- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Google Pixel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Mobvoi TicWatch Pro 3 - Wearzióproblémák
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Gondolom ezt a könyvet vetted meg: [link] De miért kell mindent harapófogóval kihúzni belőled?

Ehhez Fedora Core 1 -et adtak. Az 2003-as. Nyilván nem fog elindulni egy ilyen új gépen.
A könyv azért hasznos, szerintem ismerkedj vele egy kicsit.
Ami a Windows fagyást illeti: nem hinném, hogy a Linux telepítő bárhogy is bele tud nyúlni. Nem is célja. Lehet, hogy a Windows sincs épp baráti viszonyban a vasaddal.
Azért néhány kérdésem lenne!
- Előkészítetted a partíciókat a Linux telepítéséhez?
- Megismerkedtél a rendszerbetöltővel?[link]
Legalább ezekre szükséged lesz!
De azért megkönnyíthetnéd a saját dolgodat! Biztos akadna olyan, aki tud választ adni a problémádra. Persze ha leírod a hibaüzeneteket részletesen. Ez máshogy nem megy.
Mondjuk ide: [link] (Fedora topik)
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Nos akkor megint előrébb jutottál. Egy kicsit.

Viszont azt a hibaüzenetet leírhatnád részletesen. (Először kicsi papirosra
)
majd ide. Hátha okosabbak leszünk.
Egyébként Fedorának itt van saját topikja. Esetleg ott folytathatjuk az eszmecserét, mivel ez már nemigen linux abszolút kezdő dolog...
Megnéztem a vasad. Az sli része gyanús nekem. Nem próbálod ki sima egy videokarival a telepítést? (Csak ötlet. Amíg nem látjuk a hibaüzenetet, csak a sötétben tapogatózok.)
./off
Szerintem Te valamilyen didactic editiont töltöttél le, ami nem hajlandó települni amíg meg nem tanultad a linux alapjait.

A /dev/root a gyökér fájl rendszer eszköz fájlja. Linux alatt minden egy fájlrenszerbe csatolódik és minden eszköznek van megfelelője a /dev könyvtárban fájl formában. Ezen keresztül kommunikál az eszközzel. /dev/root nélkül nemigen van sikeres boot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Rendben.
Itt találsz aktív mirror szervereket:[link]
Javaslom egy live CD-t tölts le, ha lehet i386-ost. Keresd a /releases/7/Live/i386 könyvtárat. Ezen belül lesz két változat: KDE vagy Gnome. Amelyik jobban hangzik, azt töltsd le.
Ha nem leled, próbálj ki másik szervert.
Viszont, ha jártas vagy az angol nyelvben, javaslom ezt: [link] a leírást a telepítéshez. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er.
üzenetére
[link] : itt van Win alá.
Innét pedig közvetlenül letölthető, ráklikkelsz és már jön is le ZIP-ként: [link]
Ha kitömörítetted meg fogod és elindítod azzal a linux képfile-t (akár még telepíteni is tudod, persze virtuálisan). A README olvasása nagyon erősen ajánlott!
Amúgy a winzip-pel ki tod tömöríteni a tar.gz-t is. Csak 2x kell tömöríteni.
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Gyors kérdés és tanács:
Kérdés:
A kék boot képernyőig ugye eljut?
Ha igen:
Tanács:
Enter helyett nyomj tabot, majd beírhatod opciónak a noacpi -t. Vagy acpi=off.
1 G rammal próbálkozhatsz ramba bootolni is. Ez esetben - ha elindul - jól becsüld meg, mert sose lesz mégegyszer ilyen gyors rednszered.
Ha már így sikerül elindítani Fedorát, fellélegezhetsz, ugyanis lesz működő linuxod.
Következő lépés csak ez után.
-
rollins
őstag
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Ez Fedora 7-es? (Még mindíg kernelbug?) Ha már installnál nyögi be, akkor noapic -kal kéne indítani ha lehet a telepítőt az elején, vagy a grub -nál megadni (vagy grub.conf -ban) noapic esetleg acpi=off. Nyílván a következő kernelfrissítésnél már nem lesz ez.
[Szerkesztve] -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Virtualizált gépen linux? Win mellett futhatna a tuxod
Qemuval ezt meg tod valósítani, ingyen beszerezhető és nem fogyaszt sokat a gépedből: [link]
De ha ''divatosabbat'' akarsz akkor VMWare. A Player és a Server ezekből is ingyen leszedhető reggelés után (tudtommal).
U.I.: biztos ''apic''-cal van gond? Nem ACPI akar lenni? (Advanced Configuration & Power Interface)
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Telepítés elején már kiválaszthatod a magyar nyelvet. De később asszem kell még nyelvi csomagot telepíteni. (Nem biztos.) De teljesen beállítható magyarnak. Sajna a doksik csak angolok.
Amúgy a Fedora a RedHat nyílt forrású utódja. Lényegében ez lett az ingyenes verzió amikor a RedHat fizetős lett. De 90 %-ban megegyezik, csak gyarkrabban adják ki és újabbak a csomagok.
Jó választás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Szia Ches7er!
Csatlakozom rollinshoz, és azt mondom inkább egy Fedora 7-et vagy Ubuntu 7.04-et próbálj ki. Ezek elég ''könnyű'' disztrók, kezdőként is boldogulni fogsz velük. Szépen dokumentáltak, úgyhogy lesz leírás bőven. Live CD-t letöltöd, aztán már látod is működés közben. Telepíteni sem szükséges elsőre, elég ha live módon nézegeted kicsit. Nyilván ha elindulnak rendesen, akkor telepítheted is.
Ami blackPanthert illeti: jó kis diszró, csak sajna az utolsó publikus asszem 2005-ös. Az meg nem tegnap volt. Ha az uhu kernel is elhasal a gépeden akkor ez...
Egyébként jó lenne pontosan ez a :''egy Linux felirat, egy sorozatszám és alatta egy számsor''.
Bár szerintem elég nagy falat neki a géped. Kósza ötlet, de pl. kipróbálhatod simán egy videokarival, sli nélkül. Hátha ez a sok nagy hal feküdte meg a kis pingvin gyomrát.
Még egy jótanács: ha kezdő vagy, ne használj x64-es disztrót. Annyi a rigolyájuk még mindig, hogy egyből elmenne tőle a kedved. i386-ost elvileg minden további nélkül. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Hmm. Nem lehet, hogy nem állítottad be bios-ban, hogy arról töltsön be? Ja meg zárd le a lemezt amire kiírod! Az is lehet gondja.
Én jelenleg Win alatt vagyok, a linux nálam csak virtuálisan fut, az is fejlesztőkörnyezetben. Majd pár hónap múlva talán lehet róla boot-olni live-ként
Na de ez most mellékes.
Utoljára én blackPanther-t próbáltam telepítve, [link]-ről le tudod szedni. Magyar ez is. Igaz nekem 32 bites processzorom volt és van.
Ami alatt meg most fejlesztek az Mephis: [link]. Ez sokaknak tetszett, sokan ajánlották másoknak egy linuxos fórumon. -
DeusHun
őstag
válasz
.Ches7er.
üzenetére
Nem lehet, hogy megsérült az iso file letöltéskor? Ált ezt írják ilyen hibára.
Vagy próbáld, hogy nyomsz neki egy entert mikor tölt (ez cska tipp, 2-es uhut nem teszteltem).
Meg sztem érdemesebb (és kezdőknek elég is) csak az első cd-lemezt leszedni és telepíteni. Az alap rendszer abból megvan, felesleges minden más kütyüt feltenni hozzá (pl apache-szerver, mail-szerver, stb-stb).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- eBay
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mazda topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- Milyen TV-t vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Semmibe veszi a KRESZ-t a Tesla Mad Max módja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- ASUS TUF Dash F15 - 15.6"FHD 144Hz - i7-11370H - 16GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3627
- Nokia 5.3 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! HUAWEI MateBook 14 üzleti notebook - i5 1135G7 16GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe IGP W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

)

CPT.Pirk