Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21637 üzenetére

Amugy ha mar ncore, az oldalt nezegetve akik irtak valoszinuleg ilyesmi cimu konybol tanultak a webfejlesztest: Bad HTML and JavaScript Practices ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21627 üzenetére

Tepertő nem lehet, muszáj valami olyan emberfejnek, lénynek, figurának, állatnak lennie, aminek van arca. Ami egyébként igazságtalan, mert itt gyári PH-s avatarok közül is soknak nincs arca, pl. ez a méregdoboz, ami most nekem van, meg ilyen kőbalta és hasonlók. Olyan alapon viszont a tepertőbe is simán bele kéne menjenek. Annak inkább az a hátránya, hogy ilyen rajzfilmesített, kevés színes ábrázolásban nehéz úgy megjeleníteni, hogy annak látsszon, ami.

Az Artix ma meg felmérgelt egy kicsit. Nézem a letöltött filmet mpv-vel, erre egyszer csak megáll a kép, hang megy tovább, majd pár mp. múlva újraindul a gép. És még nem is ez, hanem újrabootolás után nézném, hogy akkor mi a van logban. Ja, hogy semmi, mert nincs is logoló alkalmazás telepítve per default. Ez eléggé kész van. Egyelőre tettem fel syslog-ng-t, amíg a Gentoo-ra nem sikerül átállni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21615 üzenetére

Mi ez az indiai cigós avatar ubykám így új évkezdésnek? Lehet kiderül, hogy rokona vagy Orsós O1G-nek :DDD

Egyébként egyedi avatarnál nem is kell nagy arcképgyártás, az opcionális, van készen egy csomó jó avatar, és azok közül bármelyiket igényelheted, amit még nem használ senki. A saját igényre szerkesztett avatar csak egy opció, nem csak úgy lehet egyedi arcképed.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21611 üzenetére

Miert csinaltal kalandort magadbol? :DDD
    Tudom hogy premium arckeph de mindig kalandor jut rola eszembe.

Talaltam jobbat, ez illene hozzad. ;]

• lionhearted

őstag

válasz ubyegon2 #21595 üzenetére

Nyilván, mert az zstd support az 5.9-be került a mainline-ba, 20.10-es Ubiban is "csak" 5.8 van... de gondolom eszeveszett hátrány ért most mindenkit, és keresi az upgradet, ja nem.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21595 üzenetére

Annyira sokat szamit az ilyesmi... ;]

$ uptime
    12:53:39 up 157 days, 15:53, 1 user, load average: 0.79, 0.78, 1.18

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21587 üzenetére

Nem tudom, lehet az én infóim pontatlanok, de mikor írtad, utánaolvastam, és az azt erősítette meg, hogy jól emlékszem, lz4-et használ az Ubuntu a 19.10-től. Most lehet tényleg én tévedek, linkelj róla valamit, ami szerint zstd-t használ, vagy telepítsd fel és úgy kérj le belőle valami kimenetet.

Még a legmodernebb, legbleedingedge-ebb disztrók sem jutottak el oda, hogy a kernelt zstd-vel tömörítsék, a csomagok tömörítésére is csak pár használja, Arch-vonal, Void, stb.. Innen kötve hiszem, hogy az Ubuntu mindenkit megelőzött volna.

Arról én is olvastam, hogy még a 18.04-ben hozzáadták a zstd-támogatást a dpkg/apt-hoz, csak épp azóta se álltak rá át. A kernelnél meg még látótávolságban sincs, hogy ez megtörténik.

A PC speaker valóban idegesítő, de néha hasznos tud lenni. Alapból én is tiltom xset -b kiadásával, vagy a pcspkr modul lecsatlakoztatásával, de retró progiknál néha hasznos visszakapcsolni. Na, már most nekem nem ment eddig ezen az új laposon, most már megy. Gentoo-n még nem megy, amit nem értek miért, pedig bele van forgatva, mégse tölti be a pcspkr modult.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21583 üzenetére

Ha tetszik, ha nem bloat lett sajnos a Linux is. Ennek egy része elkerülhető Gentoo alatt, Ubuntu/Mint alatt nem nagyon, mert ha még minimal installt is teszel fel, systemd, pulseaudio, csomó szolgáltatás akkor is lesz. A 19.10-et hiába hajtogatod, az sem zstd-t használ, hanem lz4-et. Bár kétségtelen, hogy az lz4 is előrelépés sebességben, de a zstd-t jelenleg még egyik disztró sem használja kész megoldásként. Én erre céloztam, és ez igaz is. Az is nyilvánvaló, hogy én nem a Debian, Ubuntu, Mint sebességével akarok versenyezni, hanem a vanilla Archéval. Igazából az Ubuntu vonalnál szinte bármi gyorsabb, az már nem hat újdonságnak, talán csak valami nem párhuzamos initet használó őskövület, optimalizálatlan disztró az, ami lassabb annál.

Egyébként hogy pozitívat is írjak: Artix alatt frissült a kernel 5.10.3-ra, erre elkezdett működni a PC speaker, ami eddig nem működött az új laposon. Örülök neki, mert néhány retró/legacy programban van szerepe. Nem egy nagy szám, általában xset -b segítségével tiltom, de ha retró PC csipogós játék kell, akkor néha jól jön. Arra is gondoltam már, hogy írok egy olyan PC speaker modult Linuxhoz, ami a PC speakert hangkártyán megszólaltatva emulálja, így lehetne állítani is a hangzását, milyen hullámformája legyen, milyen hangerő, milyen alap hangmagasság.

A másik, ami újdonság, hogy megérkezett az Artixba, gondolom Archba is, a SoundWire, a Red Hat saját hangprotokolllja. Egyelőre nem vettem észre változást, kernelmodulok be vannak hozzá töltve, de mintha a rendszer továbbra is ALSA-ra épülő Pulseaudio-t használna kizárólag.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21574 üzenetére

Lesz működő. Már most messzebb jutottam, mint múltkor, pl. megy systemd és elogind nélkül a Sway WM. De még mindig nem jó, egyes csomagok hiányoznak, meg egy-két alap eszköz nem megy, touchpad, hang (félig-meddig), proci hőszenzor, ezek elvileg kernelmodulként vannak forgatva, de még nem mennek. Valahogy ezekkel nem vergődök zöld ágra, igaz még nem sok időt fektettem bele, kétszer 2,5 órát foglalkoztam csak a projekttel kábé. Meg lesz oldva, de nem az itteni OFF topikot akarom vele tovább offolni, hanem átmegyek a szakmai részével a Gentoo topikba.

Mindenesetre most simábban megy, de ez annak is köszönhető, hogy kevésbé erőltetem a saját megoldásaim, meg a gép gyorsabb, jóval gyorsabban fordulnak le a kódok. Eddig a Rust-forgatást leszámítva minden elég villám volt, még a glibc, llvm, mesa, kernel, stb. is elég gyorsan fordul, pedig ezeket eléggé nehéz volt kivárni a régi notin. Ez azért nagyban könnyebbség, lecsökkenti a próbálkozásokhoz szükséges időtartamot jóval észszerűbb időre. Így se 5 perc, de azért sokkal inkább kivárható, nem veszi el az ember kedvét.

Ez ilyen műfaj. Anno az első 1-2 Arch installal is nagyon megküzdöttem, igaz akkor sok egyedi megoldást is erőtettem, pl. LVM over LUKS. A LaTeX-nek, XeTeX-nek, vim-nek is elég sokszor neki kellett futni. Ezek egyike sem olyan megoldás, hogy 2 kattintásból felteszed, és már megy is. Ezeket szokni kell, megérteni, tapasztalat kell velük.

Egyébként meg 5 éve nekem is minden gyorsabb volt, kevésbé volt bloat a Linux. Ez van, 5 éve talán még öreganyám is volt. Antergost pedig nem szabad használnod, mert az Arch, meg rolling, meg szar, nincsenek hozzá PPA-k, meg nem LTS. Egyébként meg ja, az Ubuntu is használ tömörítést, mind a kernelnél, initramfs-nél, csomagoknál, nem is azt mondtam, hogy nem, hanem ilyen ósdi gzip, bzip2, lzma-xz-t. És nem zstd-t, ahogy most én. Azért rohadt nagy különbség sebességben, ha hiszed, ha nem. És annyit nem fog lassulni a belakott rendszer sem, az ilyenfajta minimalizmusos megoldásokhoz képest egy Ubuntu, Mint sebessége sehol nem lesz, főleg DE-vel nem. És nem a kódforgatás miatt gyors, hanem nincs belefordítva egy csomó sallang, nincs benne egy csomó modul, függőség, eleve kisebb a binárisok mérete is, kernelnél is, erre jön rá a gyorsabban kicsomagolható zsdt tömörítés. Húz mint a villám, ez máris nagyon megfogott benne.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21574 üzenetére

Ki szavaz arra, hogy Frawlynyek komának még ebben az életében valódi működő Gentooja lesz? - mar az van nem? Bootol szoval mukodik. ;] Szerintem most mar mehetne is tovabb LFS-re.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21557 üzenetére

Ez van, akkor nem tudod értelmezni. Nekünk, mint konzumer vásárlóknak noname márka akkor is. Nem rosszak az SSD-ik egyébként, de azért mégse egy Samsung egyik se. Ez van, eleve ők saját magukat kényszerítik ebbe a noname státuszba, míg nem nyitnak a konzumer szegmens felé normálisabb terméktámogatással.

Egyébként már az Intel is megy át noname-be. Még a korai SSD-s időszakban voltak jó SSD-ig, de most már csupa igénytelenséget gyártanak, néhány vállalati SSD és Optane kivételével. Így a nagyok közül minőségibb konzumer gyártó csak a Samsung és a Crucial (mint Micron csoport) maradt, esetleg a WD (Sandisk csoport). Persze vannak még a kisebbek, Corsair, Plextor, Verbatim, Patriot. Egy nagyobb gyártó van még konzumer szegmensben, az Adata, de ők nem foglalkoznak közvetlenül NAND gyártással, hanem készre vásárolt alkatrészeket szerelnek csak össze tudtommal. A Kingston meg Toshiba sose volt minőség. Talán Kingstonban voltak jók, a korai SSD-k között, pl. korai MLC-s V-szériák, amit aztán egyre eligénytelenítettek. Bár most is van egy-két tűrhetőbb NVMe-jük, de nem az a minőségi gyártó.

Bár az is igaz, hogy szerintem a Cámcong is kezd igénytelenedni, utolsó normális szériáik a 860 és 970 voltak, azóta belekezdtek ők is az igénytelen szemét gyártásába, QVO-sorozat, 870, 980, stb.. Egyre adják alább a minőséget ők is.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21544 üzenetére

Lemaradt: most Micront vegyél! Muszáj támogatni őket, mert áramszünetük volt szegénykéknek. Hogy árat emelhessenek. Én is azt vettem, Crucial, ami Micron lényegében, igaz én még az áramszünet előtt vettem, és akkor is csak azért, mert ez volt a legolcsóbb azon SATA SSD-k közül, amik 1) 3D TLC-sek, 2) DRAM cache-esek, 3) tudnak hardveres öntitkosítást. Eredetileg a kedvencedet, Samu 860 EVO-t akartam venni, de az van nem volt készleten vagy drágán. De eddig ezzel az MX500-zal sem volt gondom, igaz még alig tettem rá valamit, majd karácsonyi szabadságon megy rá az új rendszer. Most csak némi adat, játék van rajta.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21544 üzenetére

Ez ilyen. Hiába ismert gyártó, a Hynix SSD-ben noname. Ennyi. Erről a Kioxiáról nem hallottam még, de elhiszem neked.

Ja, Gentoo-t felszenvedni régi gépre időigényes. De majdnem az egyetlen út, ha modern disztrót akarsz rá. Igazából régi gépre nem szoktak modernet, feltesznek rá korabeli disztrókat, ami nem lassú rajta.

Ezt az utolsó két sort nem értem. 4006H, 4008H-s Ryzen nincs, amire te gondolsz, az a 4600H, 4800H, és ezek sem VGA-k, hanem APU-k. Egyébként nem rossz procik, de az ezekkel szerelt gépek drágák, H-s procit gamer laptopokba és workstationökbe tesznek, igaz gyorsabbak, mint az U-s procik, de többet is fogyasztanak, hűtésük is hangosabb.

#21545 ivana: de, gyorsabb lesz tőle. Nem csak az a néhány mega RAM, de a sok kicsi, egy kis pár mega itt, egy kis pár mega amott, és a végén az van, hogy lényegesen kevesebb szutykot kell betölteni bootkor, meg progik indulásakor. És Gentoo alatt nem csak a kernel lesz ilyen, hanem az összes csomagnál el tudod játszani, hogy USE flag-ek mentén csak a neked szigorúan szükséges dolgokat forgatod bele, a többi kimarad.

A PAE-vel meg nem az a baj, hogy van, meg bekapcsolták, ha szükséges volt, hanem hogy default azzal fordítottak mindent, és ezek a régi gépek, amikről most beszélünk, azok úgyse támogattak sok RAM-ot, így nem is volt indokolt oda a PAE. Ez ilyen, ma már minden 32 bites bináris diszró min. i686, SSE2, PAE-vel fordul. Itt húzták meg a modern disztrók a vonalat. Ha ezeket a proci nem teljesíti, akkor igen, csak a korabeli disztró marad vagy Gentoo. Valamint ezek a gépek még UEFI-t sem támogattak, itt most ilyen 20+ éves gépekről van szó, főleg régi AMD-kről. Az is igaz, hogy az összes gép támogat már vagy szinte 15 éve 64 bitet, a 32 bites disztrók már azokra a gépekre szorultak vissza, amikben max. ilyen nem bővíthető 1-2 GB RAM van, mert a 32 biteseknek kisebb a RAM-igénye. Elég szégyen, hogy még néhány éve is láttam még itt Angliában is olyan új gépet, ami 2 GB RAM-os volt újkorában, amit én már akkor se engedtem volna, már akkor is 4 GB volt az elvi minimum, ami használható volt. Nekem már 2005-ben a P4-emben 2 giga RAM volt, nem is értem, hogy ilyen 2017-ben mit akartam még emberek 2 giga RAM-mal, vagyis értem, valami hozzá nem értő idiótára rásózni a raktáron marad elektronikus hulladékot.

• zoltanz

nagyúr

válasz ubyegon2 #21540 üzenetére

"Pont olyan, mint ha én nem lennék egészséges, mert eszem ágában sincs Gentooval szívni a következő 20 évben."

Akkor finomítom, egészséges és nyitott szemléletű Unix szerű Os-es , én se fogok felrakni, ilyesmiket mostanában nem is azt írtam.
    Kipróbálást írtam, ami akár lehet nem saját gépeden, valamilyen kiáltáson, konferencián, oktatási intézményben stb is.

• ubyegon2

félisten

válasz ubyegon2 #21179 üzenetére

Minap nem került szóba, de az a sima OEM vackokat(by Frawly koma) gyártó ismeretlen SK Hynix, mióta felvásárolta az Intel NAND üzletágát, azóta a 3. NAND gyártó a világon a 2. Kioxia és az 1. Samsung mögött. (szerintem a Kioxia sem egy általánosan ismert név, már ők is jönnek consumer SSD-vel a piacra egy ideje)

(#21543) Frawly

ha van valami nagyon régi, nem PAE képes, 32 bites géped, amire saját disztrót akarsz, és már egy bináris disztró sem támogatja, mert se PAE-t, se SSE2-t, se semmit nem támogat, de mégis akarsz rá egy minimalista modern disztrót

Ezért egy ilyen régi gépre mire felszenvedsz egy egyedi Gentoo konfigot, az se két perc lesz! Anno volt egy olyan laptop nálam, amit két szerviz is kidobatott, hogy ezt már nem lehet használhatóvá tenni, no erre jó lett volna akkor ez a Gentoo ismeret. 20 kisétvágyú disztróból 19 nem is bootolt rajta, egyetlen volt, ami működött, de ezt inkább le se írom, melyik volt. :N

Ja és elkezdtek áramlani kiskerbe a Ryzen 5 4006H, 7 4008H VGA-val szerelt notebookok. Hátha javul az arány.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21540 üzenetére

Igen, azért írom, hogy fullos rendszernek nincs értelme Gentoo alapokon. Csomó órát fordítgatsz, és a végén lesz egy olyan bloat rendszer, amit megkapsz egy átlag disztrótól is. Emiatt eleve inkább csak minimalista usereknek éri meg. Meg esetleg arra lehet még jó a Gentoo, ha van valami nagyon régi, nem PAE képes, 32 bites géped, amire saját disztrót akarsz, és már egy bináris disztró sem támogatja, mert se PAE-t, se SSE2-t, se semmit nem támogat, de mégis akarsz rá egy minimalista modern disztrót. Nagy bloatot ilyenkor sem forgat bele az ember, mert a régi gép lemegy tőle hídba.

• zoltanz

nagyúr

válasz ubyegon2 #21519 üzenetére

Nem a kezdő, haladó dolgon múlik sztem, persze kell hozzá egy ismeret háttér. Én sem ismerem mélyrehatóan a működését, inkább csak filozófiáját.
    Hogy eltudjuk helyezni a saját rendszerünk jóságát, nemjóságát a felhozatalban, fel kell térképezni a lehetőségeket, Disztrókat annak mibenlétét. Legalább is ha tisztába vagyunk, magunkkal, igényeinkkel, vágyainkkal, határainkkal.

Senkit buzdítani Gentoo-ra, társaira. Én is kevés vagyok hozzá mint lókolbászban a patkódobogás.
    Emlékszem én még a Debian első kiadásaira, annak is a telepítése, használata ugyanígy "horrornak" nézet ki a kezdetekkor.

• Frawly

veterán

Igen, ez az egy miatt nem a legjobb ötlet, viszont más részről a lassabb gépen el tud pörögni a forráskód, míg az újabb gépet meg használom most már fő gépnek. Korábban az zavart, hogy amíg izzik a kódfordítás, legalábbis annak a java, addig nem sok mindent tudsz a gépen csinálni.

Egyébként maga a Gentoo telepítése egy alap szintig nem olyan nehéz, alig több, mint egy Arch telepítés. De ez csak egy nagyon alap rendszer telepítésére igaz, ha viszont komplett rendszert akarsz forgatni, grafikus felülettel, böngészővel, és mindenfélét fordítasz hozzá, meg tényleg azt akarod, hogy pl. a forgatott kernel tényleg minden szükséges drivert tartalmazzon, minden hardveredet, laptop-multimédia, stb. billentyűdet, webkamerádat, lóf4×t vigyen, az már munkásabb, magyarán a belakás. Bár még az sem feltétlenül, mert ha fullos kernelt forgatsz, amibe a biztonság kedvéért mindent belefordítasz, meg egy fullos DE-t teszel fel, ami függőségként beemel mindenféle csomagot és USE flaget, akkor viszont nem kell kísérletezni. Csak akkor meg szerinte a Gentoo előnye veszik el, mert ugyanazt kapod, mintha csak egy fullos DE-s bináris disztrót telepítettél volna fel, semmivel nem lesz se gyorsabb, se soványabb, csak a felhasználó megszopatta magát a sok óra kódforgatással.

Mondom, én korábban nem is a Gentoo-val szívtam, hanem magával a túlzott minimalizmussal, hogy a kernelbe tényleg csak a szükséges dolgok legyenek belefordítva, semmi sallang, és csak a szükséges csomagok legyenek fent és abba is csak a szükséges feature-ök forduljanak bele USE flag-ekkel, na az a nehéz.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #21527 üzenetére

A kezdőknek nem megy, én meg aki egész nap linuxot forgatok nem akarom :) Tökéletes nekem a Suse azt egyszerűbb telepíteni, mint a Windowst...

• ivana

Ármester

Engem rohadtul nem is érdekel a gentoo, meg se időm, se gépidőm nincs rá :P Mondjuk nem is a haladó szintbe tartozok, hanem a profiba :) Attól, hogy leforgatsz mindent -march=native-el marginálisan leszel gyorsabb, viszont egy csomó energiát felhasználsz feleslegesen.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #21345 üzenetére

A ram disk használhatósága elég limitált szerintem. Kb. arra jó amire normál esetben is használatos /tmp-nek. A page cache rendes beállítása sokkal célszerűbb.

Tönkre tenni nem fogod vele a rendszert, max. ha táp kiesés van nem íródik ki időben az adat.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #21343 üzenetére

Első körben vedd le a swappinest 0-ra. Utána lehet állítani a cache-t, ez egész jó doksinak tűnik [link].

A dirty_expire_centisecs ne legyen túl sok, mert adatvesztéshez vezethet. Óvatosan érdemes azért.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21340 üzenetére

Ez meg a másik. Sokan, mikor bővítünk, akkor azt hisszük, hogy ennyit az életben nem fogunk kihasználni. Aztán mégis.

Én ezt hittem, mikor először lett 20 gigás meg 1 terás vinyóm, hogy azt majd sose tudom betelíteni. Nem kellett hozzá fél év sem, hogy a 20 gigás beteljen (2002-ben lett netünk, és elkezdtem mp3-akat töltögetni, pl. Kazaa, meg játékokat), és 1 év sem, hogy az 1 terás beteljen. Ugyanez a 8 giga RAM-ra. Ez van, a jót könnyű megszokni, de van egy szint, amikor már objektíve overkill.

Ez a 3D render pont az a dolog, amiről beszéltem. Valóban minél több memória kell hozzá, de ilyen laptopokban ehhez kapásból mind a kétmagos CPU, mind az integrált vagy mobil dedikált GPU nagyon hirtelen szűkebb keresztmetszet lesz a RAM mennyiségéhez képest. A 16 az teljesen rendben lenne még nálad, az ma már nem olyan drága, és a screenshotjaidról látszik, hogy ki is használnád. A 32 overkill lenne, de annyit a gép sem fogad, a 3. genes procid kezelne annyit, de a 8570p-t a HP 16 gigára korlátozta, hogy ha kell 32, akkor a w-s végű még drágább workstation laptopjaikat vetessék meg veled.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21332 üzenetére

De pont azt mondom, hogy a túl sok memória is pocsékolás. 32 GB RAM-ból a legtöbb felhasználás még 10 évig nem fog profitálni, meg ha van is olyan spéci felhasználása valakinek, hogy van ennyi vagy több RAM-ra szüksége, annak jó esetben ilyen hagyományos laptopokban nem a RAM lesz a szűk keresztmetszet, hanem a mobilproci (esetleg GPU is). Ezért a proci is számít végső soron, ilyen régebbi 1-4. genes Core i mobil, meg hasonló vagy ennél gyengébb procinál már a CPU lesz a szűk keresztmetszet, ha olyan komoly, RAM igényes munka folyik rajta, így értelmetlen pénzégetés csillió gigabájt memóriával kitömni ezeket (általában a proci és az alaplap is 32 GB memóriát támogat max, 3-4. gentől talán 64-et támogat a proci, de a laptop továbbra is sokszor kimaxolódik 32-nél), 16 GB ilyen gépekben bőven elég. Amihez nem lesz elég, ahhoz az egész gép lesz úgyis elavult.

Szóval nem a minél több memória a lényeg, hanem hogy a RAM ne legyen túl kevés, és legyen benne jövőbeni tartalék is, arra az esetre, ha nőnek a memóriaigények az alkalmazások felől. SSD-s topikokban rendszeresen rápacsálnak ezzel, hogy pont akkora SSD-t vesznek, ami pont most épp hogy elég nekik kicentizve, meg 3-5 év garizhoz ragaszkodnak, de 1-2 év múlva jönnek vissza a topikba, hogy gyorsan kinőtték, már cserélnék is le nagyobbra.

A másik meg, hogy OS függő is. Lehet elég mondjuk 8 giga valakinek Linux meg Win7 alatt, mert ezek még takarékosabban bánnak a memóriával, de pl. Win10 alá, ami sokkal több szemetet rak a RAM-ba, meg sokkal jobban töredezteti a memóriát, rossz hatásfokkal kihasználva, ott már lehet pont nem lesz elég a 8, hanem fölé kell menni.

Még valahol alaplap függvénye is. Pl. két memóriacsatis alaplapnál ajánlottabb mindjárt 2×8 gigára rámenni, egyrészt nem túl nagy árkülönbözet 2×4-hez képest. Míg ha valaki 2×4-et tesz bele, és még elég is neki most, később, amikor bővítené, szedheti ki, veheti a +8 helyett a +16 gigát, ami pazarlás. 4 RAM slotos gépekben ez nem szokott probléma lenni.

Most van épp a hírekben, hogy a legújabb Zen3 / Ryzen 5xxx szériának meg egyenesen 4 memóriamodul kell, benchmarkok alatt 5-10% diffit mérnek 2 vs. 4 memóriamodullal, és nem a RAM mennyisége miatt, meg nem a dual channel (mert 2-vel sé 4-gyel is dual channel lesz), hanem valami memory interleavinget tudnak használni ezek az új procik, így 2×8 GB helyett 4×4 vagy 4×8 GB-ot ajánlanak a tesztek, ahhoz, hogy a proci memóvezérlője ki legyen hajtva.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21331 üzenetére

Csak itt Angliában nem gyári szám alapján árulják az SSD-t, hanem csak annyit írnak, hogy WD Blue, nagy ritkán WD Blue 3D. Nem látom, hogy ez sima, 3D G1/T1 vagy 3D G2/T2-es kiadás, vagy mi a rák. Blue azt kész. De mint mondtam, a legfőbb érv ellene, hogy a WD Blue nem tud hardveres öntitkosítást, pedig ez a legfőbb indok, ami miatt SATA SSD-t vettem, és nem NVMe-t.

Persze az NVMe-k közül is van olyan, ami támogatja, de bekacsolni NVMe-nél nagyon nagy szívás, nem lehet simán az UEFI BIOS-ból vagy Linux alatt hdparm-mal, mert azok csak SATA meghajtót kezelnek, hanem speciális BIOS kiegészítést kell telepíteni, speciális rendszert bebootolni, ott firmwareszinten matatni valamit, állati kínlódás NVMe-t hardveres jelszóval titkosítani.

De abban igazad van, hogy ha olyan gépbe lesz, ami úgyse tud hardveres titkosítással bootolni, mert a BIOS nem támogatja, akkor a megfelelő gyári sorozatszám alapján vett WD Blue 3D sem rossz vétel, asztali gépbe lehet simán megvettem volna azt, ha még olcsóbb az MX500-nál is. WD SSD-m még úgyse volt.

Egyébként most jól megszivatott az új lapos. 12 órával a rendelés után már meg is hozta az Amazon a Crucial hivatalos boltjából az MX500-at. De mikor szerelném be, akkor látom, hogy a nyomoronc Lenovo torx (hatágú csillag) csavarokat használt, nekem meg csak sima lapos fejű vagy kereszt alakú (Philips szabványú, hagyományos, ún. csillag) csavarhúzóim vannak. Ezt a torxot az Apple szereti, Lenovo-nál nem számítottam rá, hogy belefutok. Így rendelhetek csavarhúzókészletet, meg várhatok még jó pár napot. Élére fordított léccel verném agyon, aki ezt a torx csavarszabványt kitalálta.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21327 üzenetére

Cache-nek annyit használ, amennyi lemezműveletet csinálsz és amennyi memóriád van. Ha 128 giga memóriád van és sokat másolsz, legalább 128 gigát, akkor szinte az egész memóriát cache-nek fogja használni. De ez nem baj, mert semmi elől nem vesz el, ahogy valamelyik programnak kéne memória, eldobja a cache-t vagy egy részét, és felszabadít annyit, amennyire szükség van.

Ez pedig egy jó dolog, ha van nem használt RAM-od, akkor az nem üresen áll pocsékba, hanem használva van valamire, anélkül, hogy bármibe is kerülne, bármit is lassítana.

Ez a mostani meg Artix, lényegében vanilla Arch, de systemd nélkül. A gép sem 200 megát használ, az a boot utáni idle, de miután megnyitok böngészőt nem túl sok füllel (Firefox, kb. 20-30 fül, benne egyik FullHD-4K videó), néhány Termite terminálablak, benne terminálos alkalmazásokkal (Vifm, vim, Bash shell, stb.), akkor van az simán 1500-2000 MB is, de ilyenkor már több minden fut, és mégis fele annak, ami egy fullos DE alatt lenne, és még így is van szabad 13-13,5 GB memóriát, azért csak ennyi és nem 16-2=14, mert a prociba integrált GPU is levesz fél-egy gigát magának, terheléstől függően.

Mint írtam, a szabad memória fájlrendszercache-nek nem használt részét is hasznosítom, böngészőcache (ami azonnal kiürül, ahogy a böngészőt bezárom), fstab-ban csatolt tmpfs, ami megint nem foglal szinte semmit, ha nem másolok rá valamit, ha másolok, akkor is csak annyit foglal a memóriából, amennyit rámásoltam.

Egyébként a negatív rekordom Gentoo-n dwm valami 90 MB körüli idle memóriafogyasztása volt, igaz nem minden volt belőve rajta, csak a WM és a picom kompozitor, meg az OS többi része, wpa_supplicant és dhcpcd a Wi-Fi-hoz, meg Linux kernel, OpenRC. Valószínű, ha belaktam volna, kicsivel több lett volna, de nem ez a lényeg. Hanem a sebesség, hogy szinte bolhaméretű apróságokat kell betöltenie csupán.

Az abszolút pozitív rekord meg az Arch korszakom elejéről, mikor még én is bloatot használtam, egy fullos KDE5 telepítésben futtatva Chrome, benne vagy 50 tab, mellette párhuzamosan LibreOffice Writer és Calc, mellette Kate, pár Konsole terminálablak, Ocular PDF néző, stb., 12 GB felett jártam, igaz a java részét a Chrome ette. Meg ugye a 16 GB RAM-ból levett az integrált (akkor még Intel) GPU is fél gigát, de még így is maradt szabadon ~3 GB körüli memória.

A legszarabb gépem ebből a szempontból az Asus EEE PC X101CH, ebben csak forrasztott 1 GB single channel RAM volt, hát szenvedés volt használni, de már Arch futott rajta, i3wm, IceWM, LXDE valamelyikével, böngészőnek Pale Moon 1-2 füllel max. Épp hogy belefértem az 1 gigába, néha swapolt.

De volt már mindenféle RAM-os gépem az idők során, 4 MB-os 486-ostól (első saját gép), 64 megán át, ugrottam hirtelen 2003-ban 512 megára, majd 2006-ban 1536 mega, de aztán megint csak 1 giga (laptop), majd 2 gigára kimaxolva, majd 1 giga (EEE PC), majd első üzleti notiban 8, majd másikban 4, majd 16, majd asztaliban 16, végül új laptopban 16. És maradok 16-nál, mert többre nincs szükségem, a 32 már túl nagy árkülönbözet. Ezt a mostani lapost sem fogom bővíteni, mert beleforrasztott RAM van, de legalább 3200 MHz-es DDR4, dual channel, ez ki fogja szolgálni a gépet a teljes élettartama alatt. Odáig sokára fogunk eljutni, hogy a 32 GB játékra, alap felhasználásra, linuxozásra kelleni fog. 16 GB egyelőre még Windows alá is elég, a legújabb játékoknak.

A 64 KB-os C64-et, meg a 640 KB RAM-os IBM XT klónokat, és 1 MB-os Műszertechnika 286-ost, 1-4 MB RAM-os Philips 386DX-et nem veszem ide, mert azokat csak használtam, nem saját gép volt. Igaz ezekből a PC-ken akkoriban csak DOS futott, a 386-oson már Windows 3.1, akkoriban még nem annyira figyeltük a memóriafogyasztást, ha egy játéknak nem volt elég, akkor szólt, és csináltunk neki, újraindítva kicsontoztuk az AUTOEXEC.BAT-ot meg CONFIG.SYS-t.

De a legutóbbi laptop vásárlásakor már nagyon figyeltem, hogy min. 16 GB legyen benne, ellennék 8-cal, de mivel ezekben forrasztva van, ezért nem lehet upgrade-elni, így kimaxolva kell venni. Nagyon nehezen találtam ezt a gépet ennyi RAM-mal, ha nagy ritkán lehetett is kapni, akkor is csak 8-cal. Csak szerencse hozta, hogy volt 16-tal, oltári mázli, hogy mindjárt max kiszerelésben 4700U-val és IPS-sel együtt ráadásul. Már kezdtem feladni a keresést.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21327 üzenetére

Megmondom őszintén, én a WD Blue-ban nem bízom, szériánként variálnak, hogy milyen és mekkora DRAM cache, meg milyen NAND van benne. Amúgy a DRAM cache-es, 3D TLC, WD Blue 3D megfelelne sebessgében, de mivel WD-nél sose tudod milyen szériát kapsz készhez, így azzal nem akartam rizikózni. Plusz most olyan kellett, ami a hardveres AES + Opal titkosítást tudja, és a WD Blue nem ilyen, bár asztali gépben ettől eltekintettem volna. A 860 EVO-t akartam, nekem is az a kedvencem, de arról lecsúsztam. Persze van 122 fontért 860 EVO-ból 1 terás, de az már túl drága érte, kicsivel többért 1 terás NVMe-k is vannak. 95-100 fontot még megért volna, 122-őt nem. Ez az MX500 meg itt most nagyon jó árban volt, leárazva, ingyenes kiszállítás, így nem tudtam kihagyni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21320 üzenetére

Nincs itt látnivaló, kajálja a memóriát a Cinmanó :D Ez a Bashtop jól néz ki, hasonló még a gotop. Bár én a htop-nál maradok, kicsit unalmas, de legalább minden látszik rajta.

16 gigába én bőven beleférek, 12-be is beleférnék szerintem. Most még szűkösen, de akár 8-ba is, de ez pár év múlva változna. Pálcika WM-es Arch-vonalon 140-250 MB idle memóriahasználat van nálam, meg Chrome helyett is Firefoxot használok. Én nem a szabad memória mennyisége miatt aggódok, hanem a kevés RAM használatos progik gyorsabban is indulnak, függőségük kevesebb, kisebb eséllyel törnek el frissítéskor is.

Persze nálam nincs notification, flancos glancest használó bashtop, nincs udiskd, Artixon nincs systemd, nincs login manager, nincs dokk, nincsenek asztali ikonok, se ablakdekoráció/téma, nincs Modem/Network Manager/applet, nincs semmi se. Csak egy WM fut magában egy szál polybar-ral, háttérképpel, meg esetleg X.org-on egy picom kompozitor, wpa_supplicant + dhcpcd. Ezen kívül csak billentyűvezérlés, minden terminálos, egy-két kivételtől eltekintve. És nem a kis memóhasználat a fő lényeg, hanem hogy száguld az egész, mint atom, és még a memória sem marad parlagon, mert a használom böngészőcache-nek és ramdrive-nak (tmpfs, dinamikus, annyit foglal, amennyit rámásolok), a kernel használja fájlrendszer-cache-nek, stb..

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21314 üzenetére

Ja, lényegében ennyi a baja a Win10-nek, hogy okádék. Még anno az XP a maga idejében, meg utána Win7 egy marginálisan használható OS volt a MS-tól, de a Win8, 8.1, 10, és 10 újabb nagy kiadásaival szépen mennek le még önmagukhoz képest is a lejtőn.

Mondom, a bloatsággal nem lenne akkora baj, ha nyújt valamit cserébe, és valami olyan fut rajta, ami annyira mennyei manna, hogy világmegváltás a köbön, vagy annyival jobban futna a Linuxhoz képest, stb.. De egyik sem forog fent.

Az az igazság, hogy ez a Linuxnak tesz jót, mert lassan már tényleg nincs más alternatíva PC-n, ezt Windows Matyik is látják be szép lassan, hogy a Win10 megy lefelé a lejtőn, és halogathatják egy ideig, ha már nem viselik el, csak a Linux marad. Esetleg inteles gépen, aki szopatni akarja magát, Hackintosh.

Így tényleg az lesz, amit néhány éve írt egy fórumos troll, hogy nem a Linux desktop éve jön el, hanem a Windows desktop éve múlik el, és a linuxosoknak nem is kell ezért érdemben semmit tenni vagy fejleszteni, nem kell ide DXVK, Proton, Wine, csak szép nyugodtan és bölcsen megvárni, míg a MS teljesen lejáratja magát, csak idő kérdése.

Anno a HUP gazdája is rendszeresen írta, hogy a Windows egy távolabbi jövőben Linux kernelen fog futni, ezen akkor még röhögtünk ott sokan, hogy milyen kretén vízió, de tényleg efelé haladunk, WSL, WSL2, MSSQL, Edge, Visual Studio, Skype Linuxra, stb., új Windows terminálfunkciók, Linux az Azure Cloudban, webes MS Office 365, új NTFS és exFAT Linux kernel driver, nem hiányzik már hozzá sok, hogy meglépjék, a határ napról napra vékonyodik. Már tényleg csak az a szikra kell, hogy még 1-2 nagy szoftverfejlesztő cég elkezdje támogatni a Linuxon, Adobe, néhány nagyobb játékkiadó, és a Nyílászáróknak onnantól csengettek.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21239 üzenetére

Ja, ha véletlenül tty-t váltasz, akkor végigzongorázod a többi tty-t F1-től F7-ig, visszakapod a grafikus felületet.

Ha eljutsz egy szintre, akkor tuti rendszer csak az lesz, amit te raksz össze magadnak, az összes apró részletében. Ezek az előre gyártott disztrók ezért is értelmetlenek egy szinten túl, mert mindenből annyira a saját beállításaidat és sajt dolgaidat fogod használni egy idő után, hogy az nem fog egybeesni ilyen kész tömegmegoldással. Pont azért nem tartalmaznak a haladó disztrók (Arch, Gentoo) sem installert. Nem kicseszésből, meg a kezdők elijesztése céljából, hanem tudják, hogy ezeket a disztrókat azért rakod fel, mert mindenből sajátot akarsz, így nem tolnak rád egy „gyári” sémát, egy „gyári” beállítást, „gyári” válogatást, mivel előre tudják, hogy úgyis bekonfigurálod, meg te válogatod össze a rendszerelemeket. Pont ez volt a bajom pl. a Void-dal. Azt csak installerrel lehet feltenni, és az installer már az első lépésben eldöntötte, hogy már pedig én GRUB-ot fogok használni, akkor is, ha nincs rá szükségem.

Amúgy a picom kompozitor most is megviccelt, most meg szükség van rá. Pedig ugyanúgy telepítettem a rendszert. Viszont arra rájöttem, hogy múltkor kompozitorral miért volt tearing, a picom opciók között nem volt bent a jó --backend, azt bele kellett rakni --backend glx formájában, hogy OpenGL kompozitálást használjon, most már jó. Anélkül csak szoftveres X-et használ kompozitálásra, ami nem jó.

Illetve aki modern AMD GPU-t használ, annak összegeznék pár dolgot:
    1) X.org-hoz csak a xf86-video-amdgpu drivert kell feltenni, Waylandhez ezt sem kell. A szokásos mesa meg a kerneldriver megoldja a többit, ahogy Intel GPU-nál.
    2) hardveres dekódoláshoz a libva-mesa-drirver kell, ami VA-API-t használ. Ez jobb, mint az AMD GPU-k által támogatott VDPAU, utóbbi nem minden formátumot tud, ami a VA-API igen. Bár ez nem minden kártyára lehet igaz.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21237 üzenetére

Ezt Arch meg Gentoo alatt is meg kellett volna lépni, tehát nem Artix specialitás, semmi köze a systemd-mentességhez sem. Ez ilyen, frissen formázott home partíción, telepítés után csak rendszergazdai joggal lehet írni a /home/usernév/ mappán kívülre, először rendbe kell tenni a jogosultságokat.

Ezt az At+F2-őt nem vágom. Attól, hogy tty-ra váltasz, attól még a grafikus felület fut, és vissza lehet rá váltani, a másolást, adatmozgatást, futó programokat nem érinti. De mint az eseted is mutatja, még egy felhasználóbarát Minten is meg lehet szívni dolgokat.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21231 üzenetére

Ez ilyen műfaj, megszivatnak. Ilyenkor lényegében a saját disztród építed. Az is igaz, hogy szimplán én is sokat bénázok. Pl. tegnap este egy huszárvágással tönkretettem a telepített Artix-rendszerem.

Rinyált, hogy a frissen formázott home partíción nem tud a felhasználóm mappát létrehozni, nincs jogosultsága. Nekem se kellett több, nyomattam be a sudo chown felhasználó -R /home parancsot, mert ezt a partíciót lényegében csak az én korlátozott felhasználóm használja. Amivel nem is lett volna probléma, hanem a home szócska előtt a kisujjam rárángott az enterre, és a /home helyett az egész / rendszert saját tulajdonba vettem, rekurzívan, az összes almappával együtt, és jogosultsághiba miatt tönkrement az egész rendszer, semmit nem lehetett futtatni. Pedig jót akartam írni, de pusztítás lett belőle.

Szerencsém volt, hogy relatíve szűz volt a rendszer, nem volt belakva, alig volt beállítva, az az 1-2 beállítás is megmaradt a /home partíción, de azért majdnem másfél óra extra munkát csináltam magamnak. Azért ilyen lassú a telepítés, mert az Artix-tükrökből kevés van, és lassan jönnek le a csomagok, márpedig minimál netinstallal dolgozom, nem grafikus telepítővel. Meg ugye azért minimum szinten beállítom a rendszert, az se kevés munka.

Egyszer tuti meg fogom szívni a dd-t is, felül fogom írni valamelyik meghajtóm, ezt is rendszeresen megszívják az emberek, hogy megszokásból nyomatják be a dd of=/dev/sdb parancsot, mert pendrive-ra akarnak kiírni, de nem ellenőrzik, benne marad a pendrive bootkor, és az kapja a /dev/sda jelet, a rendszer meg a /dev/sdb-ről fut és az egész felül lesz írva. Sajnos ezek a parancsok nem felhasználóbarátak, nagyon figyelni kell, rosszul kiadva óriási pusztítást végeznek, egy valamit elnézel és nincs bocsánat, nem lehet visszacsinálni, ezek nem hülyebiztos megoldások, háromszor ellenőrizni kell.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21220 üzenetére

1,5-2 eves lehet. Akkor 0 kilometeres de foglalmam sincs milyen szeria (tehat mennyit allt a raktarban). :DDD

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #21210 üzenetére

Halksaga miatt... igy is kerreg mint allat. :DDD
    2db 2tb-s redem van (raidban)

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21179 üzenetére

Én nem vártam semmit, ahogy már írtam. Csak az érdekesség kedvéért mértem le, ha már úgyis másolni kellett rá. Azt sem tudtam, hogy DRAM cache nélküli, és nem azért, mert idióta vagyok, hanem az a nagyon minőségi gyártó cseszik leírni a pontos specifikációkat, látóasszony meg nem vagyok. Épp ezért írtam, hogy nekem elég, megüti azt a szintet, hogy ne ekézzem. 970-980-as Sámsongot laptopban nagyon meg kell fontolni, mivel melegednek, és ha a hűtés nem olyan, akkor még szuboptimális is lehet. Olyat semmiképp nem vennék bele, nekem azok overkill kategória, meg felesleges pénzégetés. Nálam csak annyi a lényeg, hogy ne HDD legyen benne, meg SSD-ből ne olyan teljesen alja szutyok, ami tartós másoláskor csak pendrive sebességet tud.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21171 üzenetére

Tartós másoláskor nálam csak 480 MB/sec-et tud a BC511. De ez nekem elég. Nem a világ SSD-je, csak annyit mondok. Nyilván nem is rosszabb, mint a többi OEM, csak azért szögezem le, mert szerintem túlzás, amit írsz róla ezzel a minőségi gyártó szöveggel. Szerintem csak egy közepes gyártó, maga a weboldaluk se jó, kevés infót közölnek a modelljeikről, se NAND típusa, se a cache, se a hardveres titkosítás, se semmi nincs feltüntetve, se rendes saját progis terméktámogatás, stb.. Szerintem a Samsung sokkal minőségibb SSD gyártó, jobb terméktámogatással, igaz a termékeik jóval drágábbak is. Átlag felhasználásra teljesen jó, és nem lep meg, hogy nem gyorsabb, mint a SATA3-asok, ezt én eleve előre tudtam, RAM drive-os mérésekből, meg egy csomó tesztből, hogy egy szinten túl máshol van a bottleneck, nem a háttértár sebességében. Nem is azért vettem NVMe-t most, mert arra lenne szükségem, hanem ezzel jött a gép default. Annak jobban örültem volna, ha csak egy SATA3 SSD van benne, de a fél-egy terás, de a gyártó ebben az árszegmensben így egyensúlyoz, hogy kicsi SSD, de legalább NVMe, és mellé 1 TB tárterület, de az csak HDD. A HDD-t lecserélem egy 1 terás 860 EVO-ra, ki van nézve 100 fontért, és a HDD sem megy feleslegesben, mert elteszem ezeket tartalék drive-nak, meg archiválok rájuk biztonsági mentéseket n+1. példányban, illetve szép fokozatosan el is szoktam ezeket adni, gépjavításkor beépítem gépekbe és baráti árat számolok fel, így nem megy pocsékba.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #21173 üzenetére

Őszintén én onnantól, hogy SSD van a gépben nem nagyon érzem a különbséget. Legyen az a legócskább ezer éves sata2-es SSD is :DDD

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21152 üzenetére

Ja, az enyémben BC511-es Hynix van. Nem azt mondom, hogy rossz, mert 2100/1100-at megy benchmarkon, de nem vagyok tőle elájulva, nem tűnik gyorsabbnak (nagy fájlmásolást leszámítva), mint a másik gépben volt az MX300, meg 860EVO. Nem is ekézem, mert semmi baj nincsen vele, de semmi kiemelkedő nincs rajta, azért nem reklámozzák, hogy mi van benne, csak annyit említenek, hogy M.2 SSD és kész, kb. csak "hagyományos mosópor" szintjén van róla megemlékezve.

Hála istennek a tapipanel nálam nem volt kritérium, de abban igazad van, hogy akinél szempont, az ilyenkor nagyot tud csalódni, főleg ennél a gépnél, mert ennek a zsanérjai, képernyője úgy lett tervezve, hogy 360 fokban vissza lehet hajtani, tablet móddá, ezért is kapta a gép a "Flex" nevet. Ennek a konstrukciónak érintőképernyővel lenne értelme. Csak tiszta mázli, hogy nekem nincs rá szükségem, nem vagyok híve a képernyőn tapicskolásnak, maszatos lesz a képernyő, nem hatékony felhasználási mód. A laptopnak pont az a lényege a tablethez képest, hogy van rajta billentyűzet meg egérpótló eszköz, és rendesen tartalmat lehet rajta előállítani, nem csak tartalmat fogyasztani meg böngészni.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #21158 üzenetére

Annyira nem értek a lovakhoz, de >szerintem< a jégkorszak téma még nagyon messze van, a mi életünkben már nem lesz. De ha egyszer kialakul, nem egyik napról a másikra következne be, tehát nem az lenne, hogy idén nyáron volt 35 fok, köv. nyáron meg már -20. Tehát nem úgy mint ebben a filmben, ami anno király volt. :D

De egyébként a jégkorszak áldás lenne egy felmelegedéshez képest, hideg ellen felöltözöl azt kész, meleg ellen meg nem tudsz mit csinálni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21123 üzenetére

Azt tudom, hogy Linuxon nem valami jó a touchscreenes támogatás. Az eleve nem is volt igény a gép vásárlásakor. Az első 1-2 napban azzal a Win10 Home-mal fogom tesztelni, amivel jön gyárilag, aztán nem is tudom mit dobok fel rá, talán ha gyorsba kell, akkor Artix, azt még úgyse próbáltam, és majd csak később Gentoo. Attól is függ, hogy mikor érkezik, ha hétvégén, akkor lehet csak fél napig lesz Win10 rajta, és utána mindjárt Gentoo megy rá. Ha hétköznap érkezik, akkor nem lesz rá annyi időm. A Win10 nem fetisizmus miatt lesz tesztelve rajta, hanem azon könnyebb játékokkal kihajtva tesztelni, meg ott driver is biztosan jó minden eszközhöz, így az első 1-2 napban könnyebben kiderül, ha valami hardveres hiba van a géppel, valami eszköz nem megy benne, vagy túlmelegszik, stb..

SSD-ről nem írnak semmit, mert általában valami nagyobb márka gyopárabb OEM SSD-jét teszik bele, ami semmilyen szempontból nem kiemelkedő. De nem is érdekel, nem írok rá sokat, meg a sebesség sem szűk keresztmetszet az én átlagosabb felhasználásomnak, így az SSD biztosan megfelelő lesz, egyedül a mérete zavar, 256 GB nekem kicsi, de csak rendszernek elég lesz úgy, hogy a többi adat alá veszek egy 1 TB-os SATA3 SSD-t, valószínű 860 EVO, 100 fontért.

Egyedül még az zavar az új laptoppal kapcsolatban, hogy Thunderbolt port nem lesz rajta, ami nekem ugyan egyelőre még nem kell, de később lehet jól jött volna eGPU-hoz vagy gyors külső adattárhoz. De AMD-s laptopokra nem is szokták rátenni, annak ellenére, hogy nem csak Intel támogatja, technikai akadálya nincs, hogy AMD-s gépen is legyen.

PálcikaWM tökéletes erre a gépre, mert akkor 6 mp. helyett 3 mp. alatt bootol, az alkalmazások meg 1 ms helyett 0,5 ms helyett indulnak. Tehát nem csak gyenge gépen van értelme. Bár az is igaz, hogy gyenge gépen markánsabban kijön a különbség.

Ez a mostani X220 meg tartalék laptop lesz, és szerintem kísérletképpen valami BSD fog rámenni, azt még nem tudom melyik, valószínű FreeBSD, de a NetBSD jobban tetszene, csak az sok mindent nem támogat driver- és alkalmazásügyileg. De még valami kísérletezős Linux disztró is mehetne rá előtte, még nem tudom. Ez majd a kedvemtől függ, meg hogy mire lesz időm.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21117 üzenetére

Ja, ilyet vettem, de én nem fogom kihajtogatni, meg tablet módban tapicskolni rajta. Azért vettem, mert sok review-t olvastam róla. Pl. a phoronixos csóka egy méregdrága, korábbi genes Dell XPS-t dobott egy ugyanilyen Idapad miatt, ő is olcsón vette, Ryzen 4500U-s verziót, és nagyon meg van vele elégedve.

De a többi netes review is dicsérte a gépet, korrekt ár (Usákiában 600-700 dodó, UK-ban 700-800 font, ha lehet kapni), azért inteles laptopokat verő teljesítmény. A kijelzője nem a legjobb, csak valami 60% körüli sRGB színtérlefedettség, meg csak 300 nit, de marginálisan elmegy és nem PWM-es, meg a RAM van odaforrasztva, ami baj, de nekem a 16 GB elég lesz még évekig.

Gentoo addig nehéz, amíg ki nem tapasztalja az ember a forgatást, főleg USE flag-ek és kernel konfig. Ha ez megvan, akkor már rutinból megy, és onnantól nem kell sokat forgatni, mivel nem kell próbálkozni. Meg nagyban függ milyen rendszert forgatsz: egy fullos KDE-s vagy Gnome-os Gentoo-t könnyű forgatni. Minimalistát nehéz, mert akkor nem csak a forráskódból pörgetés nehezíti a dolgot, hanem a minimalizmus is nehézségeket gördít, mivel ha túl sok dolgot hagysz ki a forgatásból, akkor nem lesz normálisan működőképes a rendszer.

De ez Archon is így van. Ha fullos KDE-s, Gnome-os telepítés, az könnyű, mert a fullos DE-k behúznak minden függőséget, meg aktiválnak minden szükséges systemd-szolgáltatást, így a usernek nem kell találgatni, meg saját DE-t elemenként összelegózni. Ha viszont minimalista rendszert épít belőle valaki, akkor WM mellett egy sor systemd service aktiválásáról, egy kompozitorról, tálcáról/panelről, vágólapkezelésről, asztali ikonokról vagy dokkról vagy hasonlóról, rendszerértesítésekről, stb. mind a usernek kell gondoskodni, ez eleinte nehéz, míg valaki ki nem tapasztalta.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #21091 üzenetére

Az igazi klassz ilyen oldal az eredeti btjunkie volt 10-12+ évvel ezelőtt. Utána is futott ezen a néven egy oldal de az egy gyenge próbálkozás volt.

Ott aztán abszolút tényleg mindent megtaláltál, legalábbis ha zenéről volt szó, olyat is bőven, amit még pénzért sem tudtál volna megvenni sehol. De ott fent volt. Szupermasszív torrentmennyiség lakozott ott, kb. olyan mintha a mai trackereket összevonnánk egy nagy adatbázisba.

Aztán amikor komolyan nekimentek a jogvédők az ilyen oldalaknak, köztük a TBP-nek is, akkor btjunkie tulajai inkább lelőtték maguktól az oldalt, mielőtt őket is betalálták volna. Ott is sérült kicsit az internet szabadság...

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21063 üzenetére

Halodokolni nem haldoklik, de fognak, ha így folytatják. Nem csak a prociteljesítmény miatt, hanem nem hogy most hátrányban vannak, de még felülárazzák a procijukat is, mintha még mindig vezetők lennének, ez velük a fő baj, korlátozzák a memóriasebességet, cserélgetik évente a foglalatok, és drágábban van, mintha az ember Ryzent venne, erre pedig rá fognak pacsálni.

Notiknál ne tévesszen meg, hogy a Ryzen még csak erre a generációra jött fel mobilfronton, a 4xxx-ek, és ezekből sem gyártottak még elég notit a koronajárvány miatt, hiány van belőle! A 2-3. genes mobil Ryzenek sem voltak rosszak, de azok egy kicsit még elmaradtak az Inteltől, igaz GPU-ban már verték, azokkal az volt a baj, hogy mivel még újdonság normális AMD proci notiban, ezért a gyártók félvállról vették az AMD-s gépeiket, lenyomorították rosszabb kijelzővel, stb., de ez is változni látszik a mostani 4. genre. És mikor mobil Ryzen gen-t írok, az valójában terméksorozat, a generációk nincsenek ezzel összefüggésben, a mobil Ryzen 2xxx-ek még 1. genes Ryzen-en (Zen1), a mobil Ryzen 3xxx-ek még csak 2. genesek (Zen1+), a 4xxx-ek még csak 3. genesek (Zen2) igazából, de ezt most hagyjuk, nem ezen van a hangsúly.

Nyilván a 20 éve fennálló inteles notis dominanciát nehéz lesz megtörni, főleg, hogy az Intel eleve versenyellenes politikát folytat, OEM gyártóknak áron alul adja a procikat, meg fizet, hogy az AMD-s gépeket ne hozzák ki, ha ki is hozzák, akkor nyomorítsák le valamivel, hogy ne legyen versenyképes. Legalábbis eddig ez volt, ez változni fog, de idő kell neki.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #21003 üzenetére

Ja, az enyémnél van minimalistább, nem csak az, amit nem látunk, de egyébként is, TinyWM, twm, háttérkép nélkül, panel nélkül. Vagy csak egyszerűen konzol tmuxszal. Igaz ezeknek az a hátrányuk, hogy animés képekkel nem kompatibilisek, azok meg kellenek, mint egy falat kenyér. Én erősen gondolkodom ilyen rószaszín, Hello Kitty-s témán, csak hogy komolyabb irányba tovább tudjak fejlődni. Kb. olyanra gondolok, mint a Hanna Montana Linux volt.

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #21001 üzenetére

Az ugyanaz... csak az egyik slime formaban, a masik pedig emberiben... de lenyegeben ez egy szemely. egyebkent jo az anime is.. lefogadom te is lattad. :C :DDD

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20935 üzenetére

De, a szalonnát megeszik, bár nem úgy, mint mi magyarok, hogy hagymával, kenyérrel, hanem inkább főzéshez, sütéshez használják csak.

Főleg a nyers hagymaevés morbid nekik, 2 éve jött egy vízvezetékes angol jómunkásember konyhai csapot szerelni az albiba, és épp látta, hogy a konyhában szalonnát eszek, lila hagymával, kenyérrel. Öcsém, azt a nézést, amit levágott rá, hogy hagymát nyersen enni. Nem kicsit wtf momentum volt neki, egy világ dőlt össze benne, hogy ez is milyen barbárság már, hogy főzni valókat nyersen enni, úristen! Szinte láttad az arcán, hogy az agya ledobja a szíjat. Nekik ez ugyanolyan morbid, mintha mi látnánk valakit nyers pontyot, meg nyers lisztet enni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20933 üzenetére

Ezek a bensőségekből főzött kaját meg inkább kelet/közép-európai ételek. Nyugaton megint nem főznek ilyeneket, pedig én is szeretem. Jó kis zúzapörkölt, pacal. Ezeket nyugaton nagyrészt kidobják, meg az állatokat etetik vele, nem nézik emberi kaja szinten. Pedig a pacalt még a spanyolok is eszik.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20903 üzenetére

Aki nem ért hozzá, annak nem felhasználóbarátabb particionálót kell csinálni, hanem inkább NE particionáljon, hívjon valakit, aki ért hozzá. Laikusnak úgyse kéne piszkálnia a partíciókat, egyszer megcsináltatja valakivel (vagy az OS telepítőjével), és úgy lehet neki hagyni örökre.

Nem mondtam, hogy az fdisk nem pofonegyszerű, de nem valami felhasználóbarát. Viszed be egyenként az egybetűs parancsokat, de azt nem látod, hogy mit csinálsz. Persze, akinek van benne gyakorlata, az tudja. Én nem szeretem, de elboldogulok vele, simán megparticionálok a segítségével bármit, ha épp nem elérhető egy telepítőben a cfdisk. Meg az is előnye, amit írsz, hogy az fdisk egy standard tool, nem csak GNU util-linuxban található meg, de BSD-ken, Mac-en, ChromeOS-en, stb. is. Kicsit olyasmi, mint az ed, vi, grep, sed, awk, cat, dd, stb.. Ezzel szemben a cfdisk GNU only megoldás, de ez nem baj, mert szinte az összes Linux disztróban, még a minimum netinstall rendszereken is megtalálható default, nem csak Arch-on.

Egyébként ha már standard toolok, múltkor egy videóban láttam egy jópofát: wget http://bla-bla.bla/downloadable.iso -o /dev/sdd, ezzel mindjárt az USB-s meghajtóra töltődik le az .iso fájl, nem kell előbb letölteni, aztán még dd-vel is kiírni.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #20924 üzenetére

A paprikás kaják azért számítanak magyarnak, mert az terjedt el a világban, hogy a magyarok sok mindent paprikával is fűszereznek.
    Oh wait...
    Érdekes hogy egyébként a paprika mint növény, ugyanúgy Közép- és Dél-Amerikából lett behozva, mint a paradicsom.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20914 üzenetére

Nem utaltam rajuk, eszembe se jutottak.

Oszinten nem is gondolnam roluk, hogy barmit ok barmit is forditananak... :DDD

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20909 üzenetére

Igazabol hazudtam mert lehet distro specifikus patcheket csinalni de egy forditas nem olyan amit ha mar megcsinaltak akkor nem lenne ertelme az upstreambe bekuldeni. ;)

Ha valaki nem tenne meg akkor azt most hadd ne minositsem. ;]

• cigam

titán

válasz ubyegon2 #20903 üzenetére

Azért a Mint(cfdisk) magyarításán is lehetne még mit faragni: Sort, Dump, Resize, Disk, Size... Ezek tuti nem tegnap kerültek bele. :U

Hol ferdítik a szövegeket? a cfdisk készítői babusgatják, egy adott disztro készítőitől veszi a többi bisztró, vagy hogyan működik a fordítás?

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20895 üzenetére

Nem ciki, mert tényleg nem felhasználóbarát, de nem is annak készült. Az fdisk előnye ott jön ki, hogy azt akár scriptből is tudod hívogatni, és emiatt automatizálható. De ha felhasználói interakció kell, meg hogy lásd mit csinálsz, milyen meglévő partíciók mellé mit akarsz létrehozni, akkor a cfdisk jobb.

Illetve talán a nem felhasználóbarát fdisk-nek van még egy olyan előnye, hogy retró terminálokon meg teletype-okon nem frissíti minden gombnyomás után az egész felhasználói interface-t, de hát ez is egy olyan szempont, ami ma már 2020-ban kb. sose jön elő problémaként.

Szóval nem azt mondom, hogy az fdisk rossz, hanem csak azt, hogy a cfdisk-kel halandó felhasználónak jobban ajánlható, kényelmesebb lehet, úgy, hogy lényegében nem is bloatabb.

A cfdisk-nek viszont van egy nem felhasználóbarát vonása, amit a legtöbb kezdő beszop hatalmas cuppanással. Particionálás után nem szabad kilépni belőle, mert kimegy az egész particionálási munka az ablakon. A cfdisk alapból csak a memóriában hozza létre a partíciós táblát, de azt a lemezre nem írja fel. Hanem kilépés ELŐTT külön rá kell menni a Write menüpontra, ami utána még azt is megköveteli a felhasználótól, hogy kézzel begépelje a yes szót. Ez nem kényelmetlenségi szopatásra lett kitalálva, hanem adavesztés elleni védelem, hogy ha a felhasználó véletlenül rossz drive-ot ad meg particionálásra, vagy túl későn veszi észre, hogy szétcseszte a partíciós táblát, akkor ki tudjon úgy lépni a progiból, hogy nem történt a drive-val semmi, mivel nem lett ráírva semmi. A yes szó végiggépeltetése sem csicskáztatás miatt van, hanem azt a véletlen balesetet elkerülendő, hogy valakinek csak rárángott a keze, rossz menüpontra ment, és nehogy csak emiatt vesszen el adat, a yes szót kompletten senki nem gépeli be véletlenül.

• cigam

titán

válasz ubyegon2 #20888 üzenetére

Pedig de. Kíváncsiságból kipróbáltam a gparted-et, sőt egy debian-t és Fedora-t is telepítettem, de rossz vége lett, meghalt az SSD...

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20861 üzenetére

Az bántana, ha lecserélnéd a mentát, de valamit akkor is találnék, amivel csesztethetlek :DDD

Tapasztalatom szerint a RAM cache-be böngészés nem gyorsabb, mint SSD-re. Nekem egyformán gyorsnak tűnt, gondolom azért, mert az SSD is van annyira gyors, hogy bottleneck hatásba ütközik.

(#20862) Apollyon: ez a videója nem tetszik, trollkodik, de túltolja. Amúgy szoktam nézni néha a videóit. Amit viszont csak tegnap észleltem, ez a csávó fekete. A hangja, meg a mondókája alapján fehérnek tűnt, teljesen meglepődtem azon a videóján, amiben face to face beszél a kamerába. Nem mintha bajom lenne ezzel, de LOL.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20857 üzenetére

A cache-t nem kell neked RAM-ba tenni, azt a Linux kernel magától megteszi. Én csak a böngészőcache-t tettem RAM-ba, meg csináltam kézzel egy RAM-drive-ot, ha valamit tesztelek, tömörítek, fordítok, és nem akarom, hogy a végtermék a háttértáramon megmaradjon, aztán halmozódjon az ideiglenes szemét, amit később takarítani kell, és x hét múlva nehéz lesz eldönteni, hogy az micsoda, törölhetem-e, kell-e még, mire kellett. Böngészőcache-t sem akarom bekeretezve eltenni unokáknak, nézzétek mit netezett össze a nagypapa 2020. okt. 4-én, itt vannak hozz a .js, .html, .jpg, stb. fájlok. Baromság ezeket eltenni, legyen RAM-ban, rebootkor törlődik, nem hiányzik senkinek. Úgyis ott áll nálam a kihasználatlan RAM hegyekben, legalább használva van valamire, nem áll üresen a kihasználatlanságtól kongva, nem az van, hogy feleslegesen lett véve.

Ennek ellenére nem haszontalan a zram, de kevés RAM-os gépnél van csak pozitív hatása. Sőt én úgy olvastam több embertől is, hogy instabil tud lenni. Ezért nem értem, hogy benyomják default-nak, kicsit erősnek érzem. Ennek opcionálisnak kéne lennie, hogy a telepítő rákérdez, akarja-e a user.

btrfs-t használtam, azzal nincs bajom. Igaz annál is sokban függ, hogy milyen feature-öket kapcsolnak be rajta default, sebességben, hardverigényben sokat számít. Gondolom akinek nem tetszik, és ext4 hívő, az a telepítőben nem nyomkodja ész nélkül a next-next-finish automata particionálást, hanem a kézire nyom, és ott beállítgatja magának, hogy ext4-et akar.

De ez a Fedora meg hasonló mainstream disztrók mindig is ilyenek voltak, ők döntik el, hogy mire van szükséged. Kösz, de helyettem egyik öltönyös-nyakkendős se döntse el, hogy nekem mi lesz az optimális, meg én majd hogy akarom használni a gépet. Bár néha én is húzok fel full extrás disztrót, nagyon ritka, ha pl. munkahelyen vagy idegen gépen VM-ben gyorsan fel kell húznom valami alap, eldobható, instant poros Linux rendszert, és csak pár percem van rá, akkor nem fogok nekiállni Archot telepíteni, időben nem éri meg, ha csak egyszer használom és max. pár órán belül úgyis törlöm. Arra teljesen jó egy ilyen full extrás, kulcsra kész disztró, next-next finish-sel SSD-n fent van 2-5 perc alatt, van benne grafikus felület, terminál, alap linuxos CLI toolok, csomagkezelés, hálózatkezelés, böngésző, virtuális géphez driverek, és lehet vele alap szinten linuxozást lecsapatni egy Windows only gépen is, Windowsnál úgyis bármi jobb alapon. Ilyen célra több mint tökéletes a Fedora, Ubuntu, Mint Cinmanó, stb.. Vagy pl. arra is jók ezek, ha WinPisti hazavágta a gépén a Windows telepítését, akkor Live rendszerként bebootolva lehet adatokat menteni rendszerújrahúzás előtt, meg neten drivereket vagy lemezképeket letölteni, hardvert tesztelni, mailt küldeni, ha arra lenne szükség, vészesetben életet menthet.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20855 üzenetére

Yep, megszuntek a mikrolaggok (amikor az ssd-re swappolt nehany megakat). :)

Amugy a multkori durva pelda utan jocskan visszavettem a hasznalatat, tesztelgettem es az jott ki hogy felesleges tultolni.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #20853 üzenetére

Szvsz a ZRAM és a swap is felesleges. Elég ramot kell rakni a gépbe a szükséges workloadra. ;] A ZRAM szerintem kifejezetten hülyeség, akkor már inkább a swap.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #20835 üzenetére

Nyilván normálisabb DE-kben van compositor, de az XFCE a leglightabb ahol van. Szvsz compositor nélkül használhatatlan egy desktop linux rendszer.

• ivana

Ármester

válasz ubyegon2 #20824 üzenetére

Az a kínja a lapossal, hogy gyorsan merül win10-el. Mivel a HDD kb. állandóan darálni fog bármilyen win10-el ez nem csoda. :U Ráadásul ez valami asus... Szinte mindig jobb az üzemidő Windowson, kivéve normális üzleti gépeket amikre megvannak a driverek, meg nem csak amatőrök használják otthon, szóval kiderül ha van valami gáz.

(#20827) Frawly Aztán nincs vsync, meg normális HW gyorsítás. Been there, done that. Szerintem elvárható, hogy egy laptopon azért menjen normálisan mondjuk egy youtube video out-of-the-box.

RAM használatot Amennyibe kerül manapság a RAM minek? Legolcsóbb gépbe, kb. 8GB alap, de 16 is megoldható fillérekből.

CPU governort, powersave-re téve Hányadék lassú lesz pl. egy böngésző.

A tinycore meg egy külön vicc, az egész egyszerűen használhatatlan. Egyszer próbáltam felrakni egy nagyon gyenge gépre [link], mert jó lett volna a wacom dolog. Alap package-ek hiányoznak, egy rohadt wifihez csatlakozni rémálom, böngészőből nincs friss stb.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20824 üzenetére

A Haladóban a kérdező írta, hogy a Win10-et lehet „megtart”-ja SSD-n. Így jött a Win10 a képbe. Erre írtam én azt, hogy erre a minimális felhasználásra szerintem overkill lehet a Win10, de az akkuidőn segíthet, úgyhogy nem morbid ötlet egy teszt erejéig azt is bepróbálni! Már csak azért is, hogy lehessen mihez az egyes linuxos megoldások akkuidejét hasonlítani.

Azzal egyetértek, hogy a kérdező kolléga kezdőnek tűnik, de azért ne szedjük már le a fejét, azért, mert nem a legjobb topikba írt. Sok ember egyébként azért írogat a haladó topikba, mert laikus fejjel azt hiszi, hogy a „legprofibbak” csak oda járnak, és így ott gyorsabban kap segítséget. Közben meg ennek egyik fele sem igaz.

(#20825) Rimuru: na, látod, én ezért nem szeretem, amikor ilyen túl tömörek vagytok. A TLP persze segíthet a kolléga gondján, meg kell próbálni, nem nagy munka, ingyen van, de én nem lennék ilyen tömör a helyedben, mert az ugyanolyan rossz, mint az én litániám, csak már a másik véglet.

Persze abban igazad lehet, hogy egy haladós topikban nem kell annyira magyarázni, hanem könnyebben elég lehet csak odavetni valami mágikus hintet, csomagnevet. De én pont ezért szoktam hosszan ragozni, mert attól, hogy pl. valami a haladó topikban van, akkor a kérdező is haladó, vagy érteni fogja a lakonikus tömörséget.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20809 üzenetére

A TLC nem tűnik el a piacról. Mint írtam, a legtöbb gyártó ma már ún. többrétegű NAND-ot gyárt, és ugyanazt fogják a 3D TLC-s és 3D QLC-s modellekre is szerelni, csak a vezérlő más módban fogja használni. Így ugyanaz a NAND, ami QLC módban lassú, TLC módban gyorsabban működik, és nem lesz belassulásproblémája. Sőt, még akár MLC módban is használható, de akkor a hasznosítható tárterület, meg az írásterhelhetőség felére megy össze.

Igen, a QVO-kkal az a baj, hogy a Samsung nevet kell rajta megfizetni, az viszont nem ér annyit, amennyit felszámolnak érte. Akkor az ember vesz ugyanannyiért Crucial vagy WD SSD-t, ami 3D TLC-s, és nem lesz belassulásproblémája. De nem féltem a Csámcsongot, egy idő után rá fognak jönni, hogy azért nem viszik, mert a teljesítményéhez képest túl van árazva, majd megy még le ezeknek az ára bőven. Nem most, mert nemzetközi koronabasz miatt most mindenütt minden hardverből hiány van, magasak az árak, de majd ha lemegy ez a cirkusz, utána talán nagyot esnek az árak.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20779 üzenetére

Igen, a vezérlő új a 870 QVO-n, de a NAND még több rétegű, ezért lassabb. Íme a teszt a Phoronix-ról.

Egyébként nem is ez a baj ezekkel a QVO-kkal, hogy lassúak, meg belassulnak, mert még HDD-nél így is jobbak, adatok, játékok alá még elmenne, hanem drágán adják, kicsivel többért lényegesen gyorsabb EVO-kat kapni (vagy azonos árban más gyártó 3D-TLC-s modelljét, aminek nincs belassulási gondja), így meg csak nem éri meg a QVO, ezeknek kb. fele annyiba kéne kerülnie, mint a jobb 3D TLC-s modellek.

Az, hogy a QLC szar lenne, az nem lehet kijelenteni. Minden terméket önmagában kell vizsgálni, és nem csak a nyers benchmarkteljesítményt kell nézni, hanem az ár alapján az ár/érték arány, a felhasználási területet, amire szánják, stb.. Amíg nem megy le az áruk, addig viszont nem érik meg.

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #20801 üzenetére

De annak meg semmi koze a vezerlohoz.. egyebkent QLC-t en sem szivesen vennek, meg.! majd ha nagyon elterjedt lesz es sok gyarto, tobb ssd-n keresztul hasznalja. most mondanam azt hogy az SLC cache-el akarjak kompenzalni hogy xar a QLC Nand. mikor a cache kiurul, akkor beesik szepen a sebesseg mint egy silany TLC legalja ssd-nel.

• cigam

titán

válasz ubyegon2 #20800 üzenetére

Tolerancia, emberek! :K Persze rágottalmásoknál az ritka. :N

Amint szóba hozzák valamiért, már ugrasz is rá, hogy szarazapple, meg micsoda sznobság, és te beszélsz toleranciáról?!

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #20791 üzenetére

En csak mondom, de ha a vezerlo papiron jobb de a gyakorlatban pedig a bevalt vezerlo mar bizonyitott. Akkor nem kerdes miert jobb a 860. Most magadnak akarsz ilyen SSD-t? ;]

• cigam

titán

válasz ubyegon2 #20782 üzenetére

Fura dolgai vannak az almás ökosyst használóknak, az már bizonyos.

Csak az a gond, hogy pár Linuxosnak még nyakatekertebb dolgai vannak. :P

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #20779 üzenetére

szerintem sok mulik a vezerlon... es sanszos hogy az MJX sokkal jobb. Ez a QVO az ert Q mert elvan qurvulva? ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20756 üzenetére

Pedig ez nem pszichomókusos duma. Elvileg magadon is kéne tapasztalnod, hogy mennyit változott a szemléleted 6 év linuxozás után, majd csak vesd össze magad egy Windows only felhasználóval, akkor fogod meglátni. Neked lehet azért nem tűnik fel, mert rég nem nézted mi folyik windowsos platformon. Na, én meg azt mondom, hogy ha nem állsz meg, még egyszer ennyit fog változni a mostani szemléletedhez képest is.

A Gentoo továbbra sem gányolás, küzdeni kell vele. Ha úgy érted, hogy én bénáztam az első telepítési kísérletnél, az igaz, az lehet gányolás volt, ha látta volna egy tapasztalt Gentoo-veterán, hogy miket műveltem, lehet a fejét fogta volna, hogy ekkora lámát nem látott rég. És még az is meglehet, hogy ebben igaza van, de pont gányolva fejlődünk, ezt írtam épp, hogy kezdő linuxos koromban is gányoltam rendesen. Tűzfal, vírusirtó nem volt, de sok más balfékség igen, amiket végig is vettem. A Linux ilyen, csinálni kell, kísérletezni, akkor jön bele az ember. Ezt nem lehet elméletileg könyvből tanulni.

Divatbirkaságot feleslegesen vetted magadra, az az Apple fanoknak szólt, akik arra hajtanak, hogy mindenük Apple legyen. Közben meg nem veszik észre, hogy mennyire át vannak csesszerintve. Nem tudom ezt hogyan neveznéd.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20745 üzenetére

Na, az pont nem gányolás. A Gentoo nálam a következő fejlődési lépcső lesz. Nyilván küzdeni kell vele, bele kell tenni az időt, fáradtságot, hajlandóságot, mert nem jön magától. Eleinte, mikor tanulsz egy új dolgot, az mindig kényelmetlen, idegenkedsz tőle, nem áll úgy kézre, mint a régi, jól megszokott dolgok. De ezt már régről ismerem, anno ugyanez zajlott le, mikor 2-3 ujjal pötyögésről szabályos gépírásra, Word-ről LaTeX-re, Windowsról Linuxra váltottam, meg Kubunturól Archra, LaTeX-ről TeX-re, SciTe-ről vim-re, DE-ről WM-re, stacking/floating WM-ről tiling WM-re, stb.. Mind-mind hosszabb tapasztalással, küzdéssel, formálódással járt, egyik sem jött magától, egyik váltás sem volt sima, voltak komolyabb zökkenők. Pont ezért nem tanulja meg ezeket több ember, nem azért, mert annyira bonyolultak vagy megtanulhatatlanok, hanem mert elsőre szopatásnak meg kontraproduktívnak tűnnek, túl nonkomform megoldások, kevesen motiváltak és kellően érdeklődőek, nyitottak ahhoz, hogy végigtapasztalják őket.

A Swayen már rég túl lennék, egyelőre már csak megszokásból (ez megint láma, windowsos érv, tudom) használom, mert még van elég jó annyira, hogy nem korlátoz, de már érzem, hogy lenne róla hova tovább lépni. Valahogy felemás lett vele a kapcsolatom, mert egyrészt nem szeretem, hogy systemd-logind a függősége, meg már látnám, hogy lennének nála minimalistább megoldások, más részről viszont a Wayland meg jobban tetszik, mint a X.org-os megoldások. Ez ilyen se vele, se nélküle, mintha házaspár lennénk, kicsit inkább komikum már.

Mert ez a minimalizmus is egy olyan fejlődési folyamat, hogy akkor is lehet mindig egy lépcsővel előrelépni benne, ha az ember már nem is hinné. Mostanában pl. tmux-szal szoktam játszadozni, ami egy terminál/konzol-alapú tiling WM lényegében, ha nagyon parasztosan leegyszerűsítjük. Hivatalosan terminál mulitplexer és terminál session-kezelő.

Szóval igen, szép apránként fejlődök én is napról napra, most pl. két GUI alkalmazást dobtam, ami még régről maradt vissza, qBittorrent-Qt és KeePassX, helyette jött a transmission-cli és a kpcli. Ezeket már rég le akartam cserélni, de idáig tartották magukat a kis piszkok, egyelőre még megfelel alapon. Aztán jön ez a tmux-szal kísérletezés, talán ez is elvezet valahova. Sokszor az ember maga sem látja előre, hogy mit hoz a jövő, hova fog a fejlődési folyamat vezetni. Ez ilyen, menni kell az árral, nyitottan kipróbálni új dolgokat, kísérletezni, újra nekifutni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20743 üzenetére

Ez nem a felejtésről, meg a tárgyi-technikai tudásról szól. Hanem készség, szemlélet, hozzáállás kérdése. Csak azért szoktam vele előhozakodni, de már belátom, hogy hiba, mert ez az az aspektus, amit nem tudsz erőszakolni, vagy magától fejlődik ki fokozatosan, vagy nem. Ez nem olyan, hogy gyite-gyite, hajtom mint állat, és akkor fejlődök, meg gyorsabb lesz. Egy egy tanulási-érési folyamat, amiben te változol meg, magadtól, neked saját magadnak kell tapasztalni, meg rávezetődni dolgokra. Ehhez pedig sok mindent ki kell próbálni, idő kell neki, mire érik.

(#20744) Rimuru: ja, azért mondom, hogy ez változó formában, de mindenkinél lezajlik és jelen van. Néha még Luke Smith is röhög saját magán, mikor ilyen régi fájljait előszedi, amiben még ilyen sok nagybetű, sok szóköz, windowsos kiterjesztések vannak, meg amikben még a Python-scriptelést erőlteti a Bash és sztenderd shelles megoldásokkal szemben, kuncog, hogy az még „normie” meg „boomer” korából való, ma már gányolásnak és kínosnak tartja ezeket.

Én egyébként ezért sem szoktam soha mentés csinálni a rendszeremről. Mert 6-12 havonta úgyis annyit változik a rendszerem, hogy hiába is húznék vissza egy korábbi rendszermentést, kezdhetnék megint egy csomó dolgot átállítgatni, amit azóta máshogy használok. Meg ezért is telepítem néha olyankor is újra a rendszert, ha az egyébként nem lenne indokolt, mert semmi baj nincs vele, működik.

Fontos adatokról, konfigokról mindig van mentés, természetesen, csak a futó rendszerről nem csinálok.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20743 üzenetére

Amugy mindenki ganyol, en is. A hetvegen vettem eszre hogy valamit 2x is beleirok a path-ba... egy early return megoldotta. ;]

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20737 üzenetére

Ha ert hozza az ember annyira hogy ha valami elromlik es meg tudja javitani akkor csinaljon azt amit akar, de egy kezdo elsonek tanulja meg hogy mukodik a rendszer, ne ganyoljon*. :)

* ugyis fog, de kezdje kisebben ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20686 üzenetére

Értem, nincs szükséged a tárolóban nem található 100 000 csomagra. Pont ezt írom én is, hogy emiatt irigyellek. Egyébként én mindenkit kicsit irigyelni szoktam, akinek mainstream ízlése van, pl. bekapcsol egy tévét, rádiót, és simán élvezi a mai mainstream dolgokat benne. Valahogy jobb lehet így az élet, egyszerűbb a kisebb ellenállás irányába menni.

Mondom, nem akarlak megtéríteni, de a Mintet meg a Cinmanót, és az összes hasonló fullos-mainstream disztrót/DE-t magam mögött hagytam. Nem azért, mert olyan katasztrofálisan rossz lenne pl. a mentás cinmanó, mert Windows helyett simán használhatóbb, és végül is nem szörnyű, nem bugos, vagy ilyesmi, semmivel nem marad le a többi DE-hez képest. Kezdő koromban én is szerettem a KDE-vel együtt, használtam is őket vagy 2 évig, sőt, kezdőknek én is szoktam ajánlani, mert nekik valóban ideális. De azóta megszoktam, hogy a Linuxban jóval nagyobb potenciál van, mint ezek a kezdő fullos, Windowsról áttértő felhasználóknak szánt rendszerek kínálnak, sokkal nagyobb fokú szabadság és testre szabhatóság, sokkal jobb teljesítmény, sokkal kisebb hardverigény, amiket az extremitásig lehet fokozni, aki meg rákapott ennek az ízére, az utána már nem fog tudni visszatérni a mainstream komformista dolgokhoz. Épp úgy, ahogy pl. már te sem váltanál soha vissza Windowsra.

Abban is szerencsés van, hogy csak böngészőt használsz. Én viszont nem tévézek, nincs tévém, közvetlenül a gépeimen fogyasztok minden médiatartalmat. Mindenre böngészőt már csak azért sem használnék, mert teljesítmény és sebesség szempontjából szuboptimális, a webes megoldások a legbloatabbak, meg ellene hatnak a billentyűzetorientált interakciónak is. Egyébként én is kivételt szoktam tenni, újabban a Transmissionnek pl. a webes kliensét szoktam használni, mert bár bloat, de csak addig fogyaszt, amíg böngészőben a webes részen matatok, ahogy annak a böngészőfülét bezárom, és már csak a le/feltöltés megy a daemonban a háttérben, nem eszik semmit. Az is igaz, hogy a Transmission pythonos CLI kliense még jobban bejön, de egyelőre még nem ismertem ki, így párhuzamosan próbálgatom a kettőt, még amolyan bétateszt fázisban vannak.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20680 üzenetére

Ez a Ripcord csak egy példa. Nagyon sok ilyen van, sok disztrón pl. az inxi és hasonlók sincsenek meg a tárolókban. Ezek főleg minimalista, CLI toolok, ncurses-alapú cuccok, kisebb ablakkezelők vagy hozzájuk való toolok, kisebb natív linuxos játékok, stb., de aki nem ilyen Gtk/Qt-mainstream-DE felhasználó, azok körében népszerű. És Deb-Ubi vonalon nincsenek benne a tárolóban, de még csak PPA sincs hozzájuk, így tényleg csak forráskódból pörgetés van, de az meg végképp kín, amiatt, amit már részletesen kifejtettem.

Én egyébként irigyellek, hogy ennyire alap felhasználó vagy. Feldobod a Mintet, jó a systemd, jó a Cinmanó, az abban lévő összes alkalmazás lefedi az igényeidet (xed és hasonlók), mind csak beépített alkalmazást használsz, meg csak a legmainstreamebb dolgokat, amik megvannak a mintes tárolóban. Így még nem vetted észre a korlátait. Ahogy elmennél systemd-mentes vagy terminál only, vagy pálcika WM irányokban, akkor látnád meg, hogy milyen sok olyan csomag van, ami se a mintes tárolóban nincs meg, se PPA nincs hozzá.

Egyébként ezt én sose értettem, hogy miért ezek a minimalista progik nincsenek benne sok disztró tárolójában. Mert ezek ráadásul jórészt olyanok, hogy nem nagy kódbázis, gyorsan lefordul, nem foglal sokat a központi tárolban. De szerintem úgy vannak vele, hogy kevesen használják, meg akinek erre van igénye, az haladó felhasználó, és majd leforgatja magának gyorsan.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #20680 üzenetére

Nem csak ripcord, volt még valami korábban, ami nem volt jó, én viszont megalkuvó, de nincs listám, hogy mik voltak azok.
    Megfelelő választ úgysem tudok neked adni, szóval maradjunk annyiban, hogy most ilyen kedvem van.
    ¯\_(ツ)_/¯

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20491 üzenetére

A poltopikokat minden fórumon kerülni kell nagy ívben. Azok mindenhol csak flame-elésre jók, meg indulatkeltésre, hogy moderációs büntit vegyél a nyakadba. Régebben, kulturáltabb szakmai IT fórumokon a politikai témákat explicit tiltották is, azonnal zárták, törölték, mint szubjektív világnézetes témát, ami csak ölre menésre jó.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20478 üzenetére

Nem a Nemo tehet róla, hogy rossz, hanem ezek az intézőszerű programok mind egyformán rosszak, mivel a koncepciójuk teljesen rossz. Mindegy hány éve használod, meg milyen ökoszisztémába illeszkedik be. A Cinnamon ökoszisztémába minden program be fog illeszkedni, ami Gtk2/3-at használ.

A Double Commander (Gtk-s) csak egy ajánlat volt, és egyáltalán nem emlékeztet a Win95-re, de van még egy csomó másmilyen commander Linuxra, Tux Commander, Gnome Commanderen át a Krusaderig akármi.

(#20479) Cyrin: nálam fordítva volt. Windowson csak Total és Double Commandert használtam, korábban nekem nagyon hiányzott a Total Commander Linuxon. Ezt megoldotta a Double Commander, ezért álltam át erre már Windows alatt, hogy mikor átváltok fő rendszernek Linuxra, akkor ne hiányozzon a TC, és ez a stratégia be is jött. Ezek az intézőszerű programok általában véve használhatatlanok, nem csak Windowson az Intéző, hanem az összes Nemo-klón is, pedig magam is adtam neki esélyt, próbálgattam az alternatíváit, Nautilus, Thunar, PCmanFM, stb., de mind ugyanúgy rossz volt, képtelen vagyok ezeket használni.

De az is lehet, hogy abban van félreértés, hogy mit jelent a fájlkezelés, nálam nem ugyanazt. Nálam azt jelenti, hogy villám sebességgel tudok fülek meg kedvencmappák között random ugrálni, és bármilyen kombóban és szűréssel fájlokat és mappákat rendezni, méregetni, és tetszőleges fájl/mappaobjektumot kijelölni, tömörített fájlokba vagy lemezképfájlokba mappaszerűen ki/belépkedni, mappákat és fájlokat összehasonlítani, tömegesen átnevezni. Random elemeket kijelölni akkor is, ha nincs sorba rendezve, meg nem fedhető le egy grafikus kijelölésnégyzettel. Pl. egy listában a 3., 44., 192. fájlt akarom kiválasztani, akkor ezt buktam is ezekben az intézőszerű sz4rokban. Vagy pl. egy kattintással vagy gombnyomással azonos mappára állítani fájlkezelő 2 paneljét.

A másik, ahol ezek az intézőszerű nyomorékságok csúnyán elvéreznek, azok a billentyűzetorientált irányítás, az egész koncepciójuk kb. azon alapul, hogy kizárólagosan egérrel lesznek irányítva, emiatt. pl. sok mindenhez görgetni kell. Vagy pl. másolásnál, elmozgatásnál vagy húzni kell az egeret lenyomott egérgombbal (drag&drop), vagy művelet előtt kijelölni, másolni, majd a célterületre beilleszteni, ami már plusz művelet, magyarán rettenet körülményes, míg a drag&drop-nál fennáll a veszély, hogy félremegy, vagy hamarabb felengedődik az egérgomb, és oda dobódik le az objektum, ahová nem szánta az ember.

(#20481) Rimuru: az a baj, hogy te is kiragadtad a legjelentéktelenebb részletet. A Total Commander csak példa volt, ahogy a Double Commander is. Az megint más, hogy annyiban egyet is értek veled, hogy windowsosoknak én is a Double Commandert szoktam ajánlani, mivel az ingyenes, nem kell lewarezolni, és 99%-ban ugyanazokat tudja, és ugyanúgy néz ki. Nagyon kevés olyan poweruser van, akinek pont az az 1% hiányzik, náluk indokolt lehet a Total Commander erőltetése.

De Windowsra is van egy csomó más alternatíva Total Commander és Double Commander helyett is, pl. EF Commander, FreeCommander, FAR Manager, Tux Commander, stb..

Mert azért lássuk be, hogy az összes OS alatt a grafikus felületet leszámítva a 4 legfontosabb program a böngésző, fájlkezelő, text editor, terminál, na már most ami a Windowsban van pl., meg azokból mind a 4 szemét ezen a téren (IE/Edge/Edgium, Intéző, Notepad, Parancssor is, bár utóbbi kettőnél volt fejlődés az utóbi időben), Linux disztrókban már a terminál és böngésző jó, default text editor néha már elmegy, de a fájlkezelőt elqrják ott is, mivel sajnos ezeket a DE-ket többségében még windowsos meg maces szemléletű usereknek fejlesztik. A legtöbb felhasználó meg annyira együgyű, vagy annyira lusta, hogy csak azt használja, amit a rendszerbe default beletettek. Pedig a Linuxot a linuxos usereknek kéne fejleszteni, és nem azután menni, hogy mi van Windowson meg Mac-en. Akit az érdekel, használja azokat. A Linux pont arról a fajta szabadságról szól, hogy nem vagy egy brandbe, egy ökoszisztémába, egy dizájnba, egy filozófiába, egy céges érdekkörbe bekorlátozva, hanem mindenből szabadon használhatsz, feltehetsz, szénné konfigurálhatsz saját megoldást, teljesen saját testre szabott rendszert építhetsz belőle.

Egyébként pont ezért utálom a DE-ket is, beletesznek egy csomó default gyp-s szemetet, mert windowsos usereknek szánják. Úgyis mindenből sajátot raktam fel mindig is, így sose láttam sok értelmét. Ilyen DE-ket csak addig használtam, míg a WM-eket nem tanultam meg bekonfigurálni. DE-kben az is rossz, hogy egy fájlként nem menthető a konfigjuk, és ha a jövőben átszabják teljesen a DE működését, akkor a user nagyon megszívta, lásd anno a Gnome2-ről Gnome3-ra átállást, meg a KDE-k visszabutítását, DE-nél kiszolgáltatott az ember a fejlesztőgárda felé.

Ráadásul a legtöbb laikus user pont azért hányja tele Windows alatt az Asztalt minden szeméttel, mert használhatatlanok ezek az intézőszerű valamik, nem tudják hatékonyan elérni a fájlaikat. Egy rendes commanderes usernek semmi szüksége arra, hogy fájlokat tegyen az asztalra.

Eleve már ez irritálni szokott, a legtöbb youtube-os windowsos tutorial videó úgy kezdődik, hogy töltsük le a netről ezt meg azt a fájlt, majd bontsuk ki az Asztalra. Hogy mi van? Ilyenkor fogom a fejem, hogy miért oda? Nem arra való, indítóikonokra lett kitalálva.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20483 üzenetére

Pista bacsi nem ert hozza, az van ott amit az unoka felrakott... Cserebe ha masik gep elott ul nem fog tudni fajlkezelni mert nincs tc.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #20480 üzenetére

Win alatt se ertem ezt a tc dolgot, sot sose ertettem. :DDD

Biztos van amikor hasznos (featureok 99%-at nem ismerem), de hogy default filekezelo legyen Pista bacsinal is. :F

• Cyrin

addikt

válasz ubyegon2 #20478 üzenetére

érdekes ez a filekezelő használat nálam is így működik.

Win-en csak Total Commandert használtam, Linuxon (szintén kb 6 éve váltottam fő rendszernek, azelőtt csak netbook-on használtam) fent van a Double Commender meg az MC is, sose nyitom meg. Már az elején adta magát a Nemo/Thunar használta, ahogy mondod, rendszerintegrált, átlátható, könnyen kezelhető, a MEGA-nak is van hozzá pluginja, látom mikor mit szinkronizál. Nagyon hasznos.

Aztán amikor a bnőm Win-es laptopjára át kellett valami miatt mennem, egyből a TC-t használtam, az intéző totál átláthatatlannak tűnt, ahhoz képest amit megszoktam.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20476 üzenetére

Konzolban nem biztos, hogy használható a Larabie. Mondom konzolban, a konzol nem egyenlő a terminállal. Ahhoz, hogy konzolban használni tudd, speciális .pcf formátumban kell lennie. De grafikus terminálra (meg más GUI-s programokhoz, pl. Xed) jó, ha jól emlékszek, a Cinmanóban Gnome Terminal van, abban be lehet állítani betűtípusnak, miután a font .ttf vagy .otf fájlait bemásoltad a ~/.local/share/fonts vagy a /usr/share/fonts mappába. Utána még célszerű kiadni terminálban az fc-cache parancsot, bár ez elvileg a Gnome Terminálnak nem kell, csak biztos, ami biztos alapon.

A Nemo-t meg hagyjad szerintem, egy nagy rakás sz..kupac. Tegyél fel egy normális fájlkezelőt, ha annyira ragaszkodsz a GUI-sokhoz, akkor a Double Commander. Hidd el, az ilyen intézőszerű filebrowser programokat, mint a Windows Intéző, Nemo, Nautilus PCmanFM, stb. azokat tényleg nagyon egységsugarú felhasználóknak találták ki, kb. ECDL Mancika szintűeknek, ezeknél a fájlkezelőknél még az mc is jobb. Értem, hogy te örök kezdő vagy, de ennyire azért ne legyél kezdő 5+ év linuxozás után.

Konzolban mindenképp a Terminust ajánlom, nem teljesen olyan, mint a Larabie, de elég hasonló, négyszögletes, modern betűtípus, Mint tárolójában benne kéne lennie, ha fent van, akkor /etc/vconsole.conf fájlba felveszed a FONT=ter-120b sort. Ez lehet nagy betűméretet eredményez, nézz szét a /usr/share/fonts mappában, hogy milyen ter-xxxx fájlok vannak benne, ezek különböző fontméretet takarnak. Igazából a vconsole.conf-ba való felvétel előtt enélkül is tesztelheted konzolban a Terminust, konzolban rendszergazdai jogokkal kiadod a setfont ter-120b parancsot. Vagy ha más méretet akarsz, akkor setfont ter-blabla.

A hibát, amit dobott a kernel, ahhoz szerintem nem a Larabie fontnak van köze.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #20474 üzenetére

Nagyon hasonló ehhez még a Terminus font is, ami ráadásul ingyenes, és minden disztró tárolójában ott van, sőt, még konzolban is lehet használni, grafikus felület nélkül. De jól néz ki ez a Larabie is, bár szerintem mivel minden betű egyformán négyzet alakú, így nem annyira könnyen olvasható és hosszú távon fárasztja a szemet. Meg fizetős. Az alap font ingyenes, meg minden variánsa 8 USD, ahogy nézem, de ha egyben veszi meg valaki pakként, akkor 78 dollárt kérnek érte, ami már vaskos. Már pedig a normális terminálok támogatják a vastag és dőlt fontokat is, meg nem árt, ha megvan a keskeny változat, ami meg GUI-s commanderekben jön jól, így máris ott tartunk, hogy 32 dollár. Persze biztosan le is lehet warezolni valahonnan, de azzal az a baj, a jogi oldalán kívül is, hogy a warez oldalakon letölthető fontok általában hiányosak, egy csomó Unicode és ékezetes karakter hiányzik belőlük.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #20471 üzenetére

"Jó szemem van amúgy és ha felteszem valamelyik optikát, akkor elég jól látok is." Ez jó, valahogy én is így vagyok vele már egy ideje. :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés