Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz enginev3.0 #81470 üzenetére

Én ezért szoktam mondogatni, hogy ha friss verziójú programok kellenek, akkor rolling release. Az ég világon nincs semmi értelme feltenni egy Ubuntu vagy Debian alapú disztrót, aztán beleerőltetni a friss verziót tartalmazó repót. A release alapú disztrók attól "stabilak" úgymond, hogy régi, alaposan kitesztelt verziókat tartalmaznak, de ha beleerőlteted az új, friss verziót, akkor pont ettől a stabilitástól fosztod meg. Manapság szerintem nincs értelme ilyen disztrókat otthoni gépen használni, a rolling release rendszerek, tapasztalatból mondom, egy csöppet sem instabilabbak. Érted, attól, hogy egy szoftver régi, nem feltétlenül lesz stabil, bugmentes...
    Felteszel egy rolling vagy semi-rolling disztrót, mondjuk egy Arch-t vagy Manjarot, vagy amelyik szimpatikus... Archra feldobni egy AUR helpert egy sort, megkereseni is letölteni a plexet még egy sor. Manjaron a pamac alapból kezeli az AUR-t, csak be kell kapcsolni mert default ki van kapcsolva, aztán "pamac install plex-media-server", és fél percen belül ott a gépeden. A qBittorrent v4.3.9-1 pedig ott van a community repóban, még csak AUR sem kell hozzá. Két perc alatt fent van mind a két program. A legújabb Ubuntuban is csak v4.2.5 van (mondjuk személy szerintem egy torrentprogramnál az sem baj, 2-3 éves verzió csak működjön).
    Mégegyszer mondom, szerintem, otthonra egyszerűen nincs létjogosultsága erőltetni ezeket a Debian/Ubuntu alapú disztrókat csak azért, mert release alapúak. Arra jó, hogy az ember megismerje, megtanulja őket, meg azért az is igaz, hogy vannak olyan programok, amik pl. Ubuntun jobban mennek, mert a fejlesztők az Ubuntut támogatják, a többi disztrót nem. De a legtöbb esetben sokkal jobb választás egy rolling release disztró.

törölt tag

válasz enginev3.0 #81470 üzenetére

Ezért is mondtam, hogy tartsd meg mellette a Windows-t is, amíg átállsz. Ne add fel szerintem. Ilyen rövid idő alatt majdnem egyedül, ekég jól elhaladtál. Az, hogy nem sikerült ne tántorítson el.

Új hozzászólás Aktív témák