- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Azért írtam Slackware-t, MX-et és Antixot, mert azok systemd mentesek, és egy ilyen régi gépnél szerintem számít, hogy a systemd ne egye az erőforrásokat.
Egyébként Slackware-hez van függőségeket kezelő csomagkezelő, a slapt-get, és ott az sbo, ami forrásból fordít SlackBuilds alapján.
-
-
-
5leteseN
senior tag
Bár nem azt használom, de raktam fel gyengébb vassal rendelkező ismeretségnek az MX-Linux-ot. Az átlagos, W-ról átirányított "felhasználóim" nagy elégedettséggel használják kb 1000-es (CPU-)Passmark-pont értéktől és felette. Ez az érték elég gyengusz, kb a 15 évvel-ezelőtti-asztali-PC/10-éves-laptop átlagérték, olyan "Cerka-szint".
-
PCProfessor
aktív tag
Ez számodra érdekes lehet. Archon működik.
-
K0zm0
aktív tag
"ha tényleg lenne egy apokalipszis, akkor pár ilyen gép a hozzájuk tartozó szoftverekkel nagyon sokat érnének"
Ez megfordult már az én fejemben is. Egyébként van egy hasonló "összeesküvéselméletesidőutazós" féle sztori 2000/2001-ből, konkrétan a John Titor-os.
A fickót azért küldték vissza egy alternatív jövőből, hogy egy régi IBM 5100-t vigyen vissza, hogy debuggolni tudják a legacy softwareket az atomháború után (ABL/BASIC).
Akár igaz, akár hoax, sci-fi novellának marha jó történet volt! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Phoronix test suite-nak nézz utána. Terminálos, de nagyon advanced cucc. Na annak meg Windows alatt nincs párja.
(mármint Windowsra is ki van adva, de érted)
Amúgy a lenti linkeden a Tomb Raider nekem is megvan, csináltam vele cross-platform teszteket, nálam konkrétan jobb eredményeket produkált már 2-3 évvel ezelőtt is, mint Windows alatt.
*az intel burn test wine-val amúgy tök jól fut, ha procit akarsz izzasztani. 99%-ban hozza is ugyanazt a pontszámot mint Win alatt. -
-
-
-
-
-
R@haggyon meg. Ez nem engedi roottal se, ilyenkor mi van...??
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# rm ./libffmpeg.so
rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszer
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# -
Szrkesztettem olvass feljebb, most elmerülök e terminál gyönyöreibe, miért nincs ilyen root fiók guival, a ropsseb egye meg, ez nekem terminálba félóra gépészkedés meg gugli lesz, másol parancs meg elérési út, bakker 2024 van.
Nem, a nyüves *********** nem akarok jelzőket, ffmpeg.so fájlt kell kicserélnem mert a az Operáék 1 hét késéssel, a a chromium-coecs karbantartói meg 2 hét késéssel reagálnak, az opera meg ma reggel frissült és enélkül nincs mp4 lejátszásom weben,. Gyakorlatilag a fél internet videóktól így el vagyok vágva. -
Nem tudom, 6 éves telepítés. Nem emlékszek.
Annyit biztosan tudok hogy megkérdezte, a felhasználói és a root fióknak ugyanez legyen a jelszava, én meg rábólintottam.
Szerk, vááá, eddig eljutottam, prompt jelzi hogy root vagyok.
De bakker én mire eljutok a /snap/opera/current/usr/ könyvtárba meg törlök, meg az asztalról átmásolok egy fájlt... Még azt se tudom, egyáltalán roottal sikerül-e tényleg szabad kezet kapnom, mindjárt gépészkedek tovább. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mióta a gaming tényező lett Linuxon, azóta gyorsabban terjed, mint előtte bármikor. 2020 körül még 2% alatt volt a statcounteren, most meg már 4%-ot is átlépte. Ha a ChromeOS-t is ide vesszük, akkor az 6%.
Ez még mindig kevésnek tűnik, de egy OSX-nek sincs több mint 15-20%-a.
daninet: azért vicces volt, mikor akkora TV-n próbálta használni, hogy nem vette észre az értesítést a sarokban.
-
daninet
veterán
LTT időnként előveszi, van a csapatukban egy-két hardcore linuxos ember illetve sysadmin hátterű mérnök. Viszont ők egy teljesen profit orientált business és csak annyit foglalkoznak a témával amennyit a piac felvesz. Pedig ők nagyban hozzájárulhatnának a népszerűsítéshez. Utoljára 2 éve volt erről téma náluk amikor egy hétre megpróbáltak átállni és szerintem egyébként egy szépen dokumentált példa lett a közösségnek hogy egy naív kezdő milyen gyorsan tudja a rendszert tönkretenni
-
Rimuru
veterán
Az megvan hogy az openbox az ugyan ugy stacking wm mint ami pl gnome, kde, windows, stb alatt van? Lxde/lxqt pl default openboxot hasznal.
Lenyegeben ugyan ugy kell hasznalni, egy tiling azert elegge kulonbozik tole. De ez izles kerdse, ahogy a berussal beszelt gaps is.berusbacsi: arra ott van a border.
-
urandom0
senior tag
Az Openbox sima floating wm, nem tiling.
A tilinget olyan helyen tudom elképzelni, ahol az ember csak terminált vagy szinte csak terminált használ. Mert ott tök jó, hogy leütsz egy bill kombót, és nyílik egy új terminálod úgy, hogy nem takarja ki a többit, és ha már nem kell, egy újabb bill kombóval bezárod.
De átlagos felhasználáshoz, ahol az ember böngészik, szöveget szerkeszt, fotókat szerkeszt, stb., én nem találom annyira praktikusnak. -
Én nem állítottam benne semmit
Az előbb kicsit ironikáztam amúgy... Elég durva, ha nem alap egy desktop disztróban az fstrim service!
Épp ezért említettem tegnap elrettentő példaként a Manjaro és Fedora különös feledékenységét. Ha megnézed a 2015-ben frissült blogomat, már ott szerepel Friss infóként az fstrim service ellenőrzésére szolgákó két parancs! 2015! Nem egy új dolog ez.
-
-
urandom0
senior tag
Én mostanában sokat gondolkodok rajta, hogy visszamenjek rá
Olykor mindenkit megkörnyékez a sátán...
Nekem kb. 2019 áprilisa óta nincs itthon Windows-om. Egyetlen egy program van, amihez néhanapján jó lenne a Windows, a VIGI security manager, hogy vissza tudjam játszani a kameráim felvételét, de elvagyok enélkül is. Szerintem a Wine talán nemsokára el fog jutni odáig, hogy használhatóan működni fog alatta a program.
-
Egy esetben tudnám teljesen dobni a Wint, ha nem játszanék többet számítógépen. Ez az egyetlen olyan tevékenység, ami még mindig jobb Winen. Minden más, ami egy hétköznapi felhasználónak kell, az már van Linuxban is.
Sőt... akár BSD-n is. De az még a hardvertámogatás miatt felejtősebb. -
daninet
veterán
sajnos elég gyakran érzem ezt a dolgot egyébként. A linuxra átállás egyik legnagyobb része a szoftvereid cseréje. Multkor egy ismerős kérdezte milyen nehéz átállni linuxra, mondta, neki, hogy cseréld le a szoftvereket még windowson és próbáld ki.
Greenshot és FreeCommander helyett napig nem érzem kielégítőnek a ksnip-et és krusader-t.
A windows only szoftvereim úgy vannak megoldva, hogy van egy unraid szerverem amin van gpu passthrough meg sok ram és ott futtatok egy windowst amire remotolok rdp-vel amikor kell. Szóval nem vagyok akkora arc, hogy teljesen dobjam a rendszert -
-
urandom0
senior tag
Múltkor linkelt itt valaki valami flatpakos csodát, nagyon csecse GUI-val. Azt nem próbáltad? Mindjárt visszakeresem...
szerk: megvan, ez volt az: https://flathub.org/apps/io.github.hakandundar34coding.system-monitoring-center
-
urandom0
senior tag
Használd az RPM Sphere repót: https://rpmsphere.github.io/
Tudod telepíteni közvetlenül a Githubról, és utána mehet is fel a psensor:
dnf in https://github.com/rpmsphere/noarch/raw/master/r/rpmsphere-release-38-1.noarch.rpm
dnf in psensorA megbízhatóságáról nem tudok nyilatkozni, én sosem használtam semmire. Azt látom, hogy közzéteszik a bináris csomagokat, a forráscsomagokat, és a csomagok elkészítéséhez használt SPEC fájlt, de ez még nem garancia semmire sem.
Vagy telepítheted az xsensors-t is, ez gyárilag bent van a repóban, bár ez nem tud ilyen szép grafikonokat rajzolni:
dnf in xsensors
-
Na faca, most volt pár hónapja!
Amúgy ilyenek miatt is szeretem a terminalt, ha szükség van rá, tök egyszerű például ez a hőfokok kijelzésére vagy ha netes adatmozgást akarsz monitorozni, ott a
nload
, mondjuk azt fel kell rakni külön, de mutatja az aktuális le/feltöltést és a napi összeses is. Jobb/bal nyillal lehet váltani az eszközök között. Szögegyszerű praktikus dolgok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A HDMI már most is zárt, de nem visszamenőleg. A zártság nem érint, csak ha a HDMI 2.1-et szeretnéd kihasználni.
Egyenlőre nem tudjuk mi lesz ennek a hdmi-forum dolognak a kifutása, én arra tippelek, hogy az AMD is felteszik majd a későbbi kártyáikra a protokoll fordító IC-t, ahogy az Intel is intézi ezt a nonszensz hülyeséget. De ez csak tipp.
-
daninet
veterán
Minden része open source amivel érintkezel:
A csomag formátum, a daemon, a weboldal maga illetve a snapstore szoftver is.
Egyedül az ubuntu szerverei ahonnan leszeded a snap csomagot futtatnak zárt forráskódú szoftvert.
Innetől felvetül a kérdés, hogy PH-n a RIOS motor sem opensource, akkor miért loginolunk ide?
Szerintem a fő különbség az, hogy snap centrálisan irányított Canonical által. Flathubnak támogatói vannak többen is, talán a legnagyobb a gnome (?). -
cigam
titán
Miért, a Guglis telefon megbízhatóbb, mint a kínai?
Lárifári.
Na pont erről a hozzáállásról írt. Leírta, hogy nem biztonságásos, erre mi a reakció: Lárifári.
Sajna a videó már nem elérhető, vagy hirtelen nem találtam rá, de itt összefoglalják egy idevágó előadás anyagát.N+1 ilyen cikk, blog létezik (magyarul is), nem biztos hogy bármi pluszt hozzáadna, ha logout-on jelenne meg. pl. az NKI honlapján rengeteg cikk, sőt podcast is elérhető a témában, ami a mezei felhasználóknak szól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vagyok mint TG, de eddig sem tettem és ezután sem fogok ilyen dolgokba mereven belefolyni, hogy miről szabad meg miről nem szabad társalogni...
Meg hát nem is olvasom el az összes hozzászólást minden nap, de nem is az én dolgom, a PH! csapatával semmilyen téren nem állok kapcsolatban / alkalmazásban...
Két dolog van aminek nem szoktam teret engedni:
-ha átmegy a beszélgetés személyeskedésbe vagy Windows gyalázásba
-ha van jobb topic az adott témára, mint legutóbb a Pöcsteringre a haladó Linuxos topic, ami bár érdekes téma, de itt a kezdőben inkább csak elijeszti az embereket. -
-
daninet
veterán
elég sokan spekulálnak valamiféle állami akcióra. Az account ami commitolta a backdoor-t évek óta építi a bizalmát githubon, és hogy ténylegesen célba érjen akár 2025-ig várni kellett volna míg bekerül a debian alapba. Egy jó kis 10 éves projekt szakadt meg szerencsére. Szóval messze túlmutat a dolog azon, hogy valaki unatkozik otthon és hamis crypto pénztárcákat gyárt.
#94992 CPT.Pirk aww ne hagyj már lógva, én is látni szerettem volna
-
-
urandom0
senior tag
Gyorsabb lesz: [link]
És kevesebb RAM-ot is használ, lényegében ennyi.
Itt egy videó, ha csak a diákat pörgeted végig, nagyjából látszik, hogy miben más, mint a DNF4: https://www.youtube.com/watch?v=aI5ufxzClFs. Annyi hiba van benne, hogy Fedora 39-ben még ugye nem lett alapértelmezett a DNF5, majd csak a 41-ben lesz az. -
urandom0
senior tag
Te min használod a Suse-t, kávéfőzőn?
Nem verseny, csak ténymegállapítás, hogy a DNF egyszerűen lassú. Csak keress rá arra, hogy "dnf slow", tele van a net olyanokkal, hogy "Why is dnf so horribly slow?", "DNF insanely slow!", "New to Fedora, how to speed up DNF?", "dnf is so slow", "Why is dnf so excruciatingly slow?"...
Mondom, engem nem zavar, elindítom a frissítést, fut a háttérben, végez, amikor végez... a Zyppert én gyorsabbnak érzem (talán a metaadatok beolvasásánál kicsit lassabb a DNF-nél). -
-
-
-
-
-
daninet
veterán
FOSS-nál mindig kérdés ez a ki ellenőrzi a tartalmat. Brutális mennyiségű a depencency, mindenki kicsit abban bízik, hogy más átnézte. Azok a könnyelmű kijelentések, hogy "hát nézd meg mi van a forráskódban mielőtt felrakod" eléggé fafejűek. Ha tegyük fel értem és tudom is használni azt az 5 eltérő programnyelvet ami az összes kód és dependency kódjának megértéséhez kell, pontosan mennyi időt szánjak rá mielőtt felrakom? Fél évet napi 8 órában?
Én máshol látom a FOSS előnyét. Abban ami a fentebb linkelt KDE témánál is történt, hogy jelentve lett a hiba és valaki azonnal ránézett majd egy órán belül már le is szedték.
Ezért fonotos az értékelési rendszer ami klasszikus csomagoknál nincs meg, flathubnál pedig megvan. Ha sokak által használt konténereket raksz fel kicsi a rizikó, hogy kártékony kód lesz benne. Snapnél is volt egy crypto csalás, 1 napon belül kibukott.
Összességében sokkal biztonságosabbnak tartom mint windows/mac esetében, hogy felraksz valamit, aztán történik a számítógépeden valami. 100x több bizalmam van a flathubban mint az android playstoreban például ahol automatikusan azon gondolkodok az adott app mit akar ellopni tőlem. Ez persze nem jelenti azt, hogy a flathub 100%ban tiszta, csak kibuknak a dolgok gyorsan. -
daninet
veterán
A linux egy különösen megosztó téma, mert vannak az öregmotorosok / szakmabeliek akik szerint a linux működik egyféleképpen, és egy elég nagy adag friss vér áramlott a rendszerbe akik windows/mac vonalról érkeztek, okos telefonon nőttek fel, ők pedig máshogyan akarják a rendszert használni.
Te is valamilyen szinten ezt a megosztottságot erősíted, mert a fentebbi flatpack posztod egy elég markáns vélemény, nem éppen megértő középút.
Sok olyan dolgot görget magával a linux ami hosszú távon nem fenntartható, az egyik ilyen, hogy a fejlesztőknek 10 féle csomagot kell elkészíteniük mindenféle rendszerhez, hatalmas a megosztottság.
A flatpack a tökéletes megoldás erre a problémára? Valószínű nem. De egy aktív fejlesztés, folyamatosan javítgatják. Ha most még néha döcögős pár év mulva már lehet nem lesz az.urandom0: tudom, hogy erre mindenki ugrik ezért írtam
-
urandom0
senior tag
Ez a pontozós dolog egyébként tényleg eléggé káros. Ha nem értesz egyet a fő áramlattal, a sárga föld alá pontoznak. Én kivezetném ezt a pontozósdi úgy, ahogy van, van legalább azt megcsinálnám, hogy ne lehessen downvote-ot adni, vagy legalább ne tűntesse el a rendszer a minuszosra értékelt hozzászólásokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest