- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16770 üzenetére
Sokkal inkább csinálok sajátot. Az LFS sem tetszik egyébként, nézegettem a leírását annak is, de már amilyen forráskódok be rendel szerezni, azok kapásból elég régiek. Szóval ahogy végigmentem rajta nagyjából, már találtam olyan dolgokat, amik nem tetszenek.
(#16773) Apollyon: megnézem ezt a fószert majd. Így tippre nincs igaza, mert szerintem az LFS csak annyiból más, hogy nincs függőség és verziókezelés. Így a te felelősséged, hogy a kódokat honnan szerzed be, meg neked kell felépíteni magadnak a függőségi fát. Csakis ennyiben több, mint egy Gentoo, semmi másban. De egyébként a Gentoo nem tűnik tudásra nehezebbnek, mint egy Arch, csak ez az állandó fordítgatás, amiben nehezebb. Azért elboldogulok Gentoo-val. Egyébként még sok tapasztalatatot kell szerezni vele. Egy stage3-as alaprendszert szerintem alig nehezebb feltenni, mint egy Archot, inkább belakni nehezebb.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #16753 üzenetére
Van már MX-linuxos írás cigam fórumtárs által, csak hetek óta várakozóban... Passz, hogy mikor fog megjelenni, a Logout házigazdán múlik. Én már olvastam, szerintem nagyon jó írás lett.))
Debianra meg azért nem hegesztenék friss XFCE-t, mert belekavargatni a stabil ágba hosszútávon elég nagy galibát okozhat, és egy idő után szinte garantált lenne a feloldhatatlan csomagfüggőség.
Inkább az MX-re tennék már i3-mat az XFCE helyett.
Itt is van i3-wm és suckless-tools, meg kb. minden, ami Debianban van ugye, csak még több. Illetve amivel tényleg sokkal több van ebben az OS-ben, az az, hogy nincs systemd. Igazából már nem is vágyom vissza Debianra, nem hiszem, hogy mindenes OS-nek valaha fogom használni még, hacsak nem kerül ki belőle a systemd. De ez a Debian már nem az a Debian, amit még én 2011-ben feltettem. És nem a verziószám miatt, hanem valahogy a szellemiség megváltozott. Vagy mondhatnám úgy is, hogy kiveszett belőle a józanész, bár ebben némi szerepet játszik az SJW-terror.
MX meg jó lenne, ha Manjaro szintre nőne fel. Nagyon régen a Manjaro egész jó volt, aztán halálgáz lett, de pár éve most már az egyik legjobb Arch repókat birizgáló disztró. Meg az is tetszik, hogy bár a community editionökkel együtt, de minden DE-re és WM-re van Manjaro skinezett opció. Na ilyen kéne MX-re is, természetesen Debian vonalon maradva.
Egyébként nem vagyok egy Logoutra írogató figura. De ha írnék se én korrektúráznám, hanem a "korrektor-főnök", a nézeteltérések elkerülése végett.)
-
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #16691 üzenetére
"Gentoo topikba, biztosan roppant szórakoztató hely."
Szadista és a mazochista beszélget:
Mazochista: -Üss meg!
Szadista: -Nem!Nálam nincs trim:
Thu 2019-12-12 20:02:42 CET 13min left Thu 2019-12-12 19:04:10 CET 44min ago anacron.timer anacron.service
Thu 2019-12-12 20:28:19 CET 39min left Thu 2019-12-12 09:03:54 CET 10h ago apt-daily.timer apt-daily.service
Fri 2019-12-13 06:13:37 CET 10h left Thu 2019-12-12 09:03:54 CET 10h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Fri 2019-12-13 18:13:12 CET 22h left Thu 2019-12-12 18:13:12 CET 1h 35min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16680 üzenetére
Felesleges 4 évet visszaolvasnod az SSD-s topikban. Fele hozzászólás aktualitását vesztette, a másik időtállóbb fele meg szóba került már itt a linuxos topikokban is, TRIM, kímélés, overprovisioning, partícióeltolás, NVMe-k kapcsán.
Meg az SSD-s topikban azért is kár túl hosszan visszaolvasni, mert kb. ugyanaz a 2-3 téma jön elő minden hozzászólásban (kímélés, TRIM, régi HD Sentinel valótlan hibajelzése miatt aggódás), senki nem olvas vissza, még 5 hsz.-t sem, így mindig megkérdezik ugyanazt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16675 üzenetére
Ja, tegyük ki az SSD-t egy üvegvitribe, lila bársonypárnára. Akkor 100% lesz elkülönítve overprovisioning területnek, és addig használjuk helyette a bűn lassú HDD-t. Végül van értelme így SSD-t venni, hogy a 60-100%-át nem használja valaki. Mert ugyebár örökké ki kell tartson, mert egyrészt a HDD-k is örökké mennek, meg ki sem nőjük őket, meg az SSD-k mezőnyében sem lesz fejlődés meg tárkapacitásnövekedés soha többé. Ja, várj, de lesz. Akkor meg nem tudom. De azért 10 év gari, meg 10 PB TWB legyen rá, hogy amikor 2-3 év múlva le lesz cserélve, akkor még maradjon 9990-9995 TB írásmennyiség rajta, meg még 7-8 év gari, hogy benne maradjon az ember pénze, meg a kifizetett vaskos felár. Tejesen logikus, ha körbegondolod, „megbízhatónak” kell lennie, meg „tartósnak”, és még kímélni is kell.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16657 üzenetére
Az a 15 óra ne tévesszen meg, mert a gyártók ezt úgy értik, hogy fele fényerőn használva a kijelzőt, vagy majdnem idle használat (szövegszerkesztés, könnyedebb böngészés, hardveres dekódolású film nézése, meg amit egy egységnyi sugarú laikus felhasználó le szokott vágni), tehát ilyen erősen ideálkörülmények között, teljes töltöttséggel, vadiúj, 100%-os kapacitású akkuval. Tehát csak mese habbal, elhúzzák ezzel a csodaszámokkal a mézesmadzagot a laikus vásárló előtt. Az Apple is 10+ órás üzemidővel szokta vadítani a konzumer idiótákat, akik rohannak is rágott almát venni. Egy akárhány genes X1 Carbont 30 perc alatt leküldök neked a padlóra, szimpla retró fps játékkal, tehát semmi vadiúj, AAA game. Azért mondtam, hogy az a 3 óra üzemidő elég relatív, egy combos gépen ha játék megy annyi ideig, vagy valami intenzívebb feladat, az még akár jó üzemidőnek is számíthat.
Főleg az újabb genes Carbonok nagyon halványak, mert hiába kis fogyasztású gép, baromi vékony ultrabookok, ennek megfelelően az aksi eleve nagyon halovány bennük. A vékonyság nagyon futurisztikusan néz ki, trendi, látványos, de sajnos súlyos árat kell fizetni érte a használhatóság oltárán.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16591 üzenetére
Nincs ilyen P200-am, de elég sok SSD-vel van tapasztalatom sokféle gépen, mindenféle portra és interface-re kötve. Észreveszem, ha egy tesztben hülyeséggel szédítik az embereket meg inkonzisztens, irreális eredmények születnek. Egyébként az áráért ez a P200 nem tűnik rossznak, nagy kár érte, lehetett volna még ennél is jobb, ha a gyártó nem fukarkodik az DRAM cache-en. Amit nem is értek, mert a
Patriot amerikai memóriagyártó cég, tehát kéne lenni nekik raktáron egy csomó visszamaradt, filléres, kisebb 128-512 megás DDR-akárhányas RAM chipnek. Tehát ha valakinek, akkor nekik tényleg nem okozott volna gondot. Csak úgy mondom, nem ekézni akarom egyébként. A gond a P200-zal inkább az, hogy pár ezressel többért lehet jobb ár/értékarányú, gyorsabb modelleket is kapni, akár nagyobb márkákból.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16565 üzenetére
Ez a vakon gépelés nem menőség kérdése. Csak annyit mondtam, hogy érdemes egyéni keretek között ingyen tanulgatni, mert nem kerül pénzbe, meg sok időbe, haszna meg van egy rakat. Csak az egyéni önfegyelmeden és elhatározásodon múlik. Nem kötelező, neked kell akarni, belátni, hogy érdemes. Ugyanaz, mint a minimalista/advenced disztrók, azt sem azért érdemes elkezdeni, hogy te is nagyarchú legyél, hanem tényleg profitálni akarj belőle, tényleg fejlődni akarj. Nem azért, mert valaki előírja, hanem mert tényleg látod, hogy érdemes.
Az a baj, hogy aki szemléletben még nem érett meg ezekre, annak hiába is magyarázod, hogy milyen f4×4 dolgok, úgyis legyinteni fog rá, hogy nincs rá szüksége. Pont ezzel jönnek a Windows userek is, Windows is 5-6 mp. alatt tud bootolni SSD-ről, épp úgy fel tudják rá tenni a Firefoxot, LibreOffice-t, VLC-t, minek minteznének meg linuxoznának. Persze te tudod, hogy érdemesebb, de hogy magyaráznád el nekik? Úgyis az lenne mindenre a végső érvük, hogy a Windowst meg már ismerik, és mindenben kiszolgálja őket, akkor mégis mi előnye lenne. Így meg meggyőzni nem tudod őket. Épp ez a lényege, hogy amit most megszoktál, meg hatékonynak érzel, az nem biztos, hogy a legjobb, de ezt addig nem látod, amíg fel nem fejlődtél egy másik hatékonysági szintre. Egy windowsos usernek már te is egy technosznobnak tűnsz a Minteddel meg a terminálos inxi-s feketemágiáiddal, SSD-cikkes beállításaiddal, meg úgy perceptálja, hogy csak valami high level cuccal menőzöl, meg szivatod magad, közben meg nincs belőle előnyöd. Szerinte.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16563 üzenetére
Pedig pont ez a gépírás lényege, vak legyen, ne kelljen lenézni a billentyűkre, hanem tudsz a képernyőt nézve is gépelni, vagy akár csukott szemmel is, esetleg egy begépelendő anyagot nézve, rá sem nézve sem a billentyűzetre, sem a kijelzőre. Nem is a sebesség a lényege, hanem hogy a figyelmednek nem kell cikázni állandóan a billentyűzet és a képernyő között, mert az ami gépeléskor idegileg fárasztó, figyelni több mindenre. Persze, hogy ez az 1-2 ujjal pötyögős, billentyűzetet néző technikád nem változik, ha nem változtatsz rajta. A gépírást tanulni kell, munkát beletenni, eleinte frusztráló is, hogy szívesebben lenéznél a billentyűkre, mert a régi megszokott módszerrel gyorsabban írnál, és gépírva meg eleinte nagyon lassan megy, szinte megnyomorítva érzed magad, mintha hátrakötött kézzel kéne gépelned, vagy valaki lefogná a kezeidet. De ez csak eleinte van, amíg át nem szoksz, de megéri, mert egy életre szóló befektetés. Még akkor is, ha nem vagy titkárnő, csak a magánéletben használod, fórumozáskor, chateléskor, konfigfájlok szerkesztésekor, stb.. Én egyébként már általános iskola alsó tagozatától kezdve kötelező jelleggel tanítanám mindenkinek, mert nem kell hozzá nagy ész, sem különös képesség, meg ma már mindenki hozzáfér valamilyen informatikai eszközhöz és billetnyűzethez, így nincs az, hogy eszközhiány miatt nem tudja megtanulni. Nagyon szomorú, hogy csak titkárnőképzőkben, meg gazdasági oktatóintézményekben tanítják, mikor akár egyénileg is meg lehet tanulni, ingyenes oktatóoldalakról, ahol vannak leírások meg ujjgyakorlatok.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16561 üzenetére
A skandináv és a magyar billentyűzetek is ISO fizikai kiosztásúak, bal oldalon rövid Shift, közte és az X billentyű között nem egy, hanem két billentyű van, illetve az Enter fejjel lefelé fordított L, a Backspace pedig két billentyűnyi szélességű. Ergo ha átváltasz szoftveresen magyar billentyűzetre, és gépírva nem nézel le a billentyűkre, akkor ugyanúgy működik, mint egy magyar billentyűzet, pl. alapsor jobb kisujj: é betű. Ha meg nem váltasz át szoftveresen semmire, akkor sem lesz skandináv, hanem minden OS-ben default amerikai kiosztásként működik, amíg mást be nem konfigurálsz. Nekem pl. itthon német és brit billentyűzeteim vannak a gépeken, meg előtte volt osztrák is még M.o.-n, egyik sem okozott gondot. Gépírást oktató helyeken sokszor olyan ISO kiosztású billentyűzetet használnak, amelynek üresek a gombjai, lenézel, és nincs rájuk írva semmi, pont azért, hogy aki tanulás közben csalna, és le akarna nézni, hogy mit nyom, az ne tudja ezt megtenni.
Egyébként félre ne érts, nem a Mintet vagy a Cinnamont akarom ekézni, mert mindkettő rendben van, meg van jelentős szerepük és hasznuk: sok embert rántanak be a Linuxba, akik frissen jönnek Windowsról, és más disztró túl meredek lenne nekik. A Mint meg kellően Windows-szerű, minden megvan rajta, így egy teljesen kezdő is elboldogul vele Windows után. Ezzel nincs is semmi baj, anno használtam én is elégedettséggel, bajom nem volt vele, azon kívül, hogy a csomagjait már anno is nagyon réginek éreztem, de amúgy mindig stabilan működött. De egy idő után érdemes továbblépni, főleg 6 évvel a hátad mögött, veteránként. Nem azt jelenti, hogy a Mint szar lenne, de ha már van kellő tudás a hátad mögött, akkor ugyanazt megkapod hatékonyabb formában is. Ez kicsit olyan, mintha megtanulnál bringázni, de még 6 év után is segédkerekeket használnál, mikor már semmi szükséged nincs rá.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16555 üzenetére
De azt kell érteni, hogy a pálcika WM mögött más használati koncepció és stratégia is húzódik meg. Konkrétan, hogy billentyűzetcentrikusan használod, nem egerezel (emiatt nincs Start Menü-szerűség, nincsenek asztali ikonok, nincs Gyorsindító a tálcán, nincsenek értesítések és értesítési ikonok), meg a képernyőt is vagy nem egymást átfedő ablakokkal használod (hanem csempékkel), vagy teljes képernyőn, de utóbbi esetben meg nem akarsz helyet veszteni ablakfejlécekkel, meg mindenféle díszítéssel. Emiatt puritánabbak, elhagynak egy csomó grafikus elemet, meg mellőznek egy csomó systemd-s és nem systemd-s szolgáltatást (pl. dbus), inkább mindent saját hatáskörben oldanak meg, nem támaszkodnak más szolgáltatásokra. Az egészben az hangsúlyozódik ki, hogy mindent billentyűzetről irányítasz (és lehetőleg tudsz gépírni is, hogy ez hatékony legyen), és főleg terminálos alkalmazásokat használsz benne.
Nyilván, aki csicsás, egerészős DE-hez szokott, annak először egy ilyen minimalista WM használhatatlannak tűnik, meg mélytorkozásnak. Nem is mindenki számára van értelme, mert szerintem ha nem tudsz pl. gépírni, akkor a billentyűzetcentrikus irányítás nem lesz nálad hatékonyabb. Tehát ebbe munkát is kell fektetni a konfigoláson túl is, hogy hatékonyabb legyen.
De a billentyűzetcentrikus irányítást sem úgy kell kezdeni, hogy akkor mindjárt ilyet használsz. Előbb megtanulsz gépírni, már ez magában hónapok kérdése. Aztán elkezdesz egyre több alkalmazásból ilyen koncepcióra épülő alkalmazást használni. Pl. VLC vagy SMPlayer helyett felteszel mpv-t, és ezt billentyűkkel irányítod. Böngészőben is elkezdesz minél több funkciót billkombókkal elérni kattintgatás helyett. Ablakkezelőben is egyre több progit nem kattintásra indítasz el, hanem billkombóra drótozol be. gedit vagy Geany helyett megtanulod a vim-et használni. Ha ez is megvan, böngészőbe mehet a vim-plugin. Nautilus vagy Nemo helyett próbálod megszokni a Vifm-et vagy rangert használni.
Ez megint egy folyamat, aminek alakulnia kell, nem lehet rá hirtelen váltani. Egyszerre mindig csak egy lépcsőfoknyit érdemes benne haladni, megszokni.
A Minttel és Cinnamonnal az a baj, hogy továbbra is megrekeszt a korábbi windowsos klasszikus desktop szemléletben, és olyan, mintha továbbra is windowsoznál, csak már nem windowsos alapokon, de továbbra is egy mindennel teletűzdelt, egerészős, mindenbe grafikus alkalmazásra építős megoldásra törekedsz. Emiatt nem fogsz kilépni a korábbi komfortzónádból, és szerintem a Linux legjobb részéről maradsz le, hogy lehet egész más koncecpiókat használni alatta (tabletes, maces-dokkos, billentyűzetcentrikus, tiling, fullscreen filozófiák), nem csak egy Windows-szerű felületen hátteret, témákat, ikonokat cserélgetni, mert az csak a felszín karcolgatása igazából.
zoltanz: ez a hosszú válasz neked is szólt. Én nem azért tartom a terminálozást hatékonyabbnak, mert érdekes. Én is használtam anno C64-et és DOS-t is. Igazából a C64 felülete szörnyű volt, de nem a text alapúság miatt, hanem nagyon primitíven volt megoldva a basic-es szerkesztő meg interpreter, de annyi a védelmükre legyen mondva, hogy bele kellett férjenek minél kevesebb memóriába, hogy a gépben lévő nem túl acélos 64 KB RAM-ból minél több megmaradjon a progik futtatására. A DOS már fokokkal jobb volt, hiszen az már 10× annyi memóriából is gazdálkodhatot, annak az a baja, hogy a command.com shell nagyon primitív volt, kevés parancssori tool volt rá gyárilag, nem volt se normális history kezelés, se tab-os kiegészítés, pipe volt, de semmi nem volt normálisan felkészítve a használatára, meg csak egyfeladatos rendszer volt. Nem lehet egy normális linuxos shell-lel meg terminállal összevetni, mert szinte teljesen különböznek, csak annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő tud saját scriptnyelvet futtatni, meg prompt mögé lehet gépelgetni, de ebben ki is merültek a közös pontok. De teljesen megértem a laikus user szemszöget, akinek semmivel nem tűnik másnak a linuxos shellek és terminál sem, épp úgy elavult, feleslegesen gépelgetős, kényelmetlen, primitív valaminek tűnik, de épp itt jön a plot twist, hogy csak tűnik.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16553 üzenetére
Nyilván most már tudnád, hogy engedélyezned kell a non-free tárolót, meg felpattintani a szükséges firmware csomagot a Wi-Fi-hoz. fglrx már nem kell. Elég a mesa meg a X.org és az adott WM/DE, ha Intel vagy AMD GPU-t használsz.
Ja, Win7-ről váltva valóban meredek egy Debian minimal netinstall is. Nem javaslom senkinek, túl korai lesz, csak feleslegesen szívni fog vele, el fogja venni a kedvét az egész Linuxtól. Ilyen előzményekkel jobb egy Mintet vagy Kubuntut vagy hasonlót bepróbálni.
A pálcika WM-nél meg még most ezt mondod, hogy azt soha. Mert a jelenlegi szemléleteddel még nem vagy rá felkészülve, azért képtelenségnek tűnik. Ezzel én is így voltam, aki ilyen terminálos meg pálcika WM-es megoldásokat használt, arra sandán néztem, hogy hülye, meg csak szopatja magát, meg nagyzol, és le van maradva 20-30 évvel, én ilyet akkor sem használnék soha, ha fizetnének érte. Közben meg ahogy felfejlődtem hozzá, beláttam, hogy igenis van értelme ezeknek: gyorsaság, rugalmasság.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16525 üzenetére
A 2000 csomag csak példa volt, Minten talán még több is van. De nem a konkrét szám számít, hanem hogy konkrétan a nagy részére nincs is szükséged. Meg de, elég sok csomagból tölt be egy full extrás DE mindenféle szolgáltatást, meg .so lib-et. Sokkal többet, mint egy sovány rendszer. Az a baj, hogy csak a saját fejeddel gondolod végig, hogy neked mire van szükséged, közben meg vannak más szempontok is.
Az megint nem mérvadó, hogy milyen hosszú az uptime. Régen még lehet fokmérője volt bárminek is, meg esetleg szerveren. De pl. desktopon nincs sok jelentősége, főleg nem olyan rolling disztróknál, mint az Arch. Én egy nap legalább egyszer újraindítok, nem azért mert lefagy, hanem jön valami fontos rendszerfrissítés, ami nem lép életbe, amíg újra nem indítod. A nap végén is kikapcsolom a gépet. SSD-vel a boot úgyis majdnem olyan gyors, mintha csak suspendelve vagy hibernálva lenne.
A Gentoo mellett én sem akarok kampányolni. Lehet majd nekem sem jön be, majd meglátjuk megéri-e használni, de az is csak rám nézve lesz tanulság. Mindenesetre nem tudod meg, amíg ki nem próbálod. Egyébként neked azt javaslom, hogy próbálj ki valami mást, nagyon beragadtál ebbe a Mintbe és Cinnamonba, ami azért baj, mert a Linux világa sokkal több annál. Pontosan azokat az érveket hajtogatod, mint a Windows userek, hogy stabil, meg egyszerűen csak működik, meg már megszokták, és különben is, 16 GB RAM, meg több tera háttértár mellett nem számít, hogy bloat. Közben meg nem tudják meg, hogy más rendszereknek mi az előnye. Te is anno, mikor váltottál Mintre, ugrottál az ismeretlenbe, kockázat volt, munkát kellett beletenni. Néha jó így elrugaszkodni a megszokottól, nem csak szakmailag fejleszt, de a látókört is tágítja, hogy milyen rendszereken milyen megoldások léteznek, miben hatékonyabbak, mint egy másik rendszer. Mert előre borítékolhatod, hogy lesz, amiben hatékonyabb lesz egy másik rendszer, nem dísznek van ennyiféle disztró meg DE, WM, DM.
A minimalizmusnak nem csak a csomagszám, betöltési idő, memóriafoglalás az előnye, hanem mondjuk a szabadság is. Minél minimalistább, főleg terminálos megoldásokat használsz mindenből, annál könnyebben váltasz disztrót, felületet, mert ez a szűkebb, minimalista terminálos alkalmazáskészlet könnyebben bírható működésre probléma nélkül más rendszeren, mert pl. nincs nagyon függőségük sem, nagyobb valószínűséggel nem hiányoznak egyik disztró hivatalos tárolójából sem, nem nagyon kényesek verzióváltásnál eltörésre, annál inkább nem fog számítani, hogy full extrás DE vagy fapad, pálcika WM, nem fog számítani, hogy free vagy nonfree, release vagy rolling disztróról van-e szó, Linux vagy esetleg BSD, szabad átjárásod lesz a rendszerek között. Mert neked csak egy grafikus felület fog kelleni, meg egy terminál Bash-sal, a többit meg megtanulod magadnak scriptekkel és CLI megoldásokkal megoldani, gyorsbillentyűkre drótozni. Így függetleníted magad egyféle disztró, egyféle grafikus felület fogsága alól, hogy csak azon tudnál megélni. A Windows és Ubuntu userekkel is ez a probléma, mikor a fejlesztőcég behoz valami radikális változást, akkor hőbörögnek, hogy így szar, úgy szar, kimennek tüntetni, aláírást gyűjtenek. Közben meg ha rugalmasak lennének, nem lennének egyfajta rendszerbe lock-in-ként beragadva, akkor legyintenének egyet és váltanának hőbörgés helyett valami másra, és jót röhögnének azon, aki még mindig foglya a rendszernek. A fejlesztőcég meg összekapná magát, ha azt látná, hogy mindenki lazán elvált a rendszerükről, legközelebb kétszer is meggondolnák, hogy milyen ócska reformokkal, meg trendmajomkodással próbálkozzanak, hogy nehogy előzzék megint a felhasználói tábort. Mert most úgy vannak vele, hogy nyugodtan letolhatnak a felhasználók torkán minden meredek dolgot, mert azok kénytelenek tűrni, nem tudnak semmi másra váltani, be vannak ragadva a rendszerbe, legfeljebb hőbörgés lesz belőle, de majd mindenki lenyugszik és megszokják a szart is szépen.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16480 üzenetére
Igen, tudom, hogy az SU650 megbízhatatlan. De nálam nincs vele gond eddig, meg egy HDD-től simán sokkal jobb bármikor. Nyilván csak ideiglenes megoldásnak lesz szánva, nem ez marad benne hosszú távon. Ezt csak külső SSD-nek vettem, hogy OS telepítőket rakjak rá, meg tesztrendszereket telepítsek, hogy azok ne lassú pendrive-ra menjenek. Ebben a szerepkörben meg eddig tökéletes is, és gyanítom, hogy egy egyhetes Gentoo próbaüzemre is meg fog felelni vastagon. Hosszú távra rendszernek természetesen én sem ilyet vennék. Mikor ezt vettem, akkor jó árban volt nagyon, meg még nem volt köztudott, hogy hibás széria.
Valószínű 860 EVO vagy MX500 lesz a befutó.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16468 üzenetére
Részvétem, mobilnettel állati rossz lehet szenvedni. Mindenképp szerezz be egy rendes netet. Sajnos a net most nekem is gond, korábban volt egy 40 Mbites, de a tulaj a bérletben visszaváltott az előtte lévő, olcsóbb 15 Mbites-re. Meg a szobámban sem jó a Wi-Fi jelerősség, úgyhogy egy csapás, hogy most már rendes sávszél sincs. Használható azért, de szinte megnyomorítva érzem magam. A mobilnetnél jobb, az hosszú távon használhatatlan. Főleg advanced disztróknak kell nagyon a net, az ilyen rolling Arch, meg egy rakat forráskódot lehúzó Gentoo sok frisstést, meg kódot tölt le, így gyopár nettel elég kínkeservesen használhatók.
Az új laptop eddig tetszik. Billzetet meg touchpadod szokni kell erősen, meg a hűtése rettenet hangos, ilyen brutális sugárhajtómű-hangja van már kis terhelésen is. A Win10-et viszont lesikálom. Nem is az, hogy szar, mert azt megszoktuk tőle, de ez valami ilyen gyári Asus telepítés, mindenféle sallanggal meg Cortanával, iszonyat idegesítő, majd inkább feltelepítek egy hivatalos lemezképet a MS oldaláról letöltve, és feltelepítem sallangok nélkül, mindenféle szutykot kikapcsolva belőle.
Gentoo addig nem megy fel rá, amíg nem rendelek bele egy SSD-t. Bár a HDD-re tudnék próbatelepítést csinálni, majd meglátjuk.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16454 üzenetére
Nem a bolygó regenerálja magát, hanem társadalmi és gazdasági globális folyamatok miatt züllik jelenleg lefelé az összes ország. Ez a politikusokon múlana, nem a bolygón. Nehogy ezt hidd, hogy csak M.o.-n van probléma. Annyi, hogy egyelőre nyugati helyeken több még a pénz meg a munka, de már ott is megindult ilyen bedőlési folyamat, sok munkanélküli, felzárkózni képtelen tömeg, bűnözés, társadalmi feszültségek, rabszolgáltatás, gazdasági lehúzás, túlnépesedés, elcigányosodás, elmuszlimosodás, mind jelen van. Aggasztó a helyzet minden téren, lassan már mindenhol élhetetlen lesz.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #16458 üzenetére
És ezzel mit ér el? Pr. bábu amit ide-oda tologatnak (még az ENSZ-ben is felszólalt). Aztán ennek mi is lett a következménye? Pr. hogy klíma-vészhelyzetet hírdetnek, de ez a gyakorlatban semmit nem jelent. Ugyanakkor mennyire pepén álna a (zöldeknek is) a szája, ha 500.- lenne egy elektromos buszjegy ára, és a tejet se kapnád meg 300.- alatt mert az elektromos kamionokat is meg kell venni, karbantartani, nem csak olcsóbban etetni, amivel az árut szállítják. Mondom ezt egy olyan országban, ahol a napelemeket nem hogy támogatnák, hanem megadóztatják!
Mennyire lennének népszerűek ezek a szuperzöldek, amikor páros napokon csak páros rendszámmal járhatsz, az év 365 napján?Az a baj hogy mindenki csak pofázik róla, de egy botot odébb nem mer tenni. A frissen alakult helyi busztársaság is dízel buszokat vett, mert a környezetbarátságnak ára van, amit nem tudnak/akarnak megfizetni. De fákat azt ültetnek, mert az milyen jó pr(és olcsó).
Bocs de ezek a zöldek kihozzák belőlem az állatot
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16445 üzenetére
Sehogy nem tudod megállapítani szoftveresen, hogy mi van az SSD-ben. Vagy a gyártó oldalán nézed meg a specifikációkat, vagy ha ott nem térnek ki mindenre, akkor az SSD-t kell szétszedni (M.2-esnél a címkét leszedni), és a chipeket lévő feliratokat kinyomozni. Viszont utóbbi húzással ugrik róla a jótállás, de neked nem feltétlenül kell meglépni, a neten keresni lehet az adott modellről nyákfotókat.
Mint írtam, a Win10 teszt jelleggel lesz futtatva rajta az első néhány munkanapon. Vagyis tovább is, de akkor csak pár játék kedvéért lesz futtatva, de a fő rendszer a másik SSD-n a Linux lesz. Hidd el nem árt megnézni Win10 alatt is, teszt jelleggel ki lehet húzni azon is pár napot, akkor is, ha nem szeretem a Win10-et.
A stabilitás nálam nem szempont, az instabil disztrót is stabillá teszem magamnak. A Gentoo-ban az valóban nem tetszik, hogy nem rolling, bár azért friss kódot lehet fordítani rajta. Ha csak a telepítési időt nézem, a Mint, Ubuntu telepítés meglenne 2 perc alatt. De nem a telepítési időre megyek.
Gentoo-nál én sem vagyok benne biztos, hogy meg fogja érni a belefektetett munka, de ezt csak akkor fogom megtudni biztosra, ha már feltelepítettem és használtam egy ideig.
(#16446) F34R: ezt a Ceres-t nem ismerem. Voidon nem tudni milyen csomagok kellenek. Néha csak úgy bepróbálok ezt-azt fórumos, YT-videós ajánlása, azok AUR-ból fel szoktam menni Archon, Voidot nem tudom, hogy ezzel tartani tudná-e a lépést.
Az, hogy milyen újak lesznek Gentoo-n a csomagok, azt meglátom. Stage3-as csomagokat újrafordítani sok idő?
Igazából nekem egy olyan disztró lenne a legjobb, mint az Arch, csak forráskódból pörgetős legyen és systemd mentes. Csak ilyen nincs.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16439 üzenetére
A rugalmasság az előnye, még minimalistább rendszert tudsz belőle összerakni. Csak az lesz fent, amit használsz, abból is csak olyan feature-öket fordítasz bele, ami tényleg kell is.
Jó példa erre az említett llvm-libs. A bináris disztrókon be van húzva a mesa függőségeként, pedig lehet neked nem is kell hozzá. Vagy másik oldalról valami bináris csomagba nincs belefordítva valami extra feature.
Nálam most a legfőbb mozgatóerő a systemd-mentesség lesz, amit persze egy Devuantól is megkapnék, de az visszalépés lenne az Archhoz, meg túl régiek benne a csomagok, vagy a Voidtól, de abban meg kevés csomag elérhető, és nem lenne előrelépés az Archhoz képest. Így maradt ez egyelőre. Nem biztos, hogy beválik, lehet pár hét használat után úgy találom, hogy nem éri meg fordítgatással szenvedést, meg nem jön be. De az esélyt akkor is normálisan megkapja, ha más nem, tanulási célzattal. Mikor egyre haladóbb disztrót tanulsz meg használni, egyre mélyebben érted meg a Linux működését.
-
F34R
nagyúr
válasz
ubyegon2 #16441 üzenetére
Debian mostanaban egy rossz pelda erre... mar onmagaban a systemd tonkrevagja az egeszet.. arrol nem beszelve, hogy ha valamit akarsz forrasbol felrakni (github) kell egy rahedli development package.. szinte minden csomagot ami fuggosege duplazni kell hozza a dev miatt. pl az hogy en gtk2-vel akarom hasznalni a lxappearance-t akkor tudom azzal is, ha gtk3-al akkor azzal is.. nem akarok qt az adott programhoz akkor kiveszem belole a flaget stb... egyebkent egyaltalan nem mostani tortenet ez...
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16437 üzenetére
P200-at semmiképp nem veszek, mert DRAM cache nélküli. WD Blue, MX500, 860 EVO vagy hasonlóra gondoltam, de még egy Patriot Burst is elég lenne, azzal csak az a bajom, hogy nem tudni milyen NAND van rajta, és a márkásabb modellekhez képest az árkülönbség nem jelentős spórolás. De ez még attól is függ, hogy a laptopban eleve benne lévő SSD az milyen formátumú, M.2-es vagy 2,5 colos. Az is sokat fog számítani, hogy melyik modellt találom garival, nem ilyen 0-1 évvel, amit itt adni szoktak rá, hanem min. 3 vagy még inkább 5 évvel.
A szokni a gépet úgy értem, hogy milyen a billentyűzete, tapipadja, milyen kép van a kijelzőjén, milyen betekintési szögek, milyen szitukban mennyire hangos a hűtés. Meg a héten nem sok időm lesz rá, Win10-et meg telepíteni sem kell rá, mert eleve azzal érkezik, meg az alatt minden hardver tuti rendesen támogatott. Persze egy Ubuntu, Mint, Manjaro telepítés is gyorsan meglenne, de ha már Linuxot teszek rá, akkor rászánom az időt.
Kérdezni nem kell, majd szólok hogy állok a telepítési folyamattal. Az is nyilvánvaló, hogy nem kell ezeket 1-2 hétig telepíteni, csak az állandó újrapróbálkozás, meg utánaolvasás tart annyit, amíg az ember nem tudja mit csinál, és rendszeresen elcseszik dolgokat. Ha már tudod mit csinálsz, gépsebesség függvényében felhúzható pár óra alatt.
Eleinte az Arch-ot is majdnem 2 órába tartott telepíteni, ma 15 perc alatt végignyomom csukott szemmel, igaz ez netsebességtől is függ. Mert már van vele tapasztalatom, előre tudom mihez mi kell, milyen csomagok, milyen beállítás, meg már konfigjaim is el vannak téve.
-
F34R
nagyúr
válasz
ubyegon2 #16439 üzenetére
Philosophy!!! mondjuk az hogy egyszer felrakod es utanna mar csak minimalis karbantartassal uzemel akar evekig... meg leginkabb a flexibiltas az erossege, arrol nem beszelve hogy amit stabil flagre allitanak az tenyleg stabil, tesztelt csomag. A tobbi mar csak adalek egyebkent.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16435 üzenetére
Kérdezgethetsz, de múlt hétvége óta nem volt időm, erőm újraprobálni. Olyan kemény melóhét van mögöttem, hogy majdnem összefostam magam, így most hétvégén próbálom újra. Telepítési időben az még csak a 2-3. nap lesz.
Egyébként a telepítés nem tűnt addig nagy számnak, ameddig eljutottam vele. A kernel fordítását én lámultam el, addig váltogattam a fordítási konfigokat, addig barmoltam rajta, amíg nem fordult már le. Tiszta lappal újra fogom próbálni.
Egyelőre csak virtuális gépen. Az új lapos majd a jövő hét közepe felé érkezik, és első pár napban Win10 kerül majd rá, de csak tesztelési céllal, hogy minden hardver működik-e, hogy futnak a játékok, mennyire melegszik, meg szokom a gépet. Csak utána megy rá Linux, amíg nem veszem meg az 1 terásat, addig belerakok egy Adata SU650-et, igaz az is csak 240 GB, de gentoo-zni jó.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16405 üzenetére
Csak forgatnám, egyelőre a szemeim tudom forgatni
A kód egyelőre nem fordul, de majd meglesz az is. Nem vagyok messze egyébként egy telepített alaprendszertől, csak úgy mondom. Nem sietős, sikerül, amikor sikerül, nekifutok annyiszor, ahányszor csak kell. Azért jó lenne, de decemberi szabadságig belejönnék, akkor már úgy futnék neki az installnak, hogy megvolt virtuális gépen és megvolt USB-s SSD-n is, így már fogom tudni mit csinálok, amikor fő rendszernek megy fel, és nem ott fognak érni alap dolgokban meglepetések.
Emlékszem, hogy először az Arch első két telepítési kísérlete sem sikerült, igaz akkor eleve bonyolultabb volt az install is, mert LUKS over LVM lemezekre telepítettem a szoftveres titkosítás miatt. Most viszont hardveres a titkosítás, ami transzparens, ergo normál telepítés lesz, meg nem kell mkinitcpio hooks-okkal meg egyéb baromságokkal játszani hozzá.
@kékluficet: igazad van, most megnéztem Archon, az llvm-libs kell a mesa-nak. Szóval nem úszom meg, hogy le ne fordítsam ezt a 70+ megás csöppséget. 2 óra vagy mennyi időre számíthatok, mire lefordul? Eleinte 3 szálon fordítom virtuális gépben, majd 4 szálon fizikai vason. SSD-ről, bőven van hozzá RAM is, csak a proci a szűk keresztmetszet.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16370 üzenetére
Nem uncsi, izgi kifejezetten. Most már túl vagyok a chrooton, jelenleg az emerge-webrsync fut. Eddig még mindig sima, de szerintem még mindig nem vagyok a sűrűjében.
MBR boot azért kell, mert a qemu alapból nem tud UEFI-t, és elég nehéz külön csomagozással, meg egy kiló konfigolással rábírni, hogy támogassa. A rendes telepítéskor már UEFI-s boot lesz.
Az egész karácsonyi-újévi szabadságidőszak azért csak nem megy rá. Főleg nem húsvétig. Azért is gyakorlok előre, hogy mikor már rendesen telepítem fel, már rutinom legyen benne.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16358 üzenetére
Akkor találj ki helyette más szót, azt fogom rá használni. A lényeg, hogy a bootidő sok mindennek lehet fokmérője, nem feltétlen csak a türelmetlenségnek és a sznobságnak.
A 2-es számrendszerben 0/1-es számjegyek vannak, a 3-asban 0/1/2-esek. Szóval a 2-es számjegy előfordulhat 3-as számrendszerben.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16352 üzenetére
Ehhez még egy reagálás. Azt írtam, hogy 1) ha hosszú a bootidő, akkor is csak 2) egy lehetséges ok, hogy bloat a rendszer.
Na már most a te 2,7 és 3,2 mp. bootidejű témád az már az 1-es pontba sem tartozik bele. De pl. egy SSD-ről 9-10 mp.-ig bootoló rendszer egyértelműen bloatabb, mint egy ugyanazon a gépen 5 mp. alatt bebootoló soványabb disztró. Ezzel elég nehéz vitatkozni. Max. csak mentegetni lehet, hogy neked kell a bloatság, mert mindent használsz belőle, meg kell a felhasználóbarátság meg a grafikus felületes megoldás mindenre. De attól még bloat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16352 üzenetére
Igen, a systemd egyre bloatabb. 2015 már 4-5 éve volt. Akkor még nekem is gyorsabban bootolt, meg kevesebb ×4r volt benne. Most viszont változnak az idők. Eleve már a kernel is bloatabb, mint néhány éve. A Mint Cinnamon sem épp egy sovány disztró, asztali környezet. Persze mihez képest, egy Win10-hez, meg Kubuntu-hoz képest meg talán soványabb.
Egyébként ha követed az írásaimat, akkor láthatod, hogy korábban nem volt bajom a systemd-vel. Nekem csak az utóbbi időben vált nyilvánvalóvá, hogy egyre türhetetlenebb. Persze aki értett hozzá, mindjárt a bevezetésekor elkezdett lázadni, hogy mekkora ökörség. Nálam csak mostanra sikerült kivernie a biztosítékot. Lehet nálad is ki fogja előbb-utóbb, csak még várat magára.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16327 üzenetére
Igen. Ennyire szájbarágósan írtam. Nem azért, mert hülyének nézem, hanem az SSD-s topikban is lépten-nyomon kiderül, hogy azért ír mindenki más-más bootidőt, mert mindenki más módszerrel méricskél. Én meg biztos akarok lenni, hogy ugyanazt értjük rajta.
Tudom, hogy primitívnak tartod a stopperezést, már a más topikokban is körberöhögted, de ez az egyetlen megbízható mérés, ami minden platformon működik, nem csak systemd-s linuxon, és tényleg jól mér.
Természetesen nem vagyok méréssznob. Igazából engem nem is nagyon érdekel, hogy 4,3 vagy 4,7 mp. a bootidő. A lényeg, hogy 4-5 között van, és nem 9-15, meg nem 30-120.
Nálam a systemd-analyze nem mér jól, de az oka is kiderül, beleméri az UEFI-ben töltött időt is (még a bootmanager előtti időt). Meg a reaching graphical target-et is elég saját szája íze szerint értelmezi, nem a tényleges grafikus felület betöltődésénél, meg nem vonja ki azt az időt sem, amíg bejelentkezek. Szóval úgy komolytalan, ahogy van, de nem baj, a systemd-től már megszoktuk ezt a színvonalat, Pöttyeringtól kifejezetten el is várjuk
-
válasz
ubyegon2 #16327 üzenetére
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.185s (kernel) + 1.925s (userspace) = 7.110s
graphical.target reached after 1.919s in userspaceA tegnapi userspace +34s volt, most +1,925s, de a systemd blama nem mutatta a + szuttyogást.
Mindegy, öreg notebook, lassú Cinnamon, elég ez.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16308 üzenetére
Nekem A2-esem van (nem Lite), de nem vagyok vele megelégedve. Ez is pucér Android One-os, lesz rá Android 10 is. De a képernyő fényereje nem a legjobb, egy frissítés túlzottan lecsökkentette, nem megy rajta a FullHD Netflix (ez a Netflix DRM hardveres dekódolós, minősítős baromsága miatt van). A beépített hangmodulnak is elég fos a hangminősége. Nuku audiojack. Összességében megbántam, hogy vettem, 175 font környékén volt, kicsivel többért lettek volna minden szempontból jobb vételek.
Az A1-eset nem ismerem, de arra nem érdemes rámenni, nem lesz rá szoftveres frissítés, meg túl régi, kifutott modell.
A sziFon meg nem rossz, de durván túlárazott, és csak azt csinálhatsz rajta, amit az Apple métlóztatik megengedni., emiatt nálam az összes Apple-termék feketelistán van. Hardveresen nem lenne vele baj.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #16244 üzenetére
Erre beirnam azt hogy: Kicsit is ertelmes distro nem varazsol semmit. A user tudja mi kell neki, ne akarjon okosabb lenni nala.
Na várjál, akkor én mi a bánatot hallgattam, ami még szinte tetszett is? - az csak ilyen bevezeto randomsag, a te idodben is csinaltak ilyesmi potyogest koncerteken.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #16226 üzenetére
Most tökön lőtt a saját logikád, mert rólam azt mondtad, nem vagyok örök kezdő - most nem jelentettem ki ilyesmit (de ellenkezőjét se), csak egy feltevést írtam a logikádra.
Nem is csináltam publikus spotis listát.
Nem is a topicgazda referenciákból mondtam hogy nem bf, ez mégiscsak linux off topic.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged