- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3153 üzenetére
Gondolom ezt a könyvet vetted meg: [link] De miért kell mindent harapófogóval kihúzni belőled?
Ehhez Fedora Core 1 -et adtak. Az 2003-as. Nyilván nem fog elindulni egy ilyen új gépen.
A könyv azért hasznos, szerintem ismerkedj vele egy kicsit.
Ami a Windows fagyást illeti: nem hinném, hogy a Linux telepítő bárhogy is bele tud nyúlni. Nem is célja. Lehet, hogy a Windows sincs épp baráti viszonyban a vasaddal.
Azért néhány kérdésem lenne!
- Előkészítetted a partíciókat a Linux telepítéséhez?
- Megismerkedtél a rendszerbetöltővel?[link]
Legalább ezekre szükséged lesz!
De azért megkönnyíthetnéd a saját dolgodat! Biztos akadna olyan, aki tud választ adni a problémádra. Persze ha leírod a hibaüzeneteket részletesen. Ez máshogy nem megy.
Mondjuk ide: [link] (Fedora topik)
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3151 üzenetére
Nos akkor megint előrébb jutottál. Egy kicsit.
Viszont azt a hibaüzenetet leírhatnád részletesen. (Először kicsi papirosra)
majd ide. Hátha okosabbak leszünk.
Egyébként Fedorának itt van saját topikja. Esetleg ott folytathatjuk az eszmecserét, mivel ez már nemigen linux abszolút kezdő dolog...
Megnéztem a vasad. Az sli része gyanús nekem. Nem próbálod ki sima egy videokarival a telepítést? (Csak ötlet. Amíg nem látjuk a hibaüzenetet, csak a sötétben tapogatózok.)
./off
Szerintem Te valamilyen didactic editiont töltöttél le, ami nem hajlandó települni amíg meg nem tanultad a linux alapjait.
A /dev/root a gyökér fájl rendszer eszköz fájlja. Linux alatt minden egy fájlrenszerbe csatolódik és minden eszköznek van megfelelője a /dev könyvtárban fájl formában. Ezen keresztül kommunikál az eszközzel. /dev/root nélkül nemigen van sikeres boot. -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3149 üzenetére
Rendben.
Itt találsz aktív mirror szervereket:[link]
Javaslom egy live CD-t tölts le, ha lehet i386-ost. Keresd a /releases/7/Live/i386 könyvtárat. Ezen belül lesz két változat: KDE vagy Gnome. Amelyik jobban hangzik, azt töltsd le.
Ha nem leled, próbálj ki másik szervert.
Viszont, ha jártas vagy az angol nyelvben, javaslom ezt: [link] a leírást a telepítéshez. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er. #3143 üzenetére
[link] : itt van Win alá.
Innét pedig közvetlenül letölthető, ráklikkelsz és már jön is le ZIP-ként: [link]
Ha kitömörítetted meg fogod és elindítod azzal a linux képfile-t (akár még telepíteni is tudod, persze virtuálisan). A README olvasása nagyon erősen ajánlott!
Amúgy a winzip-pel ki tod tömöríteni a tar.gz-t is. Csak 2x kell tömöríteni.
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3138 üzenetére
Gyors kérdés és tanács:
Kérdés:
A kék boot képernyőig ugye eljut?
Ha igen:
Tanács:
Enter helyett nyomj tabot, majd beírhatod opciónak a noacpi -t. Vagy acpi=off.
1 G rammal próbálkozhatsz ramba bootolni is. Ez esetben - ha elindul - jól becsüld meg, mert sose lesz mégegyszer ilyen gyors rednszered.
Ha már így sikerül elindítani Fedorát, fellélegezhetsz, ugyanis lesz működő linuxod.
Következő lépés csak ez után. -
rollins
őstag
válasz
Ez Fedora 7-es? (Még mindíg kernelbug?) Ha már installnál nyögi be, akkor noapic -kal kéne indítani ha lehet a telepítőt az elején, vagy a grub -nál megadni (vagy grub.conf -ban) noapic esetleg acpi=off. Nyílván a következő kernelfrissítésnél már nem lesz ez.
[Szerkesztve] -
DeusHun
őstag
válasz
Virtualizált gépen linux? Win mellett futhatna a tuxod
Qemuval ezt meg tod valósítani, ingyen beszerezhető és nem fogyaszt sokat a gépedből: [link]
De ha ''divatosabbat'' akarsz akkor VMWare. A Player és a Server ezekből is ingyen leszedhető reggelés után (tudtommal).
U.I.: biztos ''apic''-cal van gond? Nem ACPI akar lenni? (Advanced Configuration & Power Interface)
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3135 üzenetére
Telepítés elején már kiválaszthatod a magyar nyelvet. De később asszem kell még nyelvi csomagot telepíteni. (Nem biztos.) De teljesen beállítható magyarnak. Sajna a doksik csak angolok.
Amúgy a Fedora a RedHat nyílt forrású utódja. Lényegében ez lett az ingyenes verzió amikor a RedHat fizetős lett. De 90 %-ban megegyezik, csak gyarkrabban adják ki és újabbak a csomagok.
Jó választás. -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er. #3131 üzenetére
Szia Ches7er!
Csatlakozom rollinshoz, és azt mondom inkább egy Fedora 7-et vagy Ubuntu 7.04-et próbálj ki. Ezek elég ''könnyű'' disztrók, kezdőként is boldogulni fogsz velük. Szépen dokumentáltak, úgyhogy lesz leírás bőven. Live CD-t letöltöd, aztán már látod is működés közben. Telepíteni sem szükséges elsőre, elég ha live módon nézegeted kicsit. Nyilván ha elindulnak rendesen, akkor telepítheted is.
Ami blackPanthert illeti: jó kis diszró, csak sajna az utolsó publikus asszem 2005-ös. Az meg nem tegnap volt. Ha az uhu kernel is elhasal a gépeden akkor ez...
Egyébként jó lenne pontosan ez a :''egy Linux felirat, egy sorozatszám és alatta egy számsor''.
Bár szerintem elég nagy falat neki a géped. Kósza ötlet, de pl. kipróbálhatod simán egy videokarival, sli nélkül. Hátha ez a sok nagy hal feküdte meg a kis pingvin gyomrát.
Még egy jótanács: ha kezdő vagy, ne használj x64-es disztrót. Annyi a rigolyájuk még mindig, hogy egyből elmenne tőle a kedved. i386-ost elvileg minden további nélkül. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er. #3131 üzenetére
Hmm. Nem lehet, hogy nem állítottad be bios-ban, hogy arról töltsön be? Ja meg zárd le a lemezt amire kiírod! Az is lehet gondja.
Én jelenleg Win alatt vagyok, a linux nálam csak virtuálisan fut, az is fejlesztőkörnyezetben. Majd pár hónap múlva talán lehet róla boot-olni live-kéntNa de ez most mellékes.
Utoljára én blackPanther-t próbáltam telepítve, [link]-ről le tudod szedni. Magyar ez is. Igaz nekem 32 bites processzorom volt és van.
Ami alatt meg most fejlesztek az Mephis: [link]. Ez sokaknak tetszett, sokan ajánlották másoknak egy linuxos fórumon. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er. #3122 üzenetére
Nem lehet, hogy megsérült az iso file letöltéskor? Ált ezt írják ilyen hibára.
Vagy próbáld, hogy nyomsz neki egy entert mikor tölt (ez cska tipp, 2-es uhut nem teszteltem).
Meg sztem érdemesebb (és kezdőknek elég is) csak az első cd-lemezt leszedni és telepíteni. Az alap rendszer abból megvan, felesleges minden más kütyüt feltenni hozzá (pl apache-szerver, mail-szerver, stb-stb).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- EA Sports WRC '23
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- E-roller topik
- The First Berserker: Khazan
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Antivírus szoftverek, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI CYBORG 15 A13V
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest