli #8181 üzenetére
Lehet, hogy marhaságot írtam, mert Win alatt meg nem tudja kezelni az ext4 fájlrendszert a particionáló.
ezzel a felállással lehet, hogy nem fogsz tudni megoldást találni, az működhet, amit a kollégák írtak, valamit be kell áldozni.(#8180) sonar
A GRUB miért kerülne partícióra a meghajtóról?
-
válasz
zambozoli #8177 üzenetére
Értem, akkor ez a tipikus beszorulós helyzet lenne, amikor az elsődlegesek közé van ékelve a kiterjesztett. Nem engedi mozgatni a kiterjesztett particiót elsődleges partició területére ezek szerint. Az MBR-nél időben kell gondolni sajnos a particionálásra. Én is azt hittem, hogy elől lesz a Windows. Win alól sem tudtad ezt végrehajtani ezek szerint? Linux elől néha lezárja a műveletei lehetőségeket a Win. Ha sehogyan se megy, akkor ebben a formában már nem tudsz variálni szerintem.
-
-
Erről a harci mutatványodról írhatnál egy blogbejegyzést, mert így szétaprózva nem az igazi. Én mindenesetre áhítattal követem az eseményeket, bár az értelmét nem látom még, de a blogodból ki kell, hogy derüljön!
(#8157) Mtbsrác
Ha ebben az ablakban kiveszed a pipát, akkor nem normál fényerőn van akkuval is?
Plusz a panelen jobb katt - hozzáadás a panelhez gomb és ott van olyan kisalkalmazás, hogy Fényerőállítás.
-
Valószínűbb a hardvergubanc, de ennyiből nem lehet megmondani, egyenlők még az esélyek.
A kern.log az csak egy kis része középről, valahogyan az egészet be kéne raknod a pastebinbe. Ha olyan időintervallumban volt a fagyás, hogy az már nincs a kern.logban, akkor egy előzőt bonts ki és azt rakd be! Lehet, hogy nincs is tömöritve gz-be amúgy, kern.log1 ..2..3 sorban jönnek.
Figyelgesd a rendszert is a top vagy htop-pal, hogy nincs-e rendellenesség a proci v memó használatnál.(#8115) colomb2
Hát, most kiderült, hogy nem! A Chakra automatizáltan mindent megcsinált helyette! De éppen a kezdők disztrója sz.patja a Kapitányt.............
Kapitány, amúgy te láttál már kék babát?
-
-
Jujj!! Ki ne tiltsatok ezért.
Tuti, hogy nem! Kapjad csak az ívet rendesen azért, amiket írtál!
(majd leestem a székről, mikor olvastam, hogy milyen módon használod az xnview-et)Remélem a terminal használatát nem Winx alól megközelítve akarod majd előadni a kezdőknek!
(#8083) colomb2 Ez elég informatív kép!
(OK, ne magyarázd el, tudom, csak próbálom tartani a lépést kekeckedésben)
(#8082) Syl Bocsi, a te hsz-edbe nem tudok most belekötni.
(#8077) csixy Ezt el se olvastam.
-
válasz
Joker88 #8073 üzenetére
Gyakorlatilag azon kívül, amire választ kaptál, minden egyes kérdésedre ott a válasz a Téma összefoglalóban!
Alapalkalmazások, amik home usernek kellhetnek, azok alapból fenn vannak. Azt, hogy mire van szükséged, csak te tudod. Cikkek, leírások, wines programok alternativáinak keresője, minden ott van az összefoglalóban.
Driverek nem kellenek, ha valami nem működik, akkor szólj, de ezzel még korai foglalkozni!
-
Nyekergés helyett be lehetne segíteni a verziók fordításába talán azoknak, akik KDE-fanok, mert gondolom nem győzi az a pár ember, aki saját szabad idejében fordítgat!
Egyébként meg ha Mint, akkor Cinnamon. Meg Mate. A többi felületre rengeteg disztrót lehet találni.
Most sem tartott túl sokáig a sértődött elvonulásod!
-
Aham, de ne aggódj, nemsoká kapni fogsz egy szép levelet is, hogy tudd, kire akarsz szavazni tavasszal.....most ezek az ártalmatlan szavazások vannak csak.
Gondolom látod azért, melyik topikban tettem fel a kérdést, csak ide a Mintesbe, így ezt most kötekedésnek is minősíthetnénk részedről.....pedig ez nem videó!
-
válasz
0xmilan #8039 üzenetére
Még 1 szavazat 500 pezó, jössz nekem egy sörrel!
Szerintem meg az a jó, minél több szavazat jön össze nekik, amikor én szavaztam, 2 szavazat lett egyből.
Én se fogom látni, de nekik szívügyük, csipem az ilyen lelkes embereket, ráadásul nem tapossák betonba az érdeklődők fejét, mint a bP FB oldalán, ha nekik nem tetsző kérdést teszel fel.
Látom a 8-as kicsit le van maradva.....
-
A Linux Mint magyar csapatának oldalán láttam:
Szavazás: rollup banner kitelepülésekhez
Ha ráértek, segíthetnétek, ha csak szavaztok, az is segítség! Előre is köszönjük!
-
válasz
growler #8027 üzenetére
Igen, pont ezt akartam kérdezni az előbb, hogy ez nem laptopoknál lényeges-e, csak közben elkezdtem keresgélni a Debianos topikban olvasott httpredir-t, így szétszóródott a figyelmem ezek meg még 6 másik dolog között.
ubyegon@mint-Satellite-L305 ~ $ inxi -A
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.12.1-041201-genericViszont az öreg Toshiba-n lehet, hogy hasznos lenne...... veszettül szól nagyon a saját berregője. A TLP beállításokba ez nem kavarhat bele?
-
válasz
growler #8023 üzenetére
audio_powersave() {
[ "$INTEL_AUDIO_POWERSAVE" = "true" ] || exit $NA
for dev in /sys/module/snd_*; do
[ -w "$dev/parameters/power_save" ] || continue
printf "Setting power savings for %s to %d..." "${dev##*/}" "$1"
echo $1 > "$dev/parameters/power_save" && echo Done. || echo Failed.
done
}
case $1 in
true) audio_powersave 1 ;;
false) audio_powersave 0 ;;
help) help;;
*) exit $NA
esac
exit 0Ez a rész marad úgy? Csak ezt be kell szúrni és ennyi?
INTEL_AUDIO_POWERSAVE=false
-
OK, ebből én levettem, hogy nem kell megóvnom saját magadtól!
Szóval most szeretném kipróbálni a Cinnamont felületet. Józan paraszti ésszel úgy csinálnám, hogy törlöm a partíciókat és ismét létrehozom, mint egy új telepítést, csak nem tudom hogy a grub menüvel ilyenkor mi történik.
Az új disztró felrakásánál új GRUB-ot hoz létre és az lesz az induló disztró, de ezt bármikor átállíthatod majd vagy boot-kor kiválasztod a szükségeset a le/fel nyilakkal és akkor az bootol.
Amíg csak ismerkedsz, tényleg ne csinálj külön
/home
-ot, felesleges, tesztelgetésre meg elég 15 GB bőven.A linkelt Képregényből kiindulva csinálj egy tiszta telepítést, de ha azt akarod, akkor a telepítés során a particionálóban kijelölöd a meglévő KDE-s disztró megfelelő számát és kijelölöd formázásra, a /home-ot törlöd ugyanitt, a /swap-ra meg csak jóváhagyólag rákattintasz, az ugyanúgy meglesz majd az új disztrónál is.
Nem akarok belefutni olyanba, hogy nem indul el egyik rendszer sem.
Ettől nem kell félned, ha úgy csinálsz mindent, ahogy a cikkben van és ahogyan most röviden leírtam, de bármi nem tiszta, inkább kérdezz.
-
Szuper! Ne csinálj semmit. Kérdezd meg magadtól, hogy az abszolút alapokkal tisztában akarok-e lenni?
Ha még a rendszer és a DE közötti különbség is idegen számodra, akkor komolyan bele fogsz ütközni olyan dolgokba, amik elveszik a kedved a későbbiektől....
A KDE-s rendszer eléggé más a Gnome alapúaktól, szerintem akkor se vált így felületet, ha 10-en bíztatnak. Ha valami nem úgy működik, akkor nem tudsz hová nyúlni és csak megutálod a Cinnamont.
A Téma összefoglaló tanulmányozására szánj pár órát, napot szerintem. Nem fogod megbánni. Én hetekig csak olvasgattam és úgy próbálgattam ki dolgokat, nem csak úgy, hogy lesz, ami lesz.
A KDE-s rendszered particionálása teljesen ésszerűtlen és felesleges a /home is, ha tudnád, hogyan használhatod ki, akkor sem menne KDE/Cinnamon váltásnál.
Ez csak az én kezdő/laikus véleményem, de mivel én is így kezdtem, mint te, akár hihetsz is nekem.
-
Nem pontosan értettem elsőre, hogy az egész rendszert karod cserélni vagy csak az asztali felületet kipróbálni.
Ha van elég helyed, 12-15 GB, akkor felrakhatod a meglévők mellé is a valami más particionáló opcióval, ahogy lev258 szaki is írja.Az ebben lévő Ubuntus particionálás résznél jól láthatod, ugyanez természetesen Mint-en is, csak a színek nem annyira szörnyűek.
Nem lenne rossz, ha a profilodba beírnád a géped hw adatait, a segítőknek sok esetben egyszerűbb dolga lenne.
lev258
Most látom, ki is egészítetted a hsz-t hasonló tartalommal. -
válasz
Dhampir #7996 üzenetére
Remélem, hogy az lesz végre! Úgy látom, ha nem szól bele senki, akkor jobbak az esélyek....
Amúgy a pillanatnyi psensornál a két fan érték direkt nem mutat semmit?
Egyébként, attól, hogy lev258 szaki dobta a Mint-et, még nem utálja és rengeteget segít itt is ott is! Amit irt, annak is volt azért alapja, mert ha te tudod is, mit csinálsz, attól még ami itt átjön, az rendesen kaosz.
Sokan vannak úgy, hogy unják a Mint-et és mennek Ubuntuzni inkább, de a Mate felülettel nosztalgiáznak......
-
válasz
Dhampir #7980 üzenetére
Plusz a Frissítéskezelő utána még felajánlja a Cinnamon, Cinnamon-cjs, Cinnamon-nemo, másik kernel és a systemd frissítéseit is.
Igen, ezek alapból nincsenek kijelölve, pedig 3-as szintűek. Gondolom a frissítések beállításánál a középsőt választottad.
A reggel kilőtt frissített 18.2-nek kellettek volna ezek, most direkt nem frissítem ezeket, hogy előjön-e ugyanaz a hiba.
-
válasz
Dhampir #7978 üzenetére
Ja, kifut a 32bit lassan, felejős neked is!
A Mint már újra él! :-) Túl sokáig vacakoltam már így is vele..... ez is tartja az 5 sec bootidőt!
A vicc az egészben, hogy a friss 18.2-nél épp most frissültek azok a
cjs
valamiknek a verziói, amik megoldhatták volna a frissített 18.2 gondjait!Nem annál a gépnél vagyok, ezért nem írom pontosabban.
Pedig emlékeztem, hogy anno Debianon is figyelni kellett erre a cjs-re, ha testingből felraktam a Cinnamont, mert persze mindig le volt maradva verziókkal ez is és még nem jött ki az új LMDE2 sem akkoriban. Ez a Cinnamon frissítés akhillészsarka!
-
Teljesen rendben van, a saját tapasztalatod, miért ne jelenthetnéd ki!
Amit én írtam, azok csak a száraz tények.
Az XFCE és Mate mellett a Cinnamon lomha, ez is tény, fórumtársunk pedig pörgősebb DE-t akar, te nem így olvastad?
Cinnamon fan vagyok egyébként, de a többi említetthez képest lomha. Most 3 különböző verzió van az asztalin és kettő az öreg Toshibán 5400 rpm-es winyón, ezen halál cammogós 4 gigával is.Ezt meg én jelentettem ki. Ez van.
Lerajzolnám neked a különbséget az SSD és az 5400-as HDD között, de nincs akkora lapom!
(#7959) darazzs
Csak ügyesen, ha lesz SSD, jöhet a Cinnamon. (legalább tudod kit kell majd emlegetni)
-
válasz
Dhampir #7950 üzenetére
Most Effective Ways To Reduce Laptop Overheating In Linux
Egyébként sokan a TLP-t javasoják, de érdemes elolvasni a weboldalán a beállításait.
(#7956) Normi™
Erősen hardverösszetevőktől függ egy bizonyos szintig, nem csak az számít, mekkora a fizikai memória, SSD van-e a gépben....viszont ki nem jelenteném, hogy jól fog futni egy olyan gépen, amit fórumtársunk bemutatott.
-
Szia!
Ha gyengének érzed a géped, akkor inkább a Mate és az XFCE verziót kéne kipróbálnod először, akár pendrive-ról live-ban kipróbálva! A KDE és a Cinnamon nem lesz fürge annyira azon a gépen szerintem se.
Amelyik tetszik, azt rakd fel dualban, mert úgy érződik igazán a sebbessége, penről futtatva memóriából fut, az nem ugyanaz. Az 5400-es HDD amúgy se túl pörgős.Nem a 18.2-t kéne kipróbálnod, hanem a 18.1-et, ha azzal gond van, akkor a 17.3-at, az gyenge laptopokon is jól futott, amiket próbáltam eddig.
Mennyire érzed magad tapasztaltnak Linux telepítésben? Olvasgattad a Téma összefoglalót és a benne lévő írásokat?
-
-
válasz
Dißnäëß #7941 üzenetére
Elég meglepő hozzáállás, normális kérdésre kissé óvodás volt ez a reakció. Szóval úgy néz ki a dolog, hogy segítsenek neked mindenféle túlbonyolított nyakatekert megoldások véghezvitelében, de ha rákérdeznek, mi okból akarod ezt, akkor ez a reakció?
Ha belegondolsz, lesznek még kérdéseid és ezek a Linuxos topikok összetartó közösség, nem írnak erre a szofisztikált melegebb éghajlatra vezénylésre semmi jót az álmoskönyvek.
-
válasz
vadorzó #7912 üzenetére
Konkrétan azt írja ki, mikor csatolni akarom, hogy can't mount.
Nem, nem ezt írja, hanem konkrétan és pontosan leírja a helyzetet, amiért nem sikerül csatolnia, amit ha ide nekünk bemásoltál volna, vagy elárulod, hogy wines partícióról van szó, már rég túl is lennénk a probléma megoldásán.
A Téma összefoglalóban is érdemes szétnézni időnként, ilyet is találni benne.
Unable to mount Windows (NTFS) filesystem due to hibernation
Ebben a leírásban le van írva, képekkel illusztrálva, ha elakadnál a wines fast startup kiiktatásával.
A legközelebbi gond esetén vedd már a fáradtságot és írd le részletesebben a hibát, ne nekünk kelljen kitalálnunk és kérdezgetnünk még egy párat!
-
Csak egy legény van a gáton, aki imád barchobázni!?
-
cinnamon[1874]: segfault at 7fa917dfffe8 ip 00007fa972064305 sp 00007ffd229bd230 error 4 in libcjs.so.0.0.0[7fa97203b000+c1000]
Ezt a fenti hibát nem tapasztalta még senki? Megnyekken x másodpercre a FF, de volt már, hogy otthagytam a gépet és az egér megmozgatása után fehér képernyős lefagyás fogadott, és a fenti kiírás a dmesg-ben.
Pedig vártam eleget a 18.1 18.2-re frissítésével, de úgy látszik, a megszokott egy hónap várakozás már nem elég. Illetev még azt sem tudom, hogy ez a Cinnamon hibája-e vagy a Firefoxé.....
-
Szerencsére ezek a mobil eszközök eddig elkerültek, épp elég ez a Toshiba Satellite, aminél nem egyszerű elérni, hogy mindkét magot használja a procija. Szóval még az is lehetséges, hogy nem telepíthető rá, csak 32 bites OS, ahogy láttam, alapból Win7 32 bit volt rajta az imént látott oldalon, de az már régen volt. Minden esetre ez kitolás így eléggé, bár akad még jó pár OS, ami 32 bites, de fogynak erősen. A végén marad a nagy magyar OS a bPhanter, az csak 32 bitre van PAE-s kernellel. Viszont KDE-s létére nagyon kis erőforrás igénye van. Meglepően kicsi.
-
-
válasz
Dhampir #7854 üzenetére
Nekem ezt csinálta a 18.1 telepítéskor egy alkalommal, de reboot után többször nem. Nem tudom, miért csinálta, de így nem is érdekelt tovább.
(#7853) colomb2
Lassan én is kinövök a disztróhopperkedésből.....kéne egy kis idő a Debian 9-re, azt szeretném belakni most már rendesen, de ettől kíváncsiságból úgyis felrakok érdekes disztrókat.
Múltkor valami japán ninjás disztró piszkálta a fantáziámat.
-
Egyébként nem kéne tele lennie ennyire, én a helyedben megnézném a Baobab-bal, ezeket a partíciókat, ha más nem, legközelebb lesz sejtésed, mi hová települ ill. szemetel és annak több helyet adsz. Ha már ez a szervernek álcázás a kedvenced!
Még akár ezzel is elszórakozhatsz.
-
Értelek. Nekem nincsenek ilyen speciális igényeim, főleg nem akarnám a /home alatt lévő mappákat minden disztrónál vegyíteni. Igaz a Data partícióm pár centivel (6,5 cm) lejjebb van, így oda kell húznom az egeret, de belefér.
Igazából nekem eddig úgy állt kézre, hogy mindenre a Data ill. Torrentek partíció (Linux iso-k kizárólag) van használva, bármely disztrón vagyok, azt csatolom. A Home alatti Letöltések és a többi mappába csak kifejezetten ahhoz a disztróhot kötődő dolgokat töltök le. Így ez egyszerűbben kezelhető nekem és ha akarom el tudom érni a többi disztró alól is ezeket.
Vagy egyszerűen csak kezdő laikus GUI-s módszereket használok, mert laikus kezdő vagyok!
Nem is értek ebből egy szót se!
XDG user directories
Ez a kinek mi egyszerűbb dolog megint csak benézett ide......
-
Szerencsére elég tisztán látjuk hová vezet nem hozzáértőknél a túlbonyolított particionálás!
Ne bonyolítsuk túl a particionálást, mert oda vezethet, ami fecus ft-nél is történt, sonar ft nagyszerűen érzékeltette, hogy szervereknél hogyan lehet szétparticionálni a meghajtókat, de ezt mindenki felejtse el itt! -szerintem-
Szerintem aki Mint-et használ, annak ez bőven elegendő:
/
/ és / home
különösen SSD-n lévő oprendszer esetén jó megoldás:
/ és /másik meghajtón külön Data v egyéb megnevezésű partíció/k*
*ez a symlinkes megoldás se rossz, ha valaki ismeri.....
hogy mi az előnye az FSTAB-ban csatolt külön meghajtó használatához képest -
válasz
Dhampir #7813 üzenetére
Valami hw-es akadás biztosan van ott a 18.1 csomagjaival ill. driverekkel.....van ez a tty1 tty2, amit konzolban lehet előhívni alt (vagy ctrl, vagy shift) F1 v F2-vel, azzal nem próbáltad még, bár az is olyan, mintha a villám csapott volna a gépba, de nem kell rebootolni.
Én egyszer próbáltam használni, nem tudom miért, de a háttérben épp partíciót zsugorítottam.....jót tett 200 giga filmnek.Mindenképp a 14.04 alapúak lesznek jók nálad szerintem.
-
válasz
Dhampir #7811 üzenetére
Szerintem a Debian akár még kezesebb is lehet, mint az említett kettő disztró, de kell valamennyi ismeret hozzá, a repókat mindenképp ismerni kell, mert a stabil repóban valóban elég régiek a csomagok, én is felraktam mindíg a frissebb csomagok repóját, ha a Cinnamont meg a Nemo-t akartam frissíteni, kicsit figyelni kell a függőségekre is a Debiannal, de ha belejön az ember, akkor sokkal rugalmasabban használható az Ubuntu verzióknál és az arra épülőknél.
Stabilitása egyértelmű, bár nekem Mintnél sem volt stabilitási gondom soha. Kivétel ez alól a friss verzió megjelenése, de azzal jó ideje kivárok kb egy hónapot.
-
válasz
Dhampir #7809 üzenetére
Értelek! :-) Bár engem egyszer leoltottak a FB Linuxos csoportban, hogy attól, hogy kezdő valaki, még nem jelenti, hogy nem ért hozzá annyira, hogy kapásból terminal parancsokkal meg kernelfordításokkal operáljon!
Közben leesett, hogy azt a swapot ilyenkor az automatikus telepítés csinálja/ná!
Lőj a kettő közé, rakj fel Ubuntu Mate-t, az akkor Ubuntu is lesz meg kicsit Mint is, a DE miatt.
Debiant nem próbáltad még? Pont az ilyen gyakorlott már nem kezdőknek való, ráadásul amíg olajozottan fog működni, addigra előjönnek az elfelejtett dolgok és sok újat is tanulnál!
-
válasz
Dhampir #7807 üzenetére
Szia!
Ugyanott jársz, bármelyik topikba írsz a kettő közül, ill. a Kezdő topik is dettó. Most írtam az Ubuntuba neked.
Ha nem fogsz hibernálni, ne csinálj 16 GB swap-ot. Ha min 8 GB RAM van, akkor nem is kell a swap, de van aki ilyenkor is csinál 1 GB-ot.
Ezt csak azért mondom, mert nagyon remélem nem a valami mellé, hanem a valami más opcióval telepítesz!
-
Hang terén is elég noob vagyok, de egyszer Debiannal sokat kinlódtam és ennek a hsz-nak az alján megtalálod a szükséges parancsokat, aminek a kimenetével érdemes elindulni. Érdemes átnézni a hsz-re érkezett válaszokat is, nekem anno rendbejött a hang a fórumtársak segítségével!
Lehet, hogy a pulseaudioval is próbálkoznod kellene....
Ja aq 4.11.7-eseel le van dögölve a youtube .... nem játszik le.
Azt ne használd akkor!
-
OK, így már tiszta a dolog, csak azért lepett meg, mert a Slackware nem épp kezdőbarát disztró.
A mai desktop Linuxoknál igazából nem árt terminal parancsokat ismerni, de évekig elvannak sokan úgy vele, hogy a létezéséről sem tudnak. Az, hogy még itt a kezdő topikban is terminal parancsokat ajánlunk időnként, abból fakadhat, hogy akit érdekel annyira, hogy eljut idáig a topikig, már talán meg akarja tenni ezt az egyébként igen egyszerű lépést. GUI-s program egyébként már szinte mindenre van az Ubuntu variánsok, Mint és még sokáig sorolhatnám, hány desktop disztróban, mármint nem a disztróban, hanem az épp aktuálisan alkalmazott asztali kezelőfelületben.Én életemben nem tanultam egy percet sem informatikát, sőt számítógép kezelést sem, totál semmit, de tegyük hozzá, hogy Wint sem tanultam soha.
Jó pár embernek raktam már fel Linuxot és senki ezek közül még nem használt terminalt.
Amúgy nem kell megjegyezni semmilyen parancsot, néhányat csak azért alkalmazunk sokan, mert sokkal egyszerűbb használni, mint a GUI-s változatát.
Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben...
Erre inkább nem írnék semmit, mert ilyen épületes marhaságot szerencsére a Linuxban nem lehet csinálni csak úgy egyszerűen és ez pontosan így van jól! Azért nem gondolod, hogy az normális lenne, ha bárki egy live rendszerről mindenféle jogosultságok megadása nélkül csak úgy törölgetne bármit!
Attól, hogy GUI-s programokkal szinte bármit meg lehet oldani, ezt a Wines baromságot azért mégsem. Amúgy mi a fészkes fenéért rendszergazda minden egyszerű felhasználó a Windowsban? Sose gondoltál még arra, hogy ez teljesen nonsense!?
-
Ezt tanulmányozd, minden szükséges parancs benne van és az is, hogy mi mit csinál.
Ami nincs a live- ban, azt telepítheted, amíg a memóriában elfér.
(#7780) Aureal -ra szerintem egyértelmű volt a válasz, (#7769) lev258-től
Nincs mit beírni, nincs mit dokumentálni!
novómennókráj tipikus esete
Hogyan vagy abszolút kezdő, ha már régen is használtál Linuxot, épp a Slackware-t?
(#7771) lev258 - itt is elhangzik a
gksu
, azaz grafikus sudo, amin utána többen agyalognak. -
válasz
rum-cajsz #7752 üzenetére
LXLE, Lubuntu lehet még esélyes, de az XFCE sem futna rosszul, ha nem lenne a wifid miatt valami lassulás.
Ezek között nem volt semmi, nem hagytál ki sort?
3.743s dev-sda1.device
1.461s ModemManager.serviceA raid6 mit jelent, mármint az esetemben. Én tuti nem kértem ilyet telepítéskor, ki kellene kapcsolnom?
Ez elég fura, ha nem te csináltad a raid-et, próbáld leszedni a dmraid csomagot, hátha akkor nem jelentkezik.
-
válasz
ubyegon2 #7741 üzenetére
Az SSD-t kifelejtettük. Nem nagyon várható sok ettől a csodától, de egy 540 rpm-es HDD-től csak gyorsabbnak kéne lennie.
Ha már benne vagy a tesztelésben, akkor az ebben lévő ellenőrző parancsokat is lefuttathatnád, mert ezt az SSD-t nem nagyon ismerem, hátha kiderül valami ebből az irányból is.
Mindenesetre, ha új telepítésre lesz szükség, akkor azt kézi particionálással kell csinálnod! Ebben a leírásban is vannak képek róla, "valami más" az opció neve amúgy.
-
válasz
rum-cajsz #7740 üzenetére
Nem valami izmos gép valóban, ha jól látom 2 GB alatti a fizikai memória, ilyenkor nem ártana kétszeres swap-ot csinálni.
Mielőtt jobban belemennénk, meg kéne nézni a
systemd-analyze
és asystemd-analyze blame
parancsok kimenetét, utóbbinál elég 10-15 sor, hogy lássuk, ha valami megakasztja a boot-ot a 20. sec körül, addi semmi error nincs amúgy a dmesg-ben.A telepítés után annyit csináltam, hogy bekapcsoltam a zárt AMD drivert.
Itt valami nem OK, ha ez VGA driver akarna lenni......vagy amd-microcode volt? Utóbbi nem számít, előbbi nem létezik már.
Nézzük meg a két systemd-s kimenete, aztán meglátjuk a többit.
Egyébként régi laptopokra nem is annyira egyszerű megfelelő disztrót találni, lehet, hogy majd nézned kell egy lightosabbat, de lehet elég lenne a Mint XFCE 17.3-as verzió, majd kiderül.
És igazán nincs mit!
-
válasz erre: (#30703) rum-cajsz
Szia!
Pár kérdés felmerül:
-milyen gép? nem rossz az általános kategória sem, csak néha nem elég -
inxi -F
kimenet-milyen SSD?
-ééééés
milyen disztró
!?ezt is pontosabban kéne definiálni - pld.:Linux Mint Cinnamon 17.3 32bit
(például: kéne egy jó kis főzött rom a Samsungomra......tudsz egyet?)-OK, hogy friss telepítés, de
milyen telepítési/partícionálási mód
ot választottál?kézi particionálás?
Kifejezetten jó lenne pár log, mondjuk a
dmesg
terminalból vagy akern.log
, de mindenképpen pastebinnel! -
válasz
King Unique #7735 üzenetére
OK, értem én, de ez szokott kizáró tényezőként szerepelni, hogy kinek tuti nem lesz jó a Linux.
Viszont előbbiekből sem következik, hogy ne lehetne más OS is a gépen. Ettől még, mint láthatod, van aki elvan nélküle, sőt!
(#7736) fogtunder
A 25 percből sejthettem volna! Viszont így jobban jártál, mert SSD esetén nem észrevehető a különbség Linux és Win között, HDD-nél már azért igen. (saját tapasztalatom legalábbis ez)
-
válasz
fogtunder #7733 üzenetére
No, ilyen beszámolót jó olvasni! Igen okosan döntöttél, sokan nem is sejtik még, hogy egy nongame gépre/notebookra nem, hogy teljesen felesleges a vásárolható oprendszer, hanem még az élmény is nagyobb lehet!
Az alatt a 7 éve alatt nagyot fejlődtek a desktop Linuxok, mint az te is tapasztaltad. Sok gondod nem lesz vele, örülök, hogy minden szuperül működik nálad.
Ha jól olvasom, 180 GB-os SSD van a gépben, de a típusa nem derült ki, emiatt nem ártana ellenőrizni pár terminal paranccsal és akár optimalizálhatod is. Igaz egy ilyen konfignál nem nagyon érdemes.
Üdvözlégy a Mintes és a Linuxos táborban!
-
válasz
FLATRONW #7729 üzenetére
Valahogy úgy voltam vele, hogy a Mint egy XP-t helyettesítő "butított" Linux
Most szórakozol? Vagy tényleg csak hasraütöttél, hogy szerinted ez ilyen és kész? Nehogy véletlenül utána olvass vagy megnézz egy videót róla. Értelek.
Fenti megállapításod alapján szerintem hamar be is fejezed a Mint-tel való barátkozásod. Amíg ennyire nem vagy hajlandó valaminek utána olvasni, addig ne is kérdezz itt semmit!
-
válasz
FLATRONW #7725 üzenetére
Az EXT 3-at meg a telepítési leírások miatt választottam, gondolom régiek azok a leírások.
Csak az itteni Téma összefoglalóban annyi telepítési leírást találsz, amit használhatnál......
(#7727) FLATRONW
Nem volt kedved defragolni, inkább szívsz azzal, hogy nem megfelelő méretű partícióra telepítesz?
-
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Az FSTAB szerkesztése a megoldás.
A példa fstab-nál az utolsó sor két sorba jelent meg, de természetesen azt is egy sornak értsd!
Azt hiszem a xed lesz nálad az alapértelmezett szövegszerkesztő, amit a gedit helyére be kell írnod.gksu gedit /etc/fstab helyett gksu xed /etc/fstab
Az fstab beállításai újraindítás után lépnek érvénybe. A pontos elérési út fontos, ellenőrizd a torrent kliensben is, hogy mi van beállítva letöltési helynek!
-
-
válasz
FLATRONW #7705 üzenetére
Az a 8 GB épp csak elég lesz neki, adhattál volna többet.
Meg kéne próbálni eltávolítani a dmraid-et, hátha...volt már pár helyen ilyen jelenség és telepítés alatt is okozott hasonló gondot!
add ki terminalban a következő parancsot live futás alatt, de még a telepítés elindítása előtt:
sudo apt remove --purge dmraid
-
Sajna a Linux-szal kapcsolatban különös sztereotipiák élnek az emberekben, mindenki hallott már róla, de a mai desktop Linuxokat nem látták. Aki meg látta és használta, mind el van képedve. Ez a Win függőség viszont nehezen vetkőzhető le. No meg vannak aszkéta típusú emberek is.
-
válasz
King Unique #7695 üzenetére
Igen, oda is átmentem és láttam a duplázást, talán épp ezért javallott egy topikba feltenni a kérdésünket és ott begyűjteni a válaszokat, főleg, hogy a vak is látja ugyanazokat az arcokat mindkettő topikban.
Nekem a megfogalmazásban az tűnt fel, hogy a lehető legkevesebb szóval fejezi ki a probléma mibenlétét a kérdező, így én egy kicsit viccesen is fogtam fel az egészet.
-
Ha te sem érted, akkor jó, hogy így továbbítottad ide az igen szűkszavú kérdést.
Amúgy, ha szó szerint értelmezzük, akkor egyszerűen át kell nevezni a kötetet, akár a gparted is tökéletes erre.
Itt a legalsó partíció, 640 GB kötet néven
Gpartedben az átnevezendő partícióra jobb gomb és a Fájlrendszer cimkézése sorra katt:
Beírod a megfelelő új megnevezést, itt a Partíció szó lesz az:
OK gomb, bezárod a gpartedet és ez az eredmény:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest