- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
"Intel HD IGP-s gépeken ha próbáltam, ott olyan szépen ment minden, hajaj."
Azért, mert az intelhez csak nyílt driver van, ergó az tuti jól illeszkedik a renszeredhez.
Ami még segíthet, az ugyan ez amd/ati kártyával, valami régebbivel. 4-5000-es széria. Friss disztrival, hogy legújabb driver legyen. Ha az csinál neked elég teljesítményt, akkor jó. Már ha ki tudod próbálni.(#44875) Pano:
Igen, közben valami rendszerfigelővel nézni kellene. gyanús, hogy nem gyorsítja hardversen, hanem prociból akarja megoldani.
Nem uniti?Vagy csak úgy simán leszarni az animációt és használni a gépet arra amire van? Én már megéltem annó a linuxos táborban a kompiz őrületet. 1x kipróbáltam, jó vicces, aranyos, na szedjük le a rákba. Ugyan úgy használom a gépet, mint 1997-ben...
-
lev258
veterán
Ahogy látom, ez a ppa valami módosított Unity-t tartalmaz, de már több, mint egy éve nem is frissítették. Kár volt használni. Szerintem Terminálból újra kellene húznod a Unity-t (a grafikus felületet).
A Viber leszedése nem értem, miben segítene. Jó tudom, ilyen helyzetben az ember mindennel próbálkozik.
Gondolom Systemback mentésed nincs. -
"mert telepített rendszernél se jön elő mindig, csak amikor már aktívan akarja használni az ember"
Hát épp ez a gyanús, hogy nem megjelenítési gondok vannak! A Samu SSD gondra nincs konkrét tippem, de egy időben igen aktívan olvastam a Flash SSD topikot, amiatt ugrott be ez az ötletem.
Amúgy minden optim, ellenőrzés megvolt az SSD-n, ami a blogomban és az abban linkelt berus.berus írásban megtalálható?? -
Ill. a sync to vblank opciók bekapcsolása mellett a zárt meghajtóban, érdemes lehet még egy 20-nvidia.conf nevű beállítófájlt létrehozni az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban az alábbiakkal;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }
EndSectionSpammer: A felesleges csicsát én sem komálom, de ha egy vga tud hardveresen kompozitálni, akkor azt érdemes kiaknázni, mivel attól gyorsabb lesz a rendszer, mert terhet vesz le a prociról.
-
Live-ban kipróbálás jó ötlet, de én épp azt az iso-t próbálnám ki live módban, ami telepítve a hibát okozta. Samu SSD hiba így kilőhető és mehetünk tovább.
(#43373) spammer
Pano ft épp aktuális hw-én ez épp nem kéne, hogy gondot okozzon. Minek akkor az erős hw, ha nem használjuk ki az előnyeit, ha már a sw is lehetővé teszi ezt.
Ez esetben Kapitány jól mondja! -
inf3rno
nagyúr
Én próbáltam tavaly az Ubuntu 14 unity-t, ha jól tudom az az LTS. Nem tapasztaltam semmi ilyet. GT 240-el teszteltem a zárt drivert, ami 340.x-es verzió volt. A nyílt az nyilván kuka nvidiánál. Meg tudom nézni másik kártyával GTX 750Ti is holnap, ha be tudok bootolni vele, mert ehhez tök másik driver kell. Te Milyen drivereket próbáltál?
-
törölt tag
Felrakod a bináris Nvidia meghajtót és a compizconfig-settings-manager csomagot.
Elindítod a CCSM-es és beállítgatod ezeket:"Sync To VBlank" -> "enabled"
"Detect Refresh Rate" -> "disabled"
"Refresh Rate" -> "60"Nvidia-settings (OpenGL settings):
"Sync To VBlank" -> "enabled"
"Image Settings" -> "High Performance"Lehet még finomítani, de ezeknek már érezhető hatása van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdemes lenne megnézned egy próba erejére egy nem Ubuntu leszármazott disztrót is, akár live image formájában is. Meg mondjuk az asztali környezet másik oldalát, a KDE-t is szerintem.
Esetleg valami Gnome3-at is megnézhetsz X helyett Waylenddel, az már elég jól áll a Wayland implementációval. A Wayland valszeg alapból fent van nálad is, a bejelentkező képernyőn ki tudod választani.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyilván nem működik jól a jelszó tároló. Ubuntu topicban kérdezz rá. - bár a kapcsolódásnak sikerülnie kellene elsőre is, ez lehet valami kábelezési / kontakt hiba. Láttam már csúnya dolgokat a digis szerelőktől.
Amúgy ha veszel egy olcsó routert, akkor többet nem kell betárcsázást állítgatnod a gépen. Ez a legegyszerűbb megoldás.
-
lev258
veterán
Tudsz friss drivert is feltenni a További illesztőprogramokból, ha felveszed a megfelelő ppa-t. AMD esetén pedig ott a zárt driver (van, akinek rendben megy), másoknak pedig a nyílt driver, de abból a legfrissebbet érdemes használni, lassan kezdi beérni/lehagyni a Catalyst-ot. Ha minden jól megy, Intel szintű támogatása lesz.
-
lev258
veterán
Igen, én is megtaláltam. Aztán írnak valami olyat is, hogy a Samsung-nál írtak valami patch-et a kernelhez, ami azóta sem lett hivatalos. Hogy miért, arról inkább csak találgatni lehet, de nem hiszem, hogy a probléma és annak megoldása tisztán a kernelben keresendő. Neked ez azt jelenti, inkább ne kockáztass (láttam valamit, hogy talán raid is kell a problémához, de ebben nem vagyok biztos).
-
Szia!
CPT.Pirk tökéletesen megfogalmazta a lényeget! Én 1,5 éve még a AMD Athlon 64 X2 4800+-t használva is úgy éreztem, sokáig elvagyok vele, azóta cseréltem SSD miatt alaplapot APU-val.
Neked az i3 azzal a 8 GB rammal nagyon elég.
Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon tökéletes lesz.
Itt kicsit alacsonyra vették a rendszerigényt.
-
Gyick
őstag
Én is most raktam fel ebben a pillantban xubuntu-ra és úgy nézem sikerült (cc is müködik)és jobb is mint az alap ami volt.Annál volt egy olyan hogy filmeknél mitha kicsit egy-egy nagyon vékony vonalban remgett volna a kép néha főleg beletekerésnél az most eltünt.[link] én igy csináltam
-
spammer
veterán
"E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az „apt-get -f install” "
Próbáltad -f kapcsolóval? Csak mert utána "következő lépést" írtál.
---
sudo dpkg -i fglrx*.deb
dpkg: error processing archive fglrx*.deb (--install):
az archívum nem elérhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárMert gondolom a letöltési könyvtáradba lett letöltve a .deb csomag, te pedig a home könyvtáradból (~) próbáltad kiadni a parancsot, így persze, hogy nem találta.szerk:: ja hogy a csomag kreálva lett oda... Akkor érdekes, hogy miért nem találja meg.
Megoldás: vagy megadod neki a teljes elérési utat a .deb fájlhoz, vagy átváltasz abba a könyvtárba, ahol van a .deb fájl és onnan futtatod a parancsot a fenti parancsot.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
R7 250x aka. HD7770 -et minden gond nélkül használtam Chakrán az elmúlt években. Most egy 260x van garis csere miatt, ez is hiba nélkül ment mind a nyílt, mind a zárt driverrel, direkt kipróbáltam az oda - vissza váltást a driverek között egy wiki oldal frissítése miatt.
Az AMD oldalán letölthető driver viszont a fejlesztők számára készül, nem számunkra, mert ezeknek egyéb függőségei vannak, ebből rakják össze a fejlesztők a disztró specifikus csomagokat. Most ezek szerint valami nem sikerült nekik Ubuntun...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rosszul próbáltad, már jó ideje nincs szükség kézzel letölteni a drivert, általában a csomagkezelőből kellene telepíteni, de ez disztró függő. Most h. a Minten éppen hol van ennek a kattintatós verziója, azt nem tudom.
Amúgy a váltás a vga-k között Win alatt sem túl egyszerű, de a CCC-ben csak annyi opció volt alapból, hogy lekapcsolni a Radeont, vissza már nem lehetett. Ehhez vagy két órát kellett szívni a gyártói driverek letöltögetésével, mire elértem valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem igazán van egyszerű megoldás erre a kérdésre, meg függ attól, hogy melyik drivert használod a Radeonhoz. Ahogy néztem neten, a zárt driverrel nincs is semmi mód az átkapcsolásra.
A nyílt driverrel valószínűleg menni fog a dolog, de szerintem várd meg az érkező 3.11-es kernelt és a vele érkező új Radeon drivert.
Ha addig is próbálkoznál ilyesmivel, az arch wikin találsz infókat hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen összehasonlítást nehéz hozni, mert alig találni azonos progit a két rendszerben. Talán a Libreoffice-t tudom mondani, de az meg manapság mindkét rendszeren gyors, mióta szedik ki a Java-s részeket. De mint mondtam e4rat és preload pont a progi előtöltéseket segítik Linux alatt, érdemes kipróbálni.
Ubuntut már rég nem láttam és nem is szeretnék, nem tudom mennyire lomha az aktuális Unity, de van még n+1 disztró...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még normál vinyón is ált. gyorsabb egy Linux, mint pl. a Windows7, ha a boot időket nézzük. Nálam az asztali gépen és laptopon is végez a boot-al a Chakra 50-55 másodperc alatt, miközben Win7 csúnyán kikap, főleg a laptopon (ugyanakkor lett telepítve, mint a Chakra, még teljesen friss) és akkor ez még nem is egy "lightweight" disztró, hanem full KDE.
Nem hiszem, hogy ebből az előnyből bármit vesztene SSD-n. Egyébként vannak lehetőségek további gyorsításra, pl. a noatime opció az fstab fájlban, e4rat / preload használata...
Egyet nem tudok, hogy a trim-et még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Wise (ex-TransferWise)
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Revolut
- Hálózati / IP kamera
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Építő/felújító topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- E-roller topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest