- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#68216320 #68575 üzenetére
Csak tippelgetek:
Megnézed az utolsó módosítás dátumát a /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi fájlnak, ill. az efibootmgr --verbose parancsal kilistázod mi van az nvram-ban.Tim82
Egy live rendszeren is hasonló hibákat kapsz? Gyanús hogy egy appimage sem fut.
Kipróbáltam Debian 10 alatt, és pöc röf elinudult a pcloud kliens, feldobta a login ablakot. -
-
gary89
csendes tag
válasz
#68216320 #67460 üzenetére
Ha jol emlekszem, Ctrl+a d futás közben a leválasztás.
szerk: yep, az [man screen]
-
-
válasz
#68216320 #67054 üzenetére
journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
Ez csinál egy linket a terminalba, a végén látod a leállítást, ha minden OK.
(#67053) Slownz
Az valami spéci FF nálad, vagy egérbeállítás, mert a sima jobbgombos menüben nincs is ilyen opció. Több disztróban megnéztem.
-
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #66776 üzenetére
Samsung 850-nél érdemes a default fstrim-et használni. Működik a discard is, ha beteszed a /etc/fstab-ba, de a Linux kernelben az queued TRIM funkciónál feketelistázva vannak a Samsung 8XX-ek, tehát nem csak a 850, 860, hanem a 840, 830 is. Ez meg azt jelenti, hogy discard TRIM-nél a kernel azonnal kikényszeríti a kernel a TRIM végrehajtását, ez meg okozhat egy kis belassulást, ámbár nem nagyobbat, mint egy ütemezett fstrim (ami szintén azonnal végrehajtódik). Szóval nem kell ettől félni, használd azt a megoldást, ami szimpatikus. Kipróbálhatod mindkettőt, használd pár hónapig default fstrim-mel, aztán pár hónapig /etc/fstab-ba betett discard opcióval (fstrim-et kikapcsolva), meg fogod látni, hogy neked melyik a gyorsabb, kényelmesebb, kevésbé zavaróbb.
swap partíciót gyárilag csak discard TRIM-mel lehet trimezni. Bár gyakorlatilag meg lehetne rá egy Bash scriptet írni, ami kézzel hívogatsz, és az lecsatolja a swap partíciót, majd blkdiscard-dal végigtrimezi, ami után mkswap-pal újraformázza, és újra visszacsatolja, az egész nem vesz igénybe néhány mp.-et, és nem kell minden órában futtatni, 1-2 hetente elég.
Nekem nincs swapom, és fstrim-et használok, de kézileg, tehát még a fstrim systemd service sincs beütemezve x időkénti automatikus lefutásra, hanem egy saját scriptet írtam, ami kiírja a gépben lévő SSD-k SMART adatait, meg hogy a jelenlegi írástempóval mikor érem el rajtuk a TBW limitet, és végigfuttat rajtuk fstrim -a -v parancsot. Azaz kézileg trimezem őket, nem futtatom naponta, 1-2 hetente, amikor kedven szottyan rendszert karbantartani. Csak rátaposok ilyenkor a Win+X billentyűkombóra (erre drótoztam be), az megnyit egy terminálablakot, bekéri a sudo jelszót, és már nyomatja is le a dolgokat.
A lényeg csak úgyis az, hogy néha napján legyen TRIM futattva az SSD-n, és ne az legyen, amit az XP-sek szoktak csinálni, hogy évekig nem lát az SSD semmilyen TRIM-et, anélkül van használva.
Swap partíció helyett jó a swap fájl is. Annak az az előnye, hogy rugalmasan állíthatod be a méretét. Ha érzed, hogy túl nagy, nem használod ki, swapoff-fal lecsatolod, törlöd, azonos néven létrehozol helyette egy kisebbet, mkswap-pal formázod, swapon-nal (vagy reboottal) visszacsatolod, ez is csak pár másodperc. A TRIM-elése viszont hátrányos, mert trimezhetetlen lesz a swapfájl ki nem használt része, bár erre is ott van ugyanaz a technika, amit írtam, csinálsz erre scriptet, ami néha napján lecsatolja, törli a swap fájlt, fstrim-ezi a partíciót, amin rajta van, majd újrakreálja, formázza, visszacsatolja, egy 5 soros scripttel megoldható.
A swap partíció ezzel szemben discard paraméterrel könnyebben trimezhető, viszont ha a disztró túl nagyot, vagy túl kicsit hozott létre, nem jó az igényeidnek, akkor sokkal szopósabb átméretezni.
-
válasz
#68216320 #66778 üzenetére
Igazán nincs mit! Én már jó ideje úgy használom az SSD-ket minden eszközön, ahogy a kernel/disztró alapból hozza a beállításokat. Van, aki időnként csinál manuális TRIM-et, néha kíváncsiságból én is szoktam. Abszolút semmit nem tudtam leszűrni az eredményeiből ezeknek.
A lényeg, hogy nagy fájlokkal gyakran végzett műveletek, videó vágások esetén van értelme ezeknek az optimalizálásoknak. Átlagfelhasználásnál nem sok vizet zavarnak. (szerintem és ötezer elolvasott hsz szerint)
-
válasz
#68216320 #66776 üzenetére
Ez a felhasználói szokásoktól is függ! NVME protokollos SSD-nél nem játszik a discard vagy a TRIM se(?) ilyenem még nem volt, de ezt olvasom soxor. NVME-nek külön megoldása van.
Sata-s 850-nél ha home user-ként használod, bőven elég a default fstrim. Ha akarod megváltoztatod a lefutás gyakoriságát napi-ra, szerintem a discard-ot nem egyértelmű helyzetben nem érdemes használni, bár nem okoz gondot sokak szerint, de a systemd-ben lefuttatott fstrim is jó. Mint a példa is mutatja, Ubuntu vonal az fstrim-et perferálja, az Archklónok(amiket próbáltam) meg default discard-ot rakmak az FSTAB-ba. (ez 2015-ben is így volt, mint a blogomban is említettem)
-
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #66723 üzenetére
rsync
. Amugy goto: Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio) -
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #66243 üzenetére
Biztonsagi frissiteseket kapsz 2021-ig, es kb ennyi (amikor megjelenik egy uj LTS, alapvetoen oda mennek az eroforrasok), ha megfelel a rendszer es nem kell semmibol se ujabb (mert pl hw nem tamogatott) akkor lehet nyugodtan hasznalni.
Snap: diplomatikus valasz hogy nem jobb/rosszabb, csak mas problemara ad valaszt (flatpakkal egyutt), mint a "hagyomanyos" csomagkezelok. Ami van taroloban azt onnan telepitsd, szerintem jelenelg felhasznaloi szemmel egyetlen ertelme van/lehet ezeknek, sandboxban futnak.
-
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #64743 üzenetére
Ja, Linux alatt használhatsz Putty-t, de sok értelme nincs. A pu„tty”-ot Windowsra találták ki, ahol nincs konzol, nincs rendes terminál, de mégis be kell SSH-zni valahova, akkor legyen valami megoldás. A linuxos konzol meg a sokféle terminálemulátor feleslegessé teszi.
-
-
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #64520 üzenetére
Akkor hozd létre. Ha nem jó sehogy, az Arch tárolójából kézzel tölsd le a opera-ffmpeg-codecs csomagot, kézzel kibontod belőle a fájlokat, és bemásolod őket oda, ahol az Opera keresi őket. De ehhez, hogy működjön, 64 bites Ubuntura van szükség, de a legújabb azt hiszem már csak 64 bites, a sima Ubuntu mostanra már dobta a 32 bites támogatást.
-
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #64514 üzenetére
chromium-codecs-ffmpeg*, elso korben ezeket neznem meg.
-
-
válasz
#68216320 #62609 üzenetére
Amikkel szerintem gond lehet (50%):
- tapipad
- haptic feedback
- UEFI-hez köthető dolgok
- energia gazdálkodáscolomb2: Kössz!
Ez hogy viszonyul pl. a LUKS-hoz?Illetve még valami: Egy linuxos SSD-ről kibányászható a júzer és a root jelszó? Érdemes ezt is titkosítani?
(A cégvezetésben pánik tört ki, mert felnyomták az FTP-nket egy elvesztett laptop segítségével, és kb. minden céges adathoz hozzá férhettek.)
-
válasz
#68216320 #62524 üzenetére
Hú ez gyors volt!
Örülök, hogy felment, szerintem ha megszokod, simán tudod használni, elég funkciógazdag. Érdemes a kiegészítőit is kipróbálnod. Nehéz elhinni, hogy a Nautilus az alapja......
Itt egy friss leírás, hogy tudod default fájlkezelővé tenni:
How to Install and Make Nemo the Default File Manager in Ubuntu
Amikor megvettem csábított a játék lehetősége, de amennyit Te játszottál vele, én is annyit használtam ilyenre. A következő laptopom kizárólag iGPU-t fog tartalmazni, az biztos
Én kifejezetten így kerestem a HP-t. Nemrég volt nálam egy hétig egy nVidia Quadro 1000 VGA-s HP8560w, mondjuk nem volt gond vele, de a Mint 19 Cinnamon alatt is jó pár beállítás/finomítás kellett volna még, hogy használja az Intel kártyát is. Sajna a tesztelés közepén hamarabb elvitték, igaz nem akkuról fogják használni, így nem gond annyira, hogy nem takarékoskodik.
-
válasz
#68216320 #62522 üzenetére
Sajnos jól gyanítottam, hogy az már nem fog felmenni. Nemo-t nem próbáltad még felrakni, régebben sokan írták, hogy arra cserélték a Nautilust, azt nem tudom, fel lehet-e rakni 18.04-re.....
Ahogy látom a laptop VGA kombó problémát, valóban nem lenne egyszerű visszatérned a 16.04-re, ezek a plusz nVidia VGA-s laptopok tudnak fejfájást okozni.
-
válasz
#68216320 #62510 üzenetére
A Nautilus volt a 16.04-ben is, de a Gnome-mal együtt azon is butítottak a 18.04-ben.
Innen megpróbálhatod felrakni a xenial-update verziót, de nem tartom valószinűnek, hogy jól fog működni. Egy próbát azért megér.....(#62511) MurdR
50 gigán elfér kétszer is, ha nem töltesz le az SSD-re, elég a fele is. Én 20GB-ra szoktam tenni a fő disztrómat, a letöltés külön meghajtóra megy.
és az utána ugyan úgy csinál mindent, ugye?
Tuti, hogy nem!
Inkább neked kéne ugyanúgy csinálni mindent. (amúgy meg miért ne csinálna úgy mindent?)
-
válasz
#68216320 #61407 üzenetére
Csak egy "buta user" vagyok, de funkcionalitásban nem visszalépés ez így a Unity-hoz képest?
Ahogy olvasni, a Gnome-ot egyre inkább lebutították.
Remélem jóval kisebb az erőforrás igénye és a gyenge gépek tulajdonosainak megfelel, mert nekem eddig nem jött be
Nem, ennek a legnagyobb az erőforrás igénye. KDE sokkal jobb ebből a szempontból, sőt az új Cinnamon is.
(Jól tudom, hogy Unity (Ubi16.04) esetében is xorg volt még?)
Visszaálltak hamar a a 16.04-ben a xorg-ra, a wl volt először a default.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #60748 üzenetére
Wooah. Itt ők is ezzel szívnak: https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/3z0lgh/logitech_m705_extra_thumb_button_config/ - át lehet mappingelni az egér gombjait. De szerintem egyszerűbb olyan egeret használni, aminek az oldalsó gombjai hagyományosan működnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #60746 üzenetére
Ott valami nagy gebasz van... Ez most Ubuntus, de ezeket a bugreportokat láttad? [link]
Chakrán vagy bármelyiken megy ilyenkor a billentyűzet? Át tudsz váltani konzolba ctrl + alt + F6 kombóval? Ha igen, bele kellene nézni a rendszer logokba ezzel a parancsal bejelentkezés után (live rendszerben live - live szokott lenni a név jelszó páros):
journalctl -p err -b
Ha nincs benne semmi, akkor menni tovább és vizsgálni ezek kimenetét:
journalctl -b
journalctl -k -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #60734 üzenetére
Nézd meg amit cigam írt a dmesgről. Azon kívül az a kérdésem, hogy csak Ubuntu verziókat próbáltál? Mert sanszos, hogyha belefutottál valami általános dologba, abba ugyanúgy belefutottál az Uborka leszármazottakba n is...
Tudom javasolni a kedvencemet, a ChakraOS-t. Annak semmi köze az Ubuntuhoz.
-
-
Skullwipe
senior tag
válasz
#68216320 #60734 üzenetére
Szerintem jó lenne ha kipróbálnál minél több féle desktop verzióban, több disztribúciót, én azon véleményen vagyok, valószínűleg egyedül, hogy meg kell egyszerűen keresni a megfelelő disztribúciót az adott konfighoz (biztos ki lehet kutatni, hogy melyik disztró miért nem jó ehhez ahhoz, de valóban megéri azt az időt bele fektetni csak azért, hogy erre rájöjjünk?). Valami ezen azon jól működik, a harmadikon nem, van ez így, addig kell próbálgatni amíg egy elfogadható szintre jut az egész és nyugodtan lehet régebbi disztrókat is próbálgatni, hátha akkor az csak jó lesz, bár igaz, akár régebbi kernelt próbálgatni is lehet, mást nem tudom még mit lehetne ajánlani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #60730 üzenetére
Nincs mit letölteni, alapból az Intel nyílt driverét használod, Mesa-n keresztül, csak frissíteni tudod a csomagokat de gondolom az már megvolt.
Az Ubuntu LTS kissé konzervatív csomagok terén és abban még Unity van ami talán sok is arra a 945-ös régiségre, én ott nem erőltetném az alap Ubuntut.Inkább javaslok helyette egy Mint Cinnamon-t, az a 16.04-ből készül.
Slownz: na ezt a részét passzolom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #54158 üzenetére
Én egy Debian-t tennék oda, a neked tetsző felülettel. Nem feltétlen a 9-est mert az még nagyon új és vannak gondjai, de a 8-ast simán, bekapcsolt unattanted frissítésekkel. Nálam bevált mind a munkahelyen, mind két idős családnál. Megy, frissít és nem kell vele foglalkozni, csak működik.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #54161 üzenetére
A külön adat partíción a külön adat partíciót értem...
A /home alatt van egy rakás fontos fájl, a torrent meg fragmentálja a fájlrendszert, tehát oda torrentezni nem túl jó ötlet...
Csinálsz egy kellemesen nagy partíciót, aztán tetszőleges helyre csatolod mondjuk ADATOK néven. Én gyökér alá szoktam, de teheted az /mnt vagy akár a /home/felhasználó/ alá is, ha úgy kényelmesebb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #54156 üzenetére
4GB mellett csak akkor futottam ki a ramból, mikor valami batár nagy dolgot fordítottam forrásból. Esetleg ha játszol, akkor kellhet swap. Bár azt hiszem akkor is megoldotta a Linux, nem hallt meg tőle, de ha van hely, akkor nyugodtan csapj hozzá egy swap partíciót, az idő 99%-ában úgy is üresen fog állni.
A külön /home ízlés kérdése, nekem kb. sosem volt. Ha fő rendszernek használod a disztrót akkor csinálhatsz több giga home-ot, mert letöltések, egyebek oda mennek alapból meg azt a mappát nyitod meg úgy alapból, szóval "munkaterület".
-
gvandor
csendes tag
válasz
#68216320 #41731 üzenetére
PeachMan: irfanwiew helyett Gthumb.
kkdesign: 20 GB elég lesz. Én rátenném a rendszert egyben (nem kell swap, ssd-re amúgy sem ajánlott, nem kell külön home), a Dokumentumok mappát létrehoznám a HDD-n, és a home mappában levő Dokumentumok mappát linkre cserélném, ami a HDD-n levőre mutat. Ugyanígy tennék a Képek, Videók, Zenék mappákkal is. Így a leggazdaságosabb helykihasználás szempontjából, és a rendszertől is el van különítve minden fontos adat.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #41758 üzenetére
A Claws Mail oldalán van egy Plugins menűpont a Download alatt, és ott van egy Notification, ami kell neked.
-
hódmaci
senior tag
válasz
#68216320 #41729 üzenetére
Ha jól emlékszem én így csináltam.
Terminálban:
sudo gedit /etc/default/grub
# a grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sorát (ha nincs akkor be kell írni) ki kell egészíteni
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset acpi_backlight=vendor" így.
Ezután mentés.
Terminálban:
sudo update-grub2
# hogy az adatok bekerüljenek a grub.cfg -be
Ezek után újra kell indítani a gépet. Nekem működik az "Fn+fényerőszabályzás -
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #41729 üzenetére
1. Válaszd ki a neked megfelelőt.
2. Sublime Text, Atom
3. Geany, Claws Mail
4. ShotCut, OpenShut
5. Krita, Pinta, MyPaint -
Gyb001
senior tag
válasz
#68216320 #41336 üzenetére
Szerintem a gyorsabb hdd re rakd. Ha a nem raides eszköz a gyorsabb akor állítsd be hogy néha csináljon biztonsági mentést a raidre (systemback), nem sok hely max 10 gb. Ha van gyors usb3 pedrájvod és az alaplap is támogatja akkor arra is mehet. De én arról is csináltatnék biztonsági mentést néha.
-
-
válasz
#68216320 #40582 üzenetére
Ez az elöregedés elég vicces a Linuxos hdd vizsgáló programoknál, nekem az 1 hetes WD Black-re is minden sorban ezt írta!
ezt ugorhatjuk, egyébként sem számít semmit, ha az egyéb értékekkel nincs gáz
Ezt a linket olvasd át hirtelen a lehetséges hibák miatt szerintem.
-
válasz
#68216320 #38337 üzenetére
Shell script topik
Linux - haladóknakAmit kérdeztél, nem abszolút kezdő téma, tedd fel a megfelelő topikba, hogy a válaszok is oda érkezzenek!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #38334 üzenetére
Nem szoktam külön /home-ot tartani mert ez még sem Windows, nem borul össze csak úgy. Egyszer volt adatvesztésem Linuxon, de akkor annak a hdd-nek a komplett partíciós táblája halt meg, így minden odalett. Ez egy Mint kernel frissítés után volt, de végül is nem tudom, hogy volt-e köze a kettőnek egymáshoz, bár a vinyó azóta gondnélkül működik...
Ha adatot kell mentened, azt én egy live rendszer alól egy pendrivera menteném, aztán formáznám a partíciót. Utána meg ki lehet szemezgetni a kellő dolgokat.
-
válasz
#68216320 #38328 üzenetére
Vannak ilyen top listák vegyesen pl1, pl2, ill pl Playonlinuxon sok Wines játék elérhető és könnyen telepíthező, ill. egyéb platformok alá is vannak szép számmal emulátorok, pl gens-gs csomag Sega Megadrivehoz (Genesis), vbam-gtk Gameboy Advancehoz, zsnes Super Nintendohoz, mupen64plus Ninento64-hez, ezehkez találsz játék romokat pl. az emuparadise-on coolrom-on vagy a jó öreg dosbox, amihez szintén rengeteg már freeware gém van.
-
válasz
#68216320 #38290 üzenetére
fstrim -v / vagy fstrim -v /home , külön a /home partícióra
Mindkét partícióra külön kell kiadni.
(#38289) savior Benne kellett lennie alapból is, ha Mintet raktál fel. Be kell kapcsolni csak, mert alapból inaktív. 17.2-ben nem lenne benne?
Lényeg, hogy megvan. -
kovaax
őstag
válasz
#68216320 #38217 üzenetére
Próbáld ki ezt, csak az lx kezdetű csomagokat hagyd ki:
Debian Jessie Light telepítéseLehet menni fog Ubuntuval is. Az eredményről számolj be feltétlen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest