- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16883 üzenetére
Úristen, melyik csomag volt ez? Firefox vagy micsoda? Csak hogy elkerüljem a jövőben. Nálam eddig Gentoo-n a legdurvább fordítást is le tudtam szorítani kb. 60 percre. A sokat rettegett LLVM pl. a végén, csak két targettel (x86 / AMD GPU) már csak ~25 perc körül van. Igaz nagyon bloat dolgokat nem használok, Firefox, Wine, Steam a legbloatabb (de a Steam nem fordítható kódból), LiberOffice meg hasonló nincs használatban.
Igaz még egyik Gentoo rendszerem sem laktam be rendesen, de amik nálam sokáig fordultak: kernel, glibc, LLVM, mesa. Kb. csak ennyi.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16875 üzenetére
Wow, az sem piskóta. Bár nem is egy nagy szám, ilyenkor éjszakára bekapcsolva hagyod, aztán megy, míg alszol, meg utána reggelizel, előkészülsz a napra. Vagy itt jöhet képbe egy másodlagos gép, azt hiszem neked is van Ryzen-ed.
Mondjuk ezek a gyenge mobilgépek, amilyen nekem és neked is van, nem valók gentoo-zni. Lehet rajtuk működtetni, de rohadtul szuboptimális, mintha kispolkával menne valaki rally-zni.
Egyébként ezt beletehetnék a Gentoo-ba. Mármint egy olyan funkciót, hogy emerge előtt kiírná, hogy az összes érintett csomag kb. mennyi ideig fog tartani. Valami képlet alapján közelítően kiszámolná, pl. szál × bogomips × órajel × cache × GB memo ÷ stb., ez alapján kijönne egy nagyon durván számított érték, ami legalább fél-egy óra pontossággal megadná azt a fordítási időt, amire számítani lehet abban az esetben, ha minden flag be van kapcsolva fordításkor.
-
F34R
nagyúr
válasz
Rimuru #16816 üzenetére
De ha egy workspace-n van akkor tud tile es floating kozul valasztani, illetve a selectedet meg fullscreenre rakni. ennek azert nincs ertelme mert tile-re eleve nem tudsz fullscreenrol valtani hogy abba a modba is maradjon... egyedul floating tud ilyet, hogy "mogotte" meg fullscreen van.
(#16811) Frawly
2bwm vagy cwm asszem az tudja. -
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16755 üzenetére
Oké, kösz, git-sources-ből probléma nélkül felment, működik. Az ilyen git-es csomagokat hogy tudom megtalálni? Van valahol ilyen adatbázis, ahol átnézhetem, hogy miből milyen néven érem el a legfrissebb verziót? Ezt a kernel esetében most megírtad, de nem kérdezgethetem meg az összes csomagnál itt a fórumon.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16752 üzenetére
Maga az echo-s sor nem kínai, értem mit csinál, egy fájlba beleír egy sort. Ez világos, ilyen van Archon is.
De! Konkrétan ennek a saved confignak nem néztem még utána, magának a portgage-nek a rejtelmei nem világosak még. Az a baj, elbeszélünk egymás mellett. Ha jól tudom, a dwm SEMMILYEN konfigot nem kezel, a .c forráskódot kell újraforgatni, ha valami változást akarsz. Mondom, utána fogok olvasni ennek a saved confignak. De ez máris zavar, hogy a Gentoo eldönti helyettem, hogy nem szerkeszthetek bele a forráskódba, mert az csak fordítás alatt elérhető ideiglenesen. Na, ez a gáz.
Most pl. az 5.5 RC1 kernelt akarnám kipróbálni a rendszeren. A make.conf-ban az ACCEPT_KEYWORDS értékénél hozzáadtam a "~amd64"-et, de a legfrissebb, amit felajánl, az az 5.4.2. Ez egyrészt még a stabil ágban sem a legfrissebb, mert kint van már az 5.4.3 is, másrészt fel sem ajánlja, rá sem kérdez, hogy mit akarok, milyen verzió közül választhatok.
-
válasz
Rimuru #16741 üzenetére
Ja, hogy látóasszony nem lesz belőle.....óóóó akkor bakfitty! Minek kinlódni vele!
(#16743) Frawly
A systemd mentesságet tudtam, hogy előnye számodra, akartam is írni, hogy szerintem hamar meg fogod szeretni még ezt a galád systemd-t is!
Viszont, ha a Winx helyére tennéd......valami értelme már lenne!De csinálhatnál Te is egy CSOKorra való kispuját tényleg!
Ez az igazi kéklufis poen!
Nem ertem miert szivatjak magukat az emberek tok egyszeru dolgoknal.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16742 üzenetére
A dwm-et nem patchelni akartam, hanem a billentyűparancsait átszerkeszteni, mert a Alt+Shift összeakadt a host gépen futó WM billentyűparancsával.
Ezt a savedconfig-ot nem értem, hogy mi ez, hogy működik, miben segítene. Nálam nincs a /etc/portgage/package.use mappában dwm. Csak egyetlen, magányos zz-autounmask fájl.
Vagy már a dwm tudna configfájlt is kezelni? Mert régen nem tudott.
(#16740) ubyegon2: igazad van valószínűleg, nem kéne szivatnom magam vele. De azért kihívásból, meg tapasztalatszerzésből lehet mégis belevágok. Eddig azt érzem, hogy rosszabb az Archnál szinte minden tekintetben: hosszú telepítési idők az állandó forgatás miatt, frissessége elég rossz, kisebb a kontrollom a rendszer felett. Egyszerűen nem látom, hogy hol adna olyan előnyt, amit más disztró ne tudna. Egyedül a systemd-mentesség lenne az előnye, de azt más disztró is tudja nyújtani. Minden más meg csak a hátránya. Tényleg nem látom, hogy a sok szívás hol fog kifizetődni. Még a géphez optimalizáltan forgatott kód sem előny, mert nem lesz érzékelhetően gyorsabb, de cserébe a forgatással elvesztek egy csomó időt. Semmit nem spórolok rajta.
Az is lehet, hogy a második SSD-re teszem csak fel, a Win10 helyére. Azon el tudok vele bíbelődni, ha van időm, natívan megy úgy legalább.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16704 üzenetére
Most néztem, mégse throttling. Egyszerűen összes magos terhelésnél csak 2,99 GHz-re turbózik 3,2 helyett, még akkor is, ha 60 fokos sincs a proci. Fene se érti ezt.
Közben nem megy a Gentoo UEFI EFI stub boot QEMU-ban. Fel van telepítve a disztró, de nem bootol. Vélhetően nem a Gentoo hibája, sem az efibootmgr-é, sem a Gentoo leírásáé, sem nem az enyém.
Valami miatt a QEMU-hoz használ OVMF Tianocore UEFI firmware nem találja az EFI partíción a betöltendő .efi fájlt, holott az ott van. Ami duplán furcsa, hogy van az UEFI-ben egy kézi bootfájl-böngésző, abban látszik a \EFI mappában és almappáiban a szükséges .efi fájl, hozzá tudom adni bootbejegyzésként, de ahogy elmentem, újraindítom, kiírja arra a fájlra, ami a saját fájlböngészőjében lett hozzáadva, hogy nem találja.
Az is biztos, hogy az EFI partíció is jól van, GPT partíciós tábla, az EFI partíció típusa is EFI-re van állítva, a partíció FAT32-re van formázva. Mondom, az UEFI fájlböngészője látja is a tartalmát, tud róla bootfájlt kiválasztani. De bebootolni nem tudja, mert nem találja. Tehát nem Gentoo-specifikus hiba, hanem a QEMU UEFI firmware-je szivat, semmi mást sem bootolna be. Sehogy nem bírom rávenni, hogy megtaláljon akármilyen fájlt az EFI partíción.
Az a baj, hogy külső SSD-n nem tudom megpróbálni, mert ezen az X220 i5-ös cserealaplapon csak USB2-es port van, arra kötve meg nagyon lassú lenne az SSD, meg az arra történő telepítés. Pedig egy normális gép UEFI-je szerintem be tudná bootolni, csak ez a QEMU UEFI firmware ilyen rettenet szutyok.
Előtte ugyanebben a laptopban egy i7-es alaplap volt, azon volt USB3-as port, tudtam külső SSD-vel gyorsan OS-eket telepíteni. Most ez nem opció, csak a ryzenes asztali gépen, hétvégén megpróbálom azon.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16693 üzenetére
Ezt nem tudtam, hogy az m3 is ugyanott van erőben. Egyébként bináris disztrót használni még jók az ilyen procik, de nem Gentoo-hoz valók mindent forráskódból pörgetni. Egyszerűen csak nem való rá, nem lehetetlen persze megcsinálni, mint az ábra mutatja, te is ilyenen használod, de mindenképp szuboptimális. A 2. genes mobil Core i-k egyébként a maguk idejében, 7-8 éve nem voltak rossz procik, az akkori kódok kisebbek is voltak, így akkor talán még jobbak voltak erre a célra. A virtualizáció is levesz belőle valamennyit, de nem sokat, meg a proci kicsit throttlingol is, nem jelentősen, a 3,2 GHz-es Turbo helyett csak 2,99 GHz-re áll be, de ha ezek nem fognák vissza, akkor sem lenne jelentősen erősebb. Egyszerűen túl kicsinek számít már ez az IPC, órajel, kevés a mag/szál, kevés a cache. A kódok meg brutálisra híztak azóta, csodák nincsenek.
(#16694) milangfx: de most miért kell neki szólni?
-
válasz
Rimuru #16638 üzenetére
Tök mindegy, nálam az és kész!
Amit nem használok desktopon, az laptop specifikus. (amúgy mikor leírtam, nekem is gyanús volt, hogy marhaságot írok) Van még kérdés?
Most megnéztem és 90%-ban igazam volt, így neked csak 10% maradt! Én akkor csak 10%-ban írtam marhaságot.......
(#16632) zoltanz
Az egyik parancs kimenete amúgy írja a capacity értéket! nem mondom meg melyik
-
válasz
Rimuru #16529 üzenetére
Napi 4,8 órát? A végén antimuzikális leszel, ha nem is annyira mint én! Még van cc 2 hónap a 3 free-ből, de tegnap jól jött, fúrtak alattunk panelben, na mondom, akkor elő ezt az alig használt spotirnyót! ZZ Top-pal indultam, a végére meg Nabucco (ez nyugtató helyett)....... Sose gondoltam volna, hogy a TV-re kötött kis fittyfene ilyen hangerőre is képes.
Igen, de valakinek igaza van masnak pedig nem.
Ja, én is abban az 50%-ban vagyok!
-
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16422 üzenetére
De, felteszek X-et, mert dwm-et fogok használni. Az X feltétele elkerülhetetlen lenne akkor is, ha Waylanden maradnék.
Az X-hez meg a mesa nem kötelező ugyan, de elég használhatatlan az X meg annak a kompozitálása hardveres gyorsítás nélkül.
Szóval nem fogom sajnos megúszni ezt az llvm-fordítgatós örömöket. Azt nem tudom meddig fog tartani, nem mártírkodok. 24 óra lehet nem lesz, de az a baj, hogy mindenki mást mond, mert különböző gépeken fordítják, meg különböző beállításokkal. Így mindenkinek más jön ki. A 24 órát azért írtam, mert valakitől olvastam, hogy nála addig tartott. Így mint az eddigi legrosszabb eshetőség, ezzel számolok.
De nem is baj, hogy felhoztad ez a RPi-t 3-at, utánanézek azon mennyi idő Gentoo-t fordítgatni, az legalább egy jobb kiindulási alap lesz, hogy mennyi időre számíthatok. De azért is csinálom végig először virtuális gépen, hogy legyen róla fogalmam, hogy mi mennyi.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16417 üzenetére
Azt csináltam, most egyelőre 6 GB memóriát kapott. De ez felesleges volt, mert nem használt fordítás alatt sem 500 megánál többet. Azért adtam neki, hátha jól jön alapon. Esetleg kipróbálom 4 szálon is, de akkor meg a host rendszer lehet instabil, ha a proci ki van pörgetve 100%-ra.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16402 üzenetére
LibreOffice-t már nem használok, ha majd használok is, akkor binárisból. Nem azt mondom, hogy ragaszkodok a forgatott böngészőhöz, de min. egyszer tuti leforgatom, nem érdekel hány óra. Már csak a tanulás meg az érdekesség kedvéért is. Akkor is, ha nem ajánlott. Nyilván nem fogok belőle rendszert csinálni, ha úgy látom, hogy sebességben nem éri meg, mert nem fut gyorsabban és csak a felesleges munka van vele.
Részemről llvm-et sem szoktam használni, jó nekem a gcc. Így a X.org, Firefox, a legnagyobb, amit forgatok. Meg esetleg később TeXlive, de abból csak a minimális bin core XeTeX része kell, nem az egész komplett 2 gigás TeXlive.
-
válasz
Rimuru #16369 üzenetére
Óóó, hát akkor kár belefogni ilyen feladatba.
Amúgy is rámegy teljes karija talán húsvétig is elhúzódhat. Meg aztán nem csak emulálni lehet ám, szimulálni, kumulálni, anulálni......valami sak megy, nem? De!
De hogy egy hónapos telepítésre még hetekig gyakorlatozzak virtualban!
Frawly koma, Te nagyon unod magad.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #16345 üzenetére
Lol jó sok hsz-t szültetek ide bakker.
Meg látom át is keresztelted magad. Honnan ez a név?
(#16260) F34R
A devuan még régebbi csomagokkal dolgozik mint a stabil debian. Azért az már nekem sem pálya.
Most mx linuxon szívok ugyan az xfce bloattal (i3wm-hez képest bloat ugye), de most kellett egy egerészős megoldás. De legalább csilli-villi, ez most tetszik legalább benne.Azt, hogy nem systemd-s, onnan tudtam meg egyébként, hogy amikor megpróbáltam terminálból leállítani a szokásos paranccsal a gépet (systemctl poweroff) kiröhögött a rendszer.
Meg egyébként vannak kényelmi fícsörök is, pl. simán elérhető alap tárolóból az a régi lib, amivel tudnom használni azt a csökött vibert...Ami rossz pl., hogy a chromium nem a debian féle csicskított chromium, de végül maradtam az ungoogled-* verziónál, mert frissítették végre.
A logoutos írásokkal kapcsolatban:
Az írás akkor kerül ki, amikor Kalandor kiteszi, vagyis beidőzíti.
Tehát tök mindegy, hogy ha én korrektúrázok valamit és másnap kész, ha amúgy ott megáll a történet.
Itt lehet amúgy látni, hogy mik vannak még korrektúra alatt, és mi van kész.Jelenleg én is lógok egy írással, múlt héten kaptam de most két hétig ültem rajta, mert nemhogy korrektúrázni és fórumozni, de élni is alig volt időm. Azonban holnap (azaz már ma vasárnap) kész lesz.
Na mindegy, szóval nem bántani a korrektorokat
uby: a 2-es szám amúgy már hármas számrendszerbe tartozik, ugyanis 0-1-2
-
válasz
Rimuru #16325 üzenetére
Két dologban voltam biztos, egyik az, hogy ezt bedobod előbb-utóbb meg Frawly "stopperralmérj"-jében.
(#16326) Frawly
Ha közben titkosítás jelszavát, felhasználói nevet, jelszót kell beírni, annak az idejére meg kell állítani a stoppert.
Ezt tényleg elmagyaráztad így kéklufinak?
Ritkán kacajgok kora hajnalban, de most ez felvidított!
Különben meg mivel Te már készségszinten kezeled a stoppert úgy látom, nyugodtan rakhatod fel a systemidétlen Gentooooot. Nem írsz erről a stopperolásról egy blogot, akkor nem kéne ennyiszer leírnod, csak belinkelnéd! Jó, tudom, szeretsz novellisztikusan írni......
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16325 üzenetére
Ha ez vigasztal, hiába is lenne systemd-d, a systemd-analyze mérése sose annyit mutat, mint a tényleges bootidő. Ha kíváncsi vagy a bootidőre, akkor stopperrel kell mérni. A bootmanager, bootmenü betöltődésétől indítva, egész odáig, hogy a grafikus felületen minden betöltődött. Ha közben titkosítás jelszavát, felhasználói nevet, jelszót kell beírni, annak az idejére meg kell állítani a stoppert.
Nálad ha jól emlékszem, Ryzen 1600-on fut Gentoo SwayWM-mel. Annak szerintem kb. 4 mp. alatt fel kéne állnia.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16316 üzenetére
Azért már az is előrelépés, hogy csak megröccenés van, HDD-n lévő swapnál ilyenkor beáll az egész rendszer, mint a szög, még az egérmutató sem mozog, meg billentyűkre sem reagál, csak percek múlva.
A 8 GB abszolúte ajánlott, de a 16 giga sem drága ma már. Igazából már a 32 giga is megfizethető, de az már értelmetlen overkill lehet, ha az ember nem használja ki. Akinek meg fontos a cache, az ne a legolcsóbb, DRAM cache nélküli SSD-ket vegye, mint az A400, BX500, stb.. Ezek windowsos irodai Mancikáknak lettek kitalálva Excel meg Pasziánsz alá.
A 4 GB RAM viszont ma már annyira a minimális határon van, hogy érdemes bővíteni.
F34R: azt tudni kell, hogy a DRAM cache nem úgy működik, mint a sima NAND vagy OS RAM cache. DRAM cache-ben inkább az FLT táblát tárolja az SSD vezérlője, ezért a DRAM hiánya elsősorban a 4K vagy azalatti blokkméretű random lemezműveleteknél fontos. A NAND / RAM cache meg a szekvenciálisoknál.
A DRAM cache és a RAM cache csak újabb, DRAM-less NVMe-ken fontos, ahol a meghajtó Host Memory Buffer funkcióval tudja a RAM-ot DRAM-cache-nek használni (pl. Intel 660p, Crucial P1, stb.).
-
válasz
Rimuru #16309 üzenetére
Na ugye, hogy A1! Csak én közben ugrottam a számokban. Mikor elkezdtem telókat bogarászni 4X helyett, megvolt a Note 7 jelöltnek, aztán jött a Mi 9 SE, most meg a Note 7-ból 8 lett és Pro, egyszóval megértheted, ha bele vagyok kavarodva kissé már.
Szenilis meg nem vagyok, mert alapból régóta ilyen ez, de mindenre emlékszem amúgy.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Rimuru #16298 üzenetére
Hát probálkoznak a dologgal, csak még nem mindig jól.
Ott van pl az win10arm, az MS probálja erőltetni a dolgot, de jelenleg egy mobilerőmű kell hozzá
A Google sem nagyon erőlkődik szerintem az Android asztalositásával.
Az viszont tény hogy az arm alapú soc-k elég jól fejlődnek.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16259 üzenetére
Fizikai gépen is minimal iso-ból fogom kezdeni a telepítést, annak ellenére, hogy lehetne a fent lévő Arch alól is, ahogy te tetted. Tiszta lappal, normálisan akarom kezdeni a telepítést, egy teljesen tiszta, systemd-mentes rendszerről, a 0-ról.
(#16261) milangfx: ha egyszer váltasz disztrót, az is „hop”. Ezzel önmagában nincs is baj, nem lehet egy disztrót használni örökké, nem is érdemes.
-
válasz
Rimuru #16245 üzenetére
Ír oda a halál többet, azért törlik a hsz-emet, mert kritikával illettem a tg-t!? Mert lusta olvasni meg írni? A kolléga meg már rájöhetett volna, hogy oda hiába írja ezeket a kezdő kérdéseket, fogalmuk sincs ősembereknek ezekről ott. Nekem meg nem hitte el, amiket SSD ügyben írtam, így várhatja Frawly komát, ha elkapja még a Szamárpingvin előtt.
az csak ilyen bevezeto randomsag, a te idodben is csinaltak ilyesmi potyogest koncerteken.
Fasza, ezek szerint nekem ezek a pre zajhatások valók!
(#16246) F34R
Scream? Ilyen nitrogénnel fagyasztott fazékhanggal? Nem birom.
Cigilni mentem, nem pipilni!
-
válasz
Rimuru #16242 üzenetére
Na várjál, akkor én mi a bánatot hallgattam, ami még szinte tetszett is?
Más:Napi superválasz a féloldalnyi kérdésre Haladóéknál! (kéklufinak írom, hogy nem írok oda többet, rüparaszt fálanalfabéla önkényintézkedést nem szívlelem)
ez a válasz:
"Kicsit is ertelmes distro magatol megold mindent."Ilyen az, mikor a nem tudom helyett nyomunk egy fölényes semmit!
-
válasz
Rimuru #16235 üzenetére
Jaj....ez a vajaskenyér nevű zenekar, nehezen jutok szóhoz!
Der Tag an dem die Welt unterging nevűt meg is hallgattam volna, de a 2. percnél valami géptorkú ember jött elő és ott fényt kaptam és kimentem cigilni gyorsan. Addig amúgy maga a zene egész érdekes volt! Mikor így erőltetik ezt a kettészakított toroknak a hangját, mindig kicsit sírok, mert soha nem közelítik meg az autentikus Motörhead Aces of Spades-ben a koma hangját, hiába spilázzák túl ennyire erőltetetten.
Ja, hogy az én időmben még voltak normális, nem túlerőltetetthangú komák is, Ácédécét is említhetném.....egyáltalán már az, hogy nem gépek segítették egy ugrabugra embernek a hangok kiadását!
-
válasz
Rimuru #16227 üzenetére
Értem, vagyis nem, de nem érdekes. Amúgy nem is Tg vonalon gondolkodtam, csak anno ott lebzseltem éppen és tudom, mindketten szintén ott tobzódtatok (Gentto topikban biztosan nem).
Jó is, hogy szóba került, mert már egy hete aktiváltam a 3 hónapos free-t a Spotira!
És javítottam, nem is lista volt, hanem évi üzemóra, de akkor számoltam egyet és szerintem nem is aludtál abban az évben.
(#16228) zoltanz
Nő voltam, aham....nem tudom. (aláírásom olvasd el gyorsan)
Szerintem meg az inkább a női dolog, ha valami kérdésre az a válasz, hogy csak! Gondolom kiflis Selmeczy Gabika nénire emlékszel, mikor ezt válaszolta egy kérdésre a TV-be bele!
-
válasz
Rimuru #16225 üzenetére
Most tökön lőtt a saját logikád, mert rólam azt mondtad, nem vagyok örök kezdő, mégis átírtad scriptben erre!
Meg ugye nem is én állítom Aweriot ft-ról, hogy balfasz, hanem.......szóval kéri saját maga!
(discord gittegylet, értem, - vagy nem fikázta a
spotis listádatkamu 30ezer órát, azért nem bf?) -
válasz
Rimuru #16209 üzenetére
&Frawly
Igazatok van, a kolléga szerveres, cli-s dolgokban van otthon én meg GUI-huszár vagyok! Ha így is érvényes a dolog, akkor haladó vagyok, amúgy viszont soha nem leszek az. Home user szinten képes vagyok megoldani, amit kell, problémákat elhárítani segítséggel, utána olvasással. De az örök kezdő címemről nem tudok lemondani!
de a többség archos, olvass csak vissza a topikokban.
Minek olvasnék vissza? Szerintem mióta feltettem az első béna kérdésemet itt Linuxos topikokban, azóta olvasom is ezeket.
Az Arch-os, klónos népek utóbbi időben gyarapodnak és nagyobb gyakorisággal írnak, de ez nem biztos, hogy jót jelent. Arch topikban már rá is kérdeztem minap, hogy nem kéne-e Arch Kezdő topikot is csinálni, mert olyanok is nekiugranak, akiknek nem kéne.
A klónok népszerűségével nem foglalkozom, majd ha stabilan lesz hasonlóan hosszú ideig működő klón, mint a Mint, akkor odafigyelek rájuk. Addig csak csillagszóró effektus.....
-
Siriusb
veterán
válasz
Rimuru #16204 üzenetére
Persze, nem dőltem a kardomba, csak nem hiányzott a felesleges konfigurálgatás, no meg nem értem, hogy egy jól működő programot minek kellett lecserélni.
Ne menjünk bele a systemd előnyei-hátrányi boncolgatásába, már esett róla szó elég, nem akarom, hogy most megint erről menjen a diskurzus. Nem volt rá szükségem, ahogy a pulseaudióra sem, de használom mindkettőt, mert a kisebb ellenállás irányába mozdultam el. Természetesen ez az én abszolút szubjektív véleményem. -
válasz
Rimuru #16128 üzenetére
Sorry, de én a kezdő szintű thread-ba folytam bele, de tényleg haladó leszek, mert már húzok is, mint a vadliba!
(legközelebb a tanult kollégát irányítsátok ügyesen a kezdőbe!
(#16129) milangfx
Van már itt Tg, igaz ghost üzemódban. Anno a 3 kezdő topikot is valószinű, hogy azért bízták rám, mert sokat pofáztam mindegyikben.
(#16130) Siriusb
Kösz, hogy felhívtad a figyelmem, úgyis neki kéne fognom már régóta az Arch-nak......szóval készülhettek!
(jobb lett volna, ha most nem szólsz, látod)
Nálatok van már Tg?Amúgy mióta kiutáltátok a blogjaimat, már a Kezdőből is kikopok, mert lassan fél éve nem próbáltam ki semmi új disztrót, szóval lassan kezdőnek is gyenge leszek. Mint kiderült, az SSD-hez is hülye vagyok, így már az egyetlen blogom is kampeca lesz és abban a topikban sem tobzódhatok.....valahol meg csak kell, hogy érezzem a törődést.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #16100 üzenetére
Én használok kb. napi szinten dózt is, de szerintem alap hogy eltávolítsuk a sok szemetet belőle. Gondoltam hátha van itt aki az egyszerűbb utat választja.
De végül feltoltam élesben, eddig nincs gond. Powershellezni kell kicsit, és magától megcsinálta, elég frankó.
Így azért kevésbé gáz a dóz. Persze #linuxmasterrace továbbra is.))) -
válasz
Rimuru #16100 üzenetére
Ert itt valaki a windows lelki vilagahoz?
Persze, torz, nem tudtad?
Egyébként ezt a debloater dolgot én 6 éve simán meg tudtam oldani.
(#16098) zoltanz
Jól értem, sata csatlakozók kopása miatt a meghajtókat cseréled időnként?
Szerintem ne húzkodd ki minden nap a sata kábelt és nem kop annyira!
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16053 üzenetére
Ezt én is utálom, ezt a fajta álszent polkorrektkedést. Nem értik meg, hogy az IT, Linux, fejlesztés, stb. egy szakma. A közössége meg szakmai alapon szerveződik. Tehát mikor valaki ebben próbál részt venni, akkor nem női, meg gay, esetleg mozgássérült, stb.. minőségében vesz részt benne, hanem szakmai tevékenységet kifejtő tagként, szakemberként, vagy tanulási, szakmai fejlődési célzattal. Otthon lehet leszbi, meg transzveszti, neonáci, komcsi, republikánus, fideszes, fényevős szektás, meg amit akar, az az ő dolga, de politizálni, hittéríteni, meg esélyegyenlősíteni nem szakmai oldalakon és projektekben kell. Ahhoz menjenek el politikai oldalakra, utcára tüntetni, alapítsanak pártot, vagy mit tudom én, ott lehet esélyegyenlősíteni meg polkorrektkedni, oda való tevékenység.
Ez kb. olyan, mint az iskola vagy a munkahely. Oda is mikor bemész, akkor kint kell hagyni az otthoni problémákat, meg mindenféle nemi identitást, meg egyéb baromságot, a polkorrektkedéssel együtt. Tanulni, meg dolgozni kell oda menni, nem baromarcúskodni.
Sok rutinos róka is erre fázik rá, Luke Smith, legutóbb Stallman is, hogy szakmai tevékenység helyett politizálnak. A politizálással nem is lenne semmi baj, ha nem szakmai minőségükben csinálnák, hanem magánemberként, és nem a szakmai munka rovására menne.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16001 üzenetére
Ehhez a hírhez: a fele nem igaz. Az infók is ellentmondásosak róla. Állítólag a Win10 1809-ben hozták ezt az offline fiókos lehetőség megszüntetését, de néhányan csak a 1903-ra panaszkodnak, vannak, akiknél meg a 1903-asnál is ott van még ez a lehetőség. Megint mások szerint csak átnevezték join in domain-re.
Az az igazság, hogy nekem 1809-ben és 1903-ban is ott volt telepítéskor az offline fiók lehetősége, de megint csak egyesek azt írják, hogy azért, mert ha nem csatlakozik a gép netre, akkor felajánlja a telepítő. Már pedig Wi-Fi-t használok, és a telepítés idejére (míg nem adtam meg az AP SSID + WPA2 password kombót a telepítés után bebootolt kész rendszeren) nincs net. Viszont ennek cáfolására meg az is igaz, hogy telepítettem 1809-et és 1903-at virtuális gépben is, ahol viszont volt net (virtuális bridge-elt Ethernet-kártya), és ott is volt offline account felajánlva telepítés közben.
Tehát mindenki mond mindenfélét, nem tudni, hogy akkor most mi van. Tehát nem szabad felülni a Reddit meg a zdnet, és hasonló színvonalas oldalak rémhírterjesztéseinek, hogy itt a világvége.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16001 üzenetére
Hú, ez de gáz. Én pár hónapja telepítettem utoljára Win10-et, már a 1903-as verziót, de még volt benne offline fiók funkció, mindig azzal használom én is.
(#16006) Apollyon: igen, egy csomó mindent ki lehet herélni Win10-ből. El lehet távolítani a felrakott szutykait (Candy Crush és társai), a hálózati kapcsolat forgalomkorlátosra állításával a frissítések is letilthatók, Cortana letiltható, telemetria lekorlátozható (hosts trükkel ellehetetleníthető), Start Menüből a Live csempék kiszedhetők, Gyorsindítás letiltható (Linux mellett fontos!), ha tudja valaki mit csinál, akkor Windows Defender is letiltható (ECDL Mancika szintű felhasználóknak nem ajánlom, hogy kikapcsolgassák). De kell faragni egy darabig, mire minimálisan használható lesz, mert egyébként elég bloat adware/trójai bughalom default beállításokkal. Arra is figyelni kell, hogy nagy, évszakos frissítések újra feltesznek egy csomó szutykot meg beállítást visszacsinálnak, ezt rendszeresen ellenőrizni kell.
-
-
válasz
Rimuru #15942 üzenetére
Valóban jobb is, mint egy óra, már csak a súlytalansága miatt is. Egy baj van vele, hogy igen fura egy szerzet a töltője és mivel ritkán kell, egyszer tuti nem fog előkerülni.
Szerencsére ezzel telózni nem tudok, max berregteti a csuklómat, ha hívnak, de ugye süket meg nem vagyok.
(#15941) F34R
Ja, Tesla, sajna olyant sem veszek mostanában, mert 3.-ról nehéz tölteni.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15874 üzenetére
Azért mire ideér, ebből lesz is 300k HUF-os ár. Vagy még több. A kijelzőméret miatt ne aggódj. Az új telók képátlója hiába nagy, a kávájuk meg a vastagságuk kisebb, így egy 6-6,5 colos teló alig nagyobb, mint egy régebbi 4-5 colos modell. Meg igazából a nagy kijelzőhöz gyorsan hozzászoksz, a tutit könnyű megszokni. Aztán a klasszik 4,x colos telók fognak nevetséges gyufásdoboznak tűnni, amit utólag bottal sem piszkálnál meg. Hidd el, sokkal jobb nagyobb kijelzőn olvasni meg videókat nézni.
(#15875) ubyegon2: dikk csák, more! Ez nagyon sukár-e. Ilyen nekem is kell. Ezen a körbeérő kijelzőn nagyon tutkó lesz hugiseggeket nézegetni.
-
válasz
Rimuru #15874 üzenetére
A specs annyira nem izgat amig viszonylag ertelmes a HW (hozza az A1 szintjet, ez meg mar kb barmirol elmondhato)
L hát és max 50 dollár egy ilyen szintű ketyere. Kicsit mintha megállt volna az idő Pürééknél 7-8 éve......
Mi Mix Alpha kijelzője jöhet? Igaz nem kerek, mint a S9-nek, de körbeér!
Ez a 108MP nekem már kicsit soknak tűnik amúgy......
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #15872 üzenetére
Nice, de ennyit nem adnék egy telefonért, pláne hogy az az IPS TFT nem is túl acélos.
Amióta csámcsungom van, amoled kijelzővel aminek 0 nites a feketéje..., azaz egyáltalán nem világít a fekete, hát ez elég magasra tette a lécet. Így sokkal jobb rajta olvasni, van hogy a telót használom inkább az ebook olvasó helyett. Plusz talán kicsit jobb hardverrel jutottam hozzá, és negyedennyibe került.
Bár a 8 magos processzort nem igazán értem telóba, 4 mindig malmozik.Btw én is szoftverhez vettem a hw-t.))
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15869 üzenetére
Ez az egész Purism komolytalan bagázsnak tűnik. Már évek óta dolgoznak rajta, most van csak egyáltalán ígéret, hogy szállítják. De se rendelni nem lehet, se ár nincs kiírva. Lefogadom ilyen teljesen irreális heroinárban lesz, 1000-2000 USD környéke. Kíváncsi az én is lennék, de nem ennyiért.
Az még nagyon odébb van, hogy általánossá és megfizethetővé váljanak a linuxos telók. És itt Linuxon nem az androidos szemetet, meg ilyen Samsung és a kínaik által összegányolt rendszereket értem, hanem normális mobilos Linux disztrót.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15765 üzenetére
Jellemzően 6% körül van az ÁFA a legtöbb amerikai tagállamban. Ingadozó, de messze elmarad a magyar ViktorFÁ-tól. A minimálbér meg 6× több, megint változó a mértéke, itt most átlagos nagyságrendekről írok. És nincs vám (Kínában gyártják, de amerikai termék), nincs dollár:euró:forint átváltás, nem megy át annyi szállításon, kereskedőn. Ergo lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni, ott kint azoknak sem luxus, akik minimálbérből élnek. Átlagos tömegfogyasztási cikknek számít a legtöbb Apple-termék arrafelé.
De ez nem csak az Apple termékeivel van így, hanem a legtöbb műszaki cuccal, USA-ban, Kínában, Japánban elég olcsók ezek, csak jelentősen megdrágulnak, mire ideérnek. Ez 30 éve is így volt, nem mai dolog.
Egyébként meg baromarcúság, minket európaiakat lehúzni ilyen téren, és azt kell érteni, hogy nem az Apple húz le, hanem a sajátjaink, uby kedvenc Viktorkája, meg annak kis bandája és hasonló emberek. Ezzel pedig magukkal csesznek ki, mert minél drágábban a műszaki eszközök, annál inkább nem hozzuk be, annál inkább nem fogyasztunk belőle (hanem helyette a régi elavult eszközparkot használjuk tovább), ez pedig technikai lemaradáshoz vezet hosszabb távon.
De ez sem magyar sajátosság, Nagy-Britanniában már a 80-as években megfigyelhető volt ugyanez, jó drágán mentek pl. az amerikai PC-k, ezért a mikroszámítógépek, home computere használati idejét tolták ki, ezzel pedig jelentősen lemaradtak a fejlődésben. Erre mondja a L’Oreál, hogy megérdemlik.
Az ilyen behozatalt ott érdemes drágítani, ahol jelentős helyi gyártás van, és ennek az érdekeit szeretnék védeni. De Magyarországon nem gyártanak telefont, PC-t, ilyesmit, legfeljebb 1-2 összeszerelő üzem lehet. Így 100%-ban behozatalra szorulunk, nem kéne kiqrni a magyarral.
(#15766) F34R: de mivel jobban keresnek, és a telefont meg olcsóbb, nem veszik annyian hitelre. Van, aki ott is arra veszi, nem állítom, hogy nem, de ott a legtöbben megengedhetik hitel nélkül is.
-
válasz
Rimuru #15739 üzenetére
Amugy maskepp is bele tudnek kotni,
Naná! Megszoktuk már......
mac-esek mindig próbálnak terelni - szerencse hogy nem vagyok maces.
OK, de voltál.....vagy leszel vagy valami!
(na mindegy, kivágtad magad ügyesen)
~2k-ert is lehet windows venni
Kb ennyiért kéne adniuk amúgy, bár aki eddig mellőzte, annak annyiért se kéne. Bár én is ki akarom már 3 éve próbálni, még a 7-es licenszem is lejárt közben. Persze lehet még valami kerülővel így is, de nehogymár.....
Amúgy érik a new szaomi, csak nem volt a boltban(csak kikötözve), Mi 9 SE, a többi túl nagy volt sajna........A50 meg RN7
-
válasz
Rimuru #15737 üzenetére
Egyértelmű, amit írtál, de a valóságtól igen messze van sajna. Egyébként én csak cigam szaki hsz-ére reagáltam, nem volt más lehetőségem, bocsi!
Ezzel a közel annyiba kerül szöveggel a mac-esek mindig próbálnak terelni, de kb az a helyzet, mint a sznobofon meg a normál telók közöttik árkülönbséggel. Erre inkább ne írj semmit, mert az Apple CEO-ja vagy ki nyilatkozta, hogy egyértelmű, hogy direkt adják jó drágán a többihez képest, legalábbis eddig adták, mert már USA-ban is megelégelték a népek. Itthon meg ugye jóval több ember vesz sznobofont, mint amennyi megengedheti magának! Nem tudom mac-es gépekkel is ez-e a helyzet, de nem valószínű.
-
válasz
Rimuru #15700 üzenetére
Tehat hasznalod... kulonben nem tudnad a mintet se hasznalni.
Nem, nem használom! Én a Mint-et használom, nem is kéne tudnom, mi a szar van benne, sőt nem is nagyon tudom!
Szemantikálhatunk még itten, de attól még megint igazam van!
Nem? De!Gentooo lenne az ízi, aham, LFS meg csak medium....értem.
Aweriot lenne medium, mire működne az a csoda LFS!
Használta már azt élő ember amúgy?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPad topik
- Léghűtés topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest