- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Ezt így nincs értelme összehasonlítgatni, mert minden program máshogy értelmezi a minőséget. Itt van pl. ez a kép (3840 × 2160, 1,2 MB), ha gThumb-ban elmentem ilyen beállításokkal, akkor 404,6 kB-os fájlméretet kapok. Ha XNView-ban veszem le a minőséget 45%-ra, mást nem állítok be és úgy exportálom, akkor 440,8 kB lesz a méret. Ha Gimp-ben exportálom úgyanígy 45%-os minőséggel, akkor pedig 503,7 kB.
-
urandom0
senior tag
Ja... a Gimp egyáltalán nem megtanulhatatlan, ez nem igaz. Ha leülsz mellé, fél óra alatt meg lehet tanulni olyan szinten, hogy a legtöbb dolgot, ami eszedbe jut, meg tudod csinálni benne.
Bonyolultnak lehet nevezni, de én inkább komplexnek szoktam hívni, mert sok funkciója van. Minden program komplex, aminek sok funkciója van. -
urandom0
senior tag
Oké, azért nem kell leharapni a fejem
Nem kell bemutatnod az Irfanview-t, én is ismerem, a céges Windows-os gépemen használom, illetve ha telepítek egy Windows-os gépen, automatikusan megy fel rá az Irfanview is.
De nekem nincs szükségem arra, amit tud. Windows-on is két dologra használom, képek böngészésére, meg egy képből egy adott területet kivágni és a vágólapra másolni, ennyi. Erre meg a sokkal kisebb tudású bármilyen képnézegető is jó. Minden komolyabb szerkesztést Gimpben csinálok, vagy ha kifejezetten fotós jellegű dolgokat akarok, akkor Rawtherapee vagy Darktable. -
-
törölt tag
Es annak mi koze van ahhoz, hogy eredetileg nem latta a vga-t sem? Aztan a vga az open driverrel sem ment rendesen. Nem hinnem, hogy a kernel lenne a gond, mert ugyanez honapok ota jol ment, es amit hasznalok a kettobol, ugyanezt hasznaltam sok even at egy masik alaplapon. Soha nem volt gond ezzel a tipussal. Sima, hetkoznapi, tucat lan. Talan 8111, de nem biztos, fejbol nem tudom.
Masreszt veglegesen eltuntettem az ssd-rol es ujra mar nem fogok ubuntu-t felrakni.
Az, hogy a vga-t sem tudta hasznalni es a lan-t sem, mikozben kikapcsolas elott (nincs autoupdate) meg jo volt, nalam kiverte a biztositekot. -
törölt tag
Kernel 5.11 és nincs wifi. 2db LAN van, mindkettő realtek és alapból használni tudja a kernel.
PCProfessor: Én is sokszor gondolkodtam már azon, hogy az egész ubuntu vonalat dobni kellene (minden olyan distro-t aminek az alapja) és belerázódni valami másikba. Eddig szerver vonalon CentOS-t használtam, desktopon ubi-t. Viszont most jó volna találni valami másikat már mindkét esetre.
-
Hogyan lehet leszedni azt nem tudom mert én mindig csak valami mellé telepítettem eddig. Biztosan megvan a módja.
Sanda gyanúm hogyha nem szeded le, akkor csak tárhelyet foglal mert nálam választható indulásnál a kde, az xfce, az eredeti Ubuntu unity és még valami, talán lxqt..? sose mertem elstartoltatni még.
Nem zavarnak be egymásnak. Legalábbis nálam békésen elvannak egymás mellett a DE-k. -
-
Próbáltam, de nem tetszett az Arch filozófiával szembemenő 4gigabájtra felpuffasztott telepítője kitömve mindenfélével, még talán a Mari néni tyúkszemével is.
Csakhogy az Arch filozófia dögunalmas, millió disztró épül Archra és mind messze áll a KISS-től, egyedül a konzolos telepítéssel felrakható pure Arch nem! Rápillantottam erre a Garuda-ra és valami haladó gondolkodást fedeztem fel, egy dolog, hogy mindent belepakolnak, de nézzük csak meg, mit ír a weboldal defaultnak egyből! Amit senki sem preferál, mert régen kevés memória mellé hozták létre, a zram default benne! Sokakkal ellentétben én ezt preferálnám, minap győzködtem is egy kollégát itt róla, talán a legnagyszerűbb swap megoldás a 3 közül! Ugye sokan SSD-t használnak és azt hiszik, hogy az gyors, jó arra is a swap, és tényleg gyors....csakhogy van valami, ami nagyságrendekkel gyorsabb annál is, ez maga a RAM és a zram meg ügyesen ezt használja, ha a CPU nem nagyon gyengusz, márpedig mai gépeknél nem az, akkor minimális plusz processzor használattal jóval gyorsabb lesz a swappolás, márpedig használ swapot a rendszer mostanában még sok RAM mellett is! És a zram használatával ez nem fog lassítani.
Egyszóval ha egy disztró régi megoldások újraértelmezését preferálja, az bizony igen érdekes dolgokat rejtegethet még! BTRFS fájlrendszer is ugye modern valami, szóval engem érdekel a dolog, lehet ki is próbálom. Idén még szinte nem is raktam fel semmit kíváncsiságból, most először megnézem, mi van még az Mint 20.2 Edge Cinnamonnal aztán lehet ez a Garuda jön.
Azt a csoda Magyarch-ot meghagyom neked.
(#80243) hcl
Elég tartós darab lehet, még MLC NAND-ok vannak benne! Ha valaki ilyenre cserélte az IDE-s HDD-t, az tuti eldobta a haját meglepetésében!
Komoly darab, tényleg nem tudtam, hogy van ilyen, mondjuk nem is nagyon lehetett kapni, mivel industrial célú volt, ha jól látom.
-
törölt tag
Pfú, figyelj. Tudom nagyon spéci beállításokat használsz a lemezeiden. De abba én nem tudok belefolyni. Erre nem tudok mit mondani.
Én most jelenleg VBox-ban nyúzom, de ha odaérek feltolom vasra is, de normál UEFI-ben, vagy CSM-ben. De ilyen hibrid cuccra nincs ingerem.
Ha a testinget is így csináltad, az meg magyarázhat dolgokat.
Passz, de tényleg.
Dobj már valami leírást a lemez szisztémádról, mert azon a notin amin tudnék teszetlni. Azon van tiszta UEFI mód és CSM is.
Nem garantálom, hogy záros időn belül összedobom.
Javaslom neked is a VBoxot megnyomkodásra. Tényleg. -
A sudo felesleges, a saját .profile-odat szerkeszted. Amikor bejelentkezel, akkor a saját /home/user könyvtáradba rak le (csak a nagyon elvadult rendszerek nem). A Ctrl-h nemt'om mi, de ha a saját home-odba akarsz menni, akkor cd ~ , ez minden Unix és származék rendszeren oda visz.
A nano meg egy szövegszerkesztő, azzal tudod szerkeszteni a .profile-t. A végére odaírod, hogy startx , ctrl-o, Enter (elmented), ctrl-x.
@I02S3F : Nem gyorsulna sokat a Mint helyett a Lubuntu (már ha nem lassabb). A winyó sokkal többet számít.
Azzal nem sokat veszítenél szerintem, ha eltérnek a két gépen az OS-ek, nekem pl. nem gond (a 430-on Kubuntu, a 400-ason Debian Xfce, de előfordul minden). -
törölt tag
-
törölt tag
A testing ágon június elején volt utoljára iso felrakva nekik. Akkor volt blogbejegyzésük is a honlapjukon, amikor Debian 11 fagyasztási fázisba került. Ami azóta ki is jött. Szerintem ne erőltesd a testing Q4-et, volt nyári szabi is biztos, meg hozzá igazítják magukat a már stable 11-hez.
Régi az a testing iso. Mondjuk a SF, mint host site. Néha piszok lassú tud lenni és egymás után nem is mindig enged mást is letölteni. Az iso-d sérülhetett is, pláne mondod, hogy nem valami fényes neted van. De gondolom checksum-ot csekkoltál, letöltés után. -
törölt tag
Szerintem próbáld mégegyszer ezt, de egyből full desktoppal. A Deb. Bullseye már stable, lehet még ők nem végeztek azért unstable nekik. Ekkora gubancoknak nem kéne lenni.
Bocs nem tudtam, hogy ennyit dolgoztál már rajta.
Bullseye-val ment a cucc rendesen?(mármint Deb.11-el) -
törölt tag
Á, várjál. A telepítőben van egy desktop profiler rész. Én mindig full desktopot telepítek QS-en. A másik kettő kopaszabb rendszert csinál.
Viszont a desktop profiler-t el tudod most is indítani. Asszem velcome menü vagy mi, default el is indul ha belépsz. Tolj onnan egy full desktopot. -
/home/usereneved/
Kicsit több tudnivaló -
-
Értelek....én meg a Lolka Bolkát kedveltem, de hát elszállt az idő.....
(#80147) V.Stryker
Ez nagyon jól néz ki. Első látásra szinte szerelem.
Minden fullos DE-vel szerelt disztró úgy néz ki, ahogy akarod, hogy kinézzen. Semmit nem veszítesz, ha a legkevésbé színes-szagost választod és semmit nem nyersz, ha azt választod.
-
Szép ez.
Nekem meg sikerült elrontani az MBR-t egy trial boot csinálása közben.
Még jó, hogy ezen a régi gépen kísérletezek, és ha esetleg adatvesztés lesz, semmi igazán fontos nem veszik el. Alapból nekem usb boot se lett volna, Plop boot managerrel lett, linkeltem, hátha valakinek még hasznos lesz nagyon régi géphez. -
törölt tag
Régebben próbálgattam a Trinty-s Q4-et, de soha nem volt baj a magyarítással. Telepítés után és talán a live is. Rögtön az asztal betöltése után a bal fölső sarokban feldob két üzenetet a nyelvi fájlokra és talán a wifi-re is. Ha akkor ott beállítod őket, utána nincs gond a magyar nyelvvel sem. A Plasma változatot egyszer néztem, de mivel nekem nem jön be, arról nem tudok nyilatkozni. Pörgős cucc egyébként, csak anno az Xfce felé mozdultam, meg sok minden mást is próbáltam.
A Trinity viszont tetszett akkor is, de akkor még közeli volt a Windows élmény. Lehet újra felteszem egy kicsit megint. -
Apaxp
senior tag
Szóval ezek szerint minden ok a telepítéssel. Már csak az a kérdés hogy a grub miért nem indul boot során. Továbbra is csak a win10 bootol. Annyi változást már elértem, hogy a boot sorrend választásnál a win boot manager mellett megjelent egy másik lehetőség BOOT néven, de mindegy melyiket választom, csak a win10 indul.
-
Mert 4 pc fstabjába van uuid alapján bedrótozva a hordozható ssd 4 partíciója hogy mindig ugyanoda, ugyanazon a néven , ugyanazokkal a paraméterekkel csatolják fel.
Pl. több partíción van több Megasync mappa, ha megváltozik az uuid akkor a Mega a 9 mappát, összesen 27 gigát elkezdi újraszinkronizálni, és lemegy a nap többször mire ezt 4 pc-n megcsinálja.
És még van néhány ilyen buktató.
Egyszerűbbnek látszott az uuid cseréje a régiekre de ezekszerint nem. -
Nem hát, de az is dettó ez esetben, mivel a kettő közt csak a gépházban található különbség! Meg talán nem olyan friss a Cinnamon benne, de a vertikális panel már jó régen default ebben a DE-ben is. Gyakorlatilag jobb gomb a panelen és egy kattintással kijelölöd hol legyen és kész. 😉
A .deb meg alap.
-
Frawly
veterán
Így van, üzleti és refurb gépekkel szinte mindig jön Winlicenc, sokszor az aksi alá berejtve a matrica (Win7-nél), Win8-10-nél meg a BIOS-ban szokott lenni eltárolva a termékkulcs. Még telefonos aktiválás sem kell, mert megeszi ezeket a kulcsokat a telepítő, és amint először becsatlakozik a netre, ott automatikusan aktiválja magát. Sehová nem kell telefonálgatni, azt már az XP-nél, Vistánál se kellett.
-
A pendrájvot nem féltem, az egy M2-to-USB3 tokba egy M2 sata 1TB ssd.
Nem fogja mert már arra rájöttem hogy a Ventoy efi partíción a grub.cfg- be mit kell belekopizni hogy elinduljon az Ubuntu, és esetleges kernelfrissítésnél is elindul, ezt már lecsekkoltam.Lehet parasztos a megoldásom, miután a pendrájv Ubuntu frissített, természetesen a következő indításnál meghal mert az initrd meg a kernel meg minden megváltozott.
Ilyenkor bebootolok egy bármilyen Linuxról, os-prober meg update-grub, és ennek a rendszernek a grub.cfg fájlból kimásolom a pendrájvos Ubuntura vonatkozó sorokat, majd a Ventoy grub.cfg-be bekopizom, a régit meg törlöm.Nem elegáns az biztos.
Megjelenik a Ventoy indításakor a menüjébe hogy
Ubuntu 18.04 az sdc4 partíción, és még a reco mód meg az eggyel korábbi kernellel indítási lehetőség is, vagyis a módszer nem tudom mennyire szalonképes de tökéletesen működik.
Akkor semmi mód nincs hogy klónozzam a másfél éves jó kis Ubuntumat? -
Frawly
veterán
Látom a disztróhoppolási kalandok folytatódnak
Majd kinövöd, ezt onnan veszed észre, hogy évek óta csak ugyanaz az egy disztró lesz fent. Én azt mondanám, hogy a fent lévő 3 közül elég lenne az Archot megtartanod, és azt belakni.
A Void se rossz, az runit nekem kifejezetten tetszett benne . De vannak a Void-dal bajok:
1) az installere felrak kacatokat (pl. GRUB), ami nem feltétlen kell
2) a tárolókban kevés csomag van
3) kevés mirror, azok nem is a leggyorsabbak.Süsüt nagyon rég nem próbáltam, a TombolMarihónalja valóban rolling, az OFF topikban az egyik kolléga nagy híve. Az viszont baj, hogy nem tudod hogy keltetted életre, akkor nem volt értelme, mert így nem tanultál belőle.
Egyébként az rtl882xXX egy elég írhedt hardvercsalád, szinte minden disztrón trükközni kell hozzá, fel kell rakni a szükséges firmware-csomagot (vagy általános realtek firmware, vagy általános linux-firmware csomag), és a hozzá szükséges DKMS kernelmodult is ahhoz, hogy menjen.
És tudom mit beszélek, mert az új Ideapadban nekem is rtl8822ce kártya van, meg az asztali gépre egy rtl8821eu Wi-Fi stick van rákötve. Nyilván nekem emiatt már csukott szemmel is megy. Azt hiszem Archon legutóbb már DKMS driver se kellett, ha jól emlékszem.
A másik, amit ajánlok, ha már disztróhoppolsz, hogy mindegyik disztród legyen kicsit másmilyen. Mert így, hogy mindegyiket ugyanazzal az Xfce-vel, ugyanazzal a témával, ugyanazzal a programokkal telepíted, úgy valójában nem igen fognak különbözni. Érdemes lenne mindegyiket olyan grafikus felülettel felrakni, meg olyan programszettel, amit nem annyira ismersz, egyikre Qt, másikra Gtk-s, harmadikra kicsit minimálisabb felület, pl. KDE, Gnome, IceWM, Openbox, LXQt, Mate közül válogatni. Azt látom, hogy a Cinnamont meg Xfce-t már jól ismered. Így legalább tágul a látóköröd, és ha már hoppolsz, megismersz másmilyen megoldásokat is. Azokból is lehet tanulni.
Más részről a hoppolásnak lehet annyi értlelme, hogy nem unalmasodik el a Linux világa. Mindig van egy új disztró, új grafikus felület, új kiadás, amit fel lehet tenni, végtelen testreszabhatóság és témázási lehetőség, csomó betűtípus, minden grafikus felület és progi más workflow, fel lehet vele dobni a gépet időről időre, ha unná az ember a fent lévő, jól megszokott felületet, témákat, dolgokat.
Ez nekem a Windowsban külön nem tetszett, hogy ott elég korlátozott a témázás, azon kívül meg max. a hátteret cserélheted le. Sok Windows user meg ragaszkodik ugyanahhoz a ződdombhoz meg témához, amit 20 éve bambult, ugyanaz a Winamp, Flashget, Internet Suxxxplorer/Edge, és ehhez ragaszkodnak az idők végezetéig, mintha elő lenne írva, hogy csak azt, csak úgy lehet használni. Nekem ezekből kb. 2-3 év után elegem volt, és már Windowson is mindig testre szabtam mindent, nem a gyári megoldásokat használtam, meg mindig próbáltam azon is ki új programokat, másik böngésző, másik text editor, másik kétpaneles fájlkezelő (nem csak Total Commander, de Far Manager, EFCommander, FreeCommander, stb.), így próbáltam nem olyan unalmasan tartani a rendszert.
De még most is, pl. Archon már van fent vagy 5 window manager, dwm fut az idő nagy részében, de van fent IceWM default türkizkék Win95-ös témával, bspwm (ez még nincs bekonfigálva), 2bwm, berrywm (ez el lett távolítva, csak teszteltem). De egy időben használtam IceWM-et BeOS témával, Xfce-t Windows 3.1-es témával, Openboxot classic MacOS fekete-fehér témával, stb.. Másból most nem annyira hoppoltam, de fent szokott lenni több böngésző, eltérő fájlkezelők, text editorok, másik terminál, másik színséma, stb.. Olyan nincs, hogy mindig ugyanazt kéne bambulni, így változatossá teszem a felhasználói élményt, sose válik sivárrá, unalmassá. Vagyis most egy kicsit, mert mióta megyek el ebbe a túlminimalista irányba, meg rákaptam erre a terminálos, billentyűzet és vim-kiosztás orientált workflow-ra, onnantól valahogy már nincs hova váltani, meg nem nagyon lehet már semmit tovább optimalizálni. Rettenet hatékony, de a változatosság egy kicsit kezd hiányozni.
-
szucstom
őstag
Olvastam én is hasonlót, hogy várni, várni, várni, de sajnos az sem segített. 32 secnél totál befagy és kész. 15 percig ültem fölötte, hátha észhez tér... eddig semmi sem segített. Találtam egy leírást, hogy mielőtt indítom a pendrive-ot, írjak be egy plusz sort az editorba vagy hova, de az egyenlőség jelet nem lelem az angol billentyűzeten 😅
-
-
Ebben igazsagod vagyon, ami nincs az el se romolhat.
Viszont, nekem egy 1 eves, vegre jol mukodo, kezreallo es nem keves munkaoraval olyanra alakitott es felszoftverezett rendszert sikerult osszehoznom ami maximalisan megfelel.
Es most nem sorolom hogy smb, helyi haloba beillesztes, nyomtatoim, a szkennerem, a tv tunerem, az apro szkriptjeim, tucatnyi bekonfigolt szoftver, gyorsbillentyuk, kiterjesztett monitor, a felhotarhelyeim, linuxos Onedrive, a telefonommal szinkron, a masodmeghajtoim eleresi utjainak konfigolasa, a panel ikonozasa, az autostartos programjaim, az fstab maceralasa, a monitorvzerlo ddccontrol konfigja, ennek segedszkriptjei, a hdmi audio konfigjai, pulseaudio konfigok, stb.stb. es meg szazszamra sorolhatnam, hogy ez nekem mennyi beleolt munkaoraba telt. A temazasrol, kinezetrol, ablakeffektekrol, ezekrol meg szo se esett.Munkaorak szazaiba, ha a forumozast, guglizasokat beleszamolom.
Es nem akarom barmi miatt ezt az egeszet ujrakezdeni.
Inkabb Timeshift, es ezert is kerdeztem hogyan lehet az egesz / konyvtarat ugy menteni hogy egy esetleges gebasznal az egeszet vissza lehessen allitani. -
Véreshurka
senior tag
Köszi még egyszer a leírást!
Most lettem meg vele. Egyelőre virtuális környezetben tudtam kipróbálni egy 20.04-es ubuntu-t Seabios (legacy bios) és OVMF (UEFI) alatt, mindkettő alatt szépen felállt a rendszer. Bár UEFI alatt az első indításnál valamit hiányolt és még telepített, de gyors volt így esélyem nem volt rendesen elolvasni, hogy mi lehetett az. Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?
1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bárki:Az előzőekhez lazán kapcsolódva: Ha van egy olyan ISO-m ahol a /usr/lib/grub mappában nincsen i386-pc mappa, azt akkor hogyan tudnám rávenni egy ilyen UEFI/legacy BIOS boot-olásra? Ha feltelepítem az ISO-t akár UEFI környezetebn akár legacy környezetben akkor a már telepített rendszeren természetesen megtalálom UEFI környezetben az EFI mappát, illetve legacy BIOS környezetben az i386-pc mappát, gondolom telepítés közben hozza létre, míg ubuntu alatt pl. már a live rendszer is tartalmazta az i386-pc mappát. A Parrot OS Home 4.10-es verziójáról lenne szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
csixy
addikt
Hát nagy kín volt, de végre megtanultam "gittelni"
A fő hibám az volt, hogy a bc csomagot elfelejtettem telepíteni.
Mostmár megy az rtl8821ce kártyám hurrá! Elég darabosan raktam össze, de meglett. Jól megszenvedtem vele, dehát a jó pap is holtig tanul ... Probléma megoldva.
Kernelfrissítéskor mostmár eza dkms modul itt is automatikusan be fogja pakolni magát? -
Véreshurka
senior tag
Eddig itt tartok: partíciók. Kellene még velük valamit kezdenem?
Illetve ami nem teljesen világos: "a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába". Itt arra gondolsz, hogy majd telepítéskor az EFI partíciót kell megadni, mint /boot, boot loadernek meg simán mint máskor a /dev/sda-t? És ha feltelepítette a rendszert a pendrive-ra, akkor restart helyett maradok a live környezetben és másolok a /boot/grub mappába?
-
csixy
addikt
Az előbbi telepítést lusta voltam chrootolni, inkább felvetettem egy másik legacy linux grub menüjébe és arról bebootolván már sokkal egy szerűbb volt a legacy grub telepítése és updatelése.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install /dev/sda
Password:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-instal l--recheck /dev/sda
sudo: grub-instal: command not found
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.20_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.20_1.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.17_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.17_1.img
Found Linux Mint 20.1 Ulyssa (20.1) on /dev/nvme0n1p5
Found Arch Linux (rolling) on /dev/nvme0n1p6
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sdb3
done
[noki@mamaaad ~]$Már ott van a grub2 core.img a helyén az első formázatlan partícióban.
-
Véreshurka
senior tag
Pont a te hsz-ed miatt (azt hiszem az Arch topikban) hagytam meg az nvme-t, mert jó ötletnek tűnt a hordozható rendszer. Nálad hogy van megoldva? Simán feltelepítetted a rendszert az USB-re, vagy te is live rendszerként használod? Illetve említetted, hogy megy mind BIOS, mind UEFI alatt alatt is. Ezt hogyan hoztad összze? GPT lett a partíciós tábla és létrehoztál rajta külön-klülön partíciót a grub-nak és az EFI-nek is?
-
-
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem.
Szerintem sem, de a premium diesel üzemanyag is nagyon jó. Csak hát az én gépeimbe nem jó egyik sem, ez van.
Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át.
Ezt már lefutottuk régebben.
Hogy miért nem leszek mégsem akkora supermarha, hogy Windowst rakjak bármire és úgy frissítsek bios-t? Azért, mert azon a még mindig igen jó kis üzleti notebookon rohadt tökéletesen fut az MBR/Legacy pároson minden Linux!
capisci?
Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
Csak hát életemben még soha nem olvastam olyant, hogy valakinek beszart volna a part table. De persze komoly veszély ez is bizonyára.
(van most 3 nem használatos SSD-m éppen, de inkább szétverem mind samukalapáccsal, mintsem Wint raknék ezekre)
(#77525) K0zm0
Minél drágább a cucc, annál nagyobb az adrenalinlöket.
Egy minél drágább cucchoz marhaság venni egy alap szünetmentest 10-15 rugóért. Jó abba a Vargháné tápegység.
RGB futkosson körbe, kívül-belül, az a király!
-
-
Kenderice
senior tag
Gyári alapbeállításokkal megy, úgyhogy ez nem gond.
Amúgy sima kikapcsolásnál nem felejti el, csak ha áramtalanítom is.
De közben részben megoldódott.
Találtam egy másik vinyót, betettem a gépbe és arra feltettem újra a rendszert.
Az első indulásnál kilistázta a másik lemezen lévő első telepítést és így el tudtam indítani a régit.
Viszont mivel az új vinyó rendszerbetöltője tudja indítani a régi rendszert, valahogy meg kéne oldanom, hogy az új vinyó ehhez ne kelljen.
Át lehet vinni a rendszerbetöltőt valahogy a régi lemezre?
Vagy a régi rendszerbe belépve meg lehet valahogy javítani annak a rendszerbetöltőjét? -
Kenderice
senior tag
Áttettem egy uefi bios-os laptopba.
Ott be tud boot-olni a hdd-ről. Meg tudom adni neki az efi fájl helyét.Úgyhogy akkor nem a Linux a gond, hanem az alaplap.
Csakhogy a boot sorrendben kívül nincs más beállítási lehetőség, így nem tudom miért nem indul a rendszer.Eddig érdekes módon működött ilyen beállításokkal...
-
Hasonlóképpen vagyok én is ezzel, párszor javítgattam a GRUB-ját, de beleuntam, sajna ha utolsónak volt telepítve, a többi kernel frissítés akkor is kinyírta. Amit nem értek, hogy kb 3 éve megvan ez a probléma és nem javítják.
(#77340) Rimuru
Ezert legyen minden rendszernek sajat bootloadere.
Eddig kizárólag a Manjaro csinálta ezt, emiatt felesleges particiókra bootloaderezni, bár biztosan van előnye akkor is, ha sok disztró van fenn egymás mellett.
-
$p@rr0w
őstag
Igen, a régi menü jött be változatlanul, kigoogleztam hogy a GRUB boot menü konfigját kellene szerkeszteni de az nekem elég durvának tűnt, viszont találtam egy GUI-s szerkesztőt hozzá, Grub Customizer néven fut.
Na ezzel már jóval könnyebb dolgom volt hozzáadtam egy új menüpontot, elneveztem, kijelöltem a particiót ellenőriztem azt a két file-t amit default beírt hogy tényleg léteznek-e és így elsőre hibátlanul működik.
-
És growler,
egy univerzális mentős, bármelyik gépbe bedugom, ott a rendszerem szerűséget szeretnék csinálni.
Rajta a megszokott teszt és egyéb apró programjaim.
Pc-m a zsebemben féleség.
Azt nem tudom ha megcsinálom pl. Intelen, és átviszem a haverhoz akinek AMD-s a laptopja, ott is feláll és működik?
Ez lenne a cél. Ha meg feltelepítem a penre, em biztos hogy másik gépen feláll, vagy roszul tudom? Ilyenkor kéne a live rendszer hardverfelderítése és az akkor épp a géphez passzoló rendszer betöltése, nem tudom hogy írjam le máshogy. -
-
Nagyszerű, +1 értelmetlenség a köbön.
Imént viszont ezt írtad:
... Ennyi. Én ehhez a csörtéhez többet nem fogok hozzátenni. Passz. ... Rebetli.
Egyetértünk, aminek UEFI-hez van köze, azzal nem foglalkozom ezután. Már annyiszor leírtam, de mindig elfelejtem. Mindenki azzal b*ssza el az idejét, amivel akarja. Én inkább foglalkozom a 860 EVO fw frissítés blog összegereblyézésével meg az NVME SSD-k témájával, mert már totál elfelejtettem, miket akarok írni.
Fenti témát amúgy Cigam ft-vel kezdtétek én csak belevauztam. Kiszálltam belőle.
Hsz-be hányt szöveg helyett:
gomb
-
Szerencsére nekem is bejön ez az igen rendhagyó látásmódod az egyszerűség kerülésével kapcsolatban.
Minap még elkezdtél visszaszámolni, hány napod van hátra, most meg itt hosszútávra tervezel!? De vettem a célzást, hogy én rükverzben haladok.
Kibukott egy pici bug, ezért nem kell haragudni.
Normális használat mellett ez sem bukott volna ki, ha Mintesek tudnának rólad, tuti felvennének tesztelőnek, de különben ha lenne is bug, nekem beleférne még az is. Ha csak ennyi bug lenne minden disztróban, mint a Mint beta-ban, azzal sokan kiegyeznének. Valamit az első telepítésemen én is elügyeskedtem, ráment 1 órám, de nem sikerült visszacsinálnom, de mivel panel kisalkalmazás, így nem gond, ezek amúgy is később csiszolódnak a stabil rendszerhez. Például időjárás panelapp mindig később lesz csak jó, most már beta-ban is tökéletes, sőt! Eddig be kellett állítanom a lokációt, most már azt sem kellett.
Sok választásod nincs, el kell fogadnod, hogy a Mint Cinnamon beta egyszerűen jó, mivel 6+ éve kevesen használják ugyanazt a rendszert és van ennyi viszonyítási alapom. Ez nem hozzáértés, hanem egyszerűen látok. Most még csak nem is úgy, mint egy látóasszony.....
Szóval nincs indok, miért használsz UEFI-t, ez a jövővel kapcsolatos dolog......
Szóval ez csak mese. De ebből érthet fórumtársunk is, miért cikizted a DVD-ről való telepítést!
-
Ezek szerint ezt (#73816) feleslegesen körmöltem ide? Nem az UEFI-vel van bajom, hanem a bugyuta erőltetésével olyan hardvereken, amik nem csipázzák! Addig ment a hype, hogy UEFI a jövő, ki használ már elavult legacyt!? Na vajon ki? Akinek a gépe sem éppen mai darab! Kiknek van ilyen? A többségnek. Jogosan nyekergek, ha mindenki nyomja ész nélkül az UEFI-t mégis? Jogosan hát!
Nem? Nincs jelenleg olyan OS, amit ne lehetne felrakni legacyban.
-
-
-
Látható, hogy bármennyire is nem akarja az a vas, mégis rávarrjuk a Mintet,
Azt tudom, ha kell flex-szel is!
Hát mi kihasználjuk keves Egon barátom.
Öööö melyik is az az előnye konkrétan? Olyant mondj ám, ami legacyban nem lenne meg! Köszi előre is.
na erre se fogok választ kapni
Az meg kifejezetten érdekes, hogy dvd-ről telepítsük az UEFIt
Gyanítom, hogy ezt a jelenséget 32 bites verzió esetén lehetett megfigyelni. No de 32 bit meg UEFI együtt?
-
-
-
Rimuru
veterán
Ember legyen a talpán, aki két hasonló rendszer esetén szortírozni tudja ezeket a dolgokat. - Ez a csomagkezelo dolga... Egyebkent semmi se akadalyoz meg abban hogy karban tartsd es pl kulon mappakba keruljenek a kulonbozo rendszerek dolgai (ez lehet hogy kezi melo -1x- de van olyan elterjedt distro ami gummiboot-ot telepit default?).
-
Super, hogy ennyire jól működik a géped, ez a lényeg, a BT-ot meg hagyd a fenébe, amúgy sem működnek ezek stabilan. Én már nem is próbálkozom, mert attól agyfrászt kapok, hogy szól a film egy darabig, aztán bakfitty vagy hívnak telón és semmit nem hallok a fülesben, az előtérben meg csak úgy süvít jóanyám hangja. Jó, ez nem a gép miatt van, de egyszerre sok BT eszköz van egy helyen, az kavarcot okoz. A karakterek nagyítására több mód is van, ha Cinnamont használsz és a 20-ban lesz az az új lehetőség, aminek most nem ugrik be a neve. Valami ilyesmi:
Én szoktam itt is kicsit nagyítani, nem csak betűméretet, hanem szövegméretet is. Neked is javaslom ezeket az opciókat!
Ez már a Mint Cinnamon 20 beta.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox Series X|S
- E-roller topik
- Autós topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest